» »

Ta teden v Kiberpipi: telefončkarji, spletno iskanje

Ta teden v Kiberpipi: telefončkarji, spletno iskanje

Poganjanje Krakena v živo. Na sredini je trdi disk z A5/1 mavričnimi tabelami.

Kiberpipa - Prvi polni novembrski teden se v Kiberpipi začenja z rednim ponedeljkovim srečanjem Coursera Python skupine. Uvodno predavanje tokrat prevzema Domen Kožar (iElectric), vodja slovenske Python meetup skupnosti, ki bo predstavil Kiberpipin interni CMS "Intranet", spisan v razvijalskem ogrodju Django.

V torek pride zgodba, o kateri smo na Slo-Techu že precej pisali: varnostna raziskovalca Matej Kovačič in Jaka Hudoklin bosta spregovorila o o njuni analizi varnosti GSM telefonije v Sloveniji. Še do letošnjega poletja je bilo namreč zaradi rabe starejših šifrirnih algoritmov mogoče nepooblaščeno prestrezati SMS sporočila, oz. celo prevzeti mobilno identiteto uporabnika in v njegovem imenu sprejemati oz. izvajati telefonske klice. Še vedno pa je mogoče izvajati spremembo klicne identifikacije (ti. Caller ID), tako nastavljena (potencialno ponarejeno) številka pa se potem prenese v ti. retencijsko bazo in potem uporablja za preiskovanje kaznivih dejanj. Avtorja bosta razložila, kakšne posledice bi to utegnilo imeti v kasnejšem kazenskem postopku.

V sredo čez dan (od 9h do 17h) bo v Kiberpipi spet služboval Matija Šuklje, vodja Pravne in svetovalne pisarne evropske fundacije za prosto programje (FSFE). Vsi, ki vas zanimajo GNU/Linux oz. drugi prosti projekti, se vabljeni h klepetu ob dobrem čaju. Zvečer ob 19h pa standardno srečanje spletnih profesionalcev. Dušan Omerčevič, vodja razvoja pri Zemanti, bo na Spletnih uricah št. 212 prikazal zadnje trende v spletnem iskanju, predvsem v smeri premika proti mobilcem, vključitvi priporočil prijateljev v rezultate iskanja, ter konzumiranju vsebine že v teh rezultatih. Predavanje povzema slišano na nedavni konferenci o spletnem iskanju SIGIR, in bo potekalo v angleškem jeziku.

V četrtek zvečer ob 18h bo Jakob Leben gostil srečanje SuperCollider uporabnikov in razvijalcev. Vljudno vabljeni vsi, ki vas tako ali drugače zanima sinteza zvoka.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

V Kiberpipi ta teden: iščemo nove sodelavce + veliko stvari

Oddelek: Novice / Kiberpipa
144944 (3963) iElectric
»

V kiberpipi ta teden: ETC festival, Maven, Astina, Andreja Jernejčič, Github Git trai

Oddelek: Novice / Kiberpipa
184517 (3896) Tear_DR0P
»

Poletje v Kiberpipi

Oddelek: Novice / Kiberpipa
175056 (4123) 69charger
»

Dogodki v Kiberpipi

Oddelek: Novice / Kiberpipa
52998 (2693) Gandalfar
»

Spletne urice: TurboGears

Oddelek: Novice / Kiberpipa
163793 (2555) minmax

Več podobnih tem