»

Apple bo omogočil domače popravilo naprav

vir: Apple
Apple - Pri Applu bodo prihodnje leto pognali storitev Self Service Repair, skozi katero bo mogoče kupiti uradne rezervne dele za njihove telefone in računalnike in jih doma popravljati. To je bistven obrat od dosedanjega pristopa, kjer so bile Applove naprave znane kot močno zaprte in servisu neprijazne.

Proizvajalci potrošne elektronike običajno skušajo uporabnikom otežiti garažno popravljanje kupljenih naprav in jih namesto tega na bolj ali manj grobe načine usmerjajo proti uradnim servisnim službam. Prav zaradi tega so vzniknila aktivistična združenja popravljalcev in svetovalcev, kot je iFixit. Toda klima se počasi vendarle spreminja. Evropska unija je sredi uvajanja zakonodaje, s katero namerava utreti pot enostavnejšim popravilom bele tehnike in elektronike, premik v to smer pa je napovedal tudi ameriški predsednik Biden. Tako se podjetja, ki nekoč niso dovolila niti lastnoročne menjave baterije, vendarle mehčajo in pripravljajo na nove čase, ko bo treba kupcem pri popravilih tudi...

114 komentarjev

Zakaj v Kambodži ne pošiljajo kratkih sporočil, temveč glasovna sporočila

Slo-Tech - Facebookov Messenger že lep čas omogoča pošiljanje govorjenih sporočil namesto tipkanih, ki so sicer pogostejša. Tako je v večini držav, ne pa povsod. Pred tremi leti so v Facebooku naleteli na zanimivo odstopanje, ki ga sprva niso znali pojasniti, poroča Rest of World, sklicujoč se na dokumente žvigažičice Frances Haugen. V Kambodži ustvarijo kar polovico vseh zvočnih sporočil, ki se pretočijo po Messengerju. Facebook se je odločil to preiskati.

So morda Kambodžani slabo pismeni in preprosto raje govorijo kakor pišejo? Kambodža sicer ni edina država s takšnim vzorcem uporabe, je pa najbolj izstopajoča. Podobno je tudi v Dominikanski republiki, Senegalu, Beninu in Slonokoščeni obali. Izkazalo se je, da razlog ni v pismenosti, saj v Kambodži tako najraje komunicirajo vsi od taksistov do predsednika vlade. Prav tako fenomen ni omejen na Facebookov Messenger, temveč ga najdemo tudi na WhatsAppu ali Telegramu. Razlog je preprost - za nekatere pisave tipkanje ni dovolj enostavno.

V...

7 komentarjev

IBM predstavil kvantni računalnik s 127 kubiti

Slo-Tech - IBM je prvo podjetje na svetu, ki je izdelalo kvantni računalnik z več kot 100 kubiti. Kot sporočajo iz Velikega modrega, ima njihov kvantni procesor Eagle 127 funkcionalnih kubitov, kar je po njihovih besedah le začetek. Njegov predhodnik Hummingbird je imel 65 kubitov. IBM je predstavil tudi načrt, po katerem naj bi v dveh letih izdelali že 1000-kubitni kvantni računalnik. IBM Quantum Condor naj bi bil nared do konca leta 2023. Z njim prihaja naslednja generacija, IBM Quantum System Two, ki bo prinesla nov koncept kvantnega računalništva. IBM trdi, da bo leta 2025 uporaba kvantnih računalnik že precej rutinska. V nekoliko bolj daljni prihodnosti pa se govori že o milijonkubitnih procesorjih, katerih praktičnih funkcionalnosti si še ne znamo napovedati.

Že sedaj je IBM-ove starejše kvantne sisteme moč uporabiti, saj so prek IBM Clouda na voljo javnosti. To sta 5-kubitni IBM Quantum Canary in 27-kubitni IBM Quantum Falcon. Člani IBM Q Networka lahko uporabijo tudi 65-kubitni IBM...

16 komentarjev

Amazon: Britanske kreditne kartice Visa so predrage

Slo-Tech - Amazon je svojim strankam sporočil, da od 19. januarja dalje ne bodo mogle več uporabljati kreditnih kartic Visa, ki so bile izdane na Otoku. Razlog je seveda preprost, in sicer finančen. Provizije, ki se plačujejo ob plačilu s kartico, so po Amazonovih besedah previsoke. To je povezano z izstopom Velike Britanije iz Evropske unije, zaradi česar je v začetku leta Visa dvignila provizije (interchange fees). Podobno je storil tudi MasterCard, saj od brexita za Otočane ne velja več evropska omejitev teh provizij.

Še vedno bo moč uporabljati debetne kartice, vključno z Visinimi, in kreditne kartice izdajateljev MasterCard in American Express. Tudi kreditne kartice Visa, ki so bile izdane izven Velike Britanije, bodo normalno delovale. So pa v Amazonu strankam z Otoka ponudili 20 funtov dobropisa, če naslednji nakup že sedaj plačajo kako drugače kot z Visinimi kreditnimi karticami.

Visa je odločitev komentirala z razočaranjem, da Amazon omejuje izbiro potrošnikom. Ob tem so jeli...

21 komentarjev

Superračunalnik Aurora bo vseboval 72.000 procesorjev

vir: Intel
AnandTech - Intel je na konferenci Supercomputing razkril veliko preostalih skrivnosti o sestavi superračunalnika Aurora, ki naj bi bil dokončan prihodnje leto in cilja na hitrostno krono.

Zgodba superračunalnika Aurora se kot jara kača vije skozi preteklo desetletje in v mnogočem ponazarja Intelove tegobe z razvojem grafičnih čipov. Napovedali so ga leta 2015, in sicer naj bi s podporo ameriškega ministrstva za energetiko nastal v Argonne National Laboratoryju ter prvotno dosegal hitrost slabih 200 petaflopov. Nato se je z zamiranjem Intelove GPGPU tehnologije Xeon Phi izid vse bolj odmikal. Ob napovedi prihajajoče GPGPU arhitekture Ponte Vecchio so izid postavili v leto 2021, predvideno zmogljivost pa povečali na eksaflop. Zaradi pandemije in težav s proizvodnjo so morali prestaviti tudi ta datum, tako trenutno velja, da bo Aurora izgotovljena nekje v drugi polovici prihodnjega leta. Toda po novem je pošteno povečana tudi tarčna hitrost, ki naj bi presegla dva eksaflopa in tako prehitela...

11 komentarjev

Intelov prvi mikroprocesor star 50 let

Slo-Tech - Točno pol stoletja je minilo od izida Intelovega mikroprocesorja 4004, ki velja za prvi komercialno dostopen mikroprocesor. Tekel je s taktom 750 kHz, deloval je s 4 biti in naslovil je lahko 4 kB prostora ter 640 B RAM. Mikroprocesor, ki je stal 60 dolarjev, je sestavljalo 2250 tranzistorjev, ki so s svetom komunicirali s 16 pini. Čeprav je bil za današnje razmere smešno počasen, gre za prelomen dogodek, saj je Intel pokazal, da so kompleksna integrirana vezja lahko miniaturizirana do kvadratnega centimetra ter cenovno dostopna.

Mikroprocesor so dizajnirali Federico Faggin, Ted Hoff in Stan Mazor, ko je podjetje Nippon Calculating Machine Corporation leta 1969 Intel povprašalo, če bi jim načrtali integrirana vezja za kalkulator Busicom 141-PF. Najprej so nameravali izdelati dvanajst čipov, a so se na koncu odločili za štiri, med katerimi je najbolj znamenit Intel 4004. Ta je bil približno tako zmogljiv kot prvi računalnik, ki je leta 1946 zasedal celo sobo.

Mikroprocesorji so...

21 komentarjev

Nova ranljivost v Intelovih procesorjih

Slo-Tech - V Intelovih procesorjih (Pentium, Celeron, Atom, Apollo Lake, Gemini Lake in Gemini Lake Refresh) so odkrili ranljivosti, ki napadalcu s fizičnim dostopom do računalnika omogočajo izmakniti šifrirne ključe iz procesorja. Vsak novi procesor ima edinstven ključ (fuse encryption key), iz katerega so potem izračunani drugi ključi, denimo za TPM ali šifriranje podatkov z Bitlockerjem. Dostop do univerzalnega ključa omogoča tudi prelisičiti Intel Management Engine, torej poganjanje neavtorizirane kode na najnižjem nivoju, kar omogoča vgradnjo stranskih vrat v procesor.

Za izrabo najnovejših ranljivosti je potreben fizični dostop do računalnika. Toda potem je moč zlomiti zaščito, ki je namenjena prav zaščiti računalnika, ki nam uide iz rok, denimo ukradenega prenosnika s šifriranimi podatki na disku. Z izrabo ranljivosti je moč napasti tudi vgradne procesorje, kot so v pametnih avtomobilih. Ranljivost izkorišča orodje za razhroščevanje, ki ima previsoke privilegije (debugging...

8 komentarjev

Nvidiin prevzem ARM-ja nemara tveganje za britansko nacionalno varnost

vir: Nvidia
Slo-Tech - Britanska vlada je po napovedih začela podrobno preiskavo predlaganega posla, v katerem bi Nvidia prevzela britansko podjetje ARM. Dobrih 54 milijard dolarjev vreden posel bo še podrobneje pod lupo, saj je ministrica za digitalizacijo Nadine Dorries napovedala začetek druge faze preiskave prevzema. Ne gre le za vprašanje varovanja konkurence, temveč bodo temeljito preverili posledice za nacionalno varnost. Že julija je agencija za konkurenco izrazila odločne pomisleke glede prevzema.

V pismu vsem strankam v postopku so z ministrstva sporočili, da je zaradi vseprisotnosti tehnologije ARM dostopnost (zanesljivost, predvidljivost) intelektualne lastnine ARM nujna za nacionalno varnost. Z drugimi besedami to pomeni, da novi kupec ne sme imeti možnosti omejevati uporabe intelektualne lastnine, ki bi škodovala Britancem. Po ministričinih besedah ima ARM v globalni dobavni verigi edinstveno mesto, zato je treba natančno preučiti posledice morebitnega prevzema. Naprave na tehnologiji ARM...

6 komentarjev

Rusija izvedla nevaren test sestrelitve satelita

Space News - Člani odprave na Mednarodni vesoljski postaji so morali v ponedeljek popoldan po našem času izvesti urgenten umik v transportne kapsule, ker je v bližini prišlo do razpada ruskega satelita - izkazalo se je, da ga je raztreščila protisatelitska raketa.

Na dogodek so prvi javno opozorili v Ameriškem vesoljskem poveljstvu. Šlo je za odslužen ruski vojaški opazovalni satelit Kosmos 1408, ki pa je bil večje sorte, z maso dveh ton. Danes zjutraj naj bi ga uničila ruska protibalistična raketa A-235 Nudol, izstreljena s poligona Plesetsk. Čez dan so sledilci orbitalne nesnage začeli zaznavati močno povečano količino nevarnih drobcev, ki je do večera dosegla 1500 sledljivih kosov in še neznano količino manjših. Uničeni satelit je krožil na višini približno 485 kilometrov, kar je sicer višje od ISS na dobrih 400 km, toda trajektoriji sta si bili vseeno neprijetno blizu. Dogodek je ustvaril gručo razbitin, ki je vsakih 90 minut švignila mimo postaje.

Zato se je sedmerica astronavtov in...

