» »

The New York Times z milijonom e-naročnikov

The New York Times z milijonom e-naročnikov

The New York Times - The New York Times je eden izmed časopisov, ki se najuspešneje spopadajo z izzivi modernega časa, ki jih povzročata zlasti internet in vsesplošna dostopnost vseh informacij različne kakovosti. Ugledni newyorški časnik je leta 2011 uvedel plačljivi zid za svoje članke, ki pa je bil namenoma malo luknjičast in je tak ostal do danes. Ogled člankov je brezplačen, če na stran prispemo iz Googlovih iskalnih rezultatov, prav tako pa lahko brez omejitev preberemo deset člankov letno.

Kljub začetnim pomislekom, ali bodo ljudje pripravljeni plačevati za kakovostne vsebine, je The New York Times postal svetel zgled prilagajanja modernim časom. Že pred dvema letoma so z digitalnimi naročninami ustvarili 10 odstotkov vseh prihodkov, njegova tiskana naklada pa je ostala praktično nespremenjena. Danes je popolnoma jasno, da njihov plačljivi zid deluje.

Čeprav je mogoče z malo iznajdljivosti in vztrajnosti vsak članek iz The New York Timesa legalno najti brezplačno na internetu, število naročnikov ne upada. Sporočili so, da so presegli mejo milijona digitalnih naročnikov, medtem ko je tiskana naklada ostala pri 1,3 milijona in se ni zmanjšala. Naročnikov na tiskano verzijo imajo 1,1 milijona. Zaradi tega The New York Times za razliko od večine ostalih časnikov ni zmanjševal števila zaposlenih in je lahko ohranil poročanje in pokrivanj zgodb na visoki ravni, prav tako je eden izmed redkih medijev, ki ohranja preiskovalno novinarstvo. Ali pa sta vzrok in posledica ravno obrnjena.

Prihodki iz oglaševanja sicer upadajo, a jih uspešno kompenzirajo digitalne naročnine, ki letno navržejo 200 milijonov dolarjev. A upoštevamo moramo, da ima The New York Times 60 milijonov obiskovalcev mesečno, izmed katerih le milijon za dostop plačuje. Premetavanje številk pokaže, da se samo od njih (torej brez oglasov in tiskane izdaje) časopis ne bi mogel financirati. Mimogrede, na drugem mestu je The Wall Street Journal z 900.000 digitalnimi naročniki.

Te številke za slovenske časnike niso vzpodbudne. Če se samo iz digitalnih virov ne moreta preživeti niti dva izmed največjih svetovnih časnikov, ki imata naklado večjo od števila govorcev slovenščine, je majhnim časnikom še bistveno teže.

5 komentarjev

Iatromantis ::

A niso utrdili ta plačljivi zid? Že mesece nisem kaj prebral pri njih saj vsi twitter redirecti kažejo na login stran... dodatnega truda iskanja pa tudi ponavadi niso vredni..

Rias Gremory ::

Napaka v četrtem odstavku:
A upoštevamo moramo, da ima The New York Times 60 milijonov obiskovalcev mesečno, izmed katerih le milijon za dostop plačuje.
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

leiito ::

In kar najbrž vpliva na število naročnikov, NYT je zelo poceni. Trenutno dobiš 8 tednov zastonj in za $1 še dodatnih 8. Sicer tudi Piano in Delo nista draga, ampak človeka vseeno malo peče vest, da podpira prorežimsko listje.

dronyx ::

Saj Dnevnikov zid je tudi luknjičast, pa nisem prepričan če namerno. Na mesec lahko prebereš par člankov v celoti, potem se pa pojavi "zid". Ampak v drugem brskalniku zid ne ve, da si že dosegel kvoto in lahko bereš dalje. Možno da se da zid zaobiti tudi s kakšnim brisanjem piškotkov, samo tega se mi ne da testirat, ker vsebina ni vredna truda.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

PaX_MaN ::

dronyx je izjavil:

Saj Dnevnikov zid je tudi luknjičast, pa nisem prepričan če namerno. Na mesec lahko prebereš par člankov v celoti, potem se pa pojavi "zid".

Namerno; piše tam nekje na podpori.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

The New York Times uspešno kljubuje digitalni revoluciji (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
5319221 (17007) xxx
»

The New York Times kljub uspešnemu plačljivemu zidu z izgubo, omejuje dostopnost član (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
6620432 (18049) jype
»

Delo in drugi slovenski časniki uvajajo plačljivi dostop (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
33265952 (56822) antonija
»

The New York Times je z modelom plačljive spletne strani uspel

Oddelek: Novice / Rezultati
4012458 (10409) gruntfürmich
»

Aplikacije za brezplačen dostop do plačljivih dnevnikov

Oddelek: Novice / NWO
248079 (6743) poweroff

Več podobnih tem