»

Prvo srečanje AI varilcev v Torek v Muzeju

hey GPT3, write a description for a Homebrew AI club, that brings together a new breed of engineers using natural language to program AI prompts to do useful things, building on current cutting edge AI projects such as you." and ask Google to translate it to Slovene.

vir: Kiberpipa
Računalniški muzej -

Klub domačih AI varilcev je skupnost inženirjev, ki navdušeno uporabljamo naravni jezik za programiranje pozivov (nalog?) AI. Klub se redno srečuje, da bi delil ideje in delal na projektih, katerih cilj je narediti umetno inteligenco bolj uporabno in dostopno vsem. Člani kluba neprestano raziskujejo nove načine uporabe umetne inteligence, da bi naša življenja postala lažja in učinkovitejša, in vedno radi delijo svoje ugotovitve s preostalo skupnostjo. Če želite izvedeti več o tem, kako z umetno inteligenco izboljšati svoje življenje, potem je klub domačih AI varilcev idealen kraj za vas.

... tole je rezultat verige treh dobro odmerjenih "promptov" ali iztočnic za sisteme umetne inteligence, ki so letos dosegli nov nivo kvalitete in popularnosti. Tisoči programerjev po svetu se igrajo z njimi in razvijajo intuicijo za dobre iztočnice za pisanje kode, slikanje slik, animiranje videov.

V torek, 25.10.2022 ob 18:00 vabimo v muzej vse takšne pionirje na spoznavno srečanje, kjer...

0 komentarjev

Tretji WordPress meetup Ljubljana

Slo-Tech - V četrtek, 22. 5. ob 19.00, vas vabimo v Kiberpipo na že tretji WordPress meetup Ljubljana.
Če ste WP razvijalci, blogerji ali zgolj navdušenci nad WordPressom in bi se radi družili s sebi podobnimi, boste na pravem mestu.

Čakajo vas zanimiva predavanja:

- Martin Žibert: FittipaldiPress, od oPcache-a do statičnih HTML-jev in najprej do HipHop-a;
- David Klasinc: Zakaj so profesionalne WordPress teme sranje;
- Marko Zabreznik: WordPress v slovenščini;
- Jure Čuhalev: O WordPress vitčniku "Advanced Custom Fields".

... in s sponzorji podprta runda piva.

Še mikrolokacija, da ne bo izgovorov: Kiberpipa (pasaža kavarne Evropa, pri Knjižnici Otona Župančiča) v Ljubljani.
Več info & RSVP na www.meetup.com.

Se vidimo.

0 komentarjev

Spomladanski Javascript Meetup Ljubljana

Slo-Tech - Pomlad je tu, čas za naslednji ljubljanski Javascript Meetup! Toplo vreme, zanimiva predavanja, dobra družba, zastonj pivo. Super bo.

Predavanja:

  • Firebase: Skip backend for simple JavaScript apps - Miha Rebernik;

  • Asm.js - Anže Pečar;

  • Falling in love with AMD & RequireJS - Primož Cigler.

Potekal bo v sredo, 2. 4. 2014 ob 19:00 v Kiberpipi (pasaža kavarne Evropa, pri Knjižnici Otona Župančiča).
Več na: meetup.com

11 komentarjev

Ta teden v Ljubljani: Apache Isis, DJ delavnica, Varnost internetne (VoIP) telefonije,, Funkcijsko programiranje v blatu

Varnost internetne (VoIP) telefonijev

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Danes 12.11 ob 18h (v Mediateki Knjižnice Otona Župančiča) vas vabimo, da si v Kiberpipi ogledate predavanje avtorja Kevin Meyer; Apache Isis (nekdaj znan kot Naked Objects for Java), dobro uveljavljeno ogrodje za hitri razvoj, protitipiranje in nameščanje javanskih aplikacij. Razvijalec mora zgolj zapisati poslovno logiko v par POJO-tov, nakar jo Isis dinamično ponudi klientom bodisi preko spletnega vmesnika bodisi preko RESTful API-ja. Brez skrbi, ne gre (še) za eno ogrodje za generiranje kode, ampak za preprost sistem, ki z introspekcijo pregleda vaše POJO-te jih obogati z nekaj hitrimi anotacijami.

Vsi kul inžinirji govorijo o funkcijskih jeziki, a nikoli niste imeli časa, da bi si jih pobližje ogledali? Naslednje predavanje Do pasu v blatu je priložnost za širjenje...

7 komentarjev

Jutri poslovilni žur Kiberpipe

Slo-Tech - Kiberpipa se poslavlja. A le za to sezono in le od trenutnega prostora na Kersnikovi 6. Zgodbo verjetno poznate iz medijev. Za kratko osvežitev: Študentska organizacija želi na obstoječi lokaciji na Kersnikovi 4 oz. 6 odpreti hostel, pod njim restavracijo oz. menzo, v kleti, kjer je zdaj Kiberpipa, pa kuhinjo. Zraven se bo gradila še garažna hiša. Prostora za nas oz. za tak program kot smo ga izvajali doslej, tam žal več ni.

Dobro desetletje je bila Kiberpipa na Kersnikovi 6 valilnica idej in soustvarjalka slovenske informacijske tehnologije. In prav to tudi ostaja. Menjamo le prostor, a ne tudi energije in entuziazma.

Da se dokončno poslovimo od letošnje sezone in trenutnega prostora na Kersnikovi kot se spodobi,...

16 komentarjev

Razstava Goto 1982, zadnja priložnost

Enigma na razstavi

Slo-Tech - Že leto dni v Muzeju novejše zgodovine poteka razstava zgodovine računalništva. A vsake dobre stvari je enkrat konec in tako se bodo eksponati kmalu premaknili v Tehniški muzej Bistra.

Če želite ujeti še zadnjo priložnost za preigravanje delujočih Commodorjev, Spectrumov, prvih Macintoshov ali pa se dotakniti (sicer ugasnenega) Zuseja ter delno ohranjene Enigme, potem ste vabljeni v ponedeljek ob 18.00 na slovesnost ob zaprtju. Razstavljeni so eksponati vse od šestdesetih let dalje. Zadeva je zanimiva tako za otroke (delujoči primerki) kot za tiste z daljšo brado, ki so te računalnike dejansko uporabljali in jih mika malce nostalgije. Je kak tak na Slo-techu?

Zaprtje razstave pa ima tudi širši namen. Nedavno je bilo...

21 komentarjev

V Kiberpipi prihodnji teden: OWASP Meetup, Mozilla Persona

Slo-Tech - Kiberpipini napovedniki se po krajšem premoru vračajo.

Prihodnji torek, 19.2.2013 tako organiziramo srečanje varnostnih strokovnjakov OWASP Slovenija. OWASP (Open Web App Security Project) je odprta, globalna, brezplačna in neprofitna mednarodna skupnost, ki se posveča dvigovanju varnostnega nivoja programske opreme. Dogodek se tokrat začne že malo prej kot običajno, ob 16:30, zaradi lažje logistike pa vas prosimo za predhodno prijavo skozi Eventbrite.

Vsebinsko bo razdeljen na tri sklope:
1. Predstavitev KOC RIS (Živa Gorup Reichmann);
2. Predstavitev največjih tveganj spletnih aplikacij – OWASP TOP 10 (Jure Škofič);
3. Zlivanje vgrajene, mobilne in spletne (ne)varnosti (Tadej Vodopivec).

V sredo, 20.2. ob 19:15 bo potem

1 komentar

Ta teden v Kiberpipi: telefončkarji, spletno iskanje

Poganjanje Krakena v živo. Na sredini je trdi disk z A5/1 mavričnimi tabelami.

Kiberpipa - Prvi polni novembrski teden se v Kiberpipi začenja z rednim ponedeljkovim srečanjem Coursera Python skupine. Uvodno predavanje tokrat prevzema Domen Kožar (iElectric), vodja slovenske Python meetup skupnosti, ki bo predstavil Kiberpipin interni CMS "Intranet", spisan v razvijalskem ogrodju Django.

V torek pride zgodba, o kateri smo na Slo-Techu že precej pisali: varnostna raziskovalca Matej Kovačič in Jaka Hudoklin bosta spregovorila o o njuni analizi varnosti GSM telefonije v Sloveniji. Še do letošnjega poletja je bilo namreč zaradi rabe starejših šifrirnih algoritmov mogoče nepooblaščeno prestrezati SMS sporočila, oz. celo prevzeti mobilno identiteto uporabnika in v njegovem imenu...

0 komentarjev

V Kiberpipi ta teden: iščemo nove sodelavce + veliko stvari

Kiberpipa vabi nove sodelavce in sodelavke

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Ta teden malo drugače; za začetek s povabilom k sodelovanju. Kiberpipa trenutno aktivno išče nove sodelavce - programerje z ljubeznijo do odprte kode, intermedijske umetnike vseh vrst, DIY entuziaste. Če se najdete v kateri od teh vlog, oziroma vas vsaj malo zanima, vas prosimo za prijavo na e-poštni naslov maja@kiberpipa.org, do konca meseca.


Od torka do četrtka bomo čez dan (od 12h do 19h) na 13. Študentski areni na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Najdeš nas na Eko otoku, kjer bomo skupaj z društvom Duh Časa izvajali servisiranje in reciklažo odsluženih računalnikov. Iz zbranih računalniških komponent bomo sestavljali računalnike, jih opremljali z brezplačnim odprtokodnim sistemom Ubuntu GNU/Linux, ter jih na koncu predali Zavodu Študentska svetovalnica, ki bo računalnike podaril socialno ogroženim dijakom in...

14 komentarjev

V Kiberpipi ta teden: Coursera Python meetup, Ada Lovelace, Slovenski startupi, o delu v digitalnem PR

Kiberpipa - Nocoj, v ponedeljek 15.10. ob 18h, ter vsak ponedeljek v naslednjih dveh mesecih vas vabimo na Coursera Python meetupe, kjer bomo skupaj spremljali spletni tečaj učenja programskega jezika Python An Introduction to Interactive Programming in Python pri ameriški univerzi Rice v Houstonu. Tečaj se začenja ta teden, traja 8 tednov in vključuje tedenske domače naloge. Naš načrt je imeti 8-9 meetupov, kjer bomo reševali domače naloge, razpravljali o njih, tu pa tam pa vključili še krajše predavanje o uporabi Python-a. Nocoj sta na vrsti orientacijsko predavanje, ter že tudi prvi teden nalog. Tečaj je primeren predvsem za začetnike, prijava pa je še mogoča. Pripravljajo Andrej Pangerčič, Andraž Brodnik in Matej Cotman.

V torek 16.10. ob 19h, bomo ob praznovanju ob dnevu Ade Lovelace, samouke matematičarke in proto-programerke, gostili več predavateljic, ki so v svojem življenju in delu tako ali drugače povezane z znanostjo: intermedijsko umetnico Ano Čigon; Elizabeto A. Baretić Kolar,...

5 komentarjev

V Kiberpipi ta teden: SuperCollider, Globalna znanost

Postani E-starš (I.del), 22. Jun 2012

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V sredo 22.8. ob 18h, vabimo da si v Kiberpipi ogledate kako zainteresirano občestvo za fascinantni programski jezik za sintezo zvoka počasi a vztrajno raste. Poletno redno tedensko druženje prinaša zanimive rezultate. Zopet lepo vabljeni v hlad Kiberpipine kleti na neformalno srečanje SuperCollider, kjer nas (začetnike in naprednike) bo zopet razsvetljeval Jakob Leben.

V četrtek 23.8. ob 19h, se nam lahko pridružite na Študentski sekciji slovenskega društva za kognitivne znanosti, kjer vas in vaše nevrone pričakuje tudi v ležernem avgustu. Na srečanju, ki bo tokrat nosilo naslov Globalna znanost, se bomo v družbi mednarodnih gostov pogovarjali o pomenu angleškega jezika v znanosti in o...

0 komentarjev

V Kiberpipi ta teden: Finale MoMoSlo, Finale Spletne urice, No-LAN party, Postani E-starš

Java Web Applications with Tapestry 5, 07. Jun 2012

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V ponedeljek 18.6. ob 19h, vas vabimo na finale MoMoSlo kjer lahko ob 19h pričakujete Hrvoje Živko, ki bo govoril o IBM Worklight, Ekipa DrugiVid nam bo predstavila projekt 2ndSight ob 19:30, Andrej Mihajlov nam bo predaval ob 20h o lokalizaciji iOS aplikacij, ob 20:30 pa nas čaka sklepni del - druženje v Metropolu namenjeno zbiranju vtisov, spoznavanju, druženju ter iskanju priložnosti za sodelovanje.

V sredo 20.6. ob 19h, bomo zaključili sezono Spletnih uric 2011/2012. Pridite na grand finale, predavanje bo, koncert bo, Dj bo, pijača bo, dobra družba bo! Več podrobnosti v toku tedna na https://www.facebook.com/SpletneUrice.


V četrtek 21.6. ob 20h, se bo v Kiberpipi od 20. ure dalje...

1 komentar

V Kiberpipi ta teden:

POT: Umetnost vsebine: Slabi oglasi na Facebook omrežju (Domen Savič), 8. Maj 2012

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V ponedeljek 4.6. ob 19h, vabljeni na Smerokaz, kjer tokrat gostimo Miha, univerzitetnega diplomiranega novinarja, ki se je po petih letih dela v PRu in marketingu, znašel v vlogi urednika družbenih omrežij 24UR.

V sredo 6.6. ob 19h, bosta izkušnje iz NUK-a z nami delila Žiga Cerkvenik in Tine Musek. Razvoj interneta je funkcije in delovanje knjižnic postavil praktično na glavo. Če so bile še do nedavnega skorajda edino javno dostopno mesto znanja in informacij, danes vse bolj postajajo eno zadnjih mest, kamor človek še pogleda. Sodobnost išče informacije, ki so enostavne, zgoščene in predvsem na dosegu roke. Hkrati je spletno okolje precej bolj dinamično od tistega, v katerem so...

5 komentarjev

V Kiberpipi ta teden: Krvavo rdeče nebo: človeštvo v dobi geoinženiringa, Detour (1945)

Hvala za nevrone: Lilia Gurova, 24. Maj 2012

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek 29.5. ob 19h, nas bo Toni Pustovrh, raziskovalec pri Centru za proučevanje znanosti na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani, spoznal s kratko zgodovino koncepta geoinženiringa ter različnimi geoinženirskimi tehnologijami, njihovimi potencialnimi tveganji in neželenimi posledicami. Govorili bomo o možnosti geoinženirskih tehnik za namerno sovražno uporabo, kot »podnebno orožje«, prizadevanjih za komercializacijo nekaterih geoinženirskih tehnik ter o prvih omejenih geoinženirskih poskusih. Končno bomo opredelili tudi morebitno bodočo vlogo geoinženiringa v luči globalnih katastrofalnih sprememb okolja in množičnih izumrtij v geološki zgodovini življenja na Zemlji.


V...

5 komentarjev

Razstava GOTO 1982

Zuse Z23 v restavratorski delavnici

Slo-Tech - V Muzeju novejše zgodovine v Ljubljani 29.5. 2012 ob 18.00 uri odpira vrata razstava GOTO 1982 - razvoj računalniške kulture na Slovenskem, ki obeležuje 30 letnico angleškega ZX Spectruma (in tudi ameriškega Commodore 64). A to ne pomeni, da boste obiskovalci deležni le ogleda računalnikov iz osemdesetih let prejšnjega stoletja, v času se bomo vrnili tudi v šestdeseta leta. Z več kot stopetdesetimi eksponati bodo prireditelji skupaj s Kiberpipinim računalniškim muzejem, Tehniškim muzejem Slovenije in Muzejem Peek&Poke ter nekaterimi posamezniki, pokrili razvoj računalništva znotraj različnih časovnih obdobij.



Nekaj utrinkov iz zakulisja postavljanja takšne razstave si lahko ogledate v...

16 komentarjev

V kiberpipi ta teden: Responsive Design & Development, Postani E-starš, Glen or Glenda

VIP večer z Jožetom Mermalom – Pripoved o mestu v malem, 10. Maj 2012

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V sredo 16.5. ob 19h, vabljeni na kratka predavanja, ki se bodo osredotočila na specifične rešitve, ki so uporabne, ko delate responsive. Vsakemu predavanju bo sledil kratek Q&A, na koncu pa po potrebi še en skupni. Obravnavane teme bodo Designing responsive layouts, Defining breakpoints in responsive design, Tools for responsive development, Tables in responsive layouts in še druge. Predavali bodo: Matjaž Korošec, Marko Mrdjenovič, Marko Samastur, Sara Tušar Suhadolc, Davorin Pavlica.

V četrtek 17.5. ob 16h in v soboto 19.5. ob 10h, vas vabino na brezplačna predavanja za starše, kjer bo osnovni cilj informirati o pozitivnih in negativnih vidikih spleta, računalnika in mobilnih naprav....

0 komentarjev

V kiberpipi ta teden: Odprto kodni sistemi za varnostne kopije, #201 DoBox - orodje za projektno vodenje, Plaga Zombie

#199: Infografika ftw! w/ Leon van Bakel, 28. Mar 2012

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek 17.4. ob 19h, bomo na Pipinih odprtih terminih imeli predavanje, namenjeno tisti peščici, ki ne delajo varnostnih kopij svojih podatkov ali pa z obstoječo rešitvijo niso zadovoljni. Pregledali bomo sisteme za varnostne kopije, ki se uporabljajo v domačem in podjetniškem okolju (predvsem za linux odjemalce), poslušalci pa bodo dobili pregled rešitev za njihov problem. Poudarek bo na odprto kodnih rešitvi Bacula, s katero se je zadnje pol leta igral predavatelj Andraž Brodnik. Ogledali si bomo spletni vmesnik za Baculo, ki ga razvija Domen Kožar. Svoje poglede na rešitev z Amando in ostalimi alternativami pa nam bo predstavil Andraž Sraka, strokovnjak na področju sistemske...

2 komentarja

V kiberpipi ta teden: Document Freedom Day 2012, 8. Drupal meetup, Dementia 13

#199: Infografika ftw! w/ Leon van Bakel, 28. Mar 2012

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek 3.4. ob 18h, vas vabimo da z nami proslavite Document Freedom Day 2012 - Ta poseben dan, ko praznujemo odprte formate, bomo obeležili s predavanji na temo HTML5, odprtih video formatov, posebnim gostom in seveda tradicionalno torto.

V četrtek 5.4. ob 19h, vabljeni na osmo srečanje skupnosti Drupal Slovenija, kjer bo Janez Urevc predstavil učinkovito t.i. keširanje Drupala 7, Iztok Smolič pa bo predstavil razvoj lastnega inštalacijskega profila in uporabo z Aegir platformo za gostovanje Drupal spletišč, ki omogočajo, da prihranimo dan ali dva pri razvoju.

V četrtek 5.4. ob 20h, vabljeni v našo kinodvorano, v kateri na tokratšnji Filmšteki predvajamo Dementia 13, nizkoproračunski...

0 komentarjev

V kiberpipi ta teden: S04E04, Komentar starcraft2.si turnirja

Video za po poti, Jure Koren, 20. Mar 2012

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V ponedeljek 26.3. ob 19h, vabljeni na Mobile Monday, kjer ob 19h gostimo Iva Špigel, lastnika in člana uprave IT podjetja Perpetuum Mobile, ki nam bo predstavil svoj pogled na evropsko sceno startup podjetji, zakaj je tu težje ustvariti miljardo evrov vredno podjetje kot v ZDA, a vendar imamo v Evropi veliko uspešnih zgodb mladih podjetij. Ob 19:20 nam bo Matjaž Horvat predaval o projektu Boot to Gecko, ki ima dva visokoleteča cilja: uporabnikom želi omogočiti enostavno zamenjavo mobilnih telefonov brez ponovnega nakupa že kupljenih aplikacij, razvijalcem pa razvoj mobilnih aplikacij brez učenja vedno novih in novih programskih vmesnikov. Nadaljevali bomo ob 19:40, kjer na bo Anže...

6 komentarjev

V kiberpipi ta teden: Django 1.4, #197: Future layouts, Turkish Star Wars

VIP: Formule uspeha za PR podjetja, Andreja Jernejčič, 08. Mar 2012

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek 13.3. ob 19h, vas ob prihajajočemu izzidu 1.4 različice Python ogrodja Django vabimo, da se ponovno srečamo in delimo izkušnje. Dogodek je namenjen tako tistim, ki se šele želijo srečat z Djangom kot tudi bolj izkušenim saj bomo imeli predavanja na vseh nivojih. Dogodek je odprt za vse in se ni potrebno prijavit.

V sredo 14.3. ob 17h, bo z nami Robert Sedovšek http://galjot.si/. Predavanje bo zajemalo pregled možnosti HTML "layouta" (razporeditve elementov) s pomočjo Cascading Style Sheets, verzije 3 (CSS3).
Prikazani bodo problemi in rešitve, njihove prednosti, slabosti, omejitve, pri...meri, načini uporabe, podprtost v brskalnikih in v primeru nepodpore – (elegantni)...

4 komentarji

V kiberpipi ta teden: ETC festival, Maven, Astina, Andreja Jernejčič, Github Git training

#195: Medijski portal iz uredniškega in tehnološkega vidika, 22. Feb 2012

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Ta teden v Kiberpipi prirejamo festival Eclectic Tech Carnival, ki je srečanje žensk, ki se zanimajo za odprtokodne tehnologije. Vsak karneval (ponavadi vsako leto) organizira lokalna skupina s podporo mednarodne mreže žensk in kolektivov. Ljubljanski ETC nastaja v tesnem sodelovanju Kiberpipe z 13. Mednarodnim feminističnim in queerovskim festivalom Rdeče zore.

Med 6. in 9. 3. potekajo v Kiberpipi delavnice "SOLAR" [6. in 7. 10h-13h], "Koerperspule (Telesna tuljava)" [7.in 8. 15h-18h], ter "Strojna oprema, cel žur!" [8. in 9. 10h-13h]. Vse delavnice potekajo po dva dni dopoldne ali popoldne in so prosto odprte samo za ženske in trans osebe. Prav tako so za ženske v petek odprte predstavitve ter neformalno druženje vseh,...

18 komentarjev

V Kiberpipi ta teden: SuperCollider, SuperCollider delavnica, Nikoli za vedno

KDE 4.8, 31. Jan 2012

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek 28.2. ob 19h, bomo v Kiberpipino umetniško-razvijalno rezidenco gostili trenutno dva najbolj aktivna razvijalca SuperCollider programskega jezika za real-time zvočno sintezo ter algoritmično kompozicijo. SuperCollider je močno programsko okolje in jezik, katerega korenine segajo v Smalltalk in funkcionalne jezike. Tim in Jakob bosta na predavanju orisala spremembe v verzijah 3.5 (ki je pravkar izšla) in 3.6 (ki jo planiramo izdati v sodelovanju s...

0 komentarjev

V Kiberpipi ta teden: Firefoxovih prvih 10, #195: Medijski portal iz uredniškega in tehnološkega vidika

Utrinek iz legendarne zabave ob izidu Firefoxa 3

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek 21.2. ob 19h, nas za okroglo deseto izdajo Firefoxa čaka tradicionalno druženje v Kiberpipi, s pivom v roki in novo Firefoxovo nalepko na prenosniku. Na kratko se bomo sprehodili skozi Firefoxovih prvih deset izdaj in si pogledali, kaj vse lahko pričakujemo v naslednjih desetih različicah.

Na rednem torkovem Pipinem odprtem terminu bomo predstavili tudi Pontoon, prihajajoče Mozillino orodje za lokalizacijo spletnih strani. Namesto puljenja izvirnega besedlia iz spletnih strani in zlivanja prevodov nazaj vanje, se Pontoon integrira v spletno stran, tako da ima prevajalka kontekst in prostorske omejitve stalno pred sabo.

Brian King bo spregovoril o WebFWD (Web Forward), Mozillinem odprtem programu za spodbujanje...

0 komentarjev

V Kiberpipi ta teden: Facebook Graph API, Vidim Tresk!, Trigger Happy Hands

VIP večer z Ireno Fonda; Ko ljubezen do morja in rib postane uspešna podjetniška zgodba, 9. Feb 2012

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek 14.2. ob 19h, vabljeni na predavanje v sklopu Pipinih odprtih terminov, kjer si bomo z Igorjem Kolar pogledali programerske vmesnike za pripravo navideznega novičarskega portala na Facebooku. Ključni pojmi so Graph API, Ticker, Akcije, Objekti in Timeline.

V sredo 15.2. ob 19h, Radio Študent in Kersnikova v okviru platforme Radar oznanjata 'Vidim Tresk!', ki na enem mestu združuje, spodbuja in občuduje kreativnost mešanja vizualnega in glasbe. Fuzija zvoka in slike se bo vrinila v vse razpoložljive prostore na Kersnikovi 4 in 6, kjer se bodo predstavili vizualni in glasbeni ustvarjalci s fotografijami, inštalacijami, glasbenimi videi, avdiovizualnimi performansi in slovenska VJ...

1 komentar

V Kiberpipi ta teden: ACTA in SOPA, VIP z Ireno Fonda

7. srečanje Drupal Slovenija, 02. Feb 2012

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek 7.2. ob 19h, se bomo na Pipinih odprtih terminih na okrogli mizi pogovarjali o posledicah sprejemanja ACTA in SOPA zakonodaje, o elementih presenečenja v teh predlogih zakonov in o vsebinskih delih. V gosteh bodo: Andrej Piano, državni sekretar na ministrstvo za gospodarstvo, Jure Logar, državni nadzornik v Uradu informacijskega pooblaščenca, Lenart Kučić, novinar Sobotne priloge Dela, dr. Maja Bogataj Jančič, LL.M., ustanoviteljica in vodja Inštituta za intelektualno lastnino, Matija Šuklje, član društva FSFE, okroglo mizo pa bo moderiral Domen Savič, E-demokracija.si.



V sredo, 8.2. spletne urice odpadejo zaradi državnega praznika.

V četrtek 9.2. ob 19h, vabljeni na Večer za...

10 komentarjev

V Kiberpipi ta teden: Mobile gaming, KDE 4.8, Malverzacije na spletu, They Made Me a Criminal

KDE 4.2 Release Party,27. Jan 2009

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V ponedeljek 30.1. ob 19h, vas vabimo na Mobile Monday Slovenia, kjer bomo tokrat obravnavali mobilne igre. Ob 19h predava Dan Fiden, včasih Managing Producer razvoja iger na EA – Electronic Arts, kasneje pa generalni direktor podjetja Playfish San Francisco in vodja P&L, za razvoj iger socialnih omrežij, z enimi od najboljših razvojnih ekip na svetu.
Ob 19:30 predava ekipa Nordeus, mlado rastoče podjetje iz Srbije, ki stoji za najbolj popularno športno igro Top Eleven, kjer imajo trenutno več kot 1.000.000 aktivnih dnevnih uporabnikov. Ekipa nam bo povedala kako so prišli do ideje, osvojili Facebook svet ter se kmalu razširili tudi na mobilne platforme.
Ob 20:30 pa bo na vrsti BREENGA, plod domačega programerskega in...

0 komentarjev

V Kiberpipi ta teden: Piano Media, #trenirka in #virant, Val 202 tviteraši

SU #192: Bloganje, klobuki in sprednja stran interneta, 18. Jan 2012

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V ponedeljek 23.1. ob 18h, bo v sklopu Pipinih odprtih terminov Tomáš Bella predaval o Pianu Media. Predavanje bo potekalo v angleščini.

V torek 24.1. ob 19h, vabljeni na Pipine odrte termine, kjer bomo pregledali skupne točne in pomembne razlike dveh družbeno-spletni akciji #trenirka in #virant, medijsko dojemanje obeh fenomenov in naukov o medijski komunikaciji na spletu, ki jih lahko potegnemo iz obeh dogodkov.

V sredo 25.1. ob 19h, se nam pridružite na Spletnih uricah, kjer bomo gostili posadko, ki tvita za Val 202. Razložili nam bodo kako smiselno vključiti tvite v radijski medij, ter kako se soočajo z tviti.

3 komentarji

V Kiberpipi ta teden: LeanEngine, Swizec Teller in The Stranger

Kiberpipa - V torek 17.1. ob 19h, bomo na Pipinih odprtih terminih spoznali orodje LeanEngine in z njim v najkrajšem času povezali svojo mobilno aplikacijo z Googlovim AppEngine-om. Praktično brez programiranja na strežniškem delu bo vaša aplikacija znala shranjevati podatke v oblak in se avtentikacije s pomočjo Facebook, Google, Yahoo ali OpenId računa. Po kratki predstavitvi projekta bosta avtorja projekta (Matjaž Tercelj in Peter Knego) še na praktičnem primeru pokazala enostavnost uporabe.
 VIP večer s Francijem Zavrlom - Bistvo marketinga je zgodba, 12. Jan 2012

VIP večer s Francijem Zavrlom - Bistvo marketinga je zgodba, 12. Jan 2012


V sredo, 18.1. ob 19h nam bo Swizec Teller v predavanju Bloganje, klobuki in sprednja stran interneta povedal zgodbo o tem, kako so mu kar naenkrat vsi začeli govoriti, da zna blogat in da ve, kaj dela.

V četrtek 19.1. ob 20h, vabljeni v naš kino Filmšteka, kjer bomo tokrat pogledali pravi noir trailer, pozabljene mojstrovine Orsona Wellesa. The Stranger Orsona Wellesa je takoj po koncu druge svetovne vojne šokiral ameriško...

