» »

Obe slovenski ekipi srebrni na Evropski naravoslovni olimpijadi

Obe slovenski ekipi srebrni na Evropski naravoslovni olimpijadi

Slo-Tech - V Rigi se je končala Evropska naravoslovna olimpijada (EOES), ki že tradicionalno predstavlja uvod v novo sezono olimpijad iz znanja. Slovenija je na njej nastopila z dvema ekipama, ki sta obe osvojili srebrni medalji. Prva ekipa, ki so jo sestavljali Aleksander Kosanović, Žan Arsov (oba Gimnazija Bežigrad) in Aljaž Erman (Gimnazija Kranj), je osvojila 8. mesto in srebrno medaljo. Druga ekipa, v kateri so bili Andraž Matoš (Gimnazija Novo mesto), Enej Jauk (Gimnazija Bežigrad) in Tomaž Holc (Gimnazija Ptuj) je bila 17., kar je še vedno zadoščalo za srebrno medaljo. Tekmovalo je 45 ekip iz 22 držav Evropske unije in gostujoča ekipa iz Ukrajine.

Letošnje tekmovanje je potekalo od 29. aprila do 6. maja v latvijski prestolnici. Obsegalo je dva tekmovalna dneva, ko so imele ekipe vsakokrat štiri ure časa za reševanje interdisciplinarnih eksperimentalnih nalog iz kemije, fizike in biologije. Tekmovanje poteka v laboratorijih, od preostalih olimpijad pa se razlikuje po timskem duhu. Tekmovalci so namreč razvrščeni v ekipe po tri, ki morajo naloge rešiti skupaj, in sicer si delo razdelijo, da ga uspejo opraviti v odmerjenem času. Tema letošnjega tekmovanja je bila ples in glasba v prvem tekmovalnem dnevu (kemijski opis metabolizma v mišicah, določanje mioglobina v mišicah, biologija artikulacije, fizika fonetike in delovanje glasbil) in pridelovanje kumar v drugem dnevu (trdota vode, izdelava gnojil, transport vode in kapilarni efekt, hidroponika, postavitev rastlinjaka). Slovenski ekipi sta se pri vseh nalogah odlično odrezali. Prva ekipa je le za las zaostala za zlatimi medaljami (podeljenih je šest zlatih medalj in petnajst srebrnih). Zmagali so Nemci pred Madžari in Luksemburžani.

Na EOES se uvrstijo najboljši tekmovalci z državnega tekmovanja v naravoslovju, ki ga vsako leto organizira Zveza za tehniško kulturo (ZOTKS) za dijake 1. in 2. letnikov srednje šole. Najboljši dijaki s šolskega tekmovanja, ki poteka v novembru, se januarja pomerijo na državnem tekmovanju. Dvema teoretičnima tekmovanjema sledi še eksperimentalni izbirni test, ki je potekal marca in na katerem je bila izbrana šesterica, ki se je uvrstila na olimpijado. Prihodnje leto bo tekmovanje v Luksemburgu sredi aprila.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sloveniji dve srebrni medalji na evropski olimpijadi iz eksperimentalnih ved

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
104510 (3530) Bencc
»

Zgodovinski uspeh Slovencev na evropski naravoslovni olimpijadi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
2811029 (8838) St753
»

Slovenija na evropski naravoslovni olimpijadi prvikrat osvojila zlato in srebro

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
108090 (5920) loki0101
»

Srebro in bron na biološki olimpijadi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
54917 (3565) TanjaKop
»

Slovenija s srebrom in bronom rekordno na EUSO 2012

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
146166 (5234) Icematxyz

Več podobnih tem