» »

Delavnica izdelave Wireless anten

Delavnica izdelave Wireless anten

Kiberpipa - Kiberpipa in Kiberpipa.net (odprto brezžično omrežje Ljublajne / wlan-lj) prirejata skupaj z Radioklubom "Ljubljana" S53AJK enodnevno delavnico WIFI anten, ki bo potekala v soboto, 16.2., v Kiberpipi. Vsak obiskovalec delavnice bo imel pod vodstvom možnost izdelati visoko zmogljivo, na sneg in led odporno anteno za zunanjo uporabo. Z izdelavo tovrstnih anten se bomo med drugim podprli projekt odprtega brezžičnega omrežje Ljubljane.

V okviru delavnice bo potekal še izobraževalni program z vrsto predavanj na temo anten, radioamaterstva, wifija, ipd. Končen program in vse ostale informacije o delavnici bodo javljene naknadno. Organizatorji bodo priskrbeli za vso potrebno znanje, opremo, orodje ter material za izgradnjo anten.

Več o delavnici in prijavah si preberite na domači spletni strani projekta wlan-lj.

27 komentarjev

Steinkauz ::

Kolk pa okvirno lovi taka antena, pa 70 eur je mal huda, upam da jih bo velik, pa da pade cena :)

Ice-Heki ::

Mal offtopic: Če ma slučajno kdo tam v okolici Uniona in parka tivoli kakšno WiFi mrežo in bi jo bil pripravljen delit z mano (za občasno večerno pregledovanje pošte) se priporočam

Zakaj taka cena - verjetno bodo iz nej pokrili stroške materiala

Steinkauz ::

Ja sej piše na linku, sam 70 eur je za homemade anteno res velik, edin če je OMFG PWNAGE zmogljiva, potem pa reskiram teh 70 eur :D

Brane2 ::

AFAIK je tako početje z WiFi napravamio _NEZAKONITO_ saj je dovoljena izsevana moč 100 mW ERP, kar pomeni da je izsevana gostota moči lahko kvečjemu enaka, kot bi jo dobili z 100 mW oddajnikom na neusmerjeni anteni.

Če imaš anteno, ki ima 15 dB dobitka, imaš lahko oddajnik z le 1/150 mW.

Razumem, da samograditelji kršijo zakon zaq svoje domače potrebe, ne štekam pa, kako lahko organizacija kot ej kiberpipa gredo tako ležerno v kršenje zakonov.

Prvič ko bo kaj trivialnega narobe se bo s tem izpostavilakot idealno tarčo za lov na čarovnice, saj na široko razlaga vsem o tem kaj počne in kje.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Azrael ::

Brane2 ima prav, klik.

Lahko bo kdo rekel, zakaj pa radioamaterji lahko? Enostavno, zanje veljajo drugi predpisi, kot za Wi-fi.

Verjetno ne bo težav pri uporabi teh anten za Wi-fi, ampak v primeru lova na čarovnice zna biti tole idealna tarča.
Nekoč je bil Slo-tech.

Brane2 ::

jnikom na neusmerjeni anteni. Če imaš anteno, ki ima 15 dB dobitka, imaš lahko oddajnik z le 1/150 mW.



Mislil sem reči 1/150 prvotne moči, torej 1/150 x 100 mW = 660 uW
On the journey of life, I chose the psycho path.

Spc ::

Seveda ima brane2 prav .. vprašanje je sedaj kako je to v Sloveniji porihtano.
Ali je 0.1W omejen odznotraj hiše ali zunaj na prostem.

:)
 

rfmw ::

Seveda bojo vsi s tako anteno znižali oddajno moč glede na dobitek antene. 70 je pa res veliko, za ta denar dobiš verjetno že komercialno WiFi grid parabolo!!! Pa link na uni strani do načrta antene je faliran. Link je na skodelo za 400MHz, teli tipi bojo pa vrtal SBFA.
Legendary 8RDA+ (reCAPed ;), XP1700+ 2108 @ 1.84 V, SLK900A AS3 @ 2500 rpm
1,5GB Samsung DDR333+Geil DDR400+SuperTalent DDR400 @ DC 200 MHz @ 6-3-3-2.5

rfmw ::

Kje je odgovorni ali vodja tega LJ-WIFI projekta? ima kdo njegov email?
Legendary 8RDA+ (reCAPed ;), XP1700+ 2108 @ 1.84 V, SLK900A AS3 @ 2500 rpm
1,5GB Samsung DDR333+Geil DDR400+SuperTalent DDR400 @ DC 200 MHz @ 6-3-3-2.5

MadMax ::

Tisti, ki na 70€ gleda zgolj kot na drago igračo, ki jo bo odnesel domov (anteno), naj gre raje v štacuno, si kupi neko poceni zadevo in naj ne daje brezveznih komentarjev.

