» »

Dvomi glede obstoja Boga

Dvomi glede obstoja Boga

««
6 / 14
»»

antonija ::

Vesolje je dalec od popolnosti. MOgoce se samo komu zdi da vse super stima, ampak ce bi samo malo pospesil cas in opazoval od zunaj bi vidu kako pridno se po eni strani razsirja, po drugi pa crne lukje pozirajo zvezde in planete in brisejo vsako sled zgodovine na njih (z izjemo tiste teorije o informaciji ki pade v crno luknjo in se ne izgubi/unici...).
Dokler se da razlozit delovanje vesolja (od atomov naprej) brez vpletanja nekega uber-masterja potem ne vidim razloga zakaj bi se ga tlacilo zdraven. Skozi zgodovino smo vedno znova najprej pripisovali nadnaravne lastnosti dolocenim pojavom, ki jih nismo razumeli. Zaceli smo pri vremenu in pri rojstvu. Zadeve so se ljudjem takrat zdele carobne in za njih niso imeli razlage. Seveda so si za lazje zivljenje izmislili bogove, ki so opravljali taka "cudesa" za njih. In ce je slicajno slo kdaj kaj narobe, je bil pac bog slabe volje.
Z razvojem civilizacij se je razvila tudi znanost, ki je tako "izrinila" boga/bogove iz takih pojavov. Danes razburkano morje ni vec bozja volja, ampak posledica vremenskih pojavov. Tud strela ni bozja kazen, ampak razelektritev ozracja. Boga ni vec tukaj, vsaj ne kot razlog (ce pa ni kot razlog je pa meni vseeno a je ali ni, ni razlike).

Kar je pa najhuje: Ce slucajno je nekdo za celotnim vesoljem, potem nima pojma kaj sploh dela. Model (he or she) je tolk zgubljen, da za noben dovolj majhen delec ne ve tocnega polozaja in smeri gibanja. Ugiba, kocka z vesoljem.

Saladin:
Skoraj 100% siguren sem da nisem trdil da bog ni dober; sem pa 100% ziher da sem trdil da nima takih lastnosti, kot mu jih pripisujejo religije (katerekoli). Ce se hocemo pogovarjat s cimmanj problemov nujno rabimo tocno definirane izraze. Brez njih bo zmeda. Besede, ki se navadno uporabljajo za opisovanje osebnih izkusenj (lepo, dobro, prav (moralni), celo pametno,...) niso dobro definirane. Prepuscene so interpretaciji posameznika in so uporabne za individualno razmisljanje/meditacijo, ker je to proces ki vkljucuje razmisljanje ene same osebe (in vsak pri sebi nacelno ve kaj razumem pod nastetimi pojmi).

Meni je vseeno kako nekdo opise boga, dokler ne uporabi definiranih izrazov. Dokler je bog lep, pameten, dober,... mi je vseeno. Moja mami je lepa, pametna in dobra, pa se kuhat zna. Pa ni bog/boginja.
Pojem vsemogocen pa pomeni nekaj cisto lepo definiranega: vsemogocnost. Sposobnost narediti vse. Tudi nic, pretezko skalo, dejstvo ki drzi navkljub logiki,...
Na koncu se bo nasel nekdo, ki bo pa ugotovil da "bog je logika" in da se zato ne more prkrsit. Pa naj bo bog logika. Svet bo se naprej tocno tak kot je. Isto je pri znanosti: Naj nekdo objavi se tako ekstremno teorijo o delovanju nasega vesolja, sladkor bo se vedno sladek, sol bo slana in kis bo kisel. Kri bo se vedno rdeca, najbolj vroce bo poleti in pozimi zna snezit, ni pa nujno.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

IgorGrozni ::

tomazz:
Zakaj ti ne padeš, vsakokrat ko narediš korak, na svojo trdo glavo ?

Se ve, zato ne padeš, ker zate skrbi neka ˝neznana ˝inteligenca.
Pha !

Lp.IgorGrozni

dodatek: Tole bi lahko brez greha imenovali: ..... tisočletja laži in norčevanja.... v abotnosti nikoli nisi sam...:|

Zgodovina sprememb…

Saladin ::

Vesolje je dalec od popolnosti. MOgoce se samo komu zdi da vse super stima, ampak ce bi samo malo pospesil cas in opazoval od zunaj bi vidu kako pridno se po eni strani razsirja, po drugi pa crne lukje pozirajo zvezde in planete in brisejo vsako sled zgodovine na njih (z izjemo tiste teorije o informaciji ki pade v crno luknjo in se ne izgubi/unici...).

Ampak brez črnih lukenj, brez supernov in drugih kataklizem tudi ljudje ne bi ostajali. A ni perfektno za nas, da obstajajo?

Dokler se da razlozit delovanje vesolja (od atomov naprej) brez vpletanja nekega uber-masterja potem ne vidim razloga zakaj bi se ga tlacilo zdraven

Sej ga ni nujno potrebno tlačit zraven, lahko pa ga. Ne dokazujem tukaj, če Bog je ali ni. To je povsem osebna odločitev.
Hočem le pokazat, da ni nič narobe z osebno trditvijo, da Bog morda je. In če ga lahko poenostiš z logiki, ffilozofijo, teologijo in da ga obenem znanost ne more ovreči, je to zasigurno dobra teorija. Ne nujno pravilna, ampak vsekakor ni nič narobe z njo.
Nič ni narobe, če ne verjameš v Boga in ne razmišljaš o ali deluješ v skladu z svojo predstavo o njem.
Ampak nič ni narobe tudi s tem, da verjameš v Boga in deluješ (ali ne) v skladu z svojo predstavo o njem (pod pogojem, da zadovoljuje določene kriterije)

em pa 100% ziher da sem trdil da nima takih lastnosti, kot mu jih pripisujejo religije (katerekoli)

Sej tudi jaz sem siguren, da je naš pojem Dobrote le približek tistemu Idealu, ki naj bi predstavljal Boga. Ampak je pa IMHO dovolj blizu.

