» »

NATO-pro,contra

NATO-pro,contra

1 2
3
»

svit ::

Thomas: to da ne obstaja člen še vedno ne spremeni situacije. Če nas napade Italija NATO ne bo posredoval, ampak bo organiziral nekakšne mirovne pogovore med sprtima stranema, ki bi potem zelo verjetno privedli do kompromisov (mogoče majhna ozemeljska kompenzacija Italiji, kakšna okrnjena samostojnost Slovenije itd...). Seveda je možnost napada Italije na Slovenijo majhna, toda Italijanski fašisti (ti so zdaj na oblasti) še vedno niso preboleli sanj o vzhodnih ozemljih. Prav zato stalno pogrevajo ezule in njihov "eksudus". Torej meni se zdi, da se bo varnost Slovenije z vstopom v Nato kvečjemu zmanjšala in ne povečala. To je slaba stran Nata, dobra pa je glede sodelovanja na tehnološkem področju...

Vasilij ::

Thomas:
Pozabil si Smrt Imperializmu.

Samoprevara je ta, da nekdo smatra NATO sploh za potreben.
Ta ni
-ne garant zakona,
-ker ta ne civilizira ljudi,
-ker ta ne preprečuje nacionalizma (Italija, Francija, ZDA).8-O

Povej Thomas, ali ne bi bilo bolje, če bi se Slovenija odrekla svoji suverenosti in postala 53. (ali koliksna že) ameriška zvezna država?
:\



Ikarus ::

Dvojni post...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Ikarus ()

Ikarus ::

No, prav - bom pa sam sebi odgovoril na nekaj vprašanj. Mogoče bo tole naš dialog vpelo v prave okvire in se ne bomo trošili na objestnih in nepomembnih posameznikih.

1.) Kdo in kaj je NATO?

North Atlantic Treaty Organisation

Belgium
Canada
Czech Rep
Denmark
France
Germany
Greece
Hungary
Iceland
Italy
Luxembourg
Netherlands
Norway
Poland
Portugal
Spain
Turkey
United Kingdom
United States

2.) Za kaj se NATO zavzema in kaj predstavlja?

Common Values

NATO's essential purpose is to ensure the freedom and security of its members by political and military means, in accordance with the principles of the United Nations Charter. It is dedicated to protecting democracy, human rights and the rule of law. The best means of safeguarding these shared values is to bring about a just and lasting peaceful order in Europe as a whole. NATO has worked since its inception to achieve this goal. Since 1989 and the end of the artificial division of Europe which prevailed during the Cold War, enormous progress has been made but the task is not over. This central objective remains unchanged.

Democracy and Human Rights

For many years the effectiveness of the North Atlantic Alliance was evident from its success in preventing war in Europe and from its role in helping to bring to an end the artificial divisions of Europe and the hostility and antagonism of the Cold War. Today, by extending security further afield and developing cooperation beyond its traditional boundaries, and through its active role in crisis management and peace-keeping, the Alliance is continuing to demonstrate its commitment to stability and security. In Bosnia-Herzegovina and in Kosovo, it is fulfilling its obligations to defend democracy, peaceful political and economic progress and human rights, helping to shape what the Secretary General of the United Nations has called "a new international norm against the violent repression of minorities"

3.) Kaj konkretno NATO počne? (Sledi svojim deklaracijam?)

Building Peace in Bosnia-Herzegovina and Kosovo

In 1995, the opposing sides in the civil war in Bosnia signed the Dayton Agreement which put in place a peace settlement. NATO and non-NATO countries immediately deployed 60,000 troops to Bosnia to monitor compliance with the Agreement and, if necessary, to enforce the military aspects of it. This prevented renewed conflict and helped to provide a secure environment in which to lay the foundations for a lasting peace.

The NATO-led Implementation Force (IFOR) successfully carried out its initial one-year mandate. It was then replaced by a smaller Stabilisation Force (SFOR), which continues to provide the stable environment necessary for re-building this country. SFOR's mandate is kept under constant review by the North Atlantic Council and reductions in its size and structure are being made. Simultaneously, NATO is providing support for a civilian Security Cooperation Programme (SCP) designed to promote reconciliation and strengthen stability in the longer term.

Both IFOR and SFOR have demonstrated NATO's effectiveness in contributing to peacekeeping, as well as the success of the Partnership for Peace programme in preparing NATO members and Partner countries to work together, not just in theory but in confronting real situations on the ground. Since June 1999, building on this experience, the NATO-led force in Kosovo (KFOR) has been engaged in the task of establishing the conditions for a democratic, multi-ethnic society in Kosovo.

Pod 1. - si želimo takšne države za družbo in zgled? (ne v vsem, v mnogočem pa)
Pod 2. - bi lahko to bile tudi naše vrednote oziroma so mogoče že?
Pod 3. - odobravamo te mirovne akcije? Ker že nekaj let v Partnerstvu za mir tudi sodelujemo - odobravamo to sodelovanje na Kosovu, BIH itd.?

