»

Tudi Blue Origin bo gradil plovilo za na Mesec

NASA - NASA je na drugem razpisu za gradnjo plovila, ki bo na Mesec peljalo posadko, izbrala Blue Origin. Za misijo Artemis bo Blue Origin načrtoval, razvil, preizkusil in preveril plovilo Blue Moon. Pogodba, ki je vredna 3,4 milijarde dolarjev, vključuje tudi eno demonstracijsko misijo brez posadke, preden bo Artemis V leta 2029 poletel na Mesec.

Po trenutnem načrtu bodo štirje astronavti v misiji Artemis V poleteli na vesoljsko postajo Gateway v plovilu Orionu na raketi SLS. Od tam se bosta na proti površju Meseca odpravila v plovilu Blue Moon, kar bo trajalo približno teden dni. Tam bosta pristala blizu južnega pola.

Podobno pogodbo je NASA podelila tudi že SpaceX-u v letu 2021. Tedaj se je Blue Origin tudi prijavil, a izgubil in naposled vložil tudi tožbo, ki pa jo je izgubil. A NASA je nato lani najavila še en razpis za razvoj drugega pristajalnika (lander), saj da bo konkurenca omogočila hitrejši razvoj in nižje cene. SpaceX medtem razvija tehnologijo za misiji Artemis III in...

11 komentarjev

Google meni, da so domene .zip in .mov dobra ideja, strokovnjaki pa ne

Slo-Tech - Vrhnje internetne domene že dolgo niso omejene na dvočrkovne nacionalne domene (kamor sodi .si) in nekaj tričrkovnih domen (.com, .org, .edu, .gov, .mil in .net), temveč so lahko dobesedno karkoli. Kdor ima dovolj denarja - to je 185.000 dolarjev za registracijo in 25.000 dolarjev na leto - si lahko registrira lastno domeno. Tako Googlovi blogi domujejo na domeni blog.google. S tem ni nič narobe, a najnovejša Googlova zamisel vseeno sproža veliko pomislekov. Podjetje je namreč kupilo osem novih vrhnjih domen, in sicer .dad, .phd, .prof, .esq, .foo, .zip, .mov and .nexus, ki jih lahko registriramo prek Google Registry. Skupno sedaj obstaja že reci in piši 1480 vrhnjih domen.

Zlasti domeni .zip in .mov sta problematični, ker sta to zelo pogosti končnici za datoteke, ki jih imamo na računalnikih. Google sicer bolj ali manj posrečeno nove vrhnje domene utemeljuje vsebinsko, a praktično predstavljajo tveganje. Brskalniki in odjemalce za elektronsko pošto namreč pogosto avtomatično...

10 komentarjev

Zakaj so istočasno padli Asusovi usmerjevalniki po vsem svetu

Slo-Tech - V sredo so uporabniki Asusovih usmerjevalnikov po vsem svetu opazili, da so izgubili internetno povezljivost. Usmerjevalniki so se ponovno zaganjali, zmanjkovalo jim je pomnilnika, vsakih 10 minut so se zrušili, pomagala pa ni niti tovarniška ponastavitev. Trajalo je polna dva dni, da je Asus priznal težavo in da so vzrokom prišli do dna.

Asus pravi, da je razlog napaka v konfiguracijski datoteki na njihovih strežnikih, zaradi česar so usmerjevalniki lahko imeli težave z zagotavljanjem omrežne povezljivosti. Dejali so, da bi v večini primerov moral zadostovati ponovni zagon usmerjevalnika, sicer pa so predlagali shranitev konfiguracijskih nastavitev in tovarniško ponastavitev. A ostajalo je vprašanje, kaj je šlo narobe. Asus tega ni pojasnil.

Kot kaže, je Asus v torek popoldne objavil novo datoteko z definicijami za ASD, ki je vgrajeni varnostni servis (security daemon) v številnih usmerjevalnikih. Ko so ti avtomatično naložili novo verzijo datoteke, jim je zaradi napake kmalu...

18 komentarjev

Apple zaposlenim prepovedal uporabo ChatGPT

Slo-Tech - Medtem ko so šole v New Yorku ugotovile, da se nima smisla boriti z mlini na veter, in so preklicale prepoved uporabe ChatGPT na svojih omrežjih, je v podjetjih seveda drugače. Apple je zadnje v vrsti podjetij, ki so zaposlenim prepovedale uporabo tovrstnih orodij, da podatki ne bi odtekali v svet.

Apple ni prepovedal le uporabe ChatGPT, temveč vseh sorodnih orodij umetne inteligence. Istočasno razvijajo lastnega pomočnika z umetno inteligenco, tujih pa ne marajo, ker bi tako lahko pobegnile interne in zaupne informacije. Poleg sogovornikov, kakršna sta Bing Chat ali ChatGPT, Apple ne dovoli uporabe niti GitHubovega Copilota, ki poenostavlja pisanje kode.

Ključni problem je, da ChatGPT in ostali komunicirajo z avtorji. Da bi se učili, si shranjujejo vnose uporabnikov. V preteklosti smo že videli napake, ko so v nekaterih primerih to celo razkrivali tudi drugim uporabnikov. OpenAI je sicer izdal plačljivi ChatGPT, ki omogoča izklop deljenja podatkov. A tudi brez tega je...

15 komentarjev

Cepivo proti RSV tik pred vrati

Slo-Tech - Pristojni odbor ameriške Uprave za hrano in zdravila (FDA) je priporočil odobritev prvega cepiva proti respiratornem sincicijskem virusu (RSV), ki je namenjeno nosečnicam v drugem in tretjem trimesečju (od 24. do 36. tedna), s čimer lahko zaščitijo plod oziroma novorojenčka. Pfizerjevo cepivo vzpodbudi nastanek protiteles, ki prehajajo posteljico in tako varujejo tudi plod.

Cepivo bodo odobrili po pozitivnih rezultatih tretje fazi kliničnih testov, v katerih je sodelovalo 7400 nosečih žensk v 18 državah. Cepivo je bilo 82-odstotno pri preprečevanju hude oblike bolezni RSV v prvih treh mesecih otrokovega življenja ter 69-odstotno uspešno v 180 dneh. Zaščita pred milo obliko bolezni v 90 dneh ni bila statistično značilna, v 180 dneh pa je znašala približno 50 odstotkov. Na podlagi teh podatkov je odbor soglasno sprejel sklep, da se priporoči odobritev cepiva. Tako se odločili tudi glede na varnostni profil. V tretji fazi kliničnih testov so na primer zabeležili 201 primer...

23 komentarjev

Hyundai in Kia bosta plačala 200 milijonov dolarjev odškodnin, ker je bilo avtomobile enostavno krasti

Slo-Tech - Hyundai in Kia sta se poravnala v kolektivni tožbi, ki je proti njima tekla v ZDA. Razlog pa ni bila kakšna varnostna pomanjkljivost vozila, ki bi ogrožala voznike, temveč nezadostna zaščita pred krajami. V letih 2011-2021 so bile kie, v letih 2015-2021 pa tudi hyundai izjemno ranljivi, kar je javnost spoznala lani, ko se je na TikToku pojavila moda z imenom Kia Challenge. Vozila je bilo tako enostavno odkleniti in zagnati, da so ljudje kar tekmovali, kdo bo to storil bolj dramatično.

Posledice so bile dramatične. Do letošnjega februarja so zabeležili 14 prometnih nesreč in osem smrtnih žrtev, ki so bile neposredno povezane s krajami in nepooblaščeno vožnjo teh vozil. Statistika je bila neizprosna. V New Yorku so na primer v letih 2020-2022 zabeležili 500-odstotni porast števila kraj avtomobilov znamke Kia. V Filadelfiji je bilo v letih 2019-2022 ukradenih 6-krat več vozil Kia in 3-krat več vozil Hyundai kot pred tem. To niso osamljeni primeri, saj so proti proizvajalcema tožbe...

22 komentarjev

Ponovitev eksperimenta superprevodnosti pri sobni temperaturi neuspešna

diamantno nakovalo (modro), uporabljeno pri odkritju

vir: Nature
Slo-Tech - V reviji Nature so objavili negativen rezultat, kar se zgodi sila redko. To pot je razlog več kot dober, saj gre za že četrto dejanje v sagi o superprevodnosti pri sobni temperaturi, ki so jo pred tremi leti domnevno odkrili na Univerzi v Rochestru. Kitajska skupina z univerza Nanjing je sedaj neodvisno sintetizirala enako snov in jo preizkusila pod enakimi pogoji, a superprevodnosti ni opazila. Zgodba postaja čedalje bolj zapletena.

Ko je skupina pod vodstvo Range Diasa poročala o odkritju, je v znanstveni srenji završalo. Sicer je spojina iz ogljika, vodika in žvepla superprevodnost izkazovala le pod ekstremnimi tlaki, a je bilo to vendarle prelomno odkritje. A kmalu se je pokazalo, da so prelomili tudi znanstveno etiko, saj je imel članek pomanjkljivo opisane metode in obdelavo podatkov. Ker skupina ni uspela zadovoljivo pojasniti, kako so meritve obdelali, interpretirali in ker niso priložili vseh podatkov, je bil naposled članek umaknjen. Uredništvo revije in širša znanstvena...

19 komentarjev

Nvidia predstavila RTX 4060

Slo-Tech - Nvidia je uradno predstavila novo družino grafičnih kartic RTX 4060, ki so namenjene tistim, ki želijo najnovejšo tehnologijo, a imajo plitvejše žepe. Najcenejša izvedenka ima priporočeno maloprodajno ceno 300 dolarjev.

RTX 4060 Ti z 8 GB VRAM bo tako na prodaj od 24. maja in bo stala 400 dolarjev, verzija RTX 4060 Ti s 16 GB pomnilnika bo stala 500 dolarjev. Ali je smiselno imeti kartico z 8 GB, je žgoča tema, saj so novejše igre v višjih ločljivostih potratne. Za 1440p ali celo 4K bo to verjetno premalo, za 1080p pa niti ne. In tem je šibkejši model tudi namenjen. Najcenejša RTX 4060 pa bo s 300 dolarji cenejša tudi od RTX 3060 ob njenem izidu. S temi cenami je sedanja družina RTX xx60, ki velja za najpopularnejšo med igralci na Steamu, najcenejša doslej. K temu je gotovo prispeval tudi Intel s svojo A750, ki stane 290 dolarjev.

Pravih testov še ni, je pa Nvidia razkrila nekaj - nedvomno skrbno izbranih - rezultatov. Že ti kažejo, da bistvene pohitritve v primerjavi z RTX 3060...

26 komentarjev

Kdo bo plačal za 5G?

Slo-Tech - V Evropo 5G prihaja na velika vrata, infrastruktura se že gradi in marsikod že obratuje, a za polni razmah še vedno ostaja vprašanje, kdo bo vse to plačal. Operaterji menijo, da morajo svoj delež prispevati tudi največji tehnološki velikani, ki ustvarjajo največ prometa. Evropska komisija tudi zato išče pravično rešitev. Ta teden še poteka javna razprava, v kateri so svoj predlog posredovali tudi operaterji.

Ti menijo, da bi morala finančno sodelovati podjetja, ki ustvarjajo več kot pet odstotkov povprečnega (na letni ravni) koničnega (ura) interneta prometa pri operaterjih. To so trenutno Alphabet, Google, Apple, Facebook/Meta, Netflix, Amazon in Microsoft. Ta podjetja ustvarijo več kot polovico vsega prometa. Operaterji že dolgo lobirajo, da morajo plačevati tudi tehnološki giganti, to pot pa so prvikrat postavili jasno mejo, pri kolikšnem prometu bi se to moralo zgoditi.

V predlogu, ki še ni javen, a ga je Reuters pridobil, sta podpisani organizaciji GSMA in ETNO, ki...

46 komentarjev

EU sprejela zakon o regulaciji kriptovalut

Evropski svet - S pozitivnim glasovanjem v Evropskem svetu se je zaključilo sprejemanje krovne uredbe o regulaciji kriptovalut MiCA, ki določa obsežne dolžnosti ponudnikov storitev, ki bodo odslej odgovorni za izgube strank v primeru kraje.

