» »

NATO pro et contra

NATO pro et contra

««
«
1 / 7
»»

skorc_norc ::

Zanima me, kaj si Slo-Tech -arji mislite o slovenskem vstopu v Nato? Je sploh mogoč, smiselen ali ga podpirate ali ne?

Thomas ::

Jest sem seveda za NATO. Toda to naj zrihtata kar Rupel in Janša.

Če sta osamosvojila Slovenijo (ne sama sicer) 10 let nazaj - naj zdaj prepričata še NATO da nas sprejme in slovensko čredo da to potrdi.

Meni se pa ne ljubi ukvarjat se s politiko prav preveč.

Toda NATO nam je potreben bolj kot mi NATOu. Prav tako EU. Da ne bomo padli v slabšo družbo.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thrivial ::

Zeh.. bi rekel, da NATA ne potrebujemo, vsaj ne iz vojaskih razlogov. Edino ce nas napadejo organizirane horde motoriziranih Albancev... torej, ne.

Iz politicne perspektive gledano je stvar pac malce drugacna, v glavnem gre za odnos ZDA-svet in konkretne ucinke na amerisko gospodarstvo v primeru, da Slovenija ne bo v Natu. Ce kaksnih bistvenih razlik ne bi bilo, tudi nase gospodarstvo ne bi pretirano trpelo. Torej, tudi iz tega vidika bolj ali manj ne.

Na (morebitnem) referendumu bo pa NE.

lp
:: Member of Eror Team ::

... and Eror Team is gone...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Thrivial ()

rasta ::

a ni ta tema že bla?

perci ::

Thomas: Če sta osamosvojila Slovenijo (ne sama sicer) 10 let nazaj - naj zdaj prepričata še NATO da nas sprejme in slovensko čredo da to potrdi.


Kaj je naredil Herr Rupel??? Thomas, to me pa res zanima. Kaj je naredil Rupel za slovensko osamosvojitev, razen tega, da je po vsej verjetnosti glasoval proti na plebiscitu?

Thomas ::

Bili so časi najrdečejšega komunizma Perci, ko je Dimitrij Rupel nastopal proti temu nedemokratičnemu sistemu - in ga je Igor Bavčar napadal s pozicije ultralevičarja, kateremo so Titoisti premalo Leninisti. Res, res.

Takrat je Rupel tvegal službico asistenta na FSPN (kruh) - Bavčar pa nič.

Med demokratizacijo in osamosvojitvijo so Ruplove zasluge velike. Ni dvoma.

Zakaj se je potem približal ex-komunistom? Da bi jih zdaj izzval v končni obračun?

Ker je politično pametnejši kot sva midva Perci.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

perci ::

Praviš, da je nastopal proti nedemokratičnemu sistemu. A si loh mal bl konkreten? Pa upam, da mi ne boš naprej vrgel incidenta iz jugoarmije.:)

Tvegal službo asistenta praviš, no to ga ni oviralo, da ne bi šel kasneje raje predavat v Kanado in NYC.:\\

Med demokratizacijo in osamosvojitvijo so Ruplove zasluge velike. Ni dvoma.


Jah...kaj naj ti rečem? Sklepam, da govoriš o Novi reviji in majniški deklaraciji? Jst kljub vsemu močno dvomim. :O
Poglej, sej mal sem pretiravu, ampak jst resnično dvomim, da bi bil Rupel, ko bi zagustilo, pripravljen stati za svojimi načeli, kar so Janša in ostala trojica definitivno bili.

Zakaj se je približal ex-komunistom?
Kot prvo naši rdečkarji za moje pojme še zdaleč niso in nikoli niso bili komunisti, ampak poosebljena zloraba tega pojma. Komunizem sam po sebi ni slab a kaj ko je utopičen.
Kot drugo pa mislim, da se jim je pridružil zato, ker je zavohal, kje se da največ koristi dobit.
Zamerim mu recimo to, da je župansko funkcijo zapustil po izredno kratkem času, da je lahko šel first class to USA za veleposlanika. Mislm, če je pa tuki nacionalna korist bla v igri se mu pa klanjam. In zdaj se vrača nekega ministra špilat. Sicer pa Thomas, mar nisi ti protidružboslovno nastrojen? Al si sam proti pravu, sociologija je pa OK?:(

Ker je politično pametnejši kot sva midva Perci.


To pa definitivno :D, ampak midva tut nisva ministra, a ne?:))

Lep pozdrav in lahko noč, Peter

divac ::

Sem proti vstopu v NATO. Razen kesa, ki ga bojo vsako leto pokasiral iz nasga proracuna, ne bo od njih cist nc koristnga, pa tut ce nas napade sam Ussama Bin Laden.
Sicer pa kot je ze nekdo omenil. Kdo nas bo pa napadel? Zunanjih sovraznikov nimamo, edino ce ne bo BUSHBUSH ugotovil, da smo malopridna drzava. Takrat pa tudi NATO ne bo pomagal nam. Kvecjemo bushmanu.

.:joco:. ::

Pa folk, kaj vam je? Kakšen NATO? A zdej bomo mogli dajat 3% državnega proračuna za vojsko. Se spomnite, ko so naši starši in dedki plačevali takšne davke v Beograd? Kaj smo dobili od tega? Vojno! Ma kaj vam je. Nato potrebuje nas, mi njega ne!!!!! Ravno v tem je fora. Kaj ste nori, da bodo naše fante pošiljali na bojne fronte. Sem prepričan da v prve vrste, v zadnjih bodo pa Američani... A ne vidte, da hoče Amerika zasužnjit cel svet. Bush je en navaden razvajen mulc in NATO je praktično ameriški, ker sploh noben drug nima takega vpliva nanj. Kar bo reku Bush, bo naredu NATO... A ni dost, da je že Microsoft posral cel svet, zdej ga more še NATO, al kaj?