0 komentarjev

V Kiberpipi ta teden: digitalni sprejemnik za 433 MHz, Kronokraktor, Bridging the Gap, VIP s Francijem Zavrlom

#190: Twenity – lansiranje - NOVOLETKA, 21. Dec 2011

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek 10.1. ob 19h, vas vabimo na prve Pipine odprte termine v novem letu, kjer bo Tomaž Šolc predstavil preprost in poceni digitalni sprejemnik za 433 MHz področje z USB priklopom in prilagitev za znano orodje “tcpdump“.

V sredo 11.1. ob 19h, si bomo na Spletnih uricah pogledali orodje Kronokrator, ki omogoča da ugotovite kam gre vaš čas, s čimer vam pomaga bolše obvladovati čas. Predava Boštjan Jenko.

V četrtek 12.1. od 18h, bo na oddelku za biologijo Biotehniške fakultete v predavalnici B4 na Večni poti 111 v Ljubljani potekal pogovor dr. Špele Petrič s prof. dr. Zlato Luthar in Majo Smrekar v okviru projekta Bridging the Gap. Interdisciplinarnost, katerih navidez skrajni primer...

2 komentarja

V Kiberpipi ta teden: E-demokracija.si, Twenity, Film je umetnost, Sinergija, No-LAN party

Kiberpipa - V torek 20.12. ob 19h, vas vabimo na Pipine odprte termine, kjer se bomo tokrat posvetili analizi spletne predvolilne kampanije. Rezultate analize slovenske predvolilne spletne kampanje 2011 bosta predstavila Barbara Kvas in Domen Savič, urednika portala E-demokracija.si.

V sredo 21.12. ob 19h, bomo na zadnjih letošnjih Spletnih uricah predstavili Twenity, nadaljevanje prototipnega projekta Twitfluence, ki je izračunaval vplivnost uporabnikov na Twitterju.
Twenity je nastal kot plod sodelovanja med podjetjema IlovarStritar in Neolab. Tako bosta Robert Ilovar in Grega Stritar na spletnih uricah predstavila delovanje in skušala razložiti ozadje, ki je pripeljalo do prve verzije produkta, ki bo prvič predstavljen javnosti ravno v okviru tega predavanja.

V četrtek 22.12. od 12 ure dalje, bomo v Kiberpipini kinodvorani predvajali izbor filmov na temo nuklearne energije, ki ga je pod skupnim naslovom 'Film je umetnost električne energije, najbolj seksi tok pa prihaja iz razcepljenih...

0 komentarjev

V Kiberpipi ta teden: AppCircus, Java s JBossAS7, Responsive web applications, Santa Claus versus the Devil

VIP večer s Pavlom Vrabcem: Zgodba o medijski hiši

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V ponedeljek 12.12. ob 19h, vas vabimo na MobileMonday na temo AppCircusa, tekmovanja z namenom promocije mobilnih aplikacij. Izmed vseh prijavljenih aplikacij, se bo deset izbranih predstavilo pred žirijo strokovnjakov. Zmagovalec bo prejel nominacijo za Mobile Premier Awards, ki bo potekal med Mobile World Congress konferenco v Barceloni.

V torek 13.12. ob 19h, bodo na račun spet prišli vsi ljubitelji Jave. Na Pipinih odprtih terminih bosta predavala Aleš Justin in Tomaž Cerar o uporabi JBossAS7, za zelo hiter razvoj aplikacij. Ker se napoveduje precej obiskovalcev iz tujine, bo predavanje najverjetneje v angleščini.

V sredo 14.12. ob 19h, so kot vsako sredo na sporedu Spletne Urice...

2 komentarja

V Kiberpipi ta teden: planetarna astrofotografija, Groovy on Grails, VIP - Pavel Vrabec

SU #187: Merjenje učinkovitosti aktivnosti na Facebooku, 30. Nov 2011

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek 6.12. ob 19h, nas bo na Pipinih odprtih terminih o planetarni astrofotografiji predaval Matic Smrekar, absolvent študija fizike, astrnomsko-geofizikalne smeri, koordinator astronomskih opazovanj, predavatelj, vodja izobraževalnega programa za mentorje in učitelje astronomije in vodja programa predavanj Astronomskega društva Labod. Je aktiven član društva Temno nebo Slovenije.

V sredo 7.12. ob 19h, ste vabljeni na Spletne uric, kjer nam bo Gregor Petrin predstavil, kako iz ideje čim hitreje in s čim manj stroški razviti delujoč prototip spletne aplikacije. Krajši del predavanja bo namenjen splošnim principom prototipiranja, glavnina pa se bo osredotočila na pristop s platformo

1 komentar

V Kiberpipi ta teden: Spletno nakupovanje, Socialnumbers, nadgradnje sposobnosti človeka, Film'šteka, Veseli dan kulture 2011

Nokia: Show your skills hackathon, 26. & 27. Nov 2011

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek 29.11. ob 19h, nas bo na Pipinih odprtih terminih Gorazd Žagar, ki mu informacijska varnost ni tuja, popeljal v čudoviti svet spletnega nakupovanja. Preleteli bomo zgodovino razvoja nakupovanja na svetovnem spletu, spoznali plačilna sredstva in njihove zlorabe, potipali varnost spletnih trgovin (demo), se vprašali o učinkovitosti standarda PCI DSS v2 in pokukali v Zakon o plačilnih storitvah in sistemih.

V sredo 30.11. ob 19h, ste vabljeni na Spletne uric, kjer bomo tokrat spoznali Socialnumbers, statistično orodje, ki meri učinkovitost aktivnosti v družabnem omrežju Facebook. Facebook je postal uveljavljen marketinški kanal za podjetja, težava, s katero se podjetja in agencije...

7 komentarjev

V Kiberpipi ta teden: 2ndSight, Transmediji, WDS brez WDS, IPv6 v Windows Server 2008 R2, Show your skils!

MomoSlo S04E01: HTML5 vs. apps, 14. Nov 2011

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek 22.11. ob 19h, bomo na Pipinih odprtih terminih gostili 2ndSight, tim štirih mislecev in mentorice, kateri so razvili več programskih rešitev za različne pametne telefone z zaslonom občutljivim na dotik, ki slepim in slabovidnim pomagajo pri vsakodnevnih opravilih. Rešitve s katerimi so tudi uspešno zastopali podalpsko znanje na svetovnem finalu Imagine cup, ki se je odvijal v New Yorku.


V sredo 23.11. ob 19h, bo na Spletnih uricah Sara Božanič predavala o razvoju "novih medijev", njihovo smrt in rojevanje ter razumevanje “transmedije” v sodobni oblikovalski praksi. Pod pojmom “transmedija” se ne skriva nič drugega kot le način oblikovanja vsebine, ki se dogaja na več različnih...

0 komentarjev

V Kiberpipi ta teden: 3fs in Infinum; Scala, Googlovo poletje kode in Akki; Future Friendly web; Minecraft, Pipacraft

POT: Izdelava video igralnega avtomata / video arcade machine in mini turnir, Izidor Makuc, 11. Nov 2011

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V ponedeljek 14.11. ob 19h, bomo na Mobile Monday Slovenia začeli v domačem duhu, z enimi od najboljših v regiji, slovenskim 3fs d.o.o. in hrvaškim Infinum d.o.o.. Po njihovih koristnih izkušnjah in nasvetih boste nastopili vi! Pridite, povejte svoje mnenje in komentarje, želimo slišati vaše želje, da bi v nadaljevanju sezone lahko priredili noro dobre dogodke.

V torek 15.11. ob 19h, se bo na Pipinih odprtih terminih zopet odvijal Cafebabe, tokrat s predavanjem, ki bo sestavljeno iz dveh delov in sicer o Scali ter Googlovem poletju kode in Akki. V prvem delu si bomo pogledali, kako lahko Scalo dodamo v obstoječ Javanski projekt. V nadaljevanju bo avtor, Alen Vrečko, predstavil Googlovo...

0 komentarjev

V Kiberpipi ta teden: Izdelava video igralnega avtomata, Minilo je 10 let, VIP z Milošem Ciričem

Otvoritev Kiberpipe, 9.11.2001

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek 8.11. ob 19h, bo na Pipinih odprtih terminih Izidor Makuc, ki skrbi za "hardwarski" del Kiberpipe, govoril o video igralnih avtomatih, ki so jih po letu 1990 izrinile igralne konzole ter osebni računalniki. Dandanes so igralni avtomati zelo popularni med zbiratelji ter navdušenci, ki jih izdelujejo doma v svojem prostem času. Pogledali si bomo torej, kako je predavatelj s pomočjo odprtih tehnologij sestavil igralni avtomat in kako lahko to naredite...

13 komentarjev

V Kiberpipi ta teden: Windows Azure, Hrvaški dizajn, M:Windows Phone 7, Petkov Django hackday

POT: Enhanced Mitigation Experience Toolkit, Edi Strosar, 18. Okt 2011

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek 25.10. ob 19h, bo na Pipinih odprtih terminih Anže Vodovnik, arhitekt in svetovalec pokazal kako lahko že danes načrtujemo spletne aplikacije, da so primerne za uporabo v "oblaku". Začeli bomo s kratkim uvodom in predstavitvijo konceptov ter arhitekture Windows Azure tehnologije, nadaljevali pa z izdelavo enostavne aplikacije, ki jo bomo ob koncu objavili v oblaku. Dotaknili se bomo tudi tehnik in dobrih praks, ki nam med drugim omogočajo, da z...

1 komentar

Kiberpipa: EMET in Geek management

SU #182: Perl & asihrono kodiranje spletnih aplikacij, Brane F. Gračnar, 12. Okt 2011

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Danes, v torek 18.10. ob 19h, bomo na Pipinih odprtih terminih spoznali kateri so osnovni mehanizmi zaščite
pomnilnika, predstavili bomo nektere najpogostejše napade s korupcijo pomnilnika (stack-based buffer overflow, SEH corruption, heap spraying…) in pogledali kako nas EMET lahko varuje pred njimi. Predava Edi Strosar, ki je entuziast informacijske varnosti, ki lovi EIP za zabavo in izziv.



V sredo 19.10. ob 19h bodo Spletne urice posvečene vsem geekom, ki iščejo delo in ljudem, ki geeke najemajo oziroma zaposlujejo. Na kaj je, kot geek, ki išče službo, potrebno biti pozoren in kaj vse naj bi delodajalci počeli, da geeki v podjetjih ne bodo izgubili motivacije. Predaval bo Tilen...

5 komentarjev

V Kiberpipi ta teden

Gneča na eni od preteklih splavitvenih zabav

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek 11.10. ob 19h, bo v okviru serij POT in CAFE BABE Matija Mazi predstavil izdelavo enostavne spletne aplikacije z Java Enterprise Edition 6 in Seam 3 čisto od začetka ter njeno kodo v celoti. Prvi primer nam bo pokazal, kaj nam omogoča že samo standardna Java EE, kasneje pa bomo videli še nadgradnjo s funkcionalnostmi, ki jih omogoča Seam 3, prav tako pa bo predstavljen OpenShift.

V sredo 12.10. ob 19h bo na spletnih uricah govora o asihronem kodiranju, torej kodiranju aplikacij s pomočjo t.i. event loopov. Brane F. Gračnar bo poizkušal na koderju prijazen način obrazložiti, zakaj je ravno asihrono kodiranje najbolj pogosta tehnika pri implementaciji masovno skalabilnih aplikacij.

V četrtek 13.10. ob 19h bo na

8 komentarjev

V Kiberpipi ta teden

Surfanje po spletu

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V Kiberpipi bo danes, v torek, 27.9.2011 ob 17h Predstavitev projekta "Center za računalniško opismenjevanje KAFULI"
Razvojno-izobraževalni projekt računalniškega opismenjevanja se je od oktobra 2010 do avgusta 2011 odvijal v Bobu Dioulassu drugem največjem mestu v Burkina Fasu. Del predstavitve bo tudi pogovor z Issiako Sanonom, ki je praktični del projekta izvajal v Burkina Fasu. Tema pogovora bo predvsem prihodnost računalništva v Zahodni Afriki ter kako lahko na razvoj dogodkov vplivajo evropski razvojni projekti. Predstavitev je sklepni akt projekta, ki ga izvajajo Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj in partnerska organizacija Kafuli, Burkina Faso.


Jutri v sredo, 28.9. ob 19h - Spletne urice #180 pa bo Firefox 7 release party
Tokratne spletne urice se...

3 komentarji

Django meet, uporabniška izkušnja in varnost v telefoniji

Fotografija s prejšnjega Django meeta

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - torek, 13.9.2011 ob 18h - Django Meet
Po dolgem poletju se bomo ponovno srečali z Djangom. Na tokratnem srečanju bodo svoje izkušnje ter rešitve težav z Djangom predstavili trije domači predavatelji (Gašper Fele Žorž, David Klasinc in Jure Vrščaj) ter hrvaški gost (Senko Rašić).


sreda, 14.9. ob 19h - Spletne urice - Silicjeva izkušnja
Kaj se dogaja v Silicijevi dolini na področju uporabniške izkušnje (UX) bo na prvem letošnjem predavanju predstavil Mitja Mavsar iz D-Labs. Avgusta se je s kolegom Danijelom Kurinčičem podal na konferenco UX Week, kjer sta prisluhnila, kako izkušnjo ustvarjajo pri večjih organizacijah in podjetjih kot so Google, Facebook, Mozilla, Microsoft ...

petek, 16.9. ob 19h - Pipini odprti...

22 komentarjev

Začetek nove sezone v Kiberpipi

Tesla orchestra na festivalu Ars Electronica 2011

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Poletna vročina se zaključuje, na ljubljanske ulice se vrača gneča in v Kiberpipi znova raste nivo aktivnosti.

torek, 6.9.2011 ob 19h - Otvoritev sezone in pregled poletnih dogodkov za geeke
Preko poletja smo si pipci napovedano vzeli oddih in obiskali nekaj konferenc, med drugim Djangocon v Amsterdamu, Europython v Firencah, Sauna Sprint v Tampere na Finskem, Chaos Communication Camp blizu Berlina in festival Ars Electronica v Linzu. Na hitro vam bomo predstavili kakšno je vzdušje na teh dogodkih, zakaj so to ultimativni geek dogodki ter zakaj verjamemo, da si jih bi morali ogledati tudi vi. Verjamemo da gre za zanimive dogodke in menimo da smo tam srečali vse premalo obiskovalcev ali sodelujočih iz Slovenije.

sreda, 7.9.2011 ob 19h - Spletne urice #177 2/3: I...

0 komentarjev

V Kiberpipi ob koncu poletja

Utrip s poletnega Django srečanja

Slo-Tech - Sreda - 31.8.2011 od 9h do 12h - Duh Silicijeve doline v Srednji Evropi
Ena izmed največjih prednosti Silicijeve doline je v tem, da je tam okrog vse polno investitorjev in se posamezniku povsem preprosto zgodi, da najbolj zanimivega investitorja srečaš že v lokalni kavarni. To bodo predstavniki Credo Ventures poskusili prenesti tudi na območje Srednje Evrope, med drugim tudi v Ljubljano, v Kiberpipo. Želijo se pogovoriti s podjetji, ki aktivno iščejo ali pa razmišljajo o investiciji. Če bi vas srečanje s predstavniki Credo Ventures zanimalo, so prijavite preko obrazca.

Sobota 3.9.2011 od 9h do 18h - Prevajalski maraton v sklopu Ubuntu Global Jam
Pred izidom nove različice Ubuntuja, se bodo med prihajajočim vikendom...

8 komentarjev

Poletje v Kiberpipi

Odprtokodna orodja za uspešen Python projekt - 1. del

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Kakor smo najavili že v naši zadnji najavi, bomo tokrat v Kiberpipi aktivni tudi poleti. Vsako sredo med 11h in 19h bodo naša vrata odprta za ustvarjalna srečanja tehnoloških navdušencev. Na voljo bo malce hladu, električni priključki, mize, interneti in kreativni vrstniki. Občasno pa lahko organiziramo kakšno srečanje izven teh časovnih okvirjev.

Prvo srečanje je na sporedu že v petek, 1. julija, ob 18h in sicer gre za Hacks/hackers sniff-up. Dogodek je namenjen združevanju novinarstva in tehnologij.



Naslednjo sredo, 6. julija ob 18h pa vas vabimo v Kiberpipo na Django Meet Ljubljana, kjer bomo govorili o novem znanju s konference DjangCon.eu in EuroPython. Na srečanju bodo...

17 komentarjev

V Kiberpipi zgolj še ta teden: No-LAN party

Come get some!

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Ta petek, 24. junija, bomo v Kiberpipi na Kersnikovi 6 sklenili letošnjo jubilejno, že 10. programsko sezono. Iskreno se zahvaljujemo vsem, ki ste prispevali s svojim znanjem in prisotnostjo, ter vas vabimo da se nam spet pridružite pri ustvarjanju naslednje sezone, ki jo začnemo septembra.

Ob taki priložnosti seveda ne sme manjkati dobrega nažiganja! Od 19. ure dalje bo na vrsti že sedmi No-LAN party s starimi računalniškimi igricami. V tekmovalnem delu se bodo igralci lahko pomerili v Dyna Blaster in Duke Nukem 3D. Med turnirji...

11 komentarjev

V Kiberpipi ta teden

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Danes ob 19h je spet na vrsti predavanje iz Cikla elektronike z naslovom Akumulatorji - jih res poznamo? Predavanje bo tokrat izjemoma v kavarni Metropol nad Kiberpipo. Na predavanju pa boste izvedeli, kakšne tehnologije se dandanes uporabljajo, kakšne so prednosti in slabosti posameznih akumulatorjev in kakšni so obeti za prihodnost. Gregor Maček je elektroinženir in podjetnik, ki ga je nezadovoljstvo nad obstoječimi električnimi vozili pripeljalo do načrtovanja in izdelave lastne vrste električno gnanih koles pod znamko eCat.

Jutri, v sredo 8.6. ob 19h bo na Spletnih uricah #177 Gregor Rebolj predstavil projekt Trafika, s katerim lahko slovenske revije prebirate na enem mestu. Predstavil bo dogajanje med načrtovanjem in razvojem bralnika ter načrte za...

0 komentarjev

V Kiberpipi ta teden: Blender in The Tunnel

Krasni novi novi val, 25. mar 2010

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek, 31.5., ob 19h vas vabimo na Pipine odprte termine, kjer bo Andrej Krebs iz Kiberpipe – večletni zadovoljni uporabnik, predstavil Blender, ki je večnamensko odprtokodno 3D orodje namenjeno modeliranju, animiranju (in osnovnemu skriptiranju) za slike, filme in igre. Z novim prenovljenim vmesnikom in izgledom v verziji 2.5 lahko z njim hitro ustvarimo in renderiramo izredne slike, z malo več dela in večjo ekipo pa lahko ustvarimo čudovite animirane filme ali računalniške igre. Ogledali si bomo nov vmesnik in kaj premore to prvorstno orodje, ki konkurira velikanom na tržišču 3D programske opreme.



V četrtek 2.6. ob 19h te vabimo v našo kinodvorano, kjer bomo z Film'šteko predvajali film The Tunnel. Leta 2007 se...

3 komentarji

V Kiberpipi ta teden: CafeBabe special edition, Android tablice, Git, večer mehanskih ugank

Predstavitev rezultatov prvega razpisa za razvoj aplikacij Android v Sloveniji, Sanja Križan in Gregor Kastelic, 01. jun 2010

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek, 17.5., ob 19h vas vabimo na Pipine odprte termine. Ekipa OpenBlend se je vrnila s konference JUDCon / JBoss World v Bostonu in bo pripravila Cafe-Babe Special Edition, kjer bo postregla s še svežimi vtisi in najnovejšimi novicami iz sveta JBoss.org tehnologij. Fantje bodo pripravili kratke predstavitve najbolj vročih tehnologij ta hip, ob katerih se bodo marsikateremu razvijalcu pocedile sline.



V sredo, 25.5. ob 18h Kiberpipa v sodelovanju s Simobilom in Samsungom organizira srečanje za Android razvijalce, ki želijo preizkusiti svoje aplikacije na Honeycomb tablici ter preizkusiti interakcijo na večjih zaslonih. Prisotni bodo tudi razvijalci, ki so svoje aplikacije že prilagodili za tablice in bodo z vami...

0 komentarjev

V Kiberpipi ta teden: Innovation Design in Software Development, #175: Drupal 7 v praksi, The Driller Killer (1979)

Izid Drupala 7, 07. Jan 2011

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek, 17.5., ob 19h bo v sklopu Pipinih odprtih terminov Tom Fürstner predstavil svoje delo na področju zvoka in vizualij. Tom je sicer gost Galerije Kapelica in inštituta Egon March, kjer raziskuje kodiranje družbene interakcije, v Kiberpipi pa bo predstavil tehnični del svojega raziskovalnega dela na področju videa.
V preteklosti je delal kot raziskovalec, analitik in programer pri Zentral Sparkasse, Oracleu, Alcatelu, bwin.com, BBC, ... Večino časa se ukvarja z raziskovanjem in razvojem na področju živega prenosa slike, videa na zahtevo in media dizajna. Predavanje z naslovom How artistic practice combined with the use of non-mainstream software tools like Max/MSP, Quartz Composer and Field result incompetitive...

0 komentarjev

V Kiberpipi ta teden: Hoja po oblakih in VIP z zmagovalcem Start-up tekmovanja

VIP: mag. Aleš Lisac, 10. Feb 2011

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek, 10.5., ob 19h te vabimo na Pipine odprte termine kjer se bo Andraž Sraka spraševal če bo izpad Amazonovih storitev v oblaku končno prinesel spremembe v razmišljanju in načrtovanju infrastrukture naših aplikacij. Omenjali bomo Amazon, ki je kot prvi, največji in vodilni ponudnik pravega računalništva v oblaku 21.4.2011 doživel največji izpad dela svojih storitev kar je so najbolj...

0 komentarjev

V Kiberpipi ta teden: Detekcija izgub pri pospeševalnikih delcev, Oust.me, Silent Hill 2: The movie, Plone druženje

Plone user group srečanje, 04. Feb 2011

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek, 3.5., ob 19h te vabimo na Pipine odprte termine kjer nam bo Rok Štefanič, ki prihaja iz podjetja Cosylab, predstavil delovanje pospeševalnikov in načine kako zaznati izgube delcev, ki se pojavljajo med delovanjem pospeševalnika. Podrobno bo predstavljen princip delovanja detektorjev delcev, s poudarkom na analognem delu obravnavanja signalov ki jih generirajo detektorji.



V sredo, 4.5., ob 19h bomo na Spletnih uricah predstavili Oust.me, ki je...

0 komentarjev

V Kiberpipi ta teden: 20 let Linuxa, Google Docs & Slide2, Kratkiči

Linux popoldne, 14. sep 2010

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek, 19.4., ob 19h bo na Pipinih odprtih terminih David Klasinc podal pregled dvajset let trajajoče zgodovine najbolj razširjenega operacijskega sistema Linux, ki ga srečamo že skoraj na vsakem koraku. Na koncu pa bomo skupaj ugotovili katero leto je bilo ali pa še bo, Leto Linuxa.


Vas zanima, kakšen bo dokument prihodnosti? V kakšno smer brcajo Google Doksi in kakšna bo v prihodnje interakcija dokument vs. uporabniki? V sredo, 20.4., ob 19h bo dotično temo predstavil Peter Miklavc iz podjetja Mugo, kjer so razvili orodje Slide2. Izvedeli bomo kdaj bo orodje nared, kako deluje, kakššne funkcije nam omogoča poleg zvočnih in video zapisov v vse vrste dokumentov ...

V četrtek, 21.4. ob 20h te vabimo na Film'štekin...

6 komentarjev

V Kiberpipi ta teden:

Startup Night, 22. Feb 2010

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek, 12.4., ob 19h bo na Pipinih odprtih terminih predaval Igor Kolar, ki bo predstavil kako pripraviti kopijo videoposnetka z večjih slovenskih medijskih portalov ali si jo ogledati brez nadležnih oglasov. Istočasno bomo preverili, pod katerimi pogoji je tovrstno početje sploh zakonito. Sledi še diskusija o smiselnosti tehničnih ukrepov (DRM), ki se seli nadstropje više, na pivo. Predavanje ne bo snemano.



V četrtek, 14.4., ob 19h vas vabimo na Večer za inovativne in podjetne, kjer nam bo predaval Vladimir de Franceschi o ustanavljanju in financiranju Start-upov v Silicijevi dolini, nanizal bo tudi kopico svojih izkušenj, nakazal vzporednice med prakso v Sloveniji in Ameriki, pri...

0 komentarjev

V Kiberpipi ta teden: Telesni skenerji, Južna Koreja in Firefox 4, Freaks

Firefox 3 Release Event 2008, 24. jun 2008

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek, 5.4., ob 19h bomo na Pipinih odprtih terminih poslušali predavanje Edvarda Šilc, ki na bo razložil zakaj je Slovenija proti telesnim skenerjem. Predstavil nam bo tudi novitete za programerje apliktivne programske opreme in OWASP Slovenija.

V sredo, 6.4., ob 19h vas vabimo na Spletne urice, kjer tokrat predava Marin Medak, ki bo z nami delil svojo izkušnjo, kako sta s Simonom Osborne prva preveslala Južno Korejo in svoje poglede na korejsko kulturo, v katero je padel popolnoma nepripravljen, a se vseeno izvlekel.
Po spletnih uricah sledi veselica ob izidu Firefoxa 4, na kateri bomo najboljšim poznavalcem med kvizom razdelili nekaj dobrot z motivi Firefoxa in Mozille.


V četrtek, 7.4. ob 20h bomo v kinodvorani...

4 komentarji

V Kiberpipi ta teden: MoMo:Bada, Android, Document Freedom day in Ubuntu Global Jam

Document Freedom Day - Svetovni dan prostih formatov, 31.3. 2010

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V ponedeljek, 28.3., ob 19h vas vabimo na Mobile Monday Slovenia, kjer bo Matej Špoler delil svoje izkušnje v razvoju za bada platformo ter nam razkril svojo pot do uspeha z badaSports, aplikacijo za beleženje športne aktivnosti. Ob 19:45 pa bo predaval Saša Šarunić, soustanovitelj in tehnični direktor podjetja Five minutes iz Zagreba. Predstavil bo Shout'em, orodje za ustvarjanje mobilnih aplikacij.

V torek, 29.3., ob 19h vas vabimo na Pipine odprte termine, kjer nam bo Jernej Virag pokazal nekaj najpogostejših pasti razvoja Android aplikacij. Ogledali si bomo tudi orodja in trike, ki bodo ločili našo aplikacijo od tistih, ob katerih uporabnikom zraste brada.

V sredo, 30.3., ob 19h vas vabimo na Document Freedom Day...

5 komentarjev

V Kiberpipi ta teden

Utrinek iz Izida Drupala 7, 07. Jan 2011

Slo-Tech - V sredo, 23.3., ob 19h vas vabimo na Spletne urice, kjer nam bodo Rok Gregorič, Rok Krulec in Miha Rebernik predstavili kako s pomočjo Facebookova PHP HipHop-a in Thrifta lahko na primeru DoubleRecall rešitve, poganjamo lastne spletne storitve.


V četrtek, 24.3., ob 19h vas vabimo na 3. meetup slovenske Drupal skupnosti kjer bo predstavljenih nekaj novosti in dogodkov, Janez Urevc pa bo poročal iz konference DrupalCon Chicago. Namen meetupa je tudi izmenjava mnenj, izkušenj in znanj, zato vabimo vse udeležence, da se sami angažirajo za sodelovanje. Vsi tisti, ki bodo prinesli s sabo prenosnike bodo lahko sodelovali tudi pri prevajanju Drupala 7 po koncu predstavitev.


V soboto, 2.4., ob 9h napovedujemo Ubuntu...

5 komentarjev

Kiberpipa: Nokia in MS, App Engine, kultni sci-fi

Linux namestitvena delavnica LUGOS, Aleš Košir, 29.1. 2005

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V ponedeljek, 28.2., ob 19h bo Mobile Monday Slovenia posvečen dogajanju World Mobile Congressu, ki je potekal v Barceloni letošnjega februarja na katerem sta strateško sodelovanje najavila Nokia in Microsoft. Andraž Logar bo tako bolj predstavil dogajanje na zadnjem kongresu. Nato bo na vrsti podelitev nagrad zmagovalnim aplikacijam natečaja Nokia App Forum. Predstavnika Nokie za naše področje, Iva Carić in Karl Pletschko bosta predstavila prihodnjo Nokiino strategijo sodelovanja z razvijalci. Na koncu pa vas bo Aleš Rosina popeljal skozi razvoj aplikacij za Microsoft mobilna okolja ter razložil kako načrtovati in razvijati preprosto aplikacijo ter kako z njo zaslužiti.



V...

3 komentarji

Kiberpipa: Prihodnost je oblačna, Red Bull Music Academy, Predavanje in perfomans Marije Baalman, Delavnica Sense/Stage

Utrinek s perfomansa Fiktivne situacije II, 22.mar 2010

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek, 22.2. ob 19h, bo Davor Guttierrez predaval o Cloud computingu ter obrazložil kaj potrebujemo za uspešno postavitev EC2 Clouda pri nas doma oz. v našem podjetju.

V četrtek, 24.2., ob 16h vas zopet vabimo na Red Bull Music Academy Session Ljubljana, ki bo združitev vseh muzičarskih fanatikov, kjer se nam lahko pridružite na delavnicah s Marcosom Intalexom in kavč debato s domačimi gosti: Pier, Octex in DOT.