Evropska unija si že približno tri leta prizadeva vzpostaviti vseobsegajoče pravno ogrodje za regulacijo trga kriptovalut. Lanskega junija so bile dorečene končne postavke uredbe Markets in Crypto Assets ali MiCA, sprejemanje pa je spričo raznih zastojev trajalo še skoraj celotno nadaljnje leto. V torek se je po soglasnem sprejetju v Evropskem Svetu in podpisih finančnih ministrov postopek sprejemanja uredbe zaključil; objava v uradnem listu bo v roku dveh mesecev, po še enem letu pa bo vstopila v zakonsko veljavo - se pravi sredi leta 2024. Smisel Mice je v prvi vrsti zaščita evropskih strank pred kriptoprevarami in omejitev rabe kriptovalut v nečedne namene, se pravi pri prenosih denarja v organiziranem kriminalu. Zato ni presenetljivo, da naj bi glede na...

20 komentarjev

Prvi računalniki v Sloveniji, 8a.del - kongres IFIP in prva mreža

Računski center z računalnikom CDC 6400 na aachenski univerzi. German Federal Archives (CC BY-SA 3.0 DE)

vir: Računalniški muzej
Računalniški muzej -

Razvoj računalništva je do začetka sedemedesetih prekosil celo najbolj optimistične napovedi. Zvrstila se je izredno zgoščena serija tehnoloških inovacij, ki so bile že vsaka zase tako daljnosežne in vplivne, da bi zaslužile naziv revolucija, od tranzistorja do integriranega vezja in nazadnje mikroprocesorja. Elektronski računalniki niso bili več le prestižni pripomočki za izbrane temveč so vse bolj postajali osnovni pogoj za sodobno delovanje in uspešnost tako posameznih organizacij kot celotne družbe. V povezavi z računalništvom in informatiko je industrija mikroelektronike postala temeljna infrastruktura na kateri se je gradil ves nadaljni razvoj, s pojavom prvih mikroprocesorjev pa se je že začela napovedovati naslednja četrta generacija mikroračnalnikov. V domačem računalništvu leto 1971 pravtako predstavlja naslednjo veliko prelomnico po letu 1962, ko smo dobili prvi elektronski računalnik. Pri nas so se v tem času namreč razširili računalniki tretje generacije, ki so že...

16 komentarjev

Evropska komisija odobrila Microsoftov prevzem Activision Blizzarda

Evropska komisija - Slab mesec po rdeči luči Britancev za Microsoftov nakup Activision Blizzarda so se na drugi strani Rokavskega preliva odločili drugače: Evropska komisija se s prevzemom strinja, toda ob dodatnih zavezah Redmonda.

Microsoftov spopad z regulatorji širom sveta, da bi ti odobrili največji prevzem v igričarski industriji doslej, namreč Activision Blizzarda, za slabih 70 milijard dolarjev, je poln zaostritev in preobratov. Le slab mesec po tem, ko je britanski varuh konkurence CMA (Competition and Markets Authority) pritisnil na zavoro, so se pri Evropski komisiji odločili drugače. V obeh primerih so se pristojni pravzaprav v grobem strinjali v dveh temeljnih postavkah. To je, da se na eni strani ni posebno bati, da bi Microsoft bistveno omejil igre iz studijev Activision Blizzarda - tu je predvsem mišljena franšiza Call of Duty - na lastne klasične platforme, oziroma zignoriral Sonyjeve konzole Playstation, ker so časi ekskluziv za platforme bolj kot ne mimo. In na drugi strani, da...

16 komentarjev

Dr. Enigma Hacking Demo v Računalniškem muzeju (četrtek, 25. maja ob 18h)

Enigma I (foto: Alessandro Nassiri, CC BY-SA 4.0) in Mehano Barbie pisalni stroj

vir: Računalniški muzej
Računalniški muzej -

Navdušujoče ilustrirano predavanje o razbijanju Enigminih šifer z demonstracijo izvirnega, ikoničnega šifrirnega stroja Enigma, ki je krojil usodo 2. Svetovne vojne. ... in manj znan nedolžen otroški pisalni stroj znamke Barbie, izdelan v Sloveniji. Poleg številnih funkcij za oblikovanje besedila, kot so razmik med črkami in podčrtavanje, je bila ta otroška igrača zmožna kodiranja in dekodiranja tajnih sporočil z uporabo vgrajenega načina šifriranja.

Enourno predavanje o Enigmi nas bo popeljalo skozi njeno zanimivo zgodovino, tehnično razlago in človeško zgodbo za enim najpomembnejših razdiranj šifer na svetu. Sledi pol ure dolga demonstracija dr. Baldwinovega osebnega stroja Enigma, kjer si ga bo občinstvo lahko ogledalo, ga fotografiralo, in se ga dejansko dotaknilo, preizkusilo resnično, pristno Enigmo ter zastavilo dodatna vprašanja.

Dr. Mark Baldwin (znan tudi kot dr. Enigma) je svetovni strokovnjak za Enigmo in profesionalni govorec z 20-letnimi izkušnjami. Skupaj s svojim...

9 komentarjev

BlackLotus Microsoftu povzroča veliko dela

Microsoft - Pri Microsoftu so lansirali popravek, ki onemogoča, da bi zlobna koda BlackLotus obšla sistem Secure Boot in se prikrito namestila na računalnik še pred zagonom Windowsov. Toda postopno nameščanje na vse računalnike naj bi trajalo slabo leto, po tem pa na teh napravah starejši mediji za nameščanje Oken ne bodo več uporabni, če ne bodo tudi posodobljeni.

BlackLotus je zbirka orodij, ki skozi zlorabo ranljivosti v strojni kodi UEFI omogoča nameščanje rootkitov, se pravi programja za prevzem nadzora nad računalnikom (UEFI bootkit). Varnostni strokovnjaki so ga prvič zaznali lansko jesen, od tedaj pa poteka napeta tekma z zlikovci v iskanju protistrupov. Razvijalci BlackLotusa so namreč zelo aktivni in ga stalno nadgrajujejo; v tem pogledu pa je predvsem pomembno, da je marca postal prvi javni UEFI malware, ki je zmožen zaobiti tudi Secure Boot, torej sistem, ki s pomočjo vezja Trusted Platform Module (TPM) načeloma preprečuje, da bi naprava ob zagonu pognala nepodpisano kodo. Sedaj...

4 komentarji

V ZDA kazni za podjetja, ki so objavljala lažne komentarje v javnem posvetovanju o nevtralnosti interneta

Predsednik FCC-ja Ajit Pai je bil ves čas naklonjen ukinitvi nevtralnosti interneta.

Slo-Tech - Newyorško državno tožilstvo je sporočilo, da so se poravnali s tremi podjetji, ki so v javnem posvetovanju pred ukinitvijo nevtralnosti interneta v ZDA izkrivljala javno mnenje z objavljanjem milijonov lažnih komentarjev. LCX, Lead ID in Ifficient so plačali 650.000 dolarjev, kar je že druga poravnava v tem primeru. Pred dvema letoma so Fluent, Opt-Intelligence in React2Media plačali 4,4 milijona dolarjev.

Ameriški Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC) je pod prejšnji administracijo, ko jo je vodil Ajit Pai, odločno zagovarjala popolno liberalizacijo interneta, kar je vključevalo ukinitev nevtralnosti. Za povečanje legitimnosti te odločitve so leta 2017 izvedli tudi javno posvetovanje, v katerem se je zbralo več kot 22 milijonov komentarjev zainteresirane javnosti, ki je bila večinoma za ukinitev nevtralnosti. To se je potem naslednje leto tudi zgodilo. Glavni argument tedanje administracije so bili ekonomski učinki deregulacije, pa čeprav so neodvisne raziskave kazale, da...

4 komentarji

Hewlett-Packard s posodobitvijo na daljavo onesposobil uporabo neoriginalnih kartuš

Slo-Tech - Pravzaprav je neverjetno, da je v 21. stoletju črnilo za tiskalnike še vedno ena najdražjih tekočin na svetu, proizvajalci pa aktivno blokirajo vse alternative. A Hewlett-Packard je le eden izmed proizvajalcev, ki ne popušča. Ta teden so izdali posodobitev firmwara za svoje tiskalnike, ki je razjezila številne uporabnike, ko jim je onemogočila uporabo neoriginalnih kartuš.

Tiskalniki so se posodobili na daljavo, novi firmware pa je onesposobil uporabo alternativnih kartuš. Tiskalniki za delovanje zahtevajo prisotnost posebnega čipa, ki ga imajo le originalne kartuše, kar sicer ni nezaslišana praksa. Doslej so se v takih primerih le pritožili in opozarjali, kaj vse gre lahko narobe, a so vendarle tiskali. Odslej pa preprosto obmirujejo. Hewlett-Packard je dejal, da so firmware posodobili, da bi zmanjšali tveganje za napade na malware (?), uporaba neoriginalnih kartuš pa lahko predstavlja tveganje za delovanje, kakovost tiska in varnost naprav. Na spletni strani piše še, da s tem...

70 komentarjev

Google predstavil jezikovni model za glasbo

Slo-Tech - V skladu z Googlovim frontalnim napadom na umetno inteligenco, ki jo želijo uvesti povsod, so ta teden izdali tudi jezikovni model za glasbo. MusicLM, za katerega so še januarja ob tehnični predstavitvi zatrjevali, da javnosti še lep čas ne bo dostopen, je sedaj tu za vsakogar. Za preizkus se je treba registrirati.

MusicLM je na voljo v okviru aplikacije AI Test Kitchen na spletu, iOS ali Androidu. Uporabnikom omogoča, da iz besednih ukazov ustvarijo melodije. Podobno kot vizualni ali besedilni sorodniki je MusicLM tako iznajdljiv, kolikor je prožen ukaz (prompt). Pri ustvarjanju glasbe se obnese najbolje, če želeni rezultat čim bolj opišemo: zvrst in slog, ton, vzdušje, kakšna čustva naj budi itd.

Zanimivo je, da je Google januarja kot glavni pomislek pri hitri izdaji navajal etične izzive in avtorske pravice, saj je model rad vključeval avtorsko zaščitene drobce. A kot kaže, se je Google v sledečih mesecih z glasbeniki in založniki uspel dokopati do rešitve, ki je sprejemljiva....

1 komentar

Črna gora izpustila ustanovitelja kriptokovancev terraUSD in luna

Reuters - V Črni gori so proti plačilu varščine iz pripora izpustili Kwona Do-Hyunga, ki je bil pridržan marca. Južnokorejskega državljana, ki so ga bili prijeli na letališču, ko je želel odpotovati v Dubaj, so skupaj s finančnim direktorjem podjetja Terraform Labs izpustili ob plačilu 400.000 evrov. Na sojenje bosta počakala v hišnem priporu pod nadzorom policije, so sporočili s sodišča v Podgorici.

Sodišče je ocenilo, da je varščina v višini 400.000 evrov in omejitev na hišni pripor zadostna, da se prepreči pobeg osumljencev. V Črni gori sta osumljena ponareditve uradnih dokumentov (potovala sta s ponarejenimi potnimi listi), resnejše težave pa imata v ZDA. Tam sta obtožena vrste goljufij, zarot in poneverb. ZDA zato zahtevajo izročitev, da bi jima sodili. Ocenjujejo, da sta povzročila za 40 milijard škode. Izročitev zahteva tudi Južna Koreja.

Spomnimo, da sta se stabilna kriptokovanca TerraUSD in Luna, ki bi morala biti priklenjena na vrednost ameriškega dolarja, raztreščila maja lani....

25 komentarjev

Muskova naslednica na čelu Twitterja je Linda Yaccarino

vir: Axios
Axios - Elon Musk je po večmesečnih obljubah, da bo mesto vodilnega pri Twitterju prepustil nekomu drugemu, očitno našel pravega človeka: strokovnjakinjo za oglaševanje Lindo Yaccarino.