69 komentarjev

Prvi iPhone z USB-C vreden 86.000 dolarjev

Slo-Tech - Medtem ko se Apple še vedno zmrduje nad priključkom USB-C v iPhonih in raje uporablja Lightning, čemur se Evropska komisija trudi narediti konec, je študent robotike na züriškem ETH-ju Ken Pillonel stvari vzel v svoje roke. Svojega iPhona X je predelal tako, da ima priključek USB-C, kar je vestno dokumentiral na spletu. Sedaj ga je na Ebayu prodal za 86.000 dolarjev.

Internet je zadnje tedne z zanimanjem spremljal projekt, ki je iz konjička zrasel v resno modifikacijo. Poskrbel je tako za strojno kakor programsko plat, saj predelani priključek omogoča tako polnjenje kakor prenos podatkov. Najprej je moral z vzvratnim inženiringom razumeti, kako deluje Applov priključek C94, da je lahko zamenjal Lightning z USB-C. Ker je slednji malenkostno večji, je moral ustrezno popraviti tudi ohišje. Vanj je moral stlačiti še majhno vezje, ki skrbi za komunikacijo.

Ken Pillonel je po koncu dražbe dejal, da je zelo zadovoljen z veliko podporo, ki je je bil deležen. Ali bo telefon dejansko prodan, še ni jasno, a četudi kupca ne bo, ima Pillonel že nove zamisli, kako ga uporabiti. Predvsem pa je s tem pokazal, da je USB-C izvedljiv, zato lahko v prihodnosti pričakujemo podobne modifikacije še na drugih modelih iPhona. Ali bo Apple prisluhnil...

37 komentarjev

Kako so v FBI-jevem imenu pošiljali elektronsko pošto

Slo-Tech - V petek je na več kot 100.000 elektronskih naslovov prispelo sporočilo, v katerih jih je domnevno FBI obvestil o vdoru v informacijski sistem in pozval k ukrepanju. Sporočila so povzročila precej zmede, ker so dejansko prihajala s FBI-jevega strežnika, dasiravno je bila vsebina lažna. Ni šlo za vdor v FBI-jeve strežnike v klasičnem smislu, temveč za zlorabo malomarno sprogramirane spletne strani.

Gre za spletno stran Law Enforcement Enterprise Portal (LEEP), ki omogoča prijavo v FBI-jev sistem različnim upravičencem, denimo drugim organom pregona. Pri registraciji morajo navesti svoj službeni elektronski naslov, na katerega dobijo potrditveno sporočilo, v katerem s klikom na povezavo dokažejo lastništvo elektronskega naslova. Do petka je portal registracijo omogočal komurkoli, nato pa je z naslova eims@ic.fbi.gov prejel kodo za validacijo naslova. Izkazalo se je, da je bilo to sprogramirano površno.

Vsebino elektronskega sporočila je namreč generiral kar brskalnik obiskovalca, ki...

0 komentarjev

Februarsko zmrzal bodo Teksašani plačevali še leta

Slo-Tech - Februarski hladni val je v Teksasu povzročil ogromne izpade dobave električne energije in plina, ker infrastruktura ni bila prilagojena na delovanje pod zmrziščem. Zaradi okrnjene dobave so cene energentov izredno poskočile, kar je povzročilo milijardne dobičke na eni strani in ogromne izgube na drugi. Prodajalci plina so v dobrem tednu ustvarili 11 milijard dolarjev dobičkov, dobavitelji končnim strankam pa izgubo. Poplačali jo bodo odjemalci.

Odjemalci bodo v naslednjih letih vsak mesec na položnicah plačevali pribitek za stroške, ki so jih njihovi dobavitelji imeli z nakupom po ponorelih cenah. O višini tega dodatka so se sedaj sporazumeli, sporazum pa je potrdil tudi pristojni regulatorni organ. Gre za 3,4 milijarde dolarjev, ki jih bodo morali odplačati v naslednjih 30 letih. Dobavitelji bodo izdali obveznice za poplačilo stroškov, ki so jih imeli, in sicer jih bodo v naslednjih letih prevalili na odjemalce. Največ bosta dobila Atmos Energy (2,0 milijarde dolarjev) in...

117 komentarjev

Unity kupuje razvojni del Weta Digitala

vir: Unity
Unity - Skrbniki grafičnega pogona Unity so sprožili nakup inženirskega dela studia za posebne učinke Weta Digital, posel pa je vreden več kot poldrugo milijardo dolarjev.

Vrh ponudbe komercialnih 3D grafičnih pogonov za razvoj iger že dobro desetletje trdno zasedata Unreal Engine, firme Epic Games, in pa Unity. Dvoboj med družbama se je v zadnjih letih le še zaostril, saj se svojčas izključno igričarska orodja vse bolj prebijajo na področje video produkcije, oziroma nastajanja nanizank, filmov, oglasov in novičarskih vsebin, kar odpira nova polja dela. Zato ni presenetljivo, da skušata podjetji pridobiti dodatne zmogljivosti v tej smeri. Pri Unityju so se ozrli kar za slovitim novozelandskim studijem za vizualne učinke Weta Digital, ki ga je v začetku devetdesetih soustanovil režiser Peter Jackson in je sodeloval pri številnih filmih, od Trilogije Gospodar prstanov do Avatarja. Unity bo za 1,625 milijarde ameriških dolarjev kupil tehnični del Weta Digitala, torej oddelek za razvoj...

4 komentarji

Apple-1 prodan za 400.000 dolarjev

Slo-Tech - Prvi računalniki iz Applove garaže, Apple-1, še vedno dobro držijo ceno. Ta teden so v Kaliforniji na dražbi še delujoč primerek prodali za 400.000 dolarjev, kar sicer ni rekordna vrednost, je pa še vedno zavidljiv znesek.

Model iz leta 1976 je redkost, saj so jih proizvedli le okrog 200, danes pa je delujočih še približno 20. Ob izidu so se prodajali za 666,66 dolarjev, kar bi bilo danes dobre tri tisočake. Gre za model, ki ima elektroniko v lesenem ohišju, vgrajeno tipkovnico, Panasonicov monitor, dve kaseti s programsko opremo in priročnik za uporabo. Prodani primerek ima znano zgodovino, saj je imel doslej le dva lastnika. Prvi je bil profesor elektronike na Chaffey Collegeu, ki ga je potem prodal enemu svojih študentov za 650 dolarjev davnega leta 1977. Ta ga je obdržal vse do danes in poskrbel, da je ostal v delujočem stanju.



12 komentarjev

Toshiba se bo razdelila na troje

Slo-Tech - Iz Toshibe so včeraj sporočili, da se bo podjetje razdelilo na troje, s čimer želijo pomiriti bolj jeznorite delničarje, ki podjetju očitajo stalne korupcijske škandale. Japonski konglomerat ima začetke v letu 1875, ko je Tanaka Hisashige ustanovil podjetje za izdelavo telegrafske opreme. Do danes je Toshiba zrasla v nepregleden konglomerat, kakršni so na Japonskem pravzaprav normalni, ki ima ob slabih 30 milijardah evrov skoraj milijardo evrov dobička. Sedaj bo šlo podjetje na tri dele.

V prvega bodo oddvojili oddelke za energijo in infrastrukturo, v drugega pa diske in klasično elektroniko. Tretji del bo bolj holdinški, v njem pa bo delež v proizvajalcu polprevodnikov Kioxia Holdings in druge naložbe. Razdelitev naj bi bila končana v drugi polovici poslovnega leta 2023. Načrt je nastal kot odgovor na petmesečno izredno revizijo podjetja, ki so jo naročili po izbruhu zadnjega škandala.

Ta ni bil prvi. Škandali spremljajo podjetje vsaj zadnjih šest lest. Leta 2015 je morala...

1 komentar

Seagate pokazal klasični disk za PCIe/NVMe

Slo-Tech - Doslej smo moderne diske priklapljali prek vmesnika SATA, kar za najhitrejše SSD-je ni bilo več dovolj, zato so uporabljali PCIe in protokol NVMe. Seagate je sedaj izdelal prvi klasični disk (HDD), ki se priključuje prek PCIe/NVMe. Uporablja Seagatov krmilnik, ki podpira protokole SAS, SATA in NVMe prek priključka NVMe.

Predstavili so ga na Open Compute Project Summit v San Joseju. Za zdaj je novi disk še v fazi prototipa, zato ga ni možno kupiti in niti ne poznamo njegove kapacitete -- na fotografijah so uporabili 18-TB Exos X18 -- a naj bi ga prvi kupci dobili prihodnjo jesen. Široka prodaja pa je napovedana za leto 2024.

Diski seveda niso tako hitro, da bi SATA predstavljal ozko grlo. Razlogi so drugje. Podobno kot tudi današnje tipkovnice priključujemo prek USB-ja, čeprav so tudi stari vmesniki zagotavljali več kot dovolj pasovne širine, želimo tudi pri komponentah za shranjevanje podatkov standardizirati priklope. Seagate meni, da bo sčasoma NVMe prevladal in da je zato...

1 komentar

NASA priznala, da leta 2024 gotovo ne bo na Luni

SLS

vir: NASA
NASA - V agenciji NASA so se na tiskovni konferenci lotili podrobnejše razlage izzivov pri projektu Artemis, vrnitvi astronavtov na Mesec. Prvič so uradno povedali, da je prvotni rok, leto 2024, nedosegljiv, in predvideni povratek Američanov na naš naravni satelit zamaknili za eno leto.

Med mandatom predsednika Donalda Trumpa so Američani pognali ambiciozen program vrnitve svojih ljudi na Luno, ki so ga poimenovali Artemis. Obrvi je takrat privzdignil predvsem predvideni datum poleta, v letu 2024. To je bilo spričo polžje izgradnje gigantske nosilne rakete SLS in mnogih drugih še čakajočih izzivov, kot je bil razvoj pristajalnika, že tedaj težko dosegljivo. Nato so dodatni zapleti v obliki pandemije novega koronavirusa predvideno časovno okno napravili še bolj neverjetno. Toda agencija NASA se je doslej kljub temu izogibala reorganizaciji urnika - bržkone predvsem z namenom, da od kongresa izposluje kar se da veliko sredstev, od katerih je neposredno odvisna hitrost razvoja potrebnih...

31 komentarjev

Okleščeni Windows 11 SE za šole je tu

Slo-Tech - Microsoft je pripravil še okleščeno verzijo Windows 11 SE, ki bo namenjena šibkim prenosnikom. V tem segmentu trenutno vodijo Googlovi chromebooki, za kar Microsoft ni bil našel odgovora. Zaprti Windows 10 S, ki je dovoljeval nameščanje zgolj aplikacij iz Microsoft Stora, je bil pravcata polomija, zato sedaj poizkušajo znova, nekako v slogu kasneje odpovedanega Windows 10X.

Windows 11 SE bo namenjen počasnim poceni napravam, na voljo pa bo le šolam in ostalim izobraževalnim ustanovam. Windows 11 SE je sicer optimiziran za Microsoftove programe, a podpira tudi nekatero programsko opremo tretjih proizvajalcev. To je za šole skorajda nujno, saj je na primer Zoom med epidemijo postal izjemno priljubljen. Operacijski sistem sploh ne bo imel Microsoft Stora, temveč bodo programe odobravali administratorji. Izbirali jih bodo lahko s seznama preverjenih.

