» »

Oracle napovedal konec komercialne različice OpenOffice.org

Oracle napovedal konec komercialne različice OpenOffice.org

Delo na prosti različici LibreOffice poteka pod okriljem fundacije 'The Document Foundation', katere vodilni podporniki so Novell, Google, Canonical in RedHat, zdaj pa naj bi se uradno pridružil še Oracle. Ubuntu je sicer že začel distribuirati LibreOffice namesto OpenOffice.

Slo-Tech - Oracle je s prevzemom podjetja Sun Microsystems pred dobrim letom dodobra razburkal odprtokodno skupnost, ki jo je (upravičeno) skrbelo, ali bo tudi novi lastnik tako radodaren do odprtokodnih projektov - npr. Java, MySQL, OpenOffice.org - kot je bil dobri stari Sun. Strahovi pred komercializacijo so se izkazali za upravičene in tako Java (z Apachejevim Project Harmony) kot tudi OpenOffice.org (s projektom LibreOffice) sta hitro dobili svoj community-based klon.

Vzporedno delo na tako velikem projektu, kot je pisarniški produkt OpenOffice, je vodilo do številnih manjših, a pomembnih razlik med uradno izdajo OpenOffice in odprtokodno kopijo LibreOffice. Vsaka je imela nekaj zmogljivosti, ki si jih je uporabnik želel , in ga s tem postavila pred nepotrebno odločitev. No, Oracle si je zdaj premislil in dokončno napovedal konec komercialne različice OpenOffice in njene oblačne različice CloudOffice. V izjavi za javnost, ki so jo bili podali ta petek, so izrazili namero "o takojšnjem začetku sodelovanja z odportokodno skupnostjo", pri čemer je cilj zagotoviti nadaljen uspeh produkta OpenOffice.org ter odprtega standarda za dokumente ODF.

O poteku sodelovanja je še kup nejasnosti - kako bo z izmenjavo popravkov, kdaj bo le-ta izvedena, ali bo LibreOffice prešel nazaj na staro ime, kako bo z licenco, komercialno podporo - in še in še. Odgovorov se nadejamo v prihodnjih tednih.

Kot neuradni razlog Oraclove odločitve se navaja precej slabo prodajo komercialne različice OpenOfffice.

6 komentarjev

LuiIII ::

Glede na to kaj Oracle dela s Sunovimi bolj odprtimi projekti (OpenSolaris, OpenOffice), je zamera odprtokodne skupnosti kar upravičena in po moje tudi neverzibilna. Oracle si je nakopal takšen status kot ga je imel MS v svojih najboljših letih. Forki (Open Indiana, Libre Office), ki jih je s svojim obnašanjem povzročil, pa znajo biti kmalu uspešnejši kot originali. Poleg tega je kar nekaj razvojnega kadra na teh projektih ušlo.

Icematxyz ::

Če ta napoved pomeni združitev obeh pisarniških paketov pod okriljem TDF in nadaljevanje razvoja pod okriljem TDF, kjer bosta sodelovala (in svoje interese zasledovala) tudi Oracle, IBM... Potem je to dobra napoved za pisarniški paket.

opeter ::

Icematxyz, jaz nekako dvomim v tole. Oracle bo želel zadevo ponovno spraviti pod svoje okrilje.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

filip007 ::

Oracle malo komplicra nič drugega, x86 naj da zastonj, ostalo kar pač dela strežnike in sparc software naj pa računa, saj od tega živi ta firma.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

KleBac ::

@filip007 - Ktera ferma ? SUN ali Oracle? Oracle je kupil SUN, ker slednji ni prav več dobro živel od ničesar.....

In my life....I should do what I could !

RedZo ::

Saj Oracle konec koncev sploh ni imel izbire: vsi resni razvijalci Oo so prešli k Libre Officu.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izšel LibreOffice 5.0.0 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
10360195 (25960) noraguta
»

Oracle predal OpenOffice Apache Software Foundation

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
85318 (4213) Ales
»

Izšel LibreOffice 3.3 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
8421985 (17229) System
»

OpenOffice neodvisen od Oracla, po novem LibreOffice (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
12634640 (29882) Icematxyz
»

Kateri "Open"Office sedaj uporabiti ?

Oddelek: Programska oprema
51785 (1679) opeter

Več podobnih tem