Folk ne bit naivni, ker se bojo tele teroristične vojne nadaljevale še kakšno desetletje ali dve (če ne še več...) . Najbolje je da uvedemo Švicarsko taktiko in se nikamor ne opredelimo. Tako nas ne bo nobeden napadu. Če gremo v NATO, smo takoj tarča Al-kaide... NATO nas ne bo branu pred "bombnimi samomorilci"

skorc_norc ::

Naj se najprej razjasnim, da bi na referendumu obkrožil ''NE''.

.:joco:. nikar ne hodi v take brezsmiselne skrajnosti. S teboj se čisto strinjam da se to iz finančnega vidika za našo Republiko ne splača, čeprav bodo naši politiki našli kak drug način za zapravljanje davkoplačevalskega denarja po nepotrebnem :|
To, da bodo naši fantje v prvih bojnih linijak a.k.a. ''operation human shild:( '' je tudi malo za lase privlečeno. Saj so na primer v Afganistanu sodelovali pretežno oz. samo Američani, čeprav naj bi šlo na napad na celotno zvezo Nato.
Pa tudi to, da nas Nato potrebuje je malce nesmiselno saj ne bi imel nobene prave koristi, regija ne bo prav nič bolj ''stabilna'', če bomo mi v Natu in tudi to več ni na njihovi ''priority list'' torej, da bi nas kaj pretirano potrebovali iz kakršnih koli razlogov je nesmiselno.
Pa tudi izjava, da če gremo v nato bomo tarča Al-kaide se mi zdi pretirana. Po možnosti bi poslali svoje samomorilce v Slovaško :D
In švicarska taktina ''nikamor se ne opredelimo'' je za nas nesprejemljiva, ker rabimo svetovne organizacije sploh in predvsem zaradi naše ekonomije in tudi politike. Ali za to potrebujemo tudi Nato? Zaradi volje politike da, ampak kar se ekonomije tiče, mislim, da Nata ne potrebujemo. Iz vojaškega stališča pa menim, da je večini jasno, da z vstopom v Nato prav nič ne pridobimo oz. naj se popravim, vojaško veliko pridobimo samo za ''koga boga'' pa nam bo to koristilo?

S Thomasom se pa strinjam, da če že pride do tega naj zadeve prepustijo Janši in Ruplu, saj bi drugi to veliko slabše izvedli. Ne me sedaj napadati, da sem patriot Janše, ampak priznam, da kar se tiče vojske v Sloveniji, bi Janša lahko to najbol optimalno izvedel, upravljal, reformiral ali karkoli pač hočete.

Thomas ::

EU rabimo zaradi tega, ker smo pač (že) del tega gospodarskega prostora.

NATO je pa obrambna struktura (tudi) EU.

Kdor tega ne vidi - je slep.

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

skorc_norc ::

Ali se nam sploh splača trenutno postati član te obrambne strukture???

Thrivial ::

Obrambna struktura... bolj postaja namen sama sebi, kot pa obrambna struktura. Princip velike korporacije pac.

lp
:: Member of Eror Team ::

... and Eror Team is gone...

para-site ::

ta tema je že bla enkrat.
mnenje večine je jasno, kaj praviš Thomas?
upam samo, da bo referendum pred morebitnim povabilom, ker bo sicer to vplivalo na mnenje ljudi. zakaj bi sicer vsi, ki so za vstop v nato tako silili, naj bo referendum potem. če sploh bo, ker rezultat na referendumu itak ne bo upoštevan, saj se naša elitna vlada, za del katere sem na prejšnjih volitvah dal glas, obnaša do nas skrajno nedemokratično že s tem, ko pod vprašaj postavlja smiselnost referenduma, saj sami vedo, da negativen rezultat na referendumu za vlado ni sprejemljiv in ga zato verjetno ne bo upoštevala. Na studio city je oni komentator pred cajtom fajn povedal, kako je s temi rečmi.
Pa tudi EU in NATO nista tako zelo povezani, kot ti misliš. V sobotni prilogi nekaj časa nazaj je dr.Kovač lepo razložil, zakaj sta si ti dve strukturi v bistu protislovni, ampak ti tega ne bereš. Sej si že enkrat povedal, kakšno mnenje imaš od dr.Kovača, na sploh in predvsem mednarodno priznanega ekonomista. Se strinjam, ni vsem blizu ekonomska logika, zato imaš ti in nekateri tebi podobni tudi zgrešeno mnenje o tem, ampak ti manjkajočega ekonomskega znanja ne zamerimo. Živimo v demokraciji pač:D

Thomas ::

Tule skoz eni govorijo o tem, kako mi manjka tega znanja ... onega znanja ... tretjega znanja.

Je bil celo eden, ki je trdil, da ne znam nič sprogramirat, pa da mi je filozofija tuja, pa da se na fiziko slabo spoznam ... pa da ne poznam toliko biolologije da bi vedel, da "višje živali kontrolirajo število svojega potomstva" ... hehehe LOL ...

No zdej pa eden trdi, da se na ekonomijo ne spoznam. Saj ne kupim modrosti doktorja Kovača, ki je gotovo bolj pameten od vseh, ki ne vidijo v NATU bavbava.

Razen tega da je bilo rečeno tudi v Studiu City.

Jest sicer ne pravim, da vem vse - vendar stalno soočam svoja mnenja z drugimi tule. Če so le vredni tega.

Kaj pa ti modrina? Kaj lahko ti poveš? Kaj ti lahko daš temu forumu, razen nekaj jamrarije copy&paste iz Studia City ali Sobotne priloge?

