»

Ko ima policija težave, SOVA priskoči na pomoč

Slo-Tech - Osmega decembra 2005 je Ustavno sodišče RS izdalo odločbo Up-412/03-21 iz katere izhaja, da je SOVA leta 1996 nezakonito prisluškovala posamezniku. Ustavno sodišče je namreč ugotovilo, da: "dejavnosti SOVE ni mogoče razumeti kot zakonito tehnično pomoč na podlagi 142. člena ZKP".

Za kaj konkretno gre?
Pritožnik je bil najprej osumljen, nato pa tudi obsojen za kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa z mamili. Njegov zagovornik je trdil, da so kriminalno dejavnost izzvali tajni policijski sodelavci, tajno snemanje telefonskih pogovorov naj bi se začelo šele nekaj časa po pridobitvi odredbe (v vmesnem času nekaj pogovorov iz katerih naj bi bilo razvidno izzivanje kriminalne dejavnosti ni bilo posnetih), prisluškovanje in snemanje telefonskih pogovorov pa je izvajala SOVA, čeprav bi ga morala izvajati policija. Prisluškovanje naj bi se izvajalo na način, ki naj bi omogočal zlorabe (npr. montaža, brisanje, vnašanje novih besedil), obramba pa v nasprotju s tožilcem ni mogla...

111 komentarjev

Novoletna darila za vse "paranoike"

Slo-Tech - Ob iztekajočem letu vas bodo gotovo razveselile nekatere novosti iz področja varstva zasebnosti. Sredi decembra je izšla nova različica programa TorCP. Gre za programski paket, s pomočjo katerega lahko enostavno upravljamo Tor odjemalca ali Tor strežnik. TorCP (Tor Control Panel) je trenutno na voljo le za okolje Windows, omogoča pa enostavno nastavljanje in upravljanje točke v Tor omrežju. Tako lahko s klikom miške vključite svoj lasten Tor strežnik, podobno enostavna pa je tudi njegova konfiguracija. Seveda pa je TorCP uporaben tudi če uporabljate samo Tor odjemalca, saj omogoča lažjo namestitev in nadzor nad...

9 komentarjev

Stanley, Zmagovalec letošnjega DARPA Challenge

Wired News - DARPA Challenge je tekmovanje, kjer morajo avtonomna vozila, brez posredovanja človeka prevoziti 131 milj dolgo pot čez vojaški poligon v puščavi Mojave. Zmagovalec domov odnese ček za 2 miljona dolarjev.

Po lanskem polomu, ko nobena ekipa ni zvozila niti prvega kilometra proge, so letos poleti do cilja prišla 3 vozila od 23-ih. Zmagala je ekipa stanfordske univerze, s časom 6 ur in 53 minut. Na spodnji sliki je zmagovalec Stanley, modificiran Tuareg, z vso elektronsko kramo, ki je poskrbela, da ni zašel s poti.Pri Wired so spisali odličen članek o zmagoviti ekipi. Vsekakor zanimivo branje, ter dober vpogled na avtomobilsko prihodnost.

20 komentarjev

Nova luknja v Windowsih povzroči Infocon Yellow

SANS Institute - SANS Internet Storm Center je iz zelene spremenil trenutno stanje varnosti na spletu v "Infocon Yellow" kar ne storijo ravno za vsako malenkost. Tokrat se težava nahaja v Windows Graphics Rendering Engine-u, ki omogoča zaganjanje zlobnekode™ vsebovane v .wmf datotekah, katere naš preljubi Internet Explorer poganja tako samodejno, kot vam denimo prikazuje slikovne datoteke .jpg. To pomeni, da vas lahko okuži že zgolj obisk strani, ki prikaže datoteko s končnico wmf ali, če imate nameščen Google Desktop (ki uporablja IE pogon), celo odpiranje mape v kateri se nahaja okužena datoteka oz. celo prenos datoteke v DOS oknu z ukazom wget, kajti Google Desktop pri teh operacijah že prebere meta podatke okužene datoteke, kar pa je dovolj za okužbo sistema.

