» »

Brezplačna delavnica OpenOffice

Brezplačna delavnica OpenOffice

Slo-Tech - V Kiberpipi v ponedeljek 6. marca začenjamo z brezplačno delavnico programskega paketa OpenOffice.org v štirih delih.

Na predavanjih se boste naučili uporabljati Writer (Dokument z besedilom), kjer bomo uporabili najpogostejša orodja za izdelavo dopisa, diplomske naloge itd. Drugi uporabljen modul bo Calc (Razpredelnica), kjer se bomo poigrali z osnovno statistiko ter izdelali grafikone. Za uspešno izdelavno predstavitve pa bomo uporabili Impress (Predstavitev). Poleg omenjenih programov bomo pogledali kaj lahko počnemo v orodjih Math (Formula), Draw (Risba) in Base (Zbirka podatkov).

OpenOffice.org je iz dneva v dan popularnejši in zmogljivejši pisarniški program. V svetu ga uporablja vedno več javnih in zasebnih institucij. V zadnji izdaji (2.0.1) je odpravljenih večina težav, ki so mnoge uporabnike odvračale od rabe prostega, odprtokodnega programskega paketa. Marsikdo misli, da je OpenOffice.org alternativa podobnim komercialnim izdelkom, vendar ko uporabnik spozna zmogljivosti programa, vidi da je lahko ravno obratno.

Za podrobnejše informacije berite dalje...

26 komentarjev

darkolord ::

obratno, heh...

M.B. ::

Vsaj za pisanje formul in izvoz v PDF je OOo daleč pred MS Office. Še ena dobra stvar pa so napisi pod slikami, ki pri OOo res ostanejo pod slikami in se premikajo skupaj s slikami pri MS Office pa ne.
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

poweroff ::

Če se poglobiš v povezanost OOo z bazami in skriptanje vidiš, da je res obratno.
sudo poweroff

Elemen_T ::

Pa menite, da je Openoffice za tiste tipične, _laične_ uporabnike MSWORD, preveč kompleksen? Razmišljamo o tem, da bi v javno dostopne mašine installiral openoffice namesto worda; sam težko karkoli rečem, ker dobro poznam office in mi ni bilo težko dobro spoznati openoffica ...

Izi ::

>>Pa menite, da je Openoffice za tiste tipične, _laične_ uporabnike MSWORD, preveč kompleksen?

Z "kompleksen" misliš dovolj vsestranski in celovit?
Potem nikakor ni preveč kompleksen.
Tako OOo, kot podobne komercialne rešitve, imajo vsaj 50% možnosti in orodij, ki jih tipični uporabnik ne bo nikoli uporabil.
V bistvu so komercialne rešitve povsem podobne OOo, celo tako, da večina uporabnikov razlike sploh ne opazi.

Prehod iz MS Office na OOo pri nas ni opazil prav nihče od "računalniških laikov", pa vsi vsakodnevno uporabljajo tako Writer kot Calc.
Samo mimogrede sem omenil, da sem namestil "novo verzijo" programov, in vsi so delali naprej še isti dan brez vseh težav.
Niti enega vprašanja "kje je pa sedaj to in to ?" nisem dobil.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

Roadkill ::

Mnja, jaz sem prešaltal na OOo, pa ne zato, ker bi bil nek opensource freak... le piratski CD z MS-Office sem zgubil.
Prehod ni bil zajeban, ampak tudi ne povsem trivialen. Se mi je parkrat zgodil, da sem kako funkcijo iskal tudi po 10minut.

Navada je železna srajca pravijo... In to je edin problem OOo paketa.
Ü

ThinMan ::

Kdo bo vodil delavnico ?

