»

Google ni navdušen nad blokiranjem oglasov v Chromu

Shema delovanja Declarative Net Request

Slo-Tech - Razširitve v Chromu uporabljajo platformo Manifest v2 (Mv2), ki omogoča dostop do API chrome.webRequest, kjer imajo razširitve praktično neomejen dostop do elementov pri nalaganju spletne strani. To omogoča delovanje vtičnikov za blokiranje oglasov, denimo AdBlock, ki na vseh chromiumskih brskalnikih (Chrome, Vivaldi, Edge, Brave) učinkovito opravljajo svoje delo. Ni presenetljivo, da Google to precej jezi, ker je podjetje največji ponudnik oglasnega prostora na spletu. Junija se bo to korenito spremenilo - na slabše.

Tedaj bo postala obvezna uporaba naslednje verzije Manifest v3 (Mv3), ki bo precej manj darežljiva. Novi API chrome.declarativeNetRequest bo bolj restriktiven, saj bo blokiranje izvajal Chrome, razširitev pa bo lahko le zahtevala blokado. Ker bo obstajala kopica omejitev, denimo število pravil za filtriranje, bo rezultat manj predvidljiv in manj temeljit. Da se bo to zgodilo, je jasno že več kot leto dni, premikal se je le rok, kdaj bo Mv3 obvezen. Po juniju 2024 ne...

52 komentarjev

YouTube namenoma počasnejši, če nimate Chroma

Slo-Tech - Obiskovalci YouTuba so začeli opažati, da se videoposnetki nalagajo s petsekundno zakasnitvijo, če ne uporabljamo brskalnika Chrome. Na Redditu so ugotovili, da je v JavaScriptu napisan ukaz, ki počaka pet sekund, če uporabnik uporablja Firefox ali Edge. Uporabniki so razumljivo besni, saj spremembo vidijo kot nadaljevanje nove letošnje politike, ki je med drugim prinesla ukrepe proti blokiranju oglasov. V Googlu pojasnjujejo, da nimajo nič proti Firefoxu, ampak proti blokiranju oglasov.

V uradni izjavi so zapisali, da gre za ukrep, s katerim želijo obiskovalce prepričati v obisk z izključenim blokiranjem oglasov ali v nakup naročnine YouTube Premium. Kdor stran obiskuje z blokado oglasov, lahko doživi neoptimalno uporabniško izkušnjo ne glede na brskalnik, so še dodali. Google sicer ne pojasni, zakaj se to dogaja v Firefoxu in Edgeu, ne pa v Chromu, a vsaj razlog je očiten. Google je šel proti blokadi oglasi z vsemi topovi in ne izbira sredstev.

V Mozilli so se strinjali, da...

167 komentarjev

Samsung razmišlja o zamenjavi Googla za Bing

Slo-Tech - Še pred letom dni bi bil takšen naslov možen le v znanstvenofantastični zgodbi, a umetna inteligenca in Bing Chat sta pošteno premešala karte. Microsoftov iskalnik Bing obstaja že dobro desetletje (od leta 2009), a ga do letos nihče ni štel za resnega konkurenta. Bing Chat s podporo za GPT-4 je vse to spremenil. Samsung sedaj resno razmišlja, da bi v prihodnosti na svojih napravah privzeto nudil Bing in ne Googlovega iskalnika. V Mountain Viewu so zaskrbljeni.

Ne gre le za prestiž, gre za občutne zneske in predvsem sporočilo trgu. Pogodba s Samsungom je po ocenah vredna tri milijarde dolarjev, z Applom (ki tudi poteče letos) pa celo dvajset milijard dolarjev. To so zneski, ki jih Google plačuje Samsungu in Applu, da usmerjata na njegov iskalnik, zato si lahko le predstavljamo, kolikšne so dejanske koristi za Google. In zato so pogajanja med Googlom in Samsungom, ki trenutno tečejo, zelo ostra.

Seveda ni nujno, da Samsung misli resni. Morda le blefira, a sedaj ima dejansko vzvod...

7 komentarjev

Google pokazal prototip brskalnika z Blinkom za iOS

Slo-Tech - Čeprav Apple še ni spremenil politike v App Storu na svojih napravah z iOS, kjer za vse brskalnike ostaja obvezna uporaba Applovega pogona WebKit, je Google pokazal prvi prototip brskalnika z lastnim pogonom Blink za iOS. Da se to kani zgoditi, so napovedali že minuli mesec, ko so ob špekulacijah o spremembi Applove politike naznanili Blink za iOS. Google sicer uradno zatrjuje, da nimajo še nobenih načrtov pripraviti lastnega brskalnika z Blinkom za App Store, a hkrati dejanja kažejo, da ga imajo tehnološko že praktično nared.

Taktika je razumljiva. Google kaže, kaj bi lahko bilo drugače in kako bi Blink na iOS deloval, s čimer se ustvarja pritisk na Apple, da bi vendarle spremenil pravila. Nekaj razvijalec je pokazalo prve posnetke, kako bi bilo to videti. Prvi testi ne kažejo večjih težav, seveda pa v trenutni verziji brskalnik - ki so jo lahko zgradi vsakdo - še ni namenjen redni uporabi. Nekaj težav povzročajo tudi spletne strani, ki preverijo operacijski sistem in na iOS

4 komentarji

Internet Explorer pregnan iz Windows 10

vir: ZDNet
Slo-Tech - O koncu Internet Explorerja smo pisali že tolikokrat, kot da bi imel mačjih sedem življenje. Že lani ga je Microsoft prenehal posodabljati, sedaj pa ga je prisilno evtaniziral. Z novo posodobitvijo brskalnika Edge bo namreč na Windows 10 onemogočena uporaba Internet Explorerja. Namesto njega se bo avtomatično odprl njegov naslednik Edge.

To pomeni, da bo klik na ikono Internet Explorer odprl Edge, prav tako se bo enako zgodilo ob poizkusu zagona iz ukazne vrste in z drugimi triki. Da prehod ne bi bil preveč boleč, se bodo zaznamki in druge nastavitve iz Internet Explorerja avtomatično prenesle v Edge. To se bo lahko zgodilo le v Windows 10, saj Windows 11 nikoli ni imel Internet Explorerja, torej ti uporabniki ne bodo opazili nič novega.

O še eni mali smrti Internet Explorerja bomo pisali junija, ko bo naslednja posodobitev Windows 10 v celoti odstranila vse njegovi sledi vključno z ikonami in bližnjicami. Še vedno pa bo ostal dostopen v Windows Server in posebnih različicah...

16 komentarjev

Tudi FBI priporoča blokiranje oglasov v brskalnikih

Slo-Tech - Uporaba vtičnik za blokado oglasov v brskalnikih (ad block) je razširjena, čeprav upravljavci spletnih strani in zlasti oglaševalci nad njimi niso navdušeni, ker neposredno režejo v njihovo pogačo. Uradne inštitucije se do tega načeloma ne opredeljujejo, ker posameznikovo blokiranje posameznih domen ali vsebin na internetu ni nezakonito, prav tako ni nič narobe s pritiski upravljavcem strani, ki ob blokadi oglasov včasih ne prikažejo vsebine. Zanimivo pa je, da je sedaj celo ameriški preiskovalni urad (FBI) priporočil uporabo vtičnikov za blokiranje oglasov.

V predprazničnem opozorilu so zapisali, da zlikovci čedalje pogosteje uporabljajo oglaševalske storitve za prikazovanje lažnih oglasov, pretvarjanje in preusmerjanje na škodljive spletne strani. Na njih se znajdejo izsiljevalska programska oprema in orodja, ki zbirajo osebne, prijave in finančne podatke posameznikov. Opozarjajo, da je v nekaterih primerih tudi pri iskalnih zadetkih težko ločiti med legitimnimi zadetki in...

25 komentarjev

Konec brskanja brez oglasov?

Slo-Tech - Leta 2002 je Danec Henrik Aasted Sørensen izdal verzijo 0.1 razširitve AdBlock za brskalnik Firefox, leta 2009 pa Američan Michael Gundlach za Chrome in pozneje Safari. Od takrat je to orodje za lažje navigiranje po medmrežju preneslo že več kot 60 milijonov uporabnikov. Ves ta čas pa ni manjkalo kontroverznosti, saj ustvarjalci pravijo, da je blokiranje oglasov samo še ena oblika piratstva. Lahko pa, da bo vsega že kaj kmalu konec (vsaj na brskalnikih Chromium).



Januarja 2023 bo Google Chrome nehal podpirati Manifest v2 (Mv2) - ta omogoča uporabo chrome.webRequest API - in bo začel uporabljati verzijo Manifest v3 (Mv3). To bo močno okrnilo uporabnost dodatkov za blokiranje oglasov na vseh brskalnikih Chromium (Vivaldi, Brave, Edge...)

So se pa temu že odrekli pri Mozilla Firefox-u, ki bo blokiranje oglasov še vedno dopuščal v polni meri in tako upal na rast deleža uporabnikov na trgu brskalnikov.

91 komentarjev

Edge prehitel Safari, Chrome ostaja na vrhu, Firefox izgublja

Slo-Tech - Microsoftov brskalnik Edge je uspel doseči 10-odstotni tržni delež, s čimer je prehitel Safari in postal drugi najpopularnejši brskalnik. Še vedno je premočno prvi Chrome s 66-odstotnim tržnim deležem, medtem ko je četrti z rahlim upadom tržnega deleža Firefox, ki ga najdemo na slabih osmih odstotkih računalnikov. Edgeu pomaga zlasti izid Windows 11, saj njegov tržni delež zlagoma raste vse odtlej. Edge je med četverico najmlajši, saj se je rodil leta 2015, ko je Microsoft ugotovil, da bi Internet Explorer vendarle kazalo nadomestiti s čim modernejšim.

A prve verzije Edgea niso uspele prepričati uporabnikov, zato je Microsoft tri leta pozneje Edge spisal na novo. Namesto lastnega pogona sedaj uporablja Chromium, torej v svoji srži enak kakor Chrome. Še vedno pa Edge ostaja omejen na osebne računalnike, medtem ko ima konkurenca tudi svoje uporabnike na mobilnih napravah. Tam ima Chrome 63-odstotni tržni delež, Safari pa 25-odstotnega. Na tretjem mestu je, presenetljivo, Samsung...

34 komentarjev

Firefox 100 je tu

Slo-Tech - Odkar je Firefox pred dobrimi desetimi leti prešel na izjemno hitro kadenco izdajanja novih verzij, je nanizal še sto različic. Ta teden je izšel Firefox 100, ki si zasluži posebno omembo, četudi ne pišemo o vsaki novi izdaji brskalnika. Prvo verzijo Firefoxa smo sicer ugledali pred davnimi 17 leti, ko je prizorišču trdno vladal Internet Explorer in si je skušala Mozilla sramežljivo odrezati vsaj majhen kos pogače.

Starejši uporabniki spleta se bodo gotovo spomnili dvostranskega oglasa v The New York Timesu, s katerim je Mozilla tedaj počastila vse, ki so prispevali k izdaji prve verzije. Trik - pa seveda to ni bil edini razlog - je uspel in Firefox je že leta 2010 zasedal tretjinski tržni delež. Zmaga nad Internet Explorerjem je bila gotova, a že leta 2008 se je pojavil nov tekmec. Googlov Chrome je postal resna alternativa, ki je Firefoxu vztrajno topila tržni delež. Trenutno je Firefox pri osmih odstotkih, kolikor ima predanih uporabnikov, a širše ljudske množice prisegajo na...

32 komentarjev

Edge dobiva integriran VPN

Slo-Tech - Podobno kot je v Mozilla v Firefox za uporabnike iz nekaterih držav - Slovenije ni med njimi - vgradila podporo za VPN, bo tudi Microsoftov brskalnik Edge zelo kmalu dobil VPN, so sporočili iz Redmonda. Storitev se bo imenovala Microsoft Edge Secure Network in bo že kmalu na voljo za uporabnike razvijalskih verzij (dev build).

Edge Secure Network bo na voljo, če bomo imeli svoj račun pri Microsoftu (kar večina uporabnikov Windows 11 ima), ker bo brskalnik meril količino prenesenih podatkov. Brezplačno bo na voljo 1 GB mesečno, kar ni veliko, temveč zadostuje za občasno uporabo brez prenašanje velikih datotek ali uporabe pretočnih storitev. Večinoma VPN tako ali tako niso brezplačni, zato ni nepričakovana omejitev. Kdor bo želel več, bo pač moral plačati. Za Microsoft bo storitev VPN ponujal Cloudflare, ki že nudi svoj 1.1.1.1, ki je vsebinsko zelo podoben. Zagotavljajo, da ne bodo hranili nobenih osebnih podatkov in da se bo tudi informacija o porabi prenosa podatkov vsak mesec za...

18 komentarjev

Firefox 95 prinesel RLBox

Slo-Tech - V novi verziji Mozillinega brskalnika Firefox, ki nosi že oznako 95, so uvedli nov peskovnik za boljšo zaščito računalnika med brskanjem po spletu. Novi peskovnik (sandboxing) se imenuje RLBox in je odslej na voljo na vseh platformah. Prve delujoče verzije RLBoxa so uporabniki macOS in Linuxa preizkusili že lani.

V blogu na Mozillinih spletnih straneh je Bobby Holley pojasnil, kako RLBox, ki so ga razvili v sodelovanju z Univerzo v Kaliforniji San Diego in Univerzo v Teksasu, ločuje posamezne komponente brskalnika: Graphite (izris), Hunspell (črkovalnik), Ogg (večpredstavnost), Expat (XML) in Woff2 (spletne pisave). Sistem sedaj obravnava navedene module kot ne-varno kodo, zato tudi nove ranljivosti (zero-day) v sami kodi komponent ne bi smele okrniti varnosti Firefoxa. Mozilla je tako prepričana o tem, da so v shemo nagrajevanja odkritih ranljivosti (big bounty) dodali postavko pobega iz peskovnika, četudi sploh ne gre za globljo ranljivost. Peskovniki (sandboxes) v brskalnikih...

5 komentarjev

Microsoftov brskalnik Edge za Linux je tu

The Windows Blog - Že pred dvema letoma je Microsoft najavil, da bo pripravil verzijo svojega novega brskalnika Edge tudi za Linux, lani pa so pokazali prve predogledne verzije. Leto dni pozneje je verzija Edgea, ki je napisana na Chromiumu, v stabilnem kanalu na voljo za več distribucij Linuxa, med drugim Ubuntu, Debian, Fedoro in openSUSE (dostopni so paketki .deb in .rpm). Edge torej sedaj podpira Windows, Linux, Mac, iOS in Android.

Prvi preizkusi kažejo, da Edge na Linuxu Mint ponuja praktično enake funkcionalnosti kakor na Windows ali Macu, kar vključuje tudi sinhronizacijo shranjenih gesel, razširitev, odprtih zavihkov in zaznamkov. Seveda pa nima funkcije Internet Explorer Compatibility. Edgea za Linux vsaj za zdaj ne oglašujejo kot brskalnika za končne uporabnike, čeprav ga seveda lahko uporabijo tudi ti, temveč bolj za napredne uporabnike ali razvijalce, ki želijo na Linuxu imeti še kakšen chromiumski brskalnik, ki ni Googlov Chrome. To je uporabno na primer za testiranje spletnih strani...

25 komentarjev

Mozilla bo eksperimentirala z Bingom kot privzetim iskalnikom

Slo-Tech - Mozilla ima z Googlom do leta 2023 sklenjeno pogodbo, po kateri je Google privzeti iskalnik ob namestitvi Firefoxa. S tem si Mozilla pridobi 450-500 milijonov dolarjev, kar predstavlja levji delež prihodkov fundacije (med 75 in 95 odstotki, odvisno od leta). Dogovor je ključen za obstoj fundacije že od leta 2006, le v letih 2014-2017 je bil izbrani brskalnik Yahoo. Bi lahko Microsoftov Bing nadomestil Google? To ni tako nepomembno vprašanje, saj prvi dogovor med Mozillo in Googlom sega v leta, ko Google svojega brskalnika še ni imel, pametni telefoni pa so bili zelo redki. Sedaj pa ima Google izjemno priljubljen operacijski sistem na pametnih telefonih ter spletni brskalnik. Dogovor z Mozillo je zato asimetrične pomembnosti za podjetji - in Mozilla lahko potegne krajši konec.

V naslednjih mesecih bo Mozilla izvajala manjši eksperiment. Približno enemu odstotku uporabnikov bodo kot privzeti iskalnik ob namestitvi ponudili Microsoftov Bing. Eksperiment bo trajal do konca januarja,...

20 komentarjev

Izšel Firefox 89, ki zopet nadleguje uporabnike

Hamburger meni. Levo Firefox 88, desno Firefox 89

vir: Mozilla.org
Mozilla.org - Mozilla je izdala 89. različico svojega brskalnika Firefox. Ta je bil vnovič deležen precejšnjih sprememb v uporabniškem vmesniku. Vmesnik z razvojim imenom Proton je zamenjal prejšnjega, ki se je imenoval Photon. Kakšne so torej spremembe?

Uporabniški vmesnik je, tako pravi Mozilla, poenostavljen. Zavihki so sedaj ločeni zgolj s subtilno večjim presledkom in ni več navpične razdelilne črte, zaradi česar jih je nekoliko težje razločiti. Hkrati je aktivni zavihek označen z "balončkom", kar naj bi nakazovalo, da ga je možno prosto odpenjati iz obstoječega okna.

Manj uporabljane stvari so bile odstranjene, tako da je manj "navlake". To se predvsem pozna na meniju, ki se skriva pod hamburgerjem desno zgoraj. Tam so sedaj povsem preuredili vnose, ki sedaj nimajo več ikon, ki bi vizualno pomagale razumeti posamezne izbire. Vnosi so prerazporejeni, nekateri so odstranjeni, očitno pa je bilo potrebno tudi kolobarjenje oziroma zamenjava "Preferences" s "Settings". Poenostavljena so tudi...

110 komentarjev

Zbogom, Internet Explorer

Microsoft - Pred četrt stoletja je Microsoft predstavil spletni brskalnik Internet Explorer, ki je tedaj tekmoval z bistveno bolj uveljavljenim Netscape Navigatorjem. Brskalniško vojno je tudi zaradi brezplačnosti in integracije v operacijski sistem dobil Microsoft, zato je Internet Explorer z nami vztrajal leta. Čeprav ga je že zdavnaj povozil čas, tako da ima danes manj kot enoodstoten tržni delež, je še vedno aktivno vzdrževan. Zadnja verzija je izšla lani, a drugo leto bo zgodbe vendarle nepreklicno konec. S 15. junijem 2022 se bo končala podpora za Internet Explorer.

Sean Lyndersay, ki skrbi za naslednji Microsoftov brskalnik Edge, je dejal, da je prihodnost v Windows 10 brskalnik Edge. Internet Explorer 11 za Windows 10 bo prihodnje leto junija upokojen. Ostal bo le še v verzijah LTSC (Long-Term Servicing Channel), medtem ko običajne verzije Windows 10 domače uporabnike ne bodo imele več znamenitega brskalnika. Bo pa Edge imel funkcijo IE mode, v kateri bo spletne strani prikazoval...

51 komentarjev

V kitajskem mestu Dalian težave na železnici zaradi ukinitve Flasha

HotHardware - Ko je Adobe nehal podpirati Flash in z nadgradnjo aktivno onemogočil stare verzije, so nekateri stari deli interneta obstali - denimo McGrawove animacije za poučevanje biologije. Precej bolj neverjetne težave pa so imeli na Kitajskem, kjer je v mestu Dalian sistem na Flashu skrbel za železniški promet. Zaradi motenj v nadzornih računalnikih se je za nekaj ur ustavil promet.

Včasih je bil Flash samoumeven in celo YouTube je do leta 2015 tekel na Flashu, pa cel kup brezplačnih spletnih kazniojev in seveda cel kup sumljive vsebine. Pred dvema tednoma pa je v Dalianu železniški promet obstal za 20 ur, preden so ga inženirji ponovno usposobili. Flash seveda ni krmilil vlakov, je pa skrbel za dispečerski sistem, brez katerega prometa ne more biti. Brez nadzora na tirih namreč vlaki ne smejo voziti. Težavo so rešili tako, da so namestili starejšo verzijo Flasha, ki je še delovala.

Vse skupaj se sliši precej surrealistično, saj ukinitev Flasha ni nenapovedana naravna katastrofa, temveč...

16 komentarjev

Opera kupila razvijalce GameMakerja

Gamasutra - Podjetje Opera, najbolj poznano po istoimenskem spletnem brskalniku, je kupilo studio YoYo Games, kjer razvijajo priljubljeno platformo za enostaven razvoj iger GameMaker. Pomembnejši je sam razlog: širjenje funkcij "igričarskega" spletnega brskalnika Opera GX.

Norveška firma Opera je sicer po poslovnih rošadah izpred štirih let, ko je odšla v naročje Kitajcev, malce drugačen studio kot pred desetletjem, na vrhuncu popularnosti kultnega istoimenskega brskalnika. Večina stare razvojne ekipe je danes pravzaprav v hiši Otello, v kateri je po nakupu ostal del, ki se ni ukvarjal z brskalniki; drugi so odšli že prej in na primer razvijajo brskalnik Vivaldi. Toda ekipa, ki še deluje pod staro znamko, grize dalje in je tako predlani lansirala samosvoj spletni brskalnik Opera GX. Gre za nadgrajeno Opero, namenjeno igričarjem. V ta namen premore integracijo s Twitchem in Discordom, pa omejevanje lastnih strojnih potreb (da čimmanj moti igranje) ter kup kozmetike, kot so dinamična ozadja. Na...

6 komentarjev

Chrome ukinil podporo za FTP in Flash

Slo-Tech - Da ne podpira več Flasha, je po upokojitvi konec leta logično. Drugi veliki rez s preteklostjo pa predstavlja umik podpore za FTP, ki smo ga takisto dočakali v novem Chromu 88. O Flashu ne gre izgubljati besed, saj je za vse praktične potrebe mrtev - kdor res potrebuje stare animacije, lahko uporabi emulator - drugače pa je s FTP. Protokol za prenos datotek je še kako živ, le da je v dobi oblačnih shramb podatkov izgubil nekaj priljubljenosti.

Da bo FTP izginil, je Google napovedal že vnaprej. V verziji 86 je FTP izginil iz kanalov canary in beta. V verziji 87 je polovica uporabnikov imela privzeto izključen FTP, ki pa ga je bilo možno vključiti z dodatnim stikalom. V zadnji verziji ga ni. Kdor bo želel še uporabljati FTP, bo torej moral poseči po namenskem odjemalcu, denimo FileZilli, ali drugem brskalniku (Firefox ga še podpira).

Druga večja novost je strožja obravnava datotek, ki ne prihajajo z varnih strežnikov. Če spletna stran, ki sicer uporablja HTTPS, kliče povezavo do nešifriranega vira (HTTP), Chrome ne bo več podpiral prenosa izvršljivih datotek, arhivov, večpredstavnostnih datotek in nevarnih dokumentov (docx, pdf). V novi Chromu so prispeli še zaznavanje neaktivnost (da bi obvestila preusmeril na drugo napravo,...

49 komentarjev

Flash je mrtev

Slo-Tech - Kot je po več prestavitvah Adobe lani naposled svečano obljubil, je prva žrtev novega leta Flash. Podpora za Adobe Flash se je uradno iztekla 31. decembra 2020, od 12. januarja pa bo Adobe blokiral Flash. Podjetje vsem uporabnikom svetuje, da odstranijo Flash s svojih računalnikov, ker posodobitev ne bo, luknje pa bodo seveda ostale in samo še več bo odkritih. Adobe je šel tako daleč, da starih verzij ni možno niti prenesti s spleta. Flasha je konec. V praksi kakšnih večjih sprememb ne bo opaziti, saj so vse večje spletne strani že zdavnaj odstranile kakršnekoli vsebine, ki bi uporabljale Flash, prav tako so ga upokojili tudi brskalniki.

Flash ima za seboj dolgo zgodovino, ki sega v leto 1996, ko je Macromedia kupila orodje FutureSplash, ki ga je leta 1993 začel razvijati FutureWave Software. Tehnologija, ki se je uporabljala za prikaz animiranih vsebin, je že tedaj našla pot v brskalnike. Preimenovali so jo v Macromedia Flash 1.0 in ponudili kot vtičnik Macromedia Flash Player za...

37 komentarjev

JavaScript dopolnil 25 let

vir: ZDNet
ZDNet - Programski jezik JavaScript, ki predstavlja eno glavnih tehnologij modernega svetovnega spleta, je dopolnil 25 let, kar je v računalništvu že zelo častitljiva starost. Začelo se je leta 1995, ko je Brendan Eich iz Netscapa (se še spomnite njihovega brskalnika?) dobil nalogo, da razvije skriptni jezik za odjemalce, ki bi dobro sodeloval z Javo. Nalogo je dokončal v 10 dneh in dobili smo prvo verzijo JavaScripta. Zanimivo je, da je standard ECMAScript izšel šele leta 1997, torej za JavaScriptom, ko je postalo jasno, da bo potrebna združljivost med tehnologijami v različnih brskalnikih. Microsoft in Netscape sta združila moči in rezultat je bila standardizacija. Tudi Microsoftov jezik TypeScript je združljiv z ECMAScript in se v brskalniku obnaša enako, saj je JavaScript podmnožica.

Vpliv, ki ga je imel JavaScript in razvoj in videz spleta, je ogromen. JavaScript je še danes eden najbolj priljubljenih programskih jezikov, običajno na drugem ali tretjem mestu različnih lestvic. Toda...

16 komentarjev

Internet Explorer bo nehal odpirati nekatere strani

vir: ZDNet
ZDNet - Čeprav je Microsoftov novi brskalnik Edge po tržnem deležu že prehitel stari Internet Explorer, želi Microsoft nekaj vztrajnih dinozavrov v prestop prepričati tudi siloma. Novo taktiko so začeli preizkušati že poleti v Edgeu 84, sedaj pa jo bodo uporabili na vseh uporabniki. Določene spletne strani se v Internet Explorerju ne bodo več odprle, temveč se bo izpisalo opozorilo, da si jih je treba ogledati v Edgeu.

To je možno zaradi dinamične knjižnice (DLL) ie_to_edge_bho.dll, ki sodi med BHO (Browser Helper Object), torej vtičnike za Internet Explorer. Čeprav je del Edgea in biva v njegovi mapi, se preko registrskega ključa naloži ob vsakem zagonu Internet Explorerja. Ob obiskovanju strani sproti preverja, ali se te nahajajo na seznamu nezdružljivih strani z IE; v takem primeru se izpiše opozorilo, stran pa se ne odpre. Trenutno je na seznamu, ki ga pripravljajo Microsoftovi inženirji, 1156 strani. Tam najdemo celo YouTube, Twitter in Instagram. Vse te strani prihodnji mesec ne...

12 komentarjev

Mozilla z Googlom podaljšala ključno pogodbo za svoje preživetje

Slo-Tech - Mozilla je po neuradnih podatkih podaljšala pogodbo z Googlom, ki je glavni vir prihodkov za organizacijo. Še naslednja tri leta bo Googlov iskalnik privzet v Firefoxu, za kar bo Mozilla prejela 400 do 450 milijonov dolarjev letno. Mozilla si je s tem zagotovila normalen obstoj do leta 2023. Mozilla od Google prejme 75 do 95 odstotkov vseh svojih prihodkov. Dogovor sega že v leto 2006, ko Google še ni imel svojega brskalnika in je veljal vse odtlej (le v letih 2014-2017 je Mozilla ponujala Yahoo kot privzeti iskalnik). Mozilla je potrdila, da so dogovor podaljšali, konkretnejši pa niso bili.

Ko je Google predstavil svoj brskalnik Chrome in še posebej ko je postal najpopularnejši brskalnik na svetu, je Mozilli grozilo, da bo ostala brez tega financiranja. Google za priljubljenost svojega iskalnika, ki je največji, ne potrebuje več Firefoxa (navsezadnje ga je prehitel Chrome), a njegov obstoj izpolnjuje pomembno funkcijo. Google je nevarno blizu monopolnega položaja, česar se ob...

51 komentarjev

Flash bo res umrl decembra

Slo-Tech - Tolikokrat smo ga že pokopali pa kot izjemo vendarle ohranili pri življenju, da nihče ni verjel, da bo kdajkoli zares umrl. A Adobe bo držal obljubo in decembra letos bo Flash dokončno romal na smetišče zgodovine.

Flash je bil sredi 90. let revolucionarni način, kako v internet vgraditi večpredstavnost. Svoj čas je celo YouTube uporabljal Flash za prikazovanje videoposnetkov. Toda ko sta se začela uveljavljati HTML5 in CSS3, je postalo jasno, da je Flash cokla v razvoju. Dokončno sta mu zadnji žebelj v krsto zabila mobilni internet, saj požrešni Flash ni pametna izbira za mobilne naprave, ter seveda nešteto varnostnih lukenj.

Proizvajalci brskalnikov so polno desetletje napovedovali, da bo Flash zdaj zdaj pokopan. Steve Jobs je že leta 2010 zapisal, da bo Apple v prihodnjih izdelkih nehal podpirati Flash. Večina brskalnikov je Flash že nehala podpirati in ga moramo posebej aktivirati kot izjemo.

Adobe je potrdil, da bo 31. decembra ukinil podporo za Flash. To ne pomeni, da bodo...

28 komentarjev

Edge prehitel Firefox

Slo-Tech - Microsoftovemu novemu brskalniku Edge, ki je več kot dostojna zamenjava za Internet Explorer, je uspel veliki met. Po podatkih NetMarketShare je po tržnem deležu prehitel Firefox in se zavihtel na drugo mesto. Prvo mesto še vedno trdno drži Chrome, ki ima skoraj 70-odstotni tržni delež. Daleč niže najdemo Edge, ki ima 7,6 odstotka, a je pričakovati nadaljnjo rast, saj ima njegov predhodnik Internet Explorer še vedno dobrih pet odstotkov uporabnikov. Firefox ima 7,2 odstotka. Na petem mestu je Applov Safari s slabimi štiri odstotki.

Razlikam med Firefoxom in Edgeom je sicer majhna, a trend je jasen. Firefox že osem let vztrajno izgublja tržni delež, ki mu ga neusmiljeno odžira Chrome. Edge sicer ne izkazuje kakšnega posebnega pospeška, a ne izgublja in zlagoma pridobiva desetinke. V resnici je torej Firefox izgubil predvsem proti Chromu, medtem ko sta Edge in Safari ostala tam, kjer sta bila. Se pa Microsoft s tem ne bo sprijaznil in intenzivno razvija nove funkcionalnosti za Edge,...

