» »

Meta in TikTok trdita, da nista velikana po DMA

Meta in TikTok trdita, da nista velikana po DMA

Slo-Tech - Meta se je v sredo kot prvo podjetje uradno pritožila zaradi uvrstitve na seznam vratarjev interneta, ki ga Evropska komisija oblikuje v skladu z novo uredbo o digitalnih trgih (DMA). Septembra je Komisija objavila seznam 22 spletišč oziroma storitev šestih največjih tehnoloških gigantov, ki po tolmačenju zakona predstavljajo vratarje zaradi svojega nesorazmernega vpliva. Zanje veljajo strožja pravila.

Na seznamu so tudi Metine storitve Facebook, Instagram, Marketplace in WhatApp. Uradna pritožba se nanaša na Messenger (del Facebooka) in Marketplace, za katera Meta meni, da uvrstitev na seznam ni utemeljena. Dodajajo, da bodo še naprej upoštevali DMA - kaj drugega jim seveda tudi ne preostane, saj gre za uredbo. O uvrstitvi Facebooka kot družbenega omrežja, Instagrama in WhatsAppa pomislekov nimajo.

Microsoft in Google se nista pritožila, se je pa TikTok. Kmalu za Meto je namreč tudi TikTok oddal pritožbo, v kateri trdijo, da TikTok v Evropi posluje le pet let in da v resnici predstavlja konkurenco uveljavljenim znamkam, ne pa velikana, ki potrebuje strožjo obravnavo. TikTok meni, da ne izpolnjuje tudi nekaterih drugih pogojev, denimo 7,5 milijarde evrov prihodkov v EU, temveč je na seznamu zaradi tržne kapitalizacije celega koncerna.

Medtem pa Komisija pregleduje še uvrstitev Microsoftovega Binga in Applovega iMessages, katerih usoda še ni znana.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

TikTok - uporabnost? (strani: 1 2 )

Oddelek: Programska oprema
567937 (4210) Mr.B
»

Znani so vratarji interneta po DMA

Oddelek: Novice / Tožbe
86583 (5016) c3p0
»

DSA izpostavlja 19 velikih spletišč

Oddelek: Novice / Zasebnost
104267 (3481) MrStein
»

Slovenskim državnim uradnikom odsvetovali uporabo TikToka

Oddelek: Novice / Varnost
455818 (3505) redomega

Več podobnih tem