» »

V kiberpipi ta teden: ETC festival, Maven, Astina, Andreja Jernejčič, Github Git training

V kiberpipi ta teden: ETC festival, Maven, Astina, Andreja Jernejčič, Github Git training

#195: Medijski portal iz uredniškega in tehnološkega vidika, 22. Feb 2012

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Ta teden v Kiberpipi prirejamo festival Eclectic Tech Carnival, ki je srečanje žensk, ki se zanimajo za odprtokodne tehnologije. Vsak karneval (ponavadi vsako leto) organizira lokalna skupina s podporo mednarodne mreže žensk in kolektivov. Ljubljanski ETC nastaja v tesnem sodelovanju Kiberpipe z 13. Mednarodnim feminističnim in queerovskim festivalom Rdeče zore.

Med 6. in 9. 3. potekajo v Kiberpipi delavnice "SOLAR" [6. in 7. 10h-13h], "Koerperspule (Telesna tuljava)" [7.in 8. 15h-18h], ter "Strojna oprema, cel žur!" [8. in 9. 10h-13h]. Vse delavnice potekajo po dva dni dopoldne ali popoldne in so prosto odprte samo za ženske in trans osebe. Prav tako so za ženske v petek odprte predstavitve ter neformalno druženje vseh, ki vas /ETC zanima. Javnosti ne glede na spol pa je odprta sobota, ko bodo svoje različne tehnološke izkušnje predsavile nekatere posameznice, zaključili pa bomo z okroglo mizo o o trajnostnih izobraževalnih medijskih laboratorijih za ženske.

V torek 6.3. ob 19h, vabljeni na Pipine odprte termine, kjer bomo zopet gostili Cafebabe. Glavna tema predavanja bo Maven in kako nam omogoča, da z lahkoto naredimo build v enem koraku. Spoznali se bomo z osnovami Maven-a. Pogledali si bomo kako enostavno zaženemo spletno aplikacijo preko Maven plugina. Za konec si bomo pa pogledali še kako lahko enostavno delamo dnevne builde s pomočjo Jenkinsa.

V sredo 7.3. ob 19h, za vas pripravljamo Spletne urice, po dolgem času zopet v angleščini. Gostili bomo podjetje Astina iz Švice,ki se ukvarjajo s realizacijo kvlitetnih programskih rešitve kot so posamezne aplikacije za industrijo ali podjetja, platforme za e-poslovanje.

V četrtek 8.3. ob 19h, prirejamo Večer za inovativne in podjetne s predavateljico, managerko, piarkovko, pisateljico in tudi podjetnico Andrejo Jernejčič. Rdeča nit našega živahnega druženja bo, kako lahko dosežete brezplačne objave v medijih in skrbite za vaš osebni piar, kako lahko poskrbite za promocijo vaših dejavnosti in kako dosežete uspešno sodelovanje z mediji.

napovedujemo:
četrtek, 22.3., ob 9h - GitHub Git delavnica
Celodnevna delavnica odprtokodnega orodja Git za distribuirano upravljanje kode in le-temi verzijami. GitHub organizira delavnico v Ljubljani, 22 marca od 09:00 do 17:00. Delavnica bo v angleščini. Prijavnina 40€ za fizične osebe ter 80€ za pravne osebe.

18 komentarjev

para! ::

A dečva z mikrofonom na sliki je ta pametna iz Žurnala? :)
Death before dishonor!

Putr ::

Full velik narediš za enakopravnost žensk in "trans oseb" ... če jih sam segregiraš kot neko "posebno" skupino. Kot je lepo povedal (sicer o rasizmu) Morgan Freeman:



Seveda če so delavnice posebaj prirejene in usmerejene v te dve skupini to ni nič narobe, samo se to malce drugače pove. "Delavnice namenjene predvsem ženskam in trans osebam" oz se greš inkluzivo z "... in njihovim prijateljem".

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Putr ()

Mendi ::

Če bi kdo zorganiziral dogodek "samo za moške", bi pa te iste dekline glasno protestirale in se pritoževale nad seksizmom.

Toliko o enakopravnosti!

Zora ::

Dragi Putr in Mendi,

Freeman očitno meni, da če o problemu nehamo govoriti, bo problem izginil sam od sebe. Res mislita, da bosta spolna in etnična neenakost izginili, če se vsi skupaj začnemo pretvarjati, da živimo v družbi brez rasizma in brez seksizma? Tudi leporečenje ničesar ne spremeni.

