» »

Četrti No-lan party v Kiberpipi - C64 party

Četrti No-lan party v Kiberpipi - C64 party

Kiberpipa - V ponedeljek, 10. 12. 2007 ob 17.00 se bo v Kiberpipinem računalniškem muzeju na Kersnikovi ulici začel že četrti tradicionalni No-lan party. Za kaj sploh gre? No-lan party je družaben dogodek za vse gejmerske generacije, kjer se lahko prijavljeni tekmovalci pomerijo v izbranih legendarnih računalniških igrah. Kako smo se imeli na prejšnjem No-lanu si lahko ogledate v Kiberpipini spletni galeriji.

Tokrat bo malenkost drugače. Za en večer bomo pozabili na PCje in se nostalgično vrnili v osemdeseta leta prejšnjega stoletja, ko sta na tržišču domačih računalnikov kraljevala Commodore in Sinclair. Dogodek bo razdeljen v dva dela, vse pa se bo odvijalo na legendarnih računalnikih Commodore 64.

Najprej bo potekalo tekmovanje v Commodore BASIC V2 programiranju, kjer bodo morali pogumni tekmovalci v omejenem časovnem intervalu rešiti preprost programerski problem. Vsi bodo dobili krajša howto navodila za Commodore BASIC ter seznam ukazov, tako da se lahko brez težav prijavijo tudi otroci Jave in vsi tisti, ki se z BASIC programskim jezikom še niso srečali.

Večer se bo nadaljeval z tekmovanjem 1:1 v legendarni igri Wizard of Wor. Zmagovalec posameznega dvoboja bo seveda preživeli. Finale se bo, kot ponavadi, odigral na velikem platnu. Natančnejši razpored in pravila igre bomo objavili v kratkem na http://muzej.kiberpipa.org.

Zelo zaželjeno je, da udeleženci, ki imajo to možnost, prinesejo sabo joystick in morda kar Commodorja 64. Več kot jih bo, bolje bo :) Prijave pobiramo na naslovu muzej at kiberpipa.org, subject: Prijava Na C64 No-lan party. V prijavo zapišite na kateri del partyja se prijavljate, tekmovanje v Wizardu in / ali v programiranju ter ali boste sabo prinesli kakšno opremo. Prijavnine tradicionalno ni, bodo pa - kot vedno - retro muzejske nagrade. Za 8-bitno glasbo bo skrbel DJ Pero Fotar.



P.S. Za vse Sinclair privržence: tudi Spectrum bo prisoten na partyju in ne bomo vas nagnali stran. :)

14 komentarjev

steev ::

Kaj pa commando?
:|

nietka ::

Je single player. :)
Great warrior? Wars not make one great.

steev ::

In? Sej je No-Lan. :|
:|

nietka ::

Moras priznat, da je za neko tekmovanje dosti bolj zabavno gledati dvoboj. Je tudi hitreje in mnogo lazje za ocenit, kdo je boljsi. V netekmovalnem delu se bo pa zarad mene lahko tudi Commanda spilalo :D :P
Great warrior? Wars not make one great.

steev ::

Aha. Ta scena. Turnir. Ql, mejbi kaj pridem pogledat.
:|

Jst ::

[edit - brisan OT del]

Commodore 64. Kaj je obstajal tudi Commodore (brez 64). Ker jaz sem imel COmmodore, ki ni bil 64. Vsaj če se pravilno spominjam...
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

Matako ::

Commodore 64. Kaj je obstajal tudi Commodore (brez 64). Ker jaz sem imel COmmodore, ki ni bil 64. Vsaj če se pravilno spominjam...


AMIGAAAAAA11!1!!!ONE
/\/\.K.

Azrael ::

>Commodore 64. Kaj je obstajal tudi Commodore (brez 64). Ker jaz sem imel COmmodore, ki ni bil 64. Vsaj če se pravilno spominjam...

