» »

Dvomi glede obstoja Boga

Dvomi glede obstoja Boga

««
5 / 14
»»

Bleki ::

Ker ne moreš dokazati, da imaš razum, potem pomeni, da ga nimaš ? Kako je pa z ostalimi vrednotami (ljubezen, spoštovanje, odkritost..) ? Pomeni, da ne obstajajo ?

krneki0001 ::

Ker ne moreš dokazati, da imaš razum, potem pomeni, da ga nimaš ? Kako je pa z ostalimi vrednotami (ljubezen, spoštovanje, odkritost..) ? Pomeni, da ne obstajajo ?


Nekaj drugega je razum in neka vrednota(ljubezen, spoštovanje, okritost...) kot pa bog, ki ga omenja RKC.

Thomas ::

Presenetljivo, ampak Antonija (ki ga zelo in vedno bolj spoštujem), tukaj nima čisto prav.

Carnap je dovolj dobro pojasnil, da beseda "bog" ne označuje nič, da ni pojma, ki bi ga ta beseda opisovala.

Ampak, odkar so na mizi simulacije, z njimi pa možnost, da mi živimo v simulaciji, je beseda "bog" zelo dober sinonim za našega simulatorja.

ČE ta je, seveda.

Nikakor ne pomeni, da je naš, oziroma simulator našega sveta, če je ta v resnici simuliran: zavestno bitje, neskončno moder, ravno po meri in opisu Svete knjige .. itd.

Vendar hipoteza, da je nek stari bradonja skreiral svet v C++, nam se pa zdaj zdi, da živimo v njem ... oziroma, kar je isto, da res živimo ... JE (skrajno neverjetna sicer) - znanstvena hipoteza.

Moram se strinjati z Bertrand Russellom - obstaja možnost, da china čajni servis, kroži okoli Sonca, nekje med Marsovo in Jupitrovo orbito.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Kdo pravi, da ne mores dokazati razuma? Da se ne da definirati in utemeljiti custev, vrednot in vsega tega? Vse to je lahko predmet znanosti in se lahko preucuje, samo najprej je treba definirati, da sploh vemo o cem se pogovarjamo. Ljubezen kot beseda je pac ljubezen: pomenov je neomejeno mnogo.

jype> Ampak ce temeljis na predpostavki, da je bog vsemogocen, potem si ze zamocil, ker tak bog ne obstaja. Takoj ko to trditev postavis, je tvoj celoten sistem protisloven (in ni tezko dokazat, da ne more obstajat).
Saladin> Razloži

Na najbolj osnovnem modelu (teoriji mnozic) gre to takole:
Ce imamo univerzalno mnozico, potem ta vsebuje vse.
Torej ta univerzalna mnozica vsebuje tudi mnozico vseh podmnozic univerzalne mnozice, ki niso element same sebe. Take podmnozice obstajajo, celo stevno neskoncno jih je.
A ta mnozica (vseh podmnozic, ki niso elementi same sebe) obstaja? Ne, ker ni element same sebe. Da, ker ce ni element same sebe, vsebuje samo sebe. Temu se rece Russlov paradoks.

Teoriji, ki ta paradoks vsebuje, se rece "naive set theory". Kaj pa vem kako je to po slovensko, ampak to je teorija vsemogocnega boga. Da je naivna, se slisi kar pravilno.

Barakuda1 ::

Hec je v tem, da se eni na vse pretege trudijo, da ne bi odprli ena vrata - namreč ta, da lahko v znanstvenem kontekstu Bog morda res Je.


8-O 8-O


Saladin :| ,

tvoj način podtikanja in zanikanja že predelanih tem, počasi presega meje dobrega okusa. Resno mislim.

Zelo resno in na vse pretege smo se nekateri trudili najti in zbrati čim več dokazaov (ali vsaj argumentov) za oziroma proti obstoju Boga. (daj si no že enkrat preberi vseh 15 strani v temi


Dokazi (ali vsaj argumenti) za oziroma proti obstoju boga

V tisti temi s svojimi prispevki nisi ravno blestel.

Še manj pa karkoli argumentiral ali dokazal.

In ko si tam v celoti brcnil v temo, poskušaš sedaj zavajati in podtikati drugim tisto, kar pravzaprav počeneš sam.

Sam stvar je takšna. Če še tako podvajaša teme in si znova in znova izmišljaš naslove na isto problematiko, to še zmeraj ne psremeni bistva problema.


Razen v enem pogledu. Ob naslednjem podobnem "spodrsljaju" če bodo prispevki vsaj za silo imeli kaj novega za povedat, bodo forkani v matično temo. V nasprotnem primeru bo tema brisana.

jype ::

Thomas> Moram se strinjati z Bertrand Russellom - obstaja možnost, da china čajni servis, kroži okoli Sonca, nekje med Marsovo in Jupitrovo orbito.

Vsekakor to ni nemogoce, le neverjetno :)

Tudi nas "simulator bog" ni vsemogocen. Aksiome v simulaciji lahko spreminja le v okviru svojega lastnega sistema. Tistega pa ne more spreminjat, ce hoce, da simulacija deluje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Thomas ::

> Vsekakor to ni nemogoce, le neverjetno.

