» »

Skype posluša in govori že šest jezikov

Skype posluša in govori že šest jezikov

Microsoft - Microsoftov Skype postaja pravi poliglot, saj se je naučil tekoče poslušati še dva jezika, so sporočili iz Microsofta. Sedaj razume tudi nemško in francosko, že na začetku je znal angleško in špansko, vmes pa so ga naučili tudi italijansko in kitajsko (mandarinščino). To pomeni, da lahko Skype Translator sedaj razume govorjeno besedo približno 30 odstotkov vseh ljudi, kar je osupljiva številka.

Poleg šestih jezikov, ki jih razume v govorjeni obliki, Skype razume 50 jezikov v pisani obliki, med njimi tudi slovensko. Prepoznavanje govora in prevajanje potekata v Microsoftovih strežnikih, zato morajo uporabniki soglašati s snemanjem pogovora in pošiljanjem v Microsoft. Tam se posnetki tudi shranijo, a zgolj z namenom izboljšanja prevajalnika v prihodnosti. Prevajanje poteka v več fazah: najprej gre zvok v prepoznavo besed, potem skozi modul za izboljšanje kakovosti (odstranjevanje medmetov, polglasniških premorov itd.), nato sledi prevajanje prek angleščine, na koncu pa sintetizator govora prevedeni tekst prebere. Zadnjo stopnjo je mogoče izključiti, tako da lahko poslušamo sogovorca v originalnem jeziku, prevod pa vidimo kot nadnapise.

Za avtomatično prevajanje govora potrebujemo odjemalca Skype za Windows 8.1, medtem ko lahko drugi sogovornik uporablja tudi kakšno starejšo verzijo. Nemci pravijo, da prevajanje iz nemščine deluje nekoliko slabše kot iz angleščine, saj ima Skype nekaj težav z nemškim vikanjem (Sie). Tudi Francozi niso navdušeni nad tehnično brezhibnostjo.

Poleg simultanega prevajanja se razvojna ekipa sedaj osredotoča tudi na delo z gluhimi, ki jim bo tovrstni pripomoček prav tako koristil, saj bodo končno lahko uporabljali Skype.

8 komentarjev

Netrunner ::

Zakon ... Nisem še testiral vendar če razume nemško bom začel to uporabljati zelo kmalu.

zee ::

Skoda, ker to ni na voljo v verziji za Mac/iOS.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zee ()

Markoff ::

Big brother is talking to you! :)
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

RatedR ::

"Tudi Francozi niso navdušeni nad tehnično brezhibnostjo." ?

Glugy ::

Mah naj najprej rajš v nulo zrihtajo prevod v enega od jezikov. Da ne bo pol to tko k Google Translate k ne prevede ravno zgledno v večino jezikov.

#000000 ::

I speak Spanglish ali veoma loše :)

HPME ::

NSA so oljašali delo. Zakaj ljudje uporabljajo Skype, če grejo vsi podatki skozi strežnike NSA? Ljudje bi morali spoštovati principe zasebnosti.

Qushaak ::

Eno nevmesno vprašanje. Če nek človek še danes nima Skype računa in ga hoče naredit, ali se sploh še splača naredit prav "Skype Name" ali raje kah Microsoft Account odpret? Ker recimo kasneje, če bi hotela ta ista oseba še imet MS Account (za prijavo v Windows recimo) ni treba "spajat" Skype-a z MS Account-om. Ali razmišljam prav ali so kje kakšne zanke?
Hvala za pojasnila.

Anyone?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Qushaak ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Google Translate razume več kot sto jezikov in 99 odstotkov ljudi

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
207777 (5868) Jst
»

Skype prevaja med štirimi jeziki, dostopen je vsem

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
2515834 (13145) zmaugy
»

Skype simultano prevaja! (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
6323479 (19101) m0LN4r
»

Računalnik-prevajalec (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
717342 (6639) Tear_DR0P

Več podobnih tem