» »

Hekerji napadli največjo pakistansko banko

Hekerji napadli največjo pakistansko banko

Slo-Tech - Največja pakistanska banka NBP (National Bank of Pakistan), ki je v državni lasti in predstavlja podružnico centralne banke, je bila v noči s petka na soboto žrtev resnega hekerskega napada, poroča The Record. Napad je prizadel zaledne sisteme (backend) in strežnike, ki skrbijo za delovanje poslovalnic, bankomatov in mobilnih aplikacij. V napadu kljub škodi niso odtujili finančnih sredstev. Iz banke so sporočili, da so že v soboto izolirali prizadete sisteme. Napadla jih ni izsiljevalska programska oprema (ransomware), temveč je šlo za bolj klasičen napad z eskalacijo privilegijev.

Večino poslovalnic in bankomatov so uspeli usposobiti že v ponedeljek, preostanek pa v nadaljevanju tedna. Kljub temu so vesti nekatere komitente dovolj prestrašile, da so na bankomatih dvigovali svoje prihranke. K temu so pripomogle nekatera pompozna poročila v medijih, da naj bi bilo prizadetih kar devet bank, kar ne drži. V ponedeljek je morala zato naval na banke (bank run) ustaviti vlada z jasnim sporočilom, da nihče od komitentov ni bil oškodovan.

A komitenti so se spomnili incidenta pred tremi leti, ko so v hekerskem napadu na Bank Islami komitenti dejansko izgubili sredstva. Tedaj so izmaknili 30.000 evrov z lažnimi transakcijami s kreditnimi karticami. Ukradeno je banka komitentom povrnila.

2 komentarja

MrStein ::

Tedaj so izmaknili 30.000 evrov


Torej en "avto srednjega razreda"?
In to pride v novice?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

ZigaZiga ::

MrStein je izjavil:

Tedaj so izmaknili 30.000 evrov


Torej en "avto srednjega razreda"?
In to pride v novice?

Idealno bi bilo, da bi banka sama obvestila komitente (in medije, ker bi s tem ohranila kredibilnost - pač ne-skrivanje dogodkov nekomitentom). Iz novic sicer ni razvidno, ali je banka obvestila medije ali pa so mediji kako drugače prišli do tega.

Ampak ja, vsako podjetje ali organizacija bi v idealnem svetu moralo biti odkrito glede napadov / ropov (fizičnih in digitalnih).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nadgradnja informacijskega sistema v britanski banki TSB ljudi odrezala od denarja za

Oddelek: Novice / Ostalo
135705 (3307) feryz
»

Britanska Tesco Bank zaradi hekerskega vdora komitentom zamrznila račune

Oddelek: Novice / Varnost
76019 (3581) doctor78
»

Izbira banke (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
19452226 (28961) MrStein
»

Bankomati nemškega proizvajalca tarča hekerskega napada

Oddelek: Novice / Varnost
64753 (3892) krneki0001
»

V velikem vdoru v banke pokradli več stomilijonov dolarjev

Oddelek: Novice / Varnost
1611716 (9702) gus5

Več podobnih tem