Sicer je Windows 11 SE sorazmerno podoben večjemu bratu. Manjkata Snap Layouts in Widgets, programi se vedno odpirajo maksimirano, Edge...

42 komentarjev

Google izgubil pritožbo proti EU, mora plačati 2,4 milijarde evrov

Reuters - Google je izgubil bitko proti Evropski komisiji zaradi leta 2017 izrečene globe v višini 2,42 milijarde evrov. Komisija je takrat ugotovila, da je Google zlorabil prevladujoč položaj na trgu iskalnikov, ko je dajal neupravičeno prednost svoji storitvi za primerjavo cen. To je bila prva izmed treh visokih glob za Google, ki so skupaj nanesle 8,25 milijarde evrov. Google se je seveda nanje redno pritoževal, sedaj pa je prvi postopek izgubil.

Splošno sodišče v Luksemburgu je zavrnilo Googlove navedbe, s katerimi je ugovarjal globi. Sodišče je potrdilo, da je Google zlorabljal prevladujoč tržni položaj, in meni, da je izrečena globa primerna. Sodišče je pritrdilo ugotovitvam Komisije, da je Google ravnal namerno in zavestno, zato je kršitev še posebej resna. Komisija je izrazila zadovoljstvo z odločitvijo.

Manj navdušen je Google, ki kljub trditvam, da ni šlo za kršitve, dodaja, da je po odločitvi Komisije sporne prakse takoj ustavil. Sodbo bodo preučili in se odločili, ali se bodo...

20 komentarjev

Jesenski GTC usmerjen v programje

Jensenov Omniverse avatar

vir: Nvidia
Nvidia - Nvidiina jesenska izvedba prireditve GPU Technology Conference ni postregla z bistvenimi strojnimi novostmi, zato pa s toliko več programskimi.

Zeleni čipovni tabor je trenutno do vratu v razvoju programskih platform, ki bi izkoristile njihovo hitro rastoče strojno ogrodje v oblaku. Po tem, ko so na spomladanski konferenci GPU Technology Conference popolnili večino ponudbe izdelkov na arhitekturi Ampere, so na jesenski različici zapolnili še zadnjo luknjo: lansirali so najšibkejšega od GPGPU pospeševalnikov, A2. Vsebuje približno šestino elementov velikega brata A100 in je s tem namenjen predvsem varčnemu izvajanju (inference) procesov strojnega učenja. Druga strojna novost je komplet Jetson s prihajajočim sistemskim čipom Orin, ki prispe v prvih mesecih prihodnjega leta, skladno s siceršnjim prihodom Orina. Gre za čip, v katerega podjetje polaga velike upe tako na področju avtomobilizma kot v drugih segmentih, odvisnih od integriranih procesorjev, kot je robotika. Pod imenom...

4 komentarji

AMD predstavil GPGPU družino Instinct MI200

vir: AMD
AMD - V AMDju so pokazali svojo bržkone najbolj ambiciozno serijo izdelkov za superračunalnike doslej, linijo GPGPU čipov Instinct MI200, na arhitekturi CDNA2, ki bo jedro prvega ameriškega eksaflopnega superračunalnika, Frontier.

Nvidia se je v preteklem desetletju s teslami in sorodnimi izdelki dobro utrdila na področju grafičnih čipov za splošno računanje (GPGPU) za oblak ter superračunalnike. Toda oba glavna procesorska tekmeca, Intel in AMD, se vztrajno dvigata. Prvi prihaja na prizorišče s čipi Ponte Vecchio, ki so osnova nastajajočega superračunalnika Aurora. AMD pa je po vzoru grafične arhitekture RDNA2 za domače uporabnike, kjer je Nvidio že skoraj dohitel, sedaj predstavil CDNA2, s katero namerava hoditi tekmecu v zelje še v superračunalniškem, oziroma strežniškem segmentu. Na tej zasnovi so zgrajeni izdelki z nalepko Instinct MI200, ki bodo na voljo v prvih mesecih prihodnjega leta; že sedaj pa podjetje z njimi izpolnjuje naročilo za ameriško ministrstvo za energetiko, ki v...

2 komentarja

Kitajska blokirala Flightradar24

Slo-Tech - Priljubljena aplikacija in spletna stran FlightRadar24, ki omogoča spremljanje skoraj vsega letalskega prometa, bo na Kitajskem odslej nedostopna. Čeprav se FlightRadar 24 zanaša na javno dostopne podatke in sodelovanje tisočev prostovoljcev, ki imajo doma nameščene antene ADS-B za sledenje signalom z letal v bližini, se zdi to kitajskim oblastem grožnja za nacionalno varnost. Zaradi tega posamezniki in podjetja, ki se tudi v veliki meri zanašajo na FlightRadar24, ne bodo mogli več odjemati storitve.

Kitajska je zaskrbljena, da bi lahko tuje agencije tako pridobile podatke o kitajskem letalskem prometu, čeprav ni povsem jasno, kako si predstavljajo, da bo blokada storitve to odpravila. Na Kitajskem je lani veliko prahu dvignilo razkritje, da je nekdo naročil FlightRadarjev sprejemnik in želel aktivnost sodelovati v storitvi kot prostovoljec. A ob tem oblasti pozabljajo, da se dogaja prehod na satelitski ADS-B, za kar sploh ne bodo več potrebni sprejemniki na tleh. To bo očitno...

132 komentarjev

Alphabet ustanovil podjetje za raziskave zdravil

Demis Hassabis

vir: Ars Technica
Slo-Tech - V Alphabetu gradijo na uspehu algoritma AlphaFold 2 in so za namen nadaljnjega raziskovanja bioloških učinkovin ustanovili podružnico Isomorphic Labs.

Konec lanskega leta je Alphabetov laboratorij za strojno učenje DeepMind pokazal zgodovinsko iznajdbo: algoritem AlphaFold 2, ki je prvič posegel po sanjah biokemikov širom sveta: računalniškem izračunavanju zvijanja beljakovin zgolj na podlagi njihove kemijske sestave. Takšna zmogljivost bo bistveno pospešila in olajšala tako raziskovanje procesov v živih bitjih, kakor tudi iskanje novih zdravil, kjer dolgotrajni postopki razvoja predstavljajo vse večji problem. Letošnjega julija so algoritem dali v javno uporabo, nekaj dni zatem so lansirali tudi bazo podatkov vseh tako pregledanih beljakovin v človeškem telesu. Toda ker je DeepMind prvenstveno podjetje za raziskave strojnega učenja, so morali v Alphabetu za iskanje konkretnih medicinskih učinkovin ustanoviti novo entiteto.

Podružnica Isomorphic Labs bo namenjena praktični rabi...

5 komentarjev

Prvi primer napada na RTP z letalnikom

Slo-Tech - FBI, Oddelek za domovinsko varnost (DHS) in Nacionalni protiteroristični center so v poročilu izpostavili napad na ameriški elektroenergetski sistem, ki so ga lanskega julija neznanci izvedli z brezpilotnim letalnikom (droni). S predelanim komercialno dostopnim letalnikom DJI Mavic 2 so napadli razdelilno-transformatorsko postajo v Pensilvaniji, a jim je spodletelo, ker je letalnik prehitro strmoglavil. Čeprav je šlo za prvi tovrstni napad, pa ga pristojni jemljejo skrajno resno, ker bržkone ni bil zadnji.

Letalnik je imel odstranjene identifikacijske oznake, kamero in spominsko kartico, zato ga ni bilo možno povezati z lastnikom, ki ostaja neznan. Na letalnik je bil z dvema dolgima najlonskima vrvema pritrjen debel bakreni drog, s čimer so očitno želeli ustvariti kratki stik. To je prvi primer, ko so poizkusili letalnik uporabiti za sabotažo elektroenergetskega sistema, še zdaleč pa ni to prvi primer uporabe za nezakonite ali celo teroristične namene. Leta 2018 so z letalnikom

18 komentarjev

Amazon, Boeing, Astra Space in drugi želijo še 35.000 satelitov

Slo-Tech - Čeprav Amazon sploh še ni utiril nobenega satelita za svoj satelitski internet, kar kani storiti prihodnje leto, od ameriškega regulatorja zahtevajo dovoljenje za utirjenje dodatnih 4538 satelitov. S tem bi lahko imel Amazonov sistem Kuiper 7774 satelitov v nizkih orbitah, s čimer želi konkurirati SpaceX-u in OneWebu.

Amazon seveda ni edino podjetje, ki je zaprosilo za dovoljenja za izstrelitve novih satelitov. Skupno je devet podjetij zaprosilo za dovoljenje za utirjenje 35.000 satelitov, kar je več kot sedemkrat več od trenutno delujočih satelitov v vesolju. K temu je treba dodati še 30.000 satelitov, za katere SpaceX že ima odobritev in jih bodo izstrelili v prihodnjih letih. V vesolju bo torej precej gneče. Med podjetji je tudi Boeing, ki je že dobil dovoljenje za 132 satelitov, sedaj pa jih želi že 5789. Astra Space jih potrebuje 13.620.

Trenutno je v vodstvu SpaceX, ki jih je že izstrelil 1700, sledi pa mu OneWeb. A kot kažejo zahtevki, je zanimanja ogromno.

15 komentarjev

DRM nekaterih iger ne deluje na 12. generaciji Intelovih procesorjev

Slo-Tech - Večina moderni iger uporablja eno izmed vrst sistema DRM, ki je namenjen preprečevanju zlorabe licenc in igranju na več računalnikih. Izkazalo pa se je, da DRM podjetja Denuvo ne razume delovanje novih Intelovih procesorjev 12. generacije (Alder Lake), zato se več deset iger na Windows 10 ali Windows 11, kadar tečejo na novih procesorjih, pritoži in ugasne zaradi zaznane kršitve DRM-ja. Težavo bo odpravila posodobitev v prihodnosti.

Intelov dizajn big.little je nadvse podoben ARM-jevemu. Niti, ki tečejo na procesorju, se odvisno od potratnosti razporedijo na hitra in požrešna ali(P) učinkovita in počasna (E) jedra. Omenjeni sistem DRM pa to deljenje niti, ki sestavljajo isti program, razume kot poganjanje programa na različnih sistemih z eno licenco, kar ni dovoljeno. Zato sistem ustavi delovanje programske opreme, torej v tem primeru igre. Trenutno je znanih 22 iger, ki ne delujejo na Windows 11 (in tudi 10), ter 29 iger, ki ne delujejo na Windows 10 (jih pa usposobi nadgradnja...

16 komentarjev

Meta ugaša prepoznavo obrazov na Facebooku

Facebook - Iz podjetja, ki-se-je-še-pred-tedni-imenovalo-Facebook, so sporočili, da se odrekajo funkciji prepoznave obraza pri označevanju oseb na fotografijah na največjem svetovnem družbenem omrežju. Toda odločitev glede tehnologije, ki je velikana pahnila v kar nekaj sodnih procesov, skriva še dosti nejasnosti.