Odkar je Elon Musk lanske jeseni prevzel Twitter, je njegov ... zanimiv način vodenja tega socialnega omrežja botroval tako krohotu kakor velikim skrbem zaradi razraščanja ekstremizma, prevar in sovražnega govora. Podjetje je spričo tega izgubilo večino nekdanjih poglavitnih oglaševalcev in posledično zabredlo v zelo živo rdeče številke. Ravno tu naj bi najbolj pomagala nova izvršna direktorica. Linda Yaccarino je namreč dolgoletna izkušena voditeljica oddelkov za oglaševanje, nazadnje 12 let pri NBCUniversalu, kjer je dala odpoved z današnjim dnem. Slovi kot trda pogajalka z mnogimi zvezami v vrhovih najmočnejših ameriških podjetij, od Appla naprej, in njen prvi izziv bo nazaj pripeljati kar se da veliko oglaševalskega denarja.

Z Muskom naj bi se sicer "našla" na aprilskem srečanju na temo oglaševanja v...

115 komentarjev

Pixel Fold se prepogne

Slo-Tech - Google se je vendarle opogumil in izdal telefon, ki ga je možno prepogniti. Neizvirno poimenovan Pixel Fold je neposredna konkurenca Samsungovemu Galaxy Z Foldu, čeprav ju ne moremo zamenjati. Pixel Fold je že vizualen drugačen, ker so njegove dimenzije v raztegnjeni konfiguraciji 139,7 x 158,7 x 5,8 milimetra. To pomeni, da ima zaslon OLED z diagonalo 7,6 palca in ločljivostjo 2208 x 1840 pik (razmerje 6:5), ki se osvežuje s 120 Hz, ščiti pa ga Ultra Thin Glass. Na sredini je pregib opazen, a ne moteče. Ko pa ga zapremo, uporabljamo sekundarni zaslon z diagonalo 5,8 palca (1080 x 2092 oziroma 17.4:9). Telefon ima nekoliko večji rob (bezel) kakor običajni telefoni.

Ne moremo pa mu očitati debeline, ki je v zaprti obliki 12,1 milimetra. V notranjosti skriva Tensor G2 SoC in koprocesor Titan M2. Ima 12 GB pomnilnika LPDDR5 ter 256 ali pa 512 MB prostora za shranjevanje (UFS 3.1). Kamer ne manjka. Zadaj so tri: z 48 milijoni točk in f/1.7, širokokotna z 10,8 MP s f/2.2 in telefoto z...

30 komentarjev

Napadalci ukradli podpisne ključe MSI, prizadet tudi Intel Boot Guard

Slo-Tech - Marca letos so člani hekerske skupine Money Message napadli proizvajalca strojne opreme MSI. Po lastnih navedbah so odtujili 1,5 TB podatkov, med katerimi so tudi izvorna koda in podpisni ključi. Od podjetja so zahtevali štiri milijone dolarjev odkupnine, a ker je niso prejeli, so začeli javno objavljati ukradene podatke. MSI javno ni komentiral dogajanja, a to ni omililo posledic.

Med pobeglimi datotekami je tudi izvorna koda firmwara, ki teče na MSI-jevih matičnih ploščah, ter podpisni ključi za 57 njihovih izdelkov ter podpisni ključi za Intel Boot Guard na 116 izdelkih MSI. Intel Boo Guard je varnostna funkcija, ki v modernih sistemih z Intelovimi procesorji preprečuje zaganjanje zlonamerne programske opreme (npr. UEFI bootkit), ki ni podpisana. Njena uporaba je na primer potrebna za Windows UEFI Secure Boot. S pobeglimi ključi, katerih izdajanje je v pristojnosti proizvajalca strojne opreme in ne Intela, se efektivnost tega sistema izniči. Napadalci lahko zlonamerno kodo...

29 komentarjev

Google z umetno inteligenco povsod: v iskanju, Gmailu, Docs ...

Slo-Tech - Po preobratu, ki ga je na trgu povzročil OpenAI s svojim pomočnikom ChatGPT, si Google še vedno ni opomogel. Njihov poizkus, ki je sledil marca letos, se je imenoval Bard in je – milo rečeno – pogorel. Sedaj prihaja umetna inteligenca v Googlove izdelke pompozno in na velika vrata.

Bard je bil pač preslab, za nameček pa si je Google ob splavitvi privoščil hudo površnost, ko je Bard napačno odgovoril na enostavno preverljivo faktografsko vprašanje. Javnosti niso več prepričali, uprli pa so se tudi zaposleni, ki so vodstvu očitali prehitevanje in predstavitev nedokončanega polizdelka. Sedaj poizkušajo znova.

V sredo je Google za novinarje v Mountain Viewu organiziral dogodek, na katerem je največ pozornosti požela napoved novega prihoda umetne inteligence. Google je odločen, da žezlo iztrga iz rok OpenAI-ja in Microsofta, pri čemer resne alternative nima. V nasprotnem primeru mu grozi, da bo po dveh desetletjih izgubil primat na področju iskanja, kar bi bilo zanj katastrofa.

Zato...

10 komentarjev

Ameriški psihologi izdali priporočila za sobivanje z družbenimi omrežji

Slo-Tech - Ameriško združenje psihologov je prvikrat v zgodovini izdalo smernice in priporočila za uporabo družbenih omrežij za mladostnike. Priporočila so namenjena mladostnikom, njihovim staršem, učiteljem in odločevalcem. Predsednik združenja Arthur Evans je ob tem dejal, da se kot družba srečujejo z izzivi, kaj storiti z družbenimi omrežji, zato so v priporočili zbrali najnovejša dognanja stroke, da bi z njimi pomagali staršem in odločevalcem. V priporočilih najdemo tako znanstvena dognanja kakor tudi usmeritve za ukrepanje in nasvete, kaj lahko storijo starši. Situacija je po mnenju mnogo strokovnjakov kritična, saj starši niso opremljeni z znanji, kako predstaviti družbena omrežja, kako se o njih pogovarjati in kako jih nadzorovati. Čeprav lahko družbena omrežja odigrajo pozitivno vlogo, denimo omogočajo povezanost med pandemijo ali mladim iz ranljivih skupin (izrecno omenjajo na primer LGBTQIA+) omogočijo poiskati informacije in druge mladostnike v podobnih položajih, je treba redno...

25 komentarjev

Amazon bo odklenil zakladnico svojih filmov in serij

Slo-Tech - Malokdo ve, da so legendarni naslovi 12 Angry Men, Rocky ali Stargate od lani v Amazonovi lasti. Marca so za studio MGM (Metro-Goldwyn-Mayer) odšteli 8,5 milijarde dolarjev, s tem pa pridobili tudi materialne avtorske pravice nad njihovo celotno zbirko, ki vsebuje več kot 20.000 naslovov filmov in serij. Hkrati ima Amazon tudi čedalje bogatejši lastni program, ki je na voljo ekskluzivno prek Amazon Prime Video. To se kani sedaj korenito spremeniti.

Ustanavlja enoto Amazon MGM Studios Distribution, ki bo skrbela za distribucijo Amazonovih filmov in serij, kar velja tako za izvirne vsebine kakor za nakupljene. To med drugim pomeni, da bodo doslej ekskluzivno Amazonove vsebine na voljo tudi drugim. Amazon je dejal, da pričakujejo veliko povpraševanje in temu primerne prihodke. Chris Ottinger, ki je doslej vodil MGM, sedaj pa Amazonovo enoto, dodaja, da pričakujejo povečanje prihodkov z uvedbo novih načinov prodaje in paketov.

Amazon je sicer v preteklosti že distribuiral posamezne...

12 komentarjev

Google neupravičeno hranil osebne podatke kandidatov za zaposlitev

Žvižgač

Slo-Tech - Splošna uredba (GDPR) je zelo jasna v določbah, da podjetja ne smejo osebnih podatkov ljudi dlje, kot je to nujno potrebno. Zato se Googlu obeta preiskava, saj je žvižgač Mohamed Maslouh ugotovil, da je podjetj več kot desetletje hranilo osebne podatke kandidatov za delovna mesta, četudi jih kasneje niso zaposlili.

Maslouh je delal kot pogodbeni podizvajalec, ko je pri prijavi v Googlov interni kadrovski sistem gHire ugotovil, da so v njem dostopni osebni podatki več tisoč ljudi iz EU in Velike Britanije. Šlo je za imena, telefonske številke, osebne elektronske naslove, življenjepise in podobno. To je v nasprotju z GDPR, zato je početje prijavil britanskemu (ICO) in irskemu (DPC) informacijskemu pooblaščencu. Ta bosta sedaj verjetno preiskala - uradne potrditve še ni -, kaj se je dogajalo.

Google je v odzivu povedal, da so lani zagnali orodje, ki je globalno v celem gHire prečistilo vnose in poskrbelo za zasebnost kandidatov. Trdijo, da je Maslouh podatke videl pred tem. To morda...

1 komentar

Množično evropsko preverjanje komunikacij bi bilo verjetno nezakonito

Slo-Tech - Lani si je Evropska komisija zamislila nov načrt za proti zlorabam otrok na internetu, ki bi dal evropskim sodiščem pooblastila, da pridobijo dostop, ponudnikom platform za komuniciranje pa obveznost, da spremljajo komunikacijo uporabnikov. Zagovorniki zasebnosti in drugi nasprotniki predlagane ureditve so hitro posvarili, da gre za uzakonitev prisluškovanja po internetu, ki bi onemogočila šifriranje. Ponudniki, kot je WhatsApp, bi tako lahko le zapustili evropski trg, če bi želeli ohraniti šifriranje od pošiljatelja do prejemnika (end-to-end).

A kot kaže, se to ne bo zgodilo tako enostavno. Pravna služba pri Svetu EU je namreč v internem dokumentu predstavnike držav posvarila, da bi bila takšna ureditev zelo verjetno protizakonita. Zapisala je, da takšna ureditev resno ogroža pravico do zasebnosti in da jo bodo evropska sodišča zelo verjetno spoznala za nezakonito. Zahtevala bi namreč množično pregledovanje komunikacije, ki bi se izvajalo za vse uporabnike storitve, ne da bi bili...

47 komentarjev

Za Activison Blizzard računalniki pomembnejši od konzol

Slo-Tech - Activision Blizzard, ki je zadnje mesece polnil novice zaradi neuspele poroke z Microsoftom, je v poslovnih rezultatih razkril pomemben obrat. Spet se je zgodilo, da so z igrami za osebne računalnike zaslužili več kot z igrami za konzole. V prvem letošnjem kvartalu so osebni računalniki prinesli 666 milijonov evrov, konzole pa 639 milijonov dolarjev. Vse od vrha v prvih letih tega tisočletja so konzole prednjačile, v drugi polovici minulega leta pa se je trend obrnil.

V celotnem letu 2022 so bile konzole še zmagovalke, a leto 2023 bo očitno drugačno. Ob tem velja poudariti, da so posamezna četrtletja že kazala obrnjeno sliko tudi v preteklosti, a to pot gre za prvo daljše obdobje, ko se trend ne spreminja. Glavni prispevek odpade na Blizzard, ki na primer prinese manj kot polovico toliko kot Call of Duty, a več kot 72 odstotkov na osebnih računalnikih in le 8 odstotkov na konzolah. Call of Duty je bolj uravnotežen, z 59 odstotki na konzolah in 26 odstotkih na osebnih računalnikih,...

2 komentarja

Google bo v treh letih The New York Timesu plačal 100 milijonov dolarjev

Slo-Tech - The New York Times je sklenil pogodbo z Googlom, po kateri bo v naslednjih treh leti prejel približno 100 milijonov dolarjev, poroča The Wall Street Journal. Google bo s tem dobil pravico uporabljati vsebine na svoji platformi. To vključuje Google News Showcase, Google News in druge storitve. Časnik je že imel pogodbo z Googlom, februarja letos so jo razširili, sedaj pa so v javnost pricurljale podrobnosti.