:\\

Para-site?



Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

.:joco:. ::

No, ja, o tem bi se dalo razpravljati, kolko je blo tisto za lase privlečeno in pretirano, kar sem napisal. Mogoče je bilo pretirano, ampak ne pa za lase privlečeno. In sem raje pretirano previden, kot pa da grem v neko zvezo, ki je bila narejena zaradi čisto popolnoma drugega razloga, kot ga opravlja sedaj. (2nd WW in to...). Slovenija vojaško ni ogrožena in nima razloga da bi bila. Če ni vojaško ogrožena, ne potrebuje da vstopi v takšno zvezo. V trenutku ko vstopi v takšno zvezo, je vojaško opredeljena in s tem tudi ogrožna. Evo vam paradox.

Kar se pa tiče EU, pa to nima nobene veze z vojsko. Sam sem za globalizacijo, ne pa za AMERIKANIZACIJO ;(( . Ekonomska zvaza ali organizacija ali karkoli bo Sloveniji zelo koristila.

para-site ::

Dobro, kar ti drugi govorijo o tebi ni moj problem, le za ekonimijo se mi zdi, da ne poznaš osnov dovolj dobro, da bi lahko svoja stališča zagovarjal kar se tiče tega področja.
In sicer si tudi jaz ne mislim, da sem najpametnejši na svetu, ampak samo soočam svoja mnenja z drugimi, tako kot ti. Kaj ti pričakuješ od mene, da dam temu forumu razen mojega mnenja pa ne vem, sej forum je samo zato, da ljudje komunicirajo in napišejo svoje mnenje o tem in onem. Če pa ti daš temu forumu kaj več kot jaz, pa me opozori na to, ker jaz tega res ne opazim. Tisto s kom se strinjam in kateri članki so mi všeč, pa je samo dodatek, da se širše opredelim in da mi ni treba ponavljat stvari, ki so ble že povedane.
Aja in še nekej ti dam za zobat. Kot vidim, ti je všeč Rupel. A so ti všeč zgodbice in prispodobe o povabilih na večerjo...blabla??? Človek se nam smeje v fris, jebem mu ...;((

Thomas ::

> Sam sem za globalizacijo, ne pa za AMERIKANIZACIJO

Globalizacija je nekaj med amerikanizacijo in evropeizacijo. Drugih primesi je manj, so pa tudi.

Brez amerikanizacije je pa globalizacija precej medla. Epicenter je pač tam. Od tam prihaja večina znanosti in večina tehnologije. Pa dobro je, da prihaja. Ker če bi ostajala samo tam, bi bil ostali svet kmalu 50 let zadaj. Ali pa 100. Saj ene 10 do 20 je že zdaj. Skoraj na vseh področjih.

> Pa tudi EU in NATO nista tako zelo povezani, kot ti misliš.

EU in NATO sta Zahod. Civilizacija, prosperiteta, naraščajoča blaginja.

Drugje je pa bolj žalost. Zanikaj, če moreš!

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

.:joco:. ::

JAO!!!!
Ravno Amerika dela največje štale pri globalizaciji. Povsod se vmešavajo, kamor koli pridejo, pustijo drek. Beograd so bombardirali brez privolitve UN-ja, kaj delajo z ujetniki iz Afganistana ne ve nihče. če ti verjameš vse kar vidiš po CNN, potem ti nobeden ne more pomagat.

EU in Amerika pa še zdaleč nista edini globalizacijski enoti.
-Kot prvo, je EU zelo različna in bi tukaj lahko govorili o Franciji, Veliki Britaniji, Nemčiji,..., ne pa le Evropi
-kot drugo je tukaj še Japonska, Avstralija, Rusija...
-kot tretje ima vedno večji vpliv takoimenovani tretji svet. Z Kitajsko na čelu. A zdej boš pa reku da lahko milijardo in pol ljudi kar pozabimo. Ravno to delajo Američani. In TI. Ker vidiš le Ameriko, ki te je zaslepila. Ravno ta problem sem hotu povdarit, pa si mi ti še pomagal zraven, ko si reku, da sta samo EU in US. Ravno to je tisto kar sovražim, da drugega ljudje ne vidijo, kot New York in LA. S temi besedami si ravno dokazal, da si ti že podlegel Amerikanizaciji!!!

Thomas ::

Izven Zahoda je puščava. Tam živi večina ljudi in živijo v revščini in bedi.

Kar nekatere države iz tega sveta napredujejo in so se potegnile delno ven iz "naravne bede" - je to zaradi posnemanja Zahodnih vzorcev in povezovanja z Zahodom. Uporabe (predvsem) ameriške tehnologije.

Kdor nima opranih možgan to vidi.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

.:joco:. ::

No pa bodimo natančni:
Poglej največje izume in znanstvenike iz kje so?
Kdo so Sumerci, Egipčani, Grki, Rimljani?
Kdaj so že Kitajci poznali pisavo, smodnik...?

