» »

Izšel Python 3.12

Izšel Python 3.12

Slo-Tech - Danes je izšla nova različica enega najbolj priljubljenih programskih jezikov Python 3.12. Razvijalci so kot ključno smer razvoja zastavili pohitritev programskega jezika, ker je sicer težak cilj, saj je Python interpretiran jezik, a različica 3.12 predstavlja prvi korak. Ta je hitrejši, pomnilniško manj požrešen in učinkovitejši.

To so dosegli na različne načine. Pythonovi objekti so bili doslej veliki, saj je samo glava praznega objekta obsegala 208 bajtov. Odslej bo takšna glava pol manjša, in bo merila le še 96 bajtov. Že Python 3.11 je izboljšal interpreter, ki je ob poganjanju avtomatično izbiral najhitrejše ukaze (adaptive specializing interpreter). Python 3.12 to funkcijo še širi in nadgrajuje. Poseben poudarek so namenili večnitenju, ki je bilo v Pythonu tradicionalno slabo. Tehnično je obstajalo, a je dejansko vsako jedro dobilo svojo kopijo kode, programer pa je moral poskrbeti za razdelitev dela. Ena izmed rešitev je uvedba podinterpreterjev (subinterpreter), ki tečejo v istem procesu, da si lahko delijo stanje. To ni nova ideja, a je šele v Pythonu 3.12 implementacija dovolj spodobna, a jih je možno uporabljati.

Celotni seznam novosti je seveda še precej daljši.

7 komentarjev

sija ::

Danes je izšla nova različica

ne, ni. release candidate/prerelease je. 3.11 je komaj ušel v rolling release distrote.

urejam: aha, sej je nazorno napisano v sliki članka. pol pa okej.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sija ()

eVro ::

Slabo večnitenje in hitrost izvajanja sta trenutno največji omejitvi Pythona, tako da gredo s 3.12 v pravo smer. Večnitenje je pomembnejše, tako da upam, da ne bo na koncu 3.12 samo spolirana (pohitrena) 3.11 z obljubo večnitenja za naprej. Že sedaj je skorajda prepozno.

Upam tudi na kakšne spremembe v standardnih knjižnicah. Recimo posvojitev pySerial ali ureditev knjižnic za datum in čas. Trenutno obstajajo calendar, zoneinfo, datetime, time in timeit. Recimo iz petih knjižnic na dve s skupnim enim podatkovnim tipom za vso našteto funkcionalnost. Na primer ločeno na knjižnico s časovnimi in na knjižnico z datumskimi funkcijami ali pa ločitev na knjižnico s časovno-kritičnimi in knjižnico s časovno-nekritičnimi funkcijami.

Ob izidu stabilnega 3.12 čez kako leto pa naslov: ŠKANDAL! Ali je bil lanski Python 3.12 v resnici zgolj 3.11 z nekaj popravki? Razkrivamo tudi datum izida 3.13.

LightBit ::

sija je izjavil:

Danes je izšla nova različica

ne, ni. release candidate/prerelease je. 3.11 je komaj ušel v rolling release distrote.

urejam: aha, sej je nazorno napisano v sliki članka. pol pa okej.

Jaz sem se tudi zmedel. Čudna novica.

pegasus ::

https://twitter.com/openteamsinc/status... ... tole bo vredno poslušanja danes popoldne ... ker python packaging postaja čisto prevelik glavobol.

marS ::

khm... to je jeba ... večina pluginov za AIje dela prek pythona ... zdej bo pa qurc... :(
...no more heroes...
https://ilbis.com/

SmeskoSnezak ::

Kako in kje je trenutno najlazji se zaceti uciti Python (razen prakse)? Kateri video tecaj, ki je tudi "krajsi" (po moznosti torej razdeljen na 1h30min maxi , bi bilo super, da lahko vsak dan/teden se nekaj naucimo). S kolegicami si delimo LinkedIn Premium, Udemy and Pluralsight preko firme.


LP,
Smeska
@ Pusti soncu v srce... @

eVro ::

Python 3.12 je zares izšel danes oziroma včeraj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: eVro ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izšel Python 3.12

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
73322 (563) eVro
»

Python 2 je mrtev, naj živi Python 3

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
246612 (3227) LightBit
»

Izšel Python 3.0 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
6012058 (8227) ZaphodBB
»

Programiranje (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
6310098 (8409) steee
»

Ekvalizacija na intervalu - iščem genialne ideje

Oddelek: Programiranje
51141 (1010) dunker

Več podobnih tem