Na začetku preteklega desetletja so pri Facebooku na svojem družbenem omrežju lansirali funkcijo, ki je skozi strojno prepoznavo obraza omogočala preprostejše označevanje (tag) oseb na fotografijah. Uporabnikom je samodejno predlagala, koga označiti, toda še zanimivejše so bile nekatere dodatne zmogljivosti; na primer opozarjanje, ko je kdo na omrežje naložil naše fotografije brez naše vednosti in pa označevanje oseb z namenom boljšega podajanja vsebin fotografij slepim in slabovidnim uporabnikom. Kdor se zdaj praska po glavi, da se takšne funkcije ne spomni, ni pozabljiv, kajti v Evropi je imela precej omejeno rabo. Že leta 2011 so v Nemčiji proti Facebooku sprožili postopek za...

11 komentarjev

Združeno kraljestvo odobrilo prvo zdravilo proti covidu

Slo-Tech - Britanski regulator za zdravila MHRA (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency) je danes odobril uporabo prvega oralnega protivirusnega zdravila proti covidu. Zdravilo molnupiravir, o katerem smo že obširno pisali, je sintetični analog gradnika RNA citidina, ki se namesto tega vgrajuje v genski material virusa, a ga s tem destabilizira in povzroči propad. Učinkovina je mala molekula, katerih proizvodnja je poceni in hitra.

Zdravilo se na Otoku trži pod imenom Lagevrio. Namenjeno je bolnikom, ki imajo blago ali srednje težko obliko covida in imajo predispozicije za razvoj hujše oblike. Zato je njegova uporaba odobrena za ljudi, ki imajo vsak en dejavnik tveganja za hujši potek bolezni, denimo diabetes, debelost, bolezni srca ali starost nad 60 let. Klinični testi so pokazali, da zdravilo pri omenjenih skupinah za 50 odstotkov zmanjša število hospitalizacij in smrti, kar ni odlično, je pa še vedno precej bolje od nič. Ob tem MHRA poudarja, da zdravilo ni nadomestilo za...

864 komentarjev

Boeingu dovoljenje za satelitski internet

Slo-Tech - Druščini podjetij, ki gradijo satelitski internet, se pridružuje tudi Boeing. Ameriška Agencija za telekomunikacije (FCC) mu je izdala dovoljenje za izstrelitev 132 satelitov, ki bodo iz nizke orbite na višini 1056 kilometrov zagotavljali internetno povezavo. Poleg tega kanijo v orbito poslati še petnajst satelitov, ki bodo na višini med 27.355 in 44.221 kilometrov.

Vsi sateliti bodo oddajali v pasu V na frekvencah 37,5-42 GHz (na Zemljo), 47,2-50,2 GHz in 50,4-51,4 GHZ (oba z Zemlje v orbito). Medsatelitske povezave bodo potekale na frekvenci 65-71 GHz in pasu Ka. Boeing je vlogo podal marca 2017 in jo dopolnil leto pozneje. FCC je decembra 2018 vlogo sprejel v obravnavo, na kar so se odzvali Hughes, SES Americom, O3b in SpaceX. Trajalo je torej skoraj tri leta, da so FCC-jevi mlini premleli zahtevek, vmes pa se je spremenila tudi zakonodaja.

Boeingova konkurenca, ki je nastopala kot udeleženec v postopku, je zatrjevala, da Boeing želi pošiljati satelite v orbite, kjer je gneča...

23 komentarjev

Zapisovanje podatkov v steklo postaja praktično

engadget - Britanski raziskovalci so pošteno nadgradili metodo zapisovanja podatkov v steklo, ki sedaj na plošček velikosti blu-rayja omogoča vnos 500 terabajtov v približno 60 dneh.

Naša informacijsko požrešna civilizacija proizvede vse več dragocenih digitaliziranih podatkov, ki terjajo trajno shranjevanje; to pa je svojevrsten izziv, saj imajo vsi uveljavljeni mediji razmeroma omejeno življenjsko dobo. V zadnjem desetletju se je kot medij prihodnosti za trajno shranjevanje izkristaliziralo kvarčno steklo, v katerega zapisujemo s femtosekundnim laserjem. Ta v tridimenzionalno strukturo stekla "vžiga" lamele (po domače, neke sorte zareze) z določeno kotno orientacijo in velikostjo, kar skupaj s položajem nosi zapisano informacijo. Teoretično gledano naj bi bilo takšno steklo obstojno milijarde let, obenem pa je odporno na visoke temperature, magnetizacijo, sevanje in praske. Na čelu napredka v tem segmentu je Microsoftov projekt Silica, kjer so pred dvema letoma demonstrirali zapisovanje...

28 komentarjev

Hekerji napadli največjo pakistansko banko

Slo-Tech - Največja pakistanska banka NBP (National Bank of Pakistan), ki je v državni lasti in predstavlja podružnico centralne banke, je bila v noči s petka na soboto žrtev resnega hekerskega napada, poroča The Record. Napad je prizadel zaledne sisteme (backend) in strežnike, ki skrbijo za delovanje poslovalnic, bankomatov in mobilnih aplikacij. V napadu kljub škodi niso odtujili finančnih sredstev. Iz banke so sporočili, da so že v soboto izolirali prizadete sisteme. Napadla jih ni izsiljevalska programska oprema (ransomware), temveč je šlo za bolj klasičen napad z eskalacijo privilegijev.

Večino poslovalnic in bankomatov so uspeli usposobiti že v ponedeljek, preostanek pa v nadaljevanju tedna. Kljub temu so vesti nekatere komitente dovolj prestrašile, da so na bankomatih dvigovali svoje prihranke. K temu so pripomogle nekatera pompozna poročila v medijih, da naj bi bilo prizadetih kar devet bank, kar ne drži. V ponedeljek je morala zato naval na banke (bank run) ustaviti vlada z jasnim...

2 komentarja

Ford z novim električnim motorjem Eluminator naslavlja predelovalce vozil

Ford Performance - V ZDA je precej popularno predelovanje starejših vozil, celoten ekosistem okrog tega pa spodbujajo tudi proizvajalci. Ford Performance je tako na trg ponudil Eluminator, električni motor, ki nadomesti motor na notranje izgorevanje, poimenovanje pa je dobil po Aluminatorju, eni izmed verzij motorja na notranje izgorevanje, ki jih prodaja Ford, z zelo očitnim E, ki namiguje, da ima povezavo z elektriko.

Za predstavitev novega motorja sta podjetji MLe Racecars in Roadster Shop predelali F-100 letnik 1978, da po novem vozi na par Eluminatorjev.

Motor je v osnovi enak kot sta tista, uporabljena v Mustangu Mach-E GT. Posamezen meri v dolžino 57cm in proizvede 210 kilovatov moči (281 konjev) in 429Nm navora. Zavrti se do 13.800 obratov na minuto, prestavno razmerje pa ima 9,05:1. Ford že ponuja elektromotor za 3.900 dolarjev.

Dobavljivost elektromotorja, ki je certificiran za cestno vožnjo v 50 ameriških zveznih državah in ki ga ponuja eden izmed velikih ameriških avtomobilskih prozivajalcev, pomeni precej bolj enostavno predelavo za vse elektro-avto-navdušence.

Potrebno je omeniti, da je Chevrolet že lani pokazal "ECrate" komplet, ki vsebuje komponente, ki so sicer redno vgrajevane v Chevy Bolt, a ta zaenkrat ni bil dosegljiv...

27 komentarjev

Londonski vozniki pospešeno menjujejo dizelska vozila

Območje nove ureditve ULEZ

vir: theguardian.com
theguardian.com - Londonska ultra nizkoemisijska cona se je s prejšnjim ponedeljkom precej razširila. In ko rečemo precej, to pomeni po površini za kar 18x. Po novem obsega t.i. notranji London in vključuje mednarodno letališče London City na vzhodu in se konča streljaj od stadiona Wembley, kar je kar 24km razdalje. Stara emisijska cona je pokrivala 21km2, nova pa kar 380 km2 in zaobsega površino, na kateri živi 3,8 milijona meščanov.

London ima pestro zgodovino onesnaženja zraka, morda najbolj znan je Veliki Londonski smog iz leta 1952, ko je nad Londonom nastalo območje inverzije in brezvetrja, zrak pa so onesnaževali izpusti iz individualnih kurišč, cestnega in železniškega prometa ter tudi iz termoelektrarn, ki so zaradi povojnih razmer kurile manj kakovosten premog. Le v tem dogodku naj bi umrlo več tisoč prebivalcev Londona.

London ima tudi zgodovino raziskovanja prometnih tokov in je tudi mesto, na katerem je statistik in prometni načrtovalec R. J. Smeed s financiranjem britanske vlade v...

73 komentarjev

Nigerija zagnala digitalno valuto eNaira

Slo-Tech - Nigerija je v začetku minulega tedna kot prva afriška država in drugo večje gospodarstvo na svetu uvedla digitalno valuto. Prva je seveda Kitajska, ki je svojo digitalno centralnobančno valuto preizkusno uvedla že lani, letos pa jo uporablja že več milijonov ljudi. Nigerija je sledila 25. oktobra, a vse ni šlo po načrtih.

Valuta se imenuje eNaira in bi bila morala zaživeti že 1. oktobra, a so jo zaradi tehničnih težav - uradno pa zaradi proslav ob dnevu neodvisnosti - prestavili za dobre tri tedne. Tudi sama splavitev nove valute je bila precej neobičajna, saj so na tiskovno konferenco povabili le tri medijske hiše. Potem pa je šlo vse narobe.

Valuta eNaira za delovanje potrebuje digitalno denarnico, sicer pa je vredna enako kot klasična valuta in se tudi uporablja enakovredno. Aplikacija, ki so jo ponudili fizičnim osebam, ni delovala po načrtih. Imela je težava pri uparjanju elektronskih naslovov in bančnih računov, zato marsikdo aplikacije sploh ni mogel uporabiti. Po...

12 komentarjev

Microsoftov brskalnik Edge za Linux je tu

The Windows Blog - Že pred dvema letoma je Microsoft najavil, da bo pripravil verzijo svojega novega brskalnika Edge tudi za Linux, lani pa so pokazali prve predogledne verzije. Leto dni pozneje je verzija Edgea, ki je napisana na Chromiumu, v stabilnem kanalu na voljo za več distribucij Linuxa, med drugim Ubuntu, Debian, Fedoro in openSUSE (dostopni so paketki .deb in .rpm). Edge torej sedaj podpira Windows, Linux, Mac, iOS in Android.

Prvi preizkusi kažejo, da Edge na Linuxu Mint ponuja praktično enake funkcionalnosti kakor na Windows ali Macu, kar vključuje tudi sinhronizacijo shranjenih gesel, razširitev, odprtih zavihkov in zaznamkov. Seveda pa nima funkcije Internet Explorer Compatibility. Edgea za Linux vsaj za zdaj ne oglašujejo kot brskalnika za končne uporabnike, čeprav ga seveda lahko uporabijo tudi ti, temveč bolj za napredne uporabnike ali razvijalce, ki želijo na Linuxu imeti še kakšen chromiumski brskalnik, ki ni Googlov Chrome. To je uporabno na primer za testiranje spletnih strani...

25 komentarjev

Yahoo zapustil Kitajsko

Slo-Tech - Yahoo je s tem mesecem popolnoma zapustil Kitajsko. V uradni izjavi je podjetje za odločitev okrivilo čedalje težje poslovno in pravno okolje, zaradi česar ne morejo več poslovati na Kitajskem. Poleg iskalnika Yahoo odhajajo tudi ostale storitve, ki so jih nudili, vse od spletne strani TechCrunch do AOL-ove elektronske pošte. Yahoo je že drugo veliko ameriško podjetje, ki je v mesecu dni zapustilo Kitajsko. Minuli mesec se je enako odločil Microsoft, ki je za ukinitev LinkedIna na Kitajskem navedel zelo podobne razloge. Epic Games pa bo na Kitajskem strežnike ugasnil 15. novembra.