Uradno niti Google niti časnik ne komentirata sodelovanja. Bo pa s tem The New York Times nekoliko ublažil težje razmere, ki jih narekuje upad prodaje tiskanih medijev in zaradi grozeče krize tudi upad oglaševalskega denarja. Lani so ustvarili 2,3 milijarde dolarjev prihodkov, kar je bilo 11 odstotkov več kot leta 2021. Lani so izgubili sodelovanje s Facebookom, ki ni podaljšal 20 milijonov dolarjev vredne pogodbe, ki jim je dovoljevala uporabo vsebin v Facebook News.

Neuradno vemo, da bodo poleg omenjenih Googlovih produktov v pogodbi zajete tudi distribucija in naročnine ter...

11 komentarjev

Prvi računalniki v Sloveniji, 7b.del - mali pisarniški računalniki

Pisarniški računalnik evropskega proizvajalca Nixdorf 820. Heinz Nixdorf Museums. (CC BY-SA 3.0 DE)

vir: Računalniški muzej
Računalniški muzej -

Poleg mini računalnikov se je z zatonom klasičnih računskih strojev sredi šestdesetih pojavil še poseben razred najmanjših pisarniških oziroma birojskih računalnikov, ki so z nekakšno hibridno računovodsko tehnologijo posegali na vmesno področje med elektronskim računalništvom in mehaniziranim računovodstvom. Strojne in programske zmogljivosti so imeli še posebej omejene in usmerjene skoraj izključno na področje pisarniškega poslovanja. Primerni so bili za izvajanje običajnih računovodskih in administrativnih opravil, ki so jih pred tem obvladovali računski stroji, na primer za obračunavanje osebnih dohodkov in obdelavo faktur. Pisarniški računalniki so delovali po načelu vidne evidence VRC(Visible record computer). Podatke so zapisovali na posebne kartice z dodatnim magnetnim trakom, ki so tako na skupnem nosilcu omogočale kombinirano hranjenje podatkov v magnetni obliki in v obliki vidnega tiskanega zapisa. Birojski računalniki so uvedli tudi vrsto drugih za ta čas neobičajnih...

7 komentarjev

Tudi ultraprenosniki dobijo Zen 4

vir: AMD
AMD - Pri AMDju so po mesecih ugibanj končno naznanili tudi čipe Ryzen 7040U, se pravi aktualno različico ryzenov za ultraprenosne mobilne naprave.

Ko so pred dobrim tednom dni pri AMDju pokazali čipe Ryzen Z1, za prenosne igralne PCje, je bilo presneto očitno, da gre za neposredne izpeljanke procesorjev Ryzen 7040U ... ki pa tedaj še niso bili najavljeni. In to čeprav o njih po malem govorijo že od začetka leta, ko so na Cesu zaštartali aktualno serijo procesorjev za prenosne naprave, Ryzen 7000 Mobile. V drobnem tisku namreč piše, da so polnopravni novi člani, to se pravi na bazi arhitektur Zen 4 in RDNA 3, zgolj čipi 7040HS - za zmogljivejše prenosnike, medtem ko so preostali v bistvu reciklirane verzije starejših. Načeloma so v izogib zmedi nedavno spremenili poimenovanje izdelkov, tako da se reciklirane različice že na škatli ločijo od novejših, toda v praksi se povprečen kupec med številkami izgubi ravno tako hitro kot v preteklosti.

Kdor želi imeti v ultraprenosniku Zen 4 čip,...

13 komentarjev

Izšel Python 3.12

Slo-Tech - Danes je izšla nova različica enega najbolj priljubljenih programskih jezikov Python 3.12. Razvijalci so kot ključno smer razvoja zastavili pohitritev programskega jezika, ker je sicer težak cilj, saj je Python interpretiran jezik, a različica 3.12 predstavlja prvi korak. Ta je hitrejši, pomnilniško manj požrešen in učinkovitejši.

To so dosegli na različne načine. Pythonovi objekti so bili doslej veliki, saj je samo glava praznega objekta obsegala 208 bajtov. Odslej bo takšna glava pol manjša, in bo merila le še 96 bajtov. Že Python 3.11 je izboljšal interpreter, ki je ob poganjanju avtomatično izbiral najhitrejše ukaze (adaptive specializing interpreter). Python 3.12 to funkcijo še širi in nadgrajuje. Poseben poudarek so namenili večnitenju, ki je bilo v Pythonu tradicionalno slabo. Tehnično je obstajalo, a je dejansko vsako jedro dobilo svojo kopijo kode, programer pa je moral poskrbeti za razdelitev dela. Ena izmed rešitev je uvedba podinterpreterjev (subinterpreter), ki tečejo...

7 komentarjev

Nevidne mravljice, brez katerih ni umetne inteligence

Slo-Tech - Umetno inteligenco v modernih inkarnacijah si radi predstavljamo kot vsemogočno, ki enostavno prebere vsa besedila in pregleda vse slike, da se nauči nadčloveške pameti. To je morda končni cilj, a trenutno poleg inženirjev, ki jo sestavijo, potrebuje še ogromno ročnega dela. To delo opravljajo slabo plačani označevalci (taggers) vsebin, na katerih se trenira umetna inteligenca. Proizvajalci o tej nebleščeči plati neradi govorijo. Le Googlov DeepMind uradno komentira položaj ljudi, ki opravljajo tako imenovano bogatenje podatkov (data enrichment).

NBC piše o Alexeju Savreuxu iz Kansas Cityja, ki za 15 dolarjev na uro počne prav to. Kot podizvajalec za OpenAI brez dodatnih pravic in zavarovanj označuje posnetke, pripravlja stavke in ostale informacije, ki so nujno potrebne za učenje ChatGPT. Kot pravi, je to neugledno in skrito delo, ki pa je nujno za obstoj umetne inteligence v trenutni obliki. Opravlja se v nestandardiziranih oblikah, po potrebi, običajno prek posrednikov,...

11 komentarjev

Dogovor EU in 38 operaterjev za konec odiranja na Zahodnem Balkanu

Slo-Tech - Pod okriljem Evropske komisije in Sveta za regionalno sodelovanje je 38 mobilnih operaterjev iz EU in z Zahodnega Balkana podpisalo dogovor o prostovoljnem znižanju stroškov gostovanja. To se je napovedovalo že na lanskem vrhu v Tirani, ko so podpisali deklaracijo o znižanju stroškov prenosa podatkov. Prva znižanja cen pričakujemo 1. oktobra letos.

Zahodni Balkan pomeni naslednje države Albanija, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Kosovo, Severna Makedonija in Srbija. Državljani EU imajo pri gostovanju v teh državah izjemno visoke stroške, enako pa velja tudi v obratni smeri. Novi dogovor omejuje cene za prenos podatkov, ki bodo od 1. oktobra letos znašale največ 18 evrov na gigabajt. Leta 2026 se bo ta cena znižala na 14 evrov, leta 2028 pa na devet evrov. Hkrati bodo vsako leto oktobra preverjali, kako se izvaja dogovor in ali so potrebne spremembe.

Novost bo veljala tako za gostovanje iz EU na Zahodnem Balkanu kakor v obratni smeri. Medtem imajo operaterji Zahodnega Balkana že...

20 komentarjev

Microsoft in AMD bosta združila moči pri umetni inteligenci

Slo-Tech - Pri treningu in uporabi umetne inteligence ključno vlogo igrajo grafični čipi, kjer ima ta hip veliko prednost Nvidia. Microsoft na platformi Azure na primer uporablja več tisoč Nvidiinih GPU-jev, s čimer ni nič narobe, je pa priklenjenost na enega proizvajalca vedno neprijetna. Nvidiini čipi, programska oprema vključno s knjižnicami CUDA in jedri Tensor, so pač dobri. A Microsoft se povezuje tudi z AMD-jem, da bi pripravila alternativo.

Bloomberg piše, da bosta AMD in Microsoft združila moči, kar še ni uradno potrjeno. Microsoft bo prispeval inženirje, znanje in lasten procesor Athena. Slednji je čip, ki ga razvija Microsoft za umetno inteligenco. Microsoft ima že približno tisoč zaposlenih v oddelku za razvoj polprevodniških čipov, ki ga vodi nekdanja intelovka Rani Borkar. Več sto jih dela na Atheni, v katero je Microsoft vložil že dve milijardi dolarjev. Razvoj Athene poteka brez AMD-ja, trdi Microsoft, je pa AMD vključen v širšo zgodbo in bo Atheno uporabljal.

Ob tem ne...

19 komentarjev

EU posvarila Apple pred zavajanjem pri integraciji priključka USB-C

Slo-Tech - Ko je Evropska komisija lani odločila, da bodo morali imeti v prihodnosti vsi pametni telefoni z žičnim polnjenjem podporo za USB-C, je bilo vsem jasno, da je odločitev uperjena predvsem proti največjemu grešniku Applu. Ta bi se tehnično lahko izognil USB-C, če bi imeli novi telefoni le brezžično polnjenje, a verjetno je čas za tako radikalno potezo še nedozorel. So se pa februarja letos razširile govorice, da želi Apple direktivo razumeti nekoliko po svoje. Če bi uporabljali navadne kable USB, bi se telefon polnil počasneje. Apple bi namreč prodajal tudi svoje kable USB-C, ki bi imeli posebne čipe, ki bi jih naprava zaznala in odklenila polno funkcionalnost pod pretvezo zagotavljanja kakovosti. Evropska komisija je odločno reagirala.

Ni v navadi, da se Evropska komisija odziva na govorice. V tem primeru so ocenili, da je to potrebno, zato je komisar Thierry Breton Applu poslal pismo, v katerem je podjetje opozoril, da so tovrstne ideje nesprejemljive. Direktiva ne dovoljuje...

53 komentarjev

Obe slovenski ekipi srebrni na Evropski naravoslovni olimpijadi

Slo-Tech - V Rigi se je končala Evropska naravoslovna olimpijada (EOES), ki že tradicionalno predstavlja uvod v novo sezono olimpijad iz znanja. Slovenija je na njej nastopila z dvema ekipama, ki sta obe osvojili srebrni medalji. Prva ekipa, ki so jo sestavljali Aleksander Kosanović, Žan Arsov (oba Gimnazija Bežigrad) in Aljaž Erman (Gimnazija Kranj), je osvojila 8. mesto in srebrno medaljo. Druga ekipa, v kateri so bili Andraž Matoš (Gimnazija Novo mesto), Enej Jauk (Gimnazija Bežigrad) in Tomaž Holc (Gimnazija Ptuj) je bila 17., kar je še vedno zadoščalo za srebrno medaljo. Tekmovalo je 45 ekip iz 22 držav Evropske unije in gostujoča ekipa iz Ukrajine.

Letošnje tekmovanje je potekalo od 29. aprila do 6. maja v latvijski prestolnici. Obsegalo je dva tekmovalna dneva, ko so imele ekipe vsakokrat štiri ure časa za reševanje interdisciplinarnih eksperimentalnih nalog iz kemije, fizike in biologije. Tekmovanje poteka v laboratorijih, od preostalih olimpijad pa se razlikuje po timskem duhu....

0 komentarjev

AJPES pozabil podaljšati certifikat

Slo-Tech - Če ste se danes napotili na spletne strani AJPES-a (Agencije Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve), ste obtičali pred opozorilom, da vas skuša nekdo pretentati. Chrome vas opozori, da morda napadalci skušajo ukrasti vaše podatke, Firefox pa, da gre za nevarno stran, ki se ji raje izognimo. V resnici je AJPES-u včeraj zvečer potekel certifikat SSL, ki je bil izdan 25. aprila lani. In AJPES ga ni pravočasno podaljšal.

Tovrstni spodrsljaji so se v preteklosti že dogajali, tudi večjim. Microsoft je na primer leta 2020 pozabil podaljšati certifikat za Teams, ki je bil potem nekaj ur nedosegljiv. V daljni prazgodovini, leta 2008, je to uspelo tudi Googlu. Leta 2015 je za nekaj ur padel Instagram. Tej druščini uglednih strani, ki so pozabile podaljšati certifikat, se je sedaj pridružil še AJPES.