68 komentarjev

Firefox in Chrome ne bosta več podpirala FTP

ZDNet - Nekoč je bil glavni protokol za prenos večjih datotek z interneta, sedaj pa ga vsaj v brskalnikih kmalu ne bo več. Mozilla je sporočila, da bo v eni izmed prihodnjih verzij brskalnika Firefox odstranila podporo za protokol FTP. To pomeni, da uporabniki ne bodo mogli več dostopati do strežnikov FTP in prenašati datotek neposredno iz brskalnika. Razlog je varnostne narave, pojasnjujejo v podjetju. Namesto zastarelega FTP, katerega del kode je star, nevaren in pomanjkljivo vzdrževan, svetujejo uporabo HTTPS.

V verziji Firefox 77, ki bo bržkone izšla junija letos, bo FTP onemogočen. Še vedno ga bodo uporabniki lahko izrecno aktiviral, torej podobno kot so storili za Flash. V začetku leta 2021 pa bo podpora popolnoma odstranjena in je ne bo možno omogočiti.

Podobno načrtuje tudi Google, ki je že avgust lani naznanil, da se iz Chroma podpora za FTP poslavlja. Prvi korak, torej deaktivacija, je bil predviden za Chrome 81, ki je v beta fazi, a se je zaradi pandemije odmaknil. V še...

52 komentarjev

Firefox dobiva privzeto vključen "DNS over HTTPS"

Slo-Tech - Mozilla v Firefoxu sicer že dlje časa podpira šifrirane poizvedbe na domenskih strežnikih (DNS over HTTPS oziroma DoH), a je bilo treba to funkcijo ročno vključiti. Odslej bo to privzeta nastavitev, a za začetek le za uporabnike v Severni Ameriki. DoH je pomemben gradnik internetne infrastrukture, ki podpira anonimnost in varnost. Medtem ko je dandanes komunikacija s spletnimi stranmi večidel šifrirana (HTTPS), so poizvedbe pri domenskih strežnikih nevarovane. HoT odpravlja to vrzel.

Firefox bo prvi večji brskalnik, ki bo novi standard podpiral privzeto. Za uporabo bomo morali izbrati ponudnika storitev domenskega strežnika, ki sta v Firefoxu trenutno Cloudflare in NextDNS, lahko pa vnesemo tudi svojega, če ga imamo. Kot pojasnjujejo v Mozilli, so jih k uvedbi te storitve prednostno v Ameriki vzpodbudile prakse tamkajšnjih ponudnikov interneta, ki nadzorujejo spletni promet uporabnikov, kar izkoriščajo pri prodaji oglasov. DoH seveda tega ne bo v celoti odpravil, bo pa znatno...

69 komentarjev

Mozilla v Firefox prinaša VPN

Slo-Tech - Mozilla uresničuje napovedi in v svoj brskalnik Firefox prinaša navidezna zasebna omrežja (VPN). Nova storitev se bo imenovala Firefox Private Network in bo na voljo v okrnjeni brezplačni inačici ali v polni plačljivi verziji. Brezplačna inačica nudi 12-urno uporabo VPN-ja na mesec, ki jo dobimo v obliki 12 enournih kuponov. Po drugi strani pa za pet dolarjev na mesec dobimo možnost uporabe VPN ves čas, kar lahko počnemo s petih naprav. Uporabljal se bo protokol Wireguard (in ne na primer IPsec ali OpenVPN).

Strežnike za to plačljivo storitev zagotavlja švedski odprtokodni VPN Mullvad, medtem ko bo brezplačna verzija tekla prek Cloudflara. Na voljo bo 30 držav, v katere se bomo z VPN lahko virtualno "preselili". Za zdaj podpirajo Windows 10, Android in Chromebooke, kmalu pa sledi še podpora za iOS. MacOS in Linux bosta sledila še malce kasneje. Kdor ima ustrezen sistem, se lahko prijavi v čakalno vrsto za povabilo v beta verzijo. Sprva bodo na vrsti Američani.

Pri uporabni VPN je...

34 komentarjev

Microsoft izdal novi brskalnik Edge Chromium

Microsoft - Kakor je Microsoft začel namigovati pred letom dni, se je sedaj tudi zgodilo. Danes je predstavil novo verzija brskalnika Edge, ki uporablja pogon Chromium. Brskalnik, katerega predogledne verzije smo že videli, je sedaj uradno na voljo sleherniku. Možen je ročni prenos, v prihodnjih mesecih pa se bo posodobil kot del Windows 10. Trenutno teče na Windows in še macOS, vsi uporabniki pa naj bi ga dobili do poletja, kar vključuje tudi platformo ARM64. Novi Edge deluje celo na Windows 7, ki je ravno zaključil svojo življenjsko pot, in Windows 8.1.

Nova verzij Edgea še nima vseh funkcij, ki smo jih vajeni na primer iz Chroma. Tako na primer ni sinhronizacije zgodovine in razširitev, medtem ko se zaznamki, nastavitve, gesla in kontakti sinhronizirajo med napravami z istim prijavljenim računom. Manjkajoče funkcije še pridejo, so obljubili v Redmondu. Po drugi strani pa ima Edge nekaj unikatni funkcij, denimo Collation za zbiranje fotografij in vsebin s spleta ali podporo za 4K Netflix z...

37 komentarjev

WebAssembly postal standard

Slo-Tech - Konzorcij za svetovni splet W3C (World Wide Web Consortium) je izdal končno specifikacijo standarda WebAssembly, ki je s tem postal uradni spletni standard. S tem se pridružuje HTML-ju, CSS-ju in JavaScriptu kot četrti programski jezik, ki ga (lahko) brskalniki brez dodatnih vtičnikov poganjajo. Označujejo ga kot varen, prenosljiv, nizkonivojski jezik za učinkovito izvajanje in kompakten zapis kode, ki je namenjen brskalnikom.

Gre za arhitekturo z virtualnim naborom ukazov, ki na spletu omogoča poganjanje zahtevnih aplikacij in ki jo lahko uporabljamo tudi drugod. Implementacij bo več, tako od brskalnikov pa vse do samostojnih sistemov. V WebAssemblyju lahko pričakujemo tudi video in avdio kodeke, grafiko, 3D igre, kriptografijo itd. WebAssembly omogoča, da brskalniki poganjajo binarno kodo, kar je hitro.

V spletu se obnaša kot navidezni stroj, v katerem lahko spletne strani nativno poganjajo prevedeno kodo. Tako naj bi bil WebAssembly precej hitrejši od JavaScripta, obljubljajo....

41 komentarjev

Microsoft na Linux tudi z brskalnikom

Slo-Tech - Ne le protivirusnik, Microsoft želi na Linuxu ponuditi čim več svoje programske opreme. Tako so na konferenci Microsoft Ignite napovedali tudi, da bo na Linux prispel tudi brskalnik Edge. Da Edge ne bo dolgo na svojem pogonu, smo napovedali že lani, ko se je Microsoft na glas začel spogledovati s Chromiumom. Predogledne verzije (releases candidates) za novi chromiumski Edge so že na voljo za vse verzije Windows, macOS, Android, iOS. V prihodnosti pa bo prispel tudi na tisti pravi Linux.

Trenutno je Edge v chromiumski verziji videti kakor Chrome. Podobnost je tolikšna, da na prvi pogled sploh ne moremo ugotoviti, kateri brskalnik uporabljamo. To je tudi vse, kar ima trenutna beta verzija. V vseh pogledih je še najbolj podobna običajnemu Chromiumu. Toda Microsoft igra daljšo igro. Marsikdo raje uporablja oblačno storitev Azure kakor Amazonov Web Services ali Googlov Cloud. Tem bo lahko Microsoft tudi na Linuxu z lastnim brskalnikom olajšal integracijo in upravljanje oblaka, zlasti...

36 komentarjev

Firefox praznuje 15 let

Slo-Tech - Pred petnajstimi leti je bila spletna krajina bistveno drugačna, skorajda enoumna. Žezlo je v rokah trdno držal Microsoft, katerega Internet Explorer so uporabljali praktično vsi. Njegov tržni delež je presegal 90 odstotkov, konkurenca je bila anemična, Netscapov Navigator je bil na smrt bolan. V teh razmerah je Mozilla prepoznala potrebo po alternativi, ki se je korakoma rojevala od leta 2002. Sprva pod imenom Phoenix in kasneje Firebird se je preimenovala v Firefox in leta 9. novembra 2004 je izšel Firefox 1.0. Izid je pospremil celostranski oglas v The New York Timesu, za katero so denar zbrali zasebni donatorji.

Firefox je bil nepričakovan uspeh, ki je hitro začel dobivati podpornike. Leta 2009 je obvladoval že tretjino trga, potem pa je njegov delež zaradi Googla spet začel padati. Danes je Chrome sicer bolj razširjen, a Firefox je poskrbel, da monopola na področju brskalnikov ni. Čeprav se zdi njegov uspeh samoumeven, je bil v resnici veliko presenečenje. Firefoxa ni...

39 komentarjev

Nemčija: najvarnejši brskalnik je Firefox

vir: ZDNet
ZDNet - Nemška Zvezna agencija za varnost v informacijski tehniki (BSI) je preizkusila najpopularnejše brskalnike, da bi ugotovila, kateri najbolj pazi na zasebnost in varnost uporabnikov. Testirali so Firefox 68 (ESR), Chrome 76, Internet Explorer 11 in Edge 44. Ostala konkurenca, ki ima bistveno nižje tržne deleže (Safari, Opera itd.) ni bila udeležena. Glede na smernice, ki jih je BSI javnosti predstavil minuli mesec, se je najbolje odrezal Firefox.

Da bi nek brskalnik označili kot varen, mora podpirati vrsto protokolov in storitev, ki skrbijo za večjo varnost. Gre za več deset pogojev, denimo podporo TLS, zaupanja vredne certifikate, preverjanje preklicanosti certifikatov in še številne druge. Konkurenca ni izpolnila vseh, zato je BSI ne more priporočati. Chrome, IE in Edge ne podpirajo mehanizma glavnega gesla (master password), ne omogočajo blokade telemetrije in nimajo organizacijske transparentnosti. Internet Explorer poleg tega ne podpira vgrajenih posodobitev, SOP, CSP in SRI....

60 komentarjev

Mozilla s pretečenim certifikatom pomotoma onesposobila vse razširitve v Firefoxu

Slo-Tech - Številni uporabniki Mozillinega brskalnika Firefox so danes ponoči ugotovili, da so prenehale delovati vse razširitve v brskalniku. Sporočila o napakah so različna, običajno pa piše, da razširitve ni možno preveriti in je zato onemogočena. Težava ni prizadela vseh uporabnikov, a o nevšečnostih vseeno poroča več milijonov uporabnikov. Mozilla je hrošča že potrdila in se lotila odpravljanja težave.

Kot kaže, se srž problema skriva v pretečenem certifikatu, ki mu je veljavnost iztekla danes ob polnoči po univerzalnem koordiniranem času. Ker morajo biti razširitve za uporabo podpisane, je potek certifikata avtomatično pomenil njihovo onesposobitev. Mozilla je to zahtevo uvedla v verziji 48 leta 2016, da bi omejila širjenje malwara in otežila namestitve lažnih...

92 komentarjev

Prve verzije Microsoftovega Edgea tudi uradno na ogled

Slo-Tech - Neuradno je na internet pobegnil že minuli mesec, sedaj pa ga lahko snamemo tudi po pravilih. Microsoft je danes izdal prve delujoče beta verzije novega chromiumskega brskalnika Edge, ki v nobenem pogledu ne skriva svoje provenience. Celo kanala imata enaki imeni: Canary (predogledne verzije, ki se posodabljajo dnevno) in Developer (tedensko posodabljanje). Oba je moč sneti z uradne strani. Kmalu bo prispela tudi verzija na kanalu beta, ki se bo posodabljala vsakih šest tednov. Novi Edge je za zdaj na voljo za Windows 10, bo pa prispel tudi na druge platforme, vključno z 32-bitnimi.

Na pogled je novi brskalnik križanec med starim Edgeom in Chromom, kar je bila namerna odločitev. Privzeti brskalnik je Bing, podpira pa tudi vpis s podatki za...

15 komentarjev

Microsoftov predelan chromiumski brskalnik Edge ušel na internet

The Verge - Konec minulega leta je Microsoft objavil, da se bo Edge poslovil in kot feniks vrnil v novi, bržkone chromiumski preobleki. Zdaj je, nekoliko preden so to načrtovali, novi Edge tu. Brskalnik je namreč še pred uradnim izidom pobegnil na internet, od koder si ga lahko prenesemo in ga preizkusimo.

Že nekaj časa na splet kapljajo deli brskalnika. Najprej smo dobili zaslonske posnetke, potem podporne dokumente, nato razširitve in sedaj je ušel še namestitveni program. Poudariti je treba, da te verzije Microsoft ni uradno odobril in da gre torej za nameščanje neznane programske opreme neznanega izvora na računalnik, kar se seveda odsvetuje. Kogar pa je radovednost vseeno premamila, lahko novi Edge preizkusi. Trenutna verzija ima še nekaj pomanjkljivosti, denimo podpira za pisalo (stylus) še ne deluje. Vseeno kaže,...

42 komentarjev

Edge ponekod poganja Flash brez odobritve uporabnikov

Slo-Tech - Že več let se pripravljamo na smrt starih vtičnikov NPAPI, kamor seveda sodi tudi Flash. Čeprav ima Flash nekoliko posebno obravnavo in pogosto predstavlja izjemo, ki jo brskalniki vendarle dovoljujejo, se bliža tudi njegov konec. Ni pa takšnega mnenja Microsoft, ki je v svoj novi brskalnik Edge vgradil poseben seznam strani (whitelist), ki jim v nasprotju z uporabnikovimi nastavitvami dovoljuje poganjati Flash. Med njimi je tudi Facebook.

Že od leta 2017 je Flash v Edgeu privzeto izklopljen, uporabnik pa mora poganjanje izrecno potrditi za vsako stran posebej. Toda, do februarja letos je seznam izvzetih strani vseboval 58 vnosov (domen in poddomen), med katerimi so bili na primer Microsoftova stran, Yahoo, Deezer in Facebook, pa tudi španski frizer...

14 komentarjev

Funkcija Do Not Track se poslavlja

MacRumors.com - Zamišljena je bila idealistično, a se po osmih letih očitno poslavlja. Funkcija Do not track (DNT), ki jo je leta 2011 predlagala Mozilla in so jo kasneje posvojili vsi brskalniki, je imela plemenit namen. Uporabnik bi z njo spletnim stranem poslal informacijo, da ne želi sledenja za namene oglaševanja, oglaševalci pa bi jo prostovoljno spoštovali. Toda idealizem je trčil ob denar, ki ga oglaševalci služijo.

Da je funkcija DNT večidel neuporabna, smo kmalu videli. Večina uporabnikov interneta sploh ni vedela zanjo in je pustila privzete nastavitve, torej...

13 komentarjev

Apple Googlu in Facebooku že obnovil certifikate

Slo-Tech - Kratkotrajni spor med Facebookom in Googlom na eni strani ter Applom na drugi strani se je končal. Podjetji sta od Appla ponovno pridobili posebne certifikate (Enterprise Developer Certificate), ki omogočata nameščanje aplikacij mimo uradnega App Stora. Podjetji sta morali tudi obljubiti, da ne bosta več kršili pogojev uporabe in certifikatov uporabljati za nudenje aplikacij uporabnikom, saj so namenjeni samo za preizkušanje na napravah v zaposlenih v podjetju.

Gre za afero, ki je izbruhnila ob odkritju, da je Facebook svojo aplikacijo Facebook Research ponujal mladoletnim uporabnikom iOS in Androida. Šlo je za aplikacijo, ki je prek VPN (navidezno zasebno omrežje) preusmerjala ves promet na Facebookove strežnike in v celoti spremljala aktivnosti na pametnih telefonih....

7 komentarjev

Microsoftov brskalnik Edge svari pred zaupanja nevrednimi viri novic

theguardian.com - Z razmahom interneta in še zlasti družbenih omrežij je postala problematika lažnih novic tako pereča, da so se tudi velikani zganili in začeli iskati rešitve. Microsoft se je odločil, da bo v svoj novi brskalnik Edge v verzijah za mobilni platformi (iOS in Android) vgradil NewsGuard. Gre za razširitev, ki ob obisku strani z ikono pokaže, ali gre za zaupanja vreden vir informacij ali ne.

Resda bo treba NewsGuard v trenutni inačici še ročno vključiti v nastavitvah, a gre za pomemben korak naprej. Ob obiskovanju spletnih strani, ki jih NewsGuard šteje med zaupanja vredne, bo v vrstici z naslovom prikazan zeleni ščit, medtem ko bo na zaupanja nevrednih straneh rdeče barve. Strani, ki niso ocenjene, bodo izkazovale sivi ščit. Ne gre za nobeno zaščito...

23 komentarjev

Bliža se konec za Flash

Slo-Tech - Pred dobrimi tremi leti je Mozilla napovedala, da bo iz svojega brskalnika počistila vtičnike NPAPI (Netscape Plugin Application Programming Interface), ki so bili svoj čas pogoj za večpredstavnost na spletu, danes pa so jih povozili nativni API-ji. Edina izjema je bil Flash, ki so ga zaradi njegove razširjenosti obdržali. Sedaj bodo tudi temu napravili konec, saj bo Firefox 69 onemogočil Flash. Po trenutni časovnici bo Firefox 69 izšel septembra, torej bodo imeli pisci spletnih strani dovolj časa, da se na konec pripravijo.

V resnici bo tudi v Firefoxu 69 mogoče Flash vključiti, saj bo le privzeto onemogočen. Ne bo ga mogoče vključiti ob obisku spletne strani, ki ga uporablja, temveč bo treba iti ročno v nastavitve brskalnika in ga aktivirati. Podobno bo...

36 komentarjev

Konec Edgea, se obeta chromiumski brskalnik?

Slo-Tech - Brskalnik Edge, ki ga je Microsoft premierno predstavil pred tremi leti, bo verjetno kratkega veka. Po neuradnih informacijah Microsoft že snuje njegovo zamenjavo. Nadomestil ga bo nov brskalnik, ki ga bo razvil na platformi Chromium. Uradno najavo pričakujemo še ta teden.

Novi brskalnik nosi kodno ime Anaheim. EdgeHTML je izrisovalni pogon (rendering engine), ki ga je Microsoft razvil posebej Edge, da bi bil brskalnik hiter, varen in odziven, a se mu to ni najbolje posrečilo. Edge je jezil tako razvijalce kakor uporabnike, tako da ni nikoli zares stopil ob bok Chromu in Firefoxu. Zato ni tako zelo presenetljiva napoved, da bo Microsoft uporabil odprtokodni projekt Chromium, ki...

95 komentarjev

Mozilla bi v Firefoxu prodajala VPN

Mozilla.org - Mozilla se pripravlja, da bo v svojem brskalniku Firefox uporabnikom ponudila storitev navideznega zasebnega omrežja (VPN). Storitev, ki bo sprva na voljo le uporabnikom v ZDA, ne bo zastonj. Mozilla želi z 10-dolarsko mesečno naročnino monetizirati svoj brskalnik, kar so v preteklosti že poizkušali (z zgodbami v Pocketu).

VPN bodo začeli ponujati v sredo. V ta namen so se povezali s švicarskim ponudnikom ProtonVPN, ki ga poznamo tudi po zasebnih e-poštnih predalih ProtonMail. ProtonVPN je znan po svojem spoštovanju anonimnosti, saj ne shranjuje nobenih podatkov o uporabniški aktivnosti....

81 komentarjev

Chrome praznuje 10 let

Slo-Tech - Pisalo se je leto 2008, ravno se je začelo šolsko leto. Netscape je bil mrtev že skoraj desetletje, večina je po spletu brskala z Microsoftovim Internet Explorerjem verzije 7, a ne tako majhen delež je še vedno uporabljal dobri stari Internet Explorer 6. Tisti tehnično ali zasebnostno bolj osveščeni (kakšna četrtina jih je bila) so prisegali na Firefox 3.0, medtem ko so uporabniki Applove opreme klikali...

39 komentarjev

Zadnji dnevi za http

vir: Wikipedia
The Register - Kot so pri Googlu napovedali v začetku leta, bo z naslednjo, 68. "stable" različico Chroma, ki bo med nami 23. julija, napočila tudi pomembna sprememba: vsaka spletna stran, ki ne bo imela naslova https z veljavnim TLS certifikatom, bo v tem brskalniku označena z opozorilom "Not secure". Tako opozorilno etiketo bodo dobile tudi morebitne intranetne strani podjetij in zasebnikov.

Https šifriranje sicer ščiti povezavo med brskalnikom in spletno stranjo, ki jo obiskujemo, pri tem pa zagotavlja, da nihče ne more prisluškovati toku naših podatkov ali pa jih celo spreminjati.

Sprememba bo morda pospešila prehod, saj dosedanje raziskave kažejo, da je z njim opremljenih le med 30-50 odstotkov med milijonom najbolj popularnih strani na svetu, številne male in manj...

61 komentarjev

WebAuthn: bodo gesla na internetu kmalu preteklost?

Slo-Tech - Mozilla, Google in Microsoft podpirajo prihajajoč spletni standard WebAuthentication (WebAuthn), ki prinaša enotni način preverjanja pristnosti na internetu in utegne zamenjati prijavo z gesli. WebAuthn podpira več načinov potrjevanja identitete, denimo prstne odtise, USB-žetone, biometriko ipd., uporabil pa bi, kar bi imel uporabnik na zalogi. Gre za tehnologijo, ki prinaša podporo za USB, Bluetooth in NFC v brskalnik. WebAuthn pripravljata FIDO Alliance in Konzorcij W3C (World Wide Web Consoritum), trenutno pa je v stadiju CR (Candidate Recommendation). Delovna skupna, ki pripravlja standard, je torej v glavnem že zbrala in definirala funkcionalnosti...

54 komentarjev

Izšel Firefox 58

Slo-Tech - Z veliko pompa je Mozilla novembra izdala 57. verzijo Firefoxa, ki je prinesel projekt Quantum za hitrejše delovanje, nov videz in skorajšnjo ukinitev dodatkov (add-ons). Napovedali so, da je to šele začetek tektonskih premikov v Firefoxu, zato smo z zanimanjem pričakovali naslednje verzije. Prva nova je izšla danes, in sicer je prispel Firefox 58. Glavni novosti sta opcijski Tracking Protection in nov način za uporabo večnitenja pri izrisu strani, ki bo hitrejši. Cilj je, da bi pri prikazovanju strani spet ozko grlo postala internetna povezava in ne več hitrost procesorja.

Tracking Protection ni nič novega, saj ga ima v zasebnostnem načinu že dolgo časa. Gre za mehanizem, s katerim Firefox blokira reklame, sledenje prek analitike, piškotke, trajne piškotke, gumbe za deljenje na...

86 komentarjev

Firefox Quantum je kvantni skok naprej

Slo-Tech - Danes je izšla nova verzija Firefoxa, ki nosi že zaporedno številko 57. Čeprav Firefox izhaja v hitrem ciklu in si verzije sledijo kot po tekočem traku, je tokratna verzija nekaj posebnega. Mozilla je označuje kot največjo prelomnico v 13 letih, spremembe pa so tako velike, da so ji dali tudi posebno ime Firefox Quantum. Poglejmo, kaj je novega.

Novi Firefox je hitrejši, modernejši in vitkejši. Quantum je že nekaj časa ime za projekt predelave Firefoxovega pogona z namenom izboljšati hitrost in odzivnost. V Mozilli se pohvalijo, da je novi Firefox dvakrat hitrejši od Firefoxa izpred pol leta, ki porabi tudi precej manj pomnilnika. Po nekaterih testih naj bi pri enaki obremenitvi porabil 30 odstotkov manj pomnilnika od...

235 komentarjev

Resna ranljivost v Toru za Mac in Linux

Slo-Tech - Verziji brskalnika Tor za Linux in Mac imata resno ranljivost, ki so jo zakrpali šele v zadnji verziji brskalnika in ki lahko razkrije identiteto uporabnika. Medtem verzija za Windows in distribucija Tails nista ranljivi, prav tako pomaga tudi, če uporabljamo peskovniško (sandboxed) verzijo Tora. Nevarnost nam preti, če kliknemo na hiperpovezavo, ki se začne s file:// namesto s pogostejšo http(s)://. V takem primeru se operacijski sistem Mac ali Linxu neposredno poveže do strežnika in ne prek omrežja Tor, s čimer razkrije svoj naslov IP. Ranljivost so domiselno poimenovali Tormoil. Ranljivost je v Tor podedovana iz Firefoxa, ki ima prav tako podobno ranljivost oziroma hrošča.

Za zdaj ni podatkov, da bi ranljivost, ki so jo prijavili 26. oktobra in zakrpali v...

12 komentarjev

Plačevanje s kreditnimi karticami neposredno iz brskalnikov

Slo-Tech - V prihodnosti bomo podatke za spletno plačevanje, torej številke kreditnih kartic, naslove za dostavo in podobno, shranjevali kar v brskalnikih, kot to danes že lahko počnemo z gesli. W3C-jev standard namreč že vsebuje Payment Request API, ki ga Chrome in Edge že podpirata, v Firefox in Safari pa naj bi prišel kmalu.

Logika je v resnici precej enostavna, upamo pa lahko, da bo takšna, predvsem pa varna, tudi izvedba. V brskalnik bomo shranili številko kreditne kartice in ostale podrobnosti, potrebne za izvedbo spletnega plačila. Ko bomo nato obiskali spletno stran, kjer bi želeli kaj naročiti in plačati, bo ta to sporočila brskalniku. Slednji bo prikazal pojavno okno in po potrditvi sam izvedel plačilo, spletni strani pa poslal le potrdilo o uspešni izvedbi transakcije. Na ta način bodo podatke o kreditnih karticah imeli le še...

14 komentarjev

Firefox čedalje bolje obvlada zavihke

Mozilla.org - Eden izmed večjih problemov Firefox je bila njegova monolitnost, saj je dolga leta uporabljal samo en proces ne glede na število odprtih zavihkov. Določeni argumenti za tako odločitev so obstajali, a sčasoma je postalo jasno, da je za sodobne brskalne navade in procesorje veliko priročnejša Googlova rešitev, ki v Chromu za vsak zavihek odpre svoj proces. Prvo večje spremembo je napravil Firefox 54, ki je uporabljal štiri procese, torej so lahko do štirje zavihki tekli vsak v svojem procesu. Kaj pa se zgodi, če odpremo 1691 zavihkov?

Pustimo vnemar vprašanje, zakaj bi kdo to sploh želel početi. Dietrich Ayala iz Mozille ima enega izmed profilov s toliko zavihki, kar pomeni, da lahko spremlja obnašanje Firefoxa, ki mu ljudje običajno niso...

54 komentarjev

Firefox 54 prinaša podporo več procesom

Mozilla.org - Izšel je Firefox 54, ki si posebno omembo zasluži zaradi dolgo pričakovanih funkcij, ki so si končno utrle pot v stabilno verzijo. Ena izmed pomembnih razlik v drobovju Firefoxa in Googlovega Chroma je upravljanje procesov. Medtem ko je Firefox doslej uporabljal en sam proces, je Chrome zagnal novega za vsak odprt zavihek. Firefox je trdil, da je njegova rešitev manj potratna s sistemskimi viri, medtem ko je Chrome zagovarjal večjo robustnost. Toda že predlani je Mozilla napovedala, da bo tudi Firefox začel uporabljati več procesov, kar so poimenovali Electrolysis.

Electrolysis je v Firefoxu 48 dobil približno odstotek uporabnikov, v Firefoxu 49 pa so začeli preverjati podporo za manjše število združljivih dodatkov. Tedaj so napovedali, da bodo sredi leta 2017...

40 komentarjev

Google bo pred uporabniki Chroma skrival moteče oglase

The Wall Street Journal - Največji igralec na področju digitalnega oglaševanja po poročanju The Wall Street Journala razvija rešitev za blokiranje oglasov v brskalniku Chrome. Dodatek za blokiranje oglasov bo avtomatično integriran tako na mobilni kot namizni različici brskalnika.


Če novica WSJ-ja drži, Google na prvi pogled veliko, saj so oglasi eden izmed najpomebnejših finančnih tokov za podjetje. In prek Chroma do internetnih straneh dostopa več kot 50 odstotkov uporabnikov interneta. Ampak kot vedno, Google ve, kaj dela.

Vendar Google ne bo blokiral svojih oglasov, ampak bo targetiral t.i. nesprejemljive oglase. Kateri pa so najbolj nesprejemnljivi oglasi, definira Koalicija za boljše oglase. Med člani Koalicije sta tudi Google in Facebook. Po njihovem mnenju med tovrstne nezaželjene...

16 komentarjev

Mozillin Quantum bo zamenjal Gecka

Slo-Tech - Mozillin brskalnik Firefox trenutno teče na pogonu Gecko, ki je letos dobil pomembno izboljšavo: Electrolysis je končno prinesel več procesov, tako da ima vsak zavihek svojega. S tem pa se je obdobje velikih sprememb v Firefoxu šele začelo, saj bomo prihodnje leto dobili čisto nov pogon z imenom Quantum. Res Mozilla že razvija drugi pogon Servo, ki je letos zlezel v nightly, a to je razvijalski projekt, medtem ko bomo Quantum že zelo kmalu dobili v produkcijsko verzijo.

Quantum naj bi izkoriščal moderno strojno opremo, kjer je ključna beseda paralelizem. Od pametnih telefonov do osebnih računalnikov, dandanes imajo vse naprave dve, štiri ali še več procesorskih jeder. Temu mora slediti tudi moderna programska oprema, če naj strojno učinkovito izkoristi. Pomemben vir računske...

64 komentarjev

Aplikacije za Chrome le še na Chrome OS

Chromium Blog - Google je pred tremi leti uvedel samostojne aplikacije (packaged apps) za Chrome, ki so delovale tako na operacijskem sistemu Chrome OS kakor tudi vseh ostalih z nameščenim Chromom (Windows, Mac, Linux). Takrat je bil to za razvijalce eden redkih načinov, kako na vse platforme pripeljati določene funkcionalnosti. Danes je splet drugačen, zato se je Google odločil ukiniti podporo za aplikacije za Chrome na vseh operacijskih sistemih, razen lastnem Chrome OS.

Kot pojasnjujejo v uradnem sporočilu, sta razloga dva. Prvi razlog je razvoj tehnologije, saj imajo danes razvijalci na voljo kopico drugih možnosti in standardov, s katerimi lahko dosežejo praktično isto, npr. novi API-ji in web push. Drugi razlog pa je nepopularnost, saj je aplikacije za Chrome uporabljal...

0 komentarjev

Mozilla pripravila prvo verzijo brskalniškega pogona Servo

Slo-Tech - Mozilla je držala obljubo in nov pogon za brskalnike Servo pripeljala do prvih verzij, ki so primerne za preizkušanje javnosti. Servo je namreč prispel do tako imenovanega Nightly build stadija, kar pomeni, da ga lahko preizkuša vsakdo, čeprav se bodo za to najverjetneje odločili zgolj razvijalci. Koda za Servo je napisana v programskem jeziku Rust.

