» »

Nove različice Flasha za Linux bodo na voljo le za Chrome

Nove različice Flasha za Linux bodo na voljo le za Chrome

PC World - Adobe je danes precej zvito napovedal partnerstvo z Goooglom pri nadaljnjem razvoju vtičnika Flash Player, kar niti ne bi bil problem, če to ne bi pomenilo ekskluzive pri dobavi bodočih Linux inačic Flash Playerja za brskalnik Google Chrome. Chromium (odprtokodna različica), Firefox, Opera, Konqueror in drugi bodo tako ostali brez.

Razlog na nekompatibilnost od vključno 11.3 (izid enkrat letos) leži v prepisu na nov API za komunikacijo med brskalnikom in vtičniki - PPAPI oz. Pepper, ki ga seveda razvija Google in naj bi zamenjal obstoječo Mozillino ponudbo NPAPI. Mozilla je za zdaj izrazila, da nje prehod ne zanima, zato nove različice Playerja ne bodo delovale na Firefoxu in drugih brskalnikih, ki se zanašajo na vtičnik zanj. Bodo pa zato uporabniki Chrome-a deležni rednejših in samodejnih popravkov tako za 32- kot 64-bitno različico, in seveda prednamestitve vtičnika v svežo inštalacijo brskalnika. To ni nepomembno, ker v Flashu pač ne manjka resnih varnostnih pomankljivosti.

Podpora za Windows in OS X za zdaj ostaja nespremenjena, Linux uporabniki pa se bodo morali zadovoljiti z pet leti garantiranih varnostnimih popravkov za obstoječi Flash 11.2.

Novica niti ni toliko presenetljiva glede na zadnje trende prehoda iz Flasha na bolj odprte HTML5 tehnologije. Adobe je po naporni kregariji z Applom najprej opustil mobilno različico Flash playerja, zdaj pa je zgleda zmanjkalo resursov še za manj uporabljano Linux različico. Na njej je že historično delala peščica inženirjev, ključne funkcije tipa podpore za kamero in mikrofon (v4l1 in šele mnogo kasneje v4l2) in 3d pospešeno predvajanje videa pa so precej zamujale oz. bile slabo izvedene. Ima pa Linux sorazmerno živo odprtokodno Flash skupnost, ki dela tako na predvajalnikih (npr. Gnash) kot tudi prevajalnikih (npr. Ming, swfmill).

41 komentarjev

zvery1 ::

jao, pa je šlo upanje po zlu. Že kar nekaj let upam na dobro podporo flasha v linuxu, pa še vedno nič iz tega :/
AMD X6 1090T, 16GB DDR3, GF 750Ti, Gigabyte 890XA-UD3,
1 x SSD, 4 x HDD, running Ubuntu 14.04 x64

@nny ::

chromium + flash + linux = sesipanje vsakih n minut :(

69charger ::

Ta Flash je tako sranje da večjega ni. Še na Winsih povzroča preveč problemov.
How many guys from a tech forum does it take to change a lightbulb?

subby ::

Le od kje mi ideja, da je chrome tako napredoval samo zato, ker ga google na vse različne načine forsira?

popster ::

Sej tudi starejše različice flasha niso od muh, še posebej ce ne igraš igrer in gledas samo videote..

garamond ::

subby je izjavil:

Le od kje mi ideja, da je chrome tako napredoval samo zato, ker ga google na vse različne načine forsira?

In ne samo to. Financira tudi razvoj Firefoxa. Čez nekaj let bo Microsoft povsem odrinjen na horizontu brskalnikov, Googlova misija internetnih programov z reklamami namesto plačljivih desktop programov, razvitih v Microsoftovih orodjih, pa bo spet za korak bližje cilju.

skika ::

Hahaha, Flash! Spomnim se časov, ko je še bil relevanten! Dobri stari časi hahaha oho wow!

