» »

Nodewatcher, Document Freedom day v Kiberpipi in open studio Damiana Stewarta

Nodewatcher, Document Freedom day v Kiberpipi in open studio Damiana Stewarta

Kiberpipa - V tem tednu bo v Kiberpipi na torkovem Pipinem odprtem terminu predstavljen sistem, ki so ga razvili pri wlan ljubljana odprtem brezžičnem omrežju za potrebe enostavnejšega postavljanja in vzdrževanja takšnega mesh omrežja brez odvečnega in nepotrebnega dela pred in po sami vzpostavitvi. Sistem (nodewatcher) pomaga pri načrtovanju, postavitvi in kasneje spremljanju delovanja in vzdrževanju WiFi točk, ki sestavljajo takšno omrežje. Nase prenese rutinska opravila in zmanjša verjetnost napak in konfliktov pri konfiguraciji točk. Več o Nodewatcherju, ki ga bosta predstavila Jernej Kos in Mitar Milutinović, si lahko preberete tukaj.

Termin sredinih Spletnih uric - 31. marec - bo tokrat namenjen svetovnemu dnevu prostih formatov - Document Freedom Day (DFD). Digitalno okolje vedno bolj kaže na potrebo po razvoju in uporabi tehnologij in standardov, ki omogočajo nemoteno izmenjavo in uporabo različnih vsebin, ter s tem svobodi informiranosti in izražanja. Ob dnevu prostih formatov po svetu potekajo aktivnosti, katerih namen je izobraziti javnost o pomenu odprtih datotečnih formatov in odprtih standardov. Slovenska skupina podpornikov FSFE (FSFE Fellowship skupina Slovenija) bo dan zaznamovala z vrsto aktivnostmi tudi pri nas. Dopoldne bo kot posebno priznanje za dosežke na tem področju Vrhovnemu sodišču RS podelila torto, od 18. ure dalje pa bodo v Kiberpipi potekala predavanja in okrogla miza. O odprtih formatih in standardih ter uporabi odprtih standardov na slovenskih sodiščih bodo govorili Matija Šuklje in Andrej Čremožnik s FSFE Fellowship skupine Slovenija ter Bojan Muršec in Gregor Strojin z Vrhovnega sodišča. Več o dnevu prostih formatov in programu si lahko preberete na uradni spletni strani Document Freedom Day.



V petek zvečer pa bo potekal prvi in uvodni 'open studio' z intermedijskim ustvarjalcem, interaktivnim dizajnerjem in razvijalcem programskih okolij za kreativno rabo Damianom Stewartom, ki do sredine junija v Kiberpipi gostuje na umetniški rezidenci, kjer bo oblikoval svoj projekt Luciolinae. Na uvodnem odprtem druženju in debati bo predstavil projekt in potek dela (open studii bodo nato potekali dvakrat mesečno). Osrednji objekt projekta Luciolinae je zatemnjena komora, v kateri se skozi sistem oddajnikov povezujejo in modulirajo vzorci svetlobnih in zvočnih elektromagnetnih valovanj, ki se v mreži PureData patch-a granulirajo kot sledi zavesti in komunikacije tega fizikalnega sistema. Krogotok se v kodiranih impulzih svetlobe, ki pošiljajo digitalne podatke skozi kable optičnih vlaken v podatkovnik ogromnih količin zbranih informacij, poganjal skozi sistem Morsejeve kode in Trans-atlantskega telegrafskega kabla. Podrobnejše informacije o projektu in avtorju dobite tukaj.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Naslednji teden bo Document Freedom Day

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
165939 (4829) driver_x
»

Nizozemsko računsko sodišče: Prehod na odprto kodo bi prihranil zanemarljivo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
10825374 (21479) driver_x
»

V Kiberpipi ta teden: MoMo:Bada, Android, Document Freedom day in Ubuntu Global Jam

Oddelek: Novice / Kiberpipa
52698 (2333) Tear_DR0P
»

Hekali bomo prihodnost - na 3. festivalu odprtih tehnologij HAIP 08

Oddelek: Novice / Kiberpipa
54317 (3854) OmegaBlue

Več podobnih tem