Zdaj boš reku, da je itak vsa tehnologija nastala zadnjih 100 let. Ja pa zadnjih 100 let ne bi bilo takšnih, če ne bi bilo prejšnjih 5000. Amerika je res naredila veliko, ampak je treba vedet, da so uspešni znanstveniki in poslovneži tam večinoma Japonci, Kitajci, Slovani, Nemci...
Sploh pa si ne moreš mislit, kolk je amerika tehnike "uvozila". Nemci so bili prvi poslali kakšno zadevo v vesolje. Rusi so prvi poslali človeka v vesolje. Američani so zgubljali v tej tekmi, pa so prvi poslali človeka na luno, res (pojavljajo se članki ki v to močno dvomijo, s trdnimi dokazi).
Poglej kako imajo urejeno zdravstvo, Busheve besede spreminjajo vrednost Japonskih jenov. Pa ne ti meni kaj je Amerika naredila. Jst si tut lahko sestavim najboljši računalnik. Najprej bom oropal eno menjalnico, pol bom ugrabil enga hudga računalničarja, pa mu bom naslonil pištolo na tilnik, da mi vse skupaj sestavi... In potem bom po ulici hodil in se hvalil, da sem si sestavil ful hud računalnik.:\\

Ne bit omejeni, ne vse verjet, kar vidte na tv-ju in kar preberete. Rajš poglejte v kakšen učbenik od zgodovine. Ker ni vse tako kot zgleda. Američani znajo velik nardit, ampak za sabo pustijo največji drek. Največji polutant na svetu so! Kitajska bo naslednja velesila, se grem stavit. Ne ti meni o puščavah. A si sploh bil že kje drugje kot v Čatežkih?

Sicer pa take izjave le še bolj dokazujejo kako si podlegel Amerikanizaciji. Skos gledaš Hollywood filme, a?

Thomas ::

Popolnoma sem podlegel Westernizaciji in verjamem, da so na Luni res bili.

Tako močno sem podlegel, da imam tiste, ki tega ne verjamejo - za navadne naivce.

Mem wars - sej veš.

Ah, ne veš ... sej, sej ..

:D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

.:joco:. ::

Ma ne, sej brez zamere :8), samo sovražim amerikanizacijo!;(

Thomas ::

Jest jo mam pa rad. Ker je to kompjuterizacija, televizacija, avtomobilizacija, avionizacija ... medicinizacija, farmacizacija ...


Evropski prispevek pa tudi NI zanemarljiv. Vsaj včasih. Itak so oni samo naša podružnica - vendar tudi taka, ki nas je prerasla.

Treba bit realen - zmeraj pravim.

Go West, where the life is good ...

:)

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

para-site ::

Joco: Pusti Thomasa, sej nima smisla, on gleda samo CNN :D

Thomas: Je že res lepa situacija s tako očitno politično premočjo, če si američan, samo kaj boš ti imel od tega, mi pa ni jasno. Američani ti prav nič ne bodo dali zastonj, te pa bodo že nekako prisilili v to, da boš stvar kupil, tudi če je ne rabiš. Primer je prav NATO.
Aja, ti gledaš CNN, misliš da te bodo vzeli za svojega, sej res.:D

.:joco:. ::

Ne sej jst tut verjamem, da so prišli na luno, in to (pač le bolj z rezervo, ker se mnogo stvari zve šele kakšno stoletje kasneje...). Ampak si spet eno površno reku.
Največ tehnologije :Japonska, Singapur
Največ farmacije, medicine: Nemčija, Anglija
Največ izobrazbe: Anglija, Avstralija
Avtomobili: Nemčija, Japonska, Francija, Koreja,...
Ok, televizija pa je mogoče res najbolj "Ameriška". Pa kljub temu, da niso povsod na prvem mestu, se imajo za takšne in prepričujejo svet da so in ljudje temu nasedajo. Sicer zgleda da vedno manj. Počakajmo kakšno desetletje ali dve... hehe... Bomo kmalu vidli kdo ima prav, mogoče se pa motim... Sicer pa, a bo pri nas tut kdaj kakšen protest proti globalizaciji? Kdaj? Kje?

burekar ::

Thomas:
Zakaj je v Ameriki med srednjim razredom standard nižji kot pa je bil v petdesetih letih? To se mi zdi nerazumno. Petdeset let tehnološkega in gospodarskega napredka, zakaj je potem status nižnji(in to ni plod moje domišljije, ampak resnično dejstvo). Lahko prosim pojasniš?

Potem, kar se EU in NATO tiče. A se spominjate, kako so mislili da bo euro delno rešil gospodarske težave? Cene v Nemčiji so šle v povprečju 15-20% gor, ljudje obupavajo! Zakaj mislite, da je bila pri nas skupina Francozov in Angležev ki nas je svarila pred vstopom v EU(Thomas bo reku, da so bli komunisti..). Zakaj Švica noče v EU?

P.S.: Japonci, Korejci in pa Skandinavci so zakon!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: burekar ()

skorc_norc ::

Thomas:
--> EU in NATO sta Zahod. Civilizacija, prosperiteta, naraščajoča blaginja.
Drugje je pa bolj žalost. Zanikaj, če moreš!

Tole se mi pa zdi kar zelo neumno. Da bi bila Amerika pojem civilizacije, prosperitete in naraščajoče blaginje???8-O Kot prvo američani o civilizaciji sploh ne morejo govoriti saj vsi vemo kako so nastali, freedom and justice for all except black people (še danes, zanikaj, če moreš) & indians. Še danes ne vidim nobenega predstavnika indijancev v kongresu največje demokracije. Arabci so civilizacija, sicer iz našega stališča gledano brez doživetve razsvetljenstva ampak vseeno. Prosperiteta in blaginja, absolutno ampak samo za določen sloj ljudi. Sej so meni tud na prvi pogled New York in vsa druga velemesta všeč dokler se ne sprehodim po ''slumih'' ali ''favelas'' ali kakorkoli jim že rečemo, potem šele vidimo v kakšni blaginji živijo američani. V vseh metropolah, pa ne mislim Ljubljane, skoraj polovica prebivalstva živi v revnih predelih, zanikaj, če moreš. Američani se ''borijo za demokracijo'' po celem svetu, jaz iz tega ne vidim nobene koristi razen za ameriške interese.
Torej, da bi bili američani oz. Zahod nek oznanjevalec civilizacije in prosperitete ter blaginje se mi zdi malce neumno.
Vem, da se imam veliko bolje, kot pa kakšen otrok iz tretjega sveta, toda ali jih lahko zahod reši. Mislom, da ne. Tista prosperiteta, ki jo Bush tako radostno okoli raznaša se mi ne zdi kaj pretirano prosperna. Pa še to, kdo sili otroke iz tretjega sveta v tovarne. Starši. Zakaj? Ker rabijo denar za preživetje. Kdo jim omogoča delo? Multinacionalke, ki služijo na račun cenene delovne sile --> oh, hvala bogu, da jih mamo aneda!:\\