V petek, 25.2., ob 20h vas vabimo v Galerijo Kapelica na predavanje in performans Marije Baalman. Njeni projekti obravnavajo področja med umetnostjo in tehnologijo katere bo predstavila tako na predavanju kot perfomansu.

V soboto, 26.2., ob 11h se bo v Galeriji Kapelica izvajala delavnica Marije Baalman. Na delavnici bo...

1 komentar

V Kiberpipi ta teden: Sitweet, Gulliver's Travels

Film'šteka: Krasni novi val, 25.mar 2010

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V sredo, 16.2., ob 19h vas vabimo na Spletne urice, kjer nam bodo Miha Rejc, Matija Rijavec in Leon Orsa predstavili svojo spletno stran Sitweet, ki prikazuje statistiko slovenskih tviterašev.



V četrtek, 17.2., ob 18h vas vabimo na filmšteko kjer si lahko pogledate prvotno, originalno verzijo Gulliverjevih potovanj iz leta 1939. Film, ki ga ni sproduciral Disney in je izšel v začetku...

5 komentarjev

Kiberpipa: VIP večer z mag. Alešem Liscem

Večer za inovativne in podjetne: Matjaž Gantar, 13. Nov 2008

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V četrtek, 10.2., ob 19h vas vabimo na VIP večer z mag. Alešem Liscem. Aleš nam bo povedal ključne pogoje za uspeh v vsaki stroki, govoril o odnosih s strankami, teorijah kupcev pri nakupovanju izdelkov, ter o tem kako v nekaj dneh povečati svojo osebno produktivnost za 100%. Povprašali ga bomo tudi o njegovih podjetniških začetkih in največjih izzivih, ki so ga na tej poti čakali.

8 komentarjev

V Kiberpipi ta teden: US vs. Asia, Od slike do oblike, Eyetracking, Plone

Mobile Monday Slovenia S03E03: Gaming and Gamification, 17. Jan 2011

Slo-Tech - V ponedeljek, 31.1., ob 19h ste vabljeni na Mobile Monday Slovenia dogodek, kjer bosta Matevž Klajnšek in Benjamin Joffe predstavila svoje izkušnje iz različnih tržišč z mobilnimi tehnologijami. Matevž je soustanovitelj podjetja Celtra, ki že več let posluje na ameriških tržiščih in je pred kratkim prejelo pomembno investicijo. Benjamin pa je je priznan strokovnjak za azijsko digitalno sceno. V zadnjih 10 letih je bil priča japonski mobilni revoluciji, korejskemu internetnemu bumu, kitajski web 2.0 revoluciji. Prav tako pa deluje kot svetovalec za več velikih in čisto svežih podjetij, univerzami in vladnimi institucijami.



V torek, 1.2., ob 19h bo na Pipinih odprtih terminih Luka...

0 komentarjev

V Kiberpipi ta teden: Gaming & Gamification, Wikidesetka, Vox.io, Double-Bill: The Last Man on Earth in Last Woman on Earth

Hello Maemo!, 30. Nov 09

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Še enkrat naj vas spomnimo na Mobile Monday v ponedeljek, 17. 1., ob 19h, kjer bo govora o igrah na mobilnih platformah in uporabi mehanike iger v ostalih aplikacijah.

V torek, 18.1., ob 19h bomo tudi v Ljubljani praznovali 10. obletnico proste enciklopedije Wikipedije. Ekipa najvidnejših ustvarjalcev slovenske podstrani, bo predstavila pot, ki jo je projekt kot celota, posebej pa njegov slovenski del, prehodil v tem času. Pridite in v živo spoznajte kdo soustvarja slovenski del proste enciklopedije .

V sredo, 19.1., ob 19h nam bo Tomaž Štolfa v okviru Spletnih uric predstavil zgodbo projekta vox.io, opisal infrastrukturo, ki je potrebna za opravljanje klicev iz brskalnika ter...

0 komentarjev

MoMoSlo S03E03 - Gaming & Gamification

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Prvi Mobile Monday v letu 2011 bo potekal v ponedeljek, 17. januarja. Tokratna tema bodo mobilne igre ter uporaba mehanike iger v ostalih vrstah aplikacij.


Žiga Hajdukovič se je profesionalno z razvojem iger ukvarjal pri podjetju Cocoasoft, nato ustanovil svoje podjetje Razum, sedaj pa se je z ekipo Dawn of Play lotil samostojnega razvoja različnih iger, kot je na primer trenutno aktualni Monkey Labour.

Tadej Gregorčič, direktor mariborskega podjetja Motiviti, ki se primarno ukvarja z razvojem iger, bo v okviru svojega predavanja predstavil osnovne koncepte in nekaj predlogov za uporabo gamification koncepta (uporabe elementov iger v vseh vrstah aplikacij) v praksi.

Outfit7 je ekipa 15 programerjev, oblikovalcev in podjetnikov, ki razvija mobilne aplikacije za platformi iOS in Android. Podjetje je oktobra 2009 ustanovilo...

0 komentarjev

Kiberpipa: uporabniški vmesnik za dig. fotoaparate, Poslovni modeli, VIP

Managing business models by Alexander Osterwalder

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek, 11.1., ob 19h bo na Pipinih odprtih terminih predaval Miha Feuš, grafični oblikovalec, ki se ukvarja tudi z 3D modeliranjem. Predstavil nam bo svoje delo na razvoju koncepta uporabniškega vmesnika za fotoaparate.

V sredo, 12.1., ob 19h nam bo Ivan Župič, doktorski kandidat na Ekonomski fakulteti v Ljubljani in raziskovalec ERP sistemov ter poslovne inteligence, predstavil poslovne modele za startupe. Predvsem bomo izvedeli, kakšni so poslovni modeli nekaterih poznanih firm, kaj poslovni model sploh je ter kako ga postavimo in implementiramo.



V četrtek, 13.1., ob 19h vabimo na Večer za inovativne in podjetne, tokrat s Tonetom Strnadom, ustanoviteljem in lastnikom družbe...

0 komentarjev

V Kiberpipi ta teden: Optični pickup za bas kitaro, Vinopiri, Drupal 7

optični pickup na protobordu avtor fotografije milowinningham

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V četrtek, 6.1. ob 19h, začenjamo z novim ciklom predavanj za vse navdušene uporabnike spajkalnikov in osciloskopov. Na prvem predavanju bosta Miha Leskovec in Urban Medič z ljubljanske Fakultete za elektrotehniko predstavila svoj projekt optični pickup za bas kitaro, s katerim sta lansko leto osvojila nagrado European Analog Design Contest, ki jo podeljuje Texas Instruments.



V četrtek, 6.1. ob 20h, ste vabljeni na ogled zasoljenega prleškega horror filma Vinopiri: Ledena trgatev., s katerim se na sceno vrača neproglašeni kralj slovenskega trash horrorja, Vitomir Kaučič. Ledena trgatev ni nadaljevanje Blutvajnšpricer sage, je reanimacija, reboot Vinopirjev, ki iz prvega filma prenese...

10 komentarjev

Kiberpipa pred zaključkom leta: No-LAN Party in Santa Claus Conquers the Martians

Commodore No-LAN party December 2007

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Danes, v sredo 22. 12., se ob 18.00 začnejo vesele urice, vsakoletna posebna oblika spletnih uric. Poleg druženja z ostalimi izdelovalci slovenskega spleta organizatorji dogodka načrtujejo pridobitev značke Swarm za vse uporabnike storitve Foursqare.

V četrtek, 23. 12., ste vabljeni na zaključni žur Kiberpipe za koledarsko leto 2010. Ob 19.00 se začne No-LAN Party, na katerem boste lahko tekmovali v igrah s konca 80. in začetka 90. let ter se pobliže spoznali s Commodorom 64, ZX Spectrumom, Atarijem 1040ST ter drugimi prastarimi računalniki in se zabavali pozno v noč.


Ob 20.00 pa vas s Film'šteko vabimo v kinodvorano, kjer bomo predvajali kultni film Santa Claus Conquers the Martians...

6 komentarjev

Kiberpipa: DIY Multitouch table, Japonska in Turneja kratkih neodvisnih filmov

Večdotična miza, ki smo jo v Kiberpipi videli oktobra 2007

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek, 14.12. ob 19h, vas vabimo v Kiberpipo na predavanje, kjer boste lahko prisluhnili zgodbi o nastajanju in delovanju večdotične mize. Predstavili bomo tudi projekt Fingerscape.



V sredo, 15.12. ob 19h, bomo tokrat namesto Spletnih uric poslušali potopisno predavanje Japonske, sledila bo razstava ter pogostitev v Metropolu.

V sredo, 15.12., so še vedno na voljo prosta mesta za delavnico programiranja v Pythonu in tega kako uporabljati odprto kodna orodja za vodenje razvoja svojega Python projekta.

V četrtek, 16.12. ob 19h, ste vabljeni na Turnejo kratkih neodvisnih filmov. Predvajali bomo: Prvi dan v službi (satirična drama), Bititsch (komedija), Zadeta od lajfa!...

0 komentarjev

V Kiberpipi ta teden: Suse Studio, Redis, dokumentarec Newborn, podjetniška pot Sandija Češka in DjangoCamp

Urnik enega izmed Camp dogodkov

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek 7.12. ob 19h bo Davor Guttierrez, predstavil Suse Studio, orodje za sestavljanje sistema po uporabnikovih željah. Povedal bo tudi nekaj na temo virtualizacije sistemov.

V sredo 8.12. ob 19h bo Marko Mrdjenovič predaval o Redis, ki je novodobna pogruntavščina namenjena shranjevanju podatkov, ki se noče ukloniti SQL/RDBMS miselnosti. Vseeno pa ni klasična "neumna" NoSQL key-value baza, temveč bolj "data structure server", ki poleg shranjevanja ponuja tudi nekatere zanimive operacije nad shranjenimi podatki.

V sredo četrtek in petek so na sporedu projekcije političnega dokumentarca Newborn, avtorjev Sebastjana Lebana in Staša Kleindiensta. Potrebna je rezervacija sedeža. Dokumentarec je nastal v koprodukciji...

0 komentarjev

Prihodnost medijev, In browser design, Firefox 4, Dan Ljubezni

firefox 3 release event 2008

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Ponovno bo pestro v Kiberpipi. V torek, 30. 11. ob 19h bomo na Pipinih odprtih terminih imeli okroglo mizo, kjer se bomo pogovarjali o prihodnosti medijev z Domnom Savičem (medijski študije), Lenartom Kučićem (Sobotna priloga), Matejem Praprotnikom (Val 202) in Mirkom Štularjem (Val 202).

V sredo, 1. 12. ob 19h bo David Panzalović, front-end web developer na Spletnih uricah, govoril o smiselnosti oblikovanja slik spletnih strani preden se lotimo programiranja.


V četrtek, 2.12. ob 18:30 te vabimo na Degustacijo Firefoxa 4, kjer bodo predavali predstavniki Mozile iz tujine in domači strokovnjaki: Seth Bindernagel, direktor lokalizacije pri Mozilli - Firefox 4, Brian King, razvijalec razširitev - Prihodnost dodatkov za...

2 komentarja

HAIP10 // Nova narava

Element razstave Nomadske rastline

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek, 23.11. ob 20h bomo otvorili festival HAIP 10 z Molekularno kuhinjo, ki jo bo v Kiberpipi pripravila ekipa Casa Franko. Uporabili bodo najpogostejši element molekularne kuhinje, pripravo hrane s tekočim dušikom. Festival HAIP, ki doživlja že četrto izvedbo, je bienalni festival novih tehnologij, kjer se trudimo prepletati umetniške in znanstvene svetove oziroma prikazovati rezultate takšnih prepletanj. Letošnja tema Nova narava se usmerja v polje nano tehnologije in odpira vprašanja ter predstavlja prakse povezav med umetnostjo in znanostjo. Več o temi in naravi festivala, si lahko preberete na spletni strani www.haip.cc.

Za publiko Slo-Techa še posebej izpostavljamo naslednja dogodka:
V četrtek, 25.11. ob 17h...

1 komentar

Mobile design, Google AppEngine, 2. meetup Drupal, Website Flipping, Film'šteka

marčevska filmšteka - to sezono filmšteke potekajo v kinodvorani

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V ponedeljek, 15.11. ob 19h v Kiberpipi v okviru Mobile Monday Slovenija predavajo Tamara Momčilovič, Natan Nikolić in Antony Ribot, ki se bodo teme Mobile design lotili vsak s svojega podočja. Tamara s dizajnom aplikacij, Natan z oblikovanjem prilagodljivega spleta, Antony pa bo predstavil svoje projekte ter proces dela specializirane agencije za mobilni dizajn.

V torek, 16.11. ob 19h bo na

0 komentarjev

MoMoSlo S03E02 - Mobile Design

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V ponedeljek (15.11.) bo v Kiberpipi drugi letošnji dogodek Mobile Monday Slovenija, ki bo namenjen predvsem dizajnu za mobilne naprave.

V prvem predavanju bo Tamara Momčilović govorila o sodelovanju med programerji in dizajnerji. Drugo predavanje bo namenjeno prilagodljivemu spletni dizajnu, ki postaja vedno bolj aktualen. Predaval bo Natan Nikolič. V zaključnem predavanju bo Antony Ribot (Ribot) predstavil svoj pogled na proces izdelave mobilnih aplikacij od koncepta do končnega produkta.

Dogodek se začne ob 19:00.

Več informacij na MobileMonday.si

0 komentarjev

Javna debata: ali internet postaja najmočnejša sila v Evropski uniji?

Kiberpipa - Evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD) iz Slovenije se bo v petek, 12. novembra, ob 17.30 v prostorih Kiberpipe udeležila foruma na temo Ali internet postaja najmočnejša sila v Evropski uniji? s Christianom Engströmom (Zeleni-EFA/Piratska stranka) iz Švedske, ki se bo razpravi pridružil preko neposrednega prenosa iz Švedske.



Razpravi se lahko pridružite v prostorih Kiberpipe ali v Kibli. Debata bo tudi prenašana preko interneta.

3 komentarji

Kiberpipa: Tribes, Gis Cloud, Siddharta

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek, 9.11. ob 19h bo v Kiberpipi na Pipinih odprtih terminih Marcos Gaser govoril o temeljih Seth Godinove teorije Tribes - teorije organiziranja, trženja in vodenja, potrebne za uspeh v 21. stoletju.

V sredo, 10.10. ob 19h nas bosta Marko Santic in Dino Ravnic, razvijalca iz Zagreba, na Spletnih uricah seznanila s svojim startup sistemom Gis Cloud. Med drugimi bo govora tudi o Open Geospatial Consortiumu. Predavanje bo v angleščini.

V četrtek, 11.11. ob 19h te vabimo na Večer za inovativne in podjetne. Tokrat v naših prostorih gostimo člane skupine Siddharta, kateri nam bodo predstavili podjetništvo z drugega zornega kota.

1 komentar

Android hekaton, Glasba & internet, Interaktivno oblikovanje & Poetika vsakdanjih predmetov

Mario Briana o (takrat še) prihajajočem IE8

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek, 2.11. ob 19h bo v Kiberpipi Android hekaton, kjer bo Martin Sonc na voljo, da pomaga proti tegobam razvijanja aplikacij za Android. Vprašanja zaželena!

V sredo, 3.11. bo na Spletnih uricah Davorin Pavlica razložil, kako naj se glasbeniki lotijo glasbenega posla 2.0 v sožitju s spletom.

V četrtek, 4.11. ob 19h bosta August de los Reyes ter Ivica Mitrovič predavala o interaktivnem oblikovanju. August de los Reyes bo predaval o razvoju programskega vmesnika in njegovemu vplivu na industrijsko oblikovanje. Ivica Mitrovič pa se bo osredotočil na sodobno oblikovalsko prakso za informacijsko družbo.
Predavanji bosta v angleščini.

5 komentarjev

AppCircus, preganjanje piratstva ter PDC konferenca

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V ponedeljek, 25.10. ob 18:45 začenjamo z otvoritvijo sezone Mobile Monday dogodkov. Prvi letošnji event bo posvečen tekmovanju AppCircus – izboru najboljših svetovnih mobilnih razvijalcev, ki bodo svoje aplikacije predstavili na dogodku Mobile Worlds Congress v Barceloni.

V torek, 26.10. ob 19h bo na Pipinih odprtih terminih potekalo predavanje o preganjanju piratstva. V imenu FSFE bo Igor Kolar razložil zakaj je zelo pomembno da se zakonodaja kot naprimer sporazum ACTA ne sklene na vseevropski ravni. Predavanje ne bo snemano.

V četrtek, 28.10. ob 17:30 bo potekalo predavanje Roka in Bojana, ki bosta predstavila razvijalski pristop k Windows Azure Platformi, ob 18h pa se bomo vključili v živi prenos konference PDC....

0 komentarjev

MoMoSlo S03E01 - APPCircus@MoMoSlo

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V ponedeljek se bo v Kiberpipi začela nova sezona Mobile Monday dogodkov. Prva epizoda letošnje sezone bo namenjena predstavitvam aplikacij v okviru tekmovanja APPCircus.

Po uvodnem dejanju, kjer bodo predstavljene novosti tretje sezone MoMoSlo, se bo ob 19:30 pričela predstavitev APPCircusa. Gre za prikaz najbolj ustvarjalnih in inovativnih mobilnih aplikacij. APPCircusu se lahko priključijo razvijalci, mlada podjetja in drugi zainteresirani ter si tako pridobijo priložnost za nominacijo na finalu v Barceloni.

Na voljo je 10 predstavitvenih terminov za najobetavnejše slovenske mobilne aplikacije. Ocenjevanje aplikacij bo opravila najboljša možna žirija, obiskovalci Mobile Monday Slovenija.

V kolikor razvijate mobilno aplikacijo in želite sodelovati, lahko aplikacijo prijavite in predstavite tudi svoje delo.

Več o dogodku...

2 komentarja

Kiberpipa sredi oktobra

Utrinek z lanske zabave

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek 12.10. ob 19h začnemo s Splavitveno zabavo za Ubuntu 10.10, kjer bosta najprej David Klasinc in Luka Napotnik predstavila novosti v Ubuntuju in delo skupnosti Ubuntu.si, pozneje pa bomo na ves glas slavili nove uspehe Ubuntuja, se skupaj smejali uporabnikom drugih operacijskih sistemov in jim privoščili vse težave z zaprtostjo njihove programske opreme.

V sredo 13.10. ob 19h, bo na #154 Spletnih uricah bo Marin Medak predstavil kako je bilo blogati med veslanjem od Savudrije do Zakintosa.

Prihodnji teden pa v sredo 20.10. ob 20.00 organiziramo delavnico, v okviru katere se boste naučili celotnega poteka razvoja aplikacije in programirati v Pythonu. Delavnico vodi Domen Kožar.

28 komentarjev

Kiberpipa - zgodovina iger in čiščenje divjih internetov

Namizne družabne igre v času interneta in računalniških iger

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek 5.10. ob 19h nas bo Jernej Virag, sicer razvijalec, s kar nekaj izkušnjami pri razvoju in mnogo več pri igranju iger, popeljal Od Pogube do Krize na potovanju skozi preteklost grafike računalniških iger.


V sredo 6.10. ob 19h, bo na #153 Spletnih uricah z naslovomm Čiščenje divjih internetov, Swizec Teller predstavil zadnja tri leta izkušenj z razvojem pametnega RSS bralnika in softverskem prečesavanju spleta.

V četrtek 7.10. bodo udeleženci delavnice Osnove Wordpressa v treh šolskih urah spoznali osnove bloganja.

8 komentarjev

Delavnici dela s Pure Data in Super Collider

Goto 80 zvočni performans

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Kiberpipa organizira v nedeljo (3.10), ponedeljek (4.10.) in torek (5.10.) v okviru mednarodnega festivala zvočnih umetnosti EarZoom dve izobraževalni delavnici na temo uporabe audio programske opreme.



V nedeljo, 3.10. med 10:45 in 14:00 in v ponedeljek, 4.10., med 14:45 in 18:00, bo Hans-Christoph Steiner predstavil načine grajenja inštrumentov z odprto-kodnim programskim orodjem Pure Data. Na delavnici bodo predstavljeni načini zajemanja podatkov s...

6 komentarjev

Kiberpipa: Seedcamp Q&A

Kiberpipa - Pred 14 dnevi se je v Londonu odvijal Seedcamp Week 2010, kjer so bili ponovno prisotni tudi Slovenski startupi.

Seedcamp je skupen projekt največjih evropskih skladov tveganega kapitala, s katerim želijo vzpodbuditi Evropska podjetja k razvoju inovativnih spletnih storitev in “poiskati naslednji Google”.

V okviru Pipinih odprtih terminov, se bo v torek ob 19h, odvijala manjša okrogla miza oz. Q&A, kjer bodo svojo izkušnjo predstavili fantje iz Visionecta. Kdor ne pozna Visionecta, gre za eno od redkih domačih podjetij, ki inovirajo na področju strojne opreme s rešitvijo, ki temelji na e-ink zaslonih. Več o dogodku

0 komentarjev

Kiberpipa se odpira

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Po poletnem zatišju se Kiberpipa ponovno odpira z rednimi tedenskim predavanji in srečanji. Ta teden si bomo pogledali osnove Ubuntu Linuxa, srečali z Drupal skupnostjo in poslušali o novem spletnem portalu BigDeal.si.

Linux popoldne, v torek 14.9 ob 18h, je namenjen začetnikom v svetu Linuxa. Pričakujemo uporabnike računalnikov z osnovnim predznanjem kateregakoli od Windows namiznih sistemov (Windows XP, Vista, 7), ki pa bi se radi spoznali tudi z Linuxom (in se do zdaj še niso). Predstavili bomo Ubuntu in Kubuntu distribucijo (kateri sta si zelo sorodni) in vam pokazali kako se ju uporablja za najpogostejše naloge domačega uporabnika.
Teme: Instalacija Ubuntu Linuxa, Upravljanje s paketi v Ubuntu Linuxu, Linux namizje Gnome, Linux namizje KDE, 15 minut o...

13 komentarjev

Turnir v legendarnih PC igrah in zaključek Kiberpipine sezone

No-lan party - za stare dobre čase

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Kiberpipa s četrtkom, 24.6., zaključuje deveto programsko sezono in kot običajno čez poletje zapira svoja vrata. V četrtek se bo od 19. ure dalje odvijal zadnji dogodek v tej sezoni - ekipa Kiberpipe in računalniškega muzeja vas vabita na peti turnir v legendarnih PC igrah - No-LAN Party. Gre za turnir v PC igrah s konca 80-ih let ter začetka 90-ih let, zabavo za ljubitelje starejših računalnišklih iger in za vse generacije,...

12 komentarjev

MoMoSlo S02E08 - Mobile Mountains (delavnica)

Mobile Mountains na Over the Air '09

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V sklopu MobileMonday Slovenija bo v v ponedeljek, 21.6 ob 18:30 delavnica, ki razkriva pasti, v katere se pogosto zapletejo snovalci mobilnih aplikacij. Delavnico bo vodil Tom Hume iz podjetja Future Platforms.



Tom je poln izkušenj na področju razvoja mobilnih aplikacij. V okviru Future Platforms je sodeloval pri projektih za Microsoft, Nokio, BBC, EMI ... Poleg tega aktivno sodeluje v W3C Mobile Web Best Practices Group ter je reden gost dogodkov Mobile Monday. Dogodek bo v angleškem jeziku. Število udeležencev delavnice je omejeno na 50. Za udeležbo potrebujete brezplačno vstopnico, ki jo dobite tukaj.

Poleg delavnice bo predstavljena tudi Akademija NokiaAppForum Slovenija.

1 komentar

Fungi from scratch, optimizacija s SEOMoz in Žalec, kot ga še niste videli

Spletne urice in okrogla miza o HTML5, vir: Kiberpipa

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V Kiberpipi bo na torkovem Pipinem odprtem terminu Fungi from scratch tokrat govora malce drugačni temi. Kiberpipin sodelavec Andraž Brodnik - Brodul bo na laičen način delil znanje o osnovah gojenja gob, ki jih je pridobil s svojimi pionirskimi poiskusi v najstniških letih. Seznanili se boste s celotnim procesom vzgoje Bukovih ostrigarjev, spoznali ozadje kraljestva gliv ter razliko med vzgojo rastlin in gojenjem gob. Izvedeli boste tudi nekaj o metodah gojenja ter izdelavi lastne opreme.

Na sredinih Spletnih uricah bo Peter Mesarec govoril o tem, kako z orodji SEOmoz izboljšati optimizacijo vaše spletne strani. Optimizacija spletnih strani (SEO) - na kratko bodo predstavljene tudi...

6 komentarjev

Visionectov eMeni in slovenski start-up leta 2010

Razprava o freelancingu na Spletnih uricah preteklo sredo

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Danes ob 19h bo na Pipinem odprtem terminu Luka Birsa iz Visionect d.o.o. predstavil zgodbo o nastanku dlančnika, namenjenega uporabi v poslovnih okoljih. Zasnovan je tako, da rešuje več težav: avtonomija (do 9 mescev z enim polnjenjem baterije), robustnost (operemo ga v pralnem stroju), vidljivost (eInk), varnost in odprtost. Luka bo med drugim odgovarjal tudi na vprašanja, kot so: zakaj sploh narediti svoj kos hardwarea v današnjih časih? Kakšne tehnološke odločitve so sprejeli? Kako bodo preživeli armagedon, ki ga prinaša iPad? Visionect je bil izbran kot zmagovalec Mobile Monday Slovenija in prišel v finalni izbor na letošnjem Mobile Premiere Awards ter zmagovalni izbor Mini Seedcampa Zagreb.
V četrtek se bo...

5 komentarjev

Kako se prijaviti za službo na Googlu in Mozilli

Utrinek s ponedeljkove MobileMonday okrogle mize Tabletworld (vir: Kiberpipa)

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - ... in pri tem spodleteti? Na Spletnih uricah How to apply for a job at Google and Mozilla and Fail, ki bodo v Kiberpipi to sredo ob 19h, bosta Domen Grabec in Matjaž Horvat predstavila svoja spoznanja iz intervjujev za zaposlitev v Googlu in Mozilli. Oba diplomanta Fakultete za računalništvo in informatiko v Ljubljani sta se v začetku letošnjega leta potegovala za službi - Domen v podjetju Google in Matjaž v podjetju Mozilla. Pri tem nista bila uspešna, a sta pridobila mnoge izkušnje za iskanje službe v uglednem računalniškem podjetju iz Amerike. Tokratne Spletne urice bodo tokrat izjemoma potekale v Caffe Metropol nad Kiberpipo. Kiberpipa bo v tednu prvomajskih praznikov od ponedeljka, 26.4., do petka, 30.4., na...

24 komentarjev

V Kiberpipi ta teden

Utrinek z Mobile Monday-a: Around the World

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V prihodnjem tednu tednu se bo v Kiberpipi dogajalo prav vsak večer.
Ponedeljkov MobileMonday Slovenija - Tabletworld bo v znamenju malih računalnikov/velikih telefonov z zasloni na dotik. Predavanja bo tokrat zamenjala okrogla miza na temo tabličnih računalnikov, njihove uporabe ter tehnologij, v kateri bodo sodelovali Lenart J. Kučić, novinar Sobotne priloge Dela in nekdanji urednik Delove strani Infoteh, Nina Kožar, social media PR na Innovatif-u, Luka Birsa, CTO podjetja Visionect, Vid Tadel, predavatelj ter razvijalec za Apple-ovo iPhone/iPad platformo. Mogoče se bo poigrati z Amazonovim Kindle-om, Appleovim iPad-om ter Visionect-ovim prototipom, sklepni del pa bo namenjen zbiranju vtisov, spoznavanju, druženju...

1 komentar

Kiberpipa napoveduje

Utrinek z Document Freedom Day v Kiberpipi

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Danes ob 19h bo v Kiberpipi na Pipinem odprtem terminu The Future Internet Swizec Teller, ustanovitelj Preone, programer, internet fanatik, ljubitelj umetnosti in tehnologije ter v prostem času študent FRI, govoril o tem, kako zelo zelo velik je internet in s kako ogromnimi količinami podatkov se ljudje spopadajo vsak dan. Ko bodo vsi vpleteni zadostno navdušeni nad vsem, kar lahko na internetu doživijo, se bo predavanje obrnilo na trenutne "fail" rešitve spopadanja z vsem tem in dokazalo, da je kljub večji količini podatkov internet v zadnjih 10-ih letih postal popolnoma neuporabna beštija.
Na Spletnih uricah Spletna analitika 101 v sredo bo Danijel Kuriničič, strokovnjak za analitiko pri podjetju Domenca d.o.o.,...

0 komentarjev

Kiberpipa napoveduje

Utrinek v Spletnih uric, vir: Kiberpipa

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V Kiberpipi bodo v tem tednu na sporedu sredine Spletne urice in četrtkov Večer za inovativne in podjetne (predviden torkov Pipin odprti termin tega tedna bo prestavljen).
Kaj sploh so wireframe-i, kako izdelovati osnutke in zakaj so pomembni? Na Spletnih uricah Toshl.com - od wireframea do končnega izdelka bo o načrtovalnih fazah in celotnem procesu izdelave spletne storitve s stališča uporabniškega vmesnika na primeru izdelave osnutkov za spletni beležnik stroškov Toshl.com prikazal Matic Bitenc, UX arhitekt pri podjetju 3fs.