Na Kitajskem trgu je bil Yahoo prisoten od leta 1999. Leta 2003 so kupili kitajski iskalnik 3721, leta 2005 pa še 40-odstotni delež v Alibabi. A medtem ko je Alibaba rasla, je Yahoo postajal čedalje manjše podjetje in sčasoma ga je Alibaba prerasla, kar je povzročalo trenja. Leta 2012 so sklenili nadaljnji dogovor z Alibabo, ki je kupila del podjetja in štiri leta upravljala Yahoo China. Kasneje so...

82 komentarjev

Netflix zagnal igričarsko ponudbo

Netflix - Po več mesecih preizkušanja so pri Netflixu lansirali prvih pet iger, s katerimi svoj repertoar vsebin širijo še na interaktivno digitalno zabavo. Zaenkrat še ne gre za pravi servis za pretočno igranje, temveč zgolj dodatek k obstoječi ponudbi.

Letošnjega julija so pri Netflixu objavili, da svojo dejavnost razširjajo tudi na področje iger. Ker gre za največjega ponudnika videa na zahtevo, je novica sprožila kar dosti vznemirjenja, poleg pa so privabili tudi nekdanjega Electronic Artsovega menedžerja Mika Verduja. Toda pri podjetju so sami kmalu pomirili, da zaenkrat še ne nameravajo lansirati gromozanskega servisa za pretočno igranje, kot sta Googlova Stadia in Amazonova Luna, temveč ciljajo na nekaj v smeri Applove posrečene storitve Arcade. Se pravi, igre bodo preprosto dodaten del ponudbe v okviru Netflixovih naročnin, v vlogi založnika in producenta pa bodo imeli tudi lastno vejo razvoja. Za namen slednje so septembra prevzeli studio Night School, ki ga poznamo po avanturi...

0 komentarjev

The Ocean Cleanup iz velike zaplate smeti zajel slabih 30 ton odpadkov

Oceansko smetarsko vozilo prazni vrečo oceanskih smeti

Slo-Tech - The Ocean Cleanup, neprofitna organizacija, ki si je za svoje poslanstvo izbrala, da bo svetovne oceane očistila slabo razgradljivih odpadkov, je sporočila, da so s svojo mrežo za zajem "System 002", poimenovano tudi "Jenny", uspeli zajeti 28.659 kilogramov plavajočih odpadkov, ki se vrtinčijo v Veliki tihomorski zaplati smeti.

System 002 je prva delujoča preizkusna različica mrež za zajem. Po tem uspešnem podvigu bodo začeli graditi serijo System 003, ki bodo trikrat večji in s katerimi načrtujejo, da bodo z desetimi velikimi mrežami uspeli vsakih 5 let zmanjšati obseg plavajočih odpadkov za 50%. Med odpadki se najdejo košare, gajbice, ribiška oprema, čevlji, zobne ščetke in tudi straniščne školjke, nabor tako jasno kaže, da ti prihajajo od ljudi.

Ocean Cleanup bo do izgradnje System 003 nadaljeval z zajemom smeti s System 002, nadaljevalo se bo tudi delo na plavajočih prestreznikih, ki jih nameščajo na reke, da z njimi zajamejo odpadke preden sploh pridejo do oceanov.

141 komentarjev

Uporaba prašičjih organov za presaditve vse bližje

AP News - Pred dobrim tednom dni so ameriški raziskovalci objavili, da so človeku presadili ledvico gensko spremenjenega prašiča - toda pacientka je bila pravzaprav "dihajoče truplo", organ pa so opazovali zunaj telesa. Kljub temu gre za važen korak na poti do rabe živalskih organov za transplantacije.

S staranjem prebivalstva v razvitem svetu vse bolj narašča potreba po organih za presaditev, hkrati pa je z vse višjimi varnostnimi standardi na cestah, deloviščih in drugod vse manj nesreč, ki so doslej v glavnem skrbele za darovalce. Želja po rabi živalskih organov za presaditve v človeka obstaja že več kot stoletje in v določeni meri živali že izkoriščamo. Največ prašiča - od njega pobiramo srčne zaklopke, pa kožo in roženice. Toda pri tem gre zvečine za tkiva, kjer je mogoče žive celice po domače rečeno ubiti, medtem ko notranji organi v stiku s človeškim imunskim sistemom obvezno sprožijo uničujočo reakcijo. Tako je predvsem zaradi sladkorja alfa-1,3-galaktoze, ki ga telesa primatov ne...

33 komentarjev

Odkrili novo vrsto ledu

Slo-Tech - Vodo sicer poznamo v treh agregatnih stanjih, a njen fazni diagram je mnogo zanimivejši. Led, čeprav je na Zemlji skoraj izključno v eni obliki, ni en sam, temveč odvisno od pogojev obstaja v skoraj dvajsetih različnih oblikah, večinoma kristaliničnih. Raziskovalci z Univerze v Chicagu in Nacionalnega laboratorija Argonne pa so sedaj podrobneje opisali še eno novo obliko ledu. Superionski led obstaja pri visokih temperaturah in tlakih, v naravi pa najverjetneje v središču Neptuna in Urana.

O odkritju pišejo v novi številki revije Nature Physics. Raziskovalci so z eksperimentalnimi metodami rentgenske difrakcije pri visokih temperaturi in tlaku in spektroskopskimi meritvami pokazali, da superionski led resnično obstaja, s čimer so potrdili opažanja iz leta 2019. Superionski led oziroma faza XVIII sestavlja rešetka kisikovih atomov, okrog katerih se prosto gibljejo vodikovi atomi. To se zgodi zaradi visokih tlaka in temperature.

V zadnji raziskavi so vodo močno stisnili v diamantni...

8 komentarjev

Pomanjkanje čipov, ki klesti dobičke, bo še trajalo

Slo-Tech - Kljub prvotnim optimističnim napovedim, da se bo drugo leto situacija na trgu polprevodniških čipov stabilizirala, analitiki iz Deloitta tega ne vidijo tako. Brandon Kulik pojasnjuje, da bo do normalizacije preteklo še nekaj let in ne zgolj četrtletij. Ker je čedalje več izdelkov tako ali drugače pametnih, se posledica pomanjkanja prelivajo skozi celotno gospodarstvo. V Wells Fargo na primer ocenjujejo, da bo ameriški BDP zaradi teh težav nižji za 0,7 odstotka.

Neposredna razloga sta dva: povečano povpraševanje in skrhana ponudba. Ljudje še vedno množično kupujejo nove telefone, računalnike in druge elektronske naprave, hkrati pa jih tudi uporabljajo na načine, ki terjajo dodatna vlaganja v infrastrukturo. Delo na daljavo, pretočne vsebine in podobno zahtevajo nadgradnje tudi na strani ponudnikov storitev. Ponudbena stran pa ječi zaradi sovpada več dejavnikov, med katerimi covid niti ni več glavni. Lanski požar v obratu za proizvodnjo tiskanih vezij (PCB) je znatno okrnil...

12 komentarjev

Izraelski SolarEdge predstavil domačo baterijo pod lastno znamko

Velikost baterije v primerjavi s človekom

Slo-Tech - Izraelski SolarEdge, ki ga v Sloveniji poznamo kot proizvajalca razsmernikov za domače sončne elektrarne, je pod lastno znamko predstavil baterijo za domačo rabo, ki ji pravijo Energy Bank. Pred tem so razsmerniki SolarEdge že imeli možnost sodelovanja z baterijami proizvajalca LG.

V osnovi gre za baterijo s kapaciteto 10kWh oz. uporabno kapaciteto 9,7kWh, ki je zmožna trajne moči 5kW, za 10 sekund pa tudi do 7,5kW vršne moči. Gre za zračno hlajeno litijevo baterijo na osnovi NMC kemije, ki jo je možno montirati zunaj ali znotraj. Ker so baterije na osnovi NMC razmeroma nestabilne, je možno dokupiti tudi gasilni aparat, ki se montira kar v ohišje baterije. Na en razsmernik je možno povezovati do 3 tovrstne baterije, zaenkrat pa izgleda, da so podprti samo enofazni razsmerniki.

Programska oprema omogoča bodisi maksimalni izkoristek proizvodnje iz lastne sončne elektrarne ali pa minimizacijo porabe (oz. prodajo viškov) v času dražjih tarif, nič od tega pa še ni v Sloveniji za...

16 komentarjev

Znamka Oculus se poslavlja

Project Cambria

vir: Meta
Meta - Čeprav je najava, da se je Facebook preimenoval v Meto, pobrala večino pozornosti, pa je dogodek Connect 2021 postregel še z mnogimi zanimivostmi s področja navidezne resničnosti.

Zuckerbergova uvodna predstavitev (krajši video povzetek) na štartu konference Connect 2021 je najavo preimenovanja krovnega podjetja postavila šele na sam konec, zato je bilo treba na dodatne detajle počakati na objave ter srečanja, ki so sledili. Ker nov naziv izraža predvsem deklarirano usmeritev proti metaverzumu, katerega obvezna komponenta je tehnologija navidezne resničnosti, ni posebej nenavadno, da bodo znamko Meta v bližnji prihodnosti nalepili tudi na svoje VR naočnike. Ime Oculus se tako poslavlja in naj bi ga postopno umaknili preko leta 2022, ko bodo naočniki Oculus Quest 2 postali Meta Quest 2. Če je kdo ob tem pomislil, da bi lahko na smetišče romala tudi dejanska povezava s Facebookom, v katero smo trenutno ob rabi naočnikov prisiljeni, se ni preveč zmotil, kajti v podjetju za prihodnje...

0 komentarjev

Facebook odslej Meta

Slo-Tech - Facebookov ustanovitelj in izvršni direktor Mark Zuckerberg je sporočil, da se je podjetje preimenovalo. Da bi izboljšali klavrno javno podobo, ki so jo načele razne afere (Cambridge Analytica, Frances Haugen in druge), bo podjetje odslej znano pod imenom Meta. Facebook želi s tem poudariti, da razvijajo naslednjo generacijo spletne interakcije, tako imenovane metaverzume, kjer se digitalno prepleta z resničnostjo.

Preimenovalo se je zgolj podjetje, medtem ko najpopularnejše družbeno omrežje ostaja Facebook. Zuckerberg pravi, da je prav to ime tako močno povezano z enim samim izdelkom, da je za podjetje potrebno novo, širše ime. Ostale storitve, kot na primer WhatsApp in Instagram, bodo prav tako obdržale svoja imena. Tudi na borzi bo podjetje od 1. decembra kotiralo z novo oznako (ticker) MVRS. Metaverzum sicer ni nov izraz, saj ga je Neal Stephenson prvikrat uporabil pred 29 leti v romanu Snow Crash, je pa v zadnjih mesecih postal hit v Silicijevi dolini. Predstavlja virtualna...

47 komentarjev

Procesorji Alder Lake prispejo 4. novembra

vir: Intel
Intel - Intel bo procesorje Core dvanajste generacije za namizja, s težko pričakovano hibridno zasnovo arhitekture Alder Lake, lansiral 4. novembra, in sicer s šestimi primerki; ostali sledijo prihodnje leto.