Pa še to, absolutno se NE strinjam, da Thomas govori kar v brez veze in trosi neumnosti o stvareh, kjer nima pojma. Po mojem mnenju svoje komentarje kar se da najbolje komentira in tudi odgovarja na kritikie njegovih komentarjev tako, da tega mu ne morete podtakniti. Saj brez njega forumi sploh ne živijo?!?0:)

.:joco:. ::

Res je, Thomas ne bluzi kar v tri krasne, ampak se konstruktivno pogovarja. Taki ostri pogovori so mi všeč>:D . Samo da nobeden ne zameri, ali kaj takega.

Drugače pa se z prej povedanim strinjam. Amerika se gre neko zibelko demokracije, pa so imeli najdlje suženjstvo. Pa že če samo pogledamo njihove zadnje volitve, kaj se je dogajalo? Bush je zmagal za nekaj malega glasov. Ampak pazi! Po kvadratnih kilometrih. Ker so dali pač prednost kvadratnim kilometrom.:\\

No skratka, Thomas, hit me>:D

burekar ::

naraščajoča blaginja

Padajoča. Imaš zanikano in pojasnjeno v mojem prejšnjem postu.
"The last 29 days of the month are the hardest."
- Nikola Tesla

burekar ::

Thomas:
naraščajoča blaginja

Padajoča. Imaš zanikano in pojasnjeno v mojem prejšnjem postu.
"The last 29 days of the month are the hardest."
- Nikola Tesla

Thomas ::

Leta 1848 so opustili tlačanstvo v naših krajih.

Poldrugo desetletje kasneje, so opustili suženjstvo v Ameriki.

ZDA so se imele za demokratično državo tudi, ko so še imele sužnje. Podobno kot Atenci. Demokracija je bila pač le za državljane.

Suženjstvo v Evropi je bilo v razcvetu od 1920 naprej v Rusuji in od 1933 v Nemčiji.

Zadnji uradni sužnji na tleh Jugoslavije so bili na Golem Otoku.

Potem je bilo vsaj državno organizirano suženjstvo odpravljeno.

Danes so mnoge prostitutke iz Vzhoda de facto sužnje marsikje. Vključno v Sloveniji. Sužnjev v klasičnem smislu je pa še nekaj milijonov po državah tretjega sveta. Ki naj bi jim po nekaterih pustili "avtohtono kulturo" in jih obvarovali globalizacije.


Stanje blaginje v ZDA pa je ene trikrat boljše kot pri nas. Imajo pa brezdomce, ki jim v Ljublani pravimo klošarji. Je pa to isto.

Kar se skandinavcev tiče - pa tole: 3/4 jih je v EU in 1/2 v NATO.

Take reči treba vedet - sicer bluziš ko Burekar.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

.:joco:. ::

Ne, sužnje iz tretjega sveta uvažajo na zahod. Ali pa jih zahodnjaki najemajo, ko pridejo v tretji svet (prostitutke -> turizem). Suženjstva v pravem pomenu besede v tretjem svetu ni! Je pa res kar si napisal glede Atencev.

Američani -> res je tudi mi imamo klošarje. Ampak je dokazano, da se v kapitalističnem svetu povečuje kriminal, povečuje se razlika med bogatimi in revnimi, kdor hoče uspet mora bit neusmiljen in "nesramen" do soljudi, pravijo veliki poslovneži. In Američani so prvi pri tem. Največje so razlike, socialno so čisto neusmiljeni in zato imajo ogromno kriminala in klošarjev, pa klošarji sploh niso tak problem.

Jaz osebno bi raje plačeval večje davke in potem lahko vem, da grem v miru z deklico zvečer v kino, brez da bi me nekdo, ki mi je fouš, ker mam preveč denarja, okradel in pretepel... Uglavnem, glede tega se ne morem strinjat, ker v ameriki če nimaš plačanega zdravstvenega zavarovanja, te ne bo noben zdravnik tut povohal ne. Za vojsko bi pa vse dali...
Pri nas ti sploh ni treba skrbet, da kdaj ne boš mel denarja, da greš h zobarju ali k ginekologu ;) . Celo z enim Američanom sem enkrat govoril in sploh ni mogel verjet, da tle pri nas nimamo nobenih težav z zdravstvom. Je rekel, da bi se ravno zaradi tega kar odselil. tam moraš skos skrbeti, da si zavarovan. In plačuješ ne malo. Če pa nisi zavarovan, greš na en navaden pregled, pa boš plačal tolk, da lahko prodaš svoj avto. Za vojsko bi dali pa 12% proračuna, mislim kje je tle logika tut ne vem...

burekar ::

Thomas, še vedno nisi odgovoril na moje vprašanje kar se tiče rastoče blaginje standarda srednjega razreda Američanov. A te je strah priznati resnico? Ali so za to spet krivi komunisti? Ali spet samo bluzim?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: burekar ()

Thomas ::

Spet bluziš Burekar samo to je.

Kakšnih 12% za vojsko???