Na aprilskem VIP večeru bo gost mladi podjetnik Simon Štrancar, soustanovitelj in direktor podjetja G-1. V iskanju učinkovitejše tehnološke rešitve za avtoplinski sistem so v podjetju razvili sistem, ki omogoča...

0 komentarjev

Nodewatcher, Document Freedom day v Kiberpipi in open studio Damiana Stewarta

Kiberpipa - V tem tednu bo v Kiberpipi na torkovem Pipinem odprtem terminu predstavljen sistem, ki so ga razvili pri wlan ljubljana odprtem brezžičnem omrežju za potrebe enostavnejšega postavljanja in vzdrževanja takšnega mesh omrežja brez odvečnega in nepotrebnega dela pred in po sami vzpostavitvi. Sistem (nodewatcher) pomaga pri načrtovanju, postavitvi in kasneje spremljanju delovanja in vzdrževanju WiFi točk, ki sestavljajo takšno omrežje. Nase prenese rutinska opravila in zmanjša verjetnost napak in konfliktov pri konfiguraciji točk. Več o Nodewatcherju, ki ga bosta predstavila Jernej Kos in Mitar Milutinović, si lahko preberete tukaj.

Termin sredinih Spletnih uric - 31. marec - bo tokrat namenjen svetovnemu dnevu prostih formatov - Document Freedom Day (DFD). Digitalno okolje vedno bolj kaže na potrebo po razvoju in uporabi tehnologij in standardov, ki omogočajo nemoteno izmenjavo in uporabo različnih vsebin, ter s tem svobodi...

0 komentarjev

Digitalno založništvo in filmski krasni novi val

Utrinek s Pipinega odprtega termina

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Kiberpipa vas v tem tednu vabi v svoje prostore na Spletne urice, ki bodo to sredo namenjene prihodnosti - prihodnosti digitalnega založništva. Amazonov e-bralnik Kindle je na pohodu (tudi kot aplikacija za PC, Mac in iPhone), iPad prihaja 3. aprila, konkurenca na področju e-bralnikov pa bo velika. O tem, kako so na (r)evolucijo založništva pripravljeni založniki in kaj nove platforme pomenijo za razvijalce, kdo od slovenskih založnikov bo prvi stopil na digitalni trg, bo govora v obliki diskusije oziroma okrogle mize v sredo ob 19. uri. Za tiste, ki ne boste utegnili priti v Kiberpipo, bo kot običajno na voljo neposredni prenos v Kiberpipinem videoarhivu.

Torkovi Pipini odprti termini...

0 komentarjev

Linux in igre ter o ekonomiki interneta

Kiberpipa - Vsako leto znova se govori, da bo Linux prevzel vodilno vlogo na namiznih računalnikih. Na Pipinem odprtem terminu si boste lahko danes (torek, 16.3.) ob 19h pogledali košček te sestavljanke in problem, ki nekatere končne uporabnike odvrača od uporabe pingvinovega operacijskega sistema – igre. Zgodovino, izbor, inštalacijo, demonstracije, probleme in skupnosti okoli igričarstva z Linux sistemi bosta v Kiberpipi predstavila Andraž Brodnik in Oskar Koščak.



Za uspešno vodenje biznisa na internetu je dobro poznati nekaj ekonomskih temeljev. Na Spletnih uricah v sredo ob 19h bo z Ivanom Župičem (brez nerazumljivega žargona!) govora o pojmih, kot so mrežni učinki, lock-in, stroški preklopa, avtorske pravice in patenti, se naučili različnih načinov postavljanja cen ter preverili,...

59 komentarjev

V Kiberpipi v tem tednu

Utrinek s festivala Haip 08 v Kiberpipi

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V tem tednu se bodo v Kiberpipi na Kersnikovi 6 odvila tri predavanja. Na torkovem Pipinem odprtem terminu bo na sporedu drugo predavanje iz sklopa Vidiki in ravni virtualizacije - računalnikov, posameznikov, družb, ki se odvijajo v letošnji sezoni programa Kiberpipine art sekcije. Paule Ečimović bo govoril o subjektu v virtualnem prostoru - o avatarju kot virtualnem fenomenu, ki temelji na...

0 komentarjev

O hitrejšem Wordpressu in prisotnosti podjetij v družbenih omrežjih

Utrinek z MobileMonday Slovenija v Kiberpipi: Tomi Ahonen

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek na Pipinem odprtem terminu "Hiter Wordpress - mokre sanje blogerjev" se boste lahko naučili, kako zoptimizirati Wordpress ter ga z nekaj triki iz počasne in okorne zverine lahko pohitrite, ukrotite in zdresirate. Optimizacija se začne pri strežniku in konča pri odjemalcu. O tem, kaj se splača optimizirati in kako ter kaj je potrebno narediti na strežniku in kako pomagati internetnemu brskalniku, da bo celotno stran hitreje izrisal, bo govoril David...

30 komentarjev

O cenzuri interneta na Kiberpipinem odprtem terminu

foto: Kiberpipa

Slo-Tech - V torek, 23.2., bosta na Pipinem odprtem terminu Gorazd Božič in Matej Kovačič spregovorila o cenzuri interneta, ki jo v našo zakonodajo prinaša novela Zakona o igrah na srečo. Na predavanju bosta predstavila pravne, družbene in tehnične dileme filtriranja interneta, pa tudi nekatere tehnične rešitve, s katerimi se je blokadam mogoče izogniti.

Matej Kovačič je asistent na Fakulteti za družbene vede in sodelavec Inštituta za forenziko informacijskih tehnologij ter avtor knjig “Zasebnost na internetu” in “Nadzor in zasebnost v informacijski družbi“. Gorazd Božič je vodja slovenskega centra za posredovanje pri omrežnih incidentih SI-CERT, ki od leta 1995 deluje v okviru Arnesa in pomaga...

0 komentarjev

MoMoSlo S02E06 - Startup Night

MobileMonday Slovenija

Slo-Tech - V ponedeljek 22.2.2010 bo v Kiberpipi šesti MobileMonday v sezoni 2009/2010. Predstavili se bodo trije slovenski startupi.

Ob 18:30 bo Robert Farazin predstavil MMatcher. MMatcher je storitev, ki omogoča, da uporabnik preko različnih platform oddaja in spremlja interese v njegovi okolici. Pri MMatcherju so prepričani, da je vsak izražen interes v bistvu mali oglas.
MMatcher inteligentno povezuje interese glede na interes ter lokacijo osebe v realnem času. Primer: A: prodam rdeče kolo, B: kupim rdeče kolo - MMatcher ju poveže ter jima omogoči direktno komunikacijo.

Ob 19:00 bo ekipa MiddleMachine predstavila projekt Futurist - A calendar that pushes back!

Ob 19:30 bo Luka Birsa, CTO podjetja Visionect, bo na hitro predstavil rešitev s katero so dosegli uspehe na mednarodnih startup tekmovanjih, ter predstavil izkušnjo iz...

0 komentarjev

KDE SC 4.4, blagovne znamke v družbenih medijih, Ivo Boscarol in FSFE Slovenija

Kiberpipa - V prihajajočem tednu vas Kiberpipa vabi najprej v torek na zabavo ob izidu zbirke KDE Software Compilation 4.4, v sredo na okroglo mizo, kjer bo potekala razprava na temo pojavnosti blagovnih znamk v družbenih medijih. Gost četrtkovega VIP večera pa bo Ivo Boscarol.

Kot smo na Slo-tech že pisali, bo v torek izšla naslednja različica zbirke, KDE Software Compilation 4.4. Skupnost KDE se je jeseni tudi reorganizirala in prenesla poudarek z namiznega okolja na delovanje same skupnosti, ki je v zadnjem letu dni opazno zrasla. Ob 18. uri so v Kiberpipo vabljeni vsi navdušenci na predstavitev novosti, ki bodo predstavljene v okviru Pipinega odprtega termina skupaj s slovensko skupnostjo KDE in društvom Lugos. Dogodek bo pospremljen z več predavanji in družabnim dogodkom.

Sredine Spletne urice v obliki okrogle mize bodo posvečene "pravilom igre" in praksam s področja blagovnih znamk v družbenih medijih. Zakaj za blagovno znamko ne ustvariti osebnega profila na Facebooku? Kako se po...

0 komentarjev

Izid KDE Software Compilation 4.4

KDE logo, vir: http://kde.org

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Čez manj kot teden dni, točneje v torek, 9.2.2010, bo izšla že naslednja različica zbirke, KDE SC 4.4. Ta prinaša nov vmesnik za majhne prenosnike ("plasma-netbook"), izboljšano namizje in programe ter vključuje nekatere že pred časom napovedane tehnologije.

Skupnost KDE se je jeseni reorganizirala in prenesla poudarek z namiznega okolja na delovanje same skupnosti, ki je v zadnjem letu dni opazno zrasla. Odprtokodno namizje KDE je tako postalo Zbirka programske opreme KDE ("KDE Software Compilation").

Izid KDE SC 4.4 bo v Kiberpipi na Pipinem odprtem terminu s slovensko skupnostjo KDE...

1 komentar

V Kiberpipi o virtualni demokraciji v EU in Play! in kino v slogu Petra Jacksona

Kiberpipin utrinek. Pravčasno si zagotovite svoj sedež:)

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Institucije Evropske unije ponujajo zainteresiranim posameznikom in javnostim vse več možnosti elektronskega sodelovanja pri sooblikovanju evropskih politik. Pri tem ostaja odprto vprašanje, katere državljanske vsebine in v kolikšnem obsegu so vključene v končne dokumente ter kako so upoštevane pri implementaciji politik. Na Pipinem odprtem terminu v torek ob 19h bo mag. Simon Delakorda predstavil probleme navideznega legitimiranja demokratičnega primanjkljaja EU, ki izhaja iz sistemsko vzpostavljenih omejitev participativne uporabe novih tehnologij. Aktualna razmerja političnih moči in modelov vladanja v EU bodo prikazana na primerih elektronskega sooblikovanja evropskih politik v EU in Sloveniji.

Veliko novodobnih...

4 komentarji

O ekosistemu spletne pornografije

Slo-Tech - Osnovna načela ekosistema, v katerem živi in deluje spletna pornografija, kako različni subjekti sodelujejo med sabo in kdo komu meša štrene, boste lahko slišali v sredo na Kiberpipinih Spletnih uricah. Izvedeli boste, kdo s kom trguje s prometom, na kakšen način in s kakšnimi valutami, spoznali bomo tipične oblike promocije, tako tiste, ki so že malo zgodovinske, kot tudi tiste sodobnejše. O tem bo predaval Vini, načeloma web developer, ki pa se že vrsto let tudi aktivno ukvarja s promocijo vsebin za odrasle na internetu.

Kot je bilo na Slo-techu že napovedano, bo v ponedeljek, 18.1. potekal nov MobileMonday Slovenija dogodek, kjer bosta gosta in predavatelja:
- Matevž Klanjšek, soustanovitelj podjetja Celtra ter kreativni direktor pri podjetju Renderspace in je sodeloval pri projektih za naročnike, kot so Mobitel Itak in SiOL iO na področju Slovenije ter tujine pri 20th Century Fox, Warner Bros., Universal Pictures, Heineken, Hennessy
- ter Tomi Ahonen, avtor številnih knjig ter...

1 komentar

MoMoSlo S02E05 - Around the World

MobileMonday Slovenija

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V ponedeljek 18.1.2010 bo v Kiberpipi nov MobileMonday dogodek.

Predavala bosta Matevž Klanjšek - soustanovitelj podjetja Celtra ter kreativni direktor pri podjetju Renderspace. Sodeloval je pri odmevnih projektih za velike naročnike (Mobitel Itak, SiOL iO ...) na področju Slovenije ter tujine 20th Century Fox, Warner Bros., Universal Pictures, Heineken, Hennessy.

Drugi gost večera bo Tomi Ahonen - avtor številnih knjig ter svetovalec na področju telekomunikacij in mobilnih tehnologij. Je redni gost na velikih konferencah, ki obravnavajo mobilne teme (Future of Mobile, Mobile World Congress, Picnic Amsterdam) - poleg tega ga redno citirajo publikacije kot so Wall Street Journal, Financial Times, Business Week in Economist. Tomi piše tudi zelo znan blog Communities Dominate Brands

Program:
18:00 - Prolog
18:30 - Matevž...

0 komentarjev

O podjetništvu iz prve roke

Kiberpipa - V Kiberpipi na Spletnih uricah to sredo boste imeli priložnost slišati zgodbo iz prakse o začetku spletne agencije, njeni rasti, o pasteh pri naročnikih, sklepanju poslov, učenju načrtovanja, reševanju finančnih problemov in težavah z neplačniki. Zgodbo bo predstavil Domen Česnik, ustanovitelj in direktor Agencije za spletno komuniciranje Zabec.net, ki vrsto let s pomočjo partnerjev nastopa v slovenskem spletnem prostoru. Razkril bo tudi nekaj situacij, ki so ogrozile obstoj agencije, ter odločitev, ki so pripomogle k nasprotnemu.

Na Večeru za inovativne in podjetne bosta Milan in Marko Lukić predstavila podjetniško pot podjetja Lumar. Pri izgradnji pasivnih hiš jim je za vodenje in razvoj podjetja pomagal družinski intelektualni potencial ter naravne dobrine v proizvodnji. Z zastavljeno vizijo in pogumom so se uvrstili med hitro rastoča podjetja v Sloveniji, ki je lani prejelo tudi naziv Zlata gazela 2009. Zgodbo, vzpone in padce ter napotke bosta predstavila v četrtek, na...

7 komentarjev

MoMoSlo S02E04 - Communities & Trends

Utrinek z Maemo Challenge predstavitve

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Po uspešno zaključenem MoMoSlo Maemo Challenge-u (posnetki predstavitev ekip oz. tukaj), bo nocoj ob 18.30 v Kiberpipi potekal še zadnji letošnji MobileMonday Slovenija, kjer bomo govorili o skupnostih in trenutnih trendih na področju mobilnih tehnologij. Najprej bo Viktor Marohnić, soustanovitelj ter direktor podjetja Shout'em, predstavil pot in izkušnje prodornega hrvaškega startup-a, ki je prejel serijo nagrad na evropskih konferencah. Predavanje bo v angleškem jeziku. Nato bo Tomaž Štolfa, kreativni vodja v podjetju Marand, kjer deluje v okviru skupine MarandLab, predstavil trende v mobilnem svetu - od naprav do storitev ter tehnologij, ki naj bi bile v središču pozornosti v...

0 komentarjev

V Kiberpipi v tem tednu

Firebug

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Spletne strani so dandanes veliko več kot le statična več statična besedila. Morajo biti privlačne, dinamične in uporabne. Za dosego ciljev tega spletni razvijalci posegajo po javascriptu in raznih CSS/HTML trikih, pri tem pa se pozablja na razvojna orodja, ki bi jim pri tem pomagala. Pogosto je potrebnega veliko časa za reševanje problemov, ki se zdijo najbolj banalni, prav tako bi radi na hitro spremenili del spletne strani za vizualizacijo, kar lahko vzame kar nekaj časa. Na sredinih Spletnih uricah nam bo Jure Mav predstavil uporabno orodje Firebug, ki ga lahko lahko uporabijo tako razvijalci kot oblikovalci.

Zadnji VIP večer letošnjega leta bo zaznamoval preplet umetnosti in podjetništva - svojo zgodbo bosta predstavila Katja in Jure Bricman, ustanovitelja podjetja in ustvarjalca porcelana

3 komentarji

BurnerOnFire, Drupal in FFA LAN party

BurnerOnFire

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Nocoj ob 19h boste na Pipinem odprtem terminu lahko slišali o tem, kako je v Kiberpipi nastala aplikacija, s katero lahko hitro napečemo večje število CD-jev hkrati. O BurnerOnFire, vzporednem zapisovanju na več CD/DVD-jev hkrati s pomočjo Linuxa, Pythona, D-Busa, HAL-a in nekaj ne preveč sodobnega hardware-a bosta predavala Domen Kožar, pisec Python kode in Jožko Škrablin, rezidenčni sysadmin.

Projekt Drupal je od verzije 4.7, za katero si potreboval doktorat, da si jo sploh lahko uporabljal, do verzije 7, v katero je bilo vloženega ogromno trudo prav v izboljšanje uporabniške izkušnje, izjemno napredoval. Pogledali si bomo, kakšne so razlike med zadnjima dvema verzijama, kako poteka razvoj Drupala, katero verzijo naj izberem in zakaj je dejstvo, da je...

4 komentarji

MoMoSlo S02E03 - Hello Maemo!

MobileMonday Slovenija

Slo-Tech - Tretji MobileMonday dogodek v tej sezoni bo namenjen novi platformi Maemo.

Predaval bo Jure Šušteršič iz podjetja Nokia, ki je svojo kariero začel kot produktni vodja za API ter razvojno ogrodje na S60 platformi, trenutno pa v vlogi poslovnega razvijalca (business developer) skrbi za skupnost razvijalcev na Nokinih novih tehnologijah ter inovacijah. Pred sodelovanjem z Nokio nabiral izkušnje v številnih projektih in startupih, povezanih s spletnimi tehnologijami. Dokončal je MBA iz managementa za visoko tehnološke panoge na Helsinki School of Economics.

Za tem sledijo še predstavitve 25 prijavljenih konceptov na natečaj Maemo Challenge ter Nokia N900 party, namenjen spoznavanju, druženju ter iskanju priložnosti za sodelovanje.

V kolikor se dogodka nameravate udeležiti, je priporočljiv RSVP na Facebook-u (pogoj za...

5 komentarjev

Preživeti v obdobju elektronskih komunikacij?

vir: Kiberpipa

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Seveda, in da bo še bolj zanimivo, Kiberpipa na vabi na niz dogodkov v tem tednu. Odločitev je na vas, ali jih boste spremljali oddaljeno s klikom na neposredni prenos ali se boste odločili za offline obisk in druženje v Kiberpipinih kletnih prostorih na Kersnikovi 6.

Z izjemo torkovega Pipinega odprtega termina, kjer predavanje ne bo snemano. O tem, kako brez težav v Sloveniji nabijati YouTube, poslušati last.fm radio in zijati CBS serije, o sestavljanju celih PDF-jev Dela, Slovenskih novic in Poleta, scrappanju rabim.info in podobno. Male in preproste heke, ki se jih lahko z malo znanja programiranja in mrežologije loti vsakdo, bo demonstriral Igor Kolar. S sabo prinesite DIY mentaliteto.

Kako preživeti v obdobju...

12 komentarjev

Maemo Challenge

Kiberpipa - V okviru dogodka MoMoSlo S02E03 - Hello Maemo! organizira MobileMonday Slovenija v sodelovanju s podjetjem Nokia, Maemo Challenge na novi, odprti razvojni platformi Maemo 5 na napravah Nokia N900. Maemo Challenge je namenjen vsem inovativnim posameznikom ter skupinam, ki jih zanimajo aplikacije na mobilnih platformah.



Na Maemo Challenge-u bodo podelili pet aparatov N900 najboljšim petim konceptom ter jim tako omogočili razvoj aplikacij na Maemo platformi še pred njenim uradnim izidom v Sloveniji. Vse, kar je potrebno, je pripraviti koncept inovativne, uporabne ali zabavne mobilne aplikacije ter v petih minutah prepričati občinstvo na dogodku MoMoSlo S02E03 - Hello Maemo! dogodku, 30.11.2009 v Kiberpipi.

Zmagovalci bodo imeli možnost...

5 komentarjev

Nevrolingvistično programiranje oziroma kaj nas sodobna znanost lahko nauči o denarju in ljudeh

Kiberpipa - Nevrolingvistično programiranje (NLP) je skupek metod, ki omogočajo spreminjanje odločitvenih in vedenjskih vzorcev ljudi. Teorijo NLP sta v 70-ih razvila Richard Bandler in John Grinder, kmalu zatem pa je NLP postal svetovna uspešnica na seminarjih za izobraževanje prodajalcev in t.i. srednjega managementa.

Na Pipinem odprtem terminu boste imeli priložnost izvedeti, kaj je NLP, spoznati izvirno NLP metodologijo, ki bo tudi pojasnjena na nekaj konkretnih primerih iz prakse, poglobili pa se bomo tudi v najsodobnejša odkritja nevroloških znanosti in raziskali njihove implikacije v poslovnem in družabnem kontekstu delovanja človeka. V torek, 17.11. ob 19h v Kiberpipi.

Predaval bo Matevž Leskovšek, raziskovalec v Laboratoriju za Biokibernetiko Univerze v Ljubljani, projektni vodja v skupini Labena Razvoj in Raziskave ter aktivni član Poslovnega Kluba Byron - društva za izmenjavo in promocij odobrih poslovnih praks.

Seveda bo kot običajno na voljo neposreden prenos, na voljo pa so...

17 komentarjev

V Kiberpipi v martinovem tednu

Firefoxovo vino

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Kako so sestavljeni mikrokontrolerji? Kako mikrokontroler priklopimo in kaj potrebujemo za programiranje? Kako se jih sploh programira? Vse to in še več bo vse, ki se s tem še niste spopadli, a bi se želeli, naučil Jan Volk na torkovem Pipinem odprtem terminu.

V sredo vas na Spletne urice in martinovanje vabi lisica. Da, ta večer bo posvečen obeležitvi in praznovanju 5. rojstnega dne brskalnika Firefox. Začeli bomo s 5-minutnimi predavanji:
  • Matjaž Horvat: Prvih 5 let Firefoxa.
  • Brian King: Prihodnost Firefoxa.
  • Natan Nikolič: Mozilla Labs Design Challenge - Reinventing Tabs in the Browser.
  • Boštjan Špetič: Ubiquity je kul.

Po 4*5 = 20 minutah pa nadaljevali na enega izmed naslednjih 5 načinov: s kozarcem vina v roki, ob...

4 komentarji

Podatkovne baze in NoSQL. Oblikovanje sporočilnosti spletne strani. V Kiberpipi ta teden.

Od začetka do Koale - zabava ob izidu Ubuntu 9.10 v Kiberpipi

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Na Pipinem odprtem terminu v torek ob 19h bo Gašper Žejn z Zemante govoril o podatkovnih bazah in o tem, kako so zadnja leta zaradi ogromne količine podatkov, ki jih ustvarjajo spletna družabna omrežja, postale relacijske baze zaradi prepočasnosti neuporabne za shranjevanje podatkov. Velikani so zato razvili alternativne rešitve za hrambo podatkov, nekatere od teh so zaprte, nekatere so na voljo kot spletna storitev, kar nekaj pa je tudi odprtokodnih. Pravi razvoj pa se šele dobro začenja in tako se je pojavilo gibanje NOSQL, ki obravnava skalabilne tehnične rešitve in s pomočjo serije delavnic širi znanje o uporabi in razvoju tovrstnih podatkovnih baz in na njih zgrajenih aplikacij.

Na Spletnih uricah Od kvadratkov na...

14 komentarjev

Oblikovanje kazala, Foodizmo in počastitev Koale

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Na Pipinem odprtem terminu "Besede, imena, kazalo, ali: polavtomatsko indeksiranje za založništvo"danes (27.10.) ob 19h bomo na konkretnem primeru predstavili oblikovanje imenskega kazala in nauke, ki smo se jih naučili po poti. Ogledali si bomo, kje lahko pametna uporaba tehnologije olajša življenje uredništvu in kdaj se ji je bolje izogniti. Pa še objavili bomo odprtokodno orodje, ki naj vam bo v pomoč pri vašem naslednjem založniškem projektu, pa če je enciklopedija ali diplomska naloga.

Na Spletnih uricah bomo predstavili Foodizmo, prvi dejanski generator kuharskih receptov. Ideja je iz sestavin in začimb, ki jih ima uporabnik pri roki, generirati...

18 komentarjev

Vroče v ljubljanskem podzemlju |

Kiberpipa - V novem tednu bo v Kiberpipi pestro, saj se imajo zgoditi kar štirje dogodki. Danes, 19.10., bo ob 18.30 potekal drugi Mobile Monday Slovenija v drugi sezoni, tokrat na temo Location Based Services. Priložnost boste imeli pobliže spoznati aplikacijo LPPbus, ki je kot strela z jasnega pred dvema tednoma presenetil slovensko twitter sceno (projekt bo predstavil avtor Matej Bukovinski), ter Odpiralni časi, "lep in uporaben lokalni iskalnik za Slovenijo, ki že od vsega začetka posluša odziv uporabnikov in se vedno trudi upoštevati želje vsakega izmed njih, pripravljenih pa je tudi nekaj novosti...", kot je povedal avtor David. Po predavanjih bo kot vedno čas za druženje, kjer boste lahko pobliže spoznali in poklepetali z avtorji in ostali razvijalci in ljubitelji vsega, povezanega z (mobilnimi) tehnologijami.

V torek bo na Pipinem odprtem terminu potekala okrogla miza na temo politizacije spleta. Da je splet vse bolj vpet v politično sfero, je že dolgo znano. Od e-demokratičnega...

0 komentarjev

O skupnostih in možganskem treningu

Kiberpipa - V torek, 6.10., odpira vrata tudi 6. sezona Kiberpipinih odprtih terminov, ki potekajo v sodelovanju med Kiberpipo in društvom Lugos. V zadnjih nekaj letih je bila dodobra prečesana odprta scena, tako v Sloveniji, kot v tujini. Izpeljanih je bilo več kot 200 uspešnih predavanj, skupaj z domačimi in tujimi predavatelji, odprte so bile tematike neposredno povezane z odprto kodo in Linuxom, kot tudi vrsta novih, odprtih konceptov, tehnologij in filozofij. Pipini odprti temini so od vsega začetka bili zastavljeni na široko, da bi pod svojo streho zajeli tisti del kiberprostora, odprtih idej, kot tudi informacijske družbe, katere predstavniki smo in na katerih temeljih je tudi nastal projekt in prostor Kiberpipa.

Cilj v prihajajoči sezoni je vsekakor obdržati kvaliteto in še naprej vsak torek krajšati večere ob zanimiv temah in dobri družbi. Še več, na vso moč si prizadevamo, da vsebino in izvedbo Pipinih odprtih terminov še izboljšamo. Veseli bomo vsakega vašega predloga, kako...

2 komentarja

8 let Kiberpipe in otvoritev 9. sezone

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Kiberpipa v četrtek, 1.10.2009, ob 8. uri zvečer proslavlja 8 let svojega delovanja in vstop v 9. programsko sezono. Namesto novosti in predavanj s področja računalništva vas ta večer vljudno vabimo na večer v znamenju 8-bitnega druženja in zabave z računalniškimi navdušenci. Za glasbeno kuliso v slogu osmic bo poskrbel legendarni DJ Pero Fotar Čaka vas tudi posebno odprtokodno sladko presenečenje. Vljudno vabljeni in povabite tudi svoje prijatelje :)

6 komentarjev

Spletne urice: Silverlight 3

Silverlight

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - To sredo, 23.9. ob 19h, bodo v Kiberpipi potekale druge Spletne urice v novi sezoni. Microsoft je pred kratkim izdal novo različico Silverlighta, platforme za razvoj in uporabo bogatih internetnih aplikacij. Andrej Tozon, Microsoft MVP (Most Valuable Professional), bo skozi praktične predstavitve predstavil novosti v tej različici in povezanih orodjih. Andrej Tozon se že več kot 15 let aktivno ukvarja z načrtovanjem in razvojem programskih rešitev, pri čemer uporablja najnovejše Microsoftove tehnologije. Od leta 2005 dela v svojem podjetju, kjer med drugim svetuje strankam pri uvajanju novih tehnologij in vzorcev v razvojne procese.

Vstop je kot vedno prost, potrditev udeležbe ni potrebna, lahko pa jo potrdite v FB skupini

13 komentarjev

Kiberpipa odpira vrata v novo sezono

Kiberpipa

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Kiberpipa odpira vrata v novo sezono v ponedeljek, 14.9. v -1 prostorih Kersnikove 6 v Ljubljani. Kot običajno bo odprta vsak delavnik od 10. do 22. ure, kjer imajo obiskovalci poleg odprtega prostora za delo in druženje na voljo seveda tudi prost dostop do internetne povezave. V tem času je na ogled tudi stalna zbirka Kiberpipinega računalniškega muzeja. Za pomoč in informacije se obiskovalci lahko obrnejo enega izmed Kiberpipcev (Kiberpipinih sodelavcev), ki je v Kiberpipi ves čas prisoten. Poleg tega bo v Kiberpipi tudi v tej sezoni potekal pester program raznovstnih izobraževalnih dogodkov z druženjem s področja odprte kode, spletnih in mobilnih tehologij, podjetništva, tehnološke dediščine, novomedijske umetnosti in filma v obliki predavanj, delavnic, projekcij, druženj, razstav, in še in še. Letos pričakujte še več!

Kje lahko dobite informacije o dogajanju?
- na...

2 komentarja

Danes o mikrobloganju

Ethernet RJ45 connector, vir: Wikipedia

vir: Wikipedia
Kiberpipa - Danes ob 19. uri vas vabimo v Kiberpipo na Spletne urice, kjer bo Vuk Ćosić predaval o mikrobloganju v volilni kampanji EU. V zdaj že tradicionalni seriji predavanj o spletnem političnem marketingu bo predstavljen vidik mikrobloganja (Koornk & Twitter), specifičen za tokratne volitve.