Rešitev je k sreči preprosta in čeprav se je uporabnikom Firefoxa ni potrebno posluževati, ker trenutno najpopularnejši alternativni brskalnik za razliko od bratca IEja nima pretiranih ambicij samodejnega poganjanja zlobnekode™, vseeno...

67 komentarjev

Digitalne pravice

več strani - Kot smo na Slo-techu že poročali, se trenutno v svetu glede pravic uporabnikov informacijske tehnologije oblikujeta dve smeri. Američani bi želeli snemanje medijskih vsebin preprečiti, Francozi pa razmišljajo celo o sprejemljivosti p2p prometa za osebno rabo. Podobno pot kot Francija je ubrala tudi Avstralija.

Po poročanju Inquirerja naj bi avstralski parlament sprejel zakon, ki bi dovoljeval snemanje televizijske zaščitene vsebine za lastno uporabo, prav tako pa prenos vsebine avdio nosilcev na drug nosilec. Kot pravi tiskovni predstavnik vlade, gre za iskanje ravnotežja med pravicami uporabnikov in zaščito lastnikov pravic. Zanimivo je tudi, da je predlog, da bi (kot recimo v naši človeku prijazni državi) uvedli davek na prazne nosilce in predvajalnike, propadel.

Športniki se zaradi davkov selijo v Monako. Se nam obetajo še selitve zaradi liberalnosti (zdrave pameti) vlad?

12 komentarjev

Česa se boji Striček Sam?

The inquirer - Resnica. Tako močno orožje, tako dobro sredstvo izsiljevanja, po drugi strani pa veliko breme, če jo je potrebno držati zase. Resnica, ki je sodobna družba skoraj ne pozna več v pravem pomenu besede in resnica, ki jo ustvarajo (po novem tudi pri nas od vlad nadzorovani) mediji. In resnica, ki pride od "malih" ljudi, ki so in medias res. Takšnih resnic se boji tudi ameriška vojska.

Kot poročajo pri Poizvedovalcu, so vrhovi ameriške vojske ugotovili, da blogi njihovih vojakov na kriznih žariščih rahlo odstopajo od "resnice", ki jo ostalemu svetu prikazujejo mediji. Kot poročajo, je v teh zapiskih možno prebrati, da vse le ni črno-belo, preko blogov pa naj bi prišle na dan tudi informacije zaupne narave. Da bi preprečili izdajanje informacij, pomembnih za državno varnost, so pri vojski sprejeli odlok, ki terja, da informacije, ki jih v javnost pošljejo njeni uslužbenci, prestanejo preverjanje primernosti. Vsekakor, zelo demokratično...

Novica (razmišljanje) je zgolj informativne...

56 komentarjev

ATI R580 = X1900?

The inquirer - The Inquirer špekulira, da naj bi prihajaoči R580 popolnoma zamenjal R520 (X1800) serijo grafičnih kartic. Prišel naj bi v treh različnih verzijah, X1900XL, X1900XT ter X1900XT CrossFire edition (Master kartica, potrebna za pravilno delovanje CrossFire načina).

Špekulira se tudi, da XL verzije sploh ne bo, temveč bo njeno mesto zasedla X1900XT. Se sprašujete, kaj se je zgodilo s tremi verzijami kartice? Ne skrbite, X1900XT v tem primeru ne bo najhitrejša, temveč zaenkrat najpočasnejša kartica iz kraljeve družine, status najhitrejše pa bo uživala X1900XTX. X1900XTX CrossFire edition naj bi prav tako bila rahlo počasnejša od običajne verzije, za koliko pa se še ne ve. Demo kartice so uporabljale PCB All-In-Wonder kartic, torej bodo kasneje izšle še kartice z VIVO zmožnostmi. Na njih so počivali 1,26 ns GDDR3 moduli, enaki tistim na GeForce 7800GTX 512 MB karticah. Oglejte si izvorni novici na Inquirerju ter skopirana obnova na Neowinu.