Trenutno je Servo na voljo za Linux in macOS, kmalu pa bosta sledili tudi inačici za Windows in Android. Namestitev je enostavna, če sledimo navodilom v namestitveni mapi. Trenutna verzija je še zelo preizkusna, zato številnih strani še ne bo prikazala pravilno, a to je pričakovano in namerno. Tudi uporabniški vmesnik je okleščen do obisti, saj kaj dosti več od vrstice za naslov in menija...

8 komentarjev

Najvarčnejši brskalnik je Opera ali Edge, odvisno koga vprašate

Operin test

Slo-Tech - Ko po internetu brskamo z mobilnih naprav, kjer je avtonomija omejena, namesto hitrosti najpomembnejši dejavnik postane varčnost z energijo. Vode je razburkal Microsoft s testom, ki je pokazal, da je prav njihov brskalnik Edge najvarčnejši. Ko je svoj test izvedla Opera, je bila najvarčnejša seveda Opera.

Microsoft je na svojem testu primerjal lasten Edge ter Chrome, Opero v varčnem načinu in Firefox. V laboratorijskih pogojih na Surface Booku je Edge porabil 2,1 W energije, Chrome 2,8 W, Opera 3,1 W in Firefox 3,2 W. Pomenljiva so razmerja, ne absolutne vrednosti. Potem so primerjali še porabo pri realni uporabi, kjer je bil Edge za malenkost boljši od Firefoxa, medtem ko je Chrome porabil največ energije. Te podatke so dobili iz...

47 komentarjev

Prihaja največja sprememba v Firefoxu

Slo-Tech - Včeraj je izšla nova verzija Firefoxa, ki spričo hitrega tempa številčenja nosi že oznako 47. Glavne novosti v njej so izboljšan HTML5 (recimo predvajanje z DRM Widevine CDM zaščitenih videposnetkov, kar uporablja Amazon Video in Netflix), kodek VP9 in pretočno predvajanje. Dobrodošla novost je tudi možnost spremljanja sistemske porabe (prek naslova about:performance), s čimer lahko hitro identificiramo najpožrešnejše zavihke in dodatke. Toda največja sprememba se šele napoveduje in je za ovinkom.

V uradni beta stadij je namreč prispel Firefox 48, ki bo končno prinesel Electrolysis (E10S). Ta bo omogočal uporabo več procesov, tako da bosta uporabniški vmesnik in glavni pogon tekla ločeno od zavihkov, večpredstavnosti in starih vtičnikov. Členitev ne bo tako ekstremna kot pri Chromu, bo...

67 komentarjev

Adblock in Flattr predstavljata model za plačevanje pavšala namesto gledanja oglasov

Slo-Tech - Bitka med oglaševalci na internetu in razvijalci programov za blokado oglasov se nadaljuje, rešitev pa bo treba najti sorazmerno kmalu. Število uporabnikov vtičnikov za blokado oglasov narašča, zato se čedalje več strani zateka k blokiranju ogleda ob uporabi teh programov (Wired, Bild, Forbes). Ena izmed rešitev je plačljivi zid, a to lahko uspe le res velikim medijem, kot je The New York Times. Kaj pa ostane majhnim, ki so v veliki večini?

Čedalje pogosteje se omenjajo nekakšne pavšalne naročnine, kjer bi se denar delil med spletne strani glede na obisk, plačevali pa bi jih vsi uporabniki. AdBlock Plus, ki piše enega najbolj znanih programov za blokado reklam, se zato povezuje s Flattrom, s katerim želita že prihodnje leto imeti delujoč program naročnin...

50 komentarjev

Internet Explorer ni več prvi brskalnik

Slo-Tech - Pričakovati je bilo, da se bo Microsoftov Internet Explorer počasi poslovil od naziva najbolj uporabljenega spletnega brskalnika, saj so ga v novem Windows 10 postavili na stranski tir na račun novega Edgea. In tako se je po letu 1999 prvikrat zgodilo, da Internet Explorer ni več najpopularnejši brskalnik. Z 41,35 odstotka je zdrsnil na drugo mesto, na prvem pa ga je prehitel Chrome z 41,66 odstotka, kažejo podatki NetMarketShare.

Internet Explorer torej ni zabeležil nobenega katastrofalnega padca, temveč počasi, a vztrajno drsi. Chromov vzpon pa je bil po drugi strani meteoren, saj ga je Google izdal konec leta 2008 in je že kmalu dosegel dvomestni delež, sedaj pa se bliža polovičnemu.
...

33 komentarjev

Opera dobila VPN-odjemalca

Opera software - Opera je v svoj istoimenski brskalnik dodala vgrajenega odjemalca VPN, ki omogoča brskanje po spletu prek Operinih strežnikov, ki so locirani v ZDA, Kanadi ali Nemčiji. VPN je trenutno na voljo v razvijalski različici (veja Developer) in je brezplačen ter neomejen za prenos podatkov. Ko bodo videli odziv uporabnikov, bodo razmislili, kako in kdaj ga integrirati tudi v stabilno vejo.

Razlogov za uporabo VPN je več, Opera pa omenja naslednje. Z VPN lahko prikrijemo svoj IP-naslov, kar je zaželeno z vidika zasebnosti. Poleg tega lahko tako dostopamo do vsebin, ki so v naši državi blokirane, prav tako pa internetni promet skrijemo pred radovednimi očmi, kar je koristno na primer pri uporabi nezaščitenih brezžičnih omrežij...

30 komentarjev

Chrome prispel do verzije 50

Slo-Tech - Dobrih pet let je že minilo, odkar je Google prešel k hitremu izdajanju novih verzij svojega brskalnika Chrome, ki se vrstijo na približno šest tednov. Sedaj je pred nami okrogla 50. različica Chroma, ki mimogrede odnaša podporo za Windows XP, Visto in Mac OS X 10.8, ker so že prestari. Podporo za 32-bitne verzije Linuxa je Google ukinil že lanskega decembra. Nova inačica je na voljo za Windows, Linux, Mac OS X, Android in Chrome OS. Uporabniki po novem nepodprtih operacijskih sistemov lahko prestopijo na Firefox ali Opero.

In kaj je novega? Potisna sporočila (Push Notifications) odslej podpirajo tudi dostavo paketov (payloads), kar omogoča sočasno pošiljanje obvestila in vsebine za večjo učinkovitost. Tako bo mogoče obvestila...

9 komentarjev

Microsoft Edge postavlja Flash na stranski tir

Slo-Tech - Zdi se, da Flasha v resnici nihče ne mara (celo Adobe), a nihče se od njega ne želi tudi popolnoma posloviti (častna izjema je seveda Applov iOS), pa čeprav imamo na voljo boljše alternative (HTML5, RTC, Web Audio ...). Microsoftova obravnava Flasha v novem brskalniku Edge sledi ambivalentnim smernicam. V novi verziji, ki pride z Windows 10 Anniversary Update, bo Edge avtomatično ustavil predvajanje flasha, ki ne bo imel središčne vloge strani. Nemoteno pa bo deloval flash, kadar bo to bistvo strani, recimo pri spletnih igrah.

To z drugimi besedami pomeni, da se razne reklamne pasice in podobno ne bodo več avtomatično predvajali, temveč bo moral uporabnik nanje klikniti. S tem nameravajo izboljšati odzivnost, zmanjšati...

23 komentarjev

Opero bi kupili Kitajci

The Wall Street Journal - Ko govorimo o brskalnikih na namiznih računalnikih, se nehote omejimo na veliko trojico Chrome, Firefox in Internet Explorer, čemur včasih pridamo še Safari za uporabnike Mac OS X, često in po krivem prezrta pa ostaja Opera. Norveško podjetje, ki je nastalo leta 1995, ko sta glavna razvijalca novega brskalnika iz norveškega Telnora odšla na svoje in s seboj nesla brskalnika, ima sedaj resnega snubca. Konzorcij kitajskih podjetij za Opero ponuja 1,2 milijarde dolarjev, kar upravni odbor podpira, zato je delničarje že pozval k sprejemu prevzemne ponudbe.

Ponudbo so skupaj oddali Kunlun Tech, Qihoo 360 ter investicijska sklada Golden Brick Silk Road ter in Yonglian. Kunlun Tech je januarja kupil večinski delež v aplikaciji...

41 komentarjev

Zasebni način v Microsoft Edgeu ni tako zaseben

Beta News - Vsi večji brskalniki že nekaj časa ponujajo tudi tako imenovan zasebni način brskanja, pri katerem se na lokalni računalnik ne shranjuje zgodovina brskanja in nobeni drugi podatki (Chrome ima Incognito Mode, Firefox Private Browsing). Microsoftov novi brskalnik Edge ga imenuje InPrivate, a kot kaže, ta ni tako zaseben, kot kaže ime. Tudi pri vključenem načinu InPrivate namreč Edge shranjuje zgodovino brskanja v WebCache.

Microsoft se problema zaveda in pravi, da bodo hrošča popravili v najkrajšem možnem času. Kdaj se bo to zgodilo, ni jasno, do tedaj pa je z malo znanja mogoče ugotoviti, kaj je nekdo gledal v brskalniku, četudi je imel vključen način InPrivate. Microsoft je bil na to opozorjen že oktobra, a so napako potrdili šele sedaj.

Spomnimo, da smo...

5 komentarjev

Oracle opušča Java Plugin

vir: NDTV
NDTV - Flash in Java sta dve nekoč precej priljubljeni tehnologiji za pripravo interaktivnih vsebin na spletnih straneh. Flash je služil predvsem animaciji in predvajanju videoposnetkov (Macromediina odločitev za pribavo VP6 kodeka je v veliki meri omogočila YouTube), Java pa programersko bolj zahtevnim aplikacijam. Žal se je skozi leta izkazalo, da sta imela oba vtičnika (pre)številne varnostne pomanjkljivosti, ki so nepridipravom omogočale vdore v računalnike njunih uporabnikov. Po več letih slabe publicitete sta oba veliko izgubila na popularnosti. Uporabniki so se jima začeli izogibati oz. ju blokirati. Lani so zadeve so prišle tako daleč, da sta Chrome oz. Firefox začela po privzetem blokirati oba vtičnika. To je bilo mogoče predvsem zavoljo...

41 komentarjev

Konec podpore za Windows 8 in Internet Explorer 10

Microsoft - Medtem ko sta se Internet Explorer 6 in zlasti Windows XP izjemno dobro upirala zobu časa, je pri njunih naslednikih Microsoft precej manj milosten. Podpora za Windows 8 in za Internet Explorer verzije 8 do 10 se je ta teden iztekla, pa čeprav omenjeno programsko opremo najdemo še na številnih računalnikih.

Kar se tiče brskalnika, to pomeni, da je uradno podprt le še najnovejši Internet Explorer 11 ter seveda Edge, ki ga najdemo v Windows 10. Starejše verzije brskalnika bodo sicer še vedno normalno delovale, a ne bodo več prejemale ne posodobitev in ne popravkov. Sčasoma, ko bodo sprejeti kakšni novi spletni standardi, bodo imele težave takih prikazovanjem strani. Bistveno večji problem pa so varnostne luknje, saj Microsoft...

28 komentarjev

Asus bo na mobilne naprave prednamestil AdBlock

Slo-Tech - Asus je napovedal, da bodo prihodnje leto na svoje pametne telefone in tablice prednameščali in privzeto vključili program za blokiranje oglasov AdBlock Plus. Nameščen bo v Asusov privzeti brskalnik, medtem ko bodo uporabniki Chroma, Firefoxa in ostalih brskalnikov morali za morebitno blokiranje še vedno poskrbeti sami. AdBlock Plus blokira vse oglase, ki niso del programa Acceptable Ads. Vanj se uvrstijo oglaševalci, katerih oglasih niso moteči, se držijo uveljavljenih smernic in dobrego okusa, ter seveda nekaj tudi plačajo.

Na namiznih računalnikih je blokiranje oglasov čedalje popularnejše, smo ugotavljali že avgusta. V Sloveniji na primer reklame blokira skoraj petina uporabnikov (19 odstotkov), kar je zgolj...

21 komentarjev

V Firefoxu 43 končno 64-bitna verzija enakopravna z 32-bitno

Mozilla.org - Pa smo le dočakali dan, ko si lahko povprečen uporabnik namesti 64-bitno verzijo Firefoxa za Windows tako, da odjadra na Mozillino spletno stran in izbere prenos. Doslej so bile namreč 64-bitne verzije Firefox eksperimentalne, v novembrskem Firefoxu 42 pa je bila 64-bitna verzija sicer uradna stabilna inačica, a je bilo treba ponjo neposredno na FTP-strežnik. Sedaj je čas dozorel.

V 64-bitni verziji je Firefox 43 zelo podoben 32-bitni verziji, le da nekaj vtičnikov v njej ne bo delovalo. To je namerno, saj Mozilla opušča podporo za NPAPI, zato strani z Javo ali Silverlightom na primer ne bodo delovale.

Ideja o 64-bitni verziji Firefoxa za Windows je zorela polno desetletja in čeprav so se po strežnikih ves čas...

32 komentarjev

Mozilla ugotovila, da uporabniki ne marajo reklam

Mozilla.org - Tako bi lahko nekoliko pikro povzeli ugotovitev, zaradi katere se je Mozilla odločila, da bo končala svoj program prikazovanja oglasov v ploščicah (Tiles), ki se prikažejo ob odprtju novega praznega zavihka. S tem se končuje dvoletni projekt, s katerim je Mozilla poizkušala nekaj zaslužiti še na kakšen drug način kot z integracijo spletnih iskalnikov. Tu je prihodnost precej negotova, saj je od izida Chroma Googlov interes za financiranje Firefoxa razumljivo upadel. A reklame v brskalniku - vsaj na namiznih računalnikih - očitno niso tisto pravo.

Mozillin podpredsednik za vsebino Darren Herman je zapisal, da bi bilo oglaševanje v...

37 komentarjev

Microsoft bo odprl čakro za JavaScript

The Windows Blog - Microsoft je na konferenci JSConf razkril, da bodo svoj pogon za JavaScript v brskalniku Edge ponudili javnosti tako, da bo njegova koda odprta. Na voljo bo pod licenco MIT. To pomeni, da lahko kodo Microsoftove Chakre na GitHubu pričakujemo že prihodnji mesec.

Jedrne komponente (parser, interpreter, compiler, garbage collector, API), ki bodo prosto dostopne, se bodo imenovale ChakraCore. Microsoft želi, da bi jih uporabljali v prihajajočem internetu stvari (IoT) in storitvah v oblaku, pri razvoju pa bodo sodelovali še AMD, Intel in NodeSource. V ChakraCore pa ne bo kode za povezavo Chakre in pogona HTML v brskalniku ter za povezavo z Universal Windows Platform (glej shemo). Prav tako ne bo nekaterih diagnostičnih...

2 komentarja

Chrome ne bo več podpiral 32-bitnega Linuxa

Slo-Tech - Že zdavnaj so minili časi, ko so programerji terjali več bitov, proizvajalci strojne opreme pa so jim stežka sledili. Dandanes so 64-bitni procesorji stalnica, a na njih še vedno teče obilica 32-bitne programske opreme. Google je šele sedaj sporočil, da bodo prihodnje leto marca ukinili podporo za Chrome na vseh 32-bitnih verzijah Linuxa, poleg tega pa še na starejših 64-bitnih verzijah, kot sta Ubuntu 12.04 ali Debian 7. Ukinitev podpore pomeni, da ne bodo več izdajali popravkov za varnostne ranljivosti in luknje, zaradi česar bo njihova nadaljnja uporaba tvegana. Spomnimo, da je Google

18 komentarjev

Firefox 42 končno 64-biten tudi za Windows

Mozilla.org - Mozilla je naposled pripravila stabilno 64-bitno različico svojega brskalnika tudi Windows. Firefox je v 42. inačici na voljo v 64 bitih tudi za Windows, a se skriva na Mozillinih FTP-strežnikih. Na prvi strani še ni sledu o tej različici, temveč ponujajo le 32-bitno, kar pojasnjujejo s čakanjem na nekaj sprememb pri partnerjih. Kar se tiče funkcionalnosti, je bistvena razlika 64-bitne različice od 32-bitne v odsotnosti podpore za vtičnike NPAPI. Njihovo ukinitev so v naslednjem letu napovedali za 32-bitno verzijo, 64-bitna pa je brez že od začetka.

Druge novosti v Firefoxu 42, ki zadevajo vse platforme, so izboljšan zasebni način (Private Browsing), ki sedaj blokira nekatere elemente strani, ki bi se lahko uporabljali za...

41 komentarjev

Firefox bo nehal podpirati vtičnike NPAPI razen Flasha

Mozilla.org - Firefox bo sledil zgledu Microsofta v brskalniku Edge in Googlovega Chroma ter bo prenehal podpirati vtičnike (plug-in) NPAPI (Netscape Plugin Application Programming Interface), ki so bili včasih nujni za večpredstavnost in nekatere druge funkcije na spletu, danes pa te naloge opravljajo nativni API-ji. Mozilla bo podporo za NPAPI v Firefoxu ukinila do konca prihodnjega leta, s čimer bodo dokončali že dlje časa trajajoč proces upokojitve teh vtičnikov. V 64-bitnem Firefoxu jih sploh ne bo, saj ne bodo zagotavljali združljivosti za nazaj.

Edina izjema ostaja Flash, ki se zobu časa odlično zoperstavlja in še vedno teče na številnih straneh. Zaradi tega bo ostal izjema tudi v Firefoxu (tako kot je v Chromu, le da tam ni prek NPAPI) kot podprt...

29 komentarjev

Velike spremembe v Firefoxu: podpisovanje razširitev, WebExtensions za združljivost, Electrolysis za ločene procese

Mozilla.org - Mozilla je najavila korenite spremembe v ustroju Firefoxa, ki bodo že zelo kmalu močno vplivale na razvijalce razširitev zanj, opazno pa tudi na uporabnike.

Razširitve bodo odslej delovale prek nove API-knjižnice Web Extensions, ki je združljiva z Blinkom. To pomeni, da bodo iste razširitve z minimalnimi prilagoditvami delovale v Firefoxu, Chromu, Safariju, Operi in morda celo Microsoft Edgeu. Novost pričakujemo v Firefoxu 42, ki je trenutno v fazi beta. V Mozilli priznavajo, da bo to kratkoročno povzročilo veliko dela razvijalcem, a da je to prava pot in da bo končni rezultat vreden truda. Delovanje razširitev prek tehnologij XUL in XPCOM bodo onemogočili v naslednjih 18 mesecih, kar ne bo vplivalo na razvijalce, ki uporabljajo Jetpack SDK.

Že v...

57 komentarjev

Chrome z milijardo uporabnikov, namizni vladar pa ostaja Internet Explorer

Slo-Tech - Pred dobrim desetletjem so nepoučeni uporabniki menili, da je Internet Explorer internet. Od tedaj se je mnogo spremenilo in čeprav je IE še vedno najpogosteje uporabljen internetni brskalnik, se prav lahko zgodi, da bo kmalu veljalo, da Google je internet. V Googlu so se pravkar pohvalili, da ima Chrome že milijardo uporabnikov.

Chrome je imel še lani 600 milijonov uporabnikov, v 12 mesecih pa je to število povečal za 400 milijonov novih uporabnikov. Na mobilnem področju gre zlasti za rast števila androidnih telefonov, na namiznih računalnikih pa je Chrome speljal veliko uporabnikov Firefoxa, medtem ko IE-jev delež vztraja.

Google se je na konferenci I/O 2015, ki je bila sicer namenjena predstavitvi novih izdelkov in storitev, pohvalil s številko milijardo, ki so...

124 komentarjev

Internet Explorer je mrtev, naj živi Spartan

Slo-Tech - Že dlje časa je znano, da bo imel Windows 10 izjemoma dva Microsoftova brskalnika. Internet Explorer bo bržkone prisoten zadnjič, a bo ostal zavoljo združljivosti in navajenosti uporabnikov, velike upe pa Microsoft polaga v novega Spartana. Ta bo imel nov pogon Edge in tako z Internet Explorerjem ne bo imel nič skupnega.

Čeprav Spartana v predoglednih verzijah Windows 10 uradno še ni, ga lahko okusimo. Knjižnice za Edge so prisotne in če v Internet Exporerju 11 aktiviramo eksperimentalni način, bo uporabljal Edge. Microsoft sicer trdi, da Internet Explorer ostaja živ, a vprašanje je, kaj bodo prinesle verzije Windows 11 in naslednje. Prav sedaj so namreč potrdili, da Internet Explorer 11 v končni verziji ne bo podpiral...

51 komentarjev

Brskaj s posluhom: iz Opere zraste Vivaldi

Slo-Tech - Pred dvema letoma se je na Norveškem nekaj drastično spremenilo. Simpatični brskalnik Opera, ki je od leta 2003 ravno dovolj mešal štrene velikim, da ti niso zaspali na lovorikah - Opera je na primer kot prva uvedla združevanje zavihkov ter bližnjice na začetni stran SpeedDial - se je preobrazil. S pogona Presto so presedlali na precej bolj uveljavljeni WebKit, ki ga imata Chrome in Safari. Številni uporabniki nad tem niso bili navdušeni in med njimi je bil tudi Operin ustanovitelj in nekdanji izvršni direktor Jon von Tetzchner. Zato je danes predstavil nov brskalnik z imenom Vivaldi.

Ime je aluzija na opero, saj je bil Vivaldi eden najbolj znanih italijanskih skladateljev oper. In tako je tudi brskalnik Vivaldi skladatelj, ki usmerja orkester spletnih strani, ki si...

45 komentarjev

Windows 10 morda z novim brskalnikom po imenu "Spartan"

Microsoft News - Microsoft je za konec januarja napovedal poseben medijski dogodek za prikaz novih funkcionalnosti v prihajočih Oknih 10, in v zvezi s tem je pravkar pricurljalo nekaj zanimivih novic v zvezi z njihovimi načrti z brskalnikom.

Po prvotnih napovedih naj bi IE 12 vključeval zgolj manjši remont z bolj chrome-u podobnim vmesnikom in dodano podporo za razširitve, a kot se zdaj govori, naj bi razvijna ekipa že pred časom odcepila (angl. fork) kodo njihovega...

36 komentarjev

Konec brskalniškega izbirnega okna v Windows

Slo-Tech - Leta 2009 se je Microsoft uklonil Evropski komisiji in z njo podpisal dogovor, da bodo imele vse verzije Windows naslednjih pet let izbirno okno, ki bo po namestitvi uporabniku prikazalo najpriljubljenejše brskalnike v naključnem vrstnem redu (kar je bil tudi svojevrsten problem) ter ga pozvalo, da si izbere privzetega. S tem se je Microsoft izognil postopku zaradi domnevnega oviranja konkurence in zlorabe prevladujočega položaja. Sedaj je minila predpisana doba petih let in izbirno okno se je moralo hitro posloviti; tako je hotel Microsoft, ne EU. Informacijo so potihoma objavili na spletnih straneh s tehničnimi informacijami.

Odslej vse verzije od Windows XP dalje ne bodo več ponujale namestitve popravka, katerega edina funkcija je bil prikaz...

31 komentarjev

Firefox bo prispel tudi na iOS

Twitter - Podpredsednik Mozille Jonathan Nightingale je dejal, da bo Mozilla pripravila verzijo Firefoxa za Applove naprave z iOS, je sporočil Luka Blakk iz Mozille.

Firefoxa za iOS ni, ker sta Mozilla in Apple vsak na svojem bregu glede pogona brskalnika. Medtem ko Apple vztraja, da morajo vsi pisci brskalnikov uporabljati Applov pogon, kar utemeljujejo z varnostnimi razlogi, je Mozilla vztrajala, da na iOS ne pridejo, dokler jim ne bodo dovolili uporabiti lastnega pogona. In tak pat položaj je trajal...

2 komentarja

Bitka za iskalnik v Safariju

Business Insider - Po prehodu Mozille k Yahooju, ki bo nov privzeti iskalnik v Firefoxu v zahodnih državah, se naslednja velika bitka bije za Safari. Razmere tu so nekoliko drugačne, ker Apple ni življenjsko odvisen od prihodkov, ki jih bodo dobili od te kupčije, a je po drugi strani Safari privzet brskalnik v vseh napravah z Mac OS X in iOS, zato so snubci še kako zainteresirani za to mnoštvo uporabnikov.

Konkurenca je predvidljiva: Google, Yahoo in Bing. Google je trenutno privzet brskalnik, a se mu pogodba izpred štirih let izteče v začetku leta 2015. Tako Yahoo in Bing sta že prisotna v Appovem ekosistemu. Yahoo dostavlja borzne informacije, Bing pa sodeluje z asistentsko Siri pri odgovarjanju na vprašanja. Številne druge storitve, ki jih je v preteklosti upravljal Google, je Apple vzel v lastno hišo - na primer zemljevide. Toda najprestižnejše mesto je gotovo privzet iskalnik v Safariju.

Pogodbe so težke...

2 komentarja

Mozilla po 10 letih sodelovanja z Googlom podpisala z Yahoojem, ki bo nov privzet iskalnik

Mozilla.org - Mozilla je sporočila, da so podpisali pogodbo z Yahoojem, po katerem bo Yahoo privzet iskalnik v novih verzijah Firefoxa. Sprememba bo začela veljati decembra in bo v Mozillin proračun prinesla precej denarja, a točen znesek javnosti še ni znan.

Od leta 2004 pa do zdaj je bil Mozillin privzet brskalnik Google, kar ni bilo zastonj. V zadnjih letih je Google za to plačal skoraj 300 milijonov dolarjev, triletno pogodba pa sta podjetji nazadnje obnovili leta 2011. Že tedaj je bil dogovor pod vprašajem, saj so bile okoliščine bistveno različne kot prejšnjikrat. Google je imel leta 2011 že dobro razvit brskalnik Chrome, ki ga je želel čim bolje umestiti na trg. Danes je Chrome še bistveno bolj razvit in razširjen, saj ga...

53 komentarjev

Firefox bo 64-biten

Slo-Tech v 32-bitni izdaji Firefoxa, različici 32

vir: Neowin
Neowin - Izmed trojice najpopularnejših namiznih brskalnikov, Chrome, Firefox in Internet Explorer, le Firefox še nima 64-bitne izdaje. Internet Explorer je 64-biten že od 6. verzije, od 64-bitne izdaje Windows XP (že od samega začetka 64-bitne izdaje Windows pridejo s 64 in 32-bitnim Internet Explorerjem, slednji je dodan zaradi združljivosti z dodatki), Chrome pa je 64-bitno izdajo v stabilni različici prejel pretekli konec avgusta. Pri Mozilli so se odločili slediti temu trendu, a 64-bitno izdajo lahko pričakujemo šele z različico 37, ki naj bi izšela marca prihodnjega leta. Kot uradni razlog so navedli vedno večji delež 64-bitnih operacijskih sistemov ter skrb, da Microsoft ne bo predstavil 32-bitne izdaje prihajajočega Windows 10. Če se bo to...

49 komentarjev

Chrome za Windows postal 64-bitni

Chromium Blog - Čeprav procesorji sedaj že nekaj let podpirajo 64 bitov in temu sledijo tudi moderni operacijski sistemi, še vedno najdemo vrsto aplikacij, ki trmasto vztrajajo pri 32 bitih. Ene izmed teh so brskalniki, kjer običajno poslušamo izgovore, da s 64 biti ne bi pridobili praktično nič. Med velikimi je Internet Explorer že nekaj časa 64-biten, Firefox in Opera z nekaterimi verzijami tudi. Chrome za Linux in OS X je 64-biten že lep čas, na seznamu pa je manjkala le Windows različica Chroma. Nič več.

Google je pripravil 64-bitno verzijo Chroma, ki je trenutno na voljo v kanalih Canary in Dev. To pomeni, da gre še vedno za eksperimentalno verzijo, ki pa jo upajo ponuditi pogumnejšim uporabnikom. Nadgradnja je uporabniku prijazna, ker ohrani nastavitve in zaznamke.

Prednosti uporabe 64-bitnega...

73 komentarjev

Mozilla popustila; prihodnje verzije Firefoxa bodo vključevale Adobe Access DRM

Težko je biti popularen, če ne moreš predvajati popularnih tv serij.

Slo-Tech - Mozilla je včeraj precej potihoma, a v skladu z napovedmi, sklenila dogovor z Adobejem, tako da bodo bodoče različice Firefoxa vključevale tudi DRM rešitev Adobe Access. Omenjeno je namreč pogoj, da bodo v tem brskalniku delali Netflix in podobni uradni kanali za ogled "studijskih" video vsebin, to pa je nekaj, kar uporabniki pač hočejo.

DRM ("tehnične ukrepe, ki so ob običajnem delovanju namenjeni preprečevanju ali oviranju dejanj, ki jih imetnik pravic iz tega zakona ni dovolil", kot jim pravi zakon) so historično zagotavljali brskalniški vtičniki, zlasti Adobe Flash. A ko se je temu odpovedal Steve Jobs, in ker so vtičniki nasploh pravo malo leglo požrešnosti, nestabilnosti in varnostnih lukenj, se sedaj ta naloga seli v uradni standard...

71 komentarjev

Firefox naposled ne bo dobil reklam

Kmalu

Slo-Tech - Mozilla je sporočila, da se ne bodo uresničile februarske napovedi, da bo Firefox dobil reklame. Tedaj je namreč precej bojazni povzročila napoved, ki so jo številni napačno razumeli. Mozilla je bila namreč napovedala, da bo prodajala oglasni prostor v praznem oknu, ki se prikaže z odprtjem novega zavihka. To bi bilo mogoče le na začetku, ko je Firefox nameščen sveže, kasneje pa bi si uporabnik lahko sam nastavil, katere hitre povezave oziroma bližnjice želi imeti.

Razlog je bil seveda finančne narave, saj Mozilla išče načine, kako zmanjšati svojo odvisnost od Googla. Prihodki od Googla, ker je njegov iskalnik privzeta izbira tudi v Firefoxu, so namreč previsoka postavka, njena prihodnost pa je zaradi Googlovega...

6 komentarjev

Firefoxova nova oblačila

Ars Technica - Nova verzija Firefoxa resda izide vsakih šest tednov, a njegove 29. inačico enostavno ne moremo spregledati. V Mozilli so se odločili za korenito prenovo videza, ki v tolikšni meri nismo videli vse od leta 2011. Firefox ni le občutno prilagodljivejši, elegantnejši in hitrejši, ampak tudi precej bolj - chromovski.