V četrtek ob 19. uri
bomo zopet dočakali Filmšteko. Zadnji film sezone bo The Street Fighter (alias Gekitotsu! Satsujin ken), 1974, režija: Shigehiro Ozawa (Film nima nobene veze z istoimensko igro, da ne bo pomote.) Dejstvo, ki ga je treba vedeti: je prvi film, ki je dobil oznako X zaradi nasilja! Tu gredo roke, noge, lobanje, oči,...

2 komentarja

MoMoSlo, 40 let interneta, VIP z dr. Teo Petrin ...

Mobile Monday Slovenija

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V Kiberpipi se bo ta ponedeljek zgodil Mobile Monday Slovenija, s katerim je želja združiti vse tiste, ki jih zanimajo teme mobilnega sveta. V Kiberpipinem računalniškem muzeju obeležujemo 40 let,odkar so v omrežju ARPANET vzpostavili prvo trajno povezavo ter poslali prvo sporočilo preko tega omrežja z razstavo 40 let interneta. Pipin odprti termin v torek in Spletne urice v sredo so na sporedu kot vsak teden ob 19h, v četrtek pa še zadnji VIP v tej sezoni - tokrat z dr. Teo Petrin. Več spodaj.



ponedeljek, 11.5. ob 18:00 MoMoSlo: #0 - Pilot! Na prvem slovenskem MobileMonday dogodku bomo imeli priložnost spoznati kranjsko podjetje 3fs (ThidrFrameStudios), ki se ukvarja z razvojem storitev, ki povezujejo splet in mobilne platforme. Drugi del dogodka bo posvečen Unity3D - ogrodju za ustvarjanje iger, ki omogočajo igranje na različnih platformah. Tretji del večera je namenjen spoznavanju, druženju ter iskanju...

3 komentarji

Ubuntu, MoMoSlo, 40 let interneta...

Ubuntu

vir: Wikipedia
Kiberpipa - Kiberpipa vas vabi na torkov Pipin odprti termin, kjer bo Luka Napotnik govoril o privzetem namizju za sistem Ubuntu. Naredili bomo kratek povzetek njegove zgodovine, uporabljene tehnologije, se dotaknili novosti pri novi izdaji ter novosti, ki so specifične za Ubuntu. Spregovorili bomo o namizju kot razvojni platformi ter o tem, kakšna izgleda prihodnost namizja.



Sreda je kot vsak teden čas za Spletne urice, srečanja oblikovalcev spletnega prostora, kjer izmenjujejo svoje izkušnje ter predstavljajo aktualne teme in dogodke s področja spletnih tehnologij.

Za prihodnji ponedeljek pa najavljamo MoMoSlo #0 - Pilot! - prvi slovenski MobileMonday, kjer bomo imeli priložnost spoznati kranjsko podjetje 3fs (ThidrFrameStudios), ki se ukvarja z razvojem storitev, ki povezujejo splet in mobilne platforme. Soudeleženi so pri projektu Pixl8r (novemu izdelku svetovno znanega podjetja...

2 komentarja

V Kiberpipo

Cross/Hibrid

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Kako razviti zelo kompleksen IS brez vrstice kode? Na torkovem Pipinem odprtem terminu bo Štefan Furlan predstavil paradigmo razvoja kompleksnih informacijskih sistemov s pomočjo t.i. sistemov za upravljanje poslovnih pravil (BRMS, Business Rule Management System). Gre za pristop oblikovanja nivoja poslovne logike informacijskega sistema na ta način, da se vsa poslovna logika zapiše v obliki poslovnih pravil, ki so shranjena v posebnem repozitoriju. Ta sistem zagotavlja poslovnim uporabnikom uporabniški vmesnik, preko katerega lahko vnašajo in urejajo poslovno logiko sistema in funkcionalnosti testiranja poslovne logike. Poleg tega BRMS zagotavlja učinkovito izvajalno okolje za...

7 komentarjev

V Kiberpipi v novem tednu

Kiberpipa - Na torkovem Pipinem odprtem terminu bodo z raziskovalnega oddelka podjetja XLAB d.o.o. predstavili XtreemOS, raziskovalni evropski projekt, katerega cilj je izgraditi in promovirati porazdeljene sisteme. Pri tem želi izkoristiti povezljivost računalnikov znotraj organizacij in na globalnem nivoju ter omogočiti nadzorovano izrabo računskih virov, ki jih takšni računalniki nudijo. Dobljeni sistem mora biti fleksibilen, dovoliti povezljivost preko administracijskih domen ter dinamično dodajanje ali odvzemanje tako uporabnikov kot delovnih vozlišč v sistemu. na POT bo predstavljena razvojna različico sistema, ki je prosto dostopna za preskus vsakomur.

Na Spletnih uricah bo naš gost Mario Briana z Microsoft Germany, ki nam bo predstavil spletni brskalnik Internet Explorer 8 ter novosti v novi različici Microsoftovega brskalnika. Predavanje bo v angleščini.

Kot vsak tretji četrtek se ponovno dobijo ljubitelji Jave in vsega z njo povezanega. Na tokratnem Cafe Babe bodo s področja...

6 komentarjev

Kiberpipina ponudba Vol.|

IPv6

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V tem tednu bomo na Pipinem odprtem terminu govorili o tem, kakšen bo prehod internet omrežja na protokol IPv6 po izčrpanju IPv4 naslovov. Tema legendarnih sredinih Spletnih uric je kot običajno v tem času še skrivnost, zato spremljajte referenčne spletne strani. Mesec je naokoli in ponovno čas za VIP večer, tokrat sedmi po vrsti v tej sezoni, ko bomo gostili podjetnika in inovatorja, ki se "nikoli ni zadovoljil s povprečjem" - Igorja Akrapoviča.

Več o tem spodaj, vstop kot vedno prost. Če ste pozabljive sorte, nas spremljajte tudi po Twitterju, če se vam ne da v večernih urah od doma, pa nas spremljajte v živo ali si oglejte pretekla predavanja v Kiberpipinem videoarhivu.



torek, 7.4. ob 19:00 Pipin odprti termin: Ali bo prehod internet omrežja na IPv6...

6 komentarjev

Kako zlomiti konkurenco in odnesti celo kožo?

Kiberpipa - Zadnji torek v marcu bo v Kiberpipi na Pipinem odprtem terminu predaval Boris Horvat iz podjetja ABM d.o.o, ki je pred kratkim doseglo pomembno zmago v desetletje trajajočih sporih z nacionalnim telekomunikacijskim operaterjem. Vrhovno sodišče Slovenije se je prvič izreklo o varstvu konkurence in razsodilo da operater s prevladujočim tržnim položajem le-tega ne sme zlorabljati in na kakršenkoli način diskriminirati drugih operaterjev. Predavanje bo imalo krajši teoretični uvod o varstvu konkurence, temu pa bo sledila podrobna analiza konkurenčnih sporov med Telekomom Slovenije in tako imenovanimi alternativnimi ponudniki interneta, ki so pripeljali do današnjega stanja na trgu. Več o dogajanju si preberite tukaj. Vabljeni v Kiberpipo v torek, 31.3. ob 19. uri!

Spletne urice na Dan norcev odpadejo. Vljudno vabljeni!

0 komentarjev

Kiberpipa vabi na...

Cross/Hibrid

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V novem tednu vas ljubljansko središče odprte kode Kiberpipa vabi kar na pet dogodkov. Na Pipinem odprtem terminu bo prikazan hekerski napad na izmišljeno podjetje. Matej Kovačič, asistent in raziskovalec na FDV in član strokovnega sveta Inštituta za forenziko informacijskih tehnologij, in Gorazd Žagar, ki je diplomiral na FRI z diplomo "Metode in tehnike napadov na informacijsko komunikacijske sisteme", trenutno pa je zaposlen kot sistemski inženir v podjetju Pro Plus d.o.o., bosta prikazala, kako lahko napadalec prevzame nadzor nad tarčo, predstavljen pa bodo različne hekerske tehnike od popisovanja omrežja in uporabnikov, dumpster diving, phreaking, socialni inženiring, napad na...

9 komentarjev

O dinozavrskem robotu Pleo, tipografiji in JRuby v Kiberpipi

Pleo (Image by Mrs. Gemstone via Flickr)

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V novem tednu v Kiberpipi bo na Pipinem terminu Tomaž Šolc razkril skrivnosti drobovja avtonomnega robota Pleo in zdravilne recepte ob bolezni ali poškodbi priljubljene domače živali. Na Spletnih uricah bo o tipografiji predaval Natan Nikolič, v četrtek pa bo spet večer za ljubitelje Jave in vsega z njo povezanega - na Cafe Babe bo tokrat govora o JRuby. Kot smo že pisali, do 10. aprila ne zamudite razstave računalniškega muzeja - vse o zgodovini trdega diska.



Pleo je avtonomni robot, mehansko-elektronska igrača, za katerega proizvajalec trdi, da gre za živo bitje, ki je sposobno učenja in čustvenega odzivanja na dražljaje iz okolja. Ima kožo, občutljivo na dotik, barvni vid, stereo...

5 komentarjev

Kiberpipin repertoar

MyCPU

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Teden je okrog in tudi v tem tednu vas vabimo v prostore na Kersnikovo 6. Na torkovem Pipinem odprtem terminu boste imeli tokrat priložnost poslušati avtorja odprtokodnega projekta MyCPU Dennisa Kuschela (predavanje bo v angleščini), na Spletnih uricah v sredo bo Sebastjan Trepča predstavil delovanje Google App Engine-a, na četrtkovem šestem VIP večeru pa bo vroča debata tekla o inovacijskem novinarstvu in poročanju. Do 10.4. vas vabimo tudi na ogled razstave Kiberpipinega računalniškega muzeja Zgodovina trdega diska. Če se nam ne morete pridružiti v realnem, lahko dogodke spremljate v virtualnem prostoru v živo ali pobrskate po videoarhivu za kakšnim zamujenim predavanjem. Se vidimo v

5 komentarjev

Kiberpipina ponudba

IBM 3390

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Teden je okrog in spet vas vabimo v svoje prostore. Od danes dalje je na ogled Zgodovina trdih diskov v režiji Kiberpipinega računalniškega muzeja, v torek bo Urban Škudink na POT predstavil testiranje Django spletnih aplikacij, na SU pa bo Željko Filipin predstavil Watir, Ruby orodje za testiranje spletnih aplikacij. Še vedno velja, da lahko zamujena predavanja pogledate, ko jih objavimo v našem video arhivu, če pa v času predavanja samo nimate časa priti...

0 komentarjev

Kiberpipa vabi

vir: Wikipedia

vir: Wikipedia
Kiberpipa - V torek bo Andrej Mertelj predaval o programskih patentih, kaj so, od kod prihajajo in zakaj jih nočemo. V sredo bo Marko Mrdjenovič pokazal izdelovanje mashup friendly spletnih mest, oziroma kako kot spletni razvijalec svojo spletno stran iz kopice podatkov spremenite v aktivno orodje za sestavljanje podatkov. V četrtek pa ste vabljeni na ogled filma A Boy and his Dog. Seveda pa...

6 komentarjev

Kiberpipa vabi

Utrinek z enega izmed VIP večerov

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Teden je naokrog in spet vas čakajo nove vsebine v Kiberpipi. V torek vam bo Domen Grabec predstavil kako s pomočjo spletne kamere, nekaj odprte kode, poznavanja DirectX knjižnice in znanja programiranja doživite izboljšano izkušnjo virtualnih 3D svetov. V sredo vas vabimo na spletni seminar podjetja Adaptivepath, kjer boste v 16 korakih izvedeli kako postati uporabniku bolj prijazna organizacija, v četrtek pa bo Janez Škrabec predstavil svoje poglede na podjetniške poti in inovativnost. Poleg tega se lahko vsak dan oglasite v Kiberpipi in se poigrate z računalniki iz Kiberpipinega računalniškega muzeja, na brezplačno brskanje po spletu ali kar tako na klepet.

Na Pipinem odprtem terminu...

5 komentarjev

Kiberpipin spored ta teden

Kiberpipa - Ponovno vas vabimo na obisk v Kiberpipo. V torek bomo po pipino odprto spregovorili o e-demokraciji, ki nam jo bo predstavil Domen Savič, v sredo na spletnih uricah pa nam bo Mislav Marohnić predstavil svoj pogled na Javascript knjižnice.

E-demokracija.si je prvega februarja 2009 v slovenski spletni politični prostor spustila novo žival, ki sliši na ime Vprašaj s klicajem. Po zgledu predsednika Združenih držav Amerike, Baracka Husseina Obame, E-demokracija.si na svojem spletnem mestu nudi možnost dvosmerne komunikacije z ministricami in ministri slovenske vlade. V torek, 3.2 ob 19. uri bo tako Domen Savič v svojem predavanju opisal dosedanje primere dvosmerne politične spletne komunikacije v Sloveniji, razvojno pot projekta Vprašaj s klicajem! in začrtal smernice za prihodnost.

Javascript knjižnice so začele svoj pohod pred nekaj leti. V kratkem času jih je nastalo malo morje, nastajajo pa z zelo različnimi nameni in so namenjene zelo različnim publikam. Zadnje čase pa se kažejo...

2 komentarja

V Kiberpipi se spet dogaja!

Obiskovalci, ki so ostali še po zakuski za KDE 4.2 release

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Ker vreme še nekaj časa ne bo najugodnješe za prostočasne aktivnosti pod oblačnim nebom, vas ponovno vabimo v Kiberpipo, kjer ste ta teden morda že zamudili zabavno druženje ob izidu KDE 4.2, ki smo ga za vas organizirali v sodelovanju društvom Lugos. A ni še vse zamujeno, jutri se oglasite na Spletne urice, na katerih vam bo Urška Podobnik predstavila, kako v praksi deluje optimizacija spletnih mest, pozneje pa se bomo spet družili. Do 27.2. si v kavarni Metropol lahko ogledate, kakšne računalnike so izdelovala slovenska podjetja. Seveda pa se lahko oglasite kar tako, izkoristite prost dostop do interneta, ali pa se poigrate s starimi računalniki, ki jih razstavljamo v muzeju.

Če ste dejansko zamudili današnji Pipin...

1 komentar

Naj vam Kiberpipin program polepša deževne dni

Tipkovnica Iskra Delta Triglav

vir: Kiberpipa
Kiberpipa -

Na današnji deževno turobni dan si boste proti večeru zagotovo lahko vzeli kako urico časa in se udeležili Spletnih uric - predavanja o ŽVPL 3.0. Urednika in snovalca prenovljenega ŽVPL-a Gregor Zalaznik in Davorin Pavlica nam bosta povedala nekaj bridkih izkušenj kako je prenova potekala, zakaj je potekala tako dolgo in kako se ne lotiti prenove spletnega mesta.

V okviru Filmšteke, ki zagovarja idejo odprtosti in vabi obiskovalce k soustvarjanju filmskih...

3 komentarji

Prvi teden v novem letu v Kiberpipi

Tektronix

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek, 6.1. ob 19:00 bo na Pipinem odprtem terminu Jure Čuhalev, govoril o Barcampu, Co-workingu in prihodnosti izmenjave znanj. Obisk konferenc in druženje s sotrpini iz stroke še vedno predstavlja enega najboljših načinov izmenjave in pridobivanja novih znanj. Kot nadgradnja tega se pred leti tako v Silicijevi dolini rodil nov koncept izmenjave znanj - BarCamp, kjer gre za konferenco, ki jo sestavijo kar udeleženci sami. Zaradi svoje dinamične narave omogoča veliko bolj efektivno...

0 komentarjev

Dogodki v Kiberpipi

Novoletka AnimeSlovenija

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V tem tednu vas vabimo v Kiberpipo na naslednje dogodke:

V torek, 16.12. ob 19:00 Pipin odprti termin: Best. Plone. Ever! Predstavitev Plone 3
Plone je odprtokodni CMS sistem, s katerim lahko razvijamo najrazličnejše spletne portale. Uporabi se ga lahko tudi kot intranetni informacijski sistem za hrambo dokumentov in kontaktov ali kot Project Manager. Plone poganja skriptni programski jezik Python, ki je čedalje bolj prisoten na vseh področjih računalništva. Python je prav tako osnova aplikacijskega strežnika Zope, na katerem Plone...

5 komentarjev

V prihajajočem tednu v Kiberpipi

Uniki

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V prihodnjem tednu Kiberpipa napoveduje:

- Torek, 9.12. ob 19:00 - Pipin odprti termin: Med 22 najbolj perspektivnih start-upov v Evropi izbran slovenski UNIKI
Mlado slovensko podjetje UNIKI je bilo izbrano med 22 finalistov, ki so se udeležili tedna tekmovanja in izobraževanja Seedcamp, skupnega projekta največjih evropskih skladov tveganega kapitala, s katerim želijo vzpodbuditi Evropska podjetja k razvoju inovativnih spletnih storitev in "poiskati naslednji Google". UNIKI je komisijo prepričal s svojimi inteligentnimi interaktivnimi mediji, ki temeljijo na računalniškem vidu in novem vmesniku med računalnikom in človekom, ki reagira na gibanje. Trenutno so usmerjeni v razvoj novih gibalnih interaktivnih medijev za javne prostore, kjer lahko z vsebino izložbe upravljate kar z gibi roke ali telesa. Več...



- Sreda, 10.12. ob 19:00 - Spletne...

1 komentar

V Kiberpipi od 1. do 5.12.

Fotografija z bro¹ure SICAD, ISKRADATA

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Veseli december prihaja in temu primerno pester program bo tudi v Kiberpipi. Kiberpipin računalniški muzej med 1.12.2008 in 23.1.2009 predstavlja razstavo na temo grafična računalniška oprema v 80-ih ter 70-ih letih pri nas, kjer bo predstavljenih nekaj izmed grafičnih terminalov ter računalnikov, ki so postavili temelje današnjemu pojmovanju CAD (Computer-aided design) programske opreme. Del razstave, v veliki meri v obliki slikovnega gradiva, bo...

2 komentarja

V Kiberpipi v tem tednu

Kiberpipa - Na Pipinem odprtem terminu v torek, 25.11. ob 19h bo Rok Žlender govoril o Drupalu, enem izmed bolj popularnih odprtokodnih CMS-jev. Uporablja se za gostovanje osebnih blogov kot tudi spletnih strani z milijon obiski na dan. Predstavljene bodo osnove Drupala, kako deluje in kaj naredi Drupal tako privlačen. Da ne bo predavanje sestavljeno samo iz prosojnic, si bomo pogledali, kako se Drupal naloži na strežnik in kako se uporabi množico modulov, ki so na voljo. Na koncu pa si bomo še ogledali, kako se izdela lasten modul ali temo.

O vplivu interneta na novinarstvo in medije ter percepciji in sodelovanju novinarjeve publike v novi dobi bomo govorili na Spletnih uricah v sredo, 26.11. ob 19h. Ostri umi bodo med seboj in s publiko izmenjali izkušnje in argumente o novi dobi medijev - ali je t.im. 'internetno novinarstvo' sploh kaj novega in kaj pravzaprav to sploh je. Povezoval bo freelancer Simon Ručigaj, ozaveščali pa bodo bodo Jani Sever, odgovorni urednik Vest.si, Gregor Fras,...

1 komentar

HAIP 08 še danes in jutri

HAIP 08

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Festival HAIP 08, ki je potekal pod geslom Hack the future celotni prejšnji teden, poteka še danes in jutri. Danes, v ponedeljek, 10.11. se lahko udeležite treh predavanj:
- Ob 17.00: Hekane različice izkustva računalniške igre Pong (Paule Ečimović) - Predstavljenih bo nekaj različic klasične računalniške video igre Pong, da bi ob njih razkrili različna izkustva dobro znane igre. Različice se od originala razlikujejo po spremembah igralnega polja, žogice, loparjev in načinov upravljanja slednjih...
- Ob 19.00: :: kiberpipa.net :: Odprto brezžično omrežje Ljubljane (Andraž Sraka) - Po Ljubljani raste odprto brezžično omrežje, kjer z uporabo splošno razširjenih brezžičnih tehnologij, z inovativnim pristopom in predvsem medsebojnim sodelovanjem povezujemo ljubljanske javne, umetniške in kulturne, produkcijske, izobraževalne in...

0 komentarjev

Hekali bomo prihodnost - na 3. festivalu odprtih tehnologij HAIP 08

Festival HAIP 08

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - A še prej naj vas povabimo na Kiberpipina dogodka v tem tednu. V torek, 21. oktobra ob 19h, se bomo na Pipinem odprtem terminu ponovno spomnili poletja. Z ekipo Kiberpipe in ožjih prijateljev bomo preleteli nekaj odmevnih dogodkov, ki so se zgodili pri nas in v tujini. Ker je FOWA tudi tokrat gostila nekatere zanimive predavatelje, smo se odločili, da vam jih predstavimo na Spletnih uricah v sredo, 22.10. ob 19h s pomočjo kratkih reportaž, ki jih bodo pripravili slovenski udeleženci.



Med 3. in 11. novembrom 2008 pa bo v Ljubljani v organizaciji Kiberpipe potekal 3. mednarodni multimedijski festival odprtih tehnologij HAIP 08. Na mednarodni ravni se bodo predstavili posamezniki in skupine, ki s svojim delovanjem kritično obravnavajo tehnologijo, ki nas obkroža in predstavlja naše vsakdanje okolje. Osrednja linija...

5 komentarjev

V Kiberpipi

Akademy 2008

vir: Kiberpipa
Kiberpipa -

Na Pipinem odprtem terminu v torek, 14.10. ob 19h bo Jure Repinc predstavil najbolj aktualne, vroče in zanimive utrinke z letošnje Akademy 2008 konference, ki se je odvijala med 9. in 15. avgustom 2008 v Belgiji.

Na Spletnih uricah v sredo, 15.10. ob 19h bo Marko Samastur z Zemante govoril o razširjanju spletnih mest s pomočjo brskalniških vtičnikov, ki nam ponujajo zelo zanimive možnosti. Kot nam je pokazal že Greasemonkey za Firefox lahko spletnim stranem enostavno dodamo funkcionalnosti, ki jih te same nimajo. Razvijalci niso več omejeni s spletno stranjo, saj lahko izvajajo klice med stranmi in do strežnikov s pomočjo katerih lahko poljubno nadgradijo izbrana spletna mesta. Predavanje se bo osredotočilo na izzive in kompromise pri razvoju celovite Zemantine...

11 komentarjev

VIP - Večer za inovativne in podjetne: Japec Jakopin, Seaway

Kiberpipa -

V letošnji sezoni se ponovno vračajo VIP - Večeri za inovativne in podjetne, ki jih organizirata LUI - Ljubljanski univerzitetni inkubator, in Kiberpipa. Potekali bodo enkrat mesečno, vsak drugi četrtek v mesecu (januarja 2009 izjemoma tretji četrtek) v Kiberpipi na Kersnikovi 6 na v večernih urah. Kot se za VIP spodobi, bomo tudi letos gostili zanimive goste - uspešne inovativne podjetnike, ki bodo z nami delili svoja znanja in izkušnje na svoji poti do uspeha.



Dobimo se v četrtek, 9. oktobra 2008 ob 19. uri! Prvi VIP večer bo s svojo prisotnostjo počastil Japec Jakopin, bivši profesor ljubljanske Medicinske fakultete, snovalec bark in soustanovitelj uspešnega slovenskega podjetja Seaway. Svojo uspešno podjetniško kariero je Japec od samega začetka delil z mlajšim bratom Jernejem. Skupaj sta leta 1983 najprej ustanovila studio J&J design za načrtovanje plovil, leta 1989 pa še podjetje Seaway. Leta 1995 sta bila brata Jakopin izbrana za nagrado Podjetnik leta, leta 2007 pa sta...

9 komentarjev

Je vaša kartica brez lukenj?

Otvoritev Kiberpipinega računalniškega muzeja

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Kiberpipin računalniški muzej letos odpira svoja vrata že 5. sezono - odprla se bo z začasno razstavo zbirke, ki jo je podaril IBMI - Inštitut za biomedicinsko informatiko Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani. Razstava bo obsegala nekaj edinstvenih eksponatov, ki so jih v 70-ih ter 80-ih letih uporabljali na inštitutu. Med drugim tudi luknjalec kartic IBM 29 in luknjalec-preverjalnik kartic IBM 129, s pomočjo katerih si bodo obiskovalci otvoritve lahko...

3 komentarji

Kiberpipa v osmo sezono 15. septembra

Kiberpipa

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Kiberpipa po poletnem odmoru v ponedeljek, 15. septembra 2008, odpira svoja vrata v osmo sezono! Odprta bo vsak delovni dan od 10. do 22. ure (naslov za tiste, ki še ne veste: Kersnikova 6, Ljubljana). Kiberpipin redni program dogodkov se bo pričel odvijati v oktobru. V tem času bo poleg prosto dostopnega interneta na ogled stalna zbirka Kiberpipinega računalniškega muzeja, od 29.9. pa v Caffé Metropol nad Kiberpipo tudi začasna razstava nedavno podarjene opreme Inštituta za biomedicinsko informatiko Medicinske fakultete v Ljubljani. Če želite biti obveščeni o dogajanju, lahko Kiberpipo...

5 komentarjev

Firefox 3 Release Event: program, prenos v živo in klepetalnica

Evropski izid Firefoxa 3

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Še zadnjič vas vabimo na evropski izid Firefoxa 3, ki bo potekal danes, 24. junija v Kiberpipi (Kersnikova 6, Ljubljana). Na programu se bodo ob 15. uri zvrstila predavanja (v angleščini), ki jim bo ob 21. uri sledila zabava. Tisti, ki bi se radi udeležili dogodka in zabave, se čimprej registrirajte, če tega še niste storili.

Če na dogodek ne utegnete priti, brez skrbi - v udobju svojega naslonjača lahko spremljate prenos predavanj v živo. V primeru, da imate tudi kakšno vprašanje za naše goste, jih lahko po posameznem predavanju zastavite v naši klepetalnici, kjer jih bomo posredovali predavateljem: #kiberpipa-firefox na omrežju Freenode.

Program predavanj:
15.00: uvodni nagovor: The Mozilla story: our open source journey, and roads for the future of the Web, Tristan Nitot (Mozilla Europe)
16.15:...

17 komentarjev

Firefox 3: Download Day 2008!

Download Day 2008

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Gotovo ste se večkrat potiho ali naglas vprašali, kdaj bo izšla nova različica brskalnika Firefox - 3? Mozillin razvojni center je pred kratkim objavil uradni datum - torek, 17. junij 2008 (torej danes), ki se po lokalnem času pri nas prične ob 19. uri. Pridružite se nam in skupaj postavimo svetovni rekord za največkrat naloženo programsko opremo v 24 urah! Več na spletni strani http://www.spreadfirefox.com/worldrecord

Čez teden dni, 24. junija, pa vas ponovno vabimo, da se nam pridružite v Kiberpipi na Firefox 3 Release Event 2008, celodnevnem dogodku ob splavitvi spletnega brskalnika Firefox 3 s predavanji, druženjem in nepozabno zabavo. Število mest je omejeno, zato se čimprej prijavite tukaj. Več informacij dobite na http://www.kiberpipa.org/firefox

283 komentarjev

Cafe Babe: Iskanje

Cafe Babe

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Vse ljubitelji Jave in vsega z njo povezanega ste vabljeni, da se nam pridružijo na CAFE BABE v četrtek, 19.6. ob 19. uri v Kiberpipi, in se naužijejo novega znanja s področja iskanja v Javi. Priložnost boste imeli prisluhniti dvema predavanjema: Uvod v iskanje v javi (Domen Grabec), kjer bo predstavljen odprtokodni java projekt Solr, ter Hibernate + Lucene = Hibernate Search (Marko Štrukelj + Aleš Justin), kjer bo demonstrirana knjižnica Hibernate Search, ki omogoča preprosto integracijo iskalnika Lucene v aplikacije, ki uporabljajo Hibernate za dostop do poslovnih podatkov. Nekaj več si lahko preberete na Kiberpipini...

0 komentarjev

Firefox 3 Release Party 2008 v Kiberpipi

Firefox 3 Release Party 2008

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Izid nove različice najbolj popoularnega odprtkokodnega spletnega brskalnika Firefox 3 se naglo bliža in ob tej priložnosti Kiberpipa in Društvo študentov informatike pripravljata veliko zabavo!

Na programu pa ne bo "le" zabava, temveč se bo marsikaj dogajalo že pred tem. Dogodek bo potekal v torek, 24. junija 2008, v Kiberpipi. Ob 11. uri se prične z novinarsko konferenco, od 15. ure dalje poskrbljeno za niz zanimivih predavanj, tako z gosti z Mozille (zagotovo med drugim ne smete zamuditi keynote-a Tristana Nitota, predsednika Mozilla Europe) kot drugimi. Vrhunec dneva bo seveda zabava od 21. ure dalje, kjer bo čas za sprostitev in klepet ob ritmih DJa. Poskrbljeno bo za obilico pijače in jedače, seveda ne bo manjkalo priložnosti za druženje, mreženje in spoznavanje.

Vse novosti o dogajanju in...

36 komentarjev

Asus Eee PC, Start-up night #2 in delavnica Pure Data

Asus Eee PC

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Je majhen, je eleganten, je enako funkcionalen kot vsak povprečni prenosni računalnik in trenutno edini zgled mu je OLPC. Na Pipinem odprtem terminu danes ob 19h si bomo pogledali prenosni računalnik Asus EEE PC, katere so njegove značilnosti in zakaj je drugačen od ostalih.



