» »

O dinozavrskem robotu Pleo, tipografiji in JRuby v Kiberpipi

O dinozavrskem robotu Pleo, tipografiji in JRuby v Kiberpipi

Pleo (Image by Mrs. Gemstone via Flickr)

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V novem tednu v Kiberpipi bo na Pipinem terminu Tomaž Šolc razkril skrivnosti drobovja avtonomnega robota Pleo in zdravilne recepte ob bolezni ali poškodbi priljubljene domače živali. Na Spletnih uricah bo o tipografiji predaval Natan Nikolič, v četrtek pa bo spet večer za ljubitelje Jave in vsega z njo povezanega - na Cafe Babe bo tokrat govora o JRuby. Kot smo že pisali, do 10. aprila ne zamudite razstave računalniškega muzeja - vse o zgodovini trdega diska.



Pleo je avtonomni robot, mehansko-elektronska igrača, za katerega proizvajalec trdi, da gre za živo bitje, ki je sposobno učenja in čustvenega odzivanja na dražljaje iz okolja. Ima kožo, občutljivo na dotik, barvni vid, stereo sluh in realistično gibljivo telo. Kakšne mehanske in elektronske zanimivosti pa se skrivajo v notranjosti? Držijo trditve proizvajalca ali za vsem skupaj stoji kakšen trik? In kaj storiti, ko si vaš hišni dinozaver ob nerodnem padcu zlomi vrat? O vsem tem na Pipinem odprtem terminu. Predava Tomaž Šolc, univ. dipl. ing. elektrotehnike, ki se poleg zdravljenja dinozavrov in stikanja po elektroniki na splošno ukvarja tudi z razvojem v podjetju Zemanta.

Na temo tipografije bo na Spletnih uricah, sredinih srečanjih oblikovalcev spletnega prostora, kjer izmenjujejo svoje izkušnje ter predstavljajo aktualne teme in dogodke s področja spletnih tehnologij, predaval Natan Nikolič.

Vsak tretji četrtek v mesecu se ljubitelji Jave in vsega z njo povezanega zberejo v Kiberpipi, da se naužijejo novega znanja o Javi. Prihaja pomlad, čas za ljubezenske zgodbe. Primer takšne zgodbe v svetu programskih jezikov je JRuby, otrok Jave in Ruby-ja. JRuby je knjižnica, ki nam po eni strani omogoča infrastrukturo in skalabilnost Jave, po drugi strani pa eleganco in dinamičnost Ruby-ja. Prihajajo časi, v katerih bodo programski jeziki vedno bolj sodelovali med sabo, razvijalci pa se bomo vedno manj prepirali čigavo priljubljeno orodje je boljše. Zgodbo o sinergiji, ki je pred nami, nam bo na četrtkovem Cafe Babe predstavil Rod Petrovič, vodja razvoja v podjetju Parsek, Java in Ruby razvijalec.

V okviru računalniškega muzeja do 10.4. do poteka razstava Zgodovina trdega diska. Razstave vsekakor ne smete zamuditi - med drugim je prvič razstavljen IBM 3390 (Direct Access Storage Device) iz leta 1989, ki nam ga je skupaj s kontrolno enoto podarilo Ministrstvo za javno upravo - nekoč je mlelo naše davkoplačevalske podatke in še marsikaj.

Se vidimo v Kiberpipi, seveda dobrodošli vsak dan med 10. in 22. uro na ogled stalne zbirke Kiberpipinega muzeja, druženje, po nasvete in brezplačni internet. Dogodke lahko spremljate tudi prek Twittra, zamujena predavanja pa si lahko ogledate v videoarhivu.

5 komentarjev

Bistri007 ::

Enega Pleota se ne splača kupiti - veliko bolje je kupiti dva. Potem lahko med seboj komunicirata.

Reset osebnosti - česar ne moreš narediti s svojim psom :D
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

ZaphodBB ::

Ob kateri uri se pa odvija CafeBabe?

Hvala...

dunker ::

Pa bo v torek na predavanju dejansko prisoten tudi Pleo? :)

Tear_DR0P ::

- cafe babe se dogaja od 19.00 dalje.
- v torek bi naj bil prisoten tudi popravljeni pleo
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Bistri007 ::

Kupiš otroku pleosto igračo :)
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

V Kiberpipi ta teden: Spletno nakupovanje, Socialnumbers, nadgradnje sposobnosti člov

Oddelek: Novice / Kiberpipa
73582 (2484) Tear_DR0P
»

V Kiberpipi v novem tednu

Oddelek: Novice / Kiberpipa
62582 (2200) Fave
»

Kiberpipa vabi na...

Oddelek: Novice / Kiberpipa
93942 (2947) Mare2
»

Kiberpipin repertoar

Oddelek: Novice / Kiberpipa
53210 (2747) BaRtMaN
»

Kiberpipa, maratonci tečejo predzadnji krog

Oddelek: Novice / Kiberpipa
83181 (2807) nietka

Več podobnih tem