Dogodki brez predznaka, ki bi natančno določil ciljno publiko (v tem primeru ženske in trans osebe), niso 'nevtralni' dogodki, ki bi bili enako dostopni za vse ljudi. V svetu, v katerem se deklice vzgaja za neplačano reproduktivno delo (skrb za druge, rojevanje otrok, seksualno in čustveno zadovoljevanje moških oz. 'produktivnih' plačanih delavcev) in plačane 'ženske poklice', ki izključujejo ukvarjanje s tehnologijo (tudi računalništvo), so računalniške delavnice samoumevno namenjene zgolj moškim. Podobno je v jeziku: v slovenščini je t.i. generični ali splošni slovnični spol samoumevno moški spol.

Delavnice v okviru festivala /ETC in kolektivi kot so Genderchangers se tem samoumevnostim upirajo. Upirajo se neformalnemu izključevanju žensk iz t.i. 'moških poklicev'. Prostor dajejo tistim, ki jih patriarhalna družba že zelo dolgo segregira. Kako si torej nekdo, ki spolnega razlikovanja očitno ne občuti na lastni koži (vidva), lahko dovoli obtoževati ženske, da se s tem, ko si organizirajo priložnosti za sproščeno učenje (kjer ne tvegajo moškega pokroviteljstva, posmeha ali celo prezira), segregirajo kar same? Mislim, da vzroke zamenjujeta s posledicami.

Sicer pa vabljena na eno od dveh okroglih miz, ki sta namenjeni prav pojasnjevanju razlogov za delovanje v okviru specifičnih javnosti.

1) http://www.rdecezore.org/?p=3300&l=2012 (Sreda, 7. marec, 18:00, Klub Tiffany, Metelkova)
2) http://www.rdecezore.org/?p=3223&l=2012 (Sobota, 10. marec, 18:00, Kiberpipa)

randomdent ::

Spoštovana Mendi in Putr.

Eclectic Tech Festival ima dolgo zgodovino. Še daljšo zgodovino ima gibanje za enake pravice žensk. Če moški lahko organizirajo svoje moške klube (eksplicino ali implicitno), ne vidim razloga, zakaj ženske ne bi mogle imeti svojega festivala, ki je njim posvečen, ima za ciljno publiko le ženske in se ob tem tudi aktivno ukvarja s problematiko izključevanja žensk iz določenih sfer družbe.

Zdi se mi, da tisto, kar sta oba (in mnogi - sploh na področju IT-ja in FLOSS-a) spregledala (Putr in Mendi) je to, da ne gre za kakršnokoli srečanje, temveč gre za srečanje, ki je primarno zazrto v to, kaj ženske zmorejo in na kakšen način se lahko ukvarjajo s tehnologijo brez vzvišenih moških pogledov in komentarjov, češ, te "dekline", spet neumnosti sprašujejo (ali imajo delavnice, ki itak niso nič posebnega - kot je baje nekdo napisal na FB).

A pomislita -- kako naj drugače v tem ne-enakopravnem svetu, kjer dejansko mnogi v IT industriji identificirajo pomanjkanje žensk kot problem (sploh pa v FLOSS), kako naj ženske drugače 'javno' delijo znanja med seboj, kot tako, da si (začasno) ustvarijo njim namenjene javne prostore (kot Kiberpipa), kjer niso 'dekline' temveč ženske, ki znajo, vedo, in imajo možnost poiskušat, ne da bi bile zasmehovane. Proti argumentu, da v resnici niso zasmehovane, da to zasmehovanje ni nikjer vidno, govorijo mnoge raziskave. Ena bolj nevtralnih je sigurno FLOSSPOLS (D16): http://www.flosspols.org/deliverables/F...

Luka Prinčič (Kiberpipa)

jype ::

randomdent> Proti argumentu, da v resnici niso zasmehovane, da to zasmehovanje ni nikjer vidno, govorijo mnoge raziskave.

Tudi praksa, žal.

Mendi ::

Dragi Zora

Slovenske tehniške šole in fakultete so odprte za vse. Punce v gimnazijah povprečno dosegajo celo višje rezultate od moških (torej več pik za vpis na faks), in imajo že s tem večje šanse pri vpisu na katerikoli tehnični faks. Če se kdaj približaš kakemu FRI-ju, FERI-ju, FE-ju in podobnemu faksu, vidiš da kljub temu, da imajo večje možnosti za vpis na te fakultete, da se punce same odločijo za druge poklice. Podoben primer, z zamenjanima vlogama je recimo pri pedagogiki in socialnem delu, kjer je več punc, ker je večim to pač všeč, pa se nikjer ne rabijo moški upirat temu. Zakaj bi potem en spol priviligirali?