Ja. To je eno tako, manj znano, vendar sila razširjeno gledanje med anglosaksonskimi znanstveniki.

- ne verjamejo v Boga

- dopuščajo pa neko "infinitezimalno" verjetnost, da je recimo celo dobesedna razlaga Svetega Pisma - 100% pravilna.

Ker če smo racionalni, je apriorni ateizem ravno tako slab aksiom, kot apriorno Jehovstvo.

Kot nimamo odločujočega eksperimenta med vseh 36 tisoč (ali koliko) variantami Teorije strun, nimamo odločujočega eksperimenta med teorijama:

A - vse je dobesedno tako, kot piše v Svetem Pismu, le da me preizkuša Hudič, z nezaslišanimi čudesi moderne znanosti in tehnologije

B - moderni znanstveni racionalizem je pravilna (čeprav nekompletna) slika dogajanja.

Verjetnost za B ni čisto 1 in verjetnost za A ni čisto 0.

V znanosti ni mesta za religijo. Ampak niti za strah pred religijo ne!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

_Sajmon_ ::

ne vem, kam se zdaj usmerja debata. Vsaj o dokazovanju Boga upam da smo zaključili. Kar bi lahko znanstveno obdelovali, je zagotovo vprašanje, ki za nekatere je, za druge ni. Ali je Kristus živel ali ni? Ali so evangeliji pristni? To so vprašanja, o katerih strokovnjaki raziskujejo. Morda kaj tudi sami vemo o tem, vsekakor pa bi težko prišli do konca. Nekaj postov je že bilo v tej smeri. Sprašujem se, kdaj bi nekaj iz zgodovine veljalo za dokazano? To bi me zanimalo. Je to sploh možno? Lahko verjetno z neko gotovostjo trdimo, da je nekaj res ali pa ne, dokažemo pa težko.

Težje pa je zame vprašanje, ali verjamem v to, kar je bilo napisano. Je Kristus res delal te čudeže, je res umrl na križu, predvsem je ključno vprašanje ali je vstal od mrtvih in živi - na temu pravzaprav bazira cela krščanska vera. Tule lahko podamo svoje mnenje. So pa ta vprašanja tudi tesno povezana z vero in bi bilo morda boljše vprašanje ali verujem. Lahko pa vsak navede argumente za in proti in tu je lahko debata neskončna.

Kar mene najbolj intrigira in ne najdem odgovora, je zakaj eni verjamemo (v Boga, v Kristusovo vstajenje,... - recimo to kar izjavimo v veri pri sv. maši) in drugi pa ne. To je zame zanimivo vprašanje. Eni dobimo vero (ok, otroško seveda) v otroštvu od staršev in jo morda kasneje (večinoma, statistično gledamo) izgubimo ali pa utrdimo. Drugi sami pridemo do vere, ker prej nismo nič slišali o njej. Teološko je rečeno, da je vera dar. Sam ne razumem, od česa je odvisno, ali ta dar dobimo ali ne. Verjamem, da lahko za to prosimo in tako dobimo. Morda pa bi nekdo hotel verovati, pa enostavno ne more. Zakaj ne? Zakaj nekateri od vas ne verujete, zakaj jaz in še par drugih veruje v obstoj Boga in Kristusa kot njegovega sina?

Edin razlog, ki bi lahko bil (morda samo delni) odgovor, je tisti, ki se ga že pred časom omenil. Ponižnost. Enostavno priznat, da nisem jaz center vesolja, ampak da je nekaj nad menoj. Nekaj, kar čutim globoko v sebi. Nekaj, kar ima v lasti življenje in smrt. Enostavno priznat, da ni moje življenje povsem v mojih rokah. Ta korak pa je težak. A poznam ljudi, ki so morali pasti dobesedno na tla in takrat je butnilo ven tisto priznanje. Tu se lahko začne pot vere. A poti je več, sem omenil samo eno.


ps. Navajam vero, ki se moli med sv. mašo. Morda bo komu zanimiva za razširitev obzorij. To kristjani verujemo (oz. naj bi):
Verujem v enega Boga,
Očeta vsemogočnega, stvarnika nebes in zemlje,
vseh vidnih in nevidnih stvari.
In v enega Gospoda Jezusa Kristusa,
edinorojenega Sina božjega,
ki je iz Očeta rojen pred vsemi veki
in je Bog od Boga, luč od luči,
pravi Bog od pravega Boga, rojen, ne ustvarjen,
enega bistva z Očetom, in je po njem vse ustvarjeno;
ki je zaradi nas ljudi in zaradi našega zveličanja prišel iz nebes.
In se je utelesil po Svetem Duhu iz Marije Device in postal človek.
Bil je tudi križan za nas, pod Poncijem Pilatom je trpel in bil v grob položen.
In tretji dan je od mrtvih vstal, po pričevanju Pisma.
In je šel v nebesa, sedi na desnici Očetovi.
In bo spet prišel v slavi sodit žive in mrtve,
in njegovemu kraljestvu ne bo konca.
In v Svetega Duha, Gospoda, ki oživlja, ki izhaja iz Očeta in Sina,
ki ga z Očetom in Sinom molimo in slavimo; ki je govoril po prerokih.
In v eno, sveto, katoliško in apostolsko Cerkev.
Priznavam en krst v odpuščanje grehov.
In pričakujem vstajenja mrtvih in življenja v prihodnjem veku.
Amen.