Bi mel ene par vprašanj...


lp,
----
"We may not be able to control the wind, but we can always adjust our sails"

RejZoR ::

Roadkill, sam sem mel tud par let MS Office paket. Nakoncu se mi je zdelo vse skupaj že prezveze iskat neke serijske in podoben stuff za tiste dva povsem osnovna texta, ki sem ju napisal tu in tam in bi bilo vseeno če ju pišem v Wordpadu (z makroji in podobnimi naprednimi stvarmi se nisem nikol ubadal). Pa sem ruknu gor OpeOffice in vidim da je čist dost za moje osnovne potrebe, čeprav ima cel kup naprednih opcij.
Itaq mam gor ogromno alternativ in sem kr happy.
OpenOffice namesto MS Office, CDBurnerXP Pro namesto Nero6/Nero7, Paint.NET namesto Photoshop/PaintShop Pro in podobno.
Freeware je kul ja :)
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

steev ::

Delavnico bo vodil Danijel Mihajlovic.
:|

Bakunin ::

roadkill:

> Navada je železna srajca pravijo... In to je edin problem OOo paketa.

Jaz ne vidim problema. OOo ni MS Office in vice versa.
Tako kot Linux ni Windows.

darkolord ::

Vsaj za pisanje formul in izvoz v PDF je OOo daleč pred MS Office.

pred 2007 ne :D

Če se poglobiš v povezanost OOo z bazami in skriptanje vidiš, da je res obratno.

pri MSO ti COM vmesnik omogoča skriptiranje v kateremkoli jeziku...


No, OK, dovolj o tem, da ne bo kdo o flejmanju govoru

minmax ::

darklord: nazadnje ko sem preveril 2007 še ni bila zunaj.

drugače pa.. še moje izkušnje: migracija ni povzročila težav. pri licencah se je pa vsaj v eni firmi lepo prihranilo. počnejo pa osnovne stvari z urejevalnikom in preglednicami...

se mi je pa zgodilo še z OO 1.1, da je podjetje zaradi tega, ker je OO napačno prebral .doc fajl in napačno oštevilčil razpredelnice v njem bila _skoraj_ oddana napačna ponudba za javni razpis... k sreči se je napaka tik pred zdajci opazila. ... tako, da vseeno je treba biti _zelo_ pazljiv.

(omenjeni bug je bil submittan in je v oo 2.0 popravljen...)

RejZoR ::

Hja no sej podobna bedarija se isto lahko zgodi v MS Officu oz v kateremkoli programu sploh.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

sash ::

kdaj bo kaj takega organiziranega v MB ?
--------------------
Think different...
TOROiD Group

Jux ::

Jst sem tudi zamenjal MSoffice z OOo, ker enostavno nisem nucal nobenih extra fukncij MSoffica, pa imaš samo delo z serijskimi številkami, pa še neko orodje za izdelavo pdfjev sem si moral vedno nalagat. Tri tedne nazaj mi je odpovedal računalnik in sedaj sem v sveže inštalirane winse naložil OOo. Stvar šiba, malo se še lovim (kakšno nastavitev včasih iščem malo dlje, ko urejam tekst se kdaj čudno lomi (mogoče ker sem navajen MSO))) ampak uživam v gratis programju.

Ko pridem v Slovenijo bom probal subverzivno ufurat OOo v produkcijsko okolje z izgovorom, da je to nadgradnja. Me prav zanima kako se bo izšlo.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jux ()

uio ::

Hm jst nimam pojma o OO, kako je pa kej s prehodom?
A se da doc in ekselove dokumente odpirat in nekako pol pretvort?

Pri meni nebi bil problem prehod, samo mam pa veliko dokumentov v vordu in me zanima kako reagira oo na MSO? A lahko pol Ms uporabniki odprejo OO dokumente?

Azrael ::

@uio:

V OOo lahko odpiraš in shranjuješ v MS Office formatih, vsaj v principu, vendar ni 100% zanesljivo, sploh če gre za dokument ali tabelo z zahtevnim oblikovanjem. OOo po drugi strani zna odpirati in shranjevati v nekaterih formatih, ki jih MS Office ne podpira, vendar ti formati niso kaj prida razširjeni.

Problem in to velik so makri ki ne delajo, včasih je tudi nemogoče spreminjanje formul v dokumentih narejenimi z MS Office.

V bistvu OOo za svojo ceno ponuja zelo veliko, vendar to ni MS Office, gre za podoben in ne isti izdelek.