Nov uporabniški vmesnik se imenuje Australis je simpatičen in tistim k preizkušanju nagnjenim uporabnikom znan že od novembra, ko se je znašel v eksperimentalni veji Firefoxa. Sedaj je čas dozorel in tako smo vsi prejeli nov videz. Prva novost je prenovljena orodna vrstica oziroma uporabniški meni, ki ima gumb za hiter dostop do vseh možnosti za prilagoditev...

75 komentarjev

Firefoxa za Metro na Windows 8 ne bo

vir: ZDNet
ZDNet - Podpredsednik Johnathan Nightingale je razkril, da Firefoxa za uporabniški vmesnik Metro na Windows 8 ne bo. Glavni razlog je slab sprejem platforme Metro, ki med uporabniki ni naletela na ustrezno mero navdušenja. Ker Mozilla nima sredstev, da bi se borila na vseh frontah, se odločili, da to izpustijo.

Prvo verzijo Firefoxa za Metro smo videli že aprila 2012, a je šlo za globok prototip. Šele pred letom dni je razvoj zlezel do točke, ko so lahko Firefox za Metro uvrstili v razvojni kanal Nightly, kjer je na voljo zainteresiranim preizkuševalcem eksperimentalnih verzij programske opreme. Končna verzija bi bila morala iziti decembra, pa se to ni zgodilo in naslednji datum se...

25 komentarjev

IE11 tudi za Windows 7

MSDN Blogs - Microsoft je izpolnil obljubo in pripravil verzijo novega brskalnika Internet Explorer 11, ki teče tudi na starejši verziji operacijskega sistema Windows 7. Ob izidu je namreč podpiral le novi Windows 8.1. Kdor je posebej nestrpen, si jo lahko sname neposredno z domače strani, sicer pa bo na voljo tudi prek Windows Update v rednem ciklu posodobitev.

Internet Explorer 11 prinaša precej novosti. Vizualnih novosti ni, saj na Windows 7 ne bo prinese videza Windows 8, prinese pa vse ostalo (razen podpora za Google SPDY, ki ostaja le v Windows 8.1). Vseeno pa se nadgradnja splača, saj je IE11 hitrejši in podpira več standardov od predhodnika. Pravzaprav to niti ni pomembno, saj bo nadgradnja obvezna in jo bo računalnik slej ko prej vsilil...

38 komentarjev

Firefox 22 prinesel Asm.js, WebRTC

Slo-Tech - Včeraj je izšla nova verzija odprtokodnega brskalnika Firefox, ki ga izdaja Mozilla. V dvaindvajseti inkarnaciji najdemo precej novosti. Končno je podprt in privzeto vključen protokol WebRTC, ki omogoča komunikacijo v realnem času prek videa, avdia in teksta ter celo deljenje datotek. Vse to je mogoče doseči brez drugih standardov ali zunanjih aplikacij, kar je cilj novega protokola. Podpira ga že Chrome, Microsoft pa se je odločil, da ga za zdaj ne bo implementiral.

Druga pomembna novost je podpora za asm.js (OdinMonkey). To je del JavaScripta, ki teče skoraj z nativno hitrostjo in...

15 komentarjev

Naslednja je Opera Next, in to s Chromiumom

Opera Web Browser - Po slovesu od simpatičnega pogona Presto, ki ga je Opera uporabljala dolga leta, smo dočakali novo verzijo Opere, ki je napisana povsem na novo in uporablja Chromium. Preskočili so dvoje verzij, tako da smo dobili kar Opero Next 15 (trenutno aktualna je dvanajstica). Oznaka Next pomeni, da gre nekakšno beta verzijo, ki še ni namenjena rabi kot glavni brskalnik za vsakdanje delo, temveč bolj za razvijalce. Toda kljub temu gre za eno najpomembnejših verzij Opere doslej, saj prvič kaže, kam je šel razvoj po opustitvi Presta.

Nova verzija je dostopna za Windows in Mac, prenesete pa jo lahko s spletne strani proizvajalca. Poleg zamenjanega pogona je tu še vrsta drugih sprememb. Speed Dial (začetna...

50 komentarjev

Tu je Firefox 21

Slo-Tech - Izšla je nova verzija odprtokodnega spletnega brskalnika Firefox 21. V novi različici je spet nekaj novosti, med katerimi velja izpostaviti spremembo možnih nastavitev za zloglasno funkcijo Ne sledi (Do Not Track - DNT). Ta bo imela odslej tri možnosti glede na nastavitve uporabnika. Poleg klasičnih Ne sledi in Nedoločeno je dodana eksplicitna možnost Sledi za tiste, ki bi želeli gledati personalizirane reklame. Nekaterim ljudem bo to dejansko koristilo.

Druga večja sprememba je še poročilo o stanju Firefox (Health Report), ki beleži osnovne...

35 komentarjev

Google razcepil WebKit v Blink

Chromium Blog - Googlov projekt Chromium, na katerem temelji brskalnik Chrome, je najavil, da se bodo počasi odmaknili od pogona WebKit. Ta poganja Applov Safari in Googlov Chrome, a se ima to spremeniti. Googlov bo začel ločen razvoj nove veje projekt (fork), in sicer se bo WebKitov del WebCore počasi razvil v Blink.

Google kot glavni razlog za spremembo navaja večprocesno arhitekturo, ki je v Chromu drugačna kakor v drugih brskalnikih. To je povzročalo vedno več težav pri usklajevanju WebKita in projekta Chromium ter posledično zastoje v razvoju, zaradi česar so se odločili za odvejitev. Sprva sprememb praktično ne bo, počasi se bo Blink razvijal v svojo smer. Google tako ocenjuje, da se bo koda poenostavila in skrčila. Že kar zelo kmalu naj bi pobrisali več kot 7000 datotek s...

18 komentarjev

Mozilla in Samsung razvijata nov pogon za brskalnike na Android/ARM

TheNextWeb - Ključna komponenta v vsakem internetnem brskalniku je pogon, ki skrbi za dekodiranje kode in izris strani. Na namiznih računalnikih je izbira še kar pestra, dasi glavnino obvladujejo Trident (IE), WebKit (Chrome) in Gecko (Firefox), medtem ko je na androidnih napravah izbire manj. Zato ni presenetljivo, da sta Mozilla in Samsung najavila razvoj novega pogona za brskalnike na Androidu na platformi ARM. Mozilla uradno ne trdi, da gre za spopad z navezo Apple/Google na WebKitu, a se to vidi že od daleč.

Namesto tega pa pri Mozilli pravijo takole. Nov pogon z imenom Servo bo "zgrajen na sveže...

28 komentarjev

Izšel Firefox 20

Mozilla.org - Včeraj zvečer je izšla nova različica odprtokodnega brskalnika Firefox, ki se še vedno drži poldrugega meseca dolgega razvojnega cikla. Tako smo dočakali že inačico 20, ki vsebuje nekaj zelo uporabnih izboljšav, zaradi katerih je nadgradnja priporočljiva.

Izvzemši varnostne in stabilnostne popravke, s katerimi je naphana vsaka nova izdaja, lahko v Firefoxu 20 pohvalimo izboljšave v inkognito načinu brskanja (Private Browsing). Gre za možnost brskanja, kjer si Firefox lokalno ne shranjuje nobenih podatkov o obiskanih straneh in stranem ne razkriva nobenih piškotkov, zaradi česar se pogovorno imenuje tudi porn mode. Doslej je ob preklopu v ta način Firefox...

52 komentarjev

Firefoxa za iOS in Windows RT ne bo

SXSW Interactive. Z leve: Mike Taylor, Jay Sullivan, David Dehghan in Seth Rosenblatt.

CNet - V Mozilli so še enkrat ponovili, da Firefoxa za Applove naprave z operacijskim sistemom iOS ne bo. Razvoj namreč ni smiseln, saj so Applove zahteve neživljenjske, je na SXSW povedal Mozillin podpredsednik. Razlog je kakopak Applova zahteva, da katerikoli brskalnik na iOS za uporablja pogon WebKit za izris strani, česar pa Mozilla noče. Recimo, Google je izdal svoj brskalnik Chrome za iOS, o tem pa razmišlja tudi Opera, ki bo s Presta itak prestopila na WebKit.

Mozilla je že leta 2009 dejala, da je verzija za iOS zelo malo verjetna, leta 2011 pa so jo že odpisali. Kljub temu je bila do lanskega septembra na voljo Mozilla Firefox Home, ki je skrbela za sinhronizacijo zavihkov in zaznamkov na iOS, ni pa bila polnokrvni...

12 komentarjev

Internet Explorer 10 prispel na Windows 7

vir: CNET
CNET - Končna verzija Microsoftovega najnovejšega brskalnika Internet Explorer 10 je sicer izšla že lani jeseni, a je bila omejena na najnovejša Windows Server 2012 ter Windows 8. V Redmondu pa so že pred izidom najavili, da bo Internet Explorer 10 na voljo tudi za Windows 7 (za starejše izdaje pa ne). Danes so izpolnili obljubo, saj so po več mesecih pacanja beta in predoglednih verzij izdali Internet Explorer 10 za Windows 7. To je pomemben mejnik, saj Windows 7 (in tudi Windows Server 2008 R2, če smo natančni) s tem dobiva moderen brskalnik.

Internet Explorer 10 namreč ni le lepotna nadgradnja Internet Explorerja 9, temveč prinaša številne pomembne novosti. Je stabilnejši, hitrejši in predvsem podpira večje število standardov. Tako Windows 7 z IE10...

64 komentarjev

Izšel Firefox 19 z vgrajeno podporo za PDF

Mozilla.org - Šest tednov je naokoli in Mozilla je izdala novo verzijo svojega brskalnika Firefox. V inačici 19, ki je kot običajno na voljo za Windows, Mac, Linux in Android, je glavna novost vgrajeni prikazovalnik dokumentov PDF. Doslej je bilo treba za prebiranje dokumentov PDV v brskalniku imeti nameščen Adobov vtičnik (Reader ali Acrobat), kar ni bilo najbolj prikladno. Po eni strani smo s tem dobili novo potencialno ranljivost, saj je moral biti tudi vtičnik zakrpan in brez lukenj, po drugi strani pa je bilo upravljanje s tako stranjo drugačno (recimo za tisk je treba klikniti drug gumb, iskanje je potekalo znotraj vtičnika in ne brskalnika itd.). Prvi je s tem napravil konec Chrome, sedaj pa se priključuje še Firefox, ki bo že sam razumel PDF-je. Za to poskrbi JavaScript knjižica PDF.js, ki pretvarja PDF v HTML5 in ga prikaže. Ker...

59 komentarjev

Zbogom, Presto

Opera software - Norveški razvijalec spletnega brskalnika Opera je napovedal, da bodo zamenjali pogon za svoj brskalnik. Vse od davnega leta 2003 je Opera spletne strani izrisovala z lastnim zaprtokodnim pogonom Presto, ki ga ni uporabljal noben drug brskalnik. Presto je majhen, poskočen, nepožrešen in predvsem združljiv, saj so ga od samega začetka pisali z združljivostjo s standardi v mislih. A vseeno se bo Opera sedaj od njega poslovila in ga zamenjala za WebKit ter V8.

WebKit je naš stari znanec, saj ga uporabljata Googlov Chrome in Applov Safari, najdemo pa ga tudi v manj pogostih brskalnikih, kot so integrirani v iOS, BlackBerry OS, Tizen, webOS itn. Kljub temu je poteza Opere prelomna, saj v moderni dobi nihče izmed razvijalcev...

60 komentarjev

Firefox bo privzeto blokiral vse vtičnike razen Flasha

Mozilla.org - Mozilla je napovedala radikalno spremembo pri nalaganju vtičnikov na spletnih straneh v Firefoxu, ki predstavlja nadaljevanje tehnike vtičnikov na klik iz Firefoxa 17. Tedaj je Mozilla sestavila seznam nevarnih vtičnikov (stare verzije Jave, Silverlighta in Flasha), ki jih Firefox ni več samodejno naložil, ampak je uporabnika obvestil o nevarnosti in zahteval potrditev pred zagonom vtičnika. Odslej bo tako pri vseh vtičnikih razen najnovejšem Flashu.

To pomeni, da bo Firefox namesto vseh vtičnikov prikazal sporočilo, ki bo podobno temu na sliki (a z bolj generičnim besedilom, saj bodo neselektivno blokirali vse). Šele ko bo uporabnik kliknil nanj, ga bo Firefox...

52 komentarjev

Izšel Firefox 18

Slo-Tech - Mozilla je v torek izdala novo verzijo svojega odprtokodnega brskalnika. Že osemnajsta inačica (oziroma trinajsta od začetka nove dobe, kjer vsakih šest tednov dobimo novo verzijo) prinaša precej novosti in pohitritev.

Glavne novosti so prevajalnik IonMonkey, ki naj bi poskrbel za 25 odstotkov hitrejše izvajanje JavaScripta, podpora za zaslone Retina na macih, ki imajo vsaj Mac OS X 10.7 (in seveda zaslon Retina), in preliminarna podpora WebRTC. Slednji ponuja API-knjižico, ki omogoča klice, videoklice in deljenje datotek P2P neposredno v brskalniku, ne da bi potrebovali zunanje razširitve oziroma vtičnike. Podpora je preliminarna zato, ker WebRTC še ni dokončno standardiziran. Doslej je bilo treba za uporabo kamere in mikrofona iz brskalnika uporabiti Flash ali...

22 komentarjev

Firefox vrača 64-bitno verzijo za Windows

TheNextWeb - Po ukinitvi razvoja 64-bitne verzije brskalnika Firefox za platformo Windows prejšnji mesec je bila Mozilla deležna precej grdih besed, zato so se odločili odločitev popraviti. Vodja inženirjev pri Mozilli Benjamin Smedberg je povedal, da so prejeli "pomemben negativni povratni odziv", zato so se po analizi odločili, da prvotni načrt spremenijo. Uradnega 64-bitnega Firefoxa za Windows še vedno ne bo, se pa vračajo prekonočne verzije (nightly builds), se glasi kompromis.

Neposredni razlog za odločitev je 4 GB-meja pri porabi pomnilnika, ki zavezuje 32-bitno verzijo in na...

27 komentarjev

Mozilla ukinja 64-bitno različico Firefoxa za Windows

Novo stanje za uporabnike operacijskega sistema Windows

vir: Bit Technologies
Bit Technologies - Pri Mozilli so objavili, da ukinjajo razvoj 64-bitne različice Firefoxa za Windows. Razlog za to se skriva predvsem v zmedi med uporabniki, ki jo je povzročila možnost namestitve dveh različic brskalnika. Izbira je bila sicer prisotna pri dnevnih in tedenskih izdajah na vseh treh namiznih platformah, torej na Linuxu, OS X-u in na Windows, največjo zmedo pa je predstavljala predvsem slednja. Različica za Linux je v 64-bitni obliki večinoma že priložena 64-bitnim različicam Linux distribucij (enako seveda velja za 32-bitni par), medtem ko je bila na Oknih priporočena izbira 32-bitne različice z možnostjo izbire 64-bitne verzije z nekaj več klikanja (kot je npr. mogoče namestiti angleški jezik, čeprav nam Mozilla sicer samodejno ponudi slovenski Firefox).

A obilica razširitev, predvsem najbolj popularnih, za delovanje potrebuje...

52 komentarjev

Izšel Firefox 17

Mozilla.org - Včeraj je izšla nova verzija najbolj priljubljenega odprtokodnega brskalnika Firefox. Šest tednov po fiasku s Firefoxom 16, ki so ga zaradi ranljivosti celo umaknili in nekaj dni pozneje ponovno objavili, je po urniku tu sedemnajsta inačica. Kljub kratkemu ciklu je novosti kar precej.

Glavna novost so tako imenovani vtičniki na klik (click-to-play plugins). Vtičnike bo Firefox samodejno spremljal in uporabnike obvestil, če bodo imeli nameščene zastarele verzije. Za zdaj so, kar se tiče posodabljanja, podprti le Adobe Reader, Adobe Flash in Microsoft Silverlight, ki sicer že sami skrbijo, da so karseda moderni. Kljub temu bo Firefox ob obisku strani, ki bo klicala...

21 komentarjev

Microsoft podprl Kinect v Internet Explorerju

Microsoft - Microsoft je izdal API-knjižico (članek), ki omogoča uporabo Kinecta oziroma krmiljenje z njim za navigacijo po spletnih straneh. Kaj takega smo pravzaprav pričakovali, saj je razvojni paket SDK za Kinect že nekaj časa na voljo, izdali pa so tudi verzijo Kinecta za Windows. Za pisce spletnih strani pa bo uporaba Kinecta sedaj res preprosta, saj morajo za uporabo JavaScript API za Kinect v kodo vključiti le nekaj vrstic, nato pa lahko pišejo svoj JavaScript in preprosto komunicirajo z brskalnikom in DOM.

Kinect seveda ostaja precej omejen na platformo Windows. Za uporabo Kinecta potrebujemo ustrezen vtičnik ActiveX (kar ni ravno v duhu univerzalnosti prihajajočega HTML5) in ustrezne gonilnike za Kinect (shema je prikazana na sliki spodaj). To pomeni, da je njegova uporaba omejena na Windows 7 ali 8 ter na Internet Explorer 9 ali 10.

...

29 komentarjev

Firefox 16 je tu

Mozilla.org - Šest tednov je naokoli, kar pomeni, da je izšla nova že šestnajsta verzija odprtokodnega brskalnika Firefox.

Glavne novosti se to pot dotikajo HTML5, ki je po mnenju piscev dovolj razvit in preizkušen, da lahko brez strahu za varnost ali stabilnost pripustijo v brskalnik. Sedaj tam najdemo številne sestavne dele standarda, med njimi CSS3 Animations, Transforms, Transitions, Image Values, Values and Units in IndexedDB, če jih omenimo le nekaj. S tem pošilja Mozilla pomembno sporočilo piscem strani, da je čas za HTML5 napočil zdaj.

Druga pomembna novost, ki je bodo veseli zlasti razvijalci, je razvijalska ukazna vrstica (Developer Command Line), ki omogoča nadzor in uporabo orodij za razvijalce kar prek tipkovnice. Firefox za Androdi pa...

37 komentarjev

V Windows 8 za EU izbira brskalnika

Ars Technica - Microsoft je potrdil, da bo verzija Windows 8 za evropski trg imela že znano izbirno okno (ballot screen), kjer bodo uporabniki lahko izbrali, kateri brskalnik želijo uporabljati. Na voljo bo 10 najpriljubljenejših brskalnikov, med katerimi bodo na prvih petih mestih v naključnem vrstnem redu Internet Explorer, Firefox, Safari, Opera in Chrome. Ker je Windows 8 že v stadiju RTM, torej je koda zaključena in se prek volumskega licenciranja že distribuira (recimo MSDN AA, TechNet in podobno), storitev prinaša posodobitev prek Windows Update, ki je na voljo od 4. septembra.

Microsoft želi s tem ugoditi zahtevam EU, ki ima redmondskega velikana že dobro desetletje pod drobnogledom. Spomnimo se, da je Evropska komisija že leta 2004 Microsoftu izrekla globo v višini...

103 komentarji

Petnajsti Firefox

Firefox 15 na tablici

Slo-Tech - Izšla je nova, odzivnejša in hitrejša različica Firefoxa, ki zmanjšuje porabo pomnilnika pri uporabi nekaterih dodatkov in se posodablja bolj neopazno. Razvijalcem je na voljo nov razhroščevalnik, ki ga lahko uporabljajo tako za razvoj spletnih aplikacij kot tudi na daljavo za razvoj aplikacij, ki tečejo na Firefoxu za Android. Firefox odslej podpira stisnjene teksture, ki bodo razvijalcem iger omogočile popoln dostop do video pomnilnika in razvoj zmogljivejših iger, animacije tečejo bolj gladko, natančnost pa je odslej moč odmeriti v tisočinkah milisekund.

V Googlovem Playu je že na voljo tudi nova mobilna različica Firefoxa, ki na tablice prinaša nov uporabniški vmesnik po vzoru različice za mobilne telefone.



56 komentarjev

Izšel Firefox 14

Mozilla.org - Izšla je nova verzija priljubljenega odprtokodnega brskalnika Firefox. Šest tednov po izidu trinajstice je pred nami inačica 14, ki pa ne prinaša toliko novosti, kot jih je predhodnica. Glede na šesttedenski razvojni cikel je to razumljivo, a vseeno najdemo v Firefoxu 14 nekaj izboljšav, ki bodo olajšale navigacijo po spletu.

Za večjo varnost oziroma zasebnost skrbi avtomatična uporaba šifriranja pri dostopu do Googla (uporaba HTTPS-verzije). V isti koš novosti sodi tudi sprememba vedenja ikone spletne strani (favicon), ki bo odslej prikazana na zavihku, ne pa več v vrstici za naslov. Tam bo Firefox prikazoval sivi globus (običajne strani), sivo ključavnico (HTTPS) ali zeleno ključavnico (EV SSL), tako da bomo takoj videli nivo varnosti. Vtičniki (plug-ins) se lahko...

80 komentarjev

Izšla Opera 12

ZDNet - Izšla je nova verzija norveškega brskalnika Opera, ki v dvanajsti inkarnaciji nosi precej novosti. Nekatere so vidne na prvi pogled, večina pa jih tiči v drobovju. Kljub temu brez opaznih izboljšav ni šlo, saj je Opera dobila dodatne teme, ki omogočajo prilagoditev videza željam uporabnikov, in nekoliko izpiljen in vitkejši uporabniški vmesnik.

Sicer pa se je Opera posvetila rečem, zaradi katerih je v svetu poznana - to sta predvsem hitrost in strogo držanje standardov. Ob zagonu Opere z več odprtimi zavihki je zagonski čas občutno krajši, saj je nalaganje inteligentnejše. Tudi med brskanjem se skripte, stili in slike nalagajo bolj premišljeno, tako da brskalnik deluje hitreje in poskočneje. Izboljšali so tudi nalaganje strani po varni...

126 komentarjev

Izšel Firefox 13

Mozilla.org - Šest tednov je naokoli in to pomeni, da je pred nami nova verzija odprtokodnega brskalnika Firefox. Zlovešča trinajstica za razliko od verzij 10, 11 in 12, ki so spričo pohitrenega tempa izdaj kar nekoliko razvodenele, nosi več odmevnejših novosti. Poglejmo si jih.

Pri odpiranju novega zavihka ta ni več prazen, ampak Firefox prikaže najbolj obiskane strani. Z zadnjo izdajo je to podprl Chrome, Opera pa to tako ali tako počne že od pamtiveka. Celo IE je to vpeljal pred Firefoxom. Druga novost se prav tako tiče predelane naslovne strani, od koder je sedaj precej laže priti do zaznamkov, zgodovine brskanja, nastavitev itd., ki se pokažejo v spodnjem delu strani v traku. Uporabniki bodo hitro opazili tudi posledice...

123 komentarjev

Firefox za Android z domačim vmesnikom

Firefox Beta za Android ima prenovljeno domačo stran in celoten uporabniški vmesnik, ki je bistveno hitrejši

Slo-Tech - Na voljo je novi Firefox Beta za Android, ki ga lahko že namestite in preizkusite. Prinaša nov uporabniški vmesnik z Androidovimi domačimi gradniki namesto XUL, zato je bistveno hitrejši od prejšnjih različic, podpira Flash in prinaša novo domačo stran s priljubljenimi stranmi ter prenovljen

16 komentarjev

Chrome 19 prinesel sinhronizacijo odprtih zavihkov

Chromium Blog - Poldrugi mesec po izidu prejšnje verzije je s švicarsko točnostjo pred nami že nova inačica Googlovega spletnega brskalnika Chrome. Toda čeprav si verzije sledijo hitro, to ne pomeni, da v njih ni uporabnih novosti. Chrome 19 ima tako poleg precej odpravljenih hroščev še precej drugih uporabnih lastnosti.

Najbolj koristna je gotovo funkcija sinhronizacije odprtih zavihkov med napravami. Chrome že sedaj podpira sinhronizacijo aplikacij, razširitev (vtičnikov), zaznamkov, zgodovine brskanja in tem med različnimi napravami, na katerih uporabljamo Chrome. Pogoj je seveda prijava z Googlovim računom, da nas brskalnik enolično identificira. Tem možnostim je sedaj dodana še sinhronizacija odprtih zavihkov. Tako lahko na mobilnem telefonu...

53 komentarjev

Izšel Firefox 12

Mozilla.org - Mozilla se trdno drži novega tempa pri izdajanju novih različic, ki se sedaj pojavljajo približno vsakih šest tednov, čeprav podjetja in uporabniki nad tem niso navdušeni. Sredi marca je izšel Firefox 11, ki je prinesel vsega tri večje novosti, kar je v primerjavi s Firefoxom 4 iz neke druge dobe številčenja verzije izjemno malo. A Firefox 12, ki je izšel včeraj, ima samo eno večjo novost.

Večja novost je nov način posodabljanja, ki je avtomatiziran kot pri Chromu. Ta ob le ob prvi namestitvi vprašal, ali se vključi, nato pa bo ves čas v ozadju brez poseganja uporabnika skrbel, da bo vedno nameščena najnovejša različica Firefoxa. Druge izboljšave so še odstranitev poziva UAC v Windows ob namestitvi in oštevilčenje vrstic v prikazu izvorne kode strani. Privzeto je omogočen smooth...

38 komentarjev

Podpora Do Not Track se širi

The Wall Street Journal - Danes bo v Beli hiši potekala predstavitev bele knjige o zasebnosti na spletu, kjer bo predstavljen tudi predlog zakona o pravicah do zasebnosti, ki uporabnikom daje več možnosti pri nadzoru njihovih osebnih podatkov. Na dogodku pričakujemo tri napovedi, ki bodo pomemben del zapisanega kmalu ponesle v mednarodno prakso, in sicer s pomočjo tehnologije Do Not Track (DNT):

  1. Google bo obrnil ploščo in napovedal podporo DNT v Chromu ter svojih oglasih.
  2. Veliki oglaševalci iz združenja DAA se bodo zavezali k upoštevanju DNT. Vendar še ni povsem jasno, na kak način.
  3. Ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) bo nadzirala izvajanje DNT pri oglaševalcih podpisnikih.

Mozilla je sicer že v začetku lanskega leta uporabnikom brskalnika Firefoxa prva ponudila možnost, da spletnim stranem sporočijo, naj jim ne sledijo. Kasneje je temu sledil tudi Internet Explorer, enako možnost pa za prihajajoči Mac OS X (Mountain Lion) napoveduje tudi Apple. Nastavitev DNT brskalniki preko glav paketov HTTP...

11 komentarjev

Nove različice Flasha za Linux bodo na voljo le za Chrome

PC World - Adobe je danes precej zvito napovedal partnerstvo z Goooglom pri nadaljnjem razvoju vtičnika Flash Player, kar niti ne bi bil problem, če to ne bi pomenilo ekskluzive pri dobavi bodočih Linux inačic Flash Playerja za brskalnik Google Chrome. Chromium (odprtokodna različica), Firefox, Opera, Konqueror in drugi bodo tako ostali brez.

Razlog na nekompatibilnost od vključno 11.3 (izid enkrat letos) leži v prepisu na nov API za komunikacijo med brskalnikom in vtičniki - PPAPI oz. Pepper, ki ga seveda razvija Google in naj bi zamenjal obstoječo Mozillino ponudbo NPAPI. Mozilla je za zdaj...

41 komentarjev

Vizualizacija recikliranja gesel za večjo varnost

Heise - Pogost problem pri računalniški varnosti, na katerega redno opozarjamo, a še vedno trdovratno vztraja, je recikliranje gesel. S tem izrazom označujemo pojav, ko ljudje za različne spletne strani oziroma aplikacije uporabljajo isto geslo za dostop. Dokler je isto geslo omejeno na nepomembne strani (elektronski predal za prejemanje spama, registracija na obskurnih forumih itd.), na katerih v profilu nimamo zapisanih osebnih podatkov, to ne predstavlja težav. Toda veliko ljudi si življenje poenostavi tako, da isto geslo uporabljajo...

10 komentarjev

Izšla Chrome 17 in Chrome za Android Beta

Google - Google je izdal novo verzijo svojega brskalnika Chrome, ki spričo hitrega razvojnega cikla nosi že oznako 17. Nova inačica prinaša vrsto majhnih popravkov in izboljšav, najopaznejši večji spremembi pa sta avtomatično nalaganje prvega predloga za iskano stran že med vpisovanjem v vrstico (ki se ne imenuje več naslovna ali iskalna, saj ju je Chrome združil) in izboljšana varnost.

Odslej bo namreč Chrome poizkušal biti še korak pred uporabnikom s funkcijo preemptive rendering. Med vtipkovanjem namreč brskalnik avtomatično predlaga eno izmed pogosto obiskanih strani za samodokončanje vnosa. Chrome bo hkrati v ozadju že začel nalagati stran, tako da se bo po pritisku tipke Enter ta prikazala praktično v hipu (če bo Chrome seveda pravilno...

65 komentarjev

Firefox z novimi orodji za razvijalce

Mozilla.org - Novi Firefox za Windows, Mac in Linux prinaša tihe nadgradnje in odnaša gumb Naprej (Forward), ko ga ni mogoče klikniti. Razširitve so odslej privzeto združljive in ne delujejo samo v primeru, če je tako navedel razvijalec v specifikaciji.

Različica 10 prinaša prve konkretnejše rezultate med razvojnimi orodji. Pregledovalnik HTML omogoča ogled strukture in postavitve strani, pregledovalnik sloga pa ogled in tudi urejanje CSS. Beležnica zdaj uporablja kodo urejevalnika Orion Eclipse, ki omogoča lažje sestavljanje programov v JavaScriptu. Več v videu, še več pa v Beti, Aurori in Nightlyju.


Novi Firefox uvaja tudi Mozillin celozaslonski API za spletne strani, aplikacije in igre, ki ga na srečo že prevzemajo tudi drugi brskalniki....

19 komentarjev

Chrome lanski zmagovalec, IE poraženec

Najbolj uporabljan brskalnik po državah (december 2011). Modra: IE, oranžna: Firefox; zelena: Chrome; rdeča: Opera.

Slo-Tech - Z iztekom leta se nam obeta vrsta različnih pregledov in povzetkov za leto 2011, ki jih bomo brali v prihodnjih dneh. Eden izmed zanimivejših je tudi statistika uporabe brskalnikov in operacijskih sistemov, ki jo meri tudi NetMarketShare.

Statistika dogajanja na brskalniškem trgu za leto 2011 kaže isti trend, ki je prevladoval vseh 12 mesecev. Glavni poraženec je Internet Explorer, ki je konstantno izgubljal tržni delež. Medtem ko je leto 2011 začel s 60-odstotnim deležem, je ta do konca leta upadel na slabih 52 odstotkov in če bo šlo tako naprej, bo najpozneje do marca IE padel pod psihološko mejo 50 odstotkov. Absolutni zmagovalec je Googlov Chrome, ki je svoj delež skorajda podvojil in končal tik pod 20 odstotki. Firefox je izgubil odstotno točko in...