Pojem vsemogocen pa pomeni nekaj cisto lepo definiranega: vsemogocnost. Sposobnost narediti vse. Tudi nic, pretezko skalo, dejstvo ki drzi navkljub logiki,...

Bom ti dal čisto logično vprašanje:
Če je Bog na eni strani omejen, na drugi pa neomejen, ali je kljub tisti omejenosti na eni strani v celoti gledano neomejen?
Zamisli si (metafora) da jo Bog eno velikansko morje. Ne le velikansko, ampak v vse strani neomejeno. Neomejen volumen homogene vode. Neskončen.
Potem pa ustvari v tem morju en zračni mehurček (seveda je prisoten tudi v tem mehurčku, ampak zavoljo debate si predstavlji, da ga ni notri), Tako se je efektivno na nekem področju omejil, končal.
Ampak, ali to neskončno morje z zračnim mehurčkom zaradi tega ni več neskončno? Je daljica, ki je omejena z začetkom ampak naprej neomejena, končna ali neomejena?
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Saladin ()

Ampak brez črnih lukenj, brez supernov in drugih kataklizem tudi ljudje ne bi ostajali. A ni perfektno za nas, da obstajajo?
Zakaj? Od kdaj pa poznamo vzrok nastanka zivljenja?

Sej tudi jaz sem siguren, da je naš pojem Dobrote le približek tistemu Idealu, ki naj bi predstavljal Boga.
To ti ze cel cas skusam dopovedat: Pojmi, kot je "dobrota" niso dovolj dobro definirani za mnozicno debato. "Dobrota" pomeni vsakemu nekaj drugega, zato ni "nasega pojma Dobrote". Vsak ima svojo "dobroto", kakor si jo pac predtavlja. Zato je razprava o tem, ali je bog dober, vnaprej obsojena na propad (zaradi nesporazumov o definiciji pojma "dobrota").

Se morje:
Problem je ze pojem neskoncnosti. Neskoncnosti ni. Neskoncnost je pojem, ki se ga uporablja za lazje razumevanje nekaterih procesov (predvsem matematicnih). V naravi neskoncnosti ni.
Naj bo stvar se hujsa: Kako si ti sploh predstavljas neskoncnost? Ker meni ni nikakor ratalo ustvarit take predstave, ki prenese vsa dejstva o neskoncnosti in hkrati obstaja kot (ceprav fiktivo) oprijemljiva predstava.
Ce pa uporabimo neskoncnost kot "zelo veliko stvar", potem je pa moje razmisljanje takole:
Morje brez mehurcka nima meja -> je neskoncno(zelo veliko). Morje z mehurckom ime meje: stik plina in tekocine -> ni vec neskoncno.

Edini problem pri predstavi je lahko le ta, da si vse meje vedno predstavljamo od zunaj, predstava mej od znotraj pa vcasih dela tezave. Seveda je pa vse odvisno tudi od opazovalca: ce smo v morju se nam mehurcek zdi malenkostna napaka neskoncnosti, ceprav lahko vidimo "konec" morja. Ce smo v mehurcku je "konec" morja povsod okrog nas in to zelo ocitno ("konec" je v tem primeru meja morja, koncnost morja).

Je daljica, ki je omejena z začetkom ampak naprej neomejena, končna ali neomejena?
Daljica je omejena na obeh koncih.
Poltrak je omejen na enem koncu.
Premica je neomejena.

Daljica ni neskonca.
Poltrak se v eno smer siri v neskoncnost, na drugi je tocno dolocen.
Premica se v obe smeri siri v neskoncnost.

Razprava kaj je daljse: poltrak ali premica, bolj spada med matematike, saj so pojmi "daljica", "poltrak" in "premica" matematicni objekti, ustvarjeni za lazje razumevnaje zakonov matematike. Lahko pa kdo (meni se trenutno ne da) pogleda v matematicni prirocnik (ali kako podbno ctivo) definicije izrazov in napise odgovor.

Zakaj? Od kdaj pa poznamo vzrok nastanka zivljenja?

Torej znanost ne ve vzrok življenja?
0:)

Sej tudi jaz sem siguren, da je naš pojem Dobrote le približek tistemu Idealu, ki naj bi predstavljal Boga.
To ti ze cel cas skusam dopovedat: Pojmi, kot je "dobrota" niso dovolj dobro definirani za mnozicno debato. "Dobrota" pomeni vsakemu nekaj drugega, zato ni "nasega pojma Dobrote".

Tako nedefiniran pa spet ni. Ko govorim o Dobroti govorim o združenju veliko, zelo jasnih pojmov.
Dobroti kot združku pravice, svobode, razumevanja, spoštovanja, enakopravnosti, ljuibezni, sočustvovanja, pomaganja,...
Dobrota je nejasna, ker je težko vse te pojme najti in bi bil spisek predolg. Povsem pa ti postane jasna, ko prevereš in spoštuješ že samo par pojmov, ki spadajo pod to.
To je naš, praktičen pojem Dobrote. Bog pa je Idealen, Pperfekten pojem Dobrote, ki nam je verjetno nedoumljiv. Človek verjetno ne more doseči ali popolnoma razumeti Ideal, lahko se mu le približuje.
In naš približek Dobrote je povsem pravilen opis Boga, le da je on ideal take Dobrote, DObrota na najvišjem nivoju.
Edino na takem nivoju ga lahko razumeš in to je tudi dovolj. Bog v svoji totalnosti nam je itak nedoumljiv, zato tudi taki brezmejni, nedoumlivi pojmi.