Hvala za tale nostalgičen prispevek!

blackbfm ::

za določene zadeve je čisto kul, recimo stran tipa jibjab.com si težko predstavljam v čem drugem kot v flashu

enadvatri ::

Smrt fašizmu.

JesusChrist ::

zakaj pa chromium če maš chrome?
remember, the clock is ticking. run like no tomorrow.

zee ::

Chromium ne vohlja za uporabniki.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

5er--> ::

In je privzeto v repositoryjih.

Elysium ::

Kako se vse spreminja. Spomnim se daljnih časov, ko sem trdil, da ne maram Flasha. In to še precej let prej, kot je do te ideje prišel Steve Jobs. Ampak praktično nihče se ni strinjal z mano. Vsi so o Flashu govorili samo kot o tehnologiji prihodnosti :D Zdaj samo še čakam, da se uresničijo moje misli o Androidu, Googlu in iOSu :)

WizmoTo ::

Flash bi morali z zakonom prepovedat na web straneh. Formati vseh vsebin na internetu bi morali biti standardizirani in odprti, ne pa, da se podpira eno skropucalasto napisano neprenosljivo sranje od luknjastega bloata, ki ga niti sami očitno niso sposobni vzdrževat.

kronik ::

Flash je bil ql, dokler si ga je lastila Macromedia. Adobe pa vemo, da je en navaden bloatware. Bo pač treba HTML5 uporabljat, kar je super.

noraguta ::

eh ostali browserji bojo privzeli ppapi . @skika še vedno je relavanten. ampak ljudje z pohabljenimi napravami tega pač ne vedo , kakor tudi invalidi ne plezajo v hribe.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Looooooka ::

kronik....bos pa rabu se par let razvoja, da bo html5 tam kjer je flash.
do takrat je pa tole pac...grda poteza za linux userje.
se en razlog, da ne uporabljam niti ene googlove storitve.
fsck'em.
Microsoft je ovcka v primerjavi z njimi.

sopvkore ::

bitka je že davno izgubiljena, zadnje čase se (skoraj) vse seli na 'apps'-e. Sigh.

LuGi ::

Flash just die already

Hexx ::

Flash uporabljam edino za YT in še tam imam možnost uporabe HTML5 predvajalnika :) Firefox FTW

Invictus ::

Kdo ap ga sploh še uporablja?

Sam amaterski web designerji, ki uporabljajo wizarde za delanje strani.

Ostali so šli na HTML5.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Mavrik ::

A prosim pošlješ kontakt teh profesionalcev, da nam zrihtajo H.264 live DRM video streaming v HTML5? Na vseh brskalnikih jasno.
The truth is rarely pure and never simple.

poweroff ::

razvijalci@/dev/null :))
sudo poweroff

Looooooka ::

Zdej se bo spet najdu nekdo in trdil, da je html5 nek standard...tko kot codec, ki naj bi se uporabljal :)

noraguta ::

pa kok je svg čudovit in nasplošno uveljavljen.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Icematxyz ::

Video vsebine na spletu si brez težav ogledam brez Flash predvajalnika in tudi na Linux bom torej imel možnost uporabljati Flash predvajalnik še naslednjih 5 let tudi če ne bom uporabljal Google Chrome.

Glede "resnih" in "neresnih" razvijalcev pa kaj če bi te otročarije odnesli drugam.

garamond ::

Invictus je izjavil:

Kdo ap ga sploh še uporablja?

Sam amaterski web designerji, ki uporabljajo wizarde za delanje strani.

Ostali so šli na HTML5.

Ne vem, če si že slišal za Zyngo. Naj razsvetlim dogajanje zadnjih let: Zynga izdeluje masovne "socialne" igre za na Facebook v Adobe Flash. Gre za gigantsko podjetje, ki ima prihodke enake rangu nekaj desetin Facebookovih. Ker so imeli pred kratkim IPO lahko tudi poguglaš njihovo celotno vrednost podjetja, ki se giblje v miljardah.

