» »

OpenDocument pretvornik za MS Office

OpenDocument pretvornik za MS Office

Ars Technica - Pod pritiskom vse večjega števila uporabnikov, ki uporabljajo odprt zapis dokumentov, pa verjetno tudi zaradi groženj številnih protimonopolnih tožb, se je Microsoft odločil, da bo sponzoriral izdelavo vtičnika (plugina) za svoj pisarniški paket Office, tako da bo Wordove dokumente možno brati in shranjevati v ODT zapisu.

Vtičnik bo nared že do konca tega leta, podpora za Excel in PowerPoint pa naj bi prišla sredi prihodnjega leta. Za nameček bodo pretvorniki na voljo tudi za starejše verzije MS Office.

Še izvorna novica na ArsTechnici.

31 komentarjev

Trubadur ::

Končno!
Berite Thomasa!

darkolord ::

Mnja, me zanima, katerih featurov ta format ne bo podpiral - po moje jih bo kar precej

Evil mind ::

Čudež da so se odločili kaj takega nardit 8-O

Pithlit ::

Allelujah! They saw the light!

Darko: kaj pa to tebe zanima? Sej itak sam .doc uporabljaš... btk kaj odt podpira in kaj ne. Ali pač?
Life is as complicated as we make it...

sverde21 ::

Sei itq jih nč ne košta, če podprejo ta format :) (jim ni treba nek reverse engeeniring delat), lahk bi se že prej spomnal.
<?php echo `w`; ?>

Matevžk ::

Darko, od kod ti stalne ideje, da ODF kakšnega formatiranja ne bo podpiral? Naj te razsvetlim, da ni MS vedno tisti z največ funkcijami. OOo ima že dolgo recimo tudi vijugasto (in raznorazno drugačno) podčrtavanje, ki sem ga pogosto potreboval. Od takrat MSO nisem več nameščal, tako da ne vem, če ste do tega že prišli :)).
Nočem sprožiti svete vojne, samo ne govori mi, da za MSO pa ODF ni dovolj zmogljiv. Konec koncev je pa odprt (O), torej lahko Microsoft - ali tisti, ki razvija ta plugin - v format doda manjkajoče stvari. Bo pa pač naslednja verzija formata ...
lp, Matevžk

darkolord ::

Darko, od kod ti stalne ideje, da ODF kakšnega formatiranja ne bo podpiral?

Sej, lahko ti naštejem par stvari, če si to res želiš...

Jumping Jack ::

Vprašanje ni, česa ne bo podpiral ODF format, ampak česa ne bo podpiral Microsoftov mehanizem za uvoz/izvoz v ta format... Tega bo verjetno res veliko, ne glede na to, kaj sam ODF format omogoča.

Gandalfar ::

ODF ne bo podpirala ogromno stvari, ki jih novi Office 12 podpira. Predvsem tistih fancy wordartov ipd., ki zahtevajo posebno programsko logiko zadaj.

Tako, da lahko govorimo predvsem o konverzijah .doc med .odf , zal pa ne v .docx

poweroff ::

Kolikor vem, bo zadeva opensource. Kar pomeni, da bodo tehnologijo lahko vgradili tudi neposredno v OOo, saj bodo končno imeli specifikacije za DOC.

Upam tudi, da bo delal import in export.

Sicer pa to je to. Da znajo stvari komunucirat med sabo, da so povezljive in da smo uporabniki zadovoljni. Kaj bi si človek še želel? 8-)
sudo poweroff

veteran ::

Kaj bi si človek še želel?

Da bi M$ za privzeti format v Office produktih uporabljal ISO standard dokumentov (torej OpenDocument). EU in države pa naj z ustrezno zakonodajo (in primernim sankcijami) spodbudijo podjetja in birokracijo. Samo to, nič drugega. :D

64202 ::

Še link na sf projekt ODF Add-in for Word 2007
I am NaN, I am a free man!

veteran ::

Ja, videl. Hočejo .NET 2.0 za en ubogi konverter. ;((

Če bo tudi končna verzija zahtevala .NET framework, je tisto o pretvornikih za starejše Office produkte en sam marketinški blabla. Noben pri zdravi pameti ne bo šel nameščat .NET bloatware-a na starejši računalnik.

Matevžk ::

Sej, lahko ti naštejem par stvari, če si to res želiš...