Boj med Intelom in AMDjem se bo na samem koncu leta pošteno razplamtel, kajti le še kak teden nas loči od prve zanimive Intelove družine čipov po dolgem času. Procesorji Core 12te generacije, s kodnim imenom Alder Lake, namreč stojijo na hibridni zasnovi, s kombinacijo hitrih (P) in pa varčnih (E) jeder, podobno kot Armovi sistemski čipi v telefonih ali Applovi M1. Kaj takšen pristop v praksi pomeni za delo na namiznih računalnikih in z zahtevnim programjem, kot so delovna orodja ter igre, bomo lahko videli 4. novembra, ko prispe prvih šest primerkov nove družine. V bistvu jih sestavljajo tri konfiguracije jeder, nakar se delijo še na inačici z (K) in brez (KF) vgrajenega grafičnega vezja. To so: Core i9-12900K(F) s konfiguracijo 8P+8E; pa i7-12700K(F) z 8+4 in i5-12600K(F) s 6+4....

92 komentarjev

V javni obravnavi je predlog zakona o 10-odstotni obdavčitvi unovčenja kriptovalut

Slo-Tech - Ministrstvo za finance je kot predlagatelj v javno obravnavo poslalo predlog Zakona o davku od virtualnih valut, ki v večji meri sledi poletnim zamislim s FURS-a. Zakon ureja obdavčitev prejemkov od kriptovalut za fizične osebe, ne bo pa veljal za pravne osebe ali fizične osebe z dejavnostjo. Zakon, ki naj bi se začel uporabljati 1. januarja, bo v javni obravnavi do 10. novembra.

Zakon predvideva plačilo 10-odstotnega davka od unovčene vrednosti kriptovalute od dela, ki presega 15.000 evrov v koledarskem letu. Kot unovčenje se šteje pretvorba v evre ali druge klasične valute, nakup blaga ali storitev. Unovčitev pa ni menjava kriptovalute za drugo, za vrednostne papirje, investicijske kupone ali deleže v družbah. Davek bi zavezanec izračunal sam in ga do 28. februarja - podobno kot za dohodke iz kapitala - prijavil FURS-u.

Zakon predvideva tudi alternativno možnost obdavčitve. Komur je nastala izguba, bi lahko uvajal obdavčitev po dejanskem dobičku. V tem primeru bi moral...

71 komentarjev

Pobegnili zasebni ključi za evropska covidna potrdila

Slo-Tech - Po poročanju italijanske tiskovne agencije ANSA so neznani hekerji odtujili zasebne ključe, ki se uporabljajo za podpisovanje evropskih covidnih potrdil. Ni znano, od kod so ključe ukradli, ANSA pa poroča, da ne iz Italije. Ponarejena potrdila naj bi trenutno krožila po Franciji in Poljski.

Ker je internet pač internet, se je seveda takoj na njem znašlo veljavno covidno potrdilo na ime Adolf Hitler, rojen leta 1900. Na darknetu so se začela prodajati tudi druga digitalna potrdila. Po neuradnih podatkih na nivoju EU že potekajo sestanki, kjer ugotavljajo obseg škode in podrobnosti. Trenutnoni znano, kdaj so ključe dejansko ukradli. Za zdaj so se odločili, da prekličejo ukradene ključe, kar bo razveljavilo vsa z njimi izdana potrdila. To pomeni, da bodo morali legitimnim imetnikom potrdil izdati nova.

118 komentarjev

Apple v ZDA pred protimonopolnim postopkom

Slo-Tech - Po poročanju časnika The Information se h koncu bliža preiskava Applovih praks, ki jo je ameriško pravosodno ministrstvo začelo leta 2019. V zadnjem času se je preiskava zelo okrepila, iztekla pa se bo v sodni postopek, pravijo viri z ministrstva.

Pravosodno ministrstvo je v zadnjem času Applu poslalo več zahtevkov, prav tako pa je na primer razporedilo več uradnikov. Odkrili naj bi bili več resnih kršitev, zaradi katerih preiskava ostaja odprta. Osredotoča se predvsem na Applov prevladujoč položaj na trgu, zlasti v povezavi z App Storom, vpisnim sistemom (Sign in with Apple) in pravicami do dostopa do lokacije, ki so za aplikacije tretjih proizvajalcev bistveno strožje kot za Apple. Zato je v prihodnjih tednih pričakovati, da bo ministrstvo vložilo tožbo, ki za Apple ne bo prijetna. Na prelomu tisočletja so v takšnem postopku skorajda razkosali Microsoft.

Na razvoj postopka utegne vplivati tudi potrditev novega vodje protimonopolne komisije. Jonathan Kanter, ki čaka le še uradno...

20 komentarjev

Koncentracije toplogrednih plinov v ozračju lani dosegle nove rekorde

Slo-Tech - Kljub začasni ustavitvi svetovnega gospodarstva zaradi epidemije, ki je lani znižala antropogene izpuste ogljikovega diokside za 5,6 odstotka v primerjavi s predpreteklim letom, so bile lanske atmosferske koncentracije CO2, CH4 in N2O kot najpomembnejših toplogrednih plinov rekordne, sporoča Svetovna meteorološka organizacija. Dosegle so 413,2 ppm, 1889 ppb in 333 pb, kar je 49 %, 162 % in 23 % odstotkov več kot v predindustrijskem obdobju (pred letom 1750). Kljub padcu emisij CO2, so bile te še vedno višje kot desetletnega povprečja, medtem ko so bile emisije N2O in CH4 rekordne. Povečujejo se za 0,4-0,6 odstotka letno.

V že sedemnajstem letnem poročilu o toplogrednih plinih (WMO Greenhouse Gas Bulletin) poleg trendov v koncentraciji omenjene trojice plinov spremljajo še klorofluoroogljika CFC-11 (triklorofluorometan) in CFC-12 (diklorodifluorometan), saj so skupno odgovorni za 96 odstotkov spremembe zadržane toplote na Zemlji. Od tega 66 odstotkov prispeva CO2, a njegov...

46 komentarjev

Windows XP 20 let pozneje

Slo-Tech - Dvajset let je že minilo, odkar je Microsoft poenotil liniji operacijskih sistemov NT in 9x ter izdal Windows XP. Prvi operacijski za domače uporabnike, ki ni bil več 16/32-bitni hibrid, temveč osnovan na jedru NT, je predstavljal tako veliko revolucijo, da še danes teče na več osebnih računalnikih kakor Linux. Privzeto ozadje na namizju pa je postala največkrat ogledana fotografija na svetu.

Windows XP je bil uradno nared 24. avgusta, ko se je redna prodaja začela 25. oktobra 2001. Kljub začetni skepsi, češ da Windows XP ne bo zmogel poganjati starejših iger in strojne opreme, ki je potrebovala jedro 9x, in pomislekom uporabnikov Windows 2000, da je XP preveč načičkan, je hitro osvojil srca uporabnikov. Prikupil se jim je tako močno, da kljub velikemu uspehu drugega naslednika Windows 7 še vedno ostaja zvest spremljevalec dobrega odstotka uporabnikov, čeprav je sedaj to že nevarno. Redne podpore za Windows XP je bilo konec 14. aprila 2009, razširjene plačljive še pet let...

25 komentarjev

Blue Origin in Sierra Space načrtujeta komercialno vesoljsko postajo

Orbital Reef

vir: Blue Origin
Blue Origin - Mednarodna vesoljska postaja bo do konca desetletja dobila več zasebnih naslednic, med katerimi utegne biti največja Orbital Reef, v režiji Blue Origina in Sierre Space.

Mednarodna vesoljska postaja (ISS) je že razmeroma obrabljena in naj bi obratovala še nekje do leta 2028, morda 2030. V nasprotju z Rusijo in Kitajsko, ki gradita ali snujeta lastne vesoljske postaje, pa ameriška NASA ubira drugačen pristop: agencija se vse bolj usmerja v raziskovanje oddaljenih delov Osončja, medtem ko namerava Zemljino krožnico - in s tem tamkajšnjo vesoljsko logistiko - prepustiti privatnim akterjem. Letošnjega marca je tako predstavila iniciativo Commercial LEO Destinations (CLD), v kateri namerava s 400 milijoni dolarjev podpreti zasebna raziskovanja tehnologij, potrebnih za gradnjo orbitalnih vesoljskih postaj. Pristojni pri agenciji pravijo, da so doslej prejeli že "kak ducat" prijav, kar je najbolj množičen odziv na katerega od njihovih programov. Mednje spada Axiom Space, ki v navezi s...

1 komentar

Amazon je več kot leto dni sistematično podplačeval zaposlene

Slo-Tech - Amazon zaposluje več kot 1,3 milijona ljudi po celem svetu. Za upravljanje tako veliko zaposlenih uporabljajo tudi algoritme, avtomatizirane sisteme in druga orodja brez človeške interakcije, kar lahko ima škodljive posledice za zaposlene. The New York Times razkriva zgodbo zaposlene, ki ji je Amazon več mesecev izplačeval 90 dolarjev prenizko plačo. Podatek postane povednejši z dejstvom, da bi morala njena plačati znašati 540 dolarjev in da je zaposlenih z isto težavo več tisoč v 179 Amazonovih skladiščih.

Ko se je naposled pritožila kar izvršnemu direktorju Jeffu Bezosu, je Amazon začel interno preiskavo in ugotovil, da gre za sistemsko težavo. Do današnjega dne identificirajo zaposlene, ki so prejeli prenizko plačilo, in jim izplačujejo razliko, je povedala tiskovna predstavnica Kelly Nantel. Težava je doletela mlade starše, ki so izostajali z dela zaradi nege, kar je Amazon sistematično napako obračunaval. Toda to ni edina težava, ki jo je imel Amazon z odnosom do zaposlenih.

...

16 komentarjev

Tesla se pridružuje klubu bilijon

Slo-Tech - Prvi je bil Apple, kmalu pa so mu sledili še Amazon, Google in Facebook. Klubu podjetij, ki so (bila) vredna bilijon dolarjev, se je pridružila tudi Tesla. Danes, dobro desetletje po začetku kotacije, je tržna kapitalizacija podjetja presegla magično mejo in se znašla v elitni druščini tehnoloških velikanov. Delnice podjetja so dan končale pri 1024,86 dolarjih, kar predstavlja tržno kapitalizacijo 1,02 bilijona dolarjev.

Povod za današnjo rast so bile dobre novice, med drugim naročilo Hertza, da bo kupil 100.000 električnih vozil Tesla. S 4,2 milijarde dolarjev težkim poslom bo Hertz elektrificiral 20 odstotkov svojega voznega parka. Prve Tesle 3 bodo nudili že prihodnji mesec. To ni edina pozitivna novica, saj je Tesla med drugim razveselila z rekordnim čistim dobičkom in 13,76 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 56 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in 15 odstotkov več kot v prejšnjem četrtletju. V letu dni je delnica pridobila 140 odstotkov vrednosti.

58 komentarjev

Ponujamo zaposlitev: Full-stack inženir @ Synthesia

Synthesia je svetovno vodilno podjetje na področju sintetičnega videa.

Naša tehnologija je v uporabi v kampanjah z Lionelom Messijem, Davidom Beckhamom, stranke pa so največja svetovna podjetja kot npr. Reuters, McDonalds, BBC, EY itd.