41 komentarjev

Bing Chat na voljo vsakomur

Microsoft - Pri Microsoftu so obelodanili naslednje korake v razvoju z GPTjem podprtega iskalnega bota Bing Chata; tako vstopa v odprto preizkušanje in dobiva nove sposobnosti, predvsem v smeri grafičnega prikaza in iskanja.

Ni videti, da bi javna opozorila strokovnjakov za strojno učenje kakorkoli ustavljala Microsoft pri njegovem silovitem naletu z vključevanjem algoritma GPT v stvarne izdelke. Čeprav je februarsko lansiranje prenovljenega iskalnika/bota Bing Chata v obliki zaprtega beta testiranja postreglo z več težavami, je storitev že tri mesece pozneje na voljo vsakomur ... z Microsoftovim uporabniškim računom, to je. Toda pomembnejše so najave zmogljivosti, ki naj bi prišle "v bližnji prihodnosti". Bing Chat bo tako znal odgovore vračati v obliki grafov in slik, napravljenih z Bing Image Creatorjem, ki sicer stoji na podlagi družine algoritmov DALL-E in je samostojno na voljo od aprila. Takšna funkcionalnost bo uvedena tudi v obratni smeri - z iskanjem s prepoznavo slik, pri čemer je...

8 komentarjev

Po dolgih letih AMD z izgubo

Slo-Tech - Niti AMD (Intel je takisto globoko v rdečem) se ni izognil pretresom na trgu, ko je prvo letošnje četrtletje zaključil z zajetno izgubo. Od januarja do marca je podjetje ustvarilo 5,4 milijarde dolarjev prihodkov oziroma devet odstotkov manj kot v minulem letu, kar ni bilo dovolj za pozitiven izid. Čista izguba je znašala 139 milijonov dolarjev.

Najbolj je upadla prodaja v segmentu domačih uporabnikov, ki se je skrčil za 65 odstotkov. Namesto lanskih 2,1 milijarde dolarjev so nabrali le 700 milijonov dolarjev, kar je prispevalo 172 milijonov dolarjev izgube (lani 625 milijonov evrov dobička). Ta oddelek je bil v minulih letih glavni motor uspešnosti podjetja, zato so njegove težave pomenile težave za celotno podjetje. Konkurenca, torej Intel, je v tem segmentu občutila le 36-odstotni padec prodaje.

Bolje se je odrezal AMD-jev oddelek za igre, ker so bili prihodki let šest odstotkov nižji, dobička pa še vedno 314 milijonov dolarjev. Levji delež so prinesli čipi (SoC) za...

35 komentarjev

AMD-jev fTPM se zlomi v treh urah

Slo-Tech - Raziskovalci s Tehniške univerze v Berlinu so pokazali, da je v AMD-jevi implementaciji fTPM (firmware Trusted Platform Module) ranljivost, ki omogoča uspešen napad v vsega nekaj urah. Če imamo lokalni dostop do računalnika, torej ga imamo fizično pod nadzorom, lahko v treh urah zlomimo fTPM in s tem dostopamo do podatkov, ki so šifrirani izključno z uporabo funkcij v fTPM - tak primer je na primer BitLocker, če ne vključimo dodatnega PIN-a.

Za napad je zadostovala oprema, ki stane približno 200 evrov. Ranljivosti so AMD-jevih procesorjih Zen 2 in Zen 3, in sicer v Platform Security Processor (PSP). Za zdaj ni jasno, ali je novi Zen 4 tudi ranljiv, saj tega v članku niso omenjali. Starejši procesorji uporabljajo drugačno implementacijo fTPM. Kako je napad možno izvesti, si lahko pogledamo z analizo delujoče kode, ki so jo raziskovalci objavili na Githubu.

AMD je v odzivu dejal, da so z ranljivostjo seznanjeni. Prvikrat je bila predstavljena že predlani na konferenci ACM CCS, ko...

12 komentarjev

Apple kot banka v štirih dneh od uporabnikov zbral milijardo dolarjev

Slo-Tech - Applova ponudba varčevalnega računa s 4,15-odstotno obrestno mero za svoje uporabnike je naletela na dober odziv. V samo štirih dneh so nabrali približno milijardo dolarjev depozitov. Višina posamezne vloge je omejena na 250.000 dolarjev, skupno pa je račune odprlo 240.000 uporabnikov. Že samo v prvem dnevu se je nateklo 400 milijonov dolarjev.

Čeprav se sliši 240.000 veliko, je to zgolj 0,2 odstotka uporabnikov iPhonov v ZDA - ki jih je okoli 120 milijonov. Apple varčevalni račun brez vezave ali dobe odležanja ponuja v sodelovanju z banko Goldman Sachs. Obrestna mera 4,15 odstotka je visoka, ni pa ekscesna, saj so v ZDA obrestne mere trenutno nekoliko višje kot Evropi. V ZDA se pri nekaterih netveganih produktih najdejo celo višje obrestne mere, a je Applov račun priročen za uporabnike, ker ga lahko odprejo iz naslonjača. Potrebujejo le Apple Card.

Apple Savings ostaja omejen na ZDA. Tam pridobiva priljubljenost tudi zaradi propadov bank, kot sta First Republic Bank in Silicon...

22 komentarjev

Geoffrey Hinton z opozorili na nevarnosti strojnega učenja zapušča Google

The New York Times - Britansko-kanadski raziskovalec Geoffrey Hinton, ki velja za enega od utemeljiteljev globokega učenja z nevronskimi mrežami, pompozno zapušča Google, kjer je delal zadnjih deset let. In sicer predvsem iz strahu, da nam nadzor nad strojnimi algoritmi uhaja iz rok (plačljiv vir, alternativa).

Leta 1986 so David Rumelhart, Geoffrey Hinton in Ronald Williams v odmevni objavi pokazali, kako uporabiti metodo vzvratnega razširjanja (backpropagation) za bistveno pospešitev zmogljivosti učenja nevronskih mrež, kar velja za enega od mejnikov v strojnem učenju. Hinton ima razen tega na spisku še vrsto drugih dosežkov, denimo razvoj arhitekture nevronskih mrež AlexNet, z Alexom Krizhevskyjem in Ilyo Sutskeverjem. Ta iznajdba družine algoritmov za prepoznavo slik namreč pomeni enega od povodov za bliskovito širjenje strojne inteligence med spletne tehnologije v preteklem desetletju. Zaradi opisanih uspehov Geoffrey Hinton velja za enega od očetov umetne inteligence in je pred štirimi leti tudi...

6 komentarjev

FAA je pri prizemljitvi Boeinga 737 Max ravnal po zastarelih pravilih

Slo-Tech - Generalni inšpektorat ameriškega ministrstva za promet je končal preiskavo ukrepanja Uprave za letalstvo (FAA) ob strmoglavljenjih letal Boeing 737 Max leta 2018 in 2019. Ugotovili so, da je agencija sicer delovala po tedaj predpisanih pravilih, ki pa so bila v nekaterih točkah preveč ohlapna in zastarela. Čeprav so nekateri inženirji v FAA po dveh nesrečah opozarjali, da sta povezani in da je tveganje za naslednjo nesprejemljivo visoko, FAA sprva letal ni prizemljila. Inšpektorat je odkril pomanjkljivosti v predpisanih postopkih in pozval k njihovi posodobitvi.

Po strmoglavljenju prvega letala 29. oktobra 2018 (Lion Air) je FAA sledila ustaljenemu postopku za oceno tveganj pri ostalih letalih istega modela. Pripravili so osebje, ki bo potovalo v Indonezijo sodelovat pri preiskavi, hkrati pa so čakali na uradne informacije. Boeing je FAA 4. novembra obvestil, da nesreča kaže na varnostno težavo v dizajnu letala. Dva dni pozneje so objavili varnostno priporočilo za posadke, da...

19 komentarjev

Apple in Google pripravljata rešitev v boju proti zasledovanju z Bluetoothom

Slo-Tech - Pripomočki, kot so AirTag in različne androidne alternative, imajo plemenite namene, a odpirajo tudi možnosti za zlorabe. Namenjeni so iskanju izgubljenih naprav, za kar uporabljajo komunikacijo prek Bluetootha, a to je možno izkoristiti za zasledovanje, nadlegovanje in tatvine. Apple in Google sta zato združila moči v vzpostavljanju standarda, ki bo to skušal preprečiti. Zanimanje za sodelovanje v pobudi so najavili tudi drugi proizvajalci, med njimi Samsung, Tile, Chipolo, eufy Security in Pebblebee.

Razvijajo namreč standard, ki bo napravam za sledenje prek Bluetootha omogočal zaznavanje nepooblaščenega sledenja, kar bo tako na platformi Android kakor iOS ne glede na napravo. Sistem za zaznavanje zasledovanja bo uporabnika obvestil, kadar bo z njim potoval sledilnik (npr. AirTag), ki ni njegov. Ponudil mu bo tudi napotke, kako sledilnik fizično najti in kako ga onesposobiti.

V organizaciji National Network to End Domestic Violence pozdravljajo novost. Ob tem dodajajo, da je...

9 komentarjev

Intel bo upokojil znamko Core iX

Slo-Tech - Poldrugo desetletje po prvih procesorjih Core i7 se je intel odločil, da se bo od znamenite črke i poslovil. Naslednja družina procesorjev, ki ima delovno ime Meteor Lake, se bo imenovala drugače, so potrdili v podjetju. Kakšno bo novo ime, pa še niso razkrili, a neuradno se govori kar o Core.

O spremembi je prvi poročal Dylan Patel, ki je bil do novice kritičen. Ironično je dejal, da Intel rešuje problem upadajočega tržnega deleža, ki jih je presenetil po desetletjih prevladovanja na trgu, z ukinitvijo priljubljene blagovne znamke. Brez pametnega razloga bodo ukinili prepoznavno znamko, je dodal. Mediji so vest hitro pograbili, ko jo je potrdil Intelov tiskovni predstavnik Bernard Fernandes. Zapisal je, da so na prelomni točki, zato se obetajo spremembe, o katerih nas bodo pravočasno obvestili.

V bazi AOTS (Ashes of the Singularity) se je novi procesor pojavil pod oznako Intel Core Ultra 5 1003H. Procesorji Meteor Lake bodo na voljo v drugem letošnjem polletju, zato ni...

15 komentarjev

ARM-jeva javna ponudba delnic letos vendarle bo

Reuters - Naposled se bodo vendarle udejanjila predvidevanja, da bo britanski ARM letos začel kotirati na borzi. Včeraj so v podjetju potrdili, da so na ameriškemu regulatorju SEC prijavili javno ponudbo delnic (IPO), ki se bo zgodila še letos. Točnega datuma niso navedli, saj je odvisen od razmer na trgu in poslovanja podjetja. Koliko bo podjetje ovrednoteno, še ni jasno - omenjajo se vrednosti med 30 in 70 milijardami dolarjev. ARM je pred časom govoril, da želijo zbrati med osem in deset milijardami dolarjev svežega kapitala (vrednotenje je vrednost celega podjetja, sveži kapital pa predstavlja vrednost na novo vplačanih delnic).

Razmere na trgih niso rožnate, saj se je število IPO-jev letos zmanjšalo. Doslej je bilo zmanjšanje 22-odstotno, k čemur sta prispevali negotovost in volatilnost na trgih. V ZDA so letos z IPO-ji zbrali 2,4 milijarde dolarjev. ARM o javni ponudbi delnic govori že dolgo. Trenutno lastnik ARM-ja je japonski Softbank, ki je za podjetje leta 2016 odštel 32 milijard...

0 komentarjev

Windows 10 22H2 je bila zadnja večja posodobitev

Slo-Tech - Microsoft je v posodobljenem načrtu za življenjski cikel Windows 10 sporočil, da je velikih posodobitev konec. Pravzaprav je bilo nenavadno, da so kljub izidu Windows 11 že leta 2021 še vedno izhajale. Verzija Windows 10 22H2, ki je izšla konec minulega leta, je zadnja.