Thomas ::

> Kar mene najbolj intrigira in ne najdem odgovora, je zakaj eni verjamemo (v Boga, v Kristusovo vstajenje,... - recimo to kar izjavimo v veri pri sv. maši) in drugi pa ne

Ker nekateri verjamemo v nov rekord letos v Planici, eni pa ne verjamemo.

Tako se nam zrenda.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Saladin ::

Aksiome v simulaciji lahko spreminja le v okviru svojega lastnega sistema. Tistega pa ne more spreminjat, ce hoce, da simulacija deluje.


Torej grafično gledano bi bil Russelov paradox nekaj podobnega besedni igri Ali lahko Bog ustvari tako težko skalo, da je ne more sam dvigniti?
Ali pa vprašanje, če se Bog lahko ubije ali izniči?


Barakuda1:
Direktnih, znanstvenih dokazov za ali proti obstoju Boga NI. Zato sem odprl temo ki se loti težave z drugega konca.
Glede podtikanja - morda je zvenelo, kot da nekaterim očitam nepristranskost.
Mislil sem le na to, da vsak zatrjuje svoje osebno mišljenje in svoj prav potrjuje z nekimi dokazi. Vedno pa je težko pustiti osebno mišljenje na strani in debatirat možnost, da si v morda v zmoti, ko teh dokazov primanjkuje.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

jype ::

Thomas je blazno lepo povzel tisto o verjetnosti.

Jaz nisem ateist, ker se zavedam, da ne morem vedeti, da bog ne obstaja. Zgolj ne verjamem, da obstaja, hkrati pa tudi ne verjamem, da ne obstaja. Dopuscam, da je bog v bistvu zivljenje Schrodingerjeve macke, samo do skatle ne morem, da bi pogledal not in s tem dolocil obstoj ali pa neobstoj boga.

Vera itak ni pogojena z dejstvi, ampak s psiholoskimi mehanizmi. Prepricas se lahko tudi to, da je korenje modro. Ni problema, samo dovolj moras trenirat. Za reci, ki jih ne znas dokazat ali ovreci, je pa to prakticno trivialno. Samo postavis se na eno stran, in si (ali pa nisi) veren.

Saladin> Torej grafično gledano bi bil Russelov paradox nekaj podobnega besedni igri Ali lahko Bog ustvari tako težko skalo, da je ne more sam dvigniti?

Ja, to je ena najbolj osnovnih matematicnih formulacij tega paradoksa.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Barakuda1 ::

To kristjani verujemo (oz. naj bi):



Jaaooo, jaooouuu. kaj ko bi pri tako občutljivih temah bili kanček bolj dosledno precizni.

Molitev, ki jo navajaš ni molitev kristjanov (sicer tudi njih) pač pa molitev rimokatolikov.


p.s.
Za lažje razumevanje.
Adventisti, Jehovove priče, protestantje pa še kdo, so tudi kristjani, a v svoji molitvi tudi pod razno nimajo stavka

In v eno, sveto, katoliško in apostolsko Cerkev.

_Sajmon_ ::

se opravičujem Barakuda in hvala za popravek.

Saladin ::

Saladin> Torej grafično gledano bi bil Russelov paradox nekaj podobnega besedni igri Ali lahko Bog ustvari tako težko skalo, da je ne more sam dvigniti?

Ja, to je ena najbolj osnovnih matematicnih formulacij tega paradoksa.


OK, torej
Ali lahko Bog ustvari skalo tako težko, da je ne more dvigniti?
Ne.
Torej ne more biti Vsemogočen?
Ne :)

Po kmečko:
Bog je neskončen oz. v našem primeru neskončno močan. Da bi lahko naredil skalo težje od neskončnosti, bi moral spremenit samo naravo te neskončnosti in s tem tudi svojo naravo.
In tega ne zmore - Bog ne more spremeniti svoje narave. Ne more narediti skale težje od neskončnosti. Lahko deluje v sklopu svoje neskončnosti, ne more pa iti višje od nje oz. ustvariti nekaj težje ali večje od neskončnosti.

Podobno je z prenehanjem obstoja.
Večnost je tudi konstanta in njegova Narava. Ne more se ubiti, ker s tem ne bi bil večen. Samomor se krši tudi z pojmom dobrote ali popolnosti. Nič dobrega ne bi moglo nastati iz njegove smrti. Če bi sam lahko izginil, ne bi ničesar več bilo, ne njega ne nas. Sploh obstoja ne bi bilo več. Absoluten, popoln Nič.

Ampak, ker se ne more prekršit oz. iti nad lastno neskončnost, zaradi tega ni več Vsemogočen?
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

jype ::

Ja, tako to je. Ce je vsemogocen, potem je protisloven, ce pa ni, potem pa pac ni bog (ker je bog v tej temi ze bil "definiran" kot vsemogocno bitje).