Skratpa poskusi in boš videl, če je OOo to kar rabiš.
Nekoč je bil Slo-tech.

Bistri007 ::

Kiberpipa je ena izmed organizacij, ki razsipa z državnim denarjem. Namesto, da bi naredili brezplačno delavnico Microsoft Office, ki bi komu morda celo koristila - gredo delat brezplačno delavnico OpenOffice, na katero bodo najbrž prišli sami bolj advanced uporabniki, ki take "delavnice" sploh ne potrebujejo.

Aja, kdaj bo delavnica "Kako preiti z OpenOffice na Microsoft Office"? :D
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

largie ::

bo na delavnici opozorjeno tudi na kakšne razlike med MS office in OOo? recimo tako na hitro mi zdaj pade na pamet uporabljanje slogov besedila.

btw, ali sem jaz butast/slep ali OOo 2 res nima možnosti printanja samo sodih ali samo lihih strani? pa tudi opcija printanja več strani na eno stran bi včasih prav prišla.

gpg ::

Aja, kdaj bo delavnica "Kako preiti z OpenOffice na Microsoft Office"?

Ko jo boš organiziral.

Matevžk ::

btw, ali sem jaz butast/slep ali OOo 2 res nima možnosti printanja samo sodih ali samo lihih strani? pa tudi opcija printanja več strani na eno stran bi včasih prav prišla.


Nima funkcije tiskanja lihih/sodih strani, vendar če delaš pravilno s slogi strani, potem naj bi OOo ločil med levo in desno stranjo. V tem primeru v Print dialogu klikneš gumb Options in pobrišeš kljukico pri Left ali pri Right pages.

Za drugo funkcijo se pa po eni strani strinjam, a po drugi strani bi jo bilo logično implementirati na precej nižjem nivoju. HP jo recimo ima v svojih gonilnikih. Bi bilo fino, če bi to znali narediti tiskalniški podsistemi (glede na to, da bi bilo na Unix platformah z nekaj pipicami to dokaj lahko implementirati, ne bi šel stavit, da kaj takega že ne obstaja; na Windows platformi pa teži piscu gonilnika :)).
lp, Matevžk

hanibal ::

Bistri007
Kiberpipa je, kot je meni znano, bila vedno odprta za vsakršne pobude, ki bi zviševale raven računalniškega opismenjvanja slovenskih davkoplačevalcev. (In ne samo njih, kar jiim seveda štejem v dobro :D )
Prepričan sem tudi, da bodo z veseljem gostili tvojo delavnico o MS Office.
In, da boš plačan v enakem znesku, kot voditelj delavnice OpenOffica.
Axis of Evil - M$, SCO, RIAA, MPAA

Gavran ::

...ko jo bo plačal M$...

minmax ::

očitno je interes zelo velik, tako da so vsa mesta že zasedena. prosim ne se več prijavljat, bomo ponovili v kratkem.

veteran ::

Nima funkcije tiskanja lihih/sodih strani, vendar če delaš pravilno s slogi strani, potem naj bi OOo ločil med levo in desno stranjo. V tem primeru v Print dialogu klikneš gumb Options in pobrišeš kljukico pri Left ali pri Right pages.

Right so lihe strani, left pa sode (ni treba nič s slogi packat)

Matevžk ::

Hm, no ... v bistvu res ravno nasprotno: NE SMEŠ s slogi packat :). To, kar si napisal, je pri privzetem slogu za strani. Če prilagodiš sloge, da se leve in desne strani ne ločijo, potem tega ločevanja ne bo ...
lp, Matevžk


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izšel Open Office Org 3.0 (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
17523863 (15401) BlueRunner
»

OpenOffice.org brezplačni tečaj v Kiberpipi

Oddelek: Novice / Kiberpipa
174234 (3575) Poldi112
»

Izšel OpenOffice.org 2.0.1, na voljo tudi poslovenjen paket

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
154734 (3687) krjul
»

Prevedena priložena pomoč za OpenOffice.org

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
133265 (3265) poweroff
»

OpenOffice.org in Ximian

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
112608 (2608) mathjazz

Več podobnih tem