» »

Kiberpipinih pet...

Kiberpipinih pet...

Razstava: 30 let x86 arhitekture

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - ...dogodkov v tem tednu. Kot smo že pisali, se je s tem tednom v Kiberpipinem računalniškem muzeju pričela razstava, posvečena 30. obletnici t.i. x86 arhitekture, ki povsem prevladuje na tržišču osebnih računalnikov, uporablja pa se na praktično vseh področjih. Razstava bo na ogled do začetka junija.



Ste se vprašali, na kakšni infrastrukturi delujejo storitve tipa Youtube, MySpace, Facebook, Flickr, Zemanta, in podobne? Kakšne računalniške gruče poganjajo tako zelo obiskane spletne storitve in koliko visoko razpoložljivega in redundantnega diskovnega prostora je potrebno, da so tovrstne informacije na voljo 24 ur na dan in 365 dni v letu? Na Pipinem odprtem terminu v torek ob 19h si bomo z Andražem Srako pogledali Amazonove visoko razpoložljive spletne storitve (Amazon Web Services).

Na Spletnih uricah v sredo ob 19h bo govora o spletni tipografiji. Posebni gost bo Richard Rutter, spletni oblikovalec iz Brightona, soustanovitelj in direktor produkcije pri Clearleft.

V četrtek ob 19h boste ponovno dočakali predavanje iz cikla o umetni inteligenci - Kako se naključnih števil lahko naučimo? Doc. dr. Marko Robnik-Šikonja bo na kratko pokazal nekaj načinov generiranja psevdo-naključnih števil in predstavil nekaj področij uporabe naključnih števil v umetni inteligenci, strojnem učenju in podatkovnem rudarjenju.

Isti večer ob 21-ih sledi otvoritev interaktivne instalacije Pufination. Pufiji, zasnovani na platformi Arduino, ponazarjajo mikroorganizme, ki sobivajo v odprtem ekosistemu, obiskovalec pa se vplete v umetno uprizorjeno "biosfero" preko aktivne, na senzorjih temelječe interakcije. Projekt izpostavlja odnos do sobivajočih kot pomemben del lastnega preživetja posameznika. Pufiji med seboj komunicirajo v brezžičnem omrežju, z ljudmi pa prek dotika, zvoka, svetlobe in tresenja. Vabljeni!

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

V Kiberpipi ta teden: Spletno nakupovanje, Socialnumbers, nadgradnje sposobnosti člov

Oddelek: Novice / Kiberpipa
73572 (2474) Tear_DR0P
»

Podatkovne baze in NoSQL. Oblikovanje sporočilnosti spletne strani. V Kiberpipi ta te

Oddelek: Novice / Kiberpipa
144137 (3100) Eazy-O
»

Hekali bomo prihodnost - na 3. festivalu odprtih tehnologij HAIP 08

Oddelek: Novice / Kiberpipa
54338 (3875) OmegaBlue
»

Ta teden v Kiberpipi

Oddelek: Novice / Kiberpipa
73148 (2642) Daedalus
»

Dogodki v Kiberpipi od 10. do 14.12.

Oddelek: Novice / Kiberpipa
102887 (2886) smash

Več podobnih tem