Ker imamo v Sloveniji kar nekaj zanimivih spletnih storitev, bomo tudi maja na Spletnih uricah eno predavanje namenili le-tem. V sredo ob 19h se bodo na drugem start-up večeru predstavili nekateri bolj ali manj znani start-upi s svojimi...

0 komentarjev

Kiberpipinih pet...

Razstava: 30 let x86 arhitekture

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - ...dogodkov v tem tednu. Kot smo že pisali, se je s tem tednom v Kiberpipinem računalniškem muzeju pričela razstava, posvečena 30. obletnici t.i. x86 arhitekture, ki povsem prevladuje na tržišču osebnih računalnikov, uporablja pa se na praktično vseh področjih. Razstava bo na ogled do začetka junija.



Ste se vprašali, na kakšni infrastrukturi delujejo storitve tipa Youtube, MySpace, Facebook, Flickr, Zemanta, in podobne? Kakšne računalniške gruče poganjajo tako zelo obiskane spletne...

0 komentarjev

30 let x86 arhitekture

Intel Pentium

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Letos mineva natanko 30 let, odkar je podjetje Intel predstavilo mikroprocesor 8086, ki predstavlja prvi mikroprocesor t. i. x86 arhitekture. Ta arhitektura (poenostavljeno lahko rečemo, da je arhitektura procesorja njegova zasnova in zgradba) povsem prevladuje na tržišču osebnih računalnikov, uporablja pa se na praktično vseh področjih. Podjetje IBM je leta 1981 izdelalo osebni računalnik IBM PC (model 5150), v katerega so vgradili Intelov mikroprocesor 8088, zasnovan na 8086, in s tem pričeli dobo x86 arhitekture v osebnem računalništvu.



Razstava Kiberpipinega računalniškega muzeja, ki bo na ogled v prostorih Kiberpipe na Kersnikovi ulici 6 v Ljubljani od 12.5.2008 (vsak delovni...

225 komentarjev

Kiberpipin program v tem tednu

O'Reilly Web 2.0 Expo

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Ta teden je program v Kiberpipi v znamenju Web 2.0. V torek Pipinem odprtem terminu bo Domen Savič, ki je nedavno prestopil v oglaševalske vode, o spletnih skupnostih in spletu 2.0 pa predava že več let, predstavil oglaševanje 2.0. Kakšne spremembe so se zgodile na področju spletnega oglaševanja, kako dobro so podjetja v Sloveniji pripravljena na novo dobo spletnega oglaševanja in kaj se lahko naučimo iz tujine?

Na Spletnih uricah v sredo pa bo Jure čuhalev predstavil pomembnejše novosti konference O'Reilly Web 2.0 Expo, ki je ena največjih konferenc na področju spletnih tehnologij. Kot se za takšen dogodek spodobi, je bila tudi letos predstavljena vrsta novosti. Najbolj odmevni med njimi sta bila Microsoftov odgovor na splet: LiveMesh in Yahoo Search Monkey - semantični splet v vašem iskalniku.
Vabljeni!

0 komentarjev

Pipin odprti termin in Spletne urice v tem tednu

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Kako dobiti boljše delo v IT-ju? Na trgu obstaja množica podjetij in vsako od teh išče IT-jevce. Boljši položaji v IT-ju navadno niso objavljeni v časopisih ali na internetu. Ta delovna mesta zapolnijo kandidati, ki jih podjetja sama najdejo in kandidati, ki so dovolj proaktivni, da sami kontaktirajo podjetje. Ko ima podjetje primerno mesto zanje, jih običajno tudi zaposli. Na Pipinem odprtem terminu v torek, 22. aprila ob 19h v Kiberpipi boste izvedeli, kako lahko stopite v stik z najbolj zaželenimi delodajalci, tako da se boste lahko potegovali za tista boljša delovna mesta, še preden bodo javno objavljena in se bo zanje zagreblo pol slovenskih IT-jevcev. Predava Gorazd Prah, strokovni sodelavec v marketingu podjetja Moje delo d.o.o.

Na Spletnih uricah v sredo, 23.4. ob 19h bo beseda tekla o konferenci Future of Web Design (FWOD), ki...

1 komentar

V Kiberpipi ta teden

Kiberpipa - Zamudniki in tisti, ki bi se še v zadnjem trenutku želeli udeležiti Kiberpipine delavnice spajkanja, ki bo potekala v tem tednu, imate še zadnjo priložnost. Našlo se bo še kakšno mesto, zato pohitite s prijavo in poiščite vse ostale informacije...

Letos mineva 135 let od kar se je uveljavil razpored tipk QWERTY. V šolah, kjer svoje učence/dijake/študente učijo umetelnosti tipkanja, poudarjajo, da je to idealen razpored znakov, ki omogoča najhitrejše desetprstno slepo tipkanje. Kolikokrat ste vpisovali svoje kompleksno geslo, kot priporočajo strokovnjaki za informacijsko varnost in ste se pri tem motili in se jezili sami nad seboj. Ali ste upravičeni do te (samo)graje ali pa bi lahko tipke na vaši tipkovnici namestili bolj pregledno / funkcionalno / ergonomsko? Edvard Šilc bo v torek ob 19h na Pipinem odprtem terminu predstavil omenjeno temo.

Na sredinih Spletnih uricah bo Primož Bratanič govoril o skalabilnosti spletnih aplikacij. Hitro razvijajoče aplikacije, ki so osrednja...

3 komentarji

Delavnici: spajkanje in Pure Data

Kiberpipa - Se vam je že zgodilo, da bi morali v roke prijeti spajkalnik, pa se vam je izziv zdel pretežak? Če je vas odgovor pritrdilen, vas vabimo na delavnice spajkanja v Kiberpipo, ki bo potekala v tednu med 7. in 11. aprilom. Delavnica se bo odvijala vsak dan razen v sredo. Med 16h in 17.30 bo prvi del, namenjen popolnim začetnikom, kjer si bomo pogledali osnovne principe spajkanja in preizkus tega v praksi. Nato bo ob 18h sledil nadaljevalni del, namenjen tistim, ki so se v spajkanju že preizkusili. Obravnavali bomo delo s postajo na vroč zrak, banjico, spajko brez svinca, spajkanje drobnih nožic čipov in podobno. Na koncu pa bomo spoznali še nekaj trikov, kot na primer spajkanje na aluminij. Na delavnico se je potrebno prijaviti.

Že v naslednjem tednu, od 31.3. do 4.4. od 17h do 21h, pa bo potekala delavnica dela z grafičnim programskim okoljem Pure Data, ki bo potekala v dveh delih, in sicer prvi v začetku aprila, druga, nadaljevalna delavnica, pa bo potekala konec maja. Na...

7 komentarjev

Ta teden s Kiberpipo

Kiberpipa - 4 dnevi, 4 dogodki. Na Pipininem odprtem terminu si bomo danes, 25.3., z Gorazdom Žagarjem pogledali spletne aplikacije in kako lahko te, če so slabo zasnovane, ogrozijo varnost spletnega stežnika, na katerem gostujejo. Več...

V sredo ob 11h sledi predstavitev nove številke časopisa Reartikulacija. Od tretje številke dalje bo Reartikulacija internacionalna in bo objavljena dvojezično, v slovenskem in angleškem jeziku.

V okviru sredinih Spletnih uric vas tokrat vabimo na predstavitev nove, revolucionarne spletne storitve podjetja Zemanta, temu pa bo sledila zabava v ritmu salse (celotni dogodek bo tokrat potekal v Tango baru). Zemanta, ki sta jo lani ustanovila člana Kiberpipe, Andraž Tori in Boštjan Špetič, bo na dogodku prvič javno splavila novo spletno storitev za samodejno bogatenje spletnih vsebin, namenjeno blogerjem. Storitev bo kateremu koli uporabniku največjih blogerskih...

7 komentarjev

KiberpipaLive

Kiberpipa - Kot vsak teden boste našli tule nekaj informacij o Kiberpipinih dogodkih. Vsi, ki se zaradi različnih razlogov Kiberpipinih predavanj ne morete udeležiti, pa vas obveščamo, da so od sedaj na voljo na ogled tudi v živo prek spleta.

Dolgoletna tradicija sistemskih administratorjev je pisanje malih programčkov, ki pohitrijo ponavljajoča se opravila in omogočajo upravljanje več računalnikov hkrati. Na Pipinem odprtem terminu bo Martin Vuk, asistent na FRI, povedal nekaj o Puppet-u, ki omogoča sistemskim administratorjem razvoj naprednih orodij, ki jih bodo lahko delili z drugimi in tako preprečili odvečno ponavljanja istega dela.

Po dolgem času in kar nekaj konfliktih med akademiki in...

0 komentarjev

Spletni teden v Kiberpipi

Kiberpipa - Facebook je popularno spletno socialno omrežje z več milijoni uporabnikov, kjer z ne veliko vloženega dela dobite nov kanal za promocijo, spoznavanje ljudi in zapravljanje prostega časa. Na Pipinem odprtem terminu v torek bo govora o razvoju lastnih aplikacij zanj, kjer bo Igor Kolar predstavil praktični primer razvoja aplikacije za Facebook, in sicer koncepte, integracijski api za dostop do uporabnikovih podatkov, pošiljane sporočil in objavo novic, organiziranje dogodkov, skupin in podobnega.



Splet podatkov ("web of data") je danes izraz, ki ga danes slišimo večkrat na dan na vsaki spodobni Web 2.0 konferenci. Zadnji trend tehnologije na tem področju so ekstenzije za XHTML...

11 komentarjev

Ta teden v Kiberpipi

Kiberpipa - Na torkovem Pipinem odprtem terminu boste lahko izvedeli, kaj zanimivega se je dogajalo na osmem srečanju razvijalcev in ljubiteljev odprte kode FOSDEM'08, ki je prejšnji vikend potekalo v Bruslju.

Na sredinih Spletnih uricah bo govora o Javascript dogodkih (predavanje, ki je bilo zaradi bolezni prestavljeno z 20.2.). V drugem delu predavanja o naprednem JavaScriptu se bomo posvetili dogodkom, ki lahko določene aplikacije zelo poenostavijo, kljub temu pa se v JavaScriptu večinoma uporabljajo le za lovljenje osnovnih dogodkov v povezavi z brskalnikom. Izvedeli boste, kako naredimo svoje dogodke, jih lovimo in procesiramo in kdaj nam lahko pridejo prav.

Kot smo na Slo-tech že napovedali, Kiberpipa v sodelovanju z Fakulteto za računalništvo in informatiko v tem tednu začne s ciklom predavanj o umetni inteligenci, ki bodo potekala vsak drugi četrtek ob 19h. Ta četrtek bo dr. Borut Batagelj govoril o biometričnem sistemu za prepoznavanje in kategorizacijo obrazov. Vabljeni!

7 komentarjev

Cikel predavanj o umetni inteligenci

Kiberpipa - V Kiberpipi v sodelovanju z Fakulteto za računalništvo in informatiko v Ljubljani - Katedro za umetno inteligenco pripravljamo cikel predavanj na temo umetne inteligence. Predavanja se bodo pričela v marcu in bodo potekala vsak drugi četrtek ob 19h v Kiberpipi.
Prvo predavanje z naslovom " Kje si? Kdo si? in Kaj delaš? Biometrični sistem za prepoznavanje in kategorizacijo obrazov" dr. Boruta Batagelja bo v četrtek, 6.3., drugo predavanje " Analiza šahovskih prvakov (kdo je najboljši šahist vseh časov)" Mateja Guida v četrtek, 20.3. Celotni program predavanj si lahko ogledate tule.

In še: prihodnji teden v torek ste vabljeni na Pipin odprti termin, kjer bo Kiberpipina video ekipa govorila o linux in domačih video posnetkih in predstavila, kako se lotiti obdelave videa za domačo rabo (s programom Kino) in kako se te težave na malce višjem nivoju lotevamo v Kiberpipi ( Cinelerra - ali je še vedno grdi raček?). Predstavili pa vam bomo tudi, kako posnetek posredujemo želeni...

2 komentarja

Naslednji teden v Kiberpipi

Kiberpipa - V torek bomo na Pipinem odprtem terminu (19.2. ob 19h) govorili o odprti kodi v Mac OS X okolju. Apple OS X postaja vedno bolj razširjen in ponosni lastniki novih Mac računalnikov se pogosto sprašujejo kako se primerja z Linux okoljem, kako jim lahko pri delu pomagajo odprtokodne rešitve in ali morajo resnično kupiti vso programsko opremo. Jure Čuhalev nas bo popeljal skozi zgodovinske korenine sistema in filozofijo razvoja za sistem. Predstavljeni bodo tudi priljubljeni odprtokodni programi za platformo. Na sredinih Spletnih uricah (20.2. ob 19h), ki bodo drugi del predavanja o naprednem JavaScriptu, se bomo posvetili dogodkom, ki lahko določene aplikacije zelo poenostavijo, kljub temu pa se v JavaScriptu večinoma uporabljajo le za...

6 komentarjev

Delavnica izdelave wireless anten - zadnji poziv!

Kiberpipa - Vse zainteresirane še enkrat vabimo na enodnevno delavnico izdelave wireless anten, ki bo v Kiberpipi v soboto, 16.2. - nekaj mest je še prostih! Prirejata jo Kiberpipa in odprto brezžično omrežje Ljubljane - WLAN-LJ skupaj z Radioklubom "Ljubljana" S53AJK.

O delavnici in prijavah smo na Slo-techu že pisali, prav tako pa si lahko o delavnici preberete na http://wifi.frubsd.org/. Vse, ki bi se želeli udeležiti delavnice in izdelati kakšno anteno, vendar nimate financnih sredstev, naj razveselimo, da bo za omejeno število udeležencev mogoča tudi brezplačna udeležba delavnice. Tako boste lahko pomagali pri sami izdelavi anten, vendar antene žal ne boste mogli obdržati. Prav tako se morate prijaviti na antene at kiberpipa.org.

Urnik dogajanja:
9:00 Začetek delavnice in osnovna predstavitev poteka dogajanja ter navodila.
10:00 do 11:30 Sklop predavanj: Predstavitev projekta WLAN-LJ/Kiberpipa.net (Andraz Sraka), Predstavitev radioamaterskega hobija in digitalnega paket omrežja...

7 komentarjev

POT in SU v tem tednu

Kiberpipa - Na torkovem Pipinem odprtem terminu bo Jan Kraljič predstavil tiskanje iz informacijskega sistema z uporabo odprtokodne rešitve - ConTeXt. Pri vsakem informacijskem sistemu zelo kmalu naletimo na to, da je potrebno nekaj izpisati na papir. Uporabljene rešitve se zelo razlikujejo med seboj. Ena izmed osnov je lahko odprtokodni projekt ConTeXt, ki nam generira PDF dokumente. Več...

Kako iz nizko proračunske, domače strojne opreme ali omejenega vps okolja iztisniti kar se da največ? Najbolj poznani in razširjeni spletni strežnik Apache mogoče ne bo preživel naslednjega Slashdot ali Digg udarca na vaš blog, zato je treba poiskati alternative. Na sredinih Spletnih uricah nam bo Denis Arh, razvijalec v podjetju Domenca, pobližje pokazal pet alternativ, njihove prednosti in slabosti ter nas navduševal nad rezultati testov zmogljivosti in odzivnosti.

0 komentarjev

Prvi februarski teden v Kiberpipi

Kiberpipa - Na Pipinem odprtem terminu v torek, 5.2. (kot vedno ob 19h) bo govora o ConTeXt-u oziroma LaTeX-u, najhitreje razvijajoči se veji TeX-a, ki rušita stereotipe o stagnaciji in stabilnosti TeX-a in LaTeX-a. Odpirata vrata v svet barv, animacije, profesionalnega oblikovanja, podpore Unikodu, OpenType pisavam, XML-u, MathML-u in mnogim drugim funkcijam, ki ste jih iz LaTeX-a izcimili le v potu svojega obraza, ako niste prej obupali. Predavala bo Mojca Miklavec, študentka fizike, ki jo je pred štirimi leti zasvojil ConTeXt. Več si preberite tukaj.

Na Spletnih uricah v sredo, 6.2. (prav tako kot vedno ob 19h bo Jure Pečar govoril o "Virtualizaciji v teoriji in praksi". V času, ko osem in večprocesorski strežniki postajajo vsakdanji, se pojavlja aktualno vprašanje, kako učinkovito izkoristiti vso to surovo moč. Najbolj obetavna metoda danes je virtualizacija, zato si bomo ogledali njene različice, njihove prednosti in slabosti ter razmislili, kdaj uporabiti kateri pristop. Kot...

8 komentarjev

Optimizacija Mysql-a in vloga frontenda

Kiberpipa - Na Pipinem odprtem terminu, ki bo v Kiberpipi v torek, 29.1. ob 19h, bomo govorili o optimizaciji MySQL-a. Pred približno desetimi leti je MySQL v jezikih C in C++ razvilo švedsko podjetje MySQL AB in ga ponudilo trgu pod pogoji uporabe javne licence GNU. Postal je svetovno najbolj priljubljena baza odprtega tipa, katere uporaba po zaslugi visoke zanesljivosti, hitrega delovanja, prilagojenosti in nenehnega razvoja še vedno strmo raste. Ne bomo govorili o samem MySQL, ampak o tem, zakaj je pomembna optimizacija SQL stavkov, pri kakšnih sistemih je to pomembno in katere so osnovne tehnike optimizacije. Dotaknili se bomo tudi replikacij sistemov in load balancing-a in nekaj primerov iz oglasnega sistema Bolha.com. Predaval bo Uroš Okorn.

Na Spletnih uricah v sredo, 30.1. ob 19h bomo poslušali drugi del predavanja z naslovom Pomembna vloga frontenda, posvečenega spletnim standardom za izdelavo osprednjega dela strani. Beseda bo tekla o tem, kako ponuditi spletne vsebine...

11 komentarjev

Ta teden v Kiberpipi

Kiberpipa - Konec decembra je v Berlinu potekala že 24. hekerska konferenca, bolj znana pod imenom Chaos Communication Congress - 24C3, ki jo prireja nemški Chaos Computer Club. Naslov letošnjega srečanja hekerjev na evropski celini nosi naslov "Volldampf voraus!" ("Full Steam Ahead" oz. poslovenjeno "S polno paro naprej!"). Hekerji so še živi, odprtokodna skupnost "miga" kot še nikoli poprej in internet je še vedno "svobodni" prostor. Utrinke konference bo v strnjeni obliki predstavil Andraž Sraka na Pipinem odprtem terminu v torek, 22.1. ob 19h v Kiberpipi.



Na sredinih Spletnih uricah ob 19h bo Marko Samastur iz Parseka govoril o tem, da JavaScript ni samo orodje za olepšavo spletnih strani, temveč je pravi programski...

1 komentar

Kiberpipa v januarju

Kiberpipa - Z naslednjim tednom vas po prazničnem zatišju ponovno vabimo v Kiberpipo s svežim zalogajem januarskega programa. V Kiberpipinem računalniškem muzeju je do 26.1. še vedno na ogled razstava prvih slovenskih računalnikov, kjer so razstavljeni nekdaj najbolj razvpiti Iskrini računalniki. Kaj se bo v Kiberpipi dogajalo v januarju, si poglejte v koledarju (pridržujemo si pravico do kakšnega dodatnega dogodka), v prihajajočem tednu pa vas čaka naslednje...

Na Pipinem odprtem terminu Analiza svetovnega socialnega omrežja v torek bo Jure Leskovec s Carnegie Mellon University predstavil rezultate analize pogovorov v omrežju Microsoft Instant Messenger. Analizirali so komunikacijsko omrežje in demografske značilnosti uporabnikov v mesecu juniju 2006. Dnevno so med 240 milijoni aktivnih uporabnikov zabeležili več kot 1 milijardo pogovorov. Rezultat je prva analiza svetovnega socialnega omrežja v tako velikem obsegu. O čem vse bo govora, si preberite tukaj.

Na sredinih Spletnih uricah

2 komentarja

Zadnji teden v Kiberpipi v 2007

Kiberpipa - Zadnji in pester. Dogodkov bo vsega skupaj kar osem, kateri bodo zanimali vas, pa se odločite sami.

Od 17.12. bo v Kiberpipinem računalniškem muzeju ponovitev v januarju odmevne začasne razstave prvih slovenskih računalnikov, ki so sicer tudi del muzejske zbirke. Ogledali si boste lahko štiri računalnike in se na njih tudi preizkusili. Razstava bo na ogled do 26.1.



Torkov Pipin odprti termin bo namenjen Moodle-u, prosto dostopnem odprtokodnem spletnem učnem okolju, ki podpira e-izobraževanje več kot 20 000 malih in velikih učnih skupnosti po celem svetu....

3 komentarji

Dogodki v Kiberpipi od 10. do 14.12.

Kiberpipa - O četrtem tradicionalnem No-lan partyju, ki bo v ponedeljek, 10.12. ob 17h potekal v Kiberpipinem računalniškem muzeju, je bilo pisano že eni izmed preteklih novic. Naj še enkrat spomnimo, da bo tekmovanje tokrat potekalo na Commodorjih 64, in sicer v Commodore BASIC V2 programiranju in nato v legendarni igri Wizard of Wor. Prijave zbiramo na muzej at kiberpipa.org. Zelo zaželjeno je, da udeleženci, ki imajo to možnost, prinesejo sabo joystick in morda kar Commodorja 64. Tukaj si preberite pravila igre in potek dogajanja četrtega No-lan partyja.



Torkov Pipin odprti termin (11.12. ob 19h) bo namenjen enemu največjih odprtokodnih sistemov za strojno učenje in odkrivanje zakonitosti iz...

10 komentarjev

Četrti No-lan party v Kiberpipi - C64 party

Kiberpipa - V ponedeljek, 10. 12. 2007 ob 17.00 se bo v Kiberpipinem računalniškem muzeju na Kersnikovi ulici začel že četrti tradicionalni No-lan party. Za kaj sploh gre? No-lan party je družaben dogodek za vse gejmerske generacije, kjer se lahko prijavljeni tekmovalci pomerijo v izbranih legendarnih računalniških igrah. Kako smo se imeli na prejšnjem No-lanu si lahko ogledate v Kiberpipini spletni galeriji.

Tokrat bo malenkost drugače. Za en večer bomo pozabili na PCje in se...

14 komentarjev

WLAN-Lj: srečanje Pogled nad mesto

Kiberpipa - Pogled nad mesto je srečanje uporabnikov, administratorjev, hardverašev, kablovlekov, drogoljubcev, plezalcev, ljubiteljev streh in ptičjih perspektiv ter vseh, ki bi karkoli od naštetega radi postali z namenom osvoboditve svojih brezžičnih usmerjevalnikov. Ta čertek, 6.12. ob 20h v Cafe Metropol (Kersnikova 6, nad Kiberpipo) se dobimo z naslednjim namenom, poleg druženja in pijače:

- Kje so naše usmerjevalne točke? IP remapping omrežja, določitev strateških točk
- Delavnica izdelave anten v Kiberpipi? Kako lahko pomagamo organizatorjem, da se stvari malo pospešijo; PR teksti in najava delavnice; donacije / sredstva
- Vsebinski premiki? Kako pritegniti ljudi / koga še povabiti k projektu. Torej predvsem brainstorming.
- Izmenjava Wifi opreme: na zalogi je se nekaj Buffalo routerčkov ...

Več o projektu: http://wifi.frubsd.org/

15 komentarjev

Pester teden v Kiberpipi

Kiberpipa - Ta teden pripravljamo kar šest dogodkov. Kiberpipina kreativna skupina Err0r med 3. in 14.12. predstavlja sklop dogodkov v okviru gostujočega projekta Ljubim mojo bivšo / mojega bivšega Linus-a Nilsson-a in Vadim-a Dubrov-a. V ponedeljek, 3.12. vas vabimo najprej na otvoritev instalacije "I Love My Previous One", od torka do petka pa bo v okviru tega projekta potekala delavnica z Linusom Nilssonom z naslovom Blog kot tok zavesti. Prijaviti se je potrebno na info@kiberpipa.org. V petek bo gostujoči umetnik Linus Nilsson na predavanju Raziskovanje v vezaju predstavil nekatere stare in tekoče projekte, seveda pa ste vabljeni na druženje in debato.

Tudi dogajanje na Pipinem odprtem terminu bo v torek pestro, saj bosta ta teden na sporedu kar dva. Ob 19h bo Sergej Rinc, sistemski inženir, spletni guru in razvijalec predstavil Semantično označevanje in iskanje slik, ob 20h pa bo v sodelovanju z Ljudmilo potekalo predavanje Adama Hyde-a o FLOSS priročnikih, zbirki kakovostnih...

0 komentarjev

Kiberpipa v prihajajočem tednu

Kiberpipa - Naslednji teden bosta potekala kar dva Pipina odprta termina. V ponedeljek, 26.11., Kiberpipa gosti legendo Benjamina Mako Hilla, aktivista na področju prostega programja in svobodne kulture, ki med drugim dela kot raziskovalec v MIT Media Labu, aktivno deluje pri projektih Free Software Foundation, One Laptop per Child, The Debian GNU/Linux Project, Ubuntu, Wikimedia/Wikipedia, Software Freedom International, ... Po predavanju ob 19h sledi pogovor z druženjem.

Torkov POT, ki bo kot običajno ob 19h bo potekal v luči licence GPLv3, kjer bo dr. dr. Matija Damjan povedal nekaj o tem, kaj novega...

4 komentarji

Mandriva 2008 Installfest v Kiberpipi

Lugos -

Mandriva v sodelovanju z uporabniki Linuxa ob izidu distribucije Mandriva Linux 2008 po vsem svetu organizira srečanja in namestitvene zabave. Letos se jim pridružujeta tudi slovensko društvo uporabnikov Linuxa LUGOS ter multimedijski center Kiberpipa.

V torek, 20. novembra 2007, ob 18:00, vabimo vse nove in stare uporabnike Linuxa na družabni večer, ki se bo odvijal v prostorih Kiberpipe na Kersnikovi 6 v Ljubljani. Druženje bomo začeli z nekaj kratkimi predavanji:

  • Zgodovina Mandrive
  • Novosti v Mandriva 2008
  • Podjetje OPINFOS
  • Društvo LUGOS

Po predavanjih se bo nadaljevalo druženje in pomoč pri nameščanju Mandriva Linuxa 2008 na prenosnike. Če bi želeli preizkusiti Mandrivo na svojem prenosniku, vas prosimo, da nam v naprej sporočite na elektronski naslov ‘mandriva at lugos.si’ model prenosnika in ga potem prinesete s seboj.

0 komentarjev

Ta teden v Kiberpipi

Kiberpipa - V torek Pipinem odprtem terminu ob 19h bo Dejan Sakelšak, večletni član Kiberpipe, programer pri podjetju Marand, razvijalec implementacije ICQ protokola projekta JimmyIM in Linux fanatik razložil idejo Gstreamer-ja in kako je zasnovan, podal pregled osnovnih "vstavkov" in z njimi sestavil prvi ukaz, ki bo opravljal neko nalogo.

Na sredinih Spletnih uricah bo Miha Hribar iz podjetja Dhimahi predstavil jQuery, ki se v poplavi vseh JavaScript knjižnic, ki obljubljajo vse in še več, počasi prebija v ospredje. Govora bo na splošno o knjižnici, njenih prednostih in slabostih, z manjšim presenečenjem za konec. In slogan? "Write less, Do more".

In še vesela novica za navdušence nad V.I.P. večeri in tiste, ki ste jih spremljali že prejšnjo sezono - Večeri za inovativne in podjetne, ki potekajo v sodelovanju med Kiberpipo in Ljubljanskim univerzitetnim inkubatorjem, so ponovno tu. Prvi V.I.P. bo ta četrtek, z nami pa bo Rok Uršič, direktor in ustanovitelj podjetja Instrumentation...

0 komentarjev

Samo za vas ...

Kiberpipa - Zaradi različnih okusov bi težko izpostavili "the" dogodek tega tedna, zato naj vas seznanimo kar s celotnim dogajanjem v Kiberpipi v tem tednu. V torek na Pipinem odprtem terminu boste imeli priložnost spoznati WiMAX, kaj pomeni WiMAX tehnologija za končne rezidenčne uporabnike, korenine nastanka, prednosti, zmogljivosti in primerjavo s klasičnimi tehnologijami. V sredo bomo na Spletnih uricah govorili o več kot aktualni temi tega časa pri nas - online predsedniški kampanji, kjer bo Vuk Čosić predstavil zasnovo online dela predsedniške kampanje za enega izmed kandidatov, s poudarkom na danes aktualnih 'social online...

3 komentarji

Ta teden (gremo) POT

Kiberpipa - Ta teden boste na Pipinem odprtem terminu v Kiberpipi (kot vedno v torek ob 19h) izvedeli, kaj je aKademy in kaj je Jureta Repinca pritegnilo k obisku. Sprehodili se bomo skozi priprave na odhod, dogajanje na konferenci dogajalo, dobili pa boste tudi nekaj praktičnih napotkov. Drugi del bo namenjen hitri predstavitvi novosti o KDE 4, ki jih je bilo mogoče slišati na konferenci in po njej.

In še novica z bolj kulturno-političnega področja: v oktobru je izšla prva številka novega časopisa Reartikulacija, umetniško-politične-teoretično-diskurzivne platforme (tudi v sodelovanju z Dašo Lakner iz Kiberpipe), katerega predstavitev predstavitev bo ta ponedeljek, 29.10. ob 11. uri. Enkrat na mesec bo v Kiberpipi v okviru projekta Reartikulacija potekalo tudi predavanje na določeno temo z omenjenih področij.