Glede mehurčka - Tu pa se ne strinjam - Bog je kljub temu mehurčku neomejen. Ni absolutno homogen, ampak v smislu volumna pa je s tem, da je navzven neomejen, tudi res neomejen (oz. je neka besedna igra tipa krogla je končna, ampak nima meja ali nekaj takega - bo nekdo moral podati par primerov, ker mi pojmi niso čisto jasni)
ALi pa dejmo takole razmišljat:
Koliko je 1+ neskončnost? Koliko je Neskončnost -1? (ok, pri daljicah lahko da sem kaj zafuštral - ampak če daš bilokam v formulo neskončnost, bo tudi rezultat na nek način neskončen)

Torej znanost ne ve vzrok življenja?
Kolikor jaz vem, ne. Obstajajo teorije (ugibanja) o nastanku zivljenja, ni pa konkretnih dejstev.

pravice, svobode, razumevanja, spoštovanja, enakopravnosti, ljuibezni, sočustvovanja, pomaganja,...
Spet mas same take izraze, ki razlicnim ljudem (kulturam, religijam) pomenijo razlicne stvari. Pravica (kot pravicnost) je za ene sekanje rok, za druge pa je bad-juju zadistna pravica.
Svoboda je tako prekleto subjektivna... enim je svobodno bit pod nadzorom kamer 24/7, drugi se bunijo za vsako moznost omejevanja svobode.
Razumevanje je dobro definirano; sprejemanje tujih videnj kljub drugacnemu mnenju.
Spostovanje... spet problem; eni kot spostovanje zahtevajo se popolno pokoro, drugim je za spostovanje dovolj pohvala, priznanje.
.
..
...
....
Isto je z drugimi pojmi. Ljudje jih ne dojemamo enako, zato jih prosim ne uporabljat za sirse debate. Ce ze hoces govoriti o lastnostih boga potem uporabljaj dobro definirane besede. Razumevanje je ze ena taka. Ampak je bog nima, ce je zrihtal katerokoli versko vojno do sedaj.

Bog je kljub temu mehurčku neomejen
Govor je bil o morju, ne o bogu. In morje je omejeno, ker ima meje. Ce mej nebi bilo, bi bilo neomejeno.

krogla je končna, ampak nima meja ali nekaj takega
Krogla je koncna, ima meje, nima pa robov in kotov (vogalov).

Koliko je 1+ neskončnost? Koliko je Neskončnost -1? (ok, pri daljicah lahko da sem kaj zafuštral - ampak če daš bilokam v formulo neskončnost, bo tudi rezultat na nek način neskončen)
V matematiki je neskoncno = neskoncno. Ce neskoncnosti (matematicni) pristejes ali odstejes "n" bo se vedno neskoncno. Ce sestejes skupaj dve neskoncnosti dobis spet eno samo neskoncnost, ker je 2 x neskoncno = neskoncno. Ce delis koncno stevilo z neskoncnostjo, dobis 0 (ubistvu ne dobis nic, ker z neskoncnostjo ne mores delit. Je pa limita izraza a/x, kjer gre x proti neskoncnosti, enaka 0). Kaj je potem rezultat racuna 0 x neskoncno = ???

Ampak take neskoncnosti v naravi (vesolju) ni. Poltrak in premica sta oba enako neskoncno dolga -> v naravi (resnicnosti) bi morala bit enako dolga. Pa si ni tezko predstavljati premice se enkrat daljse od poltraka, sej je slednji cisto lepo omejen na eni strani, premica pa ni. Zaradi tega v naravi ni matematicne neskoncnosti. Tud predstavljati si je (vsaj jaz in vsi ki jih osebno poznam) ne znamo.

pravice, svobode, razumevanja, spoštovanja, enakopravnosti, ljuibezni, sočustvovanja, pomaganja,...
Spet mas same take izraze, ki razlicnim ljudem (kulturam, religijam) pomenijo razlicne stvari

Ce ze hoces govoriti o lastnostih boga potem uporabljaj dobro definirane besede.

Bolj natančen žal ne morem biti. Bog je v končni fazi tudi nedoumljiv.
Razumevanje je nujno subjektivno, ker pač vsak razmišlja na drugačen način.

Govor je bil o morju, ne o bogu

Bah. Morje je tudi omejeno z njegovo površino, dnom in ob straneh z kontinenti in otoki.
Nisem govoril o takem morju.

Teoretično:
Voda (svetloba, Bog, whatever), ki se širi neomejeno v sve smeri. Vse kar je, Je voda. Neskončno, neomejeno "morje" vode.
Neskončno torej,
Potem pa imamo en zračni mehur v njem. Morje je res omejeno z ene strani z tem mehurčkom, ampak z vseh drugih strani pa je še vedno neomejeno, neskočno.
Torej to morje (kljub mehurčku in kljub omejenosti z ene strani) ostane neomejeno, ostane neskončno.
Z neskončnostjo ne moreš podati nobenih cifer (razen velikosti mehurčka) ampak vseeno lahko izpelješ jasne, logične zaključke o tej neskončnosti ven.

Ampak take neskoncnosti v naravi (vesolju) ni

Bom poskušal pokazat, da lahko obstaja, ampak se moraš prvo strinjati z zgornjo tezo neskočnosti.

Pegaz ::

Če je mehurček v morju, to morje ni več neskončno. En delček te neskonkončnosti manjka.

Sicer pa sam verjamem, da ni bilo takega naklučja, da smo nastali ljudje, ki se lahko o tem pogovarjamo. Lahko da bi se pri razvoju vesolja en atom odbil drugam in nas ne bi bilo. Ne vermamem, da smo imeli tako "srečo", da je steklo vse pod idealnimi pogoji da smo mi tukaj. Nekdo/nekaj stoji za tem.

gzibret ::

Pegaz - koliko je neskončno minus 1? Koliko pa oo-2? Ali pa oo-1000000?
Vse je za neki dobr!

Torej, kako mi gre?
0:)

jype ::

Slabo, ker samo popas oznake na nekaj, kar pravis da obstaja, nikjer pa ne skusas zadeve racionalizirati.

Hja, povej mi, zakaj se ti zdi, da nase vesolje niso zgolj sanje nekega psa? Imas kaksen dokaz za to?

Ugibam da ciljaš na to, če smo realni ali ne?

Descartes je rekel - Razmišljam, torej Sem.

Ne vidim smisla, da bi se del nečih sanj začel zavedati samega sebe.
Ko se začneš zavedati sam sebe, ne moreš biti več del sanj - vsebina sanj je v nasprotju z samozavedanjem in svobodno voljo.