72 komentarjev

Izšel je Firefox 9

Devetka je že zunaj, 10ka je zdaj v beti, delo pa poteka na 11ki in 12ki. Veliko obeta predvsem napovedana podpora za 3D-pospešeni HTML5.

vir: Mozilla.org
The H - Šest tednov je naokoli in kot je zdaj že v navadi, imamo na voljo novo različico Firefoxa. Glavna nota je tokrat znatno hitrejše izvajanje, izstopajo pa še nov Android vmesnik, skoraj samodejne nadgradnje in HTML5 podpora za kamero.

Hitrostne pridobitve bodo vidne zlasti pri javascriptu. Devetka vključuje tehnologijo Type Inference, ki jo pospešeno razvijajo že leto dni in ki skuša z analizo kode dognati, katerega tipa je določena spremenljivka in potem s tem izboljšati prevajanje kode v JãgerMonkey JIT prevajalniku. Mozilla pravi, da Type Inference pohitri standardne hitrostne teste Kraken oz. V8 za 30%, še večja pa naj bi bila pridobitev pri z javascriptom bogatih straneh, kot so...

107 komentarjev

Odslej samodejno posodabljanje Internet Explorerja

Microsoft - Medtem ko Firefox, Chrome in Opera ob izidu nove verzije brskalnika nameščeno različico posodobijo avtomatično in brez vprašanj, je Microsoftov Internet Explorer vedno zahteval vsaj ročno potrditev nadgradnje. Po eni strani so imeli uporabniki s tem dober pregled nad nameščeno programsko opremo (zlasti to velja za bolj vešče uporabnike), a po drugi strani je bila posledica veliko število uporabnikov z zastarelimi brskalniki. Microsoft se je odločil temu narediti konec, zato se bo odslej IE samodejno posodabljal na operacijskih sistemih Windows XP, Vista in 7 (jasno seveda je, da na XP ne bo mogoče namestiti Internet Explorerja 9, ampak zgolj...

55 komentarjev

Študija varnosti brskalnikov: prvi Chrome, drugi IE, Firefox daleč zadaj

vir: Forbes
Forbes - Podjetje Accuvant je konec tedna objavilo rezultate obsežne študije, v kateri so raziskovali varnost treh najpriljubljenejših spletnih brskalnikov: Firefoxa, Internet Explorerja in Chroma. Rezultat je 140 strani dolgo poročilo, v katerem je podrobno predstavljena metodologija testiranja in izsledki. Ugotovili so, da je najvarnejši Chrome, tik za petami pa mu sledi Internet Explorer. Firefox je daleč zadaj.

Najprej povejmo, da je raziskavo financiral Google. Accuvant in Gogole poudarjata, da je bila izvedena neodvisno in brez pritiskov, ne glede na ta vir denarja. Kljub temu je rezultat zelo prikladen, zato je Google javno izpostavil rezultate. Toda ko se med seboj pomerita IE in Firefox, je rezultat brez vsakršnega dvoma objektiven. In IE je s Firefoxom pometel.

Accuvant je pojasnil, da

70 komentarjev

Chrome prehitel Firefox po popularnosti

Slo-Tech -

Po poročanju StatCounter.com je Chrome z minulim mesecem prvič prehitel Firefox po popularnosti (deležu uporabnikov) in s tem postal drugi najbolj priljubljen spletni brskalnik, globalno gledano. Zdaj je njegov delež 25,7% v primerjavi s 25,2% od Firefoxa in 40,6% od vodilnega Internet Explorerja.

Sodeč po grafu je Chrome večino uporabnikov dobil na rovaš IE in le manjši delež od Mozille. To potrjujejo tudi drugi viri, npr. Wikipedijine lastne statistike, ki prav tako kažejo konvergiranje deležev FF in IE ter manjšanje IE-jevega deleža.

Zanimivo je, da v Firefox še vedno vodi v ZDA (20.9% proti 17.3%) in večini Evrope (glej tabelo). V Sloveniji drži tako rekoč polovični delež, za kar se gre zahvaliti (zlasti?) požrtvovalni ekipi prevajalcev in promotorjev.

...

57 komentarjev

Mozilla pripravlja mobilni OS

Slashdot - Na tržišču mobilnih operacijskih sistemov je očitno še prostor, oz. vsaj tako meni Mozilla, ki je ta mesec začela s prvimi testiranji poleti najavljenega operacijskega sistema B2G oz. Boot-to-Gecko.

Kot gre sklepati iz imena, gre za OS, ki takoj po zagonu naloži Mozillin brskalnik (točneje Gecko, ki je render engine); uporabniški vmesnik in vsi programi pa so izvedeni kot spletne aplikacije po načelu HTML5+CSS3+Javascript. Prve špekulacije so bile, da gre za odgovor na Googlov Chrome OS in na njem temeljujoče poceni študentske laptope, a Mozilla se...

15 komentarjev

8. novembra izide 8. Firefox

ZDNet - Uradni dan izida nove različice priljubljenega brezplačnega brskalnika Firefox 8 je jutri, a se je končna različica kot ponavadi že dan prej znašla na javno dostopnem Mozillinem strežniku. Kdor je torej preveč neučakan, si ga lahko že danes sname s strežnika FTP. Firefox 8 je tako kot vedno doslej na voljo v slovenščini, dodamo pa mu lahko tudi slovar za slovenski jezik, priročen za črkovanje elektronske pošte, forumov in noivc.

Kaj je novega? Bistvena novost je...

43 komentarjev

Izšel Chrome 15

Google - Google vztraja pri kratkem, približno šesttedenskem ciklu razvoja novih verzij svojega brskalnika, tako da so dober mesec po izidu štirinajstice pripravili že Chrome 15 (natančneje Chrome 15.0.874.102).

V novi verziji najprej opazimo prečiščeno stran z zavihki in poenostavljen dizajn Chrome Web Store, ki ima tudi nekaj novih vnosov. V praznih zavihkih se prikaže mreža z ikonami in povezavami do največkrat obiskanih strani ali najpogosteje uporabljenih aplikacij. To novost (zgolj s povezavami do strani) je z imenom Speed Dial prva uvedla Opera, potem pa jo je posvojil še Chrome. V novi verziji je ustroj ostal enak, so pa izpilili...

55 komentarjev

Microsoftova stran oceni varnost brskalnikov: prvi IE, drugi Chrome

The Windows Blog - Microsoft je danes postavil spletno stran Your Browser Matters, na kateri uporabnikom izpiše oceno varnosti njihovega brskalnika. Trenutno so podprti le Internet Explorer, Firefox in Chrome, od katerih dobi najvišjo oceno prav IE, kar bo zagotovo sprožilo žolčne debate o verodostojnosti strani. Pri Microsoftu so si za ta namen določili metodologijo, po kateri dobijo brskalniki od nič do štiri točke, in jo javno objavili.

Najvišjo oceno prejme Internet Explorer 9, kateremu metodologija dodeli vse štiri točke. Na drugem mestu je Internet Explorer 8, ki prejme tri točke, sledijo pa Chrome z dvema točkama in pol,...

63 komentarjev

Microsoft Security Essentials označil Google Chrome kot virus

ComputerWorld - Microsoftov protivirusni program Security Essentials je v petek napačno identificiral Googlov brskalnik Chrome kot zlobno programsko opremo PWS:Win32/Zbot, zaradi česar je z mnogo računalnikov avtomatično odstranil del brskalnika (izvršilno datoteko chrome.exe). S tem je postal brskalnik Chrome nedelujoč.

Microsoft je napako že priznal in v nekaj urah pripravil posodobitev (verzije 1.113.672.0 in višje), ki jo je treba ročno namestiti na Security Essentials in ki Chroma ne označi več kot virus. Prav tako je Google objavil navodila, kako ročno ponovno namestiti Chrome...

32 komentarjev

Izšel Chrome 14

Google - Poldrugi mesec po izidu zadnje večje verzije Googlovega brskalnika Chrome je izšla že naslednja verzija, ki nosi oznako 14. Sprememb je kar nekaj, veliko pa jih je Google vključil že v beta verzijo pretekli mesec.

Za večjo varnost je poskrbljeno s podporo za DNSSEC, prek česar se bodo razreševale domene na HTTPS. Skripte za JavaScript, ki se na strani HTTPS kličejo z nezavarovanih povezav HTTP, so blokirane. Povečana je tudi varnost pri nameščanju aplikacij s spletne trgovine Google Chrome Web Store (glej tudi NaCl).

Uporabniki macov bodo veseli izboljšane podpore za Mac OS X Lion, npr. popolne vizualne...

9 komentarjev

Firefox 6 na voljo

Mozillo vse bolj skrbi hitra rast rabe konkurenčnega Google Chrome. Vprašanje je, ali je bombardiranje z različicami in konstantno spreminjanje menijev pravi odgovor.

vir: Heise
Heise - Dobrih sedem let po izidu enke (februar 2004), slabih pet po izidu dvojke (oktober 2006), tri po izidu trojke (junij 2008), dve po 3.5 (junij 2009), še ne pet mesecev po 4ki (marec letos) oz. dva meseca po 5ki (junij) in cel dan pred uradnim datumom je sedaj Firefox 6 že na voljo na mozillinih ftp strežnikih, za vse tri platforme in že preveden v večino jezikov [1]. Najbolj opazna novost naj bi bil nekoliko hitrejši zagon, nov sistem za preverjanje kompatibilnosti razširitev (kar bo upočasnilo zagon) ter znova prenovljen vmesnik za brisanje zasebnih podatkov (zdaj imenovan "Data Management Window").

Pod pokrovom je malo več novosti. Za razvijalce bosta verjetno zanimiva kar dva sistema...

148 komentarjev

Chrome 14 beta na voljo

Prastaro velikonočno jajce z 'about:internets' ne deluje več.

vir: Heise
Heise - Za brskalnik Chrome, ki ga zdaj uporablja že vsak peti uporabnik interneta, je od sinoči v beta kanalu na voljo že različica 14. Za videti ni veliko novega, so pa zato spremembe pod pokrovom toliko večje.

Predvsem bo brskanje s štirinajstico bolj varno. Pri vzpostavljanju https povezave se bo domena najprej razrešila s protokolom DNSSEC, kar bo preprečilo štose z /etc/hosts oz. lažnivimi DNS strežniki na lokalnem omrežju. Dalje, morebitne javascript skripte, ki so vključene znotraj https strani, vendar izvirajo z nezavarovane http domene, bodo po novem blokirane (razen, če bo brskalnik pognan s stikalom --allow-running-insecure-content, kar bo verjetno pomembno v določenih okoljih). Istočasno so poskrbeli še za dodatno zaščito pri nameščanju aplikacij z Chrome Web...

56 komentarjev

Firefox in Chrome bosta v bodoče podpirala nadzor z joystiki/gamepadi

vir: Heise
Heise - Tako Mozilla kot tudi Google imata v delu podporo za joysticke in gamepade, kar bo v eni od prihodnjih različic omogočalo osnovno krmiljenje s temi vedno bolj prisotnimi napravicami. Za zdaj ni pričakovati preveč, morda osnovno navigacijo po bookmarkanih straneh in pa predvsem upravljanje s HTML5 video predvajalniki, ki so počasi začeli zamenjevati Flash. Cilj je uporabniku zagotoviti multimedijsko izkušnjo konzole in to kar z domačega kavča.

API je razmeroma preprost in podpira samo tri dogodke - MozJoyButtonDown (stisk gumba), MozJoyButtonUp (sprostitev gumba) in MozJoyAxisMove (premik joystick palice oz. gobic na gamepadu), ki jih brskalnik procesira podobno kot miško in tipkovnico (analogno...

7 komentarjev

Internet Explorer 9 najučinkoviteje blokira škodljive strani

Ars Technica - NSS Labs je izvedel test (celotno poročilo) odpornosti brskalnikov proti zlobnim stranem, v katerem so merili, v kolikšni meri so moderni internetni brskalniki blokirali strani, ki so poizkušale evropske uporabnike interneta ukaniti v namestitev zle programske opreme (in ne strani, ki izkoriščajo luknje v brskalnikih). Po podatkih EU je bila lani kar tretjina vseh evropskih uporabnikov interneta vsaj enkrat žrtev tovrstnih prevar, čeprav so imeli nameščene protivirusne programe. Rezultati so pokazali, da sta se daleč najbolje odrezala Internet Explorer 9 in Internet Explorer 8, medtem ko konkurenca caplja zadaj.

Primerjali so IE9, IE8, Firefox 4, Safari 5, Chrome 10 in Opero 11. Podatke so zbrali 19 dni, ko so vsakih šest ur poizkusili obiskati znane škodljive spletne strani -...

22 komentarjev

Flash končno s 64-bitno podporo za Linux

Phoronix - Izšla je prva beta verzija Flasha 11 (11.0.1.60), v kateri je Adobe pokazal resno namero izpolniti svoje obljube in podpreti 64-bitno verzijo tudi za Linux in Mac OS X (ter seveda Windows). Doslej so bili uporabniki 64-bitnih verzij Linuxa prisiljeni vztrajati na zastareli verziji Square (preview3) iz lanskega septembra.

V novi različici Flasha najdemo podporo za asinhrono dekodiranje točkovne grafike (asynchronous bitmap decoding), programsko enkodiranje v H.264 (H.264 software encoding), podporo za TLS (TLS secure sockets), visoko kompresijo v SWF in nativno podporo za JSON, če omenimo le nekatere glavne novosti. Opazna je tudi manjša hitrostna pospešitev.

Za zdaj je to še beta verzija, tako da do izida končne verzije pričakujemo...

30 komentarjev

Chrome uporablja vsak peti uporabnik interneta

Velik delež kategorije Other predstavlja mešanica Chrome 12, Firefox 5 in Internet Explorer 9

HotHardware - Pred leti je Microsoftov Internet Explorer uporabljal praktično vsak, ki je želel internet povprašati za neke informacije. Da bi Microsoftova nadvlada padla je bilo skorajda nepredstavljivo, a majhni skupnosti, sprva večinoma pripadnikom odprte kode, je takšne upe zbujal Firefox. Res je prišel najbližje temu dosežku - decembra 2009 in januarja 2010 je bil Firefox 3.5 celo najpogostejša različica brskalnika, saj sta se ravno takrat prekrižala grafa uporabniškega deleža Internet Explorer 7 in Internet Explorer 8. A Windows Update je naredil svoje, vajenost ljudi pa prav tako. V zadnjem času Firefox, sicer nekoliko počasneje kot Internet Explorer, vztrajno izgublja delež, predvsem na račun novega konkurenta - Googlovega Chroma.

...

24 komentarjev

Nativno branje PDF-dokumentov v brskalniku s pdf.js

CNet - Branje PDF-dokumentov, ki so vedno pogosteje med zadetki iskalnikov po spletu, v brskalnikih ni noben problem, a moramo imeti za to nameščen Adobov dodatek Reader. V brskalniku prek njega odprti dokumenti se vedejo precej drugače kot spletne strani, saj za navigacijo ne moremo več uporabljati klasičnih brskalniških gumbov ipd. Zato so junija v Mozilli predstavili razvoj vtičnika za nativni prikaz PDF-dokumentov v Firefoxu. V ta namen bo uporabljal tehnologije iz prihjajočega standarda HTML5. Sedaj je pdf.js, kot se imenuje, dosegel pomembno verzijo 0.2.

Najnovejša verzija pdf.js namreč prvikrat odpre in brez artefaktov prikaže testni dokument v popolnosti, kakor to stori...

17 komentarjev

Firefox 7 opušča oznako "http://" v naslovni vrstici

Sprememba je posledica dejstva, da velika večina uporabnikov z brskalnikom odpira zgolj spletne strani (protokola http ali https). Redno so podprti še ftp (prenos datotek), about (interne strani) in mailto (požene privzeti odjemalec za e-pošto). Z namestitvijo dodatkov lahko brskalnik spremenimo v odjemalec za celo skupino protkolov, od fish (webdav), rtmp in rtsp (streaming video, audio) pa vse do git, skype, spotify.

vir: Heise
Heise - Mozilla je v Firefox 7 dodala še eno rešitev, ki jo že pozna konkurenčni Google Chrome - v naslovni vrstici bodo skrili podatek o protokolu ("http://") ter končno poševnico ("/") za domeno. To naj bi vodilo v bolj pregledne in lažje berljive naslove strani.



Poddomena "www" ostaja prikazana, pri povezavah na https:// pa bo še vedno viden poln url, kar je pomemben vizualen indikator za uporabo varne povezave. Pri kopiranju vsebine naslovne vrstice (ctrl-c) se še vedno skopira celoten url, vključno s "http://", kar je pomembno zlasti za vpisovanje linkov (potrjeno).

Popravek je že na voljo v nočni različici (nightly build) Firefoxa 7. Sedemka v bo alfa kanal ("Aurora") na voljo od 5 julija dalje, istočasno pa bodo...

62 komentarjev

Izšla Opera 11.50

TechCrunch - Izšla je nova verzija najbolj prezrtega med peterko vélikih brskalnikov, Opera 11.50. Pol leta po izidu enajste različice so Norvežani pripravili vrsto novosti, izboljšav in popravkov, ki so jih lično zapakirali v Opero 11.50.

Takoj po zagonu opazimo spremenjen uporabniški vmesnik, ki je naravnan proti trenutnim modnim smernicam, ki jih narekujeta Chrome in Firefox. To je vitkost, saj so odstranjeni veliki gumbi in ostala navlaka, ki kazi videzi. Druga vidna sprememba je izboljšava Speed Diala (to je začetna stran, kjer lahko nastavimo velike ali male sličice za bližnjice do najpriljubljenejših strani), ki sedaj ne podpira več samo povezav do strani, ampak tudi vtičnike, tako da lahko prikazuje vreme in podobno. Število sličic je...

124 komentarjev

Podjetja nasprotujejo firefoxovi politiki bliskovitih izdaj

Mozilla je letos spomladi bistveno spremenila politiko izdaje novih različic.

Heise - Mozillina nova politika izdaje sveže različice brskalnika Firefoxa vsakih 6 tednov zgleda ni razburila zgolj organizatorjev release party-jev. Poslovni uporabniki imajo raje bolj umirjen razvojni cikel, ki jim omogoča predhodno testiranje in namestitev šele takrat, ko so nujne varnostne luknje že pokrpane, vsi potrebni dodatki (add-ons) pa na voljo. Posebej so prizadeti tudi razvijalci modernih spletnih aplikacij (html5, javascript), ki morajo po novem vzdrževati kompatibilnost z mnogo več verzijami.



Sodu je dno izbila odločitev z minule srede, da prenehajo z izdajo varnostnih popravkov za marčevski Firefox 4, s čimer ta zgolj tri mesece star brskalnik efektivno postaja abandonware. Predstavnik IBM-ja je potezo označil kot brco v želodec, analitik raziskovalne hiše IDC pa dvomi,...

81 komentarjev

Izšel Firefox 5

Slo-Tech v novem brskalniku

Mozilla.org - Četrt leta po izidu četrte različice odprtokodnega brskalnika Firefox je pred nami že povsem sveža peta verzija. Tako kratek razmik med dvema velikima različicama je posledica novega režima izdajanja verzij, ki velja od marca in sledi Chromovemu zgledu hitrega izdajanja novih verzij, da lahko uporabniki čim prej dobijo nove funkcionalnosti.

Videz petice se od štirice ne razlikuje, so pa izboljšave skrite pod pokrovom. Odpravljenih je kopica hroščev, bolj ali manj resnih naj bi bilo kar tisoč manj, od tega 10 resnih varnostnih ranljivosti (med drugim v podpori za video standard WebM). Največji spremembi sta izboljšana podpora za HTML5 in animacije v CSS. Odpadla je podpora izbiri razvojnega...

178 komentarjev

Izšel Google Chrome 12

Demo 3D pospešenih css učinkov

vir: Google
Google - Od izida enajstke je minil le dober mesec, pa že imamo naslednjo stabilno različico brskalnika Google Chrome. Dvanajstka prinaša spremembe pri varnosti, zasebnosti in grafiki, vendar, kot je zdaj že v navadi, nič večjega.

Za uporabnike bodo nemara najbolj zanimive razširitve tehnologije Safe Browsing, ko po novem prikaže opozorilo tudi pred začetkom prenosa sumljive datoteke (do zdaj je to delovalo le pred obiskom nevarnih spletnih strani). Pri tem so bili precej previdni, da na svojih strežnikih ne bi beležili naslova obiskane strani ali osebnih podatkov uporabnika.

Dalje, zakrpanih je 15 novih varnostnih lukenj, od tega 5 "visoko tveganih", zanje pa so v...

26 komentarjev

Podpora stereoskopskim 3D posnetkom na YouTube

Izbira načina stereoskopskega 3D prikaza

vir: AnandTech
AnandTech - Po srednje uspešnih poskusih, ki so se pričeli že pred dvema letoma, Google danes najavlja povsem uradno podporo za 3D posnetke na popularni strani YouTube. Ker obstaja za prikaz tovrstnih videov mnogo načinov, se mora uporabnik pri ogledu posnetka odločiti za enega od njih. Na voljo je kar nekaj opcij, ki segajo od skorajda starinskega anaglifnega prikaza pa do uporabe modernejših tehnologij, kot je nVidiin 3D Vision. Na posnetkih, ki omogočajo 3D prikaz, se dodatne nastavitve pojavijo v obliki menija tik ob izbiri ločljivosti.

Malce daljši test nove funkcionalnosti lahko preberete na AnandTechu, še najbolj pa vam priporočamo, da pobrskate po predalih, poiščete stara kartonasta tri-de očala in se o delovanju prepričate kar sami.

11 komentarjev

IE še vedno izgublja, Chrome pridobiva

CNet - Pregled statistike uporabe brskalnikov v zadnjem mesecu (in tudi dlje nazaj) kaže, da Internet Explorer še vedno izgublja tržni delež, medtem ko je Googlov Chrome na dobri poti navzgor. Nedavno izdan Internet Explorer 9 je sicer dosegel že 2,41-odstotni tržni delež, kar je dober rezultat za poldrugi mesec obstoja. Hkrati je že prehitel norveškega konkurenta Opero, ki še vedno žalostno životari pri dveh odstotkih.

Skupni delež vseh verzij Internet Explorerja pa je upadel na 55,1 odstotka, kar je najnižji odstotek v moderni zgodovini (to je po propadu Netscapa). Sledi mu Firefox, ki je izgubil odstotek in padel na 21,6 odstotka. Chrome je pridobil že 11,9-odstotni tržni delež (pretekli mesec tri desetinke odstotne točke plusa),...

36 komentarjev

Prispel je Chrome 11 - nova ikona za vse

Nova ikona Chroma

vir: engadget
engadget - Z različico Chrome 11 v razvijalski veji je Google pred približno tremi meseci predstavil novo ikono brskalnika, ki je po izgledu sledila projektu Chromium, na katerem je Chrome osnovan. Pred približno 6 tedni je s prehodom na Chrome 11 enako ikono dobila še beta veja, zdaj pa se je enako zgodilo s stabilno izdajo, ki so jo pri Googlu s Chrome 10 nadgradili na Chrome 11. Vsi uporabniki naj bi zdaj tako že imeli novo ikono.

A pomembnejše od nove ikone je, da so pri Googlu zakrpali obilico hroščev. S Chrome 11.0.696.57 so namreč izplačali rekordno vrednost 16.500 ameriških dolarjev (za vsak odkrit hrošč oz. varnostno luknjo Google najditelja nadgradi, višina nagrade je odvisna od resnosti najdbe), ki je šla najditeljem nekaterih izmed 25 novih napak. Podrobnosti nekaterih izmed lukenj...

53 komentarjev

Chrome dobiva funkcijo proti Slashdotovem učinku

Slo-Tech - Google je v razvojno verzijo svojega brskalnika Chrome 12 vgradil možnost, s kateri želi preprečiti nehoteni napad DoS oziroma Slashdotov učinek. Če bo Chrome od strežnika dobil štiri zaporedne odgovore, da je neka stran nedosegljiva, uporabniku ne bo več takoj omogočil poslati novega zahtevka, ampak bo eksponentno povečeval interval čakanja. Sprva bo zamik trajal 0,7 sekunde, nato pa se bo povečeval do maksimalne meje 15 minut.

S tem seveda Google ne bo odpravil napadov DoS, saj se za ciljane zlonamerne napade uporabljajo posebna orodja. Bo pa Google poizkusil odpraviti...

8 komentarjev

Internet Explorer 10 samo za Windows 7

Internet Explorer 10 v prvi predogledni različici - podobno kot z IE9 je funkcionalnost izredno omejena

vir: engadget
engadget - Nedavno so pri Microsoftu prvič predstavili naslednjo različico svojega brskalnika, Internet Explorer 10, in za tem uporabnikom omogočili prvi test v obliki prve predogledne različice. Tem novicam sledi podatek, da bo izid Internet Explorer 10 še bolj omejen od Internet Explorer 9, saj bo na voljo le za operacijske sisteme Windows 7, medtem ko je IE9 mogoče namestiti tudi na Windows Vista. Seveda bo IE10 na voljo tudi za prihajajoče operacijske sisteme, npr. Windows 8, če ne bo prej izšla že naslednja različica Internet Explorerja samega, glede na močno pospešen razvoj Microsoftovega brskalnika.

Razvoj Internet Explorer 10 zgolj za Windows 7 je sicer po eni strani smiseln, saj ta različica hitro postaja najbolj razširjena različica Windows po svetu, tako na račun že praktično...

34 komentarjev

Mozilla predstavlja projekt Aurora

Za beta izdajo bo sledila stabilna različica

vir: TechCrunch
TechCrunch - S prehodom na hitrejši razvojni cikel po zgledu Googla z njihovim brskalnikom Chrome tudi Mozilla nekoliko spreminja nabor različic brskalnika, ki bodo izhajale tekom razvoja. Tudi tukaj bodo sledili zgledu Googla, saj bodo imeli štiri glavne veje izdaj, ki jih lahko neposredno povežemo z izdajnimi kanali Chrome-a. Stabilne in beta različice so pri obeh enake, medtem ko je najkasneje predstavljena veja Canary buildov pri Chrome podobna nočnim izdajam Firefoxa, ki se samodejno izdelajo in izdajo vsakič, ko je dodane nekaj kode v prihajajočo različico. Ta projekt je pri Mozilli do nedavnega nosil ime Minefield (zdaj se vračajo nazaj na oznako Nightly), a med že relativno stabilnimi beta različicami ter izredno nestabilnimi nočnimi izdajami (ime Minefield je bilo izbrano z razlogom - mine so bile seveda hrošči) pri Mozilli...

12 komentarjev

Predogled Internet Explorerja 10

Dean Hachamovitch iz Microsofta napoveduje IE10.

vir: CNet
CNet - Manj kot mesec dni po izidu Internet Explorerja 9 je Microsoft na razvijalski konferenci Mix11 včeraj predstavil prvo predogledno različico njegovega naslednika, Internet Explorer 10. Dean Hachamovitch je na predstavitvi poudaril, da bo IE10 v celoti podpiral standard HTML5. Tako je predstavil podporo za gradiente v CSS3 za slike v ozadju in podobno.

Skupaj s Stevenom Sinofskim, vodjem divizije Windows in Windows Live v Microsoftu, sta prikazala delovanje alfa različice IE10, ki je seveda strani izrisovala hitreje od Chroma (kaj drugega na Microsoftovi predstavitvi tako ni bilo pričakovati). Ob tem sta poudarila, da se ne bodo zgledovali pod Chromovem in po novem še Firefoxovem sistemu...

42 komentarjev

Izšla Opera 11.10

Ars Technica - Izšla je prva večja revizija brskalnika Opera 11, ki nosi oznako Opera 11.10 in prinaša marsikatero izboljšavo. Med glavnimi omenimo povečano hitrost brskanja v načinu Turbo (ki se uporablja na počasnih povezavah), nove možnosti Speed Diala (pregledno okno ob zagonu Opere) in razširjena podpora za HTML5.

Turbo deluje tako, da uporablja Operine posredniške strežnike (proxy). Strani se med brskanjem najprej posredujejo do njih, kjer se stisnejo in šele nato posredujejo brskalniku. V novi verziji so z dodatnim, izboljšanim stiskanjem delovanje pospešili za do štirikrat. To je mogoče s podporo standarda WebP (doslej ga je podpiral le Chrome), ki slike pred prenosom še bolj stisne brez opazne izgube kakovosti.

Speed Dial je lažje...

25 komentarjev

Zagon Firefoxa zaradi enega vtičnika tudi za 74% počasnejši

Slo-Tech - Hitrost zagona in delovanja brskalnika je odvisna tudi od količine in vrste nameščenih vtičnikov. Mozilla tako navaja, da posamezen vtičnik v povprečju upočasni zagon Firefoxa za celih deset odstotkov.

Točna stopnja upočasnitve je seveda od primera do primera različna in žal se je izkazalo, da nekateri priljubljeni vtičniki na tem področju ne blestijo. Seznam največjih počasnežev lahko vidite na Mozillini spletni strani, izpostavimo pa lahko Firebug, ki je na neslavnem prvem mestu in zagon Firefoxa upočasni za 74%. Podatki za nekatere druge so: FlashGot 50%, Video DownloadHelper 33%, Adblock Plus 21%, WebDeveloper 14%, itd..

Poraja se tudi vprašanje vpliva fragmentacije sqlite podatkovne baze, v katero Firefox shranjuje zaznamke in zgodovino, na hitrost zagona. So vtičniki (1, 2) za optimizacijo baze učinkoviti?

Kakorkoli, hitrost zagona je sicer pomembna postavka pri uporabniški izkušnji, še pomembnejša pa je hitrost samega delovanja brskalnika. Zanimivo bi bilo videti podobno...

23 komentarjev

Firefox 5 konec junija, znanih devet napovednih novosti

Slashdot - Dasi je Firefox 4 naokoli šele od nedavnega, teče priprava naslednje inačice v Mozilli že s polno paro. V drugo izmed štirih stopenj razvoja bo prešel prihodnji teden, končni izid pa se za zdaj pričakuje 29. junija. Do tedaj kani Mozilla v Firefox 5 vgraditi devet večjih novosti.

Nadgradili bodo upravljanje z zavihki, tako da bo dodana možnost izbire več zavihkov hkrati (podobno kot v najnovejših testnih verzijah Chroma). Druga novost bo nova stran z zavihki, za katero še ni nobenih predoglednih slik. Dodatki (vtičniki) bodo dobili standardizirano podporo za orodno vrstico, posebej dobrodošel pa bo indikator prenosa za pošiljanje datotek (upload). Izginil pa bo gumb Domov, ki ga imajo brskalniki že od prvih začetkov, saj ga bo...