To seveda ne pomeni, da se bo Windows 10 takoj odpravil po poti Windows 7 in postal nepodprt. Varnostne posodobitve bo še vedno dobival do 14. oktobra 2025, ki se bo izteklo obdobje podpore. Zatem bo na voljo še podaljšana podpora, ki bo na voljo ob plačilu in za posebne odjemalce. Čeprav na prvi pogled konec podpore za Windows 10 čez dve leti ne bo pomembno vplival na uporabnike, bo vendarle pomembna prelomnica.

Trenutno je v uporabi cel kup računalnikov, ki formalno ne podpirajo Windows 11. Čeprav je bilo s triki možno nanje vseeno namestiti Windows 11, Microsoft uradno vztraja, da to ni predvideno. To pomeni, da bo cel kup strojne opreme tedaj ostal brez operacijskega sistema, ki še prejema varnostne...

74 komentarjev

Prvi računalniki v Sloveniji, 7a.del - prvi mini računalniki

Mini računalnik PDP-8 prilagojen za vodenje procesov v nevrokirurgiji. (CC Public domain)

vir: Računalniški muzej
Računalniški muzej -

V obdobju burnega razvoja računalniških kapacitet pri nas med leti 1968-1972, ki večinoma sloni na računalnikih IBM/360, pa je vredno omeniti še nekaj drugih manjših sistemov. Že s tranzistorsko tehnologijo druge generacije so nastali pogoji za razvoj številnih manjših in bolj dostopnih računalnikov, ki so se lahko lažje vmeščali v klasično pisarniško okolje. Z novo tehnologijo TTL(Transistor-transistor logic) bipolarnih integriranih vezij pa je ta trend dosegel nov vrhunec. Najbolj razširjen primer te tehnologije so vezja iz serije Texas instruments 7400, ki so nudila velik nabor različnih logičnih vrat, stikal, števcev ipd. Na njihovi osnovi so bili zgrajeni najbolj značilni mini računalniki tipa DEC PDP-8 in HP 2100. Ti so posegali predvsem na področje vodenja procesov. Za njimi so v začetku sedemdesetih prišli na trg še izredno uspešni DEC PDP-11 in HP 3000. V to kategorijo pa se lahko vmeščajo tudi računalniki kot je bil IBM 1130, v šestdesetih najcenejši IBM računalnik...

7 komentarjev

Evropski parlament se je načeloma dogovoril o vsebini zakona o umetni inteligenci

Reuters - Evropski poslanci so se na zasedanju v četrtek dogovorili o kompromisnem predlogu novega zakona o umetni inteligenci (AI Act), ki ga pripravlja Evropska komisija. O besedilu osnutka so se dogovorili poročevalci, naslednji korak pa bo glasovanje na pristojnem odboru 11. maja. Če bo predlog dobil podporo, bi ga lahko parlament na plenarni seji potrdil že junija, nato pa bo sledilo še dogovarjanje s Svetom, torej predstavniki držav članic.

V Evropski komisiji si za oblikovanje in sprejem zakona o umetni inteligenci prizadevajo že od leta 2020. Aprila 2021 so predstavili prvi osnutek, do danes pa je doživel še nekaj predelav. Gre za prvo in najbolj obsežno regulacijo umetne inteligence na svetu, ki bo uvedla številne varovalke in transparentnost pri razvoju in uporabi. Od začetka postopka do danes so vzniknili še veliki jezikovni modeli, kakršen je ChatGPT, in generativna umetna inteligenca na drugih področjih, denimo Midjourney za ustvarjanje slik. Najnovejši popravki osnutka...

36 komentarjev

Italijani spet dobili dostop do ChatGPT

Slo-Tech - V Italijo se po mesecu dni vrača ChatGPT, katerega uporabo je konec minulega meseca italijanski informacijski pooblaščenec Garante prepovedal. Očital mu je kršitev zakonodaje s področja varstva osebnih podatkov, saj ChatGPT ni preverjal starosti uporabnikov in ker je v nekaterih primerih lahko razkrival njihove osebne podatke, predvsem pa ker ni ponudil možnosti izstopa iz zbiranja podatkov in ker ni razkril pravne podlage za njihovo zbiranje in obdelovanje. V incidentu 20. marca je na internet odteklo tudi nekaj pogovorov uporabnikov in njihovih bančnih podatkov. Sedaj je OpenAI pomanjkljivosti odpravil.

OpenAI je včeraj zagotovil, da je izpolnil pogoje, ki jim je regulator naložil do 30. aprila. Zato so tudi ponovno omogočili dostop do storitve uporabnikom v Italiji. Odslej ChatGPT na spletnih straneh navaja dodatne informacije, kako zbira podatke in kako potega urjenje algoritmov, prav tako pa imajo uporabniki možnost odreči dovoljenje za uporabo lastnih v urjenju. Preverja se...

1 komentar

NASA posodobila ROM na Voyagerju 2

[dodaj]

Slo-Tech - Sondo Voyager 2 so izstrelili pred 46 leti in je skupaj s sestrskim plovilom Voyager 1 najbolj oddaljeni človeški izdelek, s katerim še komuniciramo. NASA ji je ta teden še podaljšala življenje, ko je z nadgradnjo programske opreme na daljavo poskrbela, da bo še vsaj do leta 2026 uporabljala pet aktivnih instrumentov.

Energijo za delovanje ji na razdalji dobrih 20 milijard kilometrov (do Sonca jih je 150 milijonov) zagotavlja radioizotopski termoelektrični generator (RTG), ki ima na krovu 4,5 kilograma plutonija 238. Ob izstrelitvi je zmogel zagotavljati 157 W električne energije, sedaj pa moč počasi usiha, ker ima plutonij razpolovno dobo 87,7 let. Vsak Voyager ima tri enake RTG in doslej njihovo pešanje še ni vplivalo na delovanje, sedaj pa se bližamo takemu trenutku. Voyager 1 težav še nima, ker ima že od rane mladosti le štiri delujoče instrumente, Voyager 2 pa ima vseh pet. NASA je zato s trikom poskrbela, da bodo še nekaj let dobivali ustrezno napajanje.

Voyager ima namreč...

59 komentarjev

Pošiljanje sporočil iMessage tudi iz Windows 11

Slo-Tech - Vrsto se Windows in iOS nista najlepše gledala, potem pa je minuli mesec Microsoft naznanil, da se bo Windows 11 kmalu znal pogovarjati z iMessages. Z androidnim sistemom se na tak način pogovarja že dolgo časa, kar omogoča pošiljanje sporočil v imenu telefona kar z računalnika. Sedaj je isto funkcionalnost dobil še za iMessage v programu Phone Link.

Najprej k omejitvam. Podpora je še zelo osnovna, saj kakšni naprednih funkcij ni pričakovati. Microsoft in Apple menita, da je napredna funkcija tudi pošiljanje slik in videoposnetkov, zato bo rokovanje z iMessages prek Windows 11 omejeno na pošiljanje besedila. Nemogoče bo tudi sodelovati v skupinskih pogovorih, kar je tudi napredna funkcija. Hkrati pa so telefon privezali na računalnik, saj bo za uporabo Phone Linka nujno imeti vzpostavljeno aktivno povezavo Bluetooth do telefona. Ta bo torej morda še lahko v sosednji sobi, kaj dlje pa ne. Zagotovo pa Phone Link ne bo nadomestek za nesrečno situacijo, ko telefon pozabimo v službi...

8 komentarjev

Slabi časi za Intel

Slo-Tech - V minulih treh mesecih je Intel ustvaril 2,8 milijarde dolarjev izgube, kar je največja izguba v zgodovini. Prihodki so se v primerjavi s prvim četrtletjem lani skrčili za 36 odstotkov na 11,7 milijarde dolarjev. To je sicer več od napovedanih 10,5-11,5 milijarde dolarjev, a še vedno premalo za pozitiven izid. Skrčila sta se oba največja oddelka, in sicer prodaja končnim uporabnikom ter tudi strežniški izdelki.

Intel je slabo posloval že v zadnjem lanskem četrtletju, ko so pridelali 700 milijonov dolarjev izgube ob 14 milijardah dolarjev prihodkov. Prvo četrtletje je običajno skromnejše od predhodnega, ki ga poganja božično-novoletna nakupovalna sezona, a tako velikih izgub podjetje vseeno ni pričakovalo. K temu je prispevalo ohlajanje povpraševanja po računalnikih, ki je po ocenah IDC-ja 30 odstotkov nižje kot lani. Težave imajo tudi drugi proizvajalci, ki se jim kopičijo neprodane zaloge pomnilnikov in čipov.

Še pred nekaj leti se je zdelo, da je Intel trdno v sedlu in da bomo...

21 komentarjev

AMD predstavil čipe Ryzen Z1 za ročne igralne PCje

vir: AMD
AMD - Pri AMDju so lansirali linijo varčnejših sistemskih čipov Ryzen Z1, ki so namenjeni klonom Steam Decka. Prvi izdelek na tej osnovi je Asusov ROG Ally.

Valova ročna konzo ... eee ... PC, Steam Deck, ima za seboj sicer zahteven porod, a se je po nekaj posodobitvah platforme izkazala za prav spodobno napravo - in seveda sprožila val posnemovalcev. Od tega si lahko največ obeta AMD, ki je na trem področju s svojimi združki procesorjev in grafičnih vezij, ki jim pravi APU, precej bolje utrjen od Intela in Nvidie. Čip s kombinacijo procesorja generacije Zen 2 in grafičnega vezja vrste RDNA 2 je navsezadnje tudi v Decku. Zato ni presenečenje, da je podjetje kar naravnost najavilo namensko serijsko linijo za takšne izdelke, APUje Ryzen Z1. Zaenkrat jih sestavljata dve izvedenki, Z1 in pa Z1 Extreme. Prva vsebuje 6-jedrni CPU arhitekture Zen 4 in pa 4 grafične računske enote vrste RDNA 3, močnejša različica pa 8-jedrni CPU in trikrat večji grafični del.

Očitno gre za neko izpeljanko...

0 komentarjev

Naprave, ki potrebujejo oblak, v resnici niso naše: lekcija Amazon Halo

Slo-Tech - Amazon je sporočil, da zapirajo oddelek Halo in ukinjajo linijo istoimenskih naprav. To ne bi bila posebna novica, saj podjetja nenehno upokojujejo stare izdelke in predstavljajo nove (ali pa tudi ne), a naprave Halo bodo prenehale delovati. Četudi je najnovejša na trgu manj kot leto dni, bo od 1. avgusta le še neuporaben kos silicija - ki pa ga bo možno reciklirati.

Tiskovna predstavnica podjetja Kristy Schmidt je dejala, da nenehno spremljajo koristnost in potencial, ki ga imajo izdelki za uporabnike in se temu prilagajo. Bolj po domače povedano pa je Amazon ugotovil, da izdelki Halo niso več smiselni, saj ga je konkurenca Apple, Fitbit in Samsung prehitela. Halo Band, Halo View in celo Halo Rise, ki je star vsea pol leta, bodo izgubili povezavo z oblakom, zato bodo nehali delovati. Amazon obljublja, da bodo uporabnikom kupnino povrnili.

Ne sicer čisto vsem, temveč le tistim, ki so naprave kupili v minulih 12 mesecih. Ti bodo dobili nazaj celotno kupnino, vsem pa bodo...

39 komentarjev

Pristanek japonskega plovila na Mesecu se je ponesrečil

Spaceflight Now - Sonda Hakuto-R, japonskega podjetja ispace, se je ob torkovem poskusu pristanka na Luni očitno raztreščila. To je bil drugi neuspešen poskus pristanka zasebnega podjetja na Mesecu, po izraelskem plovilu Berešit pred štirimi leti.