Kaj mislite?

Ps.: Ne maram angleščine za vsakdanjo rabo, ampak prevajati se mi pa tudi ni dalo...

rasta ::

>
Ker NATO dobro dene vsem Evropejcem. Ker jih civilizira. Pozabijo na svoje nacionalizme in v Evropi je mir. Kjer je NATO pač.

Če bi bile vse sosede v NATU, bi nato "civiliziral" tudi nas in to zastonj! Misliš, da bi hotel NATO gledati nek sovražen režim, neke "banana" države na svojih mejah? Torej zakaj NATO?

Thomas ::

Nimam jest tukaj kaj dodati k Ikarusovemu prispevku.

Sploh pa se mi ne da natezat okrog obrobnih in nepomembnih vprašanj, ki so za nekatere bistvena.

Ikarus govori v temle topicu zame - ampak bolje.

Jest mam pa neki za delat - pa mogoče še nekej napišem za PROTOKOL.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Arrivo ::

Kjer je NATO je mir ???????????????

Pa poglejmo :
Španija bombni napadi ETE
Francija nasilje na Korziki
Velika Britanija spopadi na S. Irskem
Itn

rasta ::

Arrivo: To so samo glupe narodne "folklore", ti glupi Irci oz. Baski ne kapirajo, da nijihove narodne pravice samo bremenijo državni proračun. S protokolom se bojo (nepomembni, nazadnjaški) narodi itak ukinili ...

para-site ::

Odprite delo na 2. stran in poglejte kaj se je zgodilo v Kopru.
Ti ljudje so še bolj neumni kot gostje pri Jerry Springerju(oziroma kot zgledajo, ker je vse zaigrano):D:D:D
In ne mi zdej, da je to izoliran primer...

RUSKIE ::

PROTI NATU!!!!!!!!!! Nimajo nam nc za ponudt.
-/1 c0ntr0l th3 5T0RM-

freserovski ::

No, tega nisem bral od začetka, mogoče je to kdo že napisal, toda pred kakim letom sem pri ekonomiji delal seminarsko iz tega, in prišel nekje do te ogotovitve-osrednja naloga Nata je kolektivna obramba držav članic. Toda v zadnjih nekaj letih je zavezništvo preoblikovalo svoje strukture, da bi lahko prevzelo dodatne naloge, zlasti tiste na področju ohranjanja miru in mirovnega delovanja.

no, sprva je bil nato samo in le v korist ZDA, saj je bil operjen proti Varšavskemu paktu, to so bile rusija, in podobne vzhodne države. Trenutno je SLO. , če se ne motim seveda članica partnerstva za mir in kaj ima od tega??? No, ravno toliko bo imela od nata, ki pa nosi originalno ime : North Atlantic Treaty Organisation 8-)

lp
Problemi so, problemi bodo! Kurc jih gleda!!

freserovski ::

aja, pa še to :

kako že leta poteka pot Slovenije do vključitve, vleče se že veliko predolgo, nekaj takega kot z EU;

Demokratično izražena politična volja za približevanje Republike Slovenije Natu je bila prvič jasno deklarirana januarja 1994

Na temelju tako izražene odločitve slovenskega parlamenta se je Republika Slovenija med prvimi vključila v Partnerstvo za mir, 30. marca 1994. Pozneje je Slovenija pristopila še k procesu načrtovanja in preverjanja (Planning and Review Process

Slovenija je konec januarja 1996 postala polnopravna članica Severnoatlantskega sveta za sodelovanje (NACC).

Politična odločitev Republike Slovenije za članstvo Politična odločitev v Natu je bila nedvoumno izražena v 11. aprila 1996 sprejetem sklepu Državnega zbora RS, ki pravi, da "Republika Slovenija želi zagotoviti svoj temeljni varnostni interes v okviru sistema kolektivne obrambe, ki ga omogoča članstvo v Natu."

no, to bi pa bilo vse iz mojega vidika, tako, da če pretehtamo vse prednosti in slabosti tega članstva se tehtnica ustavi ravno na sredini (pa smo spet na začetku):\
Problemi so, problemi bodo! Kurc jih gleda!!
1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Podpirate vstop Slovenije v EU in NATO? (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Loža
48021297 (16770) Vlady
»

Slovenski NATO lažnivci (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Loža
58522278 (16213) OwcA
»

Tudi ženske obvezno v vojsko (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
785792 (4433) ||_^_||
»

NATO - we are on! (strani: 1 2 3 411 12 13 14 )

Oddelek: Loža
67425745 (18939) Pepe
»

NATO pro et contra (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
34314658 (10612) rh^

Več podobnih tem