R520 je v omejenih količinah komajda...

32 komentarjev

Intervju o združitvi nVidiie in ULi Electronics

Neowin - Niti dva tedna ni minilo od združitve teh dveh izdelovalcev veznih čipovij, pa so na Firing Squadu že zaslišali Drewa Henry-ja, direktorja proizvodnje veznih čipovij pri nVidii. V intervjuju so ga povprašali o razlogih ter posledicah nakupa, ki bo nVidii nedvomno prinesel mnogo novih tehnologij, kaj pa se bo zgodilo z ULi-jem, pa bo povedal le čas.

Anandtech.com

Morda bodo nForce vezna čipovja končno dobila spodobne IDE krmilnike

4 komentarji

Adieu Intel Inside?

vir: Neowin
Neowin - Legendarni zaščitni znak večine ohišij, v katerih tiktakajo Pentium in Celeron procesorji, Intel Inside, se po šestnajstih letih poslavlja. Govorice o tem se širijo že od novembra, govorijo pa, da Intel za začetek januarja pripravlja novo oglaševalsko kampanjo, v sklopu katere bodo spremenili svojo zunanjo podobo. Pa počakajmo še en teden.Bo Intel uporabil že predstavljene logotipe ali so naredili popolnoma nove? Bomo videli.

19 komentarjev

Projekt Galileo globoko v teku

vir: BBC
BBC - Medtem ko Evropa pospešeno gradi svoj ekvivalent ameriškemu sistemu za globalno pozicioniranje ( GPS), so si na BBC ogledali, čemu sploh potrebujemo še en tovrsten sistem in kaj nam bo napram ameriškemu ponudil.

Galileo bo sestavljalo 30 satelitov, ki bodo Evropo stali okrog 3,2 milijarde evrov. Prvo plovilo s potrebnimi deli za sestavo tega sistema bodo izstrelili jutri, naslednje mu bo sledilo za novo leto, delujoč sistem pa lahko pričakujemo do konca leta 2010. Najpomembnejša razlika v primerjavi z ameriškim sistemom je dejstvo, da je GPS vojaški sistem, brez zagotovil in garancije za delovanje, medtem ko bo Galileo evropski lastni civilni sistem, na katerega se bo vsakokrat moč zanesti.

Galileo bo...

24 komentarjev

Anualno sentimentalno

Slo-Tech - Na današnji dan pred šestimi leti sem se zvečer povezal na internet preko Arnesa z okoli 48 kilobiti na sekundo. Brskal sem po takratnih forumih, in na en3m od njih videl povezavo do spletne strani Slo-Tech. Na njej je bila množica člankov (ki jih lahko preberete še danes) o raznih metodah hlajenja računalnika, navijanja, in o raznih stvareh, za katere je bilo moji družini še nekaj časa žal, da sem kliknil na to povezavo [:D]. Seveda sem pred 31.12.1999 že imel zvrtane tri luknje v ohišju. Vsako je krasil ventilator.

Zanimivo je skozi današnje oči opazovati, kako je stran rasla in se razvijala skupaj z nami. Ko si star 16 let, ni lepšega občutka kot vlagati enormne količine časa v nekaj, kar se ti povrne tisočkratno (razen finančno, a finance niso bit Slo-Techa). Šola? Postranska dejavnost [:)].

Leta so minevala. Slo-Tech je rasel. Najprej forum, nato domena, kasneje nov design, ki ga po petih letih gledate še danes. K Slo-Techu je prispevalo ogromno število ljudi in vsakemu...

111 komentarjev

Iskanje zvezd za lenuhe

CNet - Amaterski opazovalci nočnega neba naj bi, če sodimo po poljudnoznanstvenih oddajah, znatno prispevali k novim odkritjem. Mimogrede, za vse vas, ki imate tovrstne ambicije, po novem ponujajo tudi posebne opazovalske stole.