Glede dokazov - Saj ti ne poskušam dokazati da Bog obstaja - to je stvar vere (znanstven dokaz IMHO ni možen)
Hočem pokazati, da pa ni ničesar nelogičnega in nerazumljivega v tem, če pač verjameš v Boga.

Lej ga, si pa tut :)

Saj se ne zavedas samega sebe, saj samo pes sanja tvoje samozavedanje.

Saladin> Hočem pokazati, da pa ni ničesar nelogičnega in nerazumljivega v tem, če pač verjameš v Boga.

Ja, saj naceloma ni. Samo dovolj skrajno neverjetno je, da ni nic nelogicnega in nerazumljivega, ce vanj ne verjames.

Saj se ne zavedas samega sebe, saj samo pes sanja tvoje samozavedanje.

Če se gre za pravo samozavedanje, potem te ne more tako sanjat. Neko iluzijo že, ampak če pravo samozavedanje obstaja, ta ne more biti "zasanjana" ;)

Ja, saj naceloma ni. Samo dovolj skrajno neverjetno je, da ni nic nelogicnega in nerazumljivega, ce vanj ne verjames.

Točno tako. Nič ni narobe s tem, da vanj ne verjameš. In nič ni narobe če verjameš vanj.

V tej temi pa zatrjujem še, da ni nič narobe tudi z določeno predstavo Boga (če se sklada z logiko, filozofijo, teologijo in da ni ovrgljiv z znanostjo) in da se takšna predstava tudi da izpeljat.

nevone ::

>V tej temi pa zatrjujem še, da ni nič narobe tudi z določeno predstavo Boga

Seveda ima vsak lahko o vsaki stvari svojo predstavo. S tem ni nič narobe. To itak tako je.

>(če se sklada z logiko, filozofijo, teologijo in da ni ovrgljiv z znanostjo)

Njegova definicija se ne sklada z logiko. Tudi definicija, ki si jo ti podal:
>Bog je Vsemogočen v vsem razen v dejstvu, da ne more prekršiti svoje Vsemogočnosti.
se ne sklada z logiko. Vse pač pomeni vse in ne vse razen. Če velja to drugo, potem Bog ni vsemogočen, kvečjemu je lahko mogočen. Samo težko, da boste toliko popustili, da bi bil vaš Bog samo mogočen, ker edino vsemogočen je tisti pravi. Jebeš logiko če so pa superlativi tako privlačni.

>in da se takšna predstava tudi da izpeljat.

Bog itak ni izpeljava iz nečesa. Vse kar je, naj bi bilo izpeljano iz Njega. Zato je tukaj težko govoriti o nekakšnih izpeljavah, saj tudi sam praviš, da gre tu v glavnem za verjeti ali ne verjeti.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

akuasun ::

par staukou za razmišlat:

- kdo je ustvaril boga?
- je možno ustvariti samega sebe?
- kdo je bil prisoten pri nastanku boga?
- kdo je imel korist od boga?
- je boga ustvaril človek?... če je to res, potem človek upravlja boga.
- če človek upravlja boga, je ta človek nad bogom?
- če je bog samo lik na katerega se upira njegov nadrejeni - človek... (verniki bi se morali zamislit kdo vas nateguje)
- kje je bog?
- deluje bog samo na področju Zemlje?
- je bog prisoten tudi v vesolju?
- je bog nekaj kar daje ljudem upanje? nekaj kar ima vsak vernik v sebi, samo v različnih oblikah.
- je bog nekaj kar se da prijeti?
- je bog nekdo ali nekaj?
- kdo je bog rimokatoliške cerkve? Jezus?
- kaj je bil Jezus u svojem času... bog?
- na svetu obstaja veliko različnih bogov... zato se ni smiselno pogovarjati o bogu brez imena...
- je religija samo igrica za odrasle?
- otroci se igrajo kralje, princeske, viteze, kmete... katoliki se igrajo papeže, kardinale, župnike, vernike...
- vera in religija... 2 različna pojma
- jaz sem veren... ampak ne verjamem v boga... verjamem vase, v dobro, v psiho, v spoštovanje in v realnost. ne priznavam nobene religije.
- ne verjamem v neskončnost, verjamem v dimenzijo, ki nam še ni znana
- ima vesolje višino, širino in dolžino?
- zemlja je okrogla. je tudi vesolje?
- je vesolje prostor? odprt ali zaprt?
- kje je vesolje?

mislim, da bi lahko vesolje razložil s pametjo in besedami... ne s sliko in s predstavo.

mislim, da bi lahko boga razložil s pametjo in besedami... bog je nekaj kar ljudem daje moč in jih vzpodbuja. moliš k bogu in v psihi boš pomirjen... vedel boš da ti bo pomagal ''bog'', v resnici si boš pomagal sam, ker boga nosiš v sebi.
moti me to, da bog ni bil ustvarjen s tem namenom. kar pomeni da je vsa logika boga popolnoma zgrešena.
odgovor na eno vprašanje nam pove kaj oz. kdo je bog:
zakaj je bil bog ustvarjen?

- je možno, da je bil bog ustvarjen za nalogo, ki je danes že opravljena (podrediti si ljudstvo)
- je možno, da je bog samo laž?

Njegova definicija se ne sklada z logiko. Tudi definicija, ki si jo ti podal:
>Bog je Vsemogočen v vsem razen v dejstvu, da ne more prekršiti svoje Vsemogočnosti.
se ne sklada z logiko. Vse pač pomeni vse in ne vse razen. Če velja to drugo, potem Bog ni vsemogočen, kvečjemu je lahko mogočen. Samo težko, da boste toliko popustili, da bi bil vaš Bog samo mogočen, ker edino vsemogočen je tisti pravi. Jebeš logiko če so pa superlativi tako privlačni.

Absolutna, totalna Vsemogočnost je nemogoča, vsaj dokler je Bog nekje omejen. Je pa bil tako Vsemogočen "pred" našim mehurčkom oz. Vesoljem (tisto neskončno "morje" o čemer sem govoril)
Ampak ta njegova omejenost je povsem del njegove volje - kadarkoli hoče lahko izniči ta mehurček in postane spet "absolutno vsemogočen".
A zaradi tega, ker dopušča, ker lahko postane "Mogočen", Bog ni več "Vsemogočen"?

