» »

Google izdal WebM vključek za Internet Explorer, prihaja strojna podpora za VP8

Google izdal WebM vključek za Internet Explorer, prihaja strojna podpora za VP8

Video na Youtube v WebM v IE9

vir: CNet
CNet - Google se je držal svoje napovedi in izdal vključek za popolnoma sveži Internet Explorer 9, ki bo v najnovejšem Microsoftovem brskalniku omogočil podporo za predvajanje videa v formatu WebM. S tem Internet Explorer 9 postaja četrti brskalnik, ki podpira WebM, po Operi, Firefoxu in Chrome, medtem ko glavna konkurenta Internet Explorer in Safari sicer še vedno stavita na uradno podporo za h.264 (v stanju iz škatle). Spomnimo se, da je podoben vključek za Chrome izdelal tudi Microsoft, s katerim so povrnili možnost predvajanja posnetkov v h.264, seveda le za uporabnike sistemov Windows. Vključek za Internet Explorer 9 je zaenkrat še v fazi tehnološkega predogleda, a ga je vseeno mogoče namestiti z uradne strani.

Omenimo lahko še, da prihaja prva strojna podpora za enkodiranje posnetkov v kodek VP8, ki je osnova formata WebM. S čipom Anthill bo mogoče snemati in enkodirati video v ločljivosti 1080p pri 30 FPS oz. video v ločljivosti 720p pri 60 FPS, seveda hkrati s snemanjem, obenem pa bo razbremenjen centralni procesor najverjetneje mobilne naprave. Te zdaj npr. z večjedrnimi procesorji omogočajo snemanje le VGA posnetkov s 25 FPS, ki se jih hkrati enkodira v VP8.

2 komentarja

Icematxyz ::

Skratka dobra novica za uporabnike IE9. Kaj pa "slo-tech" portal, kdaj približno bomo uporabniki tega portala imeli na voljo tudi video vsebine brez flash predvajalnika?

boolie ::

Čeprav bo ostala podpora več formatom, kar so želeli v HTML5 video znački poenotiti in poenostaviti, pa je vsekakor spodbudna novica o sodelovanju Googla in Microsofta na tem področju.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

WebM - vprašanja in razprave

Oddelek: Programska oprema
4512366 (10453) Icematxyz
»

YouTube začenja prekodiranje videoposnetkov v WebM (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
13628754 (25236) Lonsarg
»

Podpora h-264 se vrača v Chrome (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
5413188 (11712) Icematxyz
»

Chrome ne bo več podpiral H.264, le WebM (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
14029224 (24611) Icematxyz

Več podobnih tem