Ja, eni poklici so bolj moški, eni so bolj ženski. Povprečno je moški močnejši, in zato bolj primeren za fizična dela (sicer poznam nekaj punc ki jim uspe premetavati žaklje cementa, vendar so te bolj izjeme).

Določanje ciljne publike na ta način je čisti primer seksizma. Ampak je to v primeru žensk očitno "dobro", če bi pa kaj takega naredili moški, bi bilo pa "slabo" in vredno obsojanja? Prezir in posmeh? Torej si ti tisti šovinist, ki prezira ženske, se jim posmehuje in zato podpira da se delavnice izvedejo brez prisotnosti moških? Kaj ni bolje impresionirati z odličnimi rezultati, kot delovati za zaprtimi vrati?

jype ::

Mendi> se punce same odločijo za druge poklice.

Ti pa ziher nisi družboslovec, ane?

Mendi> Zakaj bi potem en spol priviligirali?

Kdo je pa priviligiran?

Mendi> Določanje ciljne publike na ta način je čisti primer seksizma.

Odgovor na nivoju tvoje trditve bi bil, da verjetno ne moreš priti do dekleta po normalni poti, potem se pa poskušaš na vsak način prešvercat v ženske programerske delavnice.

Seksiszem in mizoginija sta pri nas endemična. Večina jih sploh ne opazi, ker "tako pač je", o čemer priča tudi tvoj prispevek.

Mendi> če bi pa kaj takega naredili moški,

To ves čas delamo, čeprav morda nepozorni med nami tega ne morejo niti opaziti.

Mendi ::

@jype

Jim morda mož napiše fakulteto na prijavnico? Kake veze ima tu družboslovje?

Priviligirane so ženske, ker se lahko udeležijo izobraževalne delavnice, moški pa ne smejo.

In kaj konkretno se trenutno dogaja po sloveniji, kamor lahko pridejo samo moški?

jype ::

Mendi> Kake veze ima tu družboslovje?

Naravoslovcem se pogosto zdi, da na odločitev vplivajo tako enostavne reči, kot so na primer priložnosti za zaposlitev po dokončanem študiju, kar seveda ne drži (niti pri moških, čeprav si nekateri morda to mislijo).

Mendi> Priviligirane so ženske, ker se lahko udeležijo izobraževalne delavnice, moški pa ne smejo.

Moški se lahko udeležijo izobraževalne delavnice za moške, ki je vsak teden, kjer so ženske, če slučajno pridejo tja, deležne šikaniranja in stigmatiziranja v najrazličnejših pojavnih oblikah, od posmehovanja do seksističnih komentarjev.

Mendi> In kaj konkretno se trenutno dogaja po sloveniji, kamor lahko pridejo samo moški?

Imam izjemno sodelavko, doktorico računalniških znanosti, do katere se nekateri vedejo (včasih se pa nehote celo sam) nadvse neprimerno, zaradi kombinacije dveh popolnoma jasnih razlogov: Ker je ženska in ker je pametnejša od večine ostalih (pa če se na glavo postavljamo). Lahko si zgolj poskušam predstavljati, kako se je spopadala z ne ravno redkimi nadutimi moškimi, ki so ji morali priznati sposobnost, da je lahko napredovala tako daleč.

Mendi ::

Prav tako je tudi praktično nič moških na pedagoški fakulteti. Torej je enakovredno z ženskami na recimo FERIju.

Sam si dal lep primer ženske ki je dokazala svojo sposobnost in napredovala. Torej je pokazala svoje znanje, dokazala da je boljša od njih, in jih postavila na trdna tla. Bi ji uspelo napredovanje če bi se zaprla v kabinet, nebi pustila zraven moških, da je ne bi zasmehovali, in sama z drugimi ženskami počela karkoliže? Recimo tako kot to počnejo te gospodične v Kiberpipi?

Pa še vedno ne vidim nobenega dogodka kamor ženske ne smejo samo zaradi spola.

jype ::

Mendi> Prav tako je tudi praktično nič moških na pedagoški fakulteti. Torej je enakovredno z ženskami na recimo FERIju.

Ne, ni, ne smeši se.

Mendi> Bi ji uspelo napredovanje če bi se zaprla v kabinet, nebi pustila zraven moških, da je ne bi zasmehovali, in sama z drugimi ženskami počela karkoliže? Recimo tako kot to počnejo te gospodične v Kiberpipi?

Nimam pojma, razumem pa, da nimajo vse ženske dovolj materialne, čustvene in motivacijske podpore in samoiniciative, da bi to želele ali celo zmogle opraviti.

Mendi> Pa še vedno ne vidim nobenega dogodka kamor ženske ne smejo samo zaradi spola.