>in da se takšna predstava tudi da izpeljat.

Bog itak ni izpeljava iz nečesa. Vse kar je, naj bi bilo izpeljano iz Njega. Zato je tukaj težko govoriti o nekakšnih izpeljavah, saj tudi sam praviš, da gre tu v glavnem za verjeti ali ne verjeti.

Bog DA ali NE je res povsem stvar vere - direktnih znanstvenih dokazov proti ali za Boga IMHO zaradi njegove Narave ne bo možno najti (v smislu direktno opazovati, občutiti, vzeti vzorce Boga in preučevati,...)
Če rečeš NE, je to to.

Če pa rečeš JA, potem pa lahko (z filozofijo, z logiko in nenazadnje teologijo) izpelješ ven takšnega Boga, ki je kompatibilen z v vsem tem, tudi z znanostjo (kompatibilen v smislu, da ga ne more ovreči)
Moje verjetno še niso tako daleč, ampak recimo, da nam uspe določit lastnosti Boga, ki so v skladu z logiko, filozofijo, teologijo in jih znanost ne more ovreči.
A nima takšen skupek lastnosti določeno "težo"?

TESKAn ::

Določi nam te lastnosti, pa se bomo potem pogovarjali. Takole nekaj 'na čez' govorit je pa brez veze.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Omnipotenten -Vsemogočen
Omnipresenten - Vseprisoten
* Imanenten - prisoten V našem Vesolju
* Transcedenten - prisoten izven našega Vesolja)
Omniscenten - Vseveden
Omnibenevolelenten - Vsedober (čemur rečem Dobrota ali Ideal - skupek vseh duhovnih in moralnih vrednot)
Infiniten - Neskončen
Imortalen - Nesmrten, Večen

Že pri prvem se zatakne - nekdo (ali nekaj) ne more biti vsemogočen po logični plati, sej že skale ne more naredit take, da je ne bi mogel dvignit:).
Njegova vsevednost se pa itak skrega s svobodno voljo (vsaj mislim,da tudi ti verjameš, da nam jo bog pušča) - če ve, kaj bom jaz čez pet minut naredil, imam svobodno voljo, da naredim drugače? In če lahko, je bog resnično vseveden, če se je že pri tem, kaj bom jaz naredil čez pet minut, zmotil?

Saladin> čemur rečem Dobrota ali Ideal - skupek vseh duhovnih in moralnih vrednot

_TVOJIH_ vrednot?

Hja, slabo si tole definiral.

Tvoja 1. lastnost je Omnipotentnost -Vsemogočnost. To lastnost izkljucuje logika (nezlomljivi kamen). Ne obstaja vsemogocen bog, ki po lastni volji ne naredi kamna, ki ga ne bo mogel zlomiti. Ce je njegova volja taka, potem ni vsemogocen, ce pa njegova volja ni taka, potem pa tudi ni vsemogocen, ker potem je naredil tak kamen.

Infiniten - Neskončen bog tudi ne more obstajati znotraj znanstvenih konceptov, ker tudi pade ze na logicnem preizkusu. Kaj se z bogom zgodi, ce se razdeli na dva dela (to ziher lahko stori, saj je vsemogocen)? Kolk je velik posamezen del boga? Na ta vprasanja znanosti ne mores odgovoriti z vero, ker znanost pac zahteva preverljiva dejstva, ki jih vera ne more predstaviti.

Tvoja 1. lastnost je Omnipotentnost -Vsemogočnost. To lastnost izkljucuje logika (nezlomljivi kamen). Ne obstaja vsemogocen bog, ki po lastni volji ne naredi kamna, ki ga ne bo mogel zlomiti. Ce je njegova volja taka, potem ni vsemogocen, ce pa njegova volja ni taka, potem pa tudi ni vsemogocen, ker potem je naredil tak kamen.

Ni Bog tisti, ki ni Vsemogočen, ker ne more narediti skale, ki je ne more dvigniti.
Neskončnost je pač taka, da ne moreš narediti skale težje od nje. Kako lahko rečeš, da Bog ni Vsemogočen, ko pa ne more narediti skalo težjo od neskončnosti?
Neskočnost nima konca, ti pa predpostavljaš, da ga ima. In da bi morala ta skala iti čez ta konec. Tvoja logika neskončnosti je sfaljena in ne logika Boga ;)

Njegova vsevednost se pa itak skrega s svobodno voljo (vsaj mislim,da tudi ti verjameš, da nam jo bog pušča) - če ve, kaj bom jaz čez pet minut naredil, imam svobodno voljo, da naredim drugače? In če lahko, je bog resnično vseveden, če se je že pri tem, kaj bom jaz naredil čez pet minut, zmotil?

On ve točno, kako se boš odločil, ampak ta odločitev je povsem tvoja. Ne vmešava se v tvoje odločitve, ampak jih le do potankosti pozna.
Ne pozna le tvojih trenutnih misli, ampak vse tvoje prejšnje in vse, ki ti bodo šinile in kako se boš takrat odločil. Če pozna prihodnjost še ne pomeni, da se mora v njo vmešavat.

Infiniten - Neskončen bog tudi ne more obstajati znotraj znanstvenih konceptov, ker tudi pade ze na logicnem preizkusu. Kaj se z bogom zgodi, ce se razdeli na dva dela (to ziher lahko stori, saj je vsemogocen)? Kolk je velik posamezen del boga? Na ta vprasanja znanosti ne mores odgovoriti z vero, ker znanost pac zahteva preverljiva dejstva, ki jih vera ne more predstaviti.