3.2% od GDP, ki je per capita večji za faktor 3 od slovenskega. Za vojsko torej dajo najmanj 1000 krat več kot v Sloveniji. S tem da so skoraj tisočkrat bogatejši.

Seveda imajo tudi ZDA svoje probleme - in ponekod kar hude - toda prav neverjetno je, s kakšno antiameriško mitologijo se srečujemo pri nas.

Mitologijo, ki izvira iz gole nevednosti.

Levičarske radikalce vodi eno nerazumljivo sovraštvo in zavist. Potem si pa kar nekaj zmišljujejo.

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Ja še to - srednji razred v Ameriki potroši relativno manj kot je pred časom. V absolutnih številkah pa seveda več.

Zgornjih 10% v ZDA potroši 30% dobrin. Pri nas pa 20.

Spodnjih 10% pri nas porabi 3.2% v Ameriki pa 1.8%.

Absolutno gledano, pa so reveži tam 1,7X bogatejši od slovenskih.

Tudi nezaposlenost je 3X manjša, kot v Sloveniji.

Zapornikov pa je bistveno več. Kakor da bi jih bilo v Sloveniji desettisoč.

Ne se neki duvat, če nimaš podatkov.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Eschelon ::

Veste kwa? Nič ni zastonj. Sprijaznite se. Slovenija je ena mala zagamana, korumpirana zmešnjava, ki si misli, da je država zato, ker si je na čelo namalala en grb. Bah.
Tale slovenski pišmeuhovski odnos mi gre pošteno na jetra. Pili bi, plačali pa nič. Skratka... ne bi v NATO, ampak če bo šlo pa kaj narobe, se pa razume, da bo Evropa pomagala. Pa ne bi v EU, sam pomoč naj nam pa kar dajo, ker majo itak več ko mi.
--burekar modus-- V NATU obstajajo neki standardi za vojaško opremo in pri njih se havbice ponavadi uporabljajo za uničevanje nasprotne strani.

poweroff ::

Res je - nič ni zastonj. Treba pa se je vprašati KOMU bo koristil NATO. Sloveniji in njenim državljanom, ali pač le TRuplu, Bebotu in ostalim politikom? Dejstvo je da ni pametnih razlogov za vstop, razen: da bo kao cena kapitala za SLO potem cenejša (bullshit - se bomo le še več zadolževali!!!) in da je skupna obramba cenejša (kdo nas ogroža? Po študiji korporacije RAND (ameriška vojaška korporacija), bi bila SLO ogrožena le v enem primeru - če razpade EU. Koliko bi takrat pomagal NATO je upam jasno).

Premislite pa tole:
Vrsta izjav je, ki potrjujejo tezo, da ZDA vidi v EU prijatelja le toliko časa kolikor EU soglaša s zahtevami ZDA. Kadar ne soglaša, tedaj naj je vsaj tiho.
Toda če EU ne bi bila tiho, no, tedaj bi bil svetovni vpliv ZDA pač nekoliko manjši.

To je glavni razlog zaradi katerega bodo ZDA želele NATO prikazati državam kandidatkam kot elitni klub, klub v kateremu se "splača" biti, klub v katerega so "pripuščeni" le izbrani.
A resnica je ravno nasprotna. Resnica je ta, da dosedanjim zaveznikom ZDA še kako preseda dominacija ZDA znotraj NATO zveze. ZDA prav zaradi tega v NATU potrebujejo "novo kri.
ZDA potrebuje Slovenijo in vsako drugo državo, ki bi le kimala ameriškim interesom, kar bi ZDA še naprej omogočalo dominantno vlogo v NATU.




Potem pa tole o kao varnosti:
Norveški časopis Aftenposten v prispevku Norway set to lose earmarked NATO force iz dne 18. februarja 2002 poroča da na Norveškem trenutno poteka prestrukturiranje NATOvih vojaških enot v okviru katerega bodo zmanjšali svojo vojaško prisotnost na Norveškem. Zaradi visokih stroškov bo NATO eni svojih najstarejših članic v bodoče nudil nižjo stopnjo vojaške varnosti.

That is the real fact! Ne pa tisti bull***, ki nam ga prodajajo naši politiki. Da ne govorim o jedrskem orožju, recimo o tem, kako so naši hlapci, pardon politiki spremenili pomorski zakonik - odpravili so prepoved vplutja tujim vojaškim jedrskim ladjam v slovenske notranje morske vode. Te spremembe zakonodaje od Slovenije ni zahteval NATO, pač pa so jo slovenski politiki sprejeli "samoiniciativno".

Ampak tole vas bo pa na rit vrglo: V razpravi pred glasovanjem je Aurelio Juri iz ZLSD pojasnil da veljavni Pomorski zakonik prepoveduje vplutje tujim jedrskim ladjam v slovenske notranje vode in ne v teritorialne vode. Torej - po zakonodaji pred spremembo bi jedrske podmornice ravno tako lahko vplule v slovensko morje, ne bi pa se smele gibati ob obali. Poudaril je tudi da bi Slovenija lahko to spremembo zakonodaje sprejela če bomo povabljeni v NATO in če bo NATO takšno spremembo zahteval.
Jelko Kacin iz LDS je na to odgovoril z vprašanjem zakaj bi si morali slovenski državljani jedrske ladje ogledovati v tržaškem namesto v koprskem zalivu.
Mater, a so vojaške ladje Disneyland ali kaj???

Da ne govorim o Beblerjevih izjavah, Ruplovih izjavah, itd., ki kažejo skrajno nedemokratičnost naših politikov.

poweroff ::

Oh, Thomas: Levičarske radikalce vodi eno nerazumljivo sovraštvo in zavist. Potem si pa kar nekaj zmišljujejo.