Večina dosedanjih amaterskih teleskopov deluje tako, da se s pomočjo računalnika usmerjajo proti želenim planetom, zvezdam, ozvezdjem in galaksijam, pri Celestronu pa so si teleskop zamislili na ravno obraten način. Njihov nov izdelek omogoča, da skozenj pogledamo v nebo, pri čemer nam naprava pove, kam gledamo. Model Skyscout to naredi z vgrajenim GPSom, senzorji za x,y in s komponente ter bazo s 6K+ podatki. Ima tudi utor za SD spominsko kartico za nalaganje dodatna pojasnila.

Verjetno se bo s prodajo te naprave zmanjšalo število prijav opažanj NLPjev. Še resen premislek - Ali ponujajo različice za severno in južno poloblo posebej?

11 komentarjev

Gigabyte i-RAM 2

VR - Zone - O Gigabyte-ovem i-RAM-u smo že obširno poročali. Gre za napravo, ki se obnaša podobno kot trdi disk. Namesto iz magnetnih plošč se podatki prebirajo iz spominskih modulov.

Kljub temu, da i-RAM nikoli ni bil dobavljiv v večjih količinah, niti ni segel do srca (in potem v denarnico) navdušencev, Gigabyte že pripravlja naslednika. I-RAM 2 bo namesto DDR uporabljal DDR2 module, bistven je preskok na SATA II vmesnik (iz SATA I), v nedrje pa bo naprava lahko sprejela osem modulov, s skupno kapaciteto 16 GB. Prav tako ne bo več v obliki PCI kartice, pač pa kot zunanja enota, ki se bo dala po želji namestiti kot 5,25 inčna enota.

Cene niso znane, uradna predstavitev je predvidena za februar 2006.

18 komentarjev

Glasbeni založniki kršijo pravice potrošnikov?

Reuters - Skoraj dolgočano je že omeniti, da so proti Sony BMG vložili novo obtožnico. A je tu še nov zaplet in nova imena. Warner music group je prejel sodni poziv s strani New Yorškega glavnega tožilca. Narava poziva še ni popolnoma jasna. Predvideva se, da naj bi se založniki zarotili in dogovorili za minimalne cene, ki bi jih zatevali od legalnih P2P strani. Steve Jobs je to že pred meseci nakazal, ko je glasbeni industriji očital, da je postala prepohlepna.

Pri tem morda ni zaman omeniti, da se ZDA in ostali svet ne strinjajo popolnoma glede P2P sharinga. Kanada je tako že ubrala drugačno pot in podobno naj bi si izbrala tudi Francija.

Še kratek dokaz "pomembnosti" iPoda.

13 komentarjev

Western Digital Raptor 150GB?

Western Digital Raptor 150GB

Slo-Tech - Bralci naše strani dobro poznajo hitre WD-jeve diske iz serije Raptor. Kljub hitrosti, še posebej večjega brata (74GB), smo vedno pogrešali večje kapacitete, saj so danes diski velikosti 160 GB nekaj najbolj običajnega pod soncem.

To se utegne spremeniti. Na iskalcu cen Geizhals lahko zasledimo ponudbo za novega Raptor-ja, velikosti 150 GB. Dostopni čas diska je 4.5 ms, podpira tehnologijo NCQ, uporablja SATA II vmesnik, predpomnilnik je povečan na 16 MB, 10.000 obratov na minuto seveda ostaja. Vse našteto naj bi pripomoglo k naslovu najhitrejšega trdega diska s SATA vmesnikom. Cene se zaenkrat gibljejo okrog 320 Evrov.

Če je...

50 komentarjev

NetBSD 3.0 je končno izdan!

OSNews - Po šestih RC različicah je NetBSD končno izdal verzijo 3.0. NetBSD nadaljuje svojo tradicijo izboljšavami stabilnosti, varnosti,... poleg ostalih platform sedaj podpira tudi 2 novi platformi in sicer: iyonix in hp700.

Knjižnice jedra in orodja lahko sedaj podpirajo datotečne sisteme velikosti večje od 2 terabajtov in podpora Xen 2.0 nudi gostovanje več navideznih serverjev na enem samem računalniku.