Ja, ker ne razumeš. Brez skrbi, nisi osamljen primer in z veseljem bi ti pokazal primer, iz katerega bi, če bi bil sposoben empatije, doumel razlog, da so delavnice rezervirane za ženske - ampak če bi to zmogel, bi itak že vedel.

Mendi ::

In že spet šovinistična izjava da ženske niso samoiniciativne in to ne zmorejo opravit.

Potem pa jaz "ne razumem" ker pravim da lahko vsaka ženska pride na katerokoli delavnico, pa četudi programersko, medtem ko moški na to ne sme.

jype ::

Mendi> In že spet šovinistična izjava da ženske niso samoiniciativne in to ne zmorejo opravit.

Tega. Zanika se v rodilniku. Ker v resnici ne razumeš kaj je tisto, česar ženske ne želijo ali ne morejo opraviti, je razumljivo, da se ti zdi izjava šovinistična.

Mendi> Potem pa jaz "ne razumem" ker pravim da lahko vsaka ženska pride na katerokoli delavnico, pa četudi programersko, medtem ko moški na to ne sme.

Srečo imaš, da nimam časa razlagati od nastanka vesolja naprej. Lahko boš užival v svojem nerazumevanju problematike, ali pa boš pozorno prebral povezave, ki sta jih podala Zora in randomdent.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

jype ::

Mendi> Pa še vedno ne vidim nobenega dogodka kamor ženske ne smejo samo zaradi spola.

Volitve, nogometne tekme, lovska druženja, ... "Visoko razvita" evropska kultura je zmogla deklarativno izenačit ženske z moškimi šele v drugi polovici prejšnjega stoletja, ko sta še zadnji zaostali državici (Švica in Lichtenstein) klonili pod stoletji pritiska, s katerim so ženske končno dosegle volilno pravico, ki je bila prvi korak k izenačenju pravic z moškimi.

S tem se pa ni spremenila spolna, intelektualna, družbena in ekonomska podrejenost, ki se kaže v različnih oblikah družbene represije. Da imajo ženske danes na voljo prostor, kjer jim tega ni treba prenašat, je zgolj pohvalno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Putr ::

Waw ker klasičen odziv. Ugrizni človeka, ki te podpira samo zato ker je moški. Če se ti ne moreš obnašat enakopravno do ostalih, ne vem kako pričakuješ da se bodo ostali obnašal enakopravno do tebe. Vse kar sem jaz izpostavil je to da imate malce napačan PR, nobenga problema ni z namenom in ciljno skupino delavnic, le PR je malce kontradiktiven z tem kar hočte dosežt.

Pravtako bi vas vse skupaj prosil da nas ne mečete vseh v isti koš. Verjeti ali ne ampak obstajamo beli, mladi moški, ki zagreto stojimo za enakopravnostjo in enakovrednostjo vseh ljudi. In so na nam taka namigovanja da se morte zaščitit pred nami zato ker smo vsi moški prasci, rasisti, seksisti in šovinisti izredno, izredno žaljiva. In če bi odprl oči bi videl da nas je ogromno.

To je pa vse kar imam jaz povedat na to temo.

thramos ::

V torek 6.3. ob 19h, vabljeni na Pipine odprte termine, kjer bomo zopet gostili Cafebabe.


Koliko časa bo približno trajalo tole?

Tear_DR0P ::

thramos je izjavil:

Koliko časa bo približno trajalo tole?

približno uro in pol

ostalim pa - mater ste se zapičili v skupino punc, ki želi pripraviti delavnice samo za skupine punc in trans oseb - ne z namenom izključevati moške per se, ampak z namenom vključevanja pripadnikov teh skupin, ki si morda ne upajo vstopiti v okolje, kjer dominirajo moški (četudi samo s svojo prisotnostjo).
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

So ženske slabše programerke ali samo necenjene? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Rezultati
25456739 (50662) jype
»

Motivacijski video za "project management/team building" (uvod v teden hekanja OS X-a

Oddelek: Sedem umetnosti
183943 (3530) djabi
»

V Kiberpipi ta teden: iščemo nove sodelavce + veliko stvari

Oddelek: Novice / Kiberpipa
144936 (3955) iElectric
»

V kiberpipi ta teden: ETC festival, Maven, Astina, Andreja Jernejčič, Github Git trai

Oddelek: Novice / Kiberpipa
184509 (3888) Tear_DR0P
»

Nov teden, novi izzivi... v Kiberpipi

Oddelek: Novice / Kiberpipa
52992 (2682) SpinX

Več podobnih tem