43 komentarjev

Microsoft: IE najvarčnejši brskalnik

Microsoft - V primerjavah brskalnikov se običajno pregledata bodisi hitrost bodisi podpora standardom, tuintam še uporabniški vmesnik in uporabniška izkušnja. Redko pa primerjamo varčnost, a pri krasnem novem spletu, ki pisano utripa, interagira in se prilagaja uporabniku, postaja tudi ta podatek pomemben. Eno primerjav so izvedli pri Microsoftu, kjer so primerjali varčnost Internet Explorerja 9, Chroma 10, Firefoxa 4, Opere 11 in Safarija 5 na operacijskem sistemu Windows 7. Namerili so, da je najvarčnejši prav njihov lasten IE9, tik za petami pa mu sledi Firefox 4. Ostali so daleč zadaj.

Računalnik so povezali na posebno merilno ploščo podjetja National Instruments, ki je merila porabo tako celotnega sistema kot posameznih komponent (procesor, grafična kartica, pomnilnik, disk ...). Najprej so izmerili...

27 komentarjev

Firefox 4 bolje drugi dan

Ars Technica - Firefox 3 ima v rokah svetovni rekord v številu prenosov programske opreme v prvih 24 urah od izida, ko je to različico Mozillinega brskalnika preneslo kar 8,3 milijona ljudi. Firefox 3.6 se je temu dosežku nekoliko približal s 5,5 milijoni prenosov, a mnogi so z izidom Firefox 4 pričakovali nov rekord. Temu ni bilo tako, saj se je po prvih 24 urah števec prenosov ustavil pri 7,1 milijonih. Firefox 4 vseeno beleži stabilno rast, kar...

21 komentarjev

Prvi dan skoraj 7 milijonov prenosov Firefox 4

Slo-Tech - Včeraj splavljeni Mozilla Firefox 4 je v prvih 24 urah dosegel skoraj 7 milijonov prenosov, trenutno je pa že krepko čez osmi milijon, po stopnji približno osem tisoč prenosov na minuto. Natančne statistike lahko spremljate na namenski strani. Večina prenosov, kot ponavadi, prihaja iz Evrope (45%), sledita ji Severna Amerika z 25% in Azija z 20%.

To ni malo, sploh v primerjavi z Internet Explorer 9ko, ki naj bi prvi dan dosegel 2.3 milijona prenosov, kar trikrat manj.



Rekorder za zdaj ostaja različica 3, ki jo je dan po objavi (18. junij 2008) imelo že čez 8 milijonov ljudi. Vmesno izdajo Firefox...

60 komentarjev

Firefox 4 izšel

Mozilla.org - Pravkar je izšla nova verzija odprtokodnega spletnega brskalnika Firefox 4, ki ga razvija Mozilla. Težko pričakovano verzijo so pilili dobro leto dni, vse od prvih alfa verzij februarja lani, ko se je verzija imenovala 3.7, kasnejših beta verzij (ko je bilo že jasno, da bo to inačica 4.0) in končno kandidatov za izid prejšnji teden. Končna verzija je na internet ušla že včeraj, uraden izid pa se je zgodil danes ob 15.00 po srednjeevropskem času.

Firefox 4 podpira vse operacijske sisteme Windows od verzije 2000 dalje, Mac OS X 10.5 ali novejši in Linux, s čimer ponuja nove funkcije najširšemu krogu uporabnikov. Internet Explorer 9 je denimo omejen na Windows Visto ali novejše.

Prva novost, ki jo opazimo, je prenovljen...

235 komentarjev

Firefox 4 prihaja 22. marca

Mozillin Web O' Wonder, demonstracijska stran, v kateri lahko preizkusite HTML5 brskalnike

vir: engadget
engadget - 22. marec bo v računalniškem svetu zelo zanimiv za velik del ljudi, saj po pričakovanem izidu nVidiinega GeForca GTX 590 in Crytekovega oz. EA-jevega Crysis 2 na isti dan lahko pričakujemo še izredno težko pričakovani in večkrat prestavljeni izid Mozillinega najnovejšega brskalnika, Firefox 4. Ta bo ob izidu imel najboljšo oz. vsaj najbolj razširjeno podporo strojnemu pospeševanju vsebin, za kar brskalnik izkorišča moderne grafične čipe. Chrome podpore namreč nima popolne, Internet Explorer pa je, kot smo že povedali v novici o številu prenosih slednjega na prvi dan, na voljo le za relativno omejen delež računalniških sistemov.

Končna različica četrtega Firefoxa bo tako najverjetneje postala različica, ki je bila izdana...

58 komentarjev

Internet Explorer 9 v prvem dnevu solidno

vir: Heise
Download Squad - V prvem dnevu od izida je Microsoftov Internet Explorer 9 zabeležil vsega 2,3 milijona prenosov (in najverjetneje namestitev), kar je nekajkrat manj od konkurenčnega in mnogo starejšega izida Firefox 3, katerega števec prenosov se je v prvem dnevu ustavil pri 8 milijonih. A dosežek Internet Explorerja je vse prej kot slab, sploh če upoštevamo znatne olajševalne okoliščine. 8 milijonov Firefox 3 je absolutni rekord pri prenosu programske opreme s spleta, izid Firefox 3.5 pa je npr. zabeležil le 5 milijonov prenosov v prvem dnevu. Obenem je ciljna publika Firefoxa praktično vsak uporabnik osebnega računalnika, medtem ko je ta številka za Internet Explorer 9 mnogo manjša.

Microsoftov...

40 komentarjev

Google izdal WebM vključek za Internet Explorer, prihaja strojna podpora za VP8

Video na Youtube v WebM v IE9

vir: CNet
CNet - Google se je držal svoje napovedi in izdal vključek za popolnoma sveži Internet Explorer 9, ki bo v najnovejšem Microsoftovem brskalniku omogočil podporo za predvajanje videa v formatu WebM. S tem Internet Explorer 9 postaja četrti brskalnik, ki podpira WebM, po Operi, Firefoxu in Chrome, medtem ko glavna konkurenta Internet Explorer in Safari sicer še vedno stavita na uradno podporo za h.264 (v stanju iz škatle). Spomnimo se, da je podoben vključek za Chrome izdelal tudi Microsoft, s katerim so povrnili možnost predvajanja posnetkov v h.264, seveda le za uporabnike sistemov Windows. Vključek za Internet Explorer 9 je zaenkrat še v fazi tehnološkega predogleda, a ga je vseeno mogoče namestiti z uradne strani.

Omenimo lahko še, da prihaja...

2 komentarja

Pravkar izšel Internet Explorer 9

vir: Heise
Heise - Danes ob 5.00 uri zjutraj po srednjeevropskem času je Microsoft izdal novo verzijo svojega brskalnika Internet Explorer 9. Na voljo je v 32-bitni in 64-bitni verziji za Windows 7, Visto in Server 2008 (R2), medtem ko Windows XP ni več podprt, ter v več kot 40 jezikih, med njimi tudi v slovenščini. Prenos je za uporabnike podprtih operacijskih sistemov že mogoč.

Nova verzija ima tako kot že beta verzije hitrejše izvajanje JavaScripta, ki je nekje v razredu Chroma 10 in Firefoxa 4. Podprta je kopica novih standardov, med njimi video v HTML5 (H.264), Canvas, SVG in CSS3. Šele v kandidatu za izid so dodali podporo za knjižice API za geolokacijo. Tracking Protection omogoča natančen nadzor...

74 komentarjev

IE9 prihaja 14. marca

Slo-Tech v IE9 RC

vir: engadget
engadget - Napoved o izidu Internet Explorer 9, ki naj bi se zgodila 14. marca, je bila skorajda popolnoma točna. Takrat smo namreč zapisali, da naj bi se začetek prenosov začel ob 9. uri po času na vzhodni ameriški obali, a je z uradno najavo časovna cona premaknjena proti zahodu na 9. uro po pacifiškem času, ki velja na zahodni obali. To pomeni, da se bo izid zgodil tri ure kasneje, 14. marca 2011 ob 9. na zahodni obali, ob polnoči med 14. in 15. marcem na vzhodni obali oz. 15. marca 2011 ob šesti uri zjutraj v Sloveniji.

Razlog za takšno uro izida je uradna predstavitev in zabava ob izidu na festivalu SXSW, ki bo v teksaškem Austinu potekal med 11. in 20. marcem. Izid bo zaznamoval skoraj eno leto bolj javnega razvoja Internet Explorer 9, saj je bila...

26 komentarjev

Na Pwn2Own 2011 v prvih urah padla Safari in IE

Chaouki Bekrar, VUPEN

vir: ZDNet
ZDNet - Včeraj se je v Vancouvru začelo letošnje tekmovanje Pwn2Own, kjer tekmovalci iščejo varnostne luknje v brskalnikih in mobilnih telefonov, v zameno za uspešne napade pa prvouvrščeni dobijo lepe nagrade. Tekmovanje se je začelo po našem času danes ob 0.30 uri. Safari in Internet Explorer sta že padla.

Ekipa francoskega podjetja Vupen je kljub popravku 5.0.4 za Safari, ki je izšel le nekaj ur pred prireditvijo,

39 komentarjev

Izšel Chrome 10

Google - Danes je izšla deseta verzija Googlovega odprtokodnega brskalnika Chrome. Glavne novosti so hitrejše izvajanje JavaScripta, ki mu je Google v testu V8 nameril 66-odstotno pohitritev, izboljšan videz, še zlasti lažje orientiranje in dodana možnost iskanja v nastavitvah. Mogoče je sinhronizirati shranjena gesla med različnimi računalniki, če imamo gesla v oblaku, pri čemer je seveda prenos šifriran. Za večjo varnost brskanja so v peskovnik vključili tudi vgrajen Flash Player, za večjo hitrost pa je dodano strojno pospeševanje videa. Odpravili so tudi nekaj hroščev. Prenos je mogoč z domače strani ali z izbiro funkcije Posodobi v brskalniku.

59 komentarjev

Microsoft odšteva ure do smrti IE6

Microsoft - Pred natančno enim letom so aktivisti v Denverju dobesedno poizkusili pokopati Internet Explorer 6, a se dinozaver še vedno krčevito upira. Čeprav se njegov tržni delež manjša, je februarja znašal še vedno previsokih 12 odstotkov. Da bi ga vendarle upokojili oziroma njegov delež zmanjšali vsaj pod en odstotek, so tudi v Redmondu postavili stran, ki odšteva ure (v resnici bolj mesece ali leta) do smrti IE6.

Poleg razčlenitve tržnega deleža IE6 po državah, kjer izrazito vodi Kitajska s 34,5 odstotka pred Južno Korejo s 24,8 odstotka in Indijo z 12,3 odstotka, ponuja Microsoft na strani tudi nasvete za IT-oddelke v podjetjih, kako upravičiti in doseči prehod z IE6 na kaj novejšega. To je zlasti pomembno, ker je glavnina namestitev IE6 v podjetjih, kjer nadgradnje zaradi omejenih sredstev in...

26 komentarjev

Internet Explorer 9 prihaja v marcu

Slo-Tech v Internet Explorer 9 Beta z iskanjem po Wikipediji

engadget - Na Engadgetu poročajo, da bo končna različica Internet Explorerja 9 nedvomno izšla še v marcu, a še ni točno določen datum izida. V igri sta dva, saj so prek neimenovanih virov blizu Microsofta izvedeli, da bo prenos mogoč 14. marca ob 21:00 na vzhodni obali ZDA (torej ob treh ponoči 15. marca za nas), medtem ko je indijski predstavnik Microsofta (član Microsoft Developers Network) na Twitterju objavil, da bo Internet Explorer 9 predstavljen 24. marca na Tech.Ed India 2011. Pri Engadgetu sicer menijo, da bi bila lahko to lokalna predstavitev, medtem ko bi bil sam brskalnik za uporabnike lahko na voljo že prej.

V vsakem primeru je bil mesec februar za Internet Explorer ugoden, saj je po podatkih Netmarketshare in C.I.A.-e pridobil 0,77-odstotne...

34 komentarjev

Izšla po trenutnih načrtih zadnja beta Firefoxa 4, Fennec prihaja na namizja

Mozilla.org - Firefoxova dvanajsta beta izdaja četrte različice kani biti po najnovejših napovedih izida zadnja, saj naj bi s to različico, izdano pred dvema dnevoma, popravili vse večje hrošče, označene kot betaN+ blockerje - omejitve pred napredovanjem v višjo različico. Naslednja izdaja naj bi bila tako že prva kandidatka za izid, kateri bo seveda sledil sam izid, če tako v beta12 kot v RC1 izdajah ne bo opaziti večjih hroščev, ki bodo po odpravi zahtevali dodatna testiranja. Delovanje samo naj bi bilo stabilnejše, hitreje naj bi tekel Flash, rahlo spremenjen pa je še uporabniški vmesnik - naslovi URL pri...

18 komentarjev

Chrome dobiva razširitve za Omnibar

TechCrunch - Chromov Omnibar je med najpopularnejšimi svetovnimi brskalniki nedvomno nekaj posebnega, saj niti Firefox niti Internet Explorer nimata podobne funkcionalnosti brskanja o spletnih naslovih in iskanja po obilici iskalnih pogonov, združenih v le eno vnosno polje. Chromovi razvijalci so sicer o razširitvah za Omnibox začeli govoriti že lanskega avgusta, a so prvi rezultati vidni šele zdaj. Predstavljen je bil namreč omnibox API in prva demonstracijska razširitev, ki omogoča menjavo zavihkov z vtipkanjem imena spletne strani, ki jo iščemo. V vnosno polje je treba vpisati sw, pritisniti tab, nato pa vtipkati iskalno geslo, npr. Slo-Tech, če imate nekje v stoterici oken odprto izredno žgočo temo z našega foruma.

Postopek je pravzaprav izredno podoben običajnemu iskanju po spletu, le da je iskanje jasno prenešeno na bolj lokalno raven. To razširitev sta pripravila Googlov Aaron Boodman, eden izmed pomembnih mož pri razvoju Chroma, ter Frank Yan, ki razvija Mozillin Firefox - Firefox 4...

9 komentarjev

Chrome: nova beta, hitrejši pogon za Java Script, napoved nove podobe

Slo-Tech - Google je pretekli teden izdal novo beta verzijo svojega brskalnika Chrome 10, ki nosi oznako 10.0.648.82. Prva novost, ki jo je Google posebej poudaril, je bistveno povečanje hitrosti izvajanja Java Scripta. Sodeč po njihovem testu V8 Benchmark Suite je nova beta za 66 odstotkov hitrejša od trenutne stabilne različice Chroma. K poskočnosti bo pripomoglo tudi pospeševanje videa z GPU.

Druga novost je prenovljen način urejanja nastavitev, ki se sedaj odprejo kot običajen zavihek in ne več posebno okno. Dodana je možnost iskanja po nastavitvah, s katero hitro najdemo želeno nastavitev brez nepotrebnega iskanja po menijih, ter avtomatsko osveževanje naslova pri navigaciji...

78 komentarjev

HTML5 bo končan do julija 2014

vir: Google
ComputerWorld - World Wide Web Consortium (W3C), ki pripravlja novi standard HTML5 za pisanje in prikazovanje spletnih strani, je končno postavil prvi otipljivi datum, do kdaj bo HTML5 nared. Nova verzija bo pripravljena do julija 2014, je povedal Ian Jacobs, vodja trženja pri W3C. To je bistveno prej od najbolj črnogledih napovedi, ki so predvidevale izid standarda v letu 2022.

Pripombe in predloge za nove funkcionalnosti in izboljšave zbirajo do 22. maja letos, nato pa se bodo posvetili standardizaciji. Po tem datumu ne bodo v HTML5 sprejemali nobenih novih zmožnosti, ampak bodo sprejemali le še...

26 komentarjev

Mobilna Opera presegla sto milijonov uporabnikov, prihaja na iPad

Opera Web Browser - Vitki norveški brskalnik Opera, ki se je v mobilnem svetu uporabnikom prikupil dosti bolj kot v namiznem, je presegel mejo 100 milijonov mobilnih uporabnikov. Kot so sporočili iz podjetja, 90,4 milijona ljudi uporablja Opero Mini vsak dan, medtem ko jih dodatnih 15 milijonov Opero Mobile zažene vsaj enkrat mesečno. Ob tem poudarimo, da te številke zajemajo le uporabnike, ki so si svojo Opero z interneta prenesli sami in ne tudi tistih, ki so jo že dobili prednaloženo na telefonih in jo nemara uporabljajo. Mobilna Opera tako vsak mesec odpre 52 milijard spletnih strani, kar ni malo.

Hkrati je Opera napovedala, da bodo...

25 komentarjev

Izšel kandidat za izid Internet Explorerja 9

TechSpot - Microsoft je izdal kandidata za izid svojega prihajajočega brskalnika Internet Explorerja 9, kar je zadnji stadij v razvoju programske opreme pred izidom končne verzije. Na voljo je v 40 jezikih za operacijske sisteme Windows Vista, Server 2008, Server 2008 R2 in 7.

Nova verzija vsebuje funkcijo Tracking Protection, ki omogoča nadzor nad vsebinami, ki jih lahko o uporabniku beležijo in sledijo strani, ter možnost filtriranja ActiveX. Pomemben kozmetični popravek je možnost imeti zavihke v ločeni vrstici od naslovne vrstice, če to želite. Druge novosti so še podpora transformacij CSS3 2D, geolokacije v HTML5 in nekaj drugih...

8 komentarjev

Firefox z oznakami verzije po poti Chroma

Slo-Tech v Firefox 4 Beta 9

vir: CNet
CNet - Še ena izmed lastnosti Googlovega brskalnika Chrome, ki počasi prihaja v konkurenčne brskalnike, je neobremenjenost s številčnimi oznakami različic oz. vsaj neobremenjenost z večjimi izidi. Google namreč redno vsakih šest tednov izdaja nove različice z višjo zaporedno številko (ravno pred kratkim smo videli Chrome 9), ki pa pogosto prinesejo le majhen kupček novosti. Mozilla, kot večina drugih razvijalcev programske opreme, še vedno stavi na večje izide (Firefox 4 npr. prinaša popolnoma nov izgled, nov pogon za izris spletnih strani, imel bo nov vmesnik za upravljanje z zavihki, itd.), a je v zadnjem primeru to tudi eden izmed morebitnih razlogov za zamude. Vse to bi se...

28 komentarjev

Chrome 9 na voljo tudi običajnim uporabnikom

Demonstracija Google Instant (URL je vnesen le do neoznačenega dela in ni potrjen)

Google - Chrome 9 je uporabnikom, željnih najnovejših funkcij na račun ne popolnoma zagotovljene stabilnosti na voljo že dolgo, nekoliko dlje v obliki razvojne, nekoliko manj časa pa v obliki bolj stabilne beta različice. Z današnjim dnem je Chrome v različici 9 na voljo tudi bolj običajnim uporabnikom, ki si med dnevno uporabo želijo predvsem stabilnosti. S seboj je v vejo stabilnih izdaj prinesel nekaj zanimivih novosti, med katere spada predvsem Instant, podpora WebGL ter podpora spletni trgovini Chrome Webstore.

Instant poznamo že nekaj časa pri iskanju zadetkov na Googlu, kjer se ti kažejo...

8 komentarjev

Podpora h-264 se vrača v Chrome

Ars Technica - Google je nedavno iz svojega brskalnika Chrome odstranil podporo kodeku h.264 v sklopu standarda HTML5, saj so se odločili podpreti lasten odprt in brezplačen kodek WebM. Velika večina video vsebin, tako na Googlovem YouTubu kot na npr. enem izmed večjih strani z video posnetku, Vimeu, je v formatu h.264, zamenjava na drug kodek pa bi bila zahtevno opravilo. A Chrome navsezadnje ne bo izgubil podpore plačljivemu kodeku h-264, vsaj ne na operacijskih sistemih Windows 7. Microsoft namreč pripravlja vključek, ki bo vrnil podporo v Chrome 8 in novejših različicah, podobno kot so že storili s...

54 komentarjev

Chrome prvikrat prek deset odstotkov

Slo-Tech - Googlov brskalnik je januarja dosegel, kar se mu je decembra izmaknilo za dve stotinki odstotne točke - presegel je 10-odstotni tržni delež in pristal pri 10,7 odstotka. Na drugi strani prav tako ni nič novega, saj je Microsoftov tržni delež upadel še šesti mesec zapored in pristal pri najnižjih vrednosti 56 odstotkih. Firefox ostaja tik pod 23 odstotki in Opera pri dobrih dveh odstotkih, medtem ko je Safari pridobil pol odstotne točke in zlezel do 6,3 odstotka. Razrez po verzijah pokaže, da je Internet Explorer 8 pridobil še dodatno odstotno točko in se utrdil v vodstvu s 34,2 odstotka, medtem ko je Internet Explorer 6 padel za poldrugo odstotno točko na 11,4 odstotkov, kar je najnižja vrednost po izidu.

30 komentarjev

Standard HTML bo izgubil oznake verzije

vir: Google
Google - Googlov inženir Ian Hickson je povedal, da je HTML5 zadnja verzija standarda, ki ima številko verzijo ob imenu. Odslej bo namreč HTML obstajal kot živi standard, ki se bo sproti prilagajal zahtevam in novostim. Hickson pravi, da so se tako odločili zaradi povečane potrebe po novih funkcionalnostih v standardu HTML5, ki še nekaj časa ne bo dokončan. Ker je težko definirati, kaj točno HTML5 naj bi bil, bodo opustili poimenovanje HTML5 in tudi naslednikov ne bodo več številčili.

Najava je nekoliko smešna, saj smo ravno ta teden dobili nov logotip HTML, ki jasno izkazuje številko pet. Zlobni...

10 komentarjev

Izšla nova beta Firefoxa

Firefox 4 beta 9 nekoliko premakne (zgoraj) položaj zavihkov v primerjavi z beto 8 (spodaj).

vir: Mozilla.org
Mozilla.org - Kmalu po objavi, da bo Firefox 4 nared do konca februarja, je Mozilla izdala (pred)zadnjo beta verzijo prihajajočega brskalnika. Bistvenih spremembo od osme bete, ki je izšla 22. decembra, ni. Pod pokrovom so vanjo vgradili 662 popravkov hroščev, kar je dvakrat manj od bere za beto 8, in pospešili zagon. To je točno štiri tedne za predvidenim načrtom, ki se je tako ali tako že zamaknil v februar. Prenos bete je mogoč za Windows, Mac OS X in Linux.

Lahko pa povemo, da bodo novosti v končni verziji Firefoxa 4 sledeče: JaegerMonkey, strojno pospeševanje, razdelki (compartments), izboljšan JavaScript, asinhrono barvanje vtičnikov, izboljšan medpomnilnik, WebGL, Web Console in izboljšana podpora za HTML5 in CSS.

Zgodnja pomlad bo torej...

52 komentarjev

Google po enem letu podelil najvišjo nagrado za lovce na hrošče v Chromu

vir: Google
Google - Po enem letu od začetka nagrajevanja prijavljenih lukenj v brskalniku Chrome je Google presodil, da si prvi prijavitelj zasluži najvišjo nagrado v višini 3133,7 dolarjev (za manjše ranljivosti se dobi 500, 1000 ali 1337 dolarjev). Sergey Glazunov prejme za svoje neutrudno lovljenje hroščev 3133,7 dolarjev in še osnovno nagrado v višini 1337 dolarjev ter trikrat po 1000 dolarjev. Ni slabo.

Glazunov je našel eno kritično ranljivost in štiri ranljivosti, ki so označene kot zelo pomembne. Skupno je Google v novi podverziji Chroma 8.0.552.237 popravil 13 pomembnih ranljivosti, kar jih je stalo približno 14 tisoč...

19 komentarjev

Firefox 4 bo izšel prihodnji mesec

Firefox 4 beta 8

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - Po nekoliko prestavljanja bo Mozilla novo verzijo svojega brskalnika Firefox izdala do konca prihodnjega meseca, je obljubil vodja inženirskega oddelka v Mozilli Damon Sicore. Do takrat morajo poloviti in odpraviti hrošče, ki stojijo na poti izidu; ta trenutek naj bi bilo takih resnih okoli 160. Sicore pravi, da zgodovina kaže, da izid navadno sledi šest tednov zatem, ko se ta številka spusti pod sto.

Spomnimo, da bi bil moral Firefox 4 iziti že lanskega novembra, pa so ga prestavili. Preden bo izšla končna verzija, bomo videli vsaj še eno beto (torej že deveto), nato pa bodo sledili že kandidati za izid, če beta ne bo hroščata. Zato pozivajo vse uporabnike beta verzij Firefoxa, naj pridno prijavljajo vse hrošče in še zlasti naj ne izključijo vtičnikov, saj mora...

30 komentarjev

Firefox v Evropi prehitel Internet Explorer

engadget - Popularna stran za merjenje statistike uporabe brskalnikov StatCounter poroča, da je v Evropi v Decembru Firefox z 38,11 % prehitel Microsoftov Internet Explorer, ki je zaostajal manj kot odstotno točko s 37,52 %. Po dolgih letih dominacije to označuje prvi primer, ko je Internet Explorer izgubil svojo dominantno prednost na enem izmed večjih teritorijev. V nekaterih območjih se je to sicer zgodilo že pred leti (npr. v našem malem kotičku na sončni strani Alp), le vprašanje časa pa je bilo, kdaj bo Internet Explorer izgubil prevlado na enem izmed večjih ozemelj. Svetovno dominanco Firefoxa nekoliko zadržuje npr. Severna Amerika, kjer ima le 26,7 % deleža v primerjavi z 48,92 % za Internet Explorer in 12,82 % za Chrome. Najbolj verjeten kandidat za...

100 komentarjev

Nova beta Firefoxa 4 tudi v slovenščini

Mozilla.org - Nova različica beta Firefoxa 4 je prvič na voljo tudi v slovenščini, skupno pa je Firefox 4 že pred izidom končne različice preveden v 70 jezikov. Sinhronizacija med različnimi Firefoxi in napravami je odslej precej lažja, saj gesla in skrivna rekla niso več potrebna, razširjena je podpora za grafiko v treh razsežnostih s tehnologijo WebGL, dodatki pa se bodo odslej nadgrajevali brez da bi o tem obveščali uporabnika.



Skupaj z novo razvojno različico za osebne računalnike je izšel tudi Firefox 4 beta za mobilne naprave, ki ga lahko prvič najdemo tudi Androidovem Marketu, na voljo pa je tudi različica za Maemo. Poenostavlja iskanje dodatkov, prinaša večjo hitrost, odpravlja kopico hroščev in omogoča shranjevanje strani v obliki PDF za...

19 komentarjev

Izšla Opera 11

Slo-Tech - Pravkar je izšla nova verzija norveškega brskalnika Opera. Z današnjim dnem je namreč tretji kandidat za izid, ki je bil predstavljen včeraj, uradno postal naslednja stabilna verzija Opera 11. Na prvi pogled ostaja videz Opere enak, a izboljšave se skrivajo pod pokrovom. Razvijalci polagajo velike upe v novo verzijo, zato si poglejmo, kaj so nam novega pripravili.

Omenimo zlaganje zavihkov (Tab Stacking), ki je namenjeno upravljanju veliko zavihkov, ki s klasičnim sistemom postane oteženo zaradi nepreglednosti. Odslej je moč zavihke razvrstiti v skupine enostavno tako, da enega z miško potegnemo na drugega. Tako lahko ustvarimo vrsto zavihkov, ki so v isti skupini, in se prikažejo, ko kliknemo puščico razširi poleg imena skupine ali ko...

103 komentarji

NSS Labs: Najvarnejši brskalnik IE

PC Magazine - Podjetje NSS Labs objavlja rezultate septembra izvedene raziskave o varnostni pri brskanju in zanesljivosti brskalnikov pri odkrivanju zlonamernih povezav. Osredotočili so se na tako imenovane napade z zlobno kodo prek socialnega inženiringa (socially-engineered malware attacks), ki postaja vedno pogostejši vektor za prenos okužb na računalnike. Zlikovci v tem primeru zlorabijo zaupanje uporabnikov v povezave, ki jih na socialnih omrežjih objavijo njihovi znanci. Vsi novejši brskalniki imajo vgrajene mehanizme za zaznavanje sumljivih in škodljivih spletnih naslovov. Avtorji raziskave so preverjali, kako učinkoviti so v praksi.

Preizkus je trajal 11 dni (17.-27. september). Vsakih šest ur so zagnali 39 ločenih testov na vsakem izmed šestih sodelujočih brskalnikov. Pri tem so pazili na ažurnost, tako da skušali vedno...

72 komentarjev

Chrome for Cause

Odločitev za eno izmed organizacij na koncu dneva

vir: TechCrunch
TechCrunch - Google je za vse uporabnike Chroma splavil posebno razširitev, s katero boste lahko pripomogli k višanju donacij za dobrodelne organizacije, vse do enega milijona dolarjev. Dodatek za Googlov brskalnik, Chrome for Cause, namreč med 15. in 19. decembrom šteje število odprtih zavihkov, na koncu vsakega dneva pa se boste lahko odločili, kaj boste naredili z dnevnim izkupičkom svojih zavihkov. Za vsakih 10 boste lahko ukazali posaditi drevo oz. podariti knjigo, s petindvajsetimi boste lahko cepili nekoga, ki si tega sicer ne more privoščiti, 100 zavihkov bo stal vsak kvadratni čevelj (približno 0,1 m2) pri gradnji bivališč, z 200 odprtimi zavihki pa bo neka oseba dobila za eno leto pitne vode....

11 komentarjev

Chrome Web Store predstavljen, Chrome 9 novosti

ESPN kot prvi predlog ob pritisku tipke e - v ozadju naložen 'instantno'

vir: engadget
engadget - Kot se je predvidevalo že ob objavi vabil na prireditev je Google danes predstavil novosti, povezane tako z brskalnikom kot z operacijskim sistemom, ki si delita ime Chrome. Na brskalniškem delu so končno predstavili spletno trgovino z aplikacijami, poleg nekaterih drugih novostih, ki jih lahko v kratkem pričakujemo vgrajene v sam brskalnik. V delu posvečenemu Chrome OS so nekoliko podrobneje predstavili delovanje tega operacijskega sistema ter njegovo navezanost na namenske prenosnike. Enega izmed njih so že predstavili, a ni naprodaj. Tokrat se osredotočamo na brskalniški del prireditve.

Chrome Web Store zaenkrat podpira le Chrome, čeprav bi nekatere aplikacije že sedaj delovale v...