Bog mora vedno biti na nekem nivoju neskončen. Če se že razdeli na določene dele morajo ti deli ohranit določeno neskončnost.
Za "Izven" Vesolja sem že rekel, kako je to lahko možno.
Kako pa lahko obstaja Bog (in s tem neskončnost) obenem Znotraj našega, končnega Vesolja?
Na nivoju "prvotnega delca"(sej verjetno to sploh ni delec, ampak je le lažje razumljiv pojem)
Uporabiš isto logiko, kot si ga za Boga Izven Vesolja - Na eni strani je lahko omejen, ampak dokler ima vsaj še eno smer, kamor lahko sega v neskončnost, ostane neskončen. Primarni delec je omejen navzgor, ima neko mejo, ampak je navznoter (ali navzdol) neomejen.
Torej, da prvotni delec znotraj nima nobene omejitve, da je kljub zunanji "lupini" navznoter neomejen.
Torej je tudi vsak "delec" Boga neomejen. In tak delec lahko obstaja V omejenem Vesolju.

OwcA ::

Če je vsemogočen, potem se lahko zmanjša na velikost čajne skodelice. Ali preneha obstajati. Ne more? Šmenta reč.

On ve točno, kako se boš odločil, ampak ta odločitev je povsem tvoja. Ne vmešava se v tvoje odločitve, ampak jih le do potankosti pozna.

Če je povsod prisoten se težko ne vmešava, če vse je on. Vsako moje dejanje do potankosti določa. Iz tega sledi tudi, da ni dober. Spet protislovje.

Ne gre.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

drejc ::

Trivalentna logika vaja yupe in Owca naredi za nepomembna prispevka, ne da bi sploh kaj dokazoval Saladinove lastnosti Boga (tut ni bilo mišljeno tako).
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

No, no. Že definicija z negacijo je slaba, kaj šele da vsa stvar stoji samo zaradi nespoznatonsti. Še vseeno moramo upoštevati Occama.

Recimo da si kreator igrce, ki je ji reče SimSpace in teče na osnovi nekega EA in s simulirano kvantno fiziko kot underlaying pravila. Kaj ti preprečuje, da kadarkoli ustaviš notranji čas (PAUSE), daš malo REV ali FWD, kjerkoli popraviš določene bite in pritisneš spet na PLAY, ali pa RESTART? Za opazovalca znotraj SimSpace-a (recimo da se celo razvije zavest), je kreator Omnipotenten in Omnipresenten, ja?
- Archimedes of Syracuse

Zgodovina sprememb…

• spremenil: drejc ()

Če je vsemogočen, potem se lahko zmanjša na velikost čajne skodelice.

Lahko bi se navzven omejil z velikostjo čajne skodelice, ampak bi navznotraj ohranil svojo neskončnost.
Hec je v tem, da ne bi mogel videt, kakšno obliko sploh ima, ker "Zunaj" te skodelice ne bi bilo Ničesar (če bi ga hotel omejiti le na to skodelico)

Ali preneha obstajati

To pa res ne more, ker je v nasprotju z Večnostjo in verjetno tudi z Idealom (nič Dobrega ne bi bilo v tem, da preneha obstajati)
Če bi nehal obstajati, sploh Obstoja ne bi bilo. Kaj je logičnega v popolnem neobstoju?

Če je povsod prisoten se težko ne vmešava, če vse je on. Vsako moje dejanje do potankosti določa. Iz tega sledi tudi, da ni dober. Spet protislovje.

On je gradnik vsega (in skozi te gradnike vse opazuje, vse ve in če hoče lahko tudi vse spreminja). Ampak IMHO Bog ne preminja Vesolje konstantno, ampak skozi Veliki Pok in skozi te gradnike le podaja pogoje za obstoj. A so atomi (kot gradniki) krivi za tvoja posamezna dejanja ali so krivi skupki atomov, ki tvorijo možganske celice, ki tvorijo tvojo osebnost krive za toje odločitve?
Bog določa pogoje, ne pa osebne odločitve. Že atom nima direktne veze z tvojimi dejanji, kaj šele kakšen Prvotni delec. On ti le omogoča obstoj drugih delcev.

Zgodovina sprememb…

Recimo da si kreator igrce, ki je ji reče SimSpace in teče na osnovi nekega EA in s simulirano kvantno fiziko kot underlaying pravila. Kaj ti preprečuje, da kadarkoli ustaviš notranji čas (PAUSE), daš malo REV ali FWD, kjerkoli popraviš določene bite in pritisneš spet na PLAY, ali pa RESTART? Za opazovalca znotraj SimSpace-a (recimo da se celo razvije zavest), je kreator Omnipotenten in Omnipresenten, ja?

Ja, samo in če je kreatorjevo vesolje neskončno ali v njem ne obstaja entropija. Ja?

Lahko bi se navzven omejil z velikostjo čajne skodelice, ampak bi navznotraj ohranil svojo neskončnost.
Hec je v tem, da ne bi mogel videt, kakšno obliko sploh ima, ker "Zunaj" te skodelice ne bi bilo Ničesar (če bi ga hotel omejiti le na to skodelico)

Če se gremo transcendenco, potem sem rahlo nenatančno zastavil svoj ugovor, mišleno je bilo, naj svojo prisotnost v našem vesolju omeji na velikost čajne skodelice [iz moje omare], tako da se ohranja razmerje med velikostjo te čajne skodelice in vesoljem. Upoštevajoč panteizem, naj torej ustvari drugega nosilca našega vesolja.
Če tega ne more, potem ne moremo trditi, da je naše vesolje ustvaril, ampak je le-to, kvečemu lastnost njegovega obstoja.

On je gradnik vsega (in skozi te gradnike vse opazuje, vse ve in če hoče lahko tudi vse spreminja). Ampak IMHO Bog ne preminja Vesolje konstantno, ampak skozi Veliki Pok in skozi te gradnike le podaja pogoje za obstoj. A so atomi (kot gradniki) krivi za tvoja posamezna dejanja ali so krivi skupki atomov, ki tvorijo možganske celice, ki tvorijo tvojo osebnost krive za toje odločitve?

Ne vem kaj te katko privlači na panteizmu, ampak naj bo.
Če se ne vmešava, čemu bi mu potem iz našega gledišča pripisovali dobroto?