Prosim, izvoli.
Od nekoga omenjeni wordart je objekt (vsaj do zdaj bil -- ali zdaj ne bo več?), ki se poleg izvorne oblike shrani še v vektorski. Tako ga v drugem produktu res ne moreš popravljati, lahko ga pa vseeno gledaš, premikaš, resizaš, rotiraš, ...
lp, Matevžk

Matevžk ::

Ja, videl. Hočejo .NET 2.0 za en ubogi konverter. ;((

Če bo tudi končna verzija zahtevala .NET framework, je tisto o pretvornikih za starejše Office produkte en sam marketinški blabla.


Glede na tole:
The converter is based on XSL transformations between two XML formats, along with some pre- and post-processing to manage the packaging (zip / unzip), schema incompatibility processings and the integration into Word 2007.

... stvari sploh ne bo problem pretvoriti v drug jezik (pretvoriti bo potrebno le tisti pre- in post-processing in ZIP/UNZIP (trivialno). Tako da se bo stvar dalo uporabiti v marsikaterem produktu.

Drugo je integracija v word, ki si je pri starejšem wordu ne predstavljam. Celo čudno se mi zdi ... a bodo starejši wordi dobili plugin za Microsoftov XML format? Ker gre, sklepam glede na omenjeno XSLT, tu očitno za pretvorbo iz Microsoftovega Office XMLa v ODF, ne pa za (kot ste nekateri nekaj omenjali) pretvorbo DOC v ODF.
Tako da je resničnost tvoje druge trditve vsekakor precej verjetna :).
lp, Matevžk

Looooooka ::

spet izsiljevanje...
naj lepo oo nardi plugin.
why? ker se to da.sdk je zuni...
tole prekleto lenarjenje in lobiranje lenob ze posteno najeda.ce so znal svoj office nardit jih en plugin ne bo pojedu.se posebi v .NETu...mas zuni ze prou out of the box komponente za integracijo tko da res ne vidm razloga zakaj bi microsoft mogu skrbet za kakrsno kol podporo temu formatu al pa kateremu koli drugemu formatu.tud ce je to pdf.
aja sj res...ker so opensource programerji nesposobni.
my bad.

darkolord ::

Da bi M$ za privzeti format v Office produktih uporabljal ISO standard dokumentov

Kako se bo pa ta stavek glasil, ko bo Open XML sprejet kot ISO standard? :D



Aja, kako je pa s tem recimo, ko OOo "prilagaja" ODF tako, da podpira nekatere feature, ampak ne ustreza specifikacijam ODF? Tole recimo

Zgodovina sprememb…

linuxdady ::

Openoffice 2.0.3 *.odt dokument, odprt v Word 2007 je oblikovno močno spremenjen, spremembe so bistveno večje in bolj moteče, kot pri obratni pretvorbi. Je pa besedilo dokumenta istovetno in za prvo silo to kar zadošča. Ne deluje pa shranjevanje.
Ker gre za beta vstavek na beta programu v beta operacijskem sistemu menim, da zadeva zasluži vso pohvalo zaradi pozitivne naravnanosti. Likanje in škrobljenje bo verjetno prineslo svoje.

Očitno je Microsoft dojel globino prvila: Če jih ne moreš premagati, se jim pridruži.

MasterBlaster ::

spet izsiljevanje...
naj lepo oo nardi plugin.


OO že ima to vgrajeno. Zna odpirati in shranjevati .doc dokumente. Kolikor jim je seveda uspelo doseči z reverse engineering-om.

Zakaj bi pa naj OO delal plugine za Word???
Tk je pa pika .

Jumping Jack ::

Looookova logika je tale: "Svet se vrti okrog Microsofta, ker je največji. Samo Microsoft ima pravico karkoli zahtevati, vsi drugi pa se morajo prilagajati njemu. Kako si kdo sploh drzne nekaj očitati ali zahtevati od nekoga tako velikega, kot je Microsoft??"

Torej, najbolj se splača vedno podpirati bogate in pljuvati po revnih - korektnost gor ali dol.

To je razmišljanje tipičnega slovenskega hlapca, ki močnejšim in nadrejenim leze v rit, podrejene pa tlači v drek.