41 komentarjev

Microsoft razvija brskalniški lovilec zlobnega JavaScripta

Slashdot - Microsoft Research je razvil orodje za odkrivanje zlonamernega JavaScripta v brskalniku med deskanjem po spletu. Orodje se imenuje Zozzle in izvaja statično analizo kode JavaScript na strani in hitro ugotovi, ali je stran zlonamerna in ali vsebuje zlorabo ranljivosti (exploit). Za učinkovito delovanje se mora Zozzle navaditi svojega posla, pojasnjuje Microsoft, saj razvršča JavaScript po statistiki (natančen opis delovanja). Zozzle je še v eksperimentalni fazi in še nekaj časa ne bo namenjen širši publiki. Microsoft

8 komentarjev

Uporabnikom na voljo Chrome 8

Pregledovalnik dokumentov PDF v Chrome 8

Google - Različica Chrome 8 je uporabnikom brskalnika iz razvojne oz. beta različice na voljo že dolgo, od včeraj pa tudi običajnim uporabnikom, ki stavijo na popolnoma stabilne izdaje. Novosti je kar nekaj, še veliko več pa popravljenih hroščev, po besedah Googla slednjih prek 800. Ti so vplivali tako na stabilnost kot na varnost brskalnika. Na strani novosti je nedvomno med najpomembnejšimi vgrajen pregledovalnik dokumentov PDF, ki je podobno kot pogoni za izrisovanje spletnih strani in strani same omejen le na svoj peskovnik ter tako varnejši za uporabnika. Podobno bo Google storil še z vključkom Flash, a bodo tega uporabniki deležni v različici 9.

Pregledovalnik dokumentov po funkcionalnosti sicer zaostaja za Adobeovo...

51 komentarjev

Upravljanje z zavihki: Opera 11 beta proti Firefoxu 4 beta

Zavihki v Operi 11 beta

vir: Ars Technica
Ars Technica - Opera je izdala beta verzijo svojega brskalnika Opera 11, ki prinaša zanimiv preskok v upravljanju zavihkov. Razvili so tako imenovani sistem kopičenja zavihkov (tab stacking), ki uporabnikom omogoča združevanje posameznih zavihkov v skupine. Na ta način vrstica z zavihki ni nepregledna, četudi jih uporabnik odpre mnogo. Podobno idejo imajo tudi pri Mozilli, kjer želijo problem nepreglednosti rešiti z uporabo Firefox Panorame (nekdaj poimenovane Tab Candy) in bo na voljo v Firefoxu 4....

53 komentarjev

IE9 najbolj združljiv s HTML5

Razčlenitev rezultatov posameznih brskalnikov

vir: VR - Zone
VR - Zone - Konzorcij W3C, ki sprejema s spletom povezane standarde, je nedavno izdal prve uradne teste združljivosti brskalnikov s standardom HTML5. V prvem testu so soočili najnovejše različice brskalnikov, ki so bile takrat na voljo - Internet Explorer 9 Platform Preview 6, Chromium iz razvojne veje v različici 9.0.571.0 (64851), Opero 11.00 alpha (build 1029), Firefox 4.0b8pre in vsakodnevno izdajo pogona WebKit, Nightly Build r70732. Rezultati so, sploh glede na zgodovino izpred nekaj let, izredno zanimivi.

Celotno konkurenco je namreč povozil Microsoftov Internet Explorer, ki je bil v testu daleč najbolj združljiv s posameznimi preizkusi, kar petimi od sedmih delov standarda, medtem ko preostala opravi z več kot osemdesetodstotno uspešnostjo. Tem rezultatom so relativno blizu Chrome, Firefox in pogon WebKit, ki vsi uspešno opravijo s štirimi deli testa, a tako Chrome kot Webkit dosežeta manj kot...

50 komentarjev

Izid Firefox 4 se seli v leto 2011

Ena izmed bolj vidnih novosti v Firefox 4 je nov vmesnik

vir: CNet
CNet - Težko pričakovani izid 4. večje izdaje Mozillinega glavnega brskalnik,a Firefox, se je nekoliko prestavil in tako padel v leto 2011, medtem ko je bil prej napovedan za konec letošnjega leta. Brskalnik, ki je zdaj že v 6. javni beta različici, bo prvo javno kandidatko za izid (različico RC1) po trenutnih načrtih ugledal zgodaj v letu 2011, čemur bo v kratkem sledil izid stabilne različice, če seveda ne bodo našli večjih težav v različici RC1.

Prihodnja beta različica, že 7. po vrsti, bo vsebovala prav vse lastnosti, ki jih pri Mozilli načrtujejo za novo različico brskalnika, a jim povzročajo težave prenovljeni pogoni za izrisovanje Javascripta. Na spletni strani arewefastyet.com si lahko...

51 komentarjev

Izbirno okno v Windows 7 nima večjega vpliva

Deleži brskalnikov skozi čas v Evropi

vir: Neowin
Neowin - Izbirno okno uporabnikom, ki ga vidijo ob sveži namestitvi Windows 7, ponudi peterico najpopularnejših brskalnikov (Internet Explorer, Firefox, Chrome, Safari in Opera) v naključnem vrstnem redu, katerim na desni, skritim z vodoravnim drsnikom, sledijo še manj popularne izbire. S tem je Evropska Unija želela, vsaj v Evropi, prekiniti dominanco in monopol Microsofta z Internet Explorerjem, a rezultati kažejo, da jim ni uspel bistven preobrat. Razlike v tržnih deležih peterice najpopularnejših kažejo, da so spremembe praktično enake tistim v svetovnem merilu oz. se razlikujejo znotraj ene odstotne točke. Največji zagovornik izbirnega okna, norveška Opera, sicer ima nekoliko večji tržni delež, v primerjavi z letošnjim januarjem se je dvignil za...

28 komentarjev

JavaScript: Firefox 4 hitrejši od Chroma

Slashdot - Na ConceivablyTech so primerjali hitrost najbolj priljubljenih spletnih brskalnikov, ko govorimo o Javascriptu. Uporabili so referenčni točki (benchmark) SunSpider in Google V8 na platformi x86. V prvi je bil najhitrejši Firefox 4 (TraceMonkey + JaegerMonkey) s 350,8 ms, ki je prvikrat prehitel dosedanjega vodilnega Googlovega Chroma s 356,5 ms. Tretji je Apple Safari s 369,7 ms,...

38 komentarjev

Mozillin brskalnik brez vmesnika

Prototipni vmesnik s predogledom strani namesto zavihkov

vir: Mozilla.org
Mozilla.org - Po popolnoma na novo zamišljenem vmesniku Tab Candy, ki omogoča združevanje zavihkov v ločene skupine, razdeljene znotraj brskalnikovega okna, pri Mozilli pripravljajo še eno, morda nekoliko manj revolucionarno novost v povezavi z vmesnikom brskalnika. Chromeless, kot je projekt poimenovan in je še v globoki alpha fazi, je Firefox, ki ne bo imel izdelanega vmesnika, saj bo to naloga uporabnikov. Po besedah Marcia Gallija, razvijalca pri Mozilli, bo tega mogoče izdelati z uporabo Javascripta, HTML-ja in CSS-ja ter bo izkušenim oblikovalcem in razvijalcem ustvarjanje vmesnika vzelo približno toliko časa, kolikor ga porabijo za izdelavo spletne strani. S tem upajo, da bodo sami...

36 komentarjev

Izšel Chrome 7

Google - Google kot po tekočem traku izdaja nove verzije svojega brskalnika Chrome in dober mesec po izidu šeste inačice je pred nami že sedma. Chrome 7 je uradno izšel v torek, s čimer se Google drži predpisane časovnice, da naj bi nova stabilna verzija izšla vsakih šest tednov. V Chrome 7 je odpravljenih vrsta hroščev, posodobljen je interpreter za HTML5 (HTML5 parser), dodan File API in prenos imenika prek vnosne oznake (Directory upload via input tag). Na voljo je za Windows, Mac in Linux. Prenos je mogoč z domače strani in neposredno s funkcijo Posodobi v brskalniku.

63 komentarjev

Firefox 4 bo dodal iskanje z Bingom

CNet - Še letos bo Mozilla izdala svoj brskalnik Firefox 4, ki bo prinesel kar nekaj izboljšav, nad katerimi lahko cedimo sline v beta verziji. Ena izmed na prvi pogled manj očitnih, a za finančno prihodnost Mozille zelo pomembnih novosti, bo vključitev Microsoftovega iskalnika Bing v prednastavljene iskalnike v Firefoxu, koder se bo pridružil Googlu in Yahooju.

Večkrat smo že podrobno razdelali finančno konstrukcijo Mozille in ugotovili, da levji delež prihodkov vsako leto kane od Googla. Leta 2008 sta podjetji obnovili pogodbo o sodelovanju, tako da je Googlova stran privzet iskalnik in domača stran v Mozilli, a je le nekaj dni pozneje Google predstavil svoj brskalnik Chrome. Trenutna pogodba se izteče novembra prihodnje leto in nihče ne ve, ali jo bo...

7 komentarjev

Google želi reformirati splet s pomočjo brskalnika Chrome

Chrome logo

vir: CNet
CNet - Google namerava uporabiti brskalnik Chrome kot orodje za reformo omrežja s spodbujanjem uporabe tehnologije, ki bo po besedah podjetja zmanjšala zakasnitve pri pošiljanju podatkov.

Tehnologija False Start je sposobna zgolj z nadgradnjo brskalnika občutno zmanjšati čas komunikacije pri vzpostavljanju kodirane povezave med brskalnikom in strežnikom. Tako bo pri povezavi med Evropo in Kalifornijo mogoče prihraniti priblizno 0.15 sekunde.


Zdi se super, a obstaja problem. Ta popravek bo imel namreč težave z nekaj čez 100 tisoč stranmi. Google to vidi kot priložnost, da popravi tisto kar se mu zdi narobe s spletom.

Trenutni razlog počasnih komunikacij leži v spletnih straneh, ki še vedno uporabljajo že...

19 komentarjev

Mozilla predstavila Kraken

Konkurenca v lovkah Krakena?

vir: Wikipedia
Hexus - V današnjem svetu tekmovalnosti med spletnimi brskalniki vedno večjo vlogo igrajo sintetični testi, ki prikažejo njihovo zmogljivost in/ali hitrost. A glavna težava sintetičnih testov je, da ne pokažejo dejanskega stanja oz. ne predstavljajo hitrosti delovanja pri opravilih v resničnem svetu. To želijo popraviti pri Mozilli z novim testom, ki so ga poimenovali Kraken. Tudi ta...

49 komentarjev

Internet Explorer 9 Beta na voljo javnosti

Slo-Tech v Internet Explorer 9 Beta z iskanjem po Wikipediji

engadget - Prva javna beta različica Internet Explorer 9, nove različice Microsoftovega spletnega brskalnika, je končno prispela, z njo pa tudi nov vmesnik, ki so ga napovedovali pri Microsoftu. A vmesnik ni edina nova stvar, poleg obilice izboljšav. Sprva lahko omenimo kar hitrejše delovanje, saj je prvi zagon brskalnika in samo brskanje hitrejše kot v IE8 ter celo hitrejše od Firefox 3.6. Chrome 6 je od trojice še vedno hitrejši, tako v primeru zagona, brskanja, kot v sintetičnih testih, npr. v SunSpider Javascriptu. V testu Acid3 IE9 Beta doseže spodobnih 95 točk.

Mnogi od nas smo pogosto Internet Explorer uporabili le pri sveži namestitvi sistema, da smo oddeskali na spletno stran Firefoxa, Chrome-a oz. Opere (ali katerega drugega brskalnika, ki ga...

40 komentarjev

Chrome 6 je tu

Chrome 6.0 prikazuje Wikipedijino stran

Ars Technica - Točno dve leti po izidu prve različice Googlovega spletnega brskalnika, ki je pošteno razburkal brskalniški trg, je pred nami že šesta inačica. Google je v novi verziji pospešil izvajanje JavaScripta, izpilil uporabniški vmesnik, možnosti sinhronizacije in funkcijo samodejnega dokončanja vpisanega besedila.

Razvijalci so napovedali, da bodo odslej intenzivneje izdajali nove stabilne različice, ki naj bi izhajale vsakih šest tednov. Še vedno naj bi prednost v razvoja imela hitrost brskalnika; sedaj se bodo osredotočili na vgradnjo strojnega pospeševanja. Kmalu naj bi tudi predstavili razvijalski predogled Chrome Web Stora, da ga bodo lahko pisci aplikacij že začeli preizkušati.

Prenos nove različice je že mogoč...

174 komentarjev

Facebook počasi ubija IE6, pobegla slika IE9 beta?

Je to IE9 beta?

vir: VR - Zone
VR - Zone - Da Internet Explorer 6 sodi na smetišče zgodovine ter da bi ga povsod morale zamenjati nove različice, vsaj IE7 oz. 8, če ne kar alternativne rešitve, se najverjetneje strinjajo skorajda vsi uporabniki računalnikov, predvsem pa razvijalci spletnih strani. Tržni delež se v zadnjih letih končno zmanjšuje z dobrim tempom, čemur sploh pomaga predstavitev Windows 7. Temu tempu bodo očitno v kratkem nekoliko pomagali tudi pri Facebooku, saj bodo na strani ukinili podporo klepetu v Internet Explorer 6. Razlog za to se skriva v nadgradnji sistema za klepet, ki je v trenutni obliki precej hroščat. Nadgradnje bodo žal pomenile, da starejši brskalniki ne bodo več imeli podpore. Datum ukinitve sovpada z...

61 komentarjev

Internet Explorer 9 Beta dobila datum izida

Tole potrdilo udeležbe na splavitvi so ugledali srečneži

vir: Hexus
Hexus - Nedolgo nazaj smo poročali, da bo prva javna beta različica Internet Explorer 9, ki bo sledila trem izdajam, poznanim kot tehnični predogledi, na voljo v septembru. Takrat ni bil razkrit točen datum izida, a je le-ta zdaj znan. Beta različico si boste lastniki operacijskih sistemov Windows Vista in Windows 7 lahko namestili že 15. septembra. V beta različici bomo ugledali še težko pričakovani prenovljeni uporabniški vmesnik, katerega ni bilo v tehničnem predogledu. Še več, slednje so bile praktično brez uporabniškega vmesnika, vsaj takšnega, kot ga danes pričakujemo od brskalnika.

Pri Microsoftu za splavitev bete pripravljajo celo prireditev, ki se bo kakopak dogajala 15. septembra v San Franciscu. Prireditev so poimenovali Beauty of the Web,...

37 komentarjev

Internet Explorer 9 Beta v septembru

Slo-Tech v 3. izdaji tehničnega predogleda IE9 z oknom za vnos spletnega naslova

Ars Technica - Čeprav se je prvo beta različico pričakovalo že v avgustu (Microsoftu so v javnost ušli dokumenti, ki so razkrivali ta datum), temu ne bo tako. Prva javna beta različica Internet Explorer 9 bo namreč na voljo v septembru, kar je na finančnem sestanku potrdil Kevin Turner, Microsoftov COO. Z beta različico bomo najverjetneje dobili tudi bolj končno različico vmesnika, ki je v prvih treh tehničnih predogledih zelo okrnjen. Za to so se pri Microsoftu odločili, da bi se uporabniki osredotočili predvsem na prenovljen pogon brskalnika oz. nove vključene funkcije. Za končno različico obljubljajo spremenjen vmesnik v primerjavi s prejšnjimi različicami, ki bi sicer v tehničnih predogledih prevzel preveč pozornosti. Vseeno se beto že nestrpno pričakuje, saj...

5 komentarjev

Mozilla odkrite ranljivosti bogateje nagrajuje

Mozilla.org - Mozilla je doslej odkrite ranljivosti v Firefoxu nagrajevala s 500 dolarji, sedaj pa so razpisano nagrado povišali na 3000 dolarjev. Poleg že prej vključenega brskalnika Firefox Web, so odslej zajeti tudi Firefox Mobile in še nekaj novih izdelkov. Odkrivanje neznanih ranljivosti je bilo že prej in še ostaja donosen posel, vreden dosti več od piškavih 500 dolarjev. Četudi vnemar pustimo nelegalne možnosti, ko je prodaja ranljivosti zainteresiranim kupcem, ki bodo za dobro odšteli mnogo več, ostane mnogo legalnih potov, kako iz njih iztržiti čim več. Poleg publicitete, ki so jo prijavitelji deležni od medijev, mnogi na varnostnih luknjah sedijo do raznih tekmovanj v vdiranju, kjer so na voljo lepe nagrade (npr. Pwn2Own). Mozilla upa, da bo z novo politiko prepričala odkritelje ranljivosti, da jih kmalu javijo.

5 komentarjev

Mozilla po enem mesecu odkrila lažniv dodatek

ComputerWorld - Mozilla je ta teden odstranila dodatek (add-on) za brskalnik Firefox z imenom Mozilla Sniffer, za katerega se je mesec po odobritvi izkazalo, da je zlonameren. Ugotovili so, da 6. junija dodan dodatek vsebuje kodo, ki prestreza prijavne podatke (shranjena uporabniška imena in gesla) za spletne strani ter jih pošilja na oddaljeno lokacijo. V tem času je približno dva tisoč ljudi preneslo omenjeni dodatek; zanje je nadvse priporočljivo, da zamenjajo vsa svoja gesla. Mozilla je dodatek že uvrstila na listo blokiranih, kar pomeni, da bo brskalnik uporabnike sam pozval, naj ga odstranijo.

Mozilla Sniffer je bil dostopen v eksperimentalni sekciji, kamor so uvrščeni vsi dodatki do zaključka javnega pregleda. Uporabniki jih načeloma ne nameščajo, če pa jih že, so opozorjeni na nevarnosti in nepreverjenost. To ni prvi tovrsten primer, saj so maja 2008 odkrili črva v vietnamskem prevodu, ki je neopaženo ždel na strani več mesecev, letošnjega februarja pa so iz podobnih razlogov pobrisali...

4 komentarji

Na voljo prva beta Firefox 4

Slo-Tech v Firefox 4 Beta 1

vir: Mozilla.org
Mozilla.org - Firefox 4, prihajajoča različica ognjene lisičke, bo prinesla obilico novosti, med katerimi je nedvomno najbolj opazen prenovljen uporabniški vmesnik. Tega, na moč podobnega Googlovemu Chromeu, si že lahko ogledate v prvi beta različici, ki je za prenos in namestitev na voljo skoraj vsem uporabnikom spleta, za uporabnike operacijskih sistemov Windows, Linux in OS X. Večino sprememb je sicer zaenkrat vključenih le v primeru različice za Windows, npr. ukinitev vrstice z meniji, ki jih nadomesti oranžen gumb Firefox z najbolj pogosto uporabljanimi izbirami.

Prva beta različica je prav to, prva v vrsti mnogih. Razvijalci so namreč obljubili, da ji bo vsakih 7 do 14 dni...

76 komentarjev

Internet Explorer po dolgem času s pridobitkom

CNet - Skoraj pol leta je minilo od zadnjega pregleda tržnih deležev brskalnikov, zato si poglejmo, kako so si razdelili trg v preteklem mesecu. Zanimivo je, da se je po dolgem času trend padanja tržnega deleža Internet Explorerja ustavil. Micrsoftov paradni konj se je z absolutnega minimuma pri 59,8 odstotkih pobral na 60,3-odstotni tržni delež, kar gre pripisati porastu v številu uporabnikov IE8 - tudi na račun uveljavitve Windows 7, kamor je integriran. Nasprotno je Firefox nekoliko izgubil in pristal pri 23,8 odstotkih, kar je zadoščalo za drugo mesto. Chrome je pridobil petino odstotne točke in je s 7,2-odstotnim deležem uporabnikov na tretjem mestu. Četri je Applov Safari (4,9 odstotka), peta pa Opera (2,3 odstotka).

15 komentarjev

Izšla Opera 10.60

TechCrunch - Štiri mesece po izidu Opere 10.50 je izšla nova verzija, ki nosi oznako 10.60. Beta je izšla pred dvema tednoma, a so Norvežani pohiteli in končno inačico pripravili zelo urno. Kakor namiguje majhno povečanje številke verzije, sprememb ni mnogo, so pa uporabne. Omenimo podporo za geolokacijo, osvežen uporabniški vmesnik, podporo WebM za video v HTML5 in, vnovič, hitrostne izboljšave. Proizvajalec trdi, da je Opera 10.60 za polovico hitrejša od predhodnika. Prenos je že mogoč z domače strani proizvajalca.

72 komentarjev

Chrome daleč najpočasnejši v HTML5 izrisovanju

engadget - Z Internet Explorer 9 Microsoft nadaljuje svoje strinjanje z mednarodnimi standardi, saj bodo še močno nadgradili podporo standardu HTML5. Ker so na voljo že predogledne (t.i. preview) različice Internet Explorer 9, so se pri Download Squad odločili preveriti, kako se IE9 odreže v HTML5 ter ga primerjati z drugimi tremi velikimi brskalniki za operacijske sisteme Windows, Firefoxom 3.7, Chromeom in Opero.

Strojno pospeševanje izrisovanja s pomočjo grafičnega čipa naj bi delovalo v vseh štirih brskalnikih. Avtor testa sicer ni popolnoma prepričan, če to drži za Opero, a razvoj poteka v to smer, saj imajo očitno zaposlene strokovnjake za strojno pospeševanje. Podporo je bilo v primeru Chromea vključiti z dodatnimi ukazi v bližnjici,...

62 komentarjev

Zaščita pred sesuvanjem vtičnikov tudi v Firefoxu

Mozilla.org - Sprememba tretje številke v različici Firefoxa, ki ga uporablja okoli 400 milijonov ljudi po vsem svetu, običajno označuje manjše posodobitve na področju varnosti in zanesljivosti. Tokrat pa je novost precej pomembnejša, tako da gre pravzaprav za novo zmogljivost.



Mozilla je izdala podporo v dolgo pričakovano različico 3.6.4 brskalnika Firefox, ki prinaša zaščito pred sesuvanjem vtičnikov (plug-ins). Odslej namreč podobno kot v Googlovem Chromu tečejo v svojem procesu. Če se npr. med ogledom videa ali igranjem iger sesuje Adobejev Flash, lahko uporabniki nemoteno nadaljujejo z uporabo brskalnika, za ponovno delovanje sesutega vtičnika pa je potrebno le osvežiti spletno stran.

V različici...

56 komentarjev

Kateri najhitrejši brskalnik je v deželi tej?

Ars Technica - Z izidom Safarija 5 ta teden je Apple postal avtor najbolj sveže različice brskalnika in hkrati zadnji proizvajalec, ki se je pohvalil, da je njihov brskalnik najhitrejši. Tak slavospev ob izidu nove verzije zapiše kar vsako podjetje, zato so si na Ars Technici pogledali, kateri brskalnik je v resnici najhitrejši. Preizkušali so hitrost JavaScripta v Windows in Mac OS X. Rezultati kažejo, da Safari 5 ni tako hiter, kot bi si Steve Jobs želel, čeravno je hitrejši od Safarija 4.

Na sistemu z Mac OS X so si nasproti stali Safari 5.0, Chrome 5.0.375.70, Firefox 3.6.3 in Opera 10.53, medtem ko sta se jim v Windows pridružila še Internet Exxplorer 8 in 9, Chrome pa je zamenjal Chrome...

90 komentarjev

Izšel Safari 5

OSNews - Apple je izdal novo verzijo svojega brskalnika Safari. Peta inačica brskalnika je brezplačno na voljo za uporabnike Macintoshev in Windows, prenos je že mogoč z domače strani.

Kot je to te dni modno, se Apple hvali s hitrostjo in odzivnostjo brskalnika. Prenovili so pogon Nitro za JavaScript, ki naj bi bil 30 odstotkov hitrejši od predhodnika in tri odstotke hitrejši od Chromovega. Prav tako so dodobra podprli HTML5 z dodatnimi API-knjižicami. Novost je še tehnologija DNS prefetching, ki jo je premierno predstavil Google. Brskalnik po naložitvi strani preišče povezave na strani in pri DNS-strežnikih poizve po IP-naslovih...

46 komentarjev

Izšel Chrome 5.0

Google - Na dan mladosti je izšla nova stabilna različica Googlovega brskalnika za platforme Windows, Mac in Linux. Za Windows je Chrome že dlje časa v stabilni verziji, medtem ko je to prva taka inačica za Mac in Linux. Peta verzija je izšla le štiri mesece po četrti, a kljub temu prinaša veliko novosti. Chrome 5.0.375.55 ima poleg vrste varnostnih popravkov še možnost sinhronizacije ne le zaznamkov, temveč prav vseh nastavitev na različnih računalnikih, delovanje razširitev v načinu inkognito, API-je za geolokacijo, App Cache, povleci in spusti za datoteke in druge lastnosti HTML5. Flash za zdaj še ni integriran v brskalnik, se pa naj bi to zgodilo z izidom Flasha 10.1. Prenos je...

43 komentarjev

Internet Explorer vztrajno izgublja

Tržni delež skozi čas glede na NetApplications

vir: HotHardware
HotHardware - Še en mesec je za nami, na trgu spletnih brskalnikov pa ni večjih pretresov. Internet Explorer še vedno izgublja tržni delež, Firefox se giblje okrog četrtine, Chrome pa nezadržno raste. Tokrat po podatkih NetApplications (ki se nekoliko razlikujejo od StatCounterja) lahko vidimo, da je Internet Explorer prvič po dolgem času padel pod 60%. Njegov tržni delež je v aprilu namreč znašal 59,95%, približno enako, kot ob izidu Internet Explorer 4 daljnega leta 1997.

Firefox se, kot rečeno, giblje okrog četrtine deleža in je v aprilu pridobil manj kot desetinko odstotne točke (+0,07%). Chrome je pridobil 6 desetink odstotne točke, kar znaša veliko večino Internet Explorerjeve...

30 komentarjev

Microsoftovo brskalniško izbirno okno spet luknjičavo

Ars Technica - Zgodba o izbirnem oknu v operacijskem sistemu Windows, kjer lahko uporabniki med petimi najpriljubljenejšimi brskalniki izberejo svojega privzetega, vnovič dobiva smešne podtone. Spomnimo, da je Microsoft najprej površno spisal algoritem za tvorjenje psevdonaključnih zaporedij, tako da statistično niso imeli vsi brskalniki enakih možnosti, da zasedejo poljubni položaj. Napako so kasneje odpravili, a kaj ko so si v poljski inačici privoščili še večji spodrsljaj.

Zaradi napake v JavaScriptu je vrstni red brskalnikov vedno enak. Prvi je vedno Internet Explorer, nad čimer se bodo ciniki suho pridušali, sledijo pa mu Firefox, Opera, Chrome in Safari. S pomikom drsnika najdemo na drugem in tretjem listu še sedem manj znanih brskalnikov. To se zgodi, ker je...

39 komentarjev

Oblačno tiskanje v Chrome OS

Google - Google si je za svoj operacijski sistem Chrome OS zamislil nov pristop k tiskanju dokumentov na oblačen način. Ideja je preprosta: z razširjanjem oblačnega računalništva in različnih mobilnih naprav imajo uporabniki dostop do osebnih dokumentov prek različnih naprav od vsepovsod, čemur pa tiskalniki ne sledijo. Ti za svoje delovanje še vedno potrebujejo lokalne gonilnike, njihov razvoj za vse kombinacije operacijskega sistema in strojne opreme pa ni izvedljivo. Kljub temu bi bilo lepo, če bi lahko tiskali z vsake naprave.

Zakaj pa ne, so rekli v Googlu. V Chrome OS so vse aplikacije spletne aplikacije, zato lahko na enak način upravljamo tudi s tiskanjem. Google Cloud Print je storitev, ki uporabi oblak, ker je to skupna točka vseh naprav, da omogoči tiskanje z vseh naprav. Namesto lokalnega sistema se aplikacije naslonijo na...

8 komentarjev

Opera še vedno nezadovoljna z Microsoftom

The Register - En mesec je od tega, ko je Microsoft zakopal bojno sekiro z Evropsko komisijo in v Windows vključil izbirno okno, kjer lahko uporabniki pred prvo povezavo z internetom izberejo, kateri brskalnik bi želeli uporabljati. V prvi vrsti so jim na voljo IE, Opera, Firefox, Safari in Chrome, v drugi vrsti pa se skrivajo še nekateri manj znani. Nekoliko jim je zagodel njihov generator psevdonaključnih števil, ki v prvi implementaciji ne deloval pravilno, a so to po opozorilih kmalu popravili. Zgodba bi bila končana, če se ne bi vnovič oglasili Norvežani.

Pisci Opere, ti isti Norvežani, ki so vso stvar sprožili, še vedno niso zadovoljni s končno rešitvijo. Moti jih, da je izbirno okno pri sveži...

43 komentarjev

Quake 2 v HTML5, novosti v Chrome 5

Aero Peek

vir: TG Daily
TG Daily - Čeprav bo Chrome neposredno v brskalnik vključil tudi Flash, razvoja na standardu HTML5 še zdaleč ne opuščajo. Še več, predstavljajo vedno nove in nove stvari, kjer so s predstavitvijo Quake 2, ki nativno teče znotraj brskalnika, dodobra predstavili zmogljivosti HTML5.

Začeli so z javansko predelavo pogona Quake II, poznanega pod imenom Jake2 in osnovanega na GPL izdaji kode izvornega, Id-jevega Quake II pogona, nato pa vse skupaj s pomočjo Webkit Toolkita, WebGL in WebSockets prevedli v Javascript. Sprva so bili nadvse presenečeni, da so dosegali kar 30 sličic na sekundo (na prenosniku), a igra lahko teče tudi hitreje, do in prek 60 sličic na sekundo. Googlov predstavnik Chris Ramsdale je povedal, da...

25 komentarjev

Firefox pridobiva, IE izgublja

TG Daily - Rezultati pregleda tržnega deleža brskalnikov kažejo, da je vodilni Microsoftov Internet Explorer v marcu spet izgubil nekaj uporabnikov. Njegov tržni delež je z 61,58 odstotka zdrsnil na 60,65 odstotka, kar je nov najnižji rekord. Nekoliko se je okrepil Firefox, ki ima s 24,52-procentnim deležem odstotek več uporabnikov kot prejšnji mesec. Z močno rastjo nadaljuje Chrome, ki je presegel šest odstotkov, kar pomeni, da se je njegov delež zvišal za desetino. Safari in Opera nista pridelala opaznih sprememb, se je pa na seznamu po novem znašla Opera Mini, ki ima za zdaj 0,78-odstotni delež.

Tako pravi statistika za cel svet, medtem ko je v Evropi Firefox mnogo bolj priljubljen. Ocenjujejo, da domuje na kar 40 odstotkih računalnikov. Slovenija je tu nad evropskim povprečjem, saj Firefox uporablja več kot polovica uporabnikov. Največji delež ima...

36 komentarjev

Flash integriran v Chrome

Bo ta prizor redkejši?

vir: TG Daily
TG Daily - Čeprav je Chrome v samem vrhu nativne podpore predvajanja video in zvočnih posnetkov, Google obljublja, da bodo uporabnikom v čim krajšem možnem času predstavili Chrome, ki bo Flash imel vgrajen v sam brskalnik. Prvo različico celo lahko že uporabljate, a je del najmanj stabilne in najnovejše razvojne veje Chromea, trenutno označenega kot verzijo 5. Podobno funkcionalnost lahko pričakujemo tudi za Firefox, saj Google in Adobe sodelujeta z Mozillo, s katero pripravljajo nov, standarden API za vtičnike za brskalnike.

