» »

Firefox in Chrome bosta v bodoče podpirala nadzor z joystiki/gamepadi

Firefox in Chrome bosta v bodoče podpirala nadzor z joystiki/gamepadi

vir: Heise
Heise - Tako Mozilla kot tudi Google imata v delu podporo za joysticke in gamepade, kar bo v eni od prihodnjih različic omogočalo osnovno krmiljenje s temi vedno bolj prisotnimi napravicami. Za zdaj ni pričakovati preveč, morda osnovno navigacijo po bookmarkanih straneh in pa predvsem upravljanje s HTML5 video predvajalniki, ki so počasi začeli zamenjevati Flash. Cilj je uporabniku zagotoviti multimedijsko izkušnjo konzole in to kar z domačega kavča.

API je razmeroma preprost in podpira samo tri dogodke - MozJoyButtonDown (stisk gumba), MozJoyButtonUp (sprostitev gumba) in MozJoyAxisMove (premik joystick palice oz. gobic na gamepadu), ki jih brskalnik procesira podobno kot miško in tipkovnico (analogno onkeypress in sorodnim dogodkom). Google je po drugi strani mnenja, da je joystick sposoben proizvesti malo preveč dogodkov na sekundo, zato so so namesto event handlerja implementirali periodično preverjanje (pooling) za nove evente preko novega objekta navigator.joystick (kot se to počne v asinhronem I/O). Bojda naj bi manj zmrzovalo brskalnik. Da pa različen API ne bi predstavljal preveč preglavic za razvijalce, je že na voljo wrapper knjižnica joystick.js, ki podpira oboje.

Prav zanimivo bo videti, kako se bo to ujelo s speech-to-text tehnologijo, ki jo predogledno podpira Chrome od različice 11 dalje. Tipkovnica več ne bo potrebna za krajše sestavke (itak samo še twittamo, nihče več ne piše daljših sestavkov ..), namesto miši pa bomo v roke prijeli bistveno bolj kavču naklonjen gamepad.

7 komentarjev

Redorange ::

Ma naj raje naredijo kaj glede stabilnosti!

win64 ::

zanimivo, vendar bi morali vsi brskalniki podpirati obe možnosti.

Gandalfar ::

Pomojem opera to itak ze dolgo vse podpira :)

subby ::

itak si lahko bindaš tipke za vsako aplikacijo posebej z recimo logitech profilerjem
edina stvar kar lahko naredijo je potem scrollanje z analogno palčko

win64 ::

tukaj je najbrž mišljeno upravljanje tudi strani same. Še posebno, če bo kakšna igra za html5, bi bilo to kar dobro.

MatH ::

V želji za surfanjem iz naslanjača sem se tudi sam nekaj trudil z xpadderjem, a se vrnil k pisarniškem stolu in miški. Če bo podpora za gamepade vgrajena zna biti stvar zelo uporabna.
Edina stvar, ki na vseh računalnikih in telefonih dela tako kot mora, je macola.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MatH ()

HairyFotr ::

Zanimivo podporo za gamepade in joysticke ima tudi Mathematica - za spreminjanje raznih parametrov izračunov, vrtenje pogleda 3D grafov in podobno.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Gamepad (strani: 1 2 )

Oddelek: Igre
666523 (2537) Gagatronix
»

Najboljša Fifa za pc

Oddelek: Igre
404214 (3099) andrej30
»

LaWS

Oddelek: Loža
182380 (1920) vostok_1
»

USB port

Oddelek: Strojna oprema
151501 (1298) mrbungle
»

ANKETA

Oddelek: Strojna oprema
362218 (1872) XsenO

Več podobnih tem