Preden si ga pretočite si oglejte seznam sprememb.

1 komentar

Wikipedia uvedla novo zaščito pred vandalizmom

Slashdot - Wikipedija je ta teden uvedla svojo novo zaščito pred spletnim vandalizmom, ki se pojavlja na Wikipedijinih straneh z občutljivejšo vsebino. Teh zaščitenih strani tako ne bo mogoče več prosto urejati; to možnost bodo imeli le dlje kot štiri dni registrirani uporabniki Wikipedije, dočim jih bodo neregistrirani uporabniki lahko le brali.

Uredniki poudarjajo, da bodo pri uporabi tega ekstremnega ukrepa sila previdni in da ga bodo uporabili zgolj v boju zoper vandalizem na že oskrunjenih straneh. Vsebin, ki še niso bile tarča vandalizma, ta zaščita ne bo prizadela. Trenutno so s to tehnologijo zaščiteni članki o ameriškem predsedniku, Hitlerju in Jezusu, v prihodnosti pa kaže pričakovati še kakšnega.

43 komentarjev

Predstavili zmogljivejši avtopilot

CNet - V New Yorku, točneje na letališču John F. Kennedy, so danes predstavili izpopolnjenega avtopilota, ki je s pomočjo GPSa sposoben slediti kompleksnejšim potem kot dosedanji, ki so sposobni leteti le naravnost ali v rahlem zavoju. Tako sta v predstavitvenem letu Federal Aviation Authority* dve letali avtomatsko sledili vodotoku reke Potomac River, ki se drugače v dobrem vremenu prav tako uporablja za vizualne prilete do letališča.

Novemu avtopilotu je ime RNP (Required Navigation Performance), njegove prednosti so predvsem možnost letenja kompleksnejši priletnih poti z obstoječimi napravami, ki so se do sedaj lahko izvajale le v vizualnih meteroloških pogojih ( Visual Meteorological Conditions). Druga prednost je v stroških razvoja posameznih priletnih procedur, dosedanje se namreč naslanjajo na radijsko navigacijska sredstva na tleh (kako izgledajo priletne procedure za Brnik, si lahko ogledate v tem PDF dokumentu, ki je del Slovenskega AIPja). Sistem bo postal operativen...

85 komentarjev

Naredite si pred kopiranjem zaščiten CD

Slo-Tech - Alex J. Halderman je na blogu Freedom to Tinker objavil članek z naslovom Kako narediti svoj CD zaščiten pred kopiranjem. Navodila so spisana za uporabnike programa Nero za Windows.

Navodila so zelo preprosta, potrebujete pa dva prazna CD-ja ter seveda (svoje) sklabe, ki jih želite zapeči na CD.

1. Najprej zapečete navaden CD, vendar CD-ja ne smete zaključiti (opcija "Finalize disc" mora ostati izključena).

2. Nato na CD zapečite podatkovno sejo, pri čemer mora biti vključena podpora za več sej (Start Multisession disc vključeno), v zavihku ISO pa pod Data Mode izberite "Mode 2 / XA". Posnamete lahko kakršnekoli podatke, recimo kopijo Zakona o avtorski in sorodnih pravicah

3. S programom CloneCD naredite sliko zapečenega CD-ja (CD "zripajte").

4. Dobili boste tri datoteke s končnicami .CCD, .IMG in .SUB. Datoteko .CCD odprite s programom Notepad in njeno vsebino skopirajte v pripravljeni spletni obrazec, naložite na stran, kjer se pretvori in pretvorjeno vsebino shranite...

23 komentarjev

Izšel OpenOffice.org 2.0.1, na voljo tudi poslovenjen paket

OpenOffice.org Slovenija - Osem tednov po splavljeni različici 2.0 je izšla nova verzija odprtokodnega programskega paketa OpenOffice.org 2.0.1, ki je zelo dobra brezplačna alternativa MS Pisarni