4 komentarji

Pipice v Kiberpipi odprte

Kiberpipa - S katerim odprtim dogodkom si lahko postregli v tem tednu? Na Pipinem odprtem terminu v torek, 16.10., boste lahko pobliže spoznali zanimivosti virtualnega sveta Second Life, ki jih bo predstavila Alja Sulčič, vodja projektov na zavodu Artesia, ki v Second Life pisarni zavoda ponuja pomoč in nasvete novim slovenskim uporabnikom.
Na Spletnih uricah v sredo bomo preleteli nekaj najbolj zanimivih predavanj nedavne konference Future of Web Apps in si ogledali poglavitne...

3 komentarji

Tretji No-lan party v Kiberpipi

Kiberpipa - V Kiberpipinem računalniškem muzeju bo v četrtek, 18. 10. 2007 ob 18.00 potekal že tretji tradicionalni No-lan party. No-lan party je družaben dogodek za vse gejmerske generacije, kjer se lahko prijavljeni tekmovalci pomerijo v izbranih legendarnih računalniških igrah in se potegujejo za retro-muzejske nagrade. Glede na anketo, objavljeno na Slo-techu, sta tokrat izbrani igri za tekmovalni del (očitna zmagovalca) Dyna Blaster in Prehistorik 2.

Prijave...

22 komentarjev

Kiberpipa ponovno z vami!

Kiberpipa -

Nekateri ste Kiberpipo od 17. septembra naprej že obiskali, z oktobrom pa se odpira tudi programska sezona, zato vas vabimo na klepet, druženje in pijačo v ponedeljek, 1. oktobra 2007 ob 20. uri v Cafe Metropol nad Kiberpipo na Kersnikovi 6 v Ljubljani. Nova programska sezona bo ponovno prinesla pester nabor dogodkov in projektov, zato nam bo v veliko veselje, če boste vstopili v novo sezono skupaj z nami!

Istočasno bomo otvorili tudi revolucionarni projekt Daniela Turinga, ki ga gostimo v Kiberpipi v času od 1. do 5. oktobra. Gre za interaktivno inštalacijo z na dotik občutljivo površino, na katero je mogoče aplicirati različne vsebine za raznovrstne namene. Več o tem si preberite tukaj. Na http://danielturing.com/...

4 komentarji

OpenOffice.org konferenca 2007 v Barceloni

Slo-Tech - Od 19. do 21. septembra 2007 se odvija peta OpenOffice.org konferenca, ki tokrat poteka v soncni Barceloni. OpenOffice.org konference se že tretjič udeležuje tudi Kiberpipa z medijskim pokrivanje konference. Posnetki predavanj bodo v dneh med in po konferenci dostopna na spletni strani http://ooocon.kiberpipa.org/. Pripravljajo se tudi pogovori z udeleženci, preko katerih boste lahko izvedeli še kaj, ki ni le del formalnega dela programa konference. Seveda bodo na ogled tudi fotografije konferenčnega dogajanja.

2 komentarja

Kiberpipa, udarni zaključek

Slo-Tech - Sezono odprtih terminov bomo zaključili udarno! Predaval bo Aleš Justin, ki je zaposlen v JBoss, division of RedHat in sicer na temo JBoss Seam in Web 2.0.

V sredo gostimo okroglo mizo ob izidu knjige Kako brati Jako Racmana? Knjiga, ki je izdelek političnega boja, je globoka ter domiselna kritika svete krave otroške kulture - mita o Disneyju.

V četrtek pa še predavanje režiserja dr. Petra Asara, ki mu bo sledila slovenska premiera filma Love Machine.
Dokumentarni film Love Machine raziskuje družbene in...

3 komentarji

Kiberpipa, sezona

Slo-Tech - V torek vas ob 18.30 vabimo na predavanje o OpenStreetMap, projektu prostega zemljevida celega sveta, ki ga lahko vsakdo ureja. Še vedno nastaja in se hitro razširja. OSM ustvarja in ponuja proste kartografske podatke, predvsem zemljevide mest, in jih daje v splošno javno rabo pod licenco Creative Commons.
Projekt OpenStreetMap bomo predstavili z predavanjem in pozvali k srečanju vse, ki so že ali pa bi še radi prispevali k prostemu kartiranju Ljubljane. K sodelovanju vas bo nagovarjal Luka Frelih.

Ob 20.00 sledi otvoritev prostorske...

14 komentarjev

Kiberpipa, maratonci tečejo predzadnji krog

Slo-Tech - Maratonska in najuspešnejša sezona Kiberpipe se bliža koncu (a ne še čisto!). Ta teden vas čaka:

Galaksija je Jugoslovanski hišni mikroračunalnik iz srede osemdesetih, ki je bil zamišljen kot domača alternativa takrat težko dostopnim izdelkom iz tovarn Sinclair in Commodore.Pri načrtovanju in izdelavi delujoče replike Galaksije za Kiberpipin računalniški muzej je Tomaž Šolc odkril veliko edinstvenih pristopov v načrtovanju tako strojne kot programske opreme, ki so jih prvotni avtorji uporabili v želji, da bi bila izdelava Galaksije čim cenejša in preprostejša. V torek ob 19.00.

V sredo pa sledi zaključna zabava...

8 komentarjev

Cyc ali kako zakodirati zdravo pamet?

Slo-Tech - V Kiberpipi ta teden organiziramo dodatno predavanje z naslovom Cyc ali kako zakodirati zdravo pamet?, ki ga bo imel Michael Witbrock, podpredsednik razvoja v CyCorp.

Med najbolj razvpitimi sistemi v umetni inteligenci je sistem Cyc. Ideja Cyc-a izhaja iz začetka osemdesetih let, ko je bil cilj skupine znanstvenikov iz univerze v Stanfordu, da bi naredili bazo znanja, ki bi vsebovala večino znanja s katerim operiramo v vsakdanjem življenju.

Na vrhu tega bi bil pa mehanizem za sklepanje, ki bi omogočal uporabo zakodiranega znanja za izpeljavo novih sklepov.

Za slovensko sceno je še posebej zanimivo, da je Cycorp nedavno odprl podružnico v Ljubljani, ki bo...

8 komentarjev

Totedensko dogajanje v Kiberpipi

Slo-Tech - V torek, 22. maja, na Pipinem odprtem terminu predava Boštjan Janežič. Povedal vam bo vse, kar morate vedeti o fižičnem ožičevanju. Ogledali si bomo, kako se lotimo priprave in izvedbe fizične povezave računalnikov v omrežje, kakšne pasti nas čakajo pri tem in kako se jim izognemo. Seveda bomo skupaj zavihali rokave in tudi v živo naredili ter preizkusili testno omrežje.

V sredo, 23. maja, pa vabimo na Spletne urice, kjer bo potekalo predavanje in splavitev nove spletne storitve RTV Slovenija - Odprti kopOdprti kop bo nudil besedila televizijskih oddaj samodejno stkana z videi. Video vsebine RTV Slovenija bo mogoče najti v iskalnikih kot sta Google in Najdi.si. Možno bo predvajanje posameznih...

3 komentarji

Kiberpipa

Slo-Tech - Drugi najboljši kiber center v Evropi išče načine, kako postati prvi, a do tega je še daleč. Do takrat prosimo potrpite z nami.

V torek vas pozivamo, da Zavarujte svoje wireless omrežje! Rok Papež iz Arnesa, ki je eden od odgovornih za brezžično omrežje Eduroam bo povedal vse kar morate nujno vedeti o brezžični varnosti. Od WPA, WPA2, do problemov med tipkovnico in stolom. Če uporabljate wireless je udeležba obvezna!

V sredo bo ob 19.00 na Spletnih uricah predstavljena nova slovenska spletna storitev Geopedia. Predstavljajte si, da imate sistem za urejanje podatkov podoben Wikipediji, le da lahko tu spreminjate geografske elemente. Predstavljeno bo tudi delo z Google Web Toolkit in stanje na področju geografskih podatkov v Sloveniji. Predavata Mihael Kadunc in Grega Milčinski iz podjetja Cosylab.


V četrtek pa je čas za Analogne sanje. Otvoritev...

8 komentarjev

Kiberpipa se zbuja po prvem maju

Slo-Tech - Videonadzor, kompaktni fotoaparati, radijsko vodenje in leteče naprave niso le sestavni deli distopične prihodnosti. V torek, 8. maja ob 19.00 vam bo Jure Koren podal pregled posnetkov, nepremičnih in gibljivih, narejenih s pomočjo letalnih in malo manj letalnih naprav, ter kratko predavanje o tem, kako take posnetke in igrače, s katerimi jih lahko posnamemo, napravimo sami. V Ptičji perspektivi.

Od 29. aprila do 2. maja se je v Las Vegasu odvijala konferenca Mix07, kjer Microsoft predstavlja svoje spletne tehnologije kakršna je trenutno vroči Silverlight. Kaj vse je bilo tam videti bo poročal Marko Mrdjenovič v sredo ob 19.00, na Spletnih uricah.

V četrtek pa bo na Večeru inovativnih in podjetnih o Podjetništvu iz investitorjeve...

3 komentarji

Okupirana Kiberpipa

Slo-Tech - Kiberpipa bo tudi naslednji teden okupirana s strani vseh tistih, ki gredo v korak s tehnologijami in svetom.

V torek, 24. aprila ob 19.00 vabimo na predavanje z naslovom Opensource .NET. Jan Kraljič bo predstavil kako lahko tudi pod Linuxom uporabljamo Microsoftove tehnologije s pomočjo projekta Mono. Predstavljeno bo tudi integrirano razvojno okolje MonoDevelop, za konec pa še ASP.NET pod Linuxom.



V sredo bodo na udaru blogerji. Predstavljen bo nov spletni servis Blogorama, zaenkrat še v beta različici. Ta podobno kot angleški...

1 komentar

Kiberpipa in Silicijeva dolina

Slo-Tech - Še dodatek, ki je zmanjkal iz novice o totedenskem programu v Kiberpipi.

V četrtek, 19. aprila ob 19.00 bo v Kiberpipi potekal že 11. Večer za Inovativne in Podjetne. Tokrat bo Blaž Kos imel predavanje z naslovom Podjetniške lekcije iz Silicijeve doline, ki bo govorilo o tem, kaj se lahko naučimo od svetovnih visokotehnoloških gigantov (IBM, Cisco, Sun, Microsoft itd.), pa o podjetniškem duhu na najboljših svetovnih univerzah (Stanford, Berkeley) in zakaj je Google najboljši delodajalec na svetu. Vabljeni!

P.S.: Predavanje napovedujemo tako pozno, ker nismo bili prepričani ali bo predavatelj pravočasno premagal jet-lag, saj se je ravnokar vrnil iz ZDA. :)

0 komentarjev

Srečanje Mac uporabnikov v Kiberpipi

Slo-Tech - V četrtek, 26.aprila, bo v Kiberpipi, natančneje v njihovi kinodvorani, srečanje uporabnikov in navdušencev nad Apple-ovimi računalniki. Program bo kar pester, po kratkem uvodu bo sledil pregled zadnjih 30 let jabolčne zgodovine, ogled predstavitve prvega Maca iz leta 1984, baje pa pripravljajo tudi nekakšno presenečenje.Vstop dovoljen samo z dolgimi lasmi in zgoščenko lastnega benda.

46 komentarjev

Kiberpipa, ker je svet zunaj

Slo-Tech - Kiberpipa, drugi najboljši kibercenter v Evropi, nadaljuje svoje poslanstvo in prinaša nova znanja, izkušnje in zanimivosti vsem, ki hočete več.

Ste že slišali za Googlov Summer of Code, poletno študentsko delo na odprtokodnih projektih za 4500 USD? Morda. Zagotovo pa ne veste, da sta prejšnje poletje tako prekodirala tudi dva slovenca. Eden izmed njiju, dolgoletni član Kiberpipe, Uroš Trebec, vam bo v torek ob 19.00 zaupal svoje izkušnje z Google Summer of Code in obiskom Googla v Londonu.Za vse, ki programirate svoje spletne servise pa je verjetno zanimiv globalni aventikacijski sistem OpenID. Podporo so mu napovedali AOL, Digg in drugi, v sredo ob 19.00 pa bo o tehnični izvedbi OpenID in kako ga integrirati v svojo spletno stran predaval Sebastjan Trepča na Spletnih uricah.V torek štartamo tudi z

17 komentarjev

Kiberpipa, zdaj

Slo-Tech - Najbolj tehnološka ljubljanska klet tudi v tem tednu ne bo razočarala!

V torek, 10. aprila ob 19.00 bo legenda slovenskega boja proti virusom - Dalibor Cerar predaval o tem zakaj so Računalniški virusi - ogrožena vrsta in kakšne so druge grožnje, ki pretijo na internetu. Dalibor je že leta 1989 napisal svoj prvi antivirus (ki je odstranil vseh 9 takrat znanih virusov), od leta 1993 pa sodeluje s podjetjem F-Secure.



Sreda bo namenjena spletnim razvijalcem. Uroš Jurglič iz Parseka bo predstavil koncept ORM - Object Relational Mapping. Ta v sodobnih razvojnih ogrodjih in jezikih kot so Java, Python in Ruby omogoča, da se nam ni treba ukvarjati s tabelami v bazi, temveč neposredno...

0 komentarjev

Nov teden, novi izzivi... v Kiberpipi

Kiberpipa - Kot smo že pisali, se lahko v ponedeljek ob 19h v Kiberpipi in torek ob 13h na IJS udeležite predavanj prof. dr. Johna Zabolitzkyja o superračunalnikih.

V torek bomo na Pipinem odprtem terminu spoznali odprtokodni CMS sistem Plone in delo z njim, v sredo pa bomo na Spletnih uricah pobliže spoznali ToboAds oglaševanje, prvo slovensko oglaševalsko mrežo, v kateri se oglasi samodejno prilagajajo vsebini.

Četrtkov V.I.P. bo gostil Borisa Kozlevčarja, predsednika uprave v družbi INform, pretok znanja d.o.o. Predavanje "Kako ukrotiti podjetniški dvom" (prijave obvezne) bo govorilo o iskanju poslovnih angelov, največjih pravnih napakah na začetku podjetništva, tekmovanjih za podjetniške ideje in načrte ter o konkretnih poslovnih modelih plačljivih spletnih storitev.

Vsi, ki se še niste prijavili na delavnico OpenOffice.org Calc, pa lahko to še vedno storite, saj je nekaj mest je še prostih.

5 komentarjev

Predavanji na temo superračunalnikov

Kiberpipa - O superračunalnikih je ponavadi največ govora junija in novembra, ko se izda seznam trenutno najmočnejših (širši javnosti poznanih) računalniških sistemov - top 500 list.

Tokrat bomo o tem poslušali malce prej. V prvem tednu aprila namreč Kiberpipin računalniški muzej gosti profesorja Dr. John G. Zabolitzkyja, ki je ustanovil Družbo za historične računske naprave (Gesellschaft für historische Rechenanlagen e.V), ki tvori institucionalno podlago računalniškega muzeja v Münchnu. V okviru tega muzeja deluje tudi Cray-cyber.org, o čemer smo pisali že v članku o zgodovini računalništva na Slo-Techu.

V naslovu novice ne gre za...

5 komentarjev

Kiberpipa teče novi krog

Slo-Tech - V Kiberpipi, drugem najboljšem kibercentru v Evropi, bo tudi ta teden pestro!

V torek bo Miha Tomšič, soustanovitelj društva uporabnikov Linuxa Slovenije, predaval o orodju gst-python. O multimedijskem ogrodju GStreamer, ki omogoča, da multimedijske programe gradite kot lego kocke, in o tem kako ga uporabljati v Pythonu. Več o predavanju.

V sredo sledi predavanje o prihodnosti spleta: Semantični splet - več kot le hype!. Predava Marko Grobelnik, raziskovalec na Inštitutu Jožef Stefan in verjetno največji poznavalec sematničnih tehnologij v Sloveniji. Vseskozi je v tesnih stikih z vodilnimi podjetji na tem področju, kot so Microsoft (s katerim sodeluje na večih projektih), Yahoo, British Telecom, itd.

Za piko na i pa vabimo...

4 komentarji

Kiberpipa gre naprej

Slo-Tech - Kiberpipa, drugi najbolši kibercenter v Evropi, tudi ta teden pripravlja program za vse, ki jih zanimajo naj-tehnologije.

V torek ob 19.00 vabimo vse malce bolj elektrotehniško ali hardwarsko navdahnjene na predavanje o Arduino. Gre za odprto vezje okoli mikrokontrolerja, ki ga lahko izrabimo za kontrolo vseh mogočih elektronskih naprav. Vezje lahko poceni kupimo ali naredimo sami. Predava legendarni Luka Frelih.

V sredo udarimo s predavanjem The Firefox Desktop. Predava Brian King, avtor knjige Creating applications with Mozilla, ki trenutno za Mozilla corporation razvija plugin FotoFox. Predavanje v okviru Spletnih uric bo seveda v angleščini.

V četrtek kulturno. Vabimo na razstavo računalniških...

8 komentarjev

Kiberpipa med zvezde

Slo-Tech - Po vikendu strateškega načrtovanja, Kiberpipa nadaljuje pot v vesolje možnosti.

V torek bo na Pipinem odprtem terminu predaval znani administrator Jure Koren. Govora bo o virtualnih privatnih omrežjih s pomočjo tehnologije OpenVPN

V sredo bomo na spletnih uricah poročali o prihodnosti spletnih tehnologij. Skupaj s Sekcijo za splet pri GZS bodo predstavljene novosti z londonske konference "Future of web apps". Kakšen bo splet prihodnosti?

V četrtek sledi...

0 komentarjev

Ne prezrite v Kiberpipi

Slo-Tech - V ponedeljek bomo ekološko pokopavali računalnik. Kaj se zgodi z vašim starim računalnikom, ko kupite novega, zmoglivejšega? Kje konča vaš stari računalnik: kot (nevaren) odpadek, se reciklira ali pristane na odlagališčih v državah tretjega sveta?

V torek sledi Ubuntu.si Ubuntu je v dveh letih svojega obstoja postal ena najpopularnejših GNU/Linux distribucij. Kljub dobrim temeljem pa razvijalci ne sedijo na lovorikah in z vsako novo različico izboljšajo uporabniško izkušnjo... Več na pot.kiberpipa.org.



V sredo pa bomo pogledali primer promocije spletne storitve iTIVI, ki je v slovenske domove prinesla DVD izposojo prek pošte in poskrbela za nekatere zanimive marketinške prijeme. Za...

21 komentarjev

Tehnokomuna Kiberpipa

Slo-Tech - V ponedeljek vas vabimo na predavanje Elektromagnetna sevanja: okolje in zdravje, kjer bo doc. dr. Peter Gajšek predaval o vplivu teh sevanj na okolje.

V torek 20. februarja vas vabimo na predavanje o OpenBSD, menda najbolj varnega operacijskega sistema pod soncem. Predaval nam bo Mitja Muženič iz podjetja Kerberos d.o.o., kjer se ukvarjajo s postavitvijo in vzdrževanjem omrežnih elementov, ki slonijo na OpenBSDju.

Za spletne razvijalce v sredo pripravljamo predavanje o tipografijah na spletu. Katere pisave in kako naj uporabimo, da bodo naše strani uporabne v različnih okoljih.

V četrtek pa bo na Večeru za Inovativne in Poslovne naš gost Zoran Jankovič, župan mestne občine Ljubljana. Predaval bo kako izgraditi sanjsko moštvo, o karieri po diplomi, veščinah potrebnih za uspeh in odnosu do podjetništva. Za obisk dogodka so potrebne prijave.

V petek pospravljamo.

8 komentarjev

Tehnokomuna Kiberpipa

Slo-Tech - Tehnokomuna Kiberpipa še naprej išče in predstavlja teme za sodobne tehnologe, geeke, intra in ekstravertirance. Nekaj informacij, nekaj druženja z ljudmi, ki jih sicer ne bi nikoli srečali.

Redkokdaj imate priložnost od blizu ogledati si mainframe računalnike. V Kiberpipi pa se enega lahko dotaknete in o njem celo nekaj izveste. V torek ob 19.00 bo predavanje o velikanu IBM S/390, ki ga je Kiberpipinemu muzeju podarilo Ministrstvo za javno upravo. Svoj čas...

16 komentarjev

Kiberpipa v tem tednu

Kiberpipa -

Safe.si, slovenska točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih tehnologij, vas v torek od 15h naprej vabi v Kiberpipo ob Dnevu varne rabe interneta.

Ob 19h se na Pipinem odprtem terminu obeta predavanje dr. Mateja Kovačiča o kriminalu preko elektronske pošte, kjer boste imeli priložnost slišati malo več o nezaželeni pošti (t.i. spam-u), e-poštnih goljufijah in zlonamernih vsebinah, ki se posredujejo preko elektronske pošte. Na predavanju bodo med drugim predstavljeni trije konkretni primeri zlorabe elektronske pošte, ki jih je obravnavala slovenska policija.

V sredo si bomo s Sebastjanom Trepčo na Spletnih uricah pogledali, kako izgleda razvoj in osnovni gradniki Java Server Pages aplikacij ter se dotaknili še osnovne filozofije samega jezika oziroma na kaj moramo biti pozorni, ko se odločamo zanj.

Vstop je seveda prost. Vabljeni!

0 komentarjev

Teden s Kiberpipo

Slo-Tech - Če se boste odločili del naslednjega tedna preživeti z miselno-potovalno agencijo Kiberpipa, naj vas seznanimo s ponudbo:

V torek 30. januarja gostimo Barbaro Knavs in blogologa Domna Saviča, ki bosta na odprtem terminu predavala o Blogih v sferi političnega.

V sredo bo Zvezdan Martič iz Multimedijskega centra RTV Slovenija povedal Kaj lahko dobimo za 11 €?.
Torej kakšne možnosti ima nacionalna medijska hiša na spletu in kako se lahko na tem področju njene storitve razvijajo naprej.



V četrtek pa ob 20.00 vabimo na otvoritev nove razstave v Galeriji 404. Boštjan Majcen bo v razstavi Spoofi predstavljal simpatično-kritično parodijo na obstoječe oglaševanje, produkte, storiteve,...

1 komentar

Kiberpipa zvoni samo štirikrat

Slo-Tech - V prihodnjem tednu se v Kiberpipi obetajo štiri poslastice.

Ponedeljek bo doc. dr. Tadej Kotnik s Fakultete za Elektrotehniko predaval o zdravljenju celic in tkiv s pomočjo elektrokemoterapije - kombinacije elektroporacije in kemoterapije.

V torek se bomo s Primožem spraševali Ali bo SELinux preživel:
SELinux ali Security-Enhanced Linux predstavlja dodatno varnost našega linux jedra, ki ga je razvila ameriška vohunska agencija NSA. Že dosedaj se je dodobra zakoreninil v razvojno drevo linux jedra.

Ste že slišali za XSLT? Če razvijate spletne strani in niste, potem nekaj zamujate. V sredo na Spletnih uricah boste izvedeli, da je XSLT za XML to kar je SQL za podatkovne baze. Naučili se ga boste uporabiti pri razvoju spletnih strani. Primeri bodo v PHPju in Pythonu!

Četrtek pa pridejo na račun tisti, ki bi radi svoje spletne (in druge) produkte tudi dobro prodali. Na Večeru za inovativne in podjetne bo gost Robert Rolih, predaval pa bo o direktnem marketingu. Vsi dogodki se...

19 komentarjev

Kiberpipa na daljavo, v tropskem podnebju

Slo-Tech - V torek, 16. januarja vas vabimo v Kiberpipo na Pipin odprti termin, kjer bo Matija Šuklje predaval o realnočasovnem nudenju pomoči na daljavo - konceptu Qunu in drugih možnostih (samo)pomoči na spletu.

V sredo, 17. januarja nadaljujemo s predavanjem Delo na daljavo, kjer bo Damijan Omerza iz agencije Hruška d.o.o. razložil kako lahko ekipe v podjetjih sodelujejo prek spleta, kakšne so težave in kakšne so tehnične rešitve.

V četrtek, 18. janaurja ob 18.00 pa se bodo nad pipo zgrnili črni oblaki klimatskih sprememb. Mag. Vida Ogorelec Wagner iz Umanotere bo imela multimedijsko predavanje z naslovom Podnebno sporočilo. Gre za predavanje, ki izhaja iz znamenitega Al Gorovega filma Neprijetna resnica, vendar prilagojeno slovenskemu okolju. Bomo res v 10 letih dosegli točko brez povratka?
Predavanju bo sledil pogovor pod geslom Kdo,...

14 komentarjev

Kiberpipa v tem tednu

Slo-Tech - Kiberpipa z novim letom spet dela s polno paro.

V ponedeljek 8. januarja nadaljujemo s ciklusom predavanj o Biokibernetiki. Tokrat bo predaval prof. dr. Franjo Pernuš na temo avtomatske analize medicinskih slik.

V torek sledi poročilo z znamenitega hekerskega kongresa Chaos Communication Congress - 23C3, ki je potekal konec decembra v Berlinu. Podnaslov kongresa in hkrati tema predavanja je Komu zaupati?.

V četrtek pa boste izvedeli nekaj o uspehu. Na petem Večeru za inovativne in podjetne bo gostoval Žiga Vavpotič s predavanjem Proces osebnega in poslovnega uspeha

Vsa predavanja so ob 19.00. Spletne urice pa se iz...

3 komentarji

Ta teden v Kiberpipi

Slo-Tech - Preden gre tudi Kiberpipa na novoletno rajanje, pripravljamo še teden zanimivih dogodkov.

V ponedeljek vabimo na novo predavanje iz serije Biokibernetika. Prof. dr. Tadej Bajd bo predaval o o robotskih pristopih v nevrorehabilitaciji:
Raziskovalci programske skupine "Analiza in sinteza gibanja pri človeku in stroju" so razvili metode vodenja kompleksnih robotskih sistemov, ki ne silijo bolnika v predprogramirane gibe, ampak mu pomagajo v tolikšni meri, kolikor je za posameznika potrebno. Razvili so idealne "robotske terapevte", ki skupaj z izvirnimi merilnimi metodami in sistemi navidezne resničnosti omogočajo intenzivno urjenje gibov spodnjih in zgornjih ekstremitet.

Nato v torek vabimo na predavanje Uroša Trebca, ki bo govoril o vse popularnejši virtualizacijski rešitvi Xen:
Katere so...

2 komentarja

Teden v Kiberpipi

Slo-Tech - Prihajajoči teden v Kiberpipi spet pripravljamo polno bero osvežujočih doživetij!

V torek 12. decembra bo gost POTa Jure Pečar, administrator enega največjih poštnih strežnikov v državi - email.si:
Spam poznamo kot nadlogo, ki neusmiljeno napada naš poštni predal in ga ne pusti na miru. Jure Pečar pa nam bo razložil kako se z njim spopadati v večjem merilu in kaj storiti, ko smo vir in ne samo ponor nezaželjene pošte.
Kaj je v obnašanju "spamerjev" drugačnega, da jih lahko enostavno ločimo od ostalih uporabnikov?


V sredo sledi predavanje "Grafično oblikovanje v času digitalne reprodukcije ali zakaj se spletne strani ne oblikuje na A4?", ki se bo odvijalo v Spletnih uricah:
Da spletne strani niso enake tiskani...

19 komentarjev

Naslednji teden v Kiberpipi

Slo-Tech - V ponedeljek 4. decembra ob 19.00 v Kiberpipi začenjamo ciklus predavanj Biokibernetiki. Prof. dr. Damjan Miklavčič iz ljubljanske FE bo razložil kaj je to biokibernetika:
Poleg razumevanja samega delovanja je eden izmed ciljev biokibernetike tudi razvoj kontrolnih mehanizmov in zagotavljanje "nadomestnih" delov bioloških regulacijskih zank. Srčni spodbujevalnik, defibrilator in polžkov vsadek so samo nekateri od najbolj znanih, uporabljanih in tržno uspešnih aparatov, ki pomagajo ali celo nadomeščajo funkcijo bitja srca in omogočajo sluh gluhim.

V torek sledi Creative Commons.si: Festival ustvarjalnosti in svobodne kulture 2006, ki bo pokazal kaj vse se po Sloveniji izdaja pod prostimi licencami CC.

V sredo Spletne urice prinašajo nova znanja spletnim programerjem. Avtentikacija pri spletnih storitvah je že dolgo problem. Zadnje čase pa se ponuja množica rešitev, od navadnih loginov, certifikatov, OpenID in še česa. O ravnotežju med prijaznostjo in zanesljivostjo in sorodnih...

0 komentarjev

Prihodnji teden v Kiberpipi

Slo-Tech - Prihodnji teden vas vabimo v Kiberpipo na dve predavanji. V torek na Pipinem odprtem terminu bo Andraž Sraka predaval o upravljanju glasbenih z zbirk s programom Amarok. V sredo na Spletnih uricah pa bo predstavljena študija primera izdelave spletne strani in storitve Debikartica. Oboje ob 19.00.

Amarok je projekt, ki se razvija v okviru namizja KDE kot še en od grafičnih linux predvajalnikov zvočnega zapisa MP3,OGG,WAV,... Poleg klasičnega predvajalnika je Amarok tudi inteligentni program za upravljanje z glasbenimi zbirkami in pestrim naborom različnih dodatkov, ki zadovoljijo še tako zahtevnega uporabnika.