No, če smo natančni, velika večina iger za na splet je še vedno izdelana v Flashu. In glede na to, da Adobe preusmerja pozornost v Flash kot igralsko platformo za PC & mobile (poleg videa za PC), bo tako še dolgo -- sploh ker razvijalci brskalnikov ignorirajo to področje bolj kot bi smeli.

Icematxyz ::

Na "mobile", Flash trenutno nima perspektive in niti tega več ne zasleduje Adobe. HTML 5 ali kakšna bolj "vendor specific" tehnologija, ki pa ponavadi/zaenkrat ne sega na druge mobilne platforme!

PARTyZAN ::

"Živi" video bo torej problem za vse uporabnike Linuxa, ki nočejo poganjati Chroma.

Icematxyz ::

V bistvu niti ne, če govorimo o "cross-browser" rešitvi za realnočasovno pretakanje video vsebin. Tako torej strojna oprema, ki bo prevzela to "breme" in je že na voljo, kot tudi programski okvir, kateri je že implementiran v Google Chrome in Mozilla Firefox in verjetno kmalu sledi tudi Opera.

Se pravi video na spletu bo še bolj "živi", kot je kadarkoli bil.

garamond ::

Icematxyz je izjavil:

Na "mobile", Flash trenutno nima perspektive in niti tega več ne zasleduje Adobe. HTML 5 ali kakšna bolj "vendor specific" tehnologija, ki pa ponavadi/zaenkrat ne sega na druge mobilne platforme!

Res je, da Adobe nima namena posodabljati plug-ina za mobilne naprave. Izgleda pa, da se bo čisto osredotočil na izdelovanje nativnih aplikacij s pomočjo Adobe AIR, s katerim je možno izdelati vsebino tako za na PC kot za mobilno napravo -- ampak pač v obliki aplikacije. Na tem področju sicer zaostaja, recimo v primerjavi z Unity (s katerim se tudi objavlja za različne platforme iz enega projekta).

Icematxyz ::

Da, HTML 5 vs. kakšen "Native Client", oziroma morda sem z vs. naredil preveliko ločino. Bomo videli.

Temu se prilagaja tudi Adobe da.

Gandalfar ::

Icematxyz je izjavil:

Video vsebine na spletu si brez težav ogledam brez Flash predvajalnika in tudi na Linux bom torej imel možnost uporabljati Flash predvajalnik še naslednjih 5 let tudi če ne bom uporabljal Google Chrome.

Glede "resnih" in "neresnih" razvijalcev pa kaj če bi te otročarije odnesli drugam.


Well, lahko si jih ogledas, ce je to macek, ki je padel v jezero.

Ce pa zelis imeti kvalitetno storitev celo-vecerca z bitrate switchinga (ker ti nekdo na networku pozene torrent), strojnim pospesevanjem, da ti tvoja naprava na bateriji ne umre na polovici, pa bos se nekaj casa bogi.

Icematxyz ::

V bistvu prav nasprotno. Namreč Flash predvajalnik se ni ravno preveč dobro obnesel na mobilnih napravah ravno na tem področju.

Glede dostave "DRM" zaščitenih video vsebin, ki se dostavljajo preko "mreže" do nekega odjemalca pa je Flash le ena izmed možnosti, ki so na voljo v tem trenutku in pa verjetno je to tako ali tako potem odvisno od ponudnika storitve in samega odjemalca, ki ga torej ponuja. Ogled "mačka", oziroma "mačke" v živo s pomočjo spletnega brskalnika pa tudi ne bo prekinil, kar vsak zagon torrent sledilnika, brez skrbi.

driver_x ::

Meni osebno nikakor ni všeč, da za delovanje spletnih strani potrebuješ najrazličnejše dodatke, da strani sploh delujejo.
Po drugi strani sem pa zadnjič poslušal uporabnika iPada (ki mu dol visi za vso tehnologijo, znamke in podobno, iPada ima za branje mailov in surfanje), ki je tarnal nad tem, kako se bo moral tale Apple še popraviti, saj iPad pol strani ne odpira.

enadvatri ::

Icematxyz je izjavil:

Video vsebine na spletu si brez težav ogledam brez Flash predvajalnika in tudi na Linux bom torej imel možnost uporabljati Flash predvajalnik še naslednjih 5 let tudi če ne bom uporabljal Google Chrome.

