» »

Bitka za iskalnik v Safariju

Bitka za iskalnik v Safariju

Business Insider - Po prehodu Mozille k Yahooju, ki bo nov privzeti iskalnik v Firefoxu v zahodnih državah, se naslednja velika bitka bije za Safari. Razmere tu so nekoliko drugačne, ker Apple ni življenjsko odvisen od prihodkov, ki jih bodo dobili od te kupčije, a je po drugi strani Safari privzet brskalnik v vseh napravah z Mac OS X in iOS, zato so snubci še kako zainteresirani za to mnoštvo uporabnikov.

Konkurenca je predvidljiva: Google, Yahoo in Bing. Google je trenutno privzet brskalnik, a se mu pogodba izpred štirih let izteče v začetku leta 2015. Tako Yahoo in Bing sta že prisotna v Appovem ekosistemu. Yahoo dostavlja borzne informacije, Bing pa sodeluje z asistentsko Siri pri odgovarjanju na vprašanja. Številne druge storitve, ki jih je v preteklosti upravljal Google, je Apple vzel v lastno hišo - na primer zemljevide. Toda najprestižnejše mesto je gotovo privzet iskalnik v Safariju.

Pogodbe so težke več milijonov dolarjev, o točnih zneskih pa Apple za razliko od Mozille ne govori. Apple naj bi v letu 2011 od Googla prejel milijardo dolarjev, slednji pa je zaslužil 355 milijonov dolarjev; toliko iskanj so opravili uporabniki in toliko oglasov so ob tem videli.

Veliko zanimanje, ki vlada za mesto, ki se bo sprostilo s potekom pogodbe prihodnje leto, kaže, da bo Apple to pot iztržil še več. Microsoft in Yahoo sta se že začela pogajati z Applovim podpredsednikom za internetne storitve Eddyjem Cuejem, čeprav sploh še ni rečeno, da ne bodo podaljšali z Googlom. Dejstvo je, da čeprav podjetja plačujejo visoke zneske Applu, zanje pogodba še vedno predstavlja dober posel, ker dobijo tudi sama določen znesek od reklam. Kdo bo na koncu zmagal, je odvisno od pogojev in cene.

2 komentarja

andrejus ::

Tukaj se mi zdi bitka še pomembnejša.
Kdo pa gre sploh spremenit iskalnik na iOSu?

Če bi bil v koži appla bi googleu dal nogo. Uporabnik itak se ne bo niti zavedal.
MS ni tak konkurent applu kot google vsaj v tem trenutku ne. In MS software je pomemben za apple predvsem office in igre.

Imho of course :)

Shegevara ::

nej dajo duckduckgo ker jim še najmanj škodi kot tekmec. Sej so apple pač milijoni gor milijoni dol, kaj njih briga itak so nabiti z denarjem dovolj, da jim ni treba podpirat konkurence. Če pa se slučajno znajdejo v finančni zagati lahko pa potem takrat izvedejo načrt, pa prodajo recmo yahooju za 500M, ker je izmed tekmecev pač 2. najbolj bogi za duckduckgojem.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Yahoo in Bing začela upoštevati pravico do pozabe

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
54802 (4024) cegu
»

Mozilla po 10 letih sodelovanja z Googlom podpisala z Yahoojem, ki bo nov privzet isk (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
5319975 (16799) johnnyyy
»

Mozilla čedalje odvisnejša od Googla (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
9530446 (25780) mtosev

Več podobnih tem