Tole pa pravita TVOJ Bebler:
Anton Bebler v Mladini, št. 11 iz dne 18. 3. 2002 v pismih bralcev v prispevku "Post scriptum" na straneh 6 in 7 polemizira s trditvami Vlaste Jalušič. Takole pravi:

"Njena druga neresnična trditev je, češ da sem zanikal obstoj resnih in kompetentnih nasprotnikov vstopa Slovenije v NATO. Tega nisem nikoli izrekel in ne zapisal. Dejansko si predstavljam več možnih motivacij za nasprotovanje članstvu RS v NATO. Kategorije možnih intelektualnih nasprotnikov se pogosto medsebojno prekrivajo - radikalni pacifisti in okoljevarstveniki (zeleni), kulturniški amerikanofobi, nasprotniki potrošništva, protiglobalisti, anarhisti, neomarksistični dogmatiki, protizahodnjaki, protikapitalisti, protiimperialisti, člani Nove stranke in Komunistične partije Slovenije, ksenofobi, šovinisti, nacionalisti, zaplotniki, obrambni varčneži ali zastonjkarji, avstrofili, rusofili, srbski nacionalisti, srbofili in opozicionisti kar tako, oziroma iz principa. Njihovo skupno število je skromno, nekateri izmed njih pa so zelo glasni."

Pisanje je zgovorno samo po sebi.

... in TVOJ Rupel:
dr. Dimitrij Rupel: Pritožba na napačni naslov, ki ga je dr. D. R. 18. marca objavil na spletnih straneh MZZ:

"Bistvo (soočenja mnenj za in proti vstopu v NATO v parlamentu, op. p) je bilo v demonstraciji enodušnosti slovenskih državnikov in v možnosti, da v svetišču slovenske demokracije nastopijo tudi nasprotniki. Če je kdo pričakoval, da bo s samim vstopom v prostore parlamenta in z nastopom v okviru »javne predstavitve mnenj« mogoče neposredno, v konfrontaciji z državnim vrhom, revidirati veljavno zunanjo oz. obrambno politiko, se je seveda zmotil. Zaenkrat je za poslansko mesto potrebno kandidirati in dobiti ustrezno število glasov."


Nasprotniki so torej lahko veseli že zato, ker so lahko vstopili "v svetišče slovenske demokracije", njihova mnenja pa seveda niso upoštevanja vredna če so v nasprotju z "veljavno zunanjo oz. obrambno politiko". A je to demokracija???
Gre pač za poiskus onemogočiti dvig kakršegakoli kritičnega glasu slovenske javnosti.

Da te še enkrat citiram: ne se duvat če nimaš podatkov :D :D :D

Thomas ::

Res nimam podatkov, odkod tako nasprotovanje vključitvi v NATO. Po mojem gre za nekakšno modno muho. Podobno kot pri antiglobalizmu. Zakaj takšno nasprotovanje? Trezen razmislek pač zagotovo da drugo, nasprotno smer akcije.

Ali pa vem ... In tega da morda vem, se še najbolj bojim.

Vsake toliko časa grejo pač dogodki v iracionalno smer. Množicam se priljubi nekaj, kar sploh ni v njihovem interesu.

Recimo revolucija. Okuži jih ta mem - in gredo v stampedo. Bolj je ideja butasta - z večjim veseljem in večji odstotek.

Se bo zgleda treba s tem soočiti. Burekarji so pred vreliščem.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

.:joco:. ::

Mah dej, revolucije se v svetu dogajajo, ko gredo stvari v napačno smer, ko ima oblast v rokah le peščica ljudi.
A zdej boš pa reku, da je dva miljona ljudi na protestu v Italiji blesavih. Blesavi so tisti, ki tega ne vidijo. Zdrava globalizacija je dobra, ne pa takšna kot se dogaja zdaj. Poglej malo zgodovino, kdaj so se dogajale največje revolucije in obrati v zgodovini? Takrat ko se je dogajalo to, kar se dogaja zdaj.

12% proračuna je bush januarja predložil predlog kongresu, da bi šlo za vojsko, čist tko.
Ma ne moreš z glavo skozi zid. Thomas, po svoje se mi smiliš, ker vsemu temu verjameš. Veliko je še takih ljudi. Ki ne vidijo. Gospodarski razvoj je bil največji od druge svetovne vojne do 80 let. Zdaj je prišlo obdobje recesij. In če se kdo tam zgoraj ne bo spomnu, da tko ne more it naprej, bo šlo vse po gobe...

cahahopie ::

NATO ni tako zelo potreben za našo državo, če že rijemo vanj je to bolj statusnega pomena, kot pa obrambnega. Zlo hecn zgleda... Slovenija na eni in ZDA na drugi...vau! Mi smo pa prava velesila.:D

Upam in tudi verjamem, da bomo uvedli profesionalno vojsko zato... kdo bo hotel v armijo se bo mogel zavedat, da se bo lahko znašel sred Afrike al Afganistana.... in tako nas smrtnikov.. to ne bo bohvekako otežilo. Proizvodnja orožja v Sloveniji bo stagnirala kot zdaj, ker pač Američanom ne bo všeč konkurenca. Bomo pa vsaj dobival fine Humerje po nižji ceni. Verjetnost, da bi nam sezidal kakšno vojaško letališče... je bolj malo verjetno, ker je blizu Italija. Če pa že... pa bo bolj trpelo lokalno prebivalstvo. Sicer pa gre napredek naprej, zato pomoje ne bo večjega bobnenja po zraku.
Obstaja še samo možnost nevarnosti pred kakšnimi arafati in bin ladni, ki bi terorizirali našo deželo, ker smo pač v patku NATO.