Poleg Nasinega truda, da bi na Mesec vnovič stopila človeška noga, poteka živahna dejavnost tudi na področju zasebnih družb, ki se trudijo nekako priključiti "Lunarni ekonomiji", ki naj bi se oblikovala z nastankom prvih stalnih človeških postojank na našem naravnem satelitu. Mnoga od teh podjetij so izšla iz natečaja Google Lunar XPrize; med njimi tudi izraelsko SpaceIL in pa japonski ispace. Izraelci so s svojim plovilom Berešit na Mesecu skušali pristati prvi - in svojo napravo aprila 2019 prav spektakularno razbili. Drugi so bili skoraj natako štiri leta zatem na vrsti Japonci, toda torkov poskus pristanka glede na razpoložljive podatke prav tako ni uspel.



Ispaceova sonda Hakuto-R je proti Luni poletela lanskega decembra, dobrih pet mesecev pa je...

18 komentarjev

DSA izpostavlja 19 velikih spletišč

Evropska komisija - Lani sprejeta uredba o enotnem trgu digitalnih storitev (akt o digitalnih storitvah oziroma DSA) prinaša vrsto varovalk in zaščit za uporabnike spletnih storitev, ki so še posebej stroge za velike platforme in ponudnike. Čeprav smo lahko slutili, kdo bo to, je Evropska komisija sedaj izdala seznam 19 spletišč, ki so zelo velike spletne platforme (VLOP) in zelo veliki spletni iskalniki (VLOSE). Povejmo, da gre za spletišča, ki imajo lahko tudi istega lastnika. Tak primer je Google, ki ima na seznamu kar pet spletnih mest, in Meta, ki ima dve.

Med iskalniki sta po pričakovanjih na seznamu Google in Bing. Spletne platforme pa so Alibaba AliExpress, Amazon Store, Apple AppStore, Booking.com, Facebook, Google Play, Google Maps, Google Shopping, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, TikTok, Twitter, Wikipedia, YouTube in Zalando. Na seznam so se uvrstile, če imajo več kot 45 milijonov obiskovalcev mesečno. Sedaj bodo zanje veljali strožji pogoji, izpolnjevati pa jih bodo morala...

10 komentarjev

Microsoftu na Otoku rdeča luč za prevzem Activisiona

Slo-Tech - Čeprav so bili Britanci prevzemu naklonjeni, je varuh konkurence CMA (Competition and Markets Authority) izdal negativno odločbo. Microsoft ne bo mogel prevzet Activision Blizzarda, za kar so ponudili 69 milijard dolarjev in v nekaterih državah po svetu že dobili dovoljenje. CMA meni, da bi bil prevzem prevelik udarec za konkurenco. Microsoft se bo pritožil.

CMA meni, da bi prevzem občutno okrnil konkurenco (substantial lessening of competition), ker ima Microsoft že sedaj prevladujoč tržni položaj. Ocenili so, da tržni delež ta na področju iger v oblaku znaša od 60 do 70 odstotkov, z nakupom Activisiona pa bi ga še povečal. V tem primeru bi imel Microsoft močan gospodarski interes, da bi posamezne Activisionove naslove zaklenil na svojo platformo. To pa bi predstavljalo nedopustno ravnanje. Microsoft je sicer v zadnjih mesecih skušal dokazati, da se to ne bo zgodilo, zato je tudi sklenil nekaj dogovorov in zavez s konkurenco, denimo da bo Call of Duty ostal dostopen tudi na...

3 komentarji

Edge toži Microsoftu

Slo-Tech - Microsoftov brskalnik Edge, na katerega nas redmondski velikan res želi navaditi, tako da je celo Bing Chat omejil nanj, ni nič kaj diskreten. Uporabniki so ugotovili, da ob brskanju po spletu Edge pošlje zahtevek na bingapis.com za vsako spletno mesto, ki ga obiščemo. Microsoft je dejal, da navedbe preiskujejo.

Opozorila, da je Edge preveč radoveden, so se najprej pojavila na Redditu. Zakaj se to dogaja, ni natančno znano, verjetno pa gre za slabo implementacijo funkcionalnosti. Rafael Rivera je dejal, da ima Edge funkcijo, ki Bingu sporoča, ko uporabnik obišče določene strani, kamor sodijo YouTube, Reddit in podobno. A očitno je napisana tako slabo, da Bingu pošilja kar vse spletne strani, na katere oddeskamo. Funkcija se imenuje Creator follow in uporabnikom omogoča, da sledijo priljubljenim ustvarjalcem vsebine na YouTubu in drugod po spletu (obstaja seznam). Izklop te funkcije onesposobi tudi komunikacijo z bingapis.com. Dokler Microsoft ne pojasni več in ne popravi...

3 komentarji

Stability AI izdal svoj veliki jezikovni model

Slo-Tech - Kakor je Stability mešal štrene OpenAI-ju s svojim modelom za ustvarjanje slik Stable Diffusion, mu bodo tudi pri jezikovnih modelih. Pripravili so odprtkodni jezikovni model StableLM, ki je pod licenco CC BY-SA-4.0 na voljo vsakomur. Koda je dostopna na GitHubu, preizkusimo pa jo lahko na Hugging Face ali Replicate. Verzija za pogovor je takisto že dostopna.

StableLM je naučen na treh in sedmih milijardah parametrov, kar je precej manj od ChatGPT-jevih 175 milijard. Sicer prihajata tudi verziji s 15 in 65 milijardami parametrov, a velikost modela ni vse. StableLM v svoji srži smiselno nadaljuje besedilo, ki ga začne človek z ukazom (prompt), rezultat pa so smiselni odgovori. StableLM se lahko pogovarja kot človek, lahko pa tudi piše kodo. Ta je po prvih preizkusih še malce bolj robata kakor pri ChatGPT, a večja modela bosta bržkone boljša. Še vedno pa je boljši od Facebookovega LLaMA, dasiravno GPT-3.5 ali GPT-4.0 še ne dosega. StableLM se je učil na odprtem korpusu podatkov, ki...

4 komentarji

Težave s pregrevanjem Ryzen 7000X3D

Ars Technica - Na internetu se je pojavilo nekaj zgodb lastnikov AMD-jevih procesorjev Ryzen 7000X3D, ki so se jim sistemi okvarili. V nekaterih primerih se preprosto ne zaženejo več, v vsaj enem primeru pa se je zaradi segrevanja procesor fizično spremenil in ob tem zasmodil tudi ležišče matične plošče. Ni še jasno, kaj je razlog za težave, vse pa kaže na pregrevanje.

Ker se je to dogajalo na MSI-jevih in Asusovih matičnih ploščah z veznim naborom X670, se je prvi že odzval. Zapisali so, da so težave posledica abnormalne napetosti. Ti procesorji že privzeto blokirajo navijanje, novi BIOS iz MSI pa bo preprečeval tudi povišano napetost (overvolting). Novi procesorji že sedaj tečejo pri nižji napetosti kakor Ryzen 7000, ker imajo predpomnilnik L3 nad procesorskim jedrom. To lahko povzroči težave s hlajenjem, zato so z nižjo napetostjo dosegli znižanje porabe energije (in s tem proizvodnje toplote). Seveda pa to pomeni, da je tak procesor praktično nemogoče naviti. Prenapetost pa hitro povzroči...

53 komentarjev

Na Twitterju nič novega, še vedno kaos

Slo-Tech - Na Twitterju je ta teden glavna vest modra kljukica, o kateri je bilo prelitega že mnogo črnila. Uradna razlaga funkcije je preprosta: modro kljukico dobi, kdor plača naročnino na Twitter Blue (osem dolarjev mesečno) in potrdi svojo telefonsko število. A resnica je precej bolj zapletena.

Ta vikend naj bi Twitter počistil stare modre kljukice, ki so izvirale še iz časov pred Elonom Muskom. Odslej bi modre kljukice resnično videli le na profilih, ki so izpolnili zgornja pogoja, a kaj ko se je kljukica pojavila tudi pri profilih preminulih. Zakaj so jo dobili Kobe Bryant, Michael Jackson, Paul Walker in drugi, ni jasno. Twitter pravi, da so nedavno potrdile istovetnost računa.

Izkazalo se je, da je Twitter obnovil modro kljukico tudi pri računih z več kot milijonom sledilcev. A pri tem je bil selektiven, saj iz neznanih razlogov vsem tega niso storili. Jack Dorsey, ustanovitelj Twitterja z več kot 6,5 milijona sledilcev, je ni dobil, nekateri mrtvi pač. Analize kažejo, da je...

27 komentarjev

Litva se pripravlja na sinhronizacijo z evropskim električnim omrežjem

Slo-Tech - Operater litovskega prenosnega sistema Litgrid je potrdil, da so včeraj uspešno izvedli 10-urni preizkusni odklop od ruskega elektroenergetskega omrežja (BRELL). V tem času so vse svoje potrebe pokrivali z uvozom iz Poljske in Švedske, hkrati pa so sami skrbeli za stabilnost omrežja. Litva se pripravlja na sinhronizacijo s kontinentalnim omrežjem (UCTE), ki jo bo želi izvesti že prihodnje leto. Latvija in Estonija vztrajata pri letu 2025, ker tehnično še nista pripravljeni.

Evropsko sinhrono omrežje obsega celotno kontinentalno Evropsko unijo in nekaj okoliških držav, s čimer je največje povezano in sinhronizirano omrežje na svetu. Lani se je vanj vključila Ukrajina, s čimer so olajšali izvoz in uvoz energije tudi tja. Medtem ko otoške države iz razumljivih razlogov niso sinhronizirane v omrežje, temveč so povezane z daljnovodi z enosmernim tokom (HVDC), kar velja tudi za Skandinavijo, so baltske države še iz sovjetskih časov sinhronizirane z omrežjem Rusije in Belorusije. Četudi...

20 komentarjev

Zacvetel izvoz čipov v Rusijo prek Kitajske in Hongkonga

Slo-Tech - Čeprav veljajo stroge omejitve izvoza elektronskih izdelkov v Rusijo, s katerimi so želeli državi preprečiti dostop do modernih čipov in s tem procesorjev, grafičnih kartic, pomnilnika in podobno, v praksi uvoz še vedno poteka. Nikkei Asia ugotavlja, da se je ruski uvoz ameriških čipov prek Hongkonga in Kitajske v zadnjem letu podeseteril.

ZDA so izvoz čipov blokirale takoj po napadu na Ukrajino 24. februarja lani. Z omejitvijo dostopa do polprevodnikov so želeli hitro zlomiti rusko tehnološko podporo za vojno, a se je ta izkazala za trdoživejšo. Odtlej pa do konca leta 2022 je uvoz ameriških čipov v Rusijo dosegel 740 milijonov dolarjev, od česar je 75 odstotkov steklo prek Kitajske in Hongkonga. Večinoma gre za majhna podjetja, ki imajo kvečjemu kakšnega zaposlenega.V letu 2021, torej pred sankcijami, je izvoz ameriških čipov iz Hongkonga v Rusijo znašal 51 milijonov dolarjev. Predlani so zabeležili 230 transkacij, lani že 2358 (večjih od 100.000 dolarjev).

Eno večjih podjetij...

19 komentarjev

Umetna inteligenca zna več programskih jezikov, a površno

Slo-Tech - Kmalu po izidu ChatGPT in kasneje tudi njegovega brata Chat Binga smo se navduševali nad njuno sposobnostjo pisanja programske kode. Za zdaj še ne znata napisati nove igre, a za pisanje posameznih gradnikov ali pa zgolj ogrodja zanje sta povsem sposobna. Tega sta se naučila z analizo dostopne kode na spletu, ki je ni malo. Github, Stack Overflow in podobne storitve so polne zgledov.

Čeprav je ta koda na spletu dostopna prosto, pa upravljavci zbirk ugotavljajo, da ustvarjalci velikih jezikovnih modelov s tem kujejo dobičke na njihov račun. Reddit je že napovedal, da bo dostop v ta namen zaračunaval. Enako kani storiti tudi Stack Overflow. Ni namreč skrivnost, da so se modeli učili tudi z vsebinami s Stack Overflowa. Ob tem lahko spomnimo na GitHub Copilot, ki sta ga skupaj pripravila OpenAI in GitHub za pomoč programerjem pri pisanju kode, pa ju je na koncu doletela tožba zaradi kršitev avtorskih pravic. Tudi ta se je učil na kodi, ki so jo prispevali drugi. Z licenčnega vidika pa...