Ce spremenis definicijo boga, potem se seveda vse da pojasnit. Ampak o obstoju se vedno lahko zgolj ugibas, ne mores ga ne dokazat, ne zanikat.

Saladin ::

Res nismo definirali Vsemogočnost. Ampak kljub temu, da ni možen spremeniti svoje narave (edina omejitev) je v vseh praktičnih pogledih Vsemogočen.

Malo drugače - Če ne moreš iti nad neskončnost ne spremeni dejstva, da si vseeno neskončen.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Saladin ()

Barakuda1 ::

Če bi sam lahko izginil, ne bi ničesar več bilo, ne njega ne nas. Sploh obstoja ne bi bilo več.



Ta trditev bi bila točna le v enem primeru


da vse kar je, je BOG.

V vseh drugih izpeljavah, trditev ne drži.

Saladin ::

Saladin>Če bi sam lahko izginil, ne bi ničesar več bilo, ne njega ne nas. Sploh obstoja ne bi bilo več.


Barakuda1>Ta trditev bi bila točna le v enem primeru

>da vse kar je, je BOG.

V vseh drugih izpeljavah, trditev ne drži

Drži tudi v primeru, da je Bog prisoten v vsem in da je njegova prisotnost nujna za obstoj materije oz. vesolja.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Barakuda1 ::

Drži tudi v primeru, da je Bog prisoten v vsem in da je njegova prisotnost nujna za obstoj materije oz. vesolja.



:\

Res je. Dežuje, ker pada dež>:D

Saladin ::

Sej vem, da ti grem na jetra ;)

Kaj točno te najbolj jezi pri taki prisotnosti?
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Saladin ()

jype ::

Da je tavtologija. It has no effect on anything. Ce je, al pa ce ni, je isti drek :)

Saladin ::

Ima efekt pri zgornjih trditvah.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

jype ::

Ne, nima ga. To lahko tudi dokazes. Dezuje, ker pada dez, je cisto super primer tavtologije.

Saladin ::

Spet ne vidim, kje se zatakne.

Potem pa dejmo reči, da je VSE Bog in definirat v kakšnem smislu je lahko vse.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

jype ::

Upam, da ornk verjames vame, or I will smite thee.

Saladin ::

Ajde, resno.
Bog na subatomarnem nivoju. Znanstveno neovrgljivo, vendar povsem v skladu z teološko in filozofsko logiko.
Kar je dovolj za to debato.

Torej, Bog mora biti vseprisoten v vesolju

-Da lahko ve o vsem, kar so dogaja v njem
-Da lahko materija sploh obstaja

Torej se moramo v našem kontekstu vprašati - kaj materija sploh je?
Jo je naredil iz nič ali se je le deloma transformiral v to čemur rečemo materija? Nagibam se h slednjemu. V smislu, da energije (oz. materije) ne moreš uničit ali ustvarit, le pretvarjaš jo lahko.

Po tej logiki dvomim, da je sploh zmožen narediti bilokaj iz nič. Lahko ustvari Nič (recimo kak popoln vakuum) s tem, da se iz nečesa popolnoma umakne, ampak če hoče v tem niču kaj ustvariti, mora spet Sebe vplesti v proces ustvarjanja.

Uf, že vidim kontro :)

Popravek: Če bi se popolnoma umaknil iz nečesa, ne bi bil le popoln vakuum - NIČ ne bi bilo.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Saladin ()

jype ::

Sej ti kr gre, ja :)

Ko tkole tavas proti vedno manjsim delcem, so stvari res ze mal v bozjih rovtah, ampak se zdalec nisi izven okvirov znanosti.

Popolnega vakuuma ne mores doseci, ce nimas zaprtega sistema (to je fizikalni termin), tak sistem pa ne more obstajati znotraj nasega vesolja (ker je po definiciji zunaj njega).

Saladin> Jo je naredil iz nič ali se je le deloma transformiral v to čemur rečemo materija?

Imamo teorije o nastanku vesolja, ki imajo vse en hud problem: iz njih izhaja dokaz, da je vesolje blazno nakljucna tvorba. Popolnoma nakljucna, pravzaprav. Ravno zato kreacioniste toliko motijo te teorije, ki se jih da precej dobro utemeljiti, seveda pa za dokaz potrebujes se en veliki pok (da dosezes ponovljivost). Ko bomo znali delat male velike poke, to ne bo vec problem. Po teh teorijah je, tudi ce obstaja, bog popolnoma nemocen. Samo kocko je metal.

Saladin ::

Ja, vakuum nima veze z Ničem ;)

Ko bomo znali delat male velike poke, to ne bo vec problem

"Če" bomo znali delat male velike poke, katerih model lahko prenesemo na "tapravega"
To je tudi en velik "če" ;)
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

jype ::

Zakaj se ti pa to zdi "ce" ?

Saj ne bomo napihoval majhnih vesolij, samo simulirali bomo ekstremne pogoje, ki so takrat obstajali (dokaze za njihov obstoj najdemo v nasem vesilju)

Saladin ::

Ampak če ne poznaš naravo vseh osnovnih delcev ne moreš tudi vedet vseh pogojev, ki so bili potrebni za njihov nastanek.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

jype ::

Kdo to pravi? To seveda ni res. Lahko ves pogoje in sele potem ugotovis, kaksni delci so nastali.