Matevžk ::

Bravo, JJ, dobra obrazložitev, žal ...
lp, Matevžk

poweroff ::

Pozabljate, da MS ta plugin razvija za svoje stranke - uporabnike MSO. Da bodo lahko komunicirali z drzgimi. Očitno je uporabnikov OOo že toliko, da jih MS ne more spregledati.
sudo poweroff

WhiteAngel ::

Edino, kar me moti, je to, da M$ nima veze s tem projektom poleg $$$. Se pravi, da so dečki na istem, kot so razvijalci OOo. Nimajo nobenih specifikacij M$ strukture in uporabe dokumentov več itd.
Mislm, da bo še veliko vode preteklo, da bo lahko ODF -> M$ XML preveden vsaj s tako kakovostjo, kot trenutno shranjuje OOo v DOC in se ga odpre z M$ Word recimo. To ni M$-jev projekt.

darkolord ::

Sej specifikacije za Open XML so...

BigWhale ::

Res? Take Royalty free, da lahko jaz naredim svoj GPLv2 viewer? In tudi take, da lahko jaz naredim filter za OOo?

Ce niso, potem niso vredne pol prdca mrzle vode...

darkolord ::

Kaj ima to, da tvoja licenca ni kompatibilna z Microsoftovo, veze s kakovostjo?

Nimajo nobenih specifikacij M$ strukture in uporabe dokumentov več itd.

BigWhale ::

To, da se delas neumnega bom spregledal, bom pa vseeno razlozil v cem je problem (O sami kvaliteti nisem nikjer nicesar rekel).

Namrec, ce so specifikacije na voljo pod tocno dolocenimi pogoji in/ali s placilom ustrezne licence, so veliki vecini potencialnih uporabnikov neustrezne.

Torej, ce MS izda na voljo specifikacijo svojega zapisa in pri tem explicitno pove, kdo te specifikacije ne sme uporabiti, lahko to se vedno stejemo kot nek 'odprt standard'? In kot specifikacije, ki so na voljo vsem? Ce pa to niso.

Tisti, ki trdijo nasprotno, so preneumni, da bi to dojeli ali pa se delajo neumne in z eno veliko lopato mecejo pesek v oci tistim, ki se na vse skupaj premalo spoznajo, da bi lahko objektivno razmislili o tem.

darkolord ::

Samo ti se pa očitno delaš neumnega, ker je vsak tvoj post začetek neke čisto nove teme. Daj preberi drugič vsaj še en post nad tistim, na katerega odgovarjaš, okej?

Nikjer ni blo govora o GPL viewerju, ampak o uradno požegnanem pluginu za Office.

BigWhale ::

No, jaz sem odgovarjal na tvojo trditev, da specifikacije so.

Behindered so te specifikacije.

jype ::

darkolord> Kako se bo pa ta stavek glasil, ko bo Open XML sprejet kot ISO standard?

Open XML ne bo ISO standard, dokler bo njegova implementacija zahtevala nakup patentnih licenc.

Ko bo Open XML postal zares odprt bomo pa videli, ce se ga sploh splaca implementirat, glede na to da OpenDocument pravzaprav ponuja neomejene moznosti za razvoj.

Je pa zabavno, ko se Microsoftovi verski gorecnezi pocutijo izdane, saj so za to, da so zaklenjeni v svoj Microsoft svet, placali resen denar (ali pa ga morda niso, kdo bi vedel), zdaj pa Microsoft nenadoma ta svet odpira.

Cakamo se na popolno SMB/CIFS dokumentacijo.

darkolord ::

bomo pa videli, ce se ga sploh splaca implementirat

Sej implementira se ga že zdaj. To sploh ni nobeno vprašanje.


glede na to da OpenDocument pravzaprav ponuja neomejene moznosti za razvoj.

Ja, tako kot OOo, ki "razvija" ODF kar mimo specifikacij?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Podpora h-264 se vrača v Chrome (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
5413108 (11632) Icematxyz
»

OpenOffice neodvisen od Oracla, po novem LibreOffice (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
12634252 (29494) Icematxyz
»

Oracle umika brezplačni ODF vtičnik za MS Office (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
7215732 (13211) noraguta
»

Open Document Format pretvornik za Word + vojna dokumentov

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
236724 (5101) tha_man
»

Google se je odločil za AMD

Oddelek: Novice / Procesorji
285337 (3153) zigi

Več podobnih tem