V novi sezoni spletnih uric predstavljamo novo serijo predavanj, ki se bodo služila kot predstavitev spletnih strani, ki so tako ali drugače posebne. Spletni projekti postajajo vedno bolj kompleksni - uporabniku prijazne storitve se preko zaledja integrirajo v različne sisteme naročnika in obratno. Pomembno je, da si pomagamo z metodologijo spletnega razvoja, saj v...

11 komentarjev

Spletne urice: Kako urediti tabelo z JavaScriptom in kakšno povezavo ima to z Ajaxom?

Slo-Tech - V sredo, 22. novembra, vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Spletne urice, kjer bo Marko Mrdjenovič predaval, kako urediti tabelo z JavaScriptom in kakšno povezavo ima to z Ajaxom.

Urejanje tabel je nekaj, na kar smo navajeni iz namiznih aplikacij. Ob premiku aplikacij na splet postaja urejanje z JavaScriptom vedno pomembnejše. Kakšne načine urejanja poznamo in kako tako urejanje najlažje implementiramo v naši aplikaciji in preko AJAXa shranimo, nam bo predstavil Marko Mrdjenovič, izkušeni spletni razvijalec ter vodja produkcije pri spletni agenciji Parsek.

6 komentarjev

Pipin odprti termin: E-študent

Slo-Tech - V torek, 21. novembra, vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Pipin odprti termin, kjer bo govor o storitvi E-študent.

Predstavljen bo nov odprt sistem, namenjen vsem študentom kot študijsko orodje. Del ekipe E-student.si bo predstavil istoimenski projekt, ki predstavlja popolnoma drugačen pogled na sam študij. Moto projekta je "od študentov za študente" in predstavlja odlično dopolnilo k učnemu procesu, kjer študentje različnih študijskih smeri gradijo bazo znanja in prispevajo nekaj malega k ideji odprte univerze.

0 komentarjev

Spletne urice: Ogrodje malo drugače - Continuations

Slo-Tech - V sredo, 15. novembra, ob 19.00, Vas vabimo v Kiberpipo na Spletne urice, kjer bo Simon Belak predaval o konceptu Continuations.

Prenašanje stanja in kontrole med stranmi naše aplikacije se zaradi asinhronosti zahtevkov lahko kaj hitro sprevrže v morečo packarijo. Zdi se, kot da se borimo proti jeziku, ko mu znova in znova "od zunaj" tlačimo stanje nazaj. Čeravno sprejeta praksa, pa to ni edina pot. Dovolite, da vam predstavimo "continuations", paradigmo, kjer jezik postane zvesti pomagač pri prenašanju stanja in kontrole.

Simon Belak se je s spletnimi ogrodji intimno seznanil kot razvijalec TurboGears, trenutno pa se prepušča eksotičnim tehnologijam.

1 komentar

Pipin odprti termin: Bližnje srečanje 4. vrste - KDE4

Slo-Tech - V torek, 14. 11 vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Pipin odprti termin kjer bo Andrej Vernekar predaval o prihajajočem KDE4.

V zadnjih mesecih je nastal vtis, da projekt KDE napreduje počasneje kot konkurenčni GNOME, saj je ta objavil več novih različic. V resnici pa je to le zatišje pred novo generacijo KDE 4.0, katere razvoj poteka že več kot eno leto. Šlo bo za velik preskok, kakršnega ni bilo že od KDE 1.0 dalje. Kaj nam bo torej prinesla nova generacija namiznega okolja? Se bo lahko merila s konkurenco, ki jo predstavljata Windows Vista in MacOS X 10.5? V tem predavanju bodo predstavljene nove tehnologije, ki so že v kodi KDE 4, in tudi nekaj tehnologij, ki šele prihajajo. Izognili pa se ne bomo niti spremembam v izgledu okolja, ki običajno sledijo novim generacijam okolja KDE.

Predaval nam bo Andrej Vernekar, vodja skupine za slovenjenje KDE v okviru društva Lugos.

31 komentarjev

Otvoritev Kiberpipinega računalniškega muzeja v novi sezoni

Slo-Tech - V petek, 10. novembra ob 20. uri vas vljudno vabimo na otvoritev Kiberpipinega računalniškega muzeja na Kersnikovo 6 v Ljubljani.

Muzej se v sezoni 06/07 predstavlja s kar nekaj novostmi: na ogled bomo postavili razširjeno zbirko domačih računalnikov: poleg obstoječih eksponatov boste lahko občudovali še Atarija 800xl, legendarnega ZX81 angleške znamke Sinclair, naslednika C64 - Commodorja 128, enega prvih "pravih" IBM kompatibilnih prenosnih računalnikov Toshibo T1000 in druge.

Otvoritev nove sezone bo hkrati tudi otvoritev novega "GameBoy kotička", kjer bomo na ogled postavili najbolj popularno igralno konzolo s konca 80-ih let prejšnjega stoletja, ki jo boste seveda lahko tudi...

1 komentar

Spletne urice: Od česa lahko živijo spletne skupnosti

Slo-Tech - Spletne skupnosti dobivajo vedno večji pomen. Iz BBSov, IRC kanalov, forumov so se razvile v nekaj, kar prinaša nekaterim vedno večji zaslužek.

V sredo, 8. novembra vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Spletne urice, kjer bo Jure Erjavec predaval o možnostih ekonomskega preživetja spletnih skupnosti.

Jure Erjavec je novopečen ekonomist, ki je svojo diplomo posvetil prav spletnim skupnost.

Sledilo bo še krajše predavanje Briana Kinga o novi izdaji brskalnika Firefox, ki se bo nadaljevalo z zabavo ob veselem dogodku v bližnjem lokalu.

11 komentarjev

POT: Internet in državni nadzor nad vsebino

Slo-Tech - V torek, 7.11., ob 19h v Kiberpipi bo imel Darko Bulat, soustanovitelj in predsednik UO sekcije ponudnikov internet storitev Slovenije (SISPA), predavanje na temo državnega nadzora interneta. Na tokratnem Pipinem odprtem treminu nam bo osvetlil nekaj aktualnih tem v zvezi z nadzorom države nad vsebino na Internetu.

Od nastanka Interneta pred nekaj desetletji je v zraku visela možnost državnega nadzora nad vsebino. Toda nadzor vsebine na Internetu je danes bistveno drugačna od...

1 komentar

OpenOffice.org brezplačni tečaj v Kiberpipi

Slo-Tech - V Kiberpipi v torek, 7. novembra, začenjamo z brezplačno delavnico programskega paketa OpenOffice.org v štirih delih.

OpenOffice.org je iz dneva v dan popularnejši in zmogljivejši pisarniški program. V svetu ga uporablja vedno več javnih in zasebnih institucij. V zadnji izdaji (2.0.4) je odpravljenih večina težav, ki so mnoge uporabnike odvračale od rabe prostega, odprtokodnega programskega paketa. Marsikdo misli, da je OpenOffice.org alternativa podobnim komercialnim izdelkom, vendar ko uporabnik spozna zmogljivosti programa, vidi da je lahko ravno obratno.

Na delavnici se boste naučili uporabljati Writer (Dokument z besedilom), kjer bomo uporabili najpogostejša orodja za izdelavo dopisa, diplomske naloge itd. Drugi uporabljen modul bo Calc (Razpredelnica), kjer se bomo poigrali z osnovno statistiko ter izdelali grafikone. Za uspešno izdelavno predstavitve pa bomo uporabili Impress (Predstavitev). Poleg omenjenih programov bomo pogledali tudi, kaj lahko počnemo v orodju Base (Zbirka...

17 komentarjev

Spletne urice: TripTracker.net ali kako pritegniti spletno pozornost na globalnem trgu

Slo-Tech - V sredo 25. oktobra vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na druge letošnje Spletne urice.
Eno bistvenih vprašanj pri razvoju svetovne spletne storitve je, kako pridobiti nove uporabnike in jih med množico konkurenčnih storitev tudi obdržati.

Na predavanju bomo spoznali dosedanje izkušnje s spletno storitvijo TripTracker.net, ki je širši svetovni javnosti postala dostopna pred nekaj meseci. Storitev omogoča uporabnikom izdelavo potopisov ter izmenjavo potovalnih izkušenj z drugimi uporabniki. TripTracker je enostaven za uporabo in omogoča avtomatsko generiranje interaktivnih predstavitev potovanj. S pomočjo GPS sledi se multimedijske vsebine (npr. fotografije) samodejno umestijo in prikažejo na satelitskih posnetkih zemlje.

0 komentarjev

POT: Še vedno vemo kaj ste počeli prejšnje poletje

Slo-Tech - V torek 24. oktobra vas vabimo na drugi Pipin odprti termin v tej sezoni. Za uvod se bomo ponovno spomnili poletja. Na hitro bomo preleteli nekaj bolj odmevnih dogodkov, ki so se zgodili pri nas in v tujini.

Tako boste lahko slišali kako je potekal NEST 2006, ki ga je pripravil Slo-tech in kaj je bila letošnja rdeča nit Ars Electronice. Pogledali pa bomo tudi, kako se je odvijala OpenOffice konferenca v Lyonu, ki jo je ponovno medijsko pokrivala ekipa Kiberpipe.

Torej, ne zamudite nove sezone Kiberpipinih odprtih terminov, ki bodo, tako kot vedno, potekali vsak torek ob 19.00.

1 komentar

HAIP: EffecTV

Slo-Tech - V četrtek 19.10 vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na predstavitev projekta EffecTV. Predstavitev poteka v okviru širšega festivala HAIP.

EffecTV je video efektor v realnem času, ki omogoča gledanje televizije ali videa, spremenjenega z neverjetnimi efekti. Tako npr. efekt SloFastTV predvaja trenutni video signal v obratni smeri z nekonstantno hitrostjo: ko je medponilnik prazen se video predvaja s polovično hitrostjo, ko je medpomnilnik poln pa se predvaja z dvakratno hitrostjo dokler ne ponovno ujame prenosa v živo. To povzroči zastoj trenutne slike od nič do polovice sekunde. Premiki s konstantno hitrostjo tako najprej izgledajo počasni, potem pa zelo hitri.

Kentaro Fukuchi je asistent na...

8 komentarjev

Pipin odprti termin: Free Net LJ

Slo-Tech - Ekipa FunkFeuer bo v okviru festivala HAIP06 s svojim znanjem podprla iniciativo za izgradnjo poskusnega odprtega brezžičnega omrežja na strateških dobro prehodnih lokacijah v Ljubljani. Omrežje je konceptualizirano kot povezava enakovrednih točk, katere prispevajo posamezniki ali organizacije na lokacijah.

Na predavanju v torek 19.00 v Kiberpipi bodo člani kolektiva FunkFeuer opisali dosedanje izkušnje z gradnjo prostih omrežij v Avstriji in povabili udeležence k sodelovanju pri vzpostaviti ljubljanskega omrežja, ki bo potekalo na delavnici festivala HAIP06. Po predavanju sledi strateški pogovor in izdelava načrta za delavnico, ki bo v Kiberpipi že takoj naslednje dni, od 18. do 20.10., vsak dan s pričetkom ob 13.00 uri.

Vabljeni tudi vsi bodoči uporabniki prostega brezžičnega interneta!

Za obisk predavanja prijava ni potrebna, za delavnico pa zbiramo prijave na haip@kiberpipa.org, oboje je brezplačno. Več najdete tudi na strani http://wifi.frubsd.org.

9 komentarjev

Spletne urice: Elementi uporabniške izkušnje

Slo-Tech - V sredo, 17. maja vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Splente urice, kjer bo David Rozman predaval o Elementih uporabniške izkušnje.

Je za dobro spletno rešitev potrebno res le znanje programiranja in oblikovanja?

Skozi pojem uporabniške izkušnje si bomo na praktičnih primerih ogledali, kaj ta sploh je, zakaj je pomembna, v kakšnem odnosu je do sorodnih pojmov, kot so: informacijska arhitektura, uporabnost in uporabniška orientiranost, ter kaj nas o njej lahko naučijo Google, Amazon in spletna mesta oblikovana v duhu Web 2.0.

David Rozman je študent komunikologije na Fakulteti za družbene vede in se v podjetju Parsek ukvarja s spletnim načrtovanjem in uporabniško izkušnjo.

7 komentarjev

Pipin odprti termin: Frida

Slo-Tech - V torek, 16. maja, vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na predstavitev projekta Frida, predava Luka Frelih.

"FRIDA V." (Free Ride Data Acquisiton Vehicle) je robustno in udobno kolo, opremljeno za učinkovito raziskovanje in kartiranje javnih urbanih prostorov. Nosi majhen računalnik z brezžičnimnim omrežnim vmesnikom, GPS sprejemnik, osnovno avdiovizualno snemalno napravo (kamero z mikrofonom) in baterije.

Udeleženec v projektu prevzame vlogo voznika in soustvarjalca digitalnih vsebin. Sistem upravlja in nadzira prek enostavnega vmesnika na krmilu kolesa.

Usklajen nabor programske in strojne opreme omogoča samodejno kartiranje odkritih brezžičnih računalniških omrežij, enostavno snemanje z...

0 komentarjev

Pipin odprti termin: Lokalizacija s KBabel

Slo-Tech - V torek 9. maja vas ob 19:00 vabimo v Kiberpipo na predavanje Andreja Vernekarja z naslovom Lokalizacija proste programske opreme s KBablom.

Precejšen del proste programske opreme pri lokalizaciji uporablja orodje GNU GetText oziroma format PO, pri čemer se poraja vprašanje, kako medsebojno povezati vse te vire in jih uporabiti v različnih projektih. Še posebej veliko zbirko prevodov ima projekt KDE, ki ponuja tudi orodje za delo z obsežnimi zbirkami katalogov sporočil - KBabel.

Predstavljeno bo delo z KBablom, od osnov prevajanja, do naprednejših zmožnosti, kot je uvoz katalogov iz drugih projektov (GNOME, OpenOffice). Tako lahko s pomočjo KBablove zbirke pohitrimo prevajanje in poskrbimo za večjo usklajenost prevodov.

Andrej Vernekar je vodja slovenske lokalizacije namizja KDE.

0 komentarjev

Spletne urice: Spletno tiskanje brez CSS

Slo-Tech - V sredo, 10. maja vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Spletne urice, kjer bo imel Jure Koren predavanje z naslovom Spletno tiskanje brez CSS.

Ob različnih priložnostih potrebujemo mehanizem, ki omogoča s spletne strani prevzeti kakšno potrdilo ali stran izpisati na papir. Pri tem nas ovirata predvsem nekonsistentnost brskalniške podpore tiskalniškemu delu CSS standardov in v primeru elektronskega shranjevanja tudi (pre)enostavno spreminjanje dokumentov s tekstovno obliko zapisa.

Predstavljena prosta Python knjižnica ReportLab omogoča programsko gradnjo PDF dokumentov in omogoča nebolečo integracijo generatorja PDF dokumentov, računov, potrdil, za tisk oblikovanih gradiv in podobnih reči, ki jim spletni brskalniki danes še niso kos. Predavanje bo temeljilo na primeru spletnega vmesnika za generiranje računov, napisanem nad turbogears.

3 komentarji

G404: Digitalno na platnu

Slo-Tech - V petek, 5. maja, ob 20:00 ste vljudno vabljeni v Kiberpipino Galerijo404 na otvoritev razstave ilustracij z naslovom Digitalno na platnu Blaža Porente!

Gre za razstavo novega medija, digitalne ilustracije, kjer se avtor predstavlja s ciklom popotovanja skozi zadnje leto svojega ustvarjalnega obdobja. Slike so plod zabeleženih misli, ujeta fikcija skozi vsakdanjik in želja po prikazovanju sveta, v katerem živi z zaprtimi očmi. Blaž Porenta raziskuje in prestavlja meje...

6 komentarjev

No-lan party v Kiberpipi

Slo-Tech - V Kiberpipinem računalniškem muzeju bo 4. 5. 2006 potekal muzejski turnir oziroma No-lan party za vse nostalgike in za vse tiste, ki bi radi videli kaj drugačnega.

Ob 19:00 se bo začel tekmovalni tel turnirja, pomerili se boste lahko v legendarni (PC) igrici Prehistorik 2. V netekmovalnem delu pa v Prince of Persia, Tetrisu, ... Vse to na na IBM PS1 (najbolj popularnem računalniku muzeja). V netekmovalnem delu se lahko preizkusili v igri Prince of Persia, ter na legendarnem IBM XT v še bolj legendarnem Tetrisu, pa tudi Commodore 64 ne bo sameval. Na ogled bodi tudi ASCII videowall in marsikaj drugega.

Nagrade, kot se za pravi turnir spodobi, bodo! Medvedov in ostalih zveri pač ne boste...

35 komentarjev

Pipin odprti termin: Zakaj Python?

Slo-Tech - V torek, 25. aprila vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Pipin odprti termin, kjer bo imel Sebastjan Trepča predavanje z naslovom Zakaj Python?

Python je s svojo edinstveno sintakso in praktičnostjo nekaj posebnega med programskimi jeziki. Deluje na skoraj vseh platformah ter ima ogromno standardno knjižnico. Na predavanju bomo skušal prikazati njegove posebnosti ter zakaj je tako všečen in osupljiv.

Sebastjan Trepča je spletni programer in navdušen uporabnik Pythona.

15 komentarjev

Spletne urice: Delavnica praktične rabe AJAX

Slo-Tech - V sredo 26.4 in 3.5 vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Spletne urice, kjer bo potekala delavnica o Praktični rabi tehnologije AJAX.

Zadnji aprilski in prvi majski termin bosta nekoliko drugačna, saj bosta potekala v obliki delavnice. Na njej si bomo pobližje pogledali nevsiljivo uporabo AJAXa za potrebe pridobivanja podatkov z različnih spletnih servisov (flickr, yahoo, marela).

Delavnici bosta vodila Marko Samastur in Marko Mrdjenovič, ki že kar nekaj let ustvarjata na področju razvoja spletnih vmesnikov. Po delavnici bo sledila debata.

Ker je število mest omejeno, se je potrebno za sodelovanje prijaviti na e-poštni naslov web@zen.si. Obisk prvega termina je pogoj za udeležbo na drugem.

5 komentarjev

Spletne urice: TurboGears

Slo-Tech - V sredo, 19. aprila, vas vabimo v Kiberpipo na Spletne urice, kjer bo Simon Belak predaval o programerskem ogrodju TurboGears.

Ruby on Rails je podrl jez. Preplavila so nas ogrodja za izdelavo spletnih aplikacij ter strani. Žal je šele sledeča zmešnjava končno spodbudila Python skupnost, da je opustila dolgotrajno tradicijo in se, namesto brezbrižnega podpiranja, začela za neko področje resno boriti.

Rezultat je kopica živahnih projektov, ki jih izvrstno pooseblja TurboGears. Ogrodje je uspešno, ker pripelje pod isto streho najboljše, kar ima Python ponuditi. Na predavanju bomo spoznali, kako ti, povsem samosvoji koščki, sestavljajo koherentno celoto, kaj vse lahko z njo postorimo ter si za konec ogledali nekaj najpogostejših pristopov.

Simon Belak je razvijalec TurboGears in vodja razvoja pri agenciji Hruška.

16 komentarjev

Pipin odprti termin: Shifting the paradigms

Slo-Tech - V torek, 18. aprila, vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na predavanje Kristjana Pečanca z naslovom Shifting the paradigms.

Posel kot evolucija? Katere so in kako delujejo gonilne sile poslovne evolucije? Je denar posledica evolucijskih sprememb - paradigm shift? Kako prepoznamo spremembo paradigme in jo izkoristimo?

Kristjan Pečanac, znan slovenski podjetnik, je eden prvih in redkih, ki je uspel v Slovenijo pritegniti tuj tvegani kapital v visokotehnološke startupe (Digital Development, Daisy Technologies). Kot podjetnik na treh celinah sveta si je nabral ogromno izkušenj in se na lastne oči prepričal, kaj in kako v svetu razvitega kapitalizma deluje in kaj ne.

0 komentarjev

Spletne urice: Testiranje spletnih aplikacij

Slo-Tech - V sredo 12. aprila vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Spletne urice kjer bo Sebstajn Trepča predaval o tem kako poteka Testiranje spletnih aplikacij.

UnitTesti so vsekakor zelo uporabni, vendar jih ne moremo vedno uporabiti za spletne aplikacije. V zadnjem času vedno več orodij izvaja teste kar preko HTTP protokola, torej imajo vgrajen spletni brskalnik, s katerim testirajo vašo aplikacijo na najvišjem nivoju. Na predavanju bo predstavljeno nekaj takih orodij in njihova uporaba.

Sebastjan Trepča je spletni programer in navdušen uporabnik Pythona.

7 komentarjev

Spletne urice: Osnove protokola HTTP ali kako streči čim manj vsebine

Slo-Tech - V sredo 5. aprila vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Spletne urice kjer bo Primož Bratanič predaval o osnovah protokola HTTP oziroma kako streči čim manj vsebine.

Tokrat si bomo skupaj ogledali, kako lahko z uporabo nekaj osnovnih trikov, ki jih omogoča protokol HTTP, obremenitev našega strežnika zmanjšamo za več kot polovico. Primož Bratanič je glavni programer portala Slo-tech in odgovorni trener veleznane hrčkovske reprezentance.

5 komentarjev

Pipin odprti termin: Urejanje not in glasbenih dokumentov pod Linuxom

Slo-Tech - V torek 4. aprila vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na predavanje Matevža Jekovca z naslovom Urejanje not in glasbenih dokumentov pod Linuxom.

Glasbeniki, ki uporabljajo Linux, so bili dolgo časa prikrajšani za aplikacije namenjene pisanju not in urejanju glasbenih dokumentov (npr. Finale, Sibelius, Encore pod Windows). Prosta programa za pisanje not, NoteEdit, in za notografijo in objavo del, Lilypond, naj bi zapolnila to vrzel. Predstavili bomo omenjena programa, tipičen način njune uporabe in za priboljšek napisali, predvajali in natisnili vsem poznano ljudsko pesem. Predavanje bo namenjeno skladateljem, aranžerjem, zborovodjem, pevcem oz. inštrumentalistom in nasploh vsem drugim...

8 komentarjev

Spletne urice: Django

Slo-Tech - V sredo, 29. marca vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Spletne urice, kjer bo Jure Čuhalev predaval o orodju Django.

Django je visoko-nivojsko Python ogrodje za grajenje spletnih strani. Po samem delovanju se močno zgleduje po Ruby on Rails, vseeno pa ima kopico svojevrstnih značilnosti in originalnih pristopov, ki omogočajo resnično hitro grajenje spletnih aplikacij.

V predavanju bodo predstavljene osnove model-control-view pristopa k razvoju spletnih aplikacij in kako je ta pristop integriran v Django. Kot dopolnilo k teoriji pa bodo predstavljene tudi dejanske izkušnje pri uporabi.

14 komentarjev

Pipin odprti termin: Odprto-kodne grafične aplikacije

Slo-Tech - V torek 28. marca vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na predavanje Petra Čuhaleva z naslovom Odprto-kodne grafične aplikacije

Predstavili vam bomo kaj se je odvijalo na prvi konferenci odprtih grafičnih programov Libre Graphics Meeting v Lyonu. Izvedeli boste nove ideje, napotke in razmišljanja o tem kam gre trenutno razvoj odprto-kodnih grafičnih programov katerih paradni konji GIMP, Inkscape, Scribus in Blender so se že dobro ustalili med nami prihajajo pa tudi novinci kot je Xara. Pogledali si bomo kaj novega prinašajo nove različice in pokazali kako se lahko kosajo s komercialnimi aplikacijami.

18 komentarjev

Spletne urice: Razvoj vsebine za mobilne platforme

Slo-Tech - V sredo 22.3. vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Spletne urice na predavanje Žige Hajdukoviča z naslovom Razvoj vsebine za mobilne platforme

Mobilni telefoni so začeli svoj pohod v osemdesetih, v 00-tih pa so se razvili v prave pravcate multi-funkcijske multi-medijske naprave. Čas je, da izkoristimo potenciale, ki jih ponuja venomer prisotna povezljivost in navsezadnje stalna prisotnost naše mobilne naprave.

Na predavanju bomo spoznali kje začeti in kako nadaljevati z razvojem interaktivnih vsebin za mobilne naprave. Na...

6 komentarjev

Pipin odprti termin: A Hacker Manifesto

Slo-Tech - V torek 21.3. vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Pipin odprti termin na predavanje McKenzie Warka z naslovom A Hacker Manifesto.

McKenzie Wark, znameniti avstralski teoretik digitalne kulture, je profesor kulturnih in medijskih študij na New School University v New Yorku. Ob izidu hrvaškega prevoda njegove knjige Hekerski manifest bo predstavil svoje poglede na digitalno tehnologijo. O knjigi, katere bistvo bo predstavljeno na predavanju, so kritiki zapisali, da bi jo lahko brez težav označili za Komunistični manifest 2.0. V svojem bistvu gre za posodobitev jedra Marksistične teorije za zgodovinsko dobo, ki je znana kot informacijska doba.

6 komentarjev

Spletne urice: Zakaj sem namesto PHP uporabil Ruby on Rails?

Slo-Tech - V sredo, 15. marca vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na spletne urice kjer bo Marko Mrdjenovič primerjal PHP in famozni Ruby on Rails.

20060106.log:17: Sebastjan mi je pastal link na Jonas blog, kjer je bil link na video, v katerem v pol ure naredis blog. Nisem takoj naročil knjige, sem se pa kljub temu, da sem običajno svoje projekte delal v PHPju, odločil, da naredim site v Ruby on Rails.

Predavanje se bo osredotočilo na razlike med PHP in RoR, morebitne težave pri prehodu in nasploh vse, kar bom doživel na tej poti.

23 komentarjev

Pipin odprti termin: GORI.Node Garden II

Slo-Tech - V torek 14. marca vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Pipin odprti termin, kjer bo Jee Hyun Oh podrobneje predstavila tehnološko delovanje projekta GORI.Node Garden II - vrta v katerem se odseva virtualni svet.

Tehnologije, ki jih je povezala med seboj segajo od mikrokontrolerjev z ethernet vmesnikom, ki skrbijo za dejansko cvetenje vrta do posebne Flash aplikacija in strežnika, ki skrbijo za medsebojno komunikacijo uporabnikov.

2 komentarja

Spletne urice: Kaj nas iPod nauči o spletu?

Slo-Tech - V sredo, 8. marca vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na novo predavanje iz serije Spletnih uric z naslovom Kaj nas lahko iPod nauči o spletu?

Apple je lani prodal 32 milijonov iPodov, od tega 14 milijonov v zadnjem četrtletju, in s tem navkljub izjemni konkurenci poskrbel, da iPod ostaja fenomen in daleč najbolj prodajana družina predvajalnikov glasbe.

Na predavanju si bomo ogledali, zakaj je iPod toliko uspešnejši od konkurence, ki ponuja več funkcionalnosti za manj denarja in kaj nas lahko nauči o uspešnem razvoju spletnih storitev.

Predaval bo Marko Samastur, ki verjame v odprte standarde, prosto izbiro in splet brez ovir, in ki s somišljeniki ustvarja Marelo.

9 komentarjev

Pipin odprti termin: OpenGL drugič

Slo-Tech - V torek, 7. 3. vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na predavanje o OpenGL. Prejšnji mesec smo pričeli z uvodom, tokrat pa bo Ivan Leben predstavil zahtevnejše primere uporabe OpenGL.

Serija predavanj o knjižnici OpenGL se nadaljuje z drugim delom. Od samih osnov se bomo premaknili k zanimivejšim primerom in nekoliko zahtevnejši kodi. Tokrat si bomo ogledali tehnike transformacije podane geometrije ter uporabo notranjih stanj, ki vplivajo na rasterizacijo le-te (barvna maska, mehčanje robov ipd.). Monotone barvne prelive bomo nadomestili s teksturami in s tem povečali realističnost grafike. Lotili se bomo tudi animacije in jo preko zaznavanja miške in tipkovnice združili v interaktivno aplikacijo.

2 komentarja

Spletne urice: Novosti v Flash 8.5

Slo-Tech - V sredo, 1. marca vas ob 19.00 vabimo v Kibepripo na Spletne urice, kjer bo Boris Miljković - Krokar predaval o Novostih v Flash 8.5.

Prejšnjo jesen je Macromedia predstavila novo različico Flash-a. V različici 8 je obilo novih možnosti za razvijanje spletnih aplikacij, vendar pravo revolucijo prinaša različica 8.5. Z novo različico ActionScripta (3.0) in funkcijami, ki omogočajo do včeraj neverjetne možnosti, se je Flash približal bolj resnim konkurentom na tržišču.

5 komentarjev

Pipin odprti termin: Jezik XML in njegova uporaba

Slo-Tech - V torek, 28.2. vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na predavanje Tomaža Kaštruna o Jeziku XML in njegovi uporabi.

V predavanju bomo na kratko spoznali grobo strukturo XML, njegovih elementov in komponent, ter si ogledali uporabo XML v vsakdanji rabi. Za tem si bomo v ogledali primer XMLja z njegovimi elementi ter komponentami in s pomočjo XML urejevalnika naredili lasten XML dokument z vsemi komponentami. Novi dokument bomo nato testirali z različnimi orodji, ter tako občutili prednosti tovrstnega jezika in njegove zmožnosti v prihodnosti.

Tomaž Kaštrun jezik XML redno uporablja v življenju raziskovanja, pri uporabi baz podatkov ter v svetu programiranja.

8 komentarjev