» »

Britanski regulatorji bodo pobliže pogledali Nvdiin prevzem ARM-ja

Britanski regulatorji bodo pobliže pogledali Nvdiin prevzem ARM-ja

vir: Nvidia
Slo-Tech - Nvidia je lani napovedala, da kani za 40 milijard dolarjev prevzeti ARM, kar bo eden največjih prevzemov v tej branži. A preden se bo to zgodilo, bodo morali zelo luč prižgati še regulatorji trga v več državah, kjer pa se lahko zaplete. Britanski varuh konkurence CMA (Competition and Markets Authority) bo do konca julija pripravil poročilo, v katerem bo ugotovil, ali je prevzem dovoljen. Britanci bodo preverili tudi, ali prevzem prinaša kakšne posledice za nacionalno varnost. Minister za digitalizacijo Oliver Dowden je CMA poslal zahtevek za izredni pregled posla (public interest intervention).

Iz Nvidie se sporočili, da posel ne more predstavljati tveganja za nacionalno varnost in da pričakujejo pozitivno mnenje. Za ARM želijo plačati 12 milijard dolarjev v denarju, 21,5 milijarde dolarjev v lastnih delnicah, 1,5 milijarde dolarjev za zaposlene v obliki delniških opcij in še pet milijard dolarjev ob ustreznih poslovnih rezultatih. ARM je vodilni načrtovalec čipov, ki tečejo zlasti v manj potratnih vgradnih in prenosnih napravah. Po nekaterih podatkih njegove procesorje najdemo kar v 95 odstotkih tovrstnih naprav na svetu. Pri tem velja poudariti, da ARM ne proizvaja čipov, temveč nudi različne oblike licenciranja za referenčne dizajne, ki jih razvija.

Kaj se bo sedaj zgodilo, je odvisno od rezultatov pregleda. Ko bo CMA izdelala poročilo, bo imel minister Dowden več možnosti. Lahko odobri posel, lahko zahteva dodatne garancije in spremembe ali pa naroči drugo fazo preiskave, ki je bolj temeljita. Take možnosti ima pri vseh prevzemih, kjer podjetje ustvari več kot milijon funtov letnega prometa in je izkazan interes javnosti. V Veliki Britaniji obstaja bojazen, da bo Nvidia sedež podjetja preselila z Otoka.

Posel preiskuje tudi Zvezna komisija za trgovino v ZDA. Številni veliki igralci, denimo Microsoft in jasno Qualcomm, so odločno proti prevzemu. Glavno skrb predstavljajo morebitne spremembe na področju licenciranja. Nvidia ima namreč svoje interese na področju procesorjev, zato lahko takšen vertikalni prevzem predstavlja možnost, da zagreni življenje Qualcommu, Applu, Samsungu in drugim, ki uporabljajo ARM-jevo arhitekturo.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Hermann Hauser svari pred Nvidiinim prevzemom ARMja

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
136063 (3076) WhiteAngel
»

Kitajska bo najbrž blokirala Nvidiin prevzem ARM-ja

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
368793 (6155) Zimonem
»

Nvidia kupuje Arm

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
279006 (7049) Zimonem
»

Trump preprečil Broadcomov prevzem Qualcomma (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
5816720 (12391) MrStein
»

Japonski SoftBank kupil britanski ARM

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
179236 (7286) cegu

Več podobnih tem