» »

Apple in Google pripravljata rešitev v boju proti zasledovanju z Bluetoothom

Apple in Google pripravljata rešitev v boju proti zasledovanju z Bluetoothom

Slo-Tech - Pripomočki, kot so AirTag in različne androidne alternative, imajo plemenite namene, a odpirajo tudi možnosti za zlorabe. Namenjeni so iskanju izgubljenih naprav, za kar uporabljajo komunikacijo prek Bluetootha, a to je možno izkoristiti za zasledovanje, nadlegovanje in tatvine. Apple in Google sta zato združila moči v vzpostavljanju standarda, ki bo to skušal preprečiti. Zanimanje za sodelovanje v pobudi so najavili tudi drugi proizvajalci, med njimi Samsung, Tile, Chipolo, eufy Security in Pebblebee.

Razvijajo namreč standard, ki bo napravam za sledenje prek Bluetootha omogočal zaznavanje nepooblaščenega sledenja, kar bo tako na platformi Android kakor iOS ne glede na napravo. Sistem za zaznavanje zasledovanja bo uporabnika obvestil, kadar bo z njim potoval sledilnik (npr. AirTag), ki ni njegov. Ponudil mu bo tudi napotke, kako sledilnik fizično najti in kako ga onesposobiti.

V organizaciji National Network to End Domestic Violence pozdravljajo novost. Ob tem dodajajo, da je problem neželenega sledenja celo starejši od AirTag, ki jih je Apple izdal leta 2021. Apple se je v okviru svojega ekosistema proti zlorabam že boril, tako da je izboljšal obvestila in tudi pripravil aplikacijo za Android, ki zaznava pritajene sledilnike. Sedaj pripravljajo sistemsko rešitev.

Ideja AirTag in omrežja Find My je dobra. Uporabnik lahko pametne naprave vedno najde, ker oddajajo signal Bluetooth. Tega zaznajo ostale naprave v bližini, sploh ne nujno uporabnikove, temveč vse, in Applu ves čas posredujejo (šifrirano) informacijo o položaju AirTaga. Če tega pritrdimo na nek predmet, bomo ves čas vedeli, kje je. A če nam AirTag podtakne kdo drug, recimo v žep, ne da bi to vedeli, lahko sledi - nam. Proti temu se bori novi standard, ki skuša problem rešiti celostno in enovito za vse platforme.

9 komentarjev

delavec44 ::

In kaj potem prepreči tatu, da najde tvoj AirTag na ukradenem kolesu?

LeQuack ::

delavec44 je izjavil:

In kaj potem prepreči tatu, da najde tvoj AirTag na ukradenem kolesu?


Nič, ker te naprave niso namenjene temu. Oglašujejo jih kot nekaj za pozabljivce, npr. če ključe izgubiš.

Apple je predvsem "opened a can of worms" s tem izdelkom, zato ker zdaj so zaradi enega budget izdelka postali asociirani s trackanjem, stalkanjem, krajami, skratka vsem slabim možnim. In to Applu ni po godu, zato se hočejo izvleči iz tega dreka, brez da bi ustavili prodajo AirTagov. Ampak preveč je ljudi na svetu s slabimi nameni, tako da na koncu bodo po moje morali nehali prodajati, ker bodo imeli vsak dan več tožb in slabega imena.

To kar zdaj poskušajo neko "rešitev" skupaj z Googlem je samo slab obliž na rano. Predvsem pa hočejo "krivdo" zvaliti na uporabnika, ampak kot pravim dvomim da jim bo to na koncu uspelo. Ker ne moreš od vsakega človeka pričakovati, da bo vsakič ko naredi en korak od doma, ali pa kamorkoli, da bo prej še preverjal na telefonu če mu slučajno sledijo. To je pač nerealno.
Quack !

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LeQuack ()

Matko ::

Rešitev je v teoriji zelo preprosta.
Telefon mora neprestano skenirat za BT napravami in njihov "MAC" skupaj z lokacijo vpisati v bazo in hkrati preveriti, kje in kdaj ga je nazadnje "videl".

Skratka čisto nezahtevno in energijsko "nepotratno" >:D



Ali pa zgolj jabolčniki ugasnejo svojo storitev. hm....

AgiZ ::

Upam da so pomislili na možnost da AirTag (ali primerljiva naprava) menja MAC naslov kot način izmikanja zaznavi.
Nisem šel brati specifikacije, me pa zanima če kdo je in zna odgovorit?

Lonsarg ::

Jaz sklepam da je cilj oziroma vsaj primarni cilj zgolj zaznati druge sledilnike v sklopu istega omrežja (torej AirTag ter FindMe), ne pa druge sledilnike nasploh, če uporabljajo ločen tracking. Namreč za te druge sledilnike ni odgovoren Apple in s tem ne kvarijo ugleda :)

In če govorimo o istem omrežju potem sprememba MAC naslova ne pomaga nepridipravom, ker se ne spremeni Google/Apple/Samsung ID naprave, ki bo najbrž uporabljen za iskanje korelacij.

Zaznava zgolj na nivoju MAC naslovov bi znala namreč imeti precej false positive, ker imamo dandanes veliko naprav okoli sebe, ki se lahko pogosto skupaj premikajo, tak da jaz sklepam da bodo zaznavali na nivoju company IDjev. Če boste dve napravi potovali skupaj vezani na isti Apple/Google račun to pač ni smiselno da je triger.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

Avenger ::

What's the catch? Mislm, google ni ravno velik borec za zaščito zasebnosti uporabnikov.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Rokec ::

Greš na roadtrip s kolegi, pa ti skos piska, da te nekdo zasleduje...

Karamelo ::

tat bo torej ukradel avto in čez kak kilometer mu bo zapiskalo, da je trackan in mu še povedalo, kje je tracker?

OutOfTheBox ::

To je že sedaj, če imaš iPhone in neznano airtag napravo - Google in Apple se samo trudita da bi naredila standard in to razširila na druge produkte.

Sicer pa jaz dobim velikokrat obvestilo da me zasleduje neznan airtag, ko se peljem s partnerko v avtu, ona pa ima airtag na ključih.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple in Google pripravljata rešitev v boju proti zasledovanju z Bluetoothom

Oddelek: Novice / Zasebnost
93441 (2067) OutOfTheBox
»

Apple se bori proti zlorabam AirTaga

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
277677 (3567) poweroff
»

Zlomili AirTag

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
2410028 (4902) GupeM

Več podobnih tem