Glede "resnih" in "neresnih" razvijalcev pa kaj če bi te otročarije odnesli drugam.


Velikani a la Facebook ipd. običajno preprečijo uporabo starejših različic Flasha; verjetno, ker imajo o tega kakšno korist. Tako ne boš mogel YouTube posnetkov gledati v Facebooku, ampak boš moral neposredno na YouTube spletišče, če tudi to ne bo preprečilo ogleda videa v starejši različici Flasha.

Kakor koli, ta poteza je, oprostite izrazu, blesava in lahko pomeni začetek konca.

amigo_no1 ::

Velikani a la Facebook ipd. običajno preprečijo uporabo starejših različic Flasha

Si kaj testiral ali samo domnevaš ?

enadvatri ::

amigo_no1 je izjavil:

Velikani a la Facebook ipd. običajno preprečijo uporabo starejših različic Flasha

Si kaj testiral ali samo domnevaš ?


Sem testiral. Na enem starem prenosniku s FreeBSD-jem sem poganjal Opero in Flash za Linux. Facebook je skozi jamral, da moram posodobiti Flash, tako da nisem mogel gledati niti prilimanih YouTube povezav. Če sem pa obiskal YouTube, je video predvajalo brez težav!

Tako sklepam, da bi lahko to počeli še drugi velikani, prav tako sklepam, da ne zastonj. Za Facebook pa sem to (pre)izkusil na lastnem računalu!

amigo_no1 ::

Kater verzijo flash si namestil ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

Icematxyz ::

Še zanimivo branje o DRM v okviru HTML 5:

"Unethical" HTML video copy protection proposal draws criticism from W3C reps

Glede videa na spletu, katerega lahko preprosto "klikneš" in deluje in si ga lahko ogledaš, pa predvidevam, da bo to čedalje bolj delovalo v "stock" spletnem brskalniku. Potem bodo pa verjetno "distribucijski kanali", kjer boš potreboval ali namenski predvajalnik ali spletni brskalnik s podporo za neko tehnologijo. Ti bodo verjetno že vgrajeni v razno razne (namenske) odjemalce in pa verjetno bodo tudi "cross-platform".

Je pa res, da trenutno niti ne vidim interesa večjih ponudnikov strojno/programskih odjemalcev za skupni "standard", ampak bi vsak od večjih rad imel nadzor tako nad lastno tehnologijo, kot imel svoj "market", celo že nad infrastrukturo? Nenazadnje to niti ni nujno slabo, da obstaja več konkurentov, zadnje kaj potrebujemo na spletu je monopolni položaj ponudbe (komercialnih) spletnih vsebin ali tehnologije in infrastrukture, ki to zadevo omogočajo.

enadvatri ::

amigo_no1 je izjavil:

Kater verzijo flash si namestil ?


To sem počel pred slabim letom, bom pa pogledal, kaj sem namestil (nima pri sebi prenosnika, vendar je od takrat nedotaknjen).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

FURS in Telemach priporočata uporabo starih luknjičastih brskalnikov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
9235614 (29764) mojca
»

JavaScript in Adobe Flash Player

Oddelek: Pomoč in nasveti
182964 (2733) Ribič
»

Firefox bo nehal podpirati vtičnike NPAPI razen Flasha

Oddelek: Novice / Brskalniki
2925300 (22586) Qushaak
»

YouTube še naprej podpira Flash (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
7223736 (22140) Icematxyz
»

Flash prihodnost spleta? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
5017846 (16185) root987

Več podobnih tem