» »

V Kiberpipi ta teden

V Kiberpipi ta teden

Kiberpipa - Zamudniki in tisti, ki bi se še v zadnjem trenutku želeli udeležiti Kiberpipine delavnice spajkanja, ki bo potekala v tem tednu, imate še zadnjo priložnost. Našlo se bo še kakšno mesto, zato pohitite s prijavo in poiščite vse ostale informacije...

Letos mineva 135 let od kar se je uveljavil razpored tipk QWERTY. V šolah, kjer svoje učence/dijake/študente učijo umetelnosti tipkanja, poudarjajo, da je to idealen razpored znakov, ki omogoča najhitrejše desetprstno slepo tipkanje. Kolikokrat ste vpisovali svoje kompleksno geslo, kot priporočajo strokovnjaki za informacijsko varnost in ste se pri tem motili in se jezili sami nad seboj. Ali ste upravičeni do te (samo)graje ali pa bi lahko tipke na vaši tipkovnici namestili bolj pregledno / funkcionalno / ergonomsko? Edvard Šilc bo v torek ob 19h na Pipinem odprtem terminu predstavil omenjeno temo.

Na sredinih Spletnih uricah bo Primož Bratanič govoril o skalabilnosti spletnih aplikacij. Hitro razvijajoče aplikacije, ki so osrednja točka spleta 2.0, so pogosto tudi hitro rastoče aplikacije, še posebno če se, kot je danes moderno, "pripnejo" na kakšno izmed že obstoječih socialnih omrežij. Pri pisanju aplikacij, ki lahko v roku enega tedna zrastejo od nekaj sto do čez deset tisoč uporabnikov, je potrebno paziti na arhitekturo, ki mora tako hitro rast omogočati. Vse to pa je še bolj kritično, če gradimo spletno aplikacijo, ki ni namenjena izključno majhni slovenski javnosti. Na predavanju bomo poleg teoretičnih in pragmatičnih pogledov na skalabilnost predstavili nekatere nasvete, s pomočjo katerih lahko z malo dela in denarja dosežemo velik učinek.

3 komentarji

gregorpipan ::

Querty ni ravno idealen razpored znakov, in je nastal zaradi specificne zasnove pisalnega stroja
QWERTY @ Wikipedia

Priporocam branje:
http://keithdevens.com/weblog/archive/2...
Dvorak Simplified Keyboard @ Wikipedia

NorK ::

V katerih šolah pa učijo, da je QWERTY idealen? Če je bil narejen za upočasnitev tipkanja pač ne more biti najhitrejši ali najboljši.

Me pa mika predavanje v sredo.

hruske ::

nja, tale najava ni cela. Ce pogledas originalno na Kiberpipini strani, bos videl, da je to napisano bolj v ironiji kot pa zares.
Rad imam tole državico. <3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Programerji in keyboard layout. (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
509184 (8231) kunigunda
»

Facebook počasi ubija IE6, pobegla slika IE9 beta? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
6116952 (15061) root987
»

Dogodki v Kiberpipi

Oddelek: Novice / Kiberpipa
53001 (2696) Gandalfar
»

Spletne aplikacije - izbira platforme (Java, .NET, PHP, etc.)

Oddelek: Programiranje
202416 (1920) CCfly
»

Najboljsa nalozba za prihodnost.

Oddelek: Izdelava spletišč
132467 (2131) edini

Več podobnih tem