Po vrstnem redu predstavitev Commodore strojev za ljudske množice
Commodore PET
(precej neznan v teh krajih najpogostejši v šolah v GB in USA)

Commodore VIC20 (soliden stroj za zgodnja 80, leta)
Commodore 64 , močno izboljšan naslednik VIC20 in verjetno najbolj znan CBM stroj, do prihoda Amige
Commodore SX, kot prenosna različica C64 z vgrajenim monitorjem in disketno enoto
Commodore 16 (velik korak nazaj)

(VIC20, C64 in C16 imajo ohišje iste oblike, različnih barv, vsebina precej različna)

Commodore +4
Commodore 116
(C 16, C116, +4 zelo nekvalitetni in nepriljubljeno pri razvijalcih in uporabnikih)

Commodore 128 in 128D (hud osembitnik, ki je prišel žal prepozno, dostojni naslednik C64)

Amiga od 500 do 2000 (odličen stroj, ki ga nekako niso znali prodajati)

Commodore PC (klon IBM PC), signalizira zanesljiv potop podjetja CBM.
Nekoč je bil Slo-tech.

nietka ::

Hvala, Azrael :) In ja, Commodore PET je res redkost pri nas, sploh ne vem, ce se ga da dobit. Sem bila pa presenecena, da na ameriskem ebay-u, kjer se vsake toliko pojavi kaksen, sploh ne dosegajo neke zelo visoke cene. Izklicna cena je taka, kot pri nas na bolhi za Commodorja 64!
No, pa se to: natancnejsi program dogodka je objavljen na muzejski spletni strani.
Great warrior? Wars not make one great.

Matako ::

Azrael, dobra zgodovina ... razen dela o Amigah!!!Aaaaa!!

500 in 2000 sta modela, ki sta prišla na trg hkrati leta 1987 kot nadomestek za model 1000 iz leta 1985. Posebno A500 je bila zelo priljubljena tudi pri nas, predvsem zaradi kompaktne oblike in dokaj ugodne cene, sicer pa gre za skoraj enak stroj kot A2000, le da je slednji v desktop ohišju z več možnosti razširitve itd.

Modelov Amig je bilo potem še kar precej, mogoče celo preveč! Med boljšimi so še prvi popolnoma 32-bit model 3000 in kasneje 1200 iz leta 1992, ki je bil ravno tako precej priljubljen tudi pri nas, verjetno spet zaradi cene in enake kompaktne oblike kot "petstotka".

Zadnji model je bil Amiga 4000 (v tower in desktop varianti) z MC68040 procesorjem.

Commodore je izdeloval tudi CDTV in CDTV32 igralne konzole - v bistvu so to samo malo prepakirane A500 in A1200 s CD-ROM pogonom.

Amiga je bila tudi precej dobra platforma za "friziranje", zahvaljujoč binarni kompatibilnosti 68k serije procesorjev (== ni lamerskega preklapljanja v posebne načine a la x86). Rezultat so razni aftermarket "pospeševalci" v stilu A500 z 040 procesorjem in podobne nore šale - obstaja tudi možnost razširitve z PowerPC procesorji.

Ravno tako se mi zdi, da se je Commodorjeva serija IBM PC kompatibilnih strojev pojavila že sredi 80ih, precej pred zatonom podjetja in ni zanj nič kriva!
Vem, sem bil tam, v tistih časih ;)


Slava jim!
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

nietka ::

Vtisi po četrem No-lan partyju :) Ni vas bilo skoraj nic Commodore navdusencev, smo se mel pa zato organizatorji fajn in smo lazje dihal, hehe ;)
Great warrior? Wars not make one great.

Azrael ::

Zanimiva naloga. Videti enostavno, samo po časih tekmovalcev sodeč niti ne. BTW so prišli samo štirje na tekmovanje v programiranju?

Kakorkoli že, ena iz mnogih možnih rešitev te naloge, še moja s 5 vrsticami:
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

nietka ::

Ja, samo 4 so tekmovali v programiranju. Udelezba je bila res slaba, ampak sej pravim, smo se meli organizatorji toliko bolj fajn. :) Najbrz veseli december in ponedeljek. Zdaj sicer planiram eno par drugih stvari v muzeju, bomo pa najbrz ponovili ta Commodore-fan day. :)
Great warrior? Wars not make one great.

nietka ::

Great warrior? Wars not make one great.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dogodki v Kiberpipi od 10. do 14.12.

Oddelek: Novice / Kiberpipa
102893 (2892) smash
»

Tretji No-lan party v Kiberpipi

Oddelek: Novice / Kiberpipa
224194 (3280) nietka
»

Nova anketa: igranje starih iger (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ankete
5210071 (8555) R33D3M33R
»

Kiberpipa, maratonci tečejo predzadnji krog

Oddelek: Novice / Kiberpipa
83179 (2805) nietka

Več podobnih tem