» »

Odprta koda za slepe in slabovidne

Odprta koda za slepe in slabovidne

Source Forge - Znano spletišče SourceForge, ki gostuje mnoge odprtokodne projekte vsak mesec izpostavi enega izmed posebej zanimivih ali obetavnih projektov.

Ta mesec so izbrali Odt2braille. Gre za odprtokodno razširitev za OpenOffice.org Writer in LibreOffice Writer, ki omogoča tiskanje dokumentov na Brailovem tiskalniku ter izvoz dokumentov v različne Braillove formate. Kot je znano, je Braillova pisava posebna pisava, ki omogoča slepim in slabovidnim, da berejo in pišejo.

Praviloma slepi in slabovidni uporabljajo posebne Braillove urejevalnike (ki omogočajo izpis na Braillov tiskalnik), pristop Odt2braille pa je drugačen, saj slepim in slabovidnim omogoča uporabo splošnega (in dokaj razširjenega) urejevalnika besedil. Pomembno je tudi vedeti, da obstaja več oblik Braillove pisave, zlasti to velja za matematično braillovo pisavo. Odt2braille jih podpira več, cilj je seveda podpreti vse oblike.

Projekt je skupina razvijalcev začela decembra 2009, financiranje pa so pridobili v okviru EU projekta AEGIS. AEGIS je sicer pred tem že financiral razvoj še ene OpenOffice.org/LibreOffice razširitve, odt2daisy, ki omogoča pretvorbo ODT dokumentov v digitalne avdio knjige v DAISY formatu.

O uspehu projekta priča tudi dejstvo, da večji proizvajalci Braillovih naprav že sodelujejo z razvijalci, proizvajalec braillovih tiskalnikov Index Braille iz Švedske pa celo namerava nadomestiti svoj lasten Braillov urejevalnik WinBraille z Odt2braille.

Odt2braille deluje v OpenOffice.org 3+ ter v LibreOffice. Zahteva nameščeno Javo, trenutno pa dela le v okolju Windows. Razvijalci nameravajo razviti tudi različico za Linux in Mac OS. Razširitev omogoča neposredno tiskanje dokumentov s pomočjo Braillovega tiskalnika oziroma izvoz v enega izmed Braillovih formatov (BRF, BRA oziroma Portable Embosser Format - PEF).

Vsekakor zelo zanimiv projekt, ki bo morda komu olajšal takšne težave, kot jih je imel neki slepi uporabnik leta 1998...

1 komentar

Fave ::

Fajn ja. Kar naj še naredijo za Linux in Mac. Naj ima vsak možnost izbire!
My mind's a hyper tool that fixes everything.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izšel LibreOffice 5.0.0 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
10359878 (25643) noraguta
»

Katero silent ohisje z podporo E-ATX formata?

Oddelek: Kaj kupiti
273684 (3521) Janac
»

Izšel LibreOffice 3.3 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
8421821 (17065) System
»

OpenOffice neodvisen od Oracla, po novem LibreOffice (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
12634256 (29498) Icematxyz
»

Braille bralnik SMSov za slepe

Oddelek: Novice / Nokia / Symbian
253757 (2538) gregjozk_

Več podobnih tem