16 komentarjev

Google združuje oddelka DeepMind in Brain

vir: Google
Google - Iz Googla so sporočili, da se po dolgih letih tekmovanja njihova najbolj razvpita oddelka za razvoj strojnega učenja, DeepMind in Google Brain, združujeta v enoten laboratorij.

Razburjenje, ki ga je uspeh konkurenčnega pogovornega bota ChatGPT povzročil v Googlu, botruje novim skrajnim posegom v podjetju. Po lansiranju lastnega bota Barda, za katerega anonimni viri v podjetju pravijo, da je bilo prehitro in da je algoritem "neuporaben lažnivec", prihajajo spremembe tudi v organizaciji razvoja rešitev. Googlovi najvidnejši izpostavi za raziskovanje strojnega učenja, DeepMind in Brain, se združujeta v entiteto Google DeepMind. Novi vodja bo Demis Hassabis, doslej šef DeepMinda, medtem ko bo vodilni človek Braina, Jeff Dean, po novem prvi znanstvenik, pri čemer v CNBC, kjer so se dokopali do notranje dokumentacije, za slednjega pravijo, da bo odgovarjal neposredno Sundarju Pichaiju.

DeepMind je javnosti gotovo bolj poznan oddelek, saj je poskrbel za mnoge od najbolj proslavljenih...

1 komentar

MSI Afterburner vstal od mrtvih

Slo-Tech - Izšla je nova verzij priljubljenega programa za navijanje in nastavljanje grafičnih kartic MSI Afterburner, ki imenu navkljub ni namenjen le karticam enega proizvajalca, temveč se razume z vsemi. Predzadnja verzija 4.6.4 je izšla leta 2021, nato pa je razvoj presekal ruski napad na Ukrajino.

Glavni razvijalec MSI Afterburnerja Aleksej Nikolajčuk je odtlej projekt razglasil za domala pokopan. Dejal je, da je MSI odstopil od projekta in kot glavni financer ni želel več plačevati za razvoj. MSI je potrdil, da razvoja ni več plačeval, a razlog ni bil upad zanimanja, temveč gospodarske sankcije. Nikolajčuk, ki omenjeno programsko opremo razvija že od leta 1997, ko se je imenovala še RivaTuner, je ruski državljan, ki živi v Rusiji. Plačila v to državo pa so ustavljena. MSI je dejal, da želijo nadaljevati podporo razvoju tega izdelka.

Kot kaže, se je rešitev nekako našla. Izšla je namreč nova verzija MSI Afterburner 4.6.5, ki jo lahko snamete z uradne spletne strani. Prenos z neuradnih...

9 komentarjev

Prvi računalniki v Sloveniji, 6c.del - ostali računalniki IBM/360

Večji računalnik iz serije IBM 360/50. Norsk Teknisk Museum, Oslo. (CC BY-SA 4.0)

vir: Računalniški muzej
Računalniški muzej -

Konec leta 1969 so v Zveznem zavodu za statistiko v Beogradu namestili računalnik IBM 360/50, takrat največji računalnik v Jugoslaviji in en izmed redkih večjih iz serije IBM/360 v našem prostoru. Ta je nadomestil že 8 let star računalnik IBM 705, jugoslovanska statistika in znanost pa sta tako spet pridobili enega izmed najnovejših elektronskih sistemov. Posebna značilnost novega računalnika je bila možnost uporabe LCS(Large capacity storage) modulov, ki so bili zasnovani na pomnilniku z magnetnimi jedri s kapaciteto do 8 MB. Ti za razliko od magnetnih plošč diskovnih enot niso imeli premikajočih delov in so tako omogočali hitrejše in bolj zanesljivo branje in zapisovanje. Računalnik je sicer spadal v srednji razred, vendar je bil občutno bolj zmogljiv od ostalih nižjih modelov IBM/360, imel pa je tudi nekaj drugih naprednih funkcij. Celoten sistem je tehtal skoraj tri tone, že sama enota LCS eno tono. Pobudnik nakupa je bil spet en izmed slovenskih statistikov Ante Novak, ki je...

6 komentarjev

Microsoft in Epic bosta pripeljala GPT-4 v medicino

Slo-Tech - Microsoft in Epic Systems sta sporočila, da bosta združila moči in pripeljala veliki jezikovni model GPT-4 v medicino. Z njim želita olajšati delo zdravstvenemu osebju, saj bo z njim možno pisati sporočila in analizirati zdravstvene kartone. Skeptiki so zelo zaskrbljeni.

Epic je največji ponudnik programske opreme za ameriške bolnišnice. Ocenjujejo, da njegove programe, denimo MyChart, uporablja približno 30 odstotkov ameriških bolnišnic. Po celem svetu ima elektronske kartone v njihovem sistemu več kot 300 milijonov pacientov. To pomeni, da ima Epic dostop do velikanske količine podatkov.

Microsoft pa je po drugi strani investitor v Open in nudi dostop do GPT-4 prek svojih storitev Azure (na voljo je API). To dvoje bi sedaj združili, pri čemer bi umetna inteligenca pomagala v dveh pogledih. GPT-4 je odličen v pisanju besedil in bo zdravstvenim delavcem pomagal pri snovanju sporočil za komunikacijo s pacienti. To je povsem smiselna uporaba, saj bo besedila tako ali tako še nekdo...

28 komentarjev

Seagatu zaradi kršitev sankcij 300 milijonov dolarjev kazni

Slo-Tech - Lanske obtožbe, da je Seagate kršil ameriške sankcije, ko je Huaweiju prodajal diske, so se potrdile. Seagate se je z ameriškim ministrstvom za trgovino poravnal in bo plačal 300 milijonov dolarjev, ker je v letih 2020 in 2021 prodajal diske Huaweiju. Kršitve sicer zanikajo, a je izvršni direktor dejal, da so se s poravnano izognili nadaljnjim stroškom in potrati časa.

Med avgustom 2020 in septembrom 2021 je Seagate prodajal diske Huaweiju, pri čemer je bil celo njihov edini dobavitelj. Konkurenca, torej Western Digital in Toshiba, je ocenila, da sankcije to prepovedujejo. Ameriška vlada je že leta 2019 Huawei postavila na seznam podjetij, s katerimi ni dovoljeno prosto trgovanje, temveč je potrebno pridobiti posebno dovoljenje za izvoz. Seagate jim je kljub temu v tem času prodal sedem milijonov diskov v skupni vrednosti okoli 1,1 milijarde dolarjev.

Zaradi tega mu je grozil sodni postopek in še višja globa, zato se je poravnal. To je najvišja poravnana, ki jo bo katerokoli...

9 komentarjev

Prvi poizkus megarakete Super Heavy in Starship se je končal v plamenih

Slo-Tech - SpaceX je danes ob 15.30 po slovenskem času z izstrelišča Boca Chica v Teksasu v orbito poslal raketo Starship, ki je največja in najmočnejša raket doslej. Težave so se začele že takoj ob vzletu, naposled pa so na višini 37 kilometrov raketo pogoltnili plameni.

Raketo Starship sestavljata prva stopnja Super Heavy in druga stopnja Starship. Slednje je že sorazmerno dobro preizkušena, ker je že letela, a še nikoli na Super Heavy. Prva stopnja s 33 motorji raptor ima največjo potisno moč v zgodovini, povrhu pa se želi po zgledu falcona pristati, da bo uporabna za nadaljnje poizkuse. V teoriji bi se morala Super Heavy in Starship ločiti, nato pa bi Super Heavy uporabil motorje za zaviranje in se pokončno usmerjen vrnil. Za zdaj je v načrtu padec v morje, medtem ko v prihodnosti načrtujejo tudi kontroliran pristanek na trdnih tleh. Celotna kompozicija Starship je dolga 119 metrov in tehta 5000 ton, od česar je dobrih 90 odstotkov goriva. V nizko orbito lahko pripelje 150 ton tovora,...

57 komentarjev

Intel obupal nad čipi za rudarjenje bitcoina

vir: Intel
Reuters - V Intelu precej potiho zaključujejo s proizvodnjo linije čipov za rudarjenje kriptovalut Blockscale 1000 in ker niso napovedali nobenega naslednika, je precej verjetno, da podjetje področju v bližnji prihodnosti ne bo namenjalo pozornosti.

Pri modrem proizvajalcu procesorjev so se v začetku lanskega leta dokaj odločno podali v vode namenskih vezij (ASIC) za preračunavanje hashev v blockchainih, ali po domače rudarjenje kriptovalut. Januarja so najprej pokazali, nato pa aprila še uradno napovedali serijo čipov Blockscale, z deklariranimi zmogljivostmi okoli 130 GH/s (gigahash na sekundo) pri poltretjem vatu porabe. Primarne stranke so oblikovalci strojnih rešitev, ki po več deset takšnih čipov združijo v rudarskih delovnih postajah, z zmogljivostmi v okolici 100 TH/s. Intelova vezja so tako osredotočena ne zgolj na samo zmogljivost, temveč tudi na razmeroma nizko porabo. Podjetje se je tedaj po lastnih besedah v te vode podalo predvsem zato, da bi sprostili pritisk na tržišče...

6 komentarjev

Fox News bo zaradi obrekovanja plačal 788 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Hiša Fox News Network se je poravnala s podjetjem Dominion Voting System, ki mu bo plačala 788 milijonov dolarjev zaradi žaljive obdolžitve. S tem so se izognili šesttedenskemu sodnemu procesu, ki bi se moral začeti ta teden. Prvi narok je bil načrtovan za torek, a so ga premaknili za en dan, ko je bilo jasno, da sta podjetji že zelo blizu dogovora. Porota je bila že izbrana in vse je bilo nared za začetek postopka, če ne bi danes podjetji oznanili sprave.

Bilo je jasno, da bi Fox zelo verjetno tožbo izgubil. Konec marca je sodišče že odločilo, da je Fox News objavljal lažne izjave o minulih predsedniških volitvah v ZDA. V njih so trdili, da je Dominion izvedel volilno prevaro, manipuliral z glasovi, tudi v Venezueli pomagal na oblast Chavezu in podkupoval uradnike. Sodišče je odločilo, da nobena izmed izjav ni držala. Sodišče je zato hitro izreklo sodbo, da je Fox širil neresnice. A Dominion bi sedaj moral dokazati še, da je šlo za naklepno dejanje.

Dominion pa je podjetje tožil...

46 komentarjev

Reddit bo umetni inteligenci zaračunal uporabo svojih virov

Slo-Tech - Veliki jezikovni modeli, kakršna sta ChatGPT in Chat Bing, so se morali učiti na milijonih besedil. Če so ta avtorsko zaščitena, potem model verjetno ne more ustvarjati izdelkov z bolj permisivno licenco. Sodišče o tem še ni reklo zadnje besede, a tožb ne manjka, prav tako ne poizkusov monetizacije. Reddit, ki je eden popularnih virov učnega gradiva za umetno inteligenco, se je odločil, da to ne bo več zastonj.

Ustanovitelj podjetja Steve Huffman je dejal, da bodo morali za dostop prek API, ki bi omogočil prenos dobrih 18 let arhivov za učenje, naročniki plačati. Reddit takšne pogoje lahko postavlja, saj ga kot pomemben vir priznavata tako ChatGPT kakor Bing. Na Redditu je namreč moderirana vsebina, ki so jo v vrsti let ustvarili ljudje, zato je najbolj pristna. Huffman se tega zaveda in tega ne namerava več deliti brezplačno.

Hkrati je Huffman povedal še, da bodo razvijalcem in moderatorjem dali boljša orodja za delo v skupnosti. Aplikacija na iOS in Androidu bodo na primer...

3 komentarji