Delavnica je namenjena predvsem pridobivanju teoretičnih in praktičnih znanj, rezultat izpod lastnih prstov pa bo vsak odnesel s seboj domov.

Material pač nekaj stane, orodje prav tako.
Saj se tudi znanje najde brezplačno na netu, ampak tak povzetek namesto neskončnega surfanja za informacijami je pa tudi nekaj vredno.

Saj nikogar nihče ne sili v delavnico.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

VolkD ::

Ni nujno, da je tole kakršno koli kršenje zakona. Videti je potrebno več stvari. Kot prvo je zanimiv podatek kolikšen bi bil kabel do antene. Ta namreč prinese določeno slabljenje, ki je na 2,4GHz lahko že občutno. Tako anteno se običajno postavi na primerno točko (streha) in kabla je lahko kar nekaj.
Vprašali me boste kje je pa potem korist od tega. Seveda je. Točka na strehi ima manjše slabljenje trase, kot pa kletno stanovanje. Ojačenje antene torej lahko uspešno pokriva izgube, usmerjenost pa prinese zmanjšanje motilnih signalov, ki jih v urbanem okolju ni malo.

Iz povedanega je moč torej zaključiti, da izdelava antene še ni kakršna koli kršitev zakonodaje. Šele instalacija in krmiljenje z preveliko močjo je vprašljiva. Za to početje pa odgovarja vsak posameznik.

Izdelava antene spada med tehnično izobraževanje zato ga vsekakor podpiram.
70 € Pa je lahko mnogo lahko pa tudi ne. Treba je videti kaj se za to dobi. En sam kvaliteten antenski konektor je reda 10 €. Teflonski semi rigid kabel je tudi eksotika, ki še zdaleč ni poceni. Razlika med običajnim in rosfrei vijakom je tudi opazna, posebej po par letih obdelave narave na strehi.
Vse to in verjetno še kaj drugega je potrebno vzeti pod drobnogled.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

Steinkauz ::

Jst mam usb wireless adapter(prenosnik) z 5 metri kabla(pa kr eno antenco, a je kabel predolg?). Kao mamo wireless, sam men ga ne lovi dovolj dober. Tole sklepam da lovi po par sto metrov, tko da je mogoče overkill za moje potrebe(mogoče pa pride prav v prihodnosti, še zdej ne vem kolk bi približno tale antena lovila :\ ). Pa tko mal offtopic: Kolk recimo bi bolš lovil z anteno za 15 eur? Fora je da mam okno 2 metra visoko, stene so pa totalno debele(baje še ene cevi not) in mi prenosnik sam od sebe nč ne najde, z antenco(ki jo dam na okno) pa neki najde, sam je prešvoh signal.

Spajky ::

Ti si pravi kandidat za moje konzervne umetnine si pogledat; poglej na forum wlan-sat.com pod ant.opremo, moje kao "članke", še posebej one pod ´ne prezri´ na začetku za Telebane, za pojačat take "ključke" :D ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Steinkauz ::

Aha, sam ti maš navadn usb adapter. Jst mam pa tko, da se da kabl našravfat gor in potem 5 metrški kabl, gor je pa mini antenca. K prej sm mel 2 metrški kabl pa je bil prekratek(sam je mel bolš anteno, i guess) ker je več lovil(sam je mog bit laptop dvignjen zarad prekratkega kabla). Zdej me zanima, če je sam od antene to odvisno al tut od dolžine kabla. Ker 5 meterškega ne rabim, bolj ene 3, pa me zanima, če se mi splača skrajšat. Bom probal dat uno antenco v konzervo, če bo kej bolš :D

Anetena je taka, sam da je na kablu...

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: madviper ()

Sputnik59 ::

kul zadeva

gregs ::

Če je tole po načrtu Matjaža Vidmarja bodo tele skodelice najboljši nakup kar si ga lahko zamislite. Vse tin can antene lahko vržete v smeti. Dvomim, da bo katerakoli od komercialnih anten imela takšno obstojnost. Matjaž ima pri postavitvi tovrstnih amaterskih anten v hudih pogojih veliko izkušenj saj je izdeluje takšne antene že dolgo za radioamatersko packet-radio omrežje, ki deluje na raznih hribovskih postojankah. Sodeloval je tudi pri Amsat satelitu ...itd

http://lea.hamradio.si/~s53mv/ za več informacij

Vsi tisti, ki ste kadarkoli hoteli izdelati kvalitetno zunanjo anteno za brezžično omrežje je to gotovo najboljša priložnost !!!