Hehe, zmeraj je enako. Škoda čas izgubljat sicer, je pa na trenutke zabavno:D.

naj svojo prisotnost v našem vesolju omeji na velikost čajne skodelice [iz moje omare], tako da se ohranja razmerje med velikostjo te čajne skodelice in vesoljem. Upoštevajoč panteizem, naj torej ustvari drugega nosilca našega vesolja.
Če tega ne more, potem ne moremo trditi, da je naše vesolje ustvaril, ampak je le-to, kvečemu lastnost njegovega obstoja.

Ne more ustvariti drugega nosilca, ne da bi bil neprisoten v njem. To bi kršilo pravilo Imanence, njegove vseprisotnosti Znotraj določenih elementov.
Prisotnost ni izbor - je nujna lastnost samega obstoja. Brez prisotnosti Boga ni obstoja. Kot sem že prej rekel, če se Bog iz nečesa popolnoma umakne, to "nečesa" izgine.

Ne vem kaj te katko privlači na panteizmu, ampak naj bo.
Če se ne vmešava, čemu bi mu potem iz našega gledišča pripisovali dobroto?

Striktno gledano je to panenteizem ;)
Dopuščam, da se aktivno vmešava (recimo v podobi vizij in čudes), ampak ni pa nujno (niti pretirano zaželjeno, saj vsako njegovo aktivno vmešavanje krči svobodno voljo osebnih izborov in razumevanja)
Ni nujno, če lahko za edini možni vir informacij o njem uporabljaš svoj razum in svojo dušo.
Kaj je duša?
Nekaj v smislu zavedanja božanskega v sebi in v svetu. Nekaj božanskega (po principu Prvotnega delca) bi moralo biti prisotno v vsaki stvari v svetu - živi in neživi. Ampak temu ne moreš reči duša, je le potencial duše. Potreben je še razum, samozavedanje in dovoljšnja inteligenca, ki bo znalo iz tega božanskega nekaj ven razbrati in razumeti.
Meditacija bi lahko bil način, kako bi lahko izbrskal določene informacije o Bogu ven. V smislu, da lahko razumeš Boga, če razumeš Boga v sebi oz. svojo dušo, svoj bit, naravo svoje zavesti.
Tako bi vse znanje o Bogu bilo posledica tvojega iskanja, tvojega dela, ne da bi se ta trebal eksplicitno razjasnjevati.

Zgodovina sprememb…

In kako se tvoj (in drejcev) primer razlikujeta od primera, v katerem se vse dogaja v pasjih sanjah?

In kako se tvoj (in drejcev) primer razlikujeta od primera, v katerem se vse dogaja v pasjih sanjah?

Zato ker sanje psa ne objasnijo veliko iz logičnega, filozofksega in definitivno ne teološkega vidika.

Smo torej sanje psa?
Kakšen je ta pes, od koder je prišel?
Čemu bi pes sanjal človeško svobodno voljo?
...

Ja, samo in če je kreatorjevo vesolje neskončno ali v njem ne obstaja entropija. Ja?

Ne. Moja verzija game of life se dogaja v končnem vesolju, kjer obstaja entropija. Še vedno pa lahko kadarkoli (no ja, ko nism za kompom ne, to je jasno, ampak ker imam kontrolo nad notranjim časom simulacije to nima veze) pritiskam REV FWD PLAY PAUSE in RESTART ter popravljam input.
- Archimedes of Syracuse

gzibret ::

Po nekaterih (spiritualističnih) teorijah je bog tako vsemogočen in vse..... vse.... vse..... (uporabite domišlija ;) ), da je z besedami nemogoče izraziti tisto, kar on obsega in kar je. Besede so preveč omejene za opisovanje boga.

Morda tudi tukaj tiči zrno problema. In je hkrati možen odgovor, zakaj so teme o bogu na ST-ju vedno aktualne in dolge in nikamor ne pripeljejo ;)
Vse je za neki dobr!

Saladin> Smo torej sanje psa?
Saladin> Kakšen je ta pes, od koder je prišel?
Saladin> Čemu bi pes sanjal človeško svobodno voljo?

Torej nas je naredil bog?
Kaksen je ta bog, od kod je prisel?
Cemu bi bog ustvaril clovesko svobodno voljo?

Odgovori na vsa ta vprasanja so lahko enaki, pa ni nobenih tezav z logiko.

Problem nastane, ko z bogom ne mores pojasniti boga samega. To se tudi s psom ne da, ampak bistvo tistega psa ni, da bi vanj verjeli, ampak zgolj zanimiv miselni eksperiment (kar je po mojem mnenju tudi bog, ampak ker si tega ne znam dokazat, v to pac ne verjamem absolutno).

drejc> Ne. Moja verzija game of life se dogaja v končnem vesolju, kjer obstaja entropija. Še vedno pa lahko kadarkoli (no ja, ko nism za kompom ne, to je jasno, ampak ker imam kontrolo nad notranjim časom simulacije to nima veze) pritiskam REV FWD PLAY PAUSE in RESTART ter popravljam input.

Ja, to je precej bolj sprejemljiva ideja, kot Saladinova. Ampak Saladin trdi, da je bog dober. Tvoja ideja se nic ne spremeni, ce za simulacijo sedi hudic :)

Tudi če je Bog nedoumljiv to ne preprečuje, da lahko podamo par logičnih (in drugih) predpostavk o njemu.
Popolna nedoumljivost, tudi indirektna, pa vzame z sabo tudi popolno nezmožnost kakršnokoli spoznavanja Boga.
Kar pa ga naredi striktno Deističnega, brezosebnega, hladnega,...
Rekel bi celo nepopolnega.

ce za simulacijo sedi hudic :)

Al pa (za nazornost) yupe, s tem da še po forumih zeza. >:D

Šalo na stran, true true true... razlaganje lastnosti Boga je stvar vere (med katere štejem tut Ateizem ex Nihilo) in ne znanosti IMHO, še posebej pa ne mene.
- Archimedes of Syracuse

Zgodovina sprememb…

• spremenil: drejc ()

Torej nas je naredil bog?
Kaksen je ta bog, od kod je prisel?
Cemu bi bog ustvaril clovesko svobodno voljo?