Kaj ponujamo?
  • visoko plačo + stock options
  • remote-first delovno okolje (opcija dela iz pisarne v LJ / CPH / London)
  • zelo zanimive full-stack inženirske izzive
  • delo na modernem SaaS produktu, ki raste zelo hitro


Zveni dobro? Iščemo izkušene full-stack in backend inženirje!

Preberi več »

Trumpovo nastajajoče družbeno omrežje ima že težave

Slo-Tech - Pred dnevi je Donald Trump oznanil ustanovitev nove medijske družbe in z njo povezano družbeno omrežje TRUTH Social, ki naj bi ga pognali v začetku prihodnjega leta. Toda preizkusno inačico so pridaniči že ponečedili, vprašljiva pa je tudi njena tehnična podlaga, saj krši programsko licenco.

Čeprav nekdanji ameriški predsednik Donald Trump tehnično ni potisnjen v medijsko osamo, pa je bil v letošnjem letu njegov sporočilni doseg precej bolj omejen, kot smo bili vajeni. Razlog je seveda v tem, da so ga zaradi hujskanja k državnemu prevratu vrgli z večine družbenih omrežij, medtem ko so skrajnejšim platformam te sorte gostoljubje po vrsti odpovedovali ponudniki internetne infrastrukture. Trump je sredi leta poskušal srečo z lastnim blogom, a se to ni izšlo. Sedaj je na pragu novega poskusa, ki je mnogo bolj ambiciozen. Pred dnevi je obelodanil ustanovitev novega medijskega podjetja, Trump Media & Technology Group (TMTG), ki naj bi v kratkem odšlo na borzo preko združitve s firmo...

17 komentarjev

Kriptonovci v zameno za posnetek očesa

Financial Times - Na sceno je stopil (plačljiv vir; alternativa) eden bolj samosvojih projektov s področja kriptovalut: pri Worldcoinu nameravajo z idejo neke sorte kripto univerzalnega temeljnega dohodka vsakemu Zemljanu dodeliti nekaj svojih kovancev - v zameno za posnetek očesne mrežnice.

Kriptovalute se kljub stalnim očitkom glede piramidnosti in energetske požrešnosti vse bolj vkopavajo v finančnem svetu in s tem raste tudi izbor načinov, na katere svojim privržencem dodeljujejo sredstva. Brez dvoma med bolj bizarne sodi tisti, da nam v zameno za kriptožetone srebrna krogla z imenom The Orb skenira vzorec šarenice. To je mehanizem projekta Worldcoin, ki skuša na ta način doseči enolično identifikacijo uporabnikov, da bi sleherni pridobil samo eno njihovo kriptodenarnico. Ideja gre namreč v smeri, da bi vsakemu človeku dodelili majhen znesek istoimenske kriptovalute, kar naj bi bila osnova za povezavo kriptofinančnih sistemov z univerzalnimi temeljnimi dohodki (UTD), ki so po mnenju snovalcev...

18 komentarjev

Oculus je odklenil naočnike Go

vir: Oculus
Oculus - Trud Johna Carmacka, da bi po koncu aktualnosti odklenili Oculusove VR naočnike Go, je poplačan, kajti v podjetju so izdali inačico OSa s superuporabniškim dostopom.

Oculusova linija VR naočnikov Quest je uspešnica, zato je bilo logično, da bodo njihove predhodnike, Oculus Go, upokojili - to se je tudi zgodilo s koncem lanskega leta. A kar je za tržnike končana zgodba, je lahko za tehnološke zanesenjake šele začetek novega poglavja. John Carmack, ki v podjetju trenutno opravlja vlogo "svetovalnega CTOja" (ker se je sicer preusmeril v raziskovanje strojnega učenja), si je tako že dlje časa prizadeval, da bi ob koncu prodaje Go odprli in sleherniku omogočili superuporabniški dostop do strojnega drobovja. To je koristno v več ozirih; kot prvo omogoča posodabljanje programja tudi po koncu uradne podpore za napravo, seveda pa odpira vrata tudi raznoraznim modifikacijam, saj lahko z root dostopom spreminjamo delovanje čipov in drugih elementov.

V rabi naj bi bilo sicer nekaj čez 2...

4 komentarji

Twitterjevi algoritmi imajo raje objave desnega spektra

Slo-Tech - Twitter je objavil rezultate raziskave lastnega raziskovalnega oddelka, s katero so želeli ugotoviti, ali daje Twitter enake možnosti za širjenje svojih idej politikom s celega spektra. Primerjali so doseg v ZDA, na Japonskem, v Veliki Britaniji, Franciji, Španiji, Kanadi in Nemčiji. Odkrili so, da v vseh preiskovanih državah razen Nemčiji desnica uživa več podpore Twitterja pri razširjanju idej in zagotavljanju dosega. To velja za politike iz glavnega toka, medtem ko skrajna desna ali leva stališča ne dobivajo podpore pri širjenju.

Raziskave so se lotili, ker so politične debate na Twitterju pomemben in velik del ekosistema. Ne le politiki, tudi organizacije in državljani o tem veliko objavljajo, doseg teh debat pa je znaten in vpliva na dinamiko v družbi. Povod pa je ureditev objav na začetni strani, ki je bila sprva kronološka v obrnjenem vrstnem redu (najprej najnovejše), sedaj pa Twitter omogoča (in do neke mere vsiljuje) algoritemsko prikazovanje objav, ki bi po njihovem...

37 komentarjev

REvil kmalu po vrnitvi ponovno tarča organov pregona

Slo-Tech - Hekerska skupina REvil, ki so jo letos poleti demontirali organi pregona ZDA in partnerskih držav, je zatem poniknila in se minuli mesec ponovno pojavila. A nova epizoda njihovega veka je bila kratka, saj so jo že ta teden s hekerskim napadom organi pregona ponovno onesposobili. Kot kaže, so proti njim uporabili kar lastno orožje, saj so zlikovci storili precej osnovnošolskih napak.

Ko je pred štirimi dnevi spletna stran REvila izginila, sta zaokrožili dve teoriji. Bodisi je stran po hitrem postopku pospravil kakšen nezadovoljen nekdanji vodja bodisi so vanjo vdrli organi pregona. Čeprav je to običajno manj verjetno, je to pot resničen drugi scenarij. Uradne potrditve iz FBI sicer ni, a strokovnjaki iz več podjetij ugotavljajo, da so FBI, Tajna služba, Cyber Command in partnerji ponovno onesposobili REvil. Po novem je to lažje z organizacijskega vidika, saj so ZDA napade z izsiljevalskimi virusi uvrstile na seznam nacionalnih groženj podobno kot terorizem, kar omogoča aktivacijo...

0 komentarjev

Windows 11 na AMD-jevih procesorjih spet do sape

AMD - Microsoft in AMD sta izdala ustreza popravka za težave Windows 11 na novejših procesorjih Ryzen, ki so delovali do 15 odstotkov počasneje od zmožnosti. Podjetji sta držali besedo in v manj kot mesecu dni pripravili nove gonilnike in programske popravke.

AMD je izdal novi gonilnik za vezni nabor (chipset), ki odpravlja težavo pri izbiri jedra, zaradi česar so sistemi z veliko jedri delovali neoptimalno. Tudi kogar težava ne pesti, ker na primer uporablja Windows 10, bo nekaj pridobil z drugimi izboljšavami v gonilniku, ki bolje izkoristi procesorje Ryzen in Threadripper. Nova verzija gonilnika nosi oznako 3.10.08.506.

Druga težava je tičala v izrabi tretjenivojskega predpomnilnika (L3), kar je odneslo 3-5 odstotkov, pri igrah pa vse do 15 odstotkov. Napaka je odpravljena v verziji Windows 11 22000.282 ter kot popravek v Windows Update. Popravek odpravlja tudi nekaj drugih težav, denimo zatikanje pri vnosu črk prek tipkovnic za Bluetooth in podobno.

29 komentarjev

Telefoni Pixel 6 prispejo naslednji teden

vir: Google
Google - Po tem, ko smo o telefonih Pixel 6 skozi mini najave in pobege informacij izvedeli že skoraj vse, je v bistvu še največje razkritje uradne najave njuna konkurenčna cena.

Pri Googlu si nas prizadevajo že od poletja prepričati, da s telefoni Pixel 6 mislijo resno in da so naposled napravili dobro zaokrožene naprave za srednji in višji del trga. Večino specifikacij zato že poznamo. Pixel 6 in Pixel 6 Pro imata novo obliko z zadebeljenim delom s foto objektivi, ki se razteza po vsej širini telefona. Manjši ima 6,4-palčni AMOLED zaslon ločljivosti 2340×1080 pik in osveževanja 90 Hz, večji pa 6,7-palčnega s 3120×1440 pikami in spremenljivim osveževanjem do 120 Hz. Glede na pretekle pixle je dobro nadgrajen fotografski del, kjer ima glavna kamerica tipalo s 50 megapiksli, ki pa privzeto štiri združuje, zato je efektivna ločljivost nekje 12,5 MP. Obe izvedenki imata še ultraširokokotni objektiv z 12 MP, le Pro pa ima še telefoto s 48 MP in štirikratno optično povečavo. Osnovna inačica ima...

44 komentarjev

FDA odobrila mešanje cepiv proti covidu za poživitvene odmerke

Slo-Tech - Ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA) je razširila izredno dovoljenje za uporabo cepiv proti covidu-19, in sicer je odobrila mešanje cepiv in poživitvene odmerke. To je bilo doslej možno, a je sodilo v tako imenovano nepredpisano rabo (off label use) na lastno odgovornost.

FDA je sedaj izredno odobrila poživitveni odmerek cepiva Moderna (mRNA) za starejše od 65 let in za vse polnoletne državljane, ki tvegajo hujši potek bolezni ali pa so ji poklicno izpostavljeni. Cepivo Janssen (vektorsko), za katerega je bil predpisan en odmerek, lahko vdrugo dobi vsakdo polnoleten, če sta od prvega odmerka pretekla vsaj dva meseca. Poživitveni odmerek cepiva Pfizer (mRNA) je bil odobren že pred tem, medtem ko cepiva AstraZeneca v ZDA ne uporabljajo. FDA je odobrila tudi mešanje cepiv za poživitveni (tretji ali pri Janssnu drugi) odmerek. Cepivo Pfizer je v ZDA že redno registrirano, Moderna in Janssen pa še čakata.

Poživitveni odmerek cepiva Moderna je polovičen v primerjavi s prvima...

43 komentarjev

Bliža se konec plačilnih kartic Maestro

Slo-Tech - Ameriško podjetje Mastercard je sporočilo, da 1. julija 2023 v Evropi ne bo več možno dobiti nove kartice Maestro. Obstoječe kartice bodo uporabne do izteka veljavnosti, ne bo pa jih možno zamenjati za nove. S tem bo konec sistema, ki je 30 let omogočal plačila z debetnimi karticami in ga v Evropi uporablja 400 milijonov ljudi. Ali bo tudi Visa v bližnji prihodnosti ugasnila konkurenčni sistem V-Pay, še ni znano

Mastercard želi Maestro, ki je z nami od leta 1991, upokojiti zaradi novejših sistemov. Maestro je bil ustvarjen za plačila na prodajnih mestih, medtem ko se na internetu ni nikoli zares znašel. To je eden izmed razlogov, da tudi komitenti počasi zapuščajo ta sistem. Pred petimi leti je bilo izdanih 650 milijonov kartic, danes jih je le še 400 milijonov.