Saj da vidis "big picture" ne rabis popolnoma vseh kosckov sestavljanke. Da potem stvari dokazes, pa poisces se manjkajoce koscke (ko enkrat imas big picture je to precej lazje).

No, ni tako enostavno, ampak analogija je se kar OK.

Saladin ::

Ampak tebi falijo najbolj pomembni deli sestavljanke - elementarni delci na najbolj osnovnem nivoju.
Ker to so temelji Vesolja in teh temeljev ne poznamo (in v primeru Primarnega delca verjetno tudi ne bomo)
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

jype ::

Ne vem iz kerga grma si ti tegale zajca prnesu za usesa, ampak mi mamo teorije, ki napovedujejo take in take delce. Torej delce ze poznamo, samo se eksperimentalno in preverljivo jih moramo dokazati.

Zaenkrat nam gre kar dobro, hvala lepa.

Elementary particle @ Wikipedia

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Saladin ::

Take in take že, ne pa morebiten Primarni delec.
Vseenoi se boš moral vprašat, kaj poganja morebitne strune in kaj se sktiva v tistih ducat morebitnih dodatnih dimenzijah
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

OwcA ::

Čemu, pod pogojem, da imam model, ki zadovoljivo opiše vse znane pojave?
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Saladin ::

Čemu, pod pogojem, da imam model, ki zadovoljivo opiše vse znane pojave?


Da lahko dokončno ovržeš morebitno prisotnost Boga? :)

Morda lahko zadovoljivo opisuješ pojave tudi brez popolnega razumevanja le teh.
Ampak ne moreš zadovoljivo simulirat nastanek teh pojavov oz. osnovnih delcev, ko pa ne veš, kaj vsi te osnovni delci so.
Tukaj ni dovolj le posredno znanje posledic, ampak potrebuješ direktno znanje o vzrokih.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Saladin ()

antonija ::

Sej bistvo simulacije je to, da brez popolnega poznavanja vzrokov ustvaris stanje (proces), ki je statisticno dovolj podobne izvirniku za preucevanje. Ko mas tako simulacijo pa ni vec problem zartet casa malo hitreje naprej, oz. se vrnit v davne, davne case in opazovat prajuho.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Thomas ::

> Da lahko dokončno ovržeš morebitno prisotnost Boga?

Hjeh ... kolikor eksperimentov že narediš, vedno lahko postaviš več teorij, ki vse zadeve lepo razložijo. Vse klapa. Nekatere teh teorij vsebujejo Boga.

Da boš pa izključil Kristusa Boga, če boš dokazal, da Kristus človek ni nikoli živel ... pa ne. Zanj je malenkost eno paralelno zgodovino potegnt, ki se v superduper arheologiji prihodnosti - sploh ne pozna. Naprimer.

Edino, kar izključuje Boga, je morebitna nepotrebnost te hipoteze.

Dobesedno Vsemogočnega Boga pa izključuje logika. Skala ... itd.

Toda Bog Stvarnik TEGA sveta in Arturjevo okroglo mizo vitezov nekje izven tega Vesolja ... ne moreš izključiti z nobenim eksperimentom. Lahko jih samo smatraš za (trenutno) nepotrebne hipoteze.

Ni pa nujno, da tako ostane. Znanost utegne toliko napredovati, da bo zares izključila vse take teorije. Maybe. Maybe not.

Mene trenutno Bog nič ne zanima. Tako kot tudi večina drugih potencialno mogočih reči ne.

Sploh pa Boga ne bi iskal med osnovnimi delci in Kristusa v DNA drevesu kadarkoli živečih ljudi. Če pade ven prav, če se izkaže, da še Sokrat ni nikoli živel - tudi prav.

Let we see!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

gzibret ::

> Ko mas tako simulacijo pa ni vec problem zartet casa malo hitreje naprej, oz. se vrnit v davne, davne case in opazovat prajuho.

Ti kar sanjaj..... ;)

Tudi, če imaš popolen model, popolne podatke (kolikor popolne je pač moč dobiti in IZMERITI danes), na to pozabi.

1) noben sistem ni zaprt. Tudi, če za prajuho simuliraš cel sončev sistem in predpostaviš, da je ta sistem zaprt, je še vedno možnost, da tu in tam noter prileti en komet, zmoti gibanje asteroidov in eden od njih trešči v Zemljo, in ubije tisto mutacijo, ki bi drastično spremenila potek evolucije. Recimo.

2) Če hočeš simulirati celo vesolje, boš rabil računalnik, ki je velik kot nekaj vesolij. To tudi odpade.

3) Za natančno simulacijo je potrebna neskončna natančnost. Večja od 10^-34 ali kolikor je že planckova razdalja. Kakršnokoli odstopanje od tega pusti v končnem času (ta čas je seveda odvisen od tipa operacij) razlike v izidu modela, ki so večje od šuma. Torej rahla razlika v inputu v dinamičnem modelu slej kot prej preraste v red velikosti signala.