Trenutne rešitve namreč ne dovoljujejo pretirane integracije vtičnikov v same brskalnike. So zelo omejujoče, slabo dokumentirane...

27 komentarjev

Izbira Theore problematična za Mozillo?

Primerjava kakovosti enakih posnetkov v različnih formatih

vir: Dark Reading
Daring Fireball - Pri peterici najpomembnejših brskalnikov (Internet Explorer, Firefox, Chrome, Safari in Opera) za nativno prikazovanje video vsebin v sklopu standarda HTML5 pri podpori Theore vztrajata Mozilla za Firefox ter Opera. Ne dolgo nazaj je namreč tudi Microsoft naznanil, da bodo z Internet Explorer 9 podprli odprt, a patentiran in plačljiv format H.264, podobno kot Google s Chromeom in Apple s Safarijem (oba brskalnika sta osnovana na pogonu WebKit). Na blogu Daring Fireball se je tako John Gruber razpisal na to temo in predstavili svoje mnenje, kaj bi ta odločitev lahko prinesla v času, ko mobilne naprave postajajo vedno pomembnejše pri brskanju po spletu.

Odločitev proti podpori H.264 je presenetljiva iz treh razlogov. Prvi je brez dvoma...

77 komentarjev

Microsoft pokazal prve obrise Internet Explorerja 9

Ars Technica - Na konferenci MIX10 je Microsoft izpolnil pričakovanja in pokazal prve obrise, kakšen bo Internet Explorer 9. Javnosti so namreč izdali program Windows Internet Explorer Platform Preview, ki prikaže zmožnosti Internet Explorerja 9 spletnim razvijalcem in Microsoftovi ekipi nudi koristne povratne informacije. Platform Preview bo posodobljen približno vsakih osem mesecev.

Seveda ne gre za celoten brskalnik, marveč je Platform Preview za zdaj zgolj zelo oskubljena verzija pogona. Nima zavihkov, naslovne vrstice ali gumba nazaj, ima pa ključne sestavne dele za razvijalce: pogon, JavaScript, strojno pospeševanje in orodja za razvijalce.

Poleg pogona najdemo na Platform Previewu še začetno stran, kjer je pet Speed Demov, pet HTML5 demov in pet grafičnih Demov. Kot...

35 komentarjev

Prenos alternativnih brskalnikov poskočil

Ars Technica - Microsoftovo izbirno okno v evropski verziji Windows, ki uporabnikom ponudi izbor IE-ja, Opere, Firefoxa, Chroma in Safarija kot privzeti brskalnik, konkurenci že dela uslugo. Pri ArsTechnici so se pri proizvajalcih brskalnikov pozanimali, ali po splavitvi novega okna beležijo več prenosov. Odgovor je pritrdilen.

Norvežani, ki so spor z Evropsko unijo s svojo pritožbo zanetili, opažajo učinke. V Opera Software so namreč dejali, da so se prenosi njihovega brskalnika v Belgiji, Franciji, Španiji, Poljski in Veliki Britaniji več kot potrojili. Podrobnih številk niso imeli, so pa njihovo objavo obljubili.

Tudi Mozilla, ki ima v Evropi že tako ali tako močno zaledje, pridobiva. Prvi podatki, s katerimi razpolagajo, kažejo, da so zaradi ponujene možnosti izbire pridobili med 50 in 100 tisoč novih uporabnikov. Njihov predstavnik za stike z javnostmi dodaja, da pričakujejo še povečanje teh številk, ko bo Microsoft izbirno okno ponudil še v drugih evropskih državah.

Apple se na vprašanje...

11 komentarjev

Internet Explorer 6 je pokopan

The Register - Raziskave trga sicer kažejo, da devetletni mastodont še sporadično miga na nekaterih računalnikih, a to ni zaustavilo njegova pogreba. V četrtek so v Denverju k poslednjemu počitku pospremili Internet Explorer 6, med prijatelji znanega tudi kot IE6, ki je umrl 1. marca v Mountain Viewu v Kaliforniji zaradi delovne nezgode. Slovesnosti se je udeležilo mnogo ljudi, še več pa jih je poslalo cvetje. Med njimi so bili tudi starši pokojnika iz Redmonda, ki so k cvetju priložili kartico z besedami
Thanks for the good times IE6, see you all @ MIX when we show a...

18 komentarjev

Izšla Opera 10.50

Opera Web Browser - Norvežani so danes izdali novo verzijo svojega brskalnika Opera, ki se sodeč po raziskavah trga nikakor ne uspe zasidrati med najpriljubljenejše brskalnike, a ima trdno bazo zadovoljnih in ponosnih uporabnikov. V zadnjih 36 urah so pri Opera Software zelo pohiteli in izdali kar pet kandidatov za izid; bržkone se je mudilo, da ujamejo Microsoftovo splavitev izbirnega okna za izbor brskalnika v Windows, ki ga je izsilila EU.

Razvijalci trdijo, da je Opera 10.50 najhitrejši brskalnik doslej in testi beta verzije to potrjujejo. Podobno titulo si lasti tudi Google Chrome, tako da bo moral zmagovalca odločiti fotofiniš. Za zdaj so izdali le verzijo za Windows, medtem ko bosta tisti za Linux in OS X sledili kmalu.

Kaj je novega? JavaScript poganja nov pogon Carakan, slike izrisuje...

211 komentarjev

Chrome pridobival, Firefox in IE izgubljala

ComputerWorld - Prvi marčevski dnevi so čas, da si pogledamo statistiko uporabe brskalnikov za februar. Ponovno je največji zmagovalec Googlov Chrome, ki svoj tržni delež povečal za osem odstotkov na 5,61 odstotka, s čimer trdno drži tretje mesto. Drugi je Firefox, ki pa je že tretjič zapored izgubljal. Z odstotkom manj uporabnikov kot mesec poprej so s 24,23-odstotnim tržnim deležem še vedno drugi. Podobno izgubo je utrpel vodilni Internet Explorer, katerega vse različice uporablja 61,58 odstotka uporabnikov. Priljubljenost Opere in Safarija se ni bistveno spremenila.

Internet Explorer 6 ima še vedno visok delež, saj domuje na 19,8 odstotka v internet povezanih računalnikov. Strani se trudijo temu narediti konec. YouTube je napovedal, da bodo 13. marca nehali podpirati ta antični brskalnik. V četrtek pa bo...

67 komentarjev

Čez en teden zadnje dejanje v vojni Microsoft-EU

ComputerWorld - Prihodnji ponedeljek bo Microsoft kupcem operacijskega sistema Windows v Evropi začel prodajati verzijo, ki je usklajena s protimonopolnimi zahtevki EU. Vse skupaj je zakuhala norveška Opera, ki se je leta 2007 pritožila, da Microsoft protežira lasten brskalnik z avtomatsko vključitvijo v Windows. Po več letih je EU z Microsoft sprejela salomonsko rešitev, da bo v Windows vgrajeno posebno okno, kjer bodo uporabniki lahko izbrali, kateri brskalnik želijo namestiti.

V tako imenovanem ballot screenu bo navedenih pet najpriljubljenejših brskalnikov ta hip - IE, Firefox, Chrome, Opera in Safari. Veliko črnila je bilo prelitega okrog tako trivialnih stvari, kot je vrstni red prikaza (abecedni...

53 komentarjev

Bo Mozilla zaupala kitajskemu CA?

Slashdot - Med razvijalci Mozille poteka zanimiva debata, ali naj kitajski CNNIC ostane na seznamu zaupanja vrednih overiteljev digitalnih potrdil (CA-jev) ali ne. CA-ji so pomemben steber varnosti na internetu, saj brez njih komunikacija po varnih kanalih s šifriranjem ne bi bila varna. Ko se brskalnik poveže na neko stran, ki uporablja šifrirano komunikacijo (s predpono https), bo strežnik najprej pokazal, da pozna določen ključ za enkripcijo. V drugi fazi pa bo moral dokazati svojo istovetnost, kar se stori z digitalnim certifikatom (cert), ki ga podeli eden izmed zaupanja vrednih CA-jev. Če zaupamo CA-ju, potem ta jamči, da je strežnik res, za kogar se predstavlja, in da ključ ni poznan nikomur drugemu. V nasprotnem primeru je povezava res lahko varna, a kaj ko je na drugi strani lažna stran.

Od lanskega oktobra je v seznamu zaupanja vrednih CA-jev v Mozilli tudi kitajski CNNIC (China Internet Network Information Center). Mnogi so takrat uvrstitvi CNNIC-a v to elitno druščino...

13 komentarjev

Opera najhitrejša

Prenovljen grafični vmesnik

vir: CNet
CNet - Z izidom najnovejše beta različice Opere, brskalnika, ki se vztrajno drži spodnjega dela lestvice popularnosti, Norvežani, ki jo razvijajo, vztrajno zatrjujejo, da je Opera 10.50 beta najhitrejši brskalnik na svetu. Ta naslov naj bi si prislužila z uporabo popolnoma novega pogona za prikazovanje Javascripta, Carakan. Po CNetovih poročilih dejansko nekaj je na teh trditvah, saj so na Core 2 Quad 6600 s 4 GB pomnilnika in 64-bitnih Windows 7 primerjali Opero 10.50, zadnjo stabilno različico 10.10 ter zadnjo razvojno različico Chromea, 4.0.266.0. Slednji je s 510.4 ms v SunSpider JavaScript sintetičnem testu zaostal za skoraj desetinko...

104 komentarji

Januar najuspešnejši za Chrome

ComputerWorld - Še en mesec je naokoli in spet si lahko pogledamo statistiko uporabe internetnih brskalnikov. Zmagovalec prejšnjega meseca je gotovo Googlov Chrome, ki se je uspel prebiti na tretje mesto. S 5,2-odstotnim tržnim deležem (0,6 odstotne točke več kot decembra) je že decembra prehitel Safari in ga potisnil na četrto mesto. Internet Explorer je izgubil pol odstotne točke in pristal pri 62,2 odstotka, kar pomeni da je modri e v lanskem letu kumulativno izgubil 10 odstotkov. Znižal se je tudi tržni delež Firefoxa, in sicer za 0,2 odstotne točke na 24,4 odstotka.

Poglejmo še podrobnejše rezultate po verzijah. Osovraženi Internet Explorer 6 je izgubil skoraj odstotek in domuje le še na 20,1 odstotka računalnikov. Podoben minus je zabeležil tudi IE7, ki ima 14,6-odstotni delež, medtem ko je IE8 pridobil poldrugo odstotno točk in dosega...

31 komentarjev

Velika Britanija: IE je dovolj varen

Slashdot - Novice o bitkah v brskalniški vojni, ki ji ni videti konca, so vedno zanimive. Nedavno smo poročali, da je Nemčija začasno odsvetovala uporabo brskalnika Internet Explorer, ko je bilo ugotovljeno, da so zlikovci za napad iz Kitajske na Google in druga podjetja izkoristili prav pomanjkljivosti v tem programu. Microsoft je teden kasneje luknje zakrpal in načeloma je uporaba Internet Explorerja od takrat naprej varna.

Za razliko od Nemčije so v Veliki Britaniji mnenja, da Inernet Explorer ni kaj posebej luknjast. V njihovem parlamentu je namreč lord Avebury postavil vprašanje, ali britanska vlada sodeluje z nemško in francosko pri debatah o varnosti IE-ja in kakšno priporočilo bodo izdali svojim podanikom.

Iz njihovega Home Officea (vladni oddelek za varnost in red) so odgovorili, da so člani evropske skupine EGC (European Government CERTs), kakor tudi omenjeni državi. Nadalje so dejali, da jemljejo internetno varnost resno in tesno sodelujejo z Microsoftom in drugimi. Poudarili so...

7 komentarjev

Vimeo podpira HTML5

Starejši HTML5 demo

vir: TG Daily
TG Daily - Čeprav nativna podpora video posnetkom v sklopu standarda HTML5 ni popolnoma določena, podpora oznakam vseeno ostaja. To so sprva izkoristili inženirji pri YouTubeu (že pred njimi pa podjetje NeoSmart, ki je izdelalo proxy), ki so pred tremi dnevi najavili posebno stran, namenjeno HMTL5, medtem ko so jim pri Vimeu sledili z enodnevno zamudo. Pri Vimeu obljubljajo, da naj bi v HTML5 načinu delovalo okrog 90% vseh videoposnetkov, naloženih v zadnjem letu.

Obe strani imata ključne lastnosti enake - videoposnetki so enkodirani s pomočjo kodeka h.264 in zahtevata uporabo Googlovega Chromea, Safari 4.0+ ali Internet Explorerja s Chrome vključkom. Zanimivo je, da ni podprt Firefox, saj se je Mozilla...

96 komentarjev

Izšel Firefox 3.6, podpora odslej tudi v slovenščini

Personas je del Firefoxa 3.6

vir: Mozilla.org
Mozilla.org - Izšel je Firefox 3.6. Tokrat so se razvijalci osredotočili predvsem na hitrost, zanesljivost in varnost, a tudi novosti se je nabralo kar nekaj. Najbolj zanimiva za uporabnike je storitev Personas, s pomočjo katere lahko uporabniki spremenijo izgled brskalnika z enim klikom. Na voljo je več deset tisoč tem, po namestitvi pa ni potrebno ponovno zagnati Firefoxa. Odslej bo preverjal tudi vstavke in skrbel, da imate nameščene najnovejše različice.



V Sloveniji uporablja Firefox okoli 750.000 ljudi, Mozilla Support pa jih obišče le 35.000 mesečno. Nizko število uporabnikov strani s podporo iz Slovenije ni presenetljivo, saj niso na voljo v slovenščini. Bolje rečeno - niso BILE na voljo. Mozilla Slovenija je namreč začela aktivno sloveniti Mozilla...

88 komentarjev

Nemčija: Odrecite se IE (vsaj začasno)

Heise - Nemški Zvezni urad za varnost in informacijsko tehnologijo (BSI) je uradno odsvetoval uporabo Internet Explorerja. K tej potezi jih je vzpodbudil nedavni vdor iz Kitajske, pri katerem so napadalci izkoristili do tedaj neodkrito luknjo v Internet Explorerju za napad na Google in druga zahodna podjetja.

BSI piše, da so prizadete verzije IE6, IE7 in IE8 v Windows XP, Visti in Sedmici. Popravka za zdaj še ni na voljo in ker tudi poganjanje IE-ja v varnem načinu in izključitev Acitve Scripting nevarnosti popolnoma ne odvrne, BSI priporoča uporabo alternativnih brskalnikov.

Kaj točno je šlo narobe, si lahko preberete v McAfeejevi analizi. Naslednji paket popravkov bo Microsoft izdal 9. februarja, tako da imajo hekerji še dosti časa za izrabo pomanjkljivosti.

Pa pri nas?

105 komentarjev

Kitajski napadi izkoristili luknjo v IE

CNet - Pred dnevi so odkrili, da so kitajski hekerji od decembra do 4. januarja napadli celo vrsto zahodnih podjetij, zaradi česar je Google celo napovedal, da se bo umaknil iz Kitajske. Microsoft je priznal, da je eden izmed krivcev za uspeh napadalcev tudi njihov brskalnik. Kot je dejal Mike Reavey, vodja Microsoftovega Security Response Center, je bil Internet Explorer eden izmed uporabljenih vektorjev za napad. Podjetje McAfee pojasnjuje, da so napadalci izkoristili pomanjkljivost IE zero-day in ne napake v PDF-jih. Luknja naj bi obstajala v vseh verzijah Internet Explorerja od 5.01 naprej, medtem ko Reavey trdi, da so bili prizadeti le uporabniki IE6. V intenzivni preiskavi, ki poteka o dogodku, sodelujejo MS, Google, Adobe, Mandiant in McAfee. Več o tem.

22 komentarjev

Firefox 3.6 še ta mesec

Persone

vir: CNet
CNet - Naslednja posodobitev Internet Explorerju najbolj nevarnega in sploh najbolj razširjenega brskalnika na svetu, Firefox 3.5, ki je poznana kot Firefox 3.6, bo po krajši zamudi najverjetneje izšla še ta mesec. Prvotno je bilo načrtovano, da bo izšla še pred koncem leta 2009, a se je zalomilo tik pred koncem, pri Mozilli pa niso želeli izdati nedokončanega izdelka. Testi brskalnika v obliki kandidatke za izid (RC1) pri približno milijonu uporabnikov gredo za zdaj dobro, večjih napak niso odkrili, če bo tako ostalo še naprej, pa bodo dosegli načrtovan cilj izida v zadnjih dveh tednih januarja.

Persone, do sedaj podprte s pomočjo razširitve, bodo v Firefox 3.6 vgrajene že tovarniško, dobili pa bomo še...

78 komentarjev

Chrome prehitel Safari

ComputerWorld - Rezultati raziskav o tržnem deležu brskalnikov za december kažejo, da je Googlov Chrome prehitel Safari in si priboril tretje mesto na listi najbolj uporabljanih brskalnikov. Za ta podvig je potreboval skromnih 16 mesecev, k čemur gotovo botruje tudi slaven starš, povod, da se je to primerilo prav zdaj, pa je bila izdaja verzij za Mace in Linux. Prvo mesto je ohranil Internet Explorer, ki je sicer izgubil odstotno točko in zdaj obvladuje 62,69 odstotkov trga, sledi pa mu Firefox s četrtinskim deležem. Chrome in Safari imata vsak po slabih pet odstotkov, peta pa ostaja Opera s poltretjim odstotkom uporabnikov.

Razčlenitev po inačicah pokaže, da je decembra Internet Explorer 8 s 37,8 odstotki prehitel ostale verzije IE-ja (čas je že bil), žalostno pa je, da mu še vedno sledi Internet Explorer 6 s 33,5 odstotki. Očitno je, da...

19 komentarjev

Firefox 3.6 in 4.0 zamujata

CNet - Božično in prednovoletno obdobje je na Mozilline razvijalce Firefoxa očitno vplivalo nekoliko preveč sproščujoče, saj so napovedali, da bodo zamaknili izid naslednjih večjih verzij, 3.6 in 4.0. Prvi, 3.6, naj bi po prvotnih napovedih izšel še letos, a se to (očitno) ne bo zgodilo. Pri mozilli tako načrtujejo, da bo do izida prišlo v prvem četrtletju leta 2010. Nekoliko več časa si bodo pustili tudi za razvoj Firefox 4.0. Prvotne napovedi za njegov izid so bile za drugo polovico leta 2010, a se je to spremenilo v konec leta 2010 oz. celo začetek leta 2011. Prvo beta različico Firefoxa 4.0 lahko pričakujemo tekom prihodnjega poletja.

Zakasniti datum izida nove različice brskalnika je v današnjih časih dokaj zanimiva poteza, saj je s svojo hitrostjo Chrome nekoliko zamajal tla do sedaj najpopularnejšim brskalnikom, celo tako močno, da gre po njegovih stopinjah zdaj še Opera s pre-alpha različico, katere glavni namen je pohitriti izrisovanje Javascripta. Potrjen je tudi rek, da se...

21 komentarjev

Opera 10.5 pre-alpha

Opera software - Opera je danes v svet poslala 10.5 pre-alpha različico svojega popularnega namiznega brskalnika. Glavni namen je predstavitev Javascript pogona s kodnim imenom Carakan, ki je po njihovih besedah tudi do 7-krat hitrejši od trenutne Opere.



Med drugimi novostmi najdemo Presto 2.5 pogon, ki prinaša vrsto CSS 3 novosti in nov grafični pogon Vega, ki že podpira strojno pospeševanje. Med drugimi pomembnejšimi novostmi moramo omeniti še bistveno izboljšano podporo pregledovanju pornografije oziroma privatnemu brskanju, kot se to politično korektno imenuje.

Kot vsi predogledi je Opera 10.5 pre-alpha še dokaj nestabilna a je vseeno na voljo za prenos že danes.

Kaj je tisto kar bi vas prepričalo, da zamenjate brskalnik?

76 komentarjev

'Jabolčni' in 'pingo' Chrome beta

Google - Čeprav ima Chrome že kar nekaj uporabnikov na operacijskih sistemih, osnovanih na Linuxu ter na OS X, so ti brskalnik morali prevesti sami iz izvorne kode, ki je delo projekta Chromium, s tem pa so dobili razvijalsko različico. Uporabniki operacijskih sistemov Windows že kar nekaj časa lahko uživamo v uradnih stabilnih, beta ter razvijalskih različicah, ki jih je mogoče namestiti z le nekaj kliki. Uradno beta različico, ki je ni treba prevajati, so zdaj dobili tudi uporabniki sistemov Linux in OS X, a slednji še nimajo podpore razširitvam brskalnika.



Prav razvijalska različica za Windows že kar nekaj časa deloma uradno podpira razširitve, a je bilo le-te relativno težko najti. Zanje so obstajali posebni forumi, z najnovejšo beta...

25 komentarjev

Microsftova verzija Wikipedia je EntityCube

CNet - Microsoft je javnosti predstavil testno verzijo projekta EntityCube, ki se zgleduje po Wikipediji. V kocki bodo poskušali zbrati biografske podatke o vseh, ki se pojavljajo na spletu. Torej bodo že objavljen material, ki je raztresen po milijonu strani, zbrali na enem mestu. Nato se bo s to zbirko podatkov dalo početi marsikaj zanimivega, na primer narisati bo moč kakšen graf socialne povezanosti in poznanstev, avtomatsko sortirati ljudi po poljubnih kriterijih in podobno.

Microsoft poudarja, da se EntityCube razlikuje od preprostega brskalnika. Tudi slednji sicer lahko najde želene informacije o osebah, a morajo ljudje nato sami preklikati mnogo strani in izluščiti bistvo. Microsoft bo to storil za vas na enem mestu, za razliko od Wikipedije pa se bo omejil pretežno na ljudi.

7 komentarjev

Microsoft in EU morda do dogovora že 15. decembra

ComputerWorld - Microsoft se je oktobra z Evropsko komisijo sporazumel, da bo v svoj operacijski sistem vključil izbirno okno, ki bo uporabniku ponudilo najpriljubljenejše spletne brskalnike. Ta si bo nato izbral svojega favorita, s čimer bo Microsoft zadostil zahtevam EU, ki mu je očitala monopolne vedenje in ščitenje Internet Explorerja. V Bruslju so z bili idejo zadovoljni, majhne pripombe so izrekli le izdelovalci konkurenčnih brskalnikov, zaradi česar bo Microsoft to okno malo predrugačil.

Ena izmed pomembnejših sprememb bo naključni vrsti red brskalnikov na izbiro, ki se bo vsakokrat premešal. Microsoft jih je želel razvrstiti po abecedi glede na avtorja, s čimer bi se na prvo mesto zavihtel Applov Safari, kar pa bi lahko vodilo v oportunistično poimenovanje. Druga pripomba je šla na račun programa, ki bo okno odprl. Nesprejemljivo je, da bi ga odprl Internet Explorer, so v en glas zatrdili konkurentje, zaradi česar bo sedaj okno odpirala neka nevtralna aplikacija. Dodatno bo potrebno...

51 komentarjev

ChromeOS: V prihodnosti ni prostora za diske

Wired News - Google je včeraj predstavil nekaj svojih zamisli, kakšen bo njihov operacijski sistem ChromeOS in kaj bo omogočal. Sundar Pichai iz Googla razlaga, da si želijo uporabnike razveseliti s skoraj trenutnim vklopom, ki bi trajal največ sedem sekund, tako da bi se računalnik vključil tako hitro kot televizor. To bodo dosegli z odstranitvijo diskov iz naprav, ki bodo poganjale ChromeOS. Namreč, tega operacijskega sistema Google ne bo prosto delil po spletu, marveč ga bo moč dobiti le z nakupom naprav proizvajalcev, ki bodo z Googlom sodelovali. ChromeOS ne bo tekel na klasičnih netbookih, ampak nekoliko večjih s tipkovnicami polne velikosti, trackpadi in normalno velikimi zasloni.

Ker te naprave ne bodo imele trdih diskov, bodo nujne podatke...

158 komentarjev

Pet let Firefoxa

Phoenix 0.1

Ars Technica - Pred davnimi časi sta prvo brskalniško vojno bila Microsoft z Internet Explorerjem in Netscape s svojim Navigatorjem, ki se je kasneje preimenoval v Communicator. Na prelomu tisočletja je vojno dobil Microsoft, ki je nato nekaj časa užival obdobje brez hude konkurence. Mir je bil kratkoživega značaja, saj se je 9. novembra 2004 pojavil novi tekmovalec - Mozilla Firefox 1.0. Pet let pozneje še vedno teče druga brskalniška vojna, kjer sta glavna igralca prav IE in Firefox.

Razvoj Firefoxa se je uradno začel že leta 2003, ko je Mozilla Organization objavila, da se bodo z Mozilla Suite preusmerili na Firefox in Thunderbird. Prvotno se je Firefox imenoval Phoenix, a so ga preimenovali v...

23 komentarjev

Firefox prehitel Internet Explorer 6

Ars Technica - Ob izteku meseca oktobra je spet čas, da si pogledamo statistiko tržnega deleža brskalnikov. Kakšnih večjih pretresov ni bilo, tako da je na prvem mestu še vedno prepričljivo Microsoft, saj ima eno izmed verzij Internet Explorerja nameščenih 64,64 odstotkov uporabnikov, kar je odstotno točko manj kot mesec dni prej. Prebežniki so se relativno enakomerno razvrstili med Firefox (24 odstotkov, prirast 0,32 odstotne točke), Safari (4,4 odstotka, prirast 0,2 odstotne točke) in Chrome (3,6 odstotka, prirast 0,4 odstotne točke). Norveške Opere uporabniki še vedno ne vzamejo za svojo, saj je njen tržni delež ostal praktično nespremenjen pri 2,17 odstotka.

Dinozavrski Internet Explorer 6, ki ga...

86 komentarjev

Firefox bo zaznaval nagib

Nagibanje vsebine brskalnika

vir: CNet
CNet - Prihajajoča posodobitev Firefoxa, različica 3.6, bo znala brati podatke iz vgrajenega akcelometra. Slednji so dandanes predvsem pogosti v mobilnih telefonih, najdejo pa se tudi v prenosnih računalnikih, saj je z njimi enostavno zaščititi trdi disk ob padcih prenosnikov. Firefox bo podatke uporabil na podoben način, kot se uporabljajo v mobilnih telefonih - za zaznavanje položaja naprave. Najbolj pogost način uporabe je za obračanje slike na zaslonu, pogoste pa so tudi igre, kjer se npr. kroglico upravlja z nagibanjem naprave. Prav to naj bi bil zaenkrat tudi namen implementacije v Firefoxu, saj bi to zaznavanje lahko razvijalcem prek novega APIja odprlo...

39 komentarjev

Microsoft in EU složna

The Register - Microsoft in Evropska komisija sta tik pred sklenitvijo dogovora, poroča Network World, ki naj bi zaključil proti-monopolno bitko, ki se vleče že celo desetletje. Prvi predlog, ki ga je Microsoft ponudil julija, se Komisiji in konkurenci ni zdel dovolj dober, medtem ko je novi bojda boljši. Evropska komisarka za konkurenco Neelie Kroes je o tem dejala, da verjame, da imajo pravi odgovor. Microsoft se je zavezal, da bo v novem Windows izbirno okno, kjer bo uporabnik lahko izbiral med do 12 brskalniki, ki bodo imeli točno enako opaznost in enostavnost uporabe kot Internet Explorer. Poleg tega so obljubili, da bodo piscem programov zagotovili dostop do dokumentacije, ki jo potrebujejo za združljivost aplikacij z okoljem Windows.

3 komentarji

Google odgovarja Microsoftu

ComputerWorld - Prolog: Google izda vtičnik Chrome Frame, ki Internet Explorer od verzije 6 naprej opremi z Googlovim pogonom, kar omogoči pravilen prikaz strani, ki uporabljajo v Internet Explorerju nepodprte dele standarda HTML5. Prvo dejanje: Microsoft se na izid odzove s priporočilom, da uporabniki Googlov vtičnik ignorirajo, saj da poveča število ranljivosti v brskalniku.

V drugem dejanju na oder spet stopi Google. Ta pravi, da je resnica obratna in da Chromov dodatek dejansko poskrbi, da je IE varnejši. Brskanje z njim namreč uporabnikom omogoči dostop do močnih filtrov proti ribarjenju in malwaru ter tehnologijo sandbox, ki jih IE6 nima. IE7 in IE8 slednjo sicer podpirata, vendar le v Visti in Windows 7, ne pa na Windows XP. Poleg tega pa naj bi se vtičnik samodejno posodabljal, ne da bi uporabnik to sploh opazil. Na potezi je Microsoft.

18 komentarjev

Google bo posodobil IE6

Ars Technica - Če krava ne gre h koritu, bo šlo pa korito h kravi, bi lahko opisali nov Googlov poskus, da olajša razvoj spletnih aplikacij. Ne le zase (Google Wave), temveč tudi razvijalcem po svetu, ki jih je Microsoft obsodil na še dodatnih pet let trpljenja, ker zaradi podjetij, ki se zanašajo na delovanje IE6, vanj ne morejo ustreliti milostnega strela.

Google je tako predstavil Google Chrome Frame, vtičnik za Internet Explorer 6, 7 in 8, ki vanje vgradi Chromov Javascript V8 in WebKit pogon, s čimer pride tudi podpora za HTML 5 (npr. canvas značko, SVG, itd.) in vse ostale dobrote, ki jih lahko spletni razvijalci redno uporabljajo za sodobne brskalnike, a morajo zaradi večine uporabnikov še vedno nameniti nesorazmerno veliko časa za vzdrževanje...

54 komentarjev

Chrome 3.0 stabilen

Prenovljena stran v novem zavihku

CNet - V le enem letu po izidu prve stabilne različice Googlovega brskalnika Chrome je oznako stabilne dobila tudi različica 3.0, ki prinaša nekaj novosti. Od predhodne stabilne različice, 2.0, je v V8 javascript testu hitrejša za 25% oz. kar 2,5-krat od prve beta različice, ki so jo lahko stestirali uporabniki operacijskih sistemov Windows.

Prenovljena je tudi stran, ki se prikaže v na novo odprtem, praznem zavihku in ki zdaj ne ponuja več neposrednega iskanja po zgodovini. Namesto 3 x 3 mreže zadnjih obiskanih strani in njihovih predogledov jih je zdaj le 8 (dve vrstici s štirimi predogledi), pod katerimi se nahajajo zadnji zaprti zavihki. Chrome 3.0 je tudi prva stabilna različica, ki podpira HTML5 <video> oznako....

39 komentarjev