Za komitente, ki želijo debetne kartice, je na voljo Mastercard Debit. To je možno integrirati skupaj z običajno (žiro) plačilno kartico (co-badging), tako da ima povsem enako funkcionalnost kakor Maestro. Nekatere banke...

166 komentarjev

Google znižuje provizije pri naročninah v aplikacijah iz Play Stora

Slo-Tech - Google nadaljuje zniževanje provizij, ki jih morajo plačati pisci aplikacij, katere se prodajajo na Google Play Storu. Že marca so znižali provizije s 30 odstotkov na 15 odstotkov pri prodaji aplikacij, dokler založnik ne doseže milijona dolarja prihodkov v koledarskem letu. Sedaj pa se enako znižanje obeta še v aplikacijah, ki prihodke ustvarjajo z naročninami v aplikaciji.

To pomeni, da bodo že od prvega dne po objavi aplikacije provizije za naročnine znašale le 15 odstotkov. Še nižje, 10-odstotne, bodo provizije v programu Play Media Experience. Sem sodijo aplikacije za e-knjige, pretočne glasbene ali video vsebine in podobno, kjer se glavnina prihodkov ustvari s prodajo vsebin in ne aplikacije.

Podobno kot Google je Apple že lani znižal provizije na 15 odstotkov, a le do prvega milijona. Medtem ko Google ta popust omogoča, dokler milijona ne presežemo v koledarskem letu, je pri Applu to enkratni bonus. Znižane provizije pri Googlu začno veljati 1. januarja.

3 komentarji

Bitcoin dosegel zgodovinski rekord

Slo-Tech - Za bitcoinom je odličen teden in mesec, saj je včeraj dosegel zgodovinski rekord. Prejšnjo vrednost tik pod 65.000 dolarji, ki jo je zmogel aprila, je včeraj popoldne nadgradil s skoraj 67 tisoč dolarji. Ob tem ne pozabimo, da je bitcoin vmes julija strmoglavil že pod 30.000 dolarjev. Volatilnosti torej ne manjka.

Zadnji pospešek je zagotovo povzročila splavitev prvega indeksnega sklada (ETF), ki se osredotoča na bitcoin in kotira v ZDA (drugod jih že imajo). Imenuje se ProShares Bitcoin Strategy ETF. Torkov začetek trgovanja je bil odličen, pri več kot milijardi prodanih točk pa je zrasel za pet odstotkov. S takšnim volumnom je bil to drugi najuspešnejši začetek kotacije kateregakoli ETF. Novi sklad drži terminske pogodbe in ne bitcoinov, predvsem pa omogoča lažjo izpostavljenost bitcoinu, ne da bi ga morali fizično kupiti in se ukvarjati z njegovim varovanjem.

V naslednjih tednih in mesecih pričakujemo še nove ETF-je, ki bodo prav tako sledili bitcoinu. S tem pa bo vlaganje v...

76 komentarjev

Kolektivna tožba zoper Apple tudi v Sloveniji

Slo-Tech - V torek je ljubljansko okrožno sodišče Zavod Kolektiv 99 vložil kolektivno tožbo zoper Apple zaradi programskega upočasnjevanja starejših mobilnih telefonov iPhone 6 in 7. Decembra 2017 so na internet pricurljali dokazi, da se to dogaja, kar je Apple nekoliko pozneje tudi potrdil. Zaradi tega je Apple v tujini že plačal več sto milijonov dolarjev glob in odškodnin.

V starejših telefonih iPhone 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus in SE, 7 in 7 Plus se je po nadgradnji programske opreme procesor upočasnil, če smo imeli nekoliko izrabljeno baterijo, kar je v starem telefonu običaj. Apple je trdil, da je to nujno, saj iztrošene baterije niso več sposobne zagotavljati tokov, potrebnih za delovanje s polno močjo. Četudi bi to držalo, pa bi bil moral Apple o tem uporabnike obvestiti. Telefone je namreč spet pohitrila že zamenjava baterije, kar seveda Apple drago računa, a je to vseeno ceneje od nakupa novega telefona, kar je marsikdo potem storil.

Apple je v nadaljnjih nadgradnjah to potem popravil,...

24 komentarjev

Ponujamo zaposlitev: Razvijalec zalednih sistemov @ Sportradar



Sportradar je vodilno tehnološko podjetje na svetu, specializirano za razumevanje in uporabo športnih podatkov in digitalnih vsebin. Iščemo razvijalce, ki bi jih zanimalo delo na stičišču športa, medijskih vsebin in športnih stav.

Ponujamo:
  • priložnost za delo in razvoj v globalnem tehnološkem podjetju
  • najsodobnejšo opremo za reševanje tehnoloških izzivov
  • odlične možnosti usposabljanja / učenja
  • obsežen paket benefitov

Če menite, da je to pravi izziv za vas, se nam pridružite; uvajajte inovacije, se razvijajte in rastite skupaj z nami!

Preberi več »

Apple predstavil nove macbooke pro z močnejšimi čipi družine M1

vir: Apple
Apple - Po tem, ko so v Applu prejšnji mesec pokazali nove iphone in tablice, so bili tokrat na vrsti prenosniki - in to zmogljivi macbooki pro, z novima sistemskima čipoma M1 Pro in M1 Max.

V Applu prve jesenske prezentacije z iphoni 13 niso želeli motiti še s prenosniki in razlog je precej očiten, ko pogledamo, na čem sveže najavljeni inačici linije macbookov pro - MacBook Pro 14 in 16, stojita. To sta prva nova člana družine sistemskih čipov M1 po uvodnem izpred leta, ki je razburkal področje računalniških procesorjev za domačo rabo. M1 Pro in M1 Max sta bistveno močnejša od svojega predhodnika, tako v procesorskem kot še posebno v grafičnem smislu. Njun procesorski del sestavlja osem hitrejših in dve počasnejši jedri, medtem ko ima M1 konfiguracijo 4/4. Pro in Max se najbolj razlikujeta v grafičnem in pomnilniškem oziru; prvi ima 16-jedrni GPU in 32 GB Rama s prepustnostjo 200 GB/s, drugi pa vsega naštetega natanko dvakrat toliko. Oba sta napravljena v TSMCjevem 5-nanometrskem...

112 komentarjev

Eksplozija Gamestopa: niso bili le prodajalci na kratko

Slo-Tech - Januarja je eksplodirala delnica trgovca z igrami Gamestop, ko so na Redditu ugotovili, da je delnica prekomerno prodana na kratko. Mali vlagatelji so se organizirali in kupovali delnice do onemoglosti, kar je povzročilo silovito rast cene, saj prodajalci na kratko niso zmogli zapirati pozicij. Dogodek je močno odmeval, poskrbel za preiskavo in najvišjo kazen, ki jo je doslej izrekla FINRA (Financial Industry Regulatory Authority). Sedaj imamo na mizi poročilo o dogodku.

Ameriška agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC) je objavila 45 dolgo poročilo o dogodku. Bistveno sporočilo poročila je, da prodajalci na kratko, dasiravno so prispevali k rasti cene delnice, niso imeli glavnega vpliva. Drži, da je bila delnica močno občutljiva na iztis prodajalcev na kratko (short squeeze), ker je bilo izposojenih in prodanih 123 odstotkov delnic podjetja. V normalnih časih je za vse delnice ta delež pod 50 odstotkov, nad 90 odstotkov pa se je povzpel le v izoliranih primerih v letih 2007 in...

21 komentarjev

Ukradli osebne podatke vseh Argentincev

Slo-Tech - V vdoru, ki se je minuli mesec primeril argentinski državni upravi, so neznani storilci ukradli osebne podatke vseh prebivalcev države. Podatkovna baza se na temnem spletu (darknet) že prodaja.

Hekerji so septembra vdrli v RENAPER (Registro Nacional de las Personas), torej v centralni register prebivalstva. RENAPER je del ministrstva za notranje zadeve in med drugim skrbi za izdajo osebnih izkaznic, hkrati pa v digitalni obliki hrani osebne podatke vseh prebivalcev, da lahko do njih dostopijo tudi druge državne agencije. Argentina ima 45 milijonov prebivalcev in sedaj so razgaljeni vsi.

Da je nekaj hudo narobe, je postalo jasno v začetku meseca, ko je na Twitterju novi uporabnik @AnibalLeaks objavil posnetke osebnih izkaznic in osebne podatke 44 znanih Argentincev, med njimi predsednika, Lionela Messija in Sergia Aguera. Dan pozneje se je na temnem spletu znašel oglas, ki je prodajal osebne podatke kateregakoli Argentinca. Tri dni pozneje so oblasti potrdile, da se je vdor res...

11 komentarjev

ISS za pol ure izgubila nadzor nad smerjo

Slo-Tech - V petek se je med rutinskim preizkušanjem potisnika na sojuzu, ki je parkiran na Mednarodni vesoljski postaji (ISS), ISS nenačrtovano obrnila za 60 stopinj. Ruski inženirji so preizkušali potisnike na plovilu Soyuz MS-18, ki je tja prispelo aprila. V noči s sobote na nedeljo so se v plovilu nazaj na Zemljo vrnili Oleg Novitski ter režiser Klim Šipenko in igralka Julija Peresild, ki sta snemala prvi film v vesolju. Pred poletom so izvedli teste, ki pa niso šli po načrtu.

Ko bi se bil moral potisnik že izključiti, je še vedno deloval. Ker je bil pritrjen na ISS, se je celotna postaja začela obračati. To se je zgodilo v petek ob 11.13 po slovenskem času, inženirji pa so potem potrebovali pol ure, da so ISS ponovno poravnali. NASA je incident razglasila za izredno situacijo, zaradi česar so astronavti izvedli ustrezne postopke za zaščito in morebitno evakuacijo. V nobenem trenutku pa postaja niti prebivalci niso bili ogroženi.

Nazadnje se je podobna nevšečnost primerila julija...

7 komentarjev

Študija: opustitev lastništva vozil in prehod na Uber ali Lyft bi negativno vplivala na okolje

Slo-Tech - Raziskovalci s prestižne Carneige Mellon Univeristy v Pittsburghu so pod drobnogled vzeli navedbe ponudnikov prevozov na zahtevo, kakršna sta Uber in Lyft, da njihove storitve zmanjšujejo gnečo na cestah in s tem tudi onesnaževanje. Podrobna analiza je pokazala, da je situacija precej kompleksnejša. Onesnaženje zraka zaradi ene vožnje je na ta način res nižje, a so eksternalije bistveno večje. Namesto uporabnika prevoza jih plača družba.

Avtomobili imajo takoj po zagonu, ko so motor še ni ogrel, slabše obratovalne karakteristike. Takrat porabijo več goriva in predvsem izpuščajo bistveno več dušikovih oksidov (NOx), trdnih delcev (PM2.5) in hlapnih ogljikovodikov (VOC), kar so vse problematična onesnažila mestnega zraka. Če bi vsi opustili uporabo osebnih vozil in se prevažali z Uberjem, bi bile emisije navedenih onesnažil 50-60 odstotkov nižje. Stroški onesnaževanja iz tega naslova bi se znižali za 9-13 centov na vožnjo.

Toda po drugi strani odpoved lastništvu avtomobila prinese...

35 komentarjev