Odgovori na vsa ta vprasanja so lahko enaki, pa ni nobenih tezav z logiko.

Na vsa ta vprašanja smo že odgovorili.
Pes že po svoji naravi ne more biti ničesar od navedenih lastnosti. Edino stvar, ki je lahko, je Bog.

Problem nastane, ko z bogom ne mores pojasniti boga samega

Seveda ga lahko. Bog lahko enostavno Je, medtem ko nič drugo ne more le obstajati, ne da bi bilo ustvarjeno. Pes pa ne more enostavno obstajati, razen če mu pripiseš božanske lastnosti.

Tudi miselni eksperimenti morajo delovati po neki logiki.

Saladin> Tudi miselni eksperimenti morajo delovati po neki logiki.

Ja, in v trditvi

Saladin> Seveda ga lahko. Bog lahko enostavno Je, medtem ko nič drugo ne more le obstajati, ne da bi bilo ustvarjeno.

obstaja logicno protislovje.

@drejc:
Ne. Moja verzija game of life se dogaja v končnem vesolju, kjer obstaja entropija. Še vedno pa lahko kadarkoli (no ja, ko nism za kompom ne, to je jasno, ampak ker imam kontrolo nad notranjim časom simulacije to nima veze) pritiskam REV FWD PLAY PAUSE in RESTART ter popravljam input.

Ja lahko, ampak to te še ne naredi vsemogočnega za to simulacijo. To, ali pa trdiš, da je s tem, ko narediš simulacijo, moč zračunati karkoli.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: OwcA ()

drejc> razlaganje lastnosti Boga je stvar vere (med katere štejem tut Ateizem ex Nihilo) in ne znanosti IMHO, še posebej pa ne mene.

Ja, saj jaz nisem ateist. Samo ne znam si dokazat, da bog obstaja oz. da ga ni.

OwcA> Ti trdiš, da je s tem, ko narediš simulacijo, moč zračunati karkoli? Drzno.

Po moje ni mislil dobesedno, zgolj kot analogijo k razmisljanju Saladina. No ja, ali pa ne razumejo Heisenberga, saj z njim je mel hude probleme celo sam Einstein, pa danes nihce vec ne dvomi v njegovo nacelo nedolocljivosti :)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

Ja, in v trditvi

Saladin> Seveda ga lahko. Bog lahko enostavno Je, medtem ko nič drugo ne more le obstajati, ne da bi bilo ustvarjeno.

obstaja logicno protislovje.

Bog lahko enostavno Je. Tako v teološkem, filozofskem ali logičnem pogledu. Edino Bog ima lahko to lastnost.
Absolutno nič nelogičnega ni v tem.

Saladin> Bog lahko enostavno Je. Tako v teološkem, filozofskem ali logičnem pogledu. Edino Bog ima lahko to lastnost.
Saladin> Absolutno nič nelogičnega ni v tem.

Se ti zdi? Lahko izpeljes iz tega konsistentno aksiomsko logiko, kakrsna je recimo matematicna logika, ne da bi bil aksiom obstoja taksnega boga popolnoma redundancen?

Po moje ne, ker lastnosti, ki jih pripisujes bogu, nimajo nobenega zaznavnega ucinka na karkoli, niti znotraj abstraktnega, niti znotraj fizicnega univerzuma.

Ti lahko dokažem, da Bog je? Ne.
Lahko dokažeš, da ni? Ne.

Ampak mi se ne sprašujemo če, ampak morebiti kakšen je. In v sklopu vseh morebitnih značilnosti (ki se komplementirajo med sabo) je tudi Večnost (ne le v eno smer aka rojstvo in neskončno dolgo življenje in nesmrtnost, ampak obojestranska večnost, brez začetka in konca)
Bog z začetkom se ne sklada z ostalimi definicijami.
Bog brez začetka pa se sklada in je povsem legitimna lastnost Boga.
Torej lahko predpostavimo, da Bog nima začetka. Da je Večen. Da enostavno Je.

Zgodovina sprememb…

Ne, nisem te vprasal tega.

Vprasal sem te, ce lahko izpeljes aksiomsko logiko, v kateri je bog (oz. njegov obstoj) relevanten.

Ker vse, o cemer se zdaj pogovarjamo, je predpostavljanje, da bog je. To je predpostavka in z njo nimam nobenih problemov. Zdaj moras samo pokazat, da ima bog lastnosti, ki si si jih zamislil, pa te to ne vodi v protislovje ali ekvivalenco (da je vse ostalo enako ce bog je, ali pa ce ga ni).

Če je relevanten?

Če predpostaviš da je, je najbolj očitna relevanca ta, da zagotavlja obstoj Vesolju. Če ga ni, Vesolja (in s tem nas) ni.
Sliši se relevantno :)

Ja, če predpostaviš, da je pomemben za obstoj vesolja:).

Pa tudi precej kurje/jajcasto.

Zakaj nase vesolje ne more imeti lastnosti boga? Saj pred njim ni bilo nic (oz. ne moremo vedeti kaj je bilo, kar je isto kot nic) in je, kar se nas tice, dovolj veliko, da lahko recemo, da je neskoncno. Hkrati je vesolje povsod in tako dalje.

Edino dobrota je, no, sirota :)

U, pa se to: za vesolje lahko dokazem, da obstaja: samo tistega psa zbudim, pa izgine :)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()
««
6 / 14
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vprašajte Saladina - Bog (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Problemi človeštva
50720640 (17058) Saladin
»

Vprašajte Saladina - Bog part deus (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

59431777 (20245) donfilipo
»

Dokazi (ali vsaj argumenti) za oziroma proti obstoju boga (strani: 1 2 3 413 14 15 16 )

Oddelek: Loža
77142519 (22427) Volta
»

Religija, znanost in hvala za vse ribe (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

51427828 (21770) jype

Obstaja mesto za Boga v sodobni znanosti? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
18513754 (11423) OwcA

Več podobnih tem