4) Se nanaša na točko 3. Vsaka računska operacija oz. vsak korak v modelu pusti za sabo večje število bitov (informacije), ki jih potrebujemo za opis stanja. Vzami recimo najenostavnejše zaporedje X(n+1)=X(n)/2. Pa recimo, da je X1=1. Torej 1 decimalno mesto. Za opis X2 rabimo že 2 decimalni mesti, za X3 pa že 3 decimalna mesta itd.... Tukaj količina potrebne informacije raste linearno s trajanjem modela. Če pa hočeš ornk model, potem niti eksponentna rast količine informacij ni dovolj.

5) Svet ni digitalen (ne se direkt upičit v ta stavek. Morda je tudi digitalen 0:) ). Stvari se dogajajo sočasno in sočasno vplivajo na številne druge stvari. Torej bistveno drugače od vseh današnjih modelov, ki parametre računajo sekvenčno. Torej t(0), t(1), t(2).....


Torej sklep - vsaka simulacija je NUJNO le bolj ali manj vereno posnemanje realnega sveta. Dlje časa, kot poganjamo simulacijo, manj je simulacija verjetna.
Vse je za neki dobr!

antonija ::

Moj odgovor je bil na to, da za vzpostavitev simulacije potrebujemo vnaprej vse vzroke in podatke. Nikoli nisem trdil da bomo simulirali vesolje. Prajuha naj bi bila pa tista luza v kateri so nastale aminokisline; samo en konkreten primer.

Ce bi za zacetek simulacije potrebovali vse rezultate simulacije potem je simulacija neuporabna. Potem sploh ni vec simulacija ampak je posnemanje necesa. Simulacija je pa orodje, s katerim iz znanih podatkov lahko izluscimo se vec podatkov.

To je bil namen mojga posta.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

jype ::

OwcA> Čemu, pod pogojem, da imam model, ki zadovoljivo opiše vse znane pojave?
Daedalus> Da lahko dokončno ovržeš morebitno prisotnost Boga?

Pa saj to ni nas cilj. Thomas ti je lepo povedal, da je tvoj bog zgolj nezanimiv miselni eksperiment.

gzibret> 5) Svet ni digitalen (ne se direkt upičit v ta stavek. Morda je tudi digitalen).

Planck pravi, da je :) No, kvantificiran, saj verjetno si to mislil.

Je pa res da take simulacije drugace kot da "spawnamo" novo pravo vesolje, ne moremo izvajati. No, tega pa se ne znamo, bog pa ocitno zna. Saladin, a mogoce ves kje je tip doma, da mu posljemo vlogo za zagon novega vesolja za potrebe znanstvene raziskave? Saj mu ne bomo povedali, da bo eno od dognanj take simulacije tudi dokaz, da bog ne obstaja :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Saladin ::

OwcA> Čemu, pod pogojem, da imam model, ki zadovoljivo opiše vse znane pojave?
Saladin> Da lahko dokončno ovržeš morebitno prisotnost Boga?


Toliko pametnih tukaj, pa noben ne opazi, da sem ironičen :)

Kot smo že pokazali, dokončen znanstveni dokaz o obstoju ali neobstoju Boga ni mogoč. Gre se za skok vere - ali verjameš ali ne.
Eni to razumejo kot dokaz, da ne obstaja, drugi pa kot nujen del njegove Narave.

Simulacije so potrebne in znajo privedesti do pravilnih rezultatov, brez poznavanja vseh okoliščin. Če bi poznali vse okoliščine, simulacije ne bi bile potrebne (s tem se strinjam z Antonijo).

Ampak, IMHO, ko bomo imeli skoraj vse podakte (razen Primarnega delca in še parih neznank), in ko bomo brez njih poskušali narediti model veslja, ki lahko odgovarja našem, nam (spet, IMHO) to ne bo ratalo.
Seveda bomo te neznake zamenjali z raznimi varijablami, ampak Vesolje, podobno našem, se ne bo izšlo. Tudi če bi simuliral perfektno slučajnost, se ne bo izšlo.
Zakaj?
Ker boš opazil, da ima nekaj vpliov na to vesolje, ki ga ne znaš definirat. Nekaj omogoča obstoj določenih delcev, nekaj kontrolira nekaj na neki masovni skali, ampak nikakor ne moreš niti teorizirat, kaj bi to lahko bilo. Nekaj ne bo imelo smisla, dokler ne bo nekdo naredil bogoskrunstvo in se začel igrat z nekimi varijablami, ki bi jih lahko opisal le Bogu (nekaj v smislu, da določen elementarni delec samo Je - da se ne ustvari, da ne izgine, da se ne spreminja, ima neke nemogoče, neopisljive lastnosti, ampak enostavno Je)
In potem, ko boš vnesel tako teoretično varijablo not, bi znalo vesolje v simulaciji ispasti tako kot treba.

Seveda vse IMHO, ampak tako pač razmišljam.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

jype ::

Saladin> Seveda vse IMHO, ampak tako pač razmišljam.

Ja, ne vem kako da toliko ljudem privzgojijo takle built-in cap. Komunisticna indoktrinacija ali pa verska vzgoja, to je isti drek. Ko se s clovekom pogovarjas, kar naprej nekaj predpostavlja. Assumption is the mother of all screwups.