Men je čist ravno! Je bolj EU pomembna. Ta pa ima zopet pluse in minuse kot sami veste.

Thomas ::

Ne, najprej peščica intelektualcev zaseje seme upora. Potem se zgodi revolucija. Ki ponavadi pomeni korak nazaj. Pa ne, kadar bi bile zadeve brezupne. Pač pa kar "ciklično".

Danes (upam) pogojev za revolucijo sicer ni - uporništvo brez razloga pa se utegne še razširiti.

Podatki, kot tale o "12% za vojsko" so nekakšna spremljevalna folklora dezinformacij. Tudi teorija o obdobju "recesij zadnjih 20 let" je ena taka.

Izzivam te, da te dve trditvi dokažeš. Ker jest točno vem, da sta popolnoma napačni.



Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

burekar ::

Thomas:
Spet se izogibaš vprašanju na vsak možen način. STANDARD JE PADEL. Je to tak težko razumet. A ti res ni to jasno? Jaz tesprašujem zakaj je padel? Zarad komunistov???

Thomas ::

KJE je padel standard Burekar? Komu? Ameriškemu srednjemu razredu? Kdaj? V primerjavi z kdaj? Koliko?

:O
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

.:joco:. ::

Poglej kakšne klatiš. revolucija je korak nazaj ???????????????????????
Vsaka revolucija, upor, "vojna", protest, kar koli, je lahko le korak naprej. Tako je vedno bilo, tako vedno bo. Poglej že sam pomen besede revolucija (prenoviti) pove vse. A zdej boš pa reku, da je industrijska revolucija korak nazaj?????????????? Pa francoska revolucija???????????? Res pa je, da je ponavadi ravno na prehodu malo slabše. Se pravi preden bo boljše, bo slabše. To vejo že psihologi.

Glede mojih prejšnjih izjav. Hmmm, si me ujel. Ne morem ti jih dokazat, ker nimam nobenega pisnega vira. Pa tudi če bi ga mel, to ni dokaz. Lahko ti samo povem, da je bilo to v poročilih in Studio city-ju. Samo če smo že pri tem kdo mora kaj komu dokazovati, pa ti meni dokaži, da Amerika ne daje 40% proračuna za vojsko! Pa dokaži, da so bili Američani res na Luni! Pa dokaži, da tvoj sosed ni pametnejši od tebe! Kar se mene tiče, ti lahko samo povem kar sem slišal, videl, čutil, vohal, okusil in mojo interpretacijo le tega. Da je pa največji gospodarski razvoj bil po vojni, pa vprašaj ekonomiste. (pa upam da gospodarskega razvoja nisi zamešal z tehničnim napredkom).

Thomas ::

Tole lajno o koristnosti družbenih revolucij smo se naposlušali. Ampak kakšna hudiča je bila ta koristnost pri Oktobrski revoluciji - mi povej!

Pa tudi bilanca francoske je kaj klavrna. Milijone mrtvih po Evropi.

Seveda pa je to za revolucionarje postranska stvar.

Resnična in produktivna revolucija je tehničnoznastvena. Ta izboljšuje življenje ljudi že skozi.

Revolucija - ali državljanska vojna - je pa večinoma le zlo.

> Glede mojih prejšnjih izjav. Hmmm, si me ujel. Ne morem ti jih dokazat, ker nimam nobenega pisnega vira.

Seveda ga nimaš. Govoriš kar v tri dni.


Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

.:joco:. ::

No pri zgodovini vem mnogo dejstev, ampak malo bolj površno, vem pa da je oktoberska revolucija v franciji za mnoge zgodovinarje konec srednjega veka. Vem tudi, da je šlo nekaj v zvezi z davki in oblastjo in se je to pol popravilo. Seveda, je šlo najprej korak nazaj, potem pa tri korake naprej. Kako pa misliš, da se stvari spreminjajo, kar same od sebe? Vedno je tako. Pa ne ti meni kdo govori tja v tri dni. Ne vem če je kongres sprejel Bušov predlog, sem pa 100% da ga je predložil!!!!!! Pa zdej se bomo pa tko šli? Pa ti meni dokaži vse kar si povedal!

Sicer pa ti tudi dokazuješ, da so ti stvari bolj malo jasne. Ne rečem, da o tem vem največ, vem pa veliko in sem se pogovarjal že z več ljudmi. Sploh pa kaj ti pove, da so proti vstopu slovenije v NATO večinoma višje izobraženi in premožnejši Slovenci? Pa ne mi spet z dokazovanjem, če mi ne verjameš se sam pozanimaj!

.:joco:. ::

Pa še to, državljanske vojne:
Osamosvojitev Slovenije
Konec suženjstva v Ameriki
...
Katastrofa?:\\


Sicer pa se mi malo mudi, bomo jutri naprej!

Thomas ::

> vem pa da je oktoberska revolucija v franciji za mnoge zgodovinarje konec srednjega veka

Pojma nimaš miško! Oktobrska revolucija je bila V Rusiji več kot 100 let kasneje.

To pove vse o tvojem znanju - ne se trudit naprej! :)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
««
«
1 / 7
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Podpirate vstop Slovenije v EU in NATO? (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Loža
48021248 (16721) Vlady
»

Slovenski NATO lažnivci (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Loža
58522210 (16145) OwcA
»

Tudi ženske obvezno v vojsko (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
785776 (4417) ||_^_||
»

NATO - we are on! (strani: 1 2 3 411 12 13 14 )

Oddelek: Loža
67425698 (18892) Pepe
»

NATO-pro,contra (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1117814 (6355) freserovski

Več podobnih tem