Fave ::

Res bi bil dobrodošel podatek na kakšni dolžini potem dela WiFi, če imaš dve anteni in sta točki, ki bi jh rad polinkal vidni med seboj. 5 km, bi to šlo? Na obeh lokacijah bi antena imela cca. 15 m kabla.
My mind's a hyper tool that fixes everything.

Spajky ::

Seveda, kvaliteten kabl in konektorji ter vsaj 2 dobri Yagi ali Helix anteni, bolje dve Gridki ali 2 mala talarja od 60cm. Naštimaš na 802.11b_Only 11Mbit pa Hajd! :D
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Fave ::

Zakaj pa na b? Ali ni g ali n boljš?
My mind's a hyper tool that fixes everything.

MadMax ::

Ja, večina novih Ferarrijev je boljša od starih škod in folcvagnov.

Ampak na naših cestah hitro pogorijo :D


Če želiš zanesljivost na razdalji, ki je že na meji, moraš konje zauzdat (spustit gas), ne pa frizirat do zadnje kapljice, kjer je mušica na zračnem filtru usodna za delovanje.

Upam da razumeš prispodobo...

Novejše ni nujno boljše, sploh v pogojih za katere novejše igrače niso bile konstruirane.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

VolkD ::

Res bi bil dobrodošel podatek na kakšni dolžini potem dela WiFi, če imaš dve anteni in sta točki, ki bi jh rad polinkal vidni med seboj. 5 km, bi to šlo? Na obeh lokacijah bi antena imela cca. 15 m kabla.

Eno je kaj bi bila stabina zveza, drugo pa je kaj se lahko zgodi, če se zgodi. Ali tako imenovana sporadična zveza.
Na frekvenci 2,3 GHz je sporadično delovala digitalna zveza "Črna prst" < -- > "Zagreb".
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

Fave ::

@MadMax: Ali je b standard potem bolj "robusten"?
My mind's a hyper tool that fixes everything.

Tear_DR0P ::

na območju celja ima znanec povezavo na razdalji ~12 km - dela mu nekako 10 Mbit/s - nimam pa pojma kakšne antene ima
jaz imam pa priblizno 2 km do iste baze kot on

od zacetka smo uporabljali linksys WiFi routerje in navadne mrezaste antene, sedaj pa je ponudnik preklopil na 5 GHz trango antene, ki so WAP in antena v enem
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Spajky ::

@ Fave : ja je bolj robusten in da oddajni del malce več ven od sebe, poleg tega pa je sprejem tudi dosti bolj občutljiv; poglej si tole slikco tipičnih podatkov ene wifi opreme na različnih bitnih brzinah v "paketkih" :


Na G npr. imaš dejanski transport podatkov v najboljšem slučaju samo 3x več kot pri B_Only; 700MB DivX movie prenašaš na kratkih brezhibnih vezah na max.G cca.4min; na max.B pa 12min.! Npr.Adsl 1Mbit/s (najbolj razširjen/poceni) rabi pa uro in 3/4 ! Zdej bi ti moglo bit malo bolj jasni razni marketinški nategi!

Kot lahko vidiš iz zgornje slikce in obrazložitve to pomeni, da je pri obeh standardih na max.hitrost razlika v signalih cca.12dB v korist "počasnejšega", to pa pomeni z enako opremo 4x daljši domet!!!

Treb pa povedat, da oni po specifikacijah proizvajalcev maximalni domet (up to 400m npr.) pomeni v IDEALNIH pogojih (merjeno na ravnem travniku brez ovir in motenj vidne razdalje med aparaturami in na najmanjši možni bitni hitrosti - B_Only 1Mbit/s in z 8% pokvarjenimi paketki z defolt antencami in defolt moči; torej idealen podatek za marketing, ker folk ne razume specifikacij. Zato pa imam doli tak podpis kot je :8) ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: madviper ()

n7 ::

pa zna kdo vsaj okvirno reči koliko sta 2 taki anteni lahko oddaljeni, da je še zmeraj povezava med njima stabilna, četudi 11Mbps?

Spajky ::

odvisno od ovir in RF moten v okolju, od par metrov do par sto m 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

VolkD ::

Odvisno tudi od moči in občutljivosti naprav. Lahko tudi nekaj km. Izjemoma tudi več 10 km.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Wireless v Ljubljani

Oddelek: Omrežja in internet
212295 (1665) tommy boy
»

Delavnica izdelave wireless anten - zadnji poziv!

Oddelek: Novice / Kiberpipa
73256 (2525) Steinkauz
»

mesh network

Oddelek: Omrežja in internet
5910 (910) steev
»

WLAN-Lj: srečanje Pogled nad mesto

Oddelek: Novice / Kiberpipa
152256 (2256) steev
»

Pipin odprti termin: Free Net LJ

Oddelek: Novice / Kiberpipa
93207 (2518) christooss

Več podobnih tem