Saj je lepo, da znas bit ironicen, ampak ironijo moras prenest tudi na drugo stran. Bog, ki od "zunaj" gleda na vesolje (ali pa odznotraj, ce je povsod prisoten) ne more biti dober. Tak bog samo je. Ima neke nemogoce, neopisljive lastnosti in enostavno Je. Ali pa, ce vprasas ateista, Ni. Oba verjameta, ker se potem bolje pocutita.

No, mi ne verjamemo, pa nismo zaradi tega zgolj hladni organski stroji, ki jim nic ni sveto (ta beseda z bogom nima veze, da ne bo kdo mislil, da na kaj takega namigujem).

Vesolju bomo prej ali slej prisli do dna, itak pa ze vemo, kaj se bo takrat zgodilo:

There is a theory that states: "If anyone finds out what the universe
is for it will disappear and be replaced by something more bazaarly
inexplicable."

There is another theory that states: "This has already happened ...."
-- Douglas Adams, "Hitch-Hikers Guide to the Galaxy"

Saladin ::

Ja, ne vem kako da toliko ljudem privzgojijo takle built-in cap. Komunisticna indoktrinacija ali pa verska vzgoja, to je isti drek.

Lepo te prosim. Izhajam iz krščanske družine, 14 let sem bil ministrant, hodil k verouku in hodim redno k maši.
Pa vseeno lahko govorim, da Jezus ni bil Božji sin, da pekla in hudiča ni, da Bog ne more ustvariti ničesar iz nič...
Če so mi oprali možgane so pustili veliko umazanije not.

Ko se s clovekom pogovarjas, kar naprej nekaj predpostavlja. Assumption is the mother of all screwups.


A ti pa ne predpostavljaš, da bo možno narediti zadovoljivo simulacijo Vesolja, s katero boš razumel vse ostale neznanke?
oz.
Vesolju bomo prej ali slej prisli do dna

Kaj je že to?
Predpostavka in ne dejstvo.

Vsi tukaj nekaj predpostavljamo.

Bog, ki od "zunaj" gleda na vesolje (ali pa odznotraj, ce je povsod prisoten) ne more biti dober.

A res? To še nismo določili.

Spet da pojasnim - Če Bog obstaja ali ne ne moreš dokazati in nas to vprašanje tukaj ne zanima.
Tukaj predpostavljamo, da morda obstaja in katere morebitne lastnosti ima. V tem kontekstu podajaj mišljenje ali ga izpodbijaj.
Sej si ne izmišljujem kar iz lepega dneva nedokazljive in nerelevantne stvari, ampak relativno definirane stvari, tudi omejene z fiziko.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Saladin ::

Torej:
Bog, ki od "zunaj" gleda na vesolje (ali pa odznotraj, ce je povsod prisoten) ne more biti dober.


Od "zunaj" in od znotraj. Transcendenca in imanenca.

Zakaj pa naš svet na prvi pogled ni perfekten pa sem razložil - naš cilj je, da ga naredimo perfektnega.
Ampae obenem je prefekten v smislu, da ima potencial za perfektnost.
Imamo potencial, da postanemo neke vrste "mali" bogovi in naš namen je, da ta potencial izkoristimo. Ne le v smislu znanstvenega napredka, ampak tudi socialnega in duhovnega.

Rekel sem, da je vse kar je prav, Dobro.
Bom to razširil na Vse, kar je nujno potrebno, je pravilno. In vse, kar je pravilno, je Dobro.
In kar je nujno potrebno se lahko na prvi pogled kosa z Dobroto, ampak je v višjem smislu še vedno dobro.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Saladin ()

antonija ::

Spet vam uhaja v teoloske vode... Besede "prav" in "dobro" nimajo tocnega pomena. Za extremne islamiste je _prav_ pobit nekaj 10 civilov ker so skicirali mohameda, za nekoga drugega je _dobro_ ce vecina njegove drzave strada, zato da se on vozi okoli z marcedezom.

Bog kot ga opisuje krscanska religija (oz. katerakoli druga religija ki mu pripisuje vsemogocnost, etc.) ne obstaja. Cisto realna moznost je pa da obstaja nekaj/nekdo, ki fura celotno vesolje. Samo je dalec od definicij, ki jih furajo religije.

Predpostavka, da bomo nekoc prisli vesolju do dna pa pomojem temelji na trenutnih trendih. Na zacetku nismo vedeli skoraj nic (se zemlja je bila ravna), danes pridobivamo nove informacije z eksponencialnim tempom. Pri exponencialnih funkcijah pa hitro pridemo do strehe.
To pa ne velja za religije (in vecino verovanj, pa naj bojo verska, ideoloska,...). Tam se je nekdo nekdaj spomnil nekaj. Ta nekaj je definiral v skladu z znanjem v tistem casu. Od takrat pa se, kljub vsemu novemu pridobljenemu znanju o nasi okolici, ni ta _nekaj_ prav nic spremenil. Skratka tisti, ki je to pogruntal je moral biti izjemen genij (ce trditve se vedno drzijo, do sedaj se je za vecino izkazalo da ne drzi vec, ceprav jih organizacije, ki imajo od teh idej koristi, vneto zagovarjajo).
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Saladin ::

Besede "prav" in "dobro" nimajo tocnega pomena. Za extremne islamiste je _prav_ pobit nekaj 10 civilov ker so skicirali mohameda, za nekoga drugega je _dobro_ ce vecina njegove drzave strada, zato da se on vozi okoli z marcedezom.

Samo jaz ne govorim, kaj ljudje mislijo, da je Dobro in Prav, ampak kaj Je Dobro in Prav in da Dobro in Prav sploh obstajajo.
Ljudje si Dobro razlagajo na razne načine, ampak to ne spremeni istoimenovano naravo Boga.
Dobro je potrebno spoznati. Bodisi z razmišljanjem, meditacijo ali z obstoječimi učenji.

Zato take zgodovinske razlike. Pojmovanje Boga oz. Dobrote se je spreminjalo, ker so se iskrena osebna razmišljanja spreminjala z stvarmi drugotnega pomena, kot so institucije in vlade. Pa tudi vsako osebno razmišljanje ni avtomatsko bilo točno. Bilo je trial and error, z napačnimi elementi, ki so sčasoma izginile in pravimi elementi, ki so se razširjali. Ne napačnimi le v fizikalnem smislu, ampak napačnimi tudi v duhovnem. Če imaš določen potencial v sebi ni še nujno, da se bo pravilno ali sploh razvil.

Predpostavka, da bomo nekoc prisli vesolju do dna pa pomojem temelji na trenutnih trendih

Trenutni trend je tudi, da ko rešiš eno vprašanje, se odpre kup novih. Res se povečuje količina rešenih odgovorov, ampak s tem se povečuje tudi
količina novih vprašanj.

Skratka tisti, ki je to pogruntal je moral biti izjemen genij (ce trditve se vedno drzijo, do sedaj se je za vecino izkazalo da ne drzi vec, ceprav jih organizacije, ki imajo od teh idej koristi, vneto zagovarjajo).

Vneto zagovarjajo tudi par tisoč let stare pojme, ki jih znanost še sedaj (in kmalu ne bo) ne more ovreči. Glede na to, da znanstvene teorije danes ne zdržijo včasih niti 50 let, bi to res lahko bi znak genija.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Saladin ()

Saladin ::

ALi pa če imaš občutek, da bluzim, razmišlji takole:

Besede "prav" in "dobro" nimajo tocnega pomena

Če nimajo točnega pomena, kako potem lahko z gotovostjo trdiš, da Bog ne more biti Dober?


Ampak, nekaj drugega me zanima.
Prej sem rekel, da Bog ne more ustvariti ničesar iz Nič, lahko pa ustvari Nič s tem, da se iz Nečesa popolnoma umakne.
AMpak tukaj je očiten paradox: Nič brez Nečesar ne more obstajati. Absoluten Nič sploh ne moremo definirati kot Nekaj, ker Nič ne obstaja.

Torej Bog NE more ustvariti Nič: Če bi se iz nečesa popolnoma umaknil, bi to Nekaj nehalo obstajati. Zraven tega se popoln Nič ne sklada z pojmom Vseprisotnosti, saj bi to pomenilo, da lahko ustvari prostor brez Boga.

Torej ne more se ubiti, ne more narediti težje skale od sebe, ne more narediti prostor brez njegove prisotnosti...
A zaradi tega ni več Vsemogočen?
Ne, ker se gre spet za vprašanje njegove Narave - Bog ne more spremeniti dejstva, da je Vseprisoten (lahko spreminja svojo obliko, svoj ""volumen"", ampak ne more popolnoma izginiti)

IMHO:
Bog je Vsemogočen v vsem razen v dejstvu, da ne more prekršiti svoje Vsemogočnosti. Ne more iti proti svoji Naravi. Ne more iti celo proti logiki.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Saladin ()

nevone ::

>Bog je Vsemogočen v vsem razen v dejstvu, da ne more prekršiti svoje Vsemogočnosti.

Tole je podobno temule:
Kakšna je razlika med mačkom in kanarčkom? Nobene. Maček je ravno tak kot kanarček, samo drugačen.

:D

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

btree ::

Neka večja inteligenca mora furati celotno vesolje, vse deluje preveč perfektno, da bi bil slučaj. Ne moreš kar nekaj sestavin naključno skupaj zmetat in skuhati dobro kosilo.
««
5 / 14
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vprašajte Saladina - Bog (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Problemi človeštva
50718840 (15258) Saladin
»

Vprašajte Saladina - Bog part deus (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Problemi človeštva
59429957 (18425) donfilipo
»

Dokazi (ali vsaj argumenti) za oziroma proti obstoju boga (strani: 1 2 3 413 14 15 16 )

Oddelek: Loža
77140650 (20558) Volta
»

Religija, znanost in hvala za vse ribe (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Problemi človeštva
51425872 (19814) jype

Obstaja mesto za Boga v sodobni znanosti? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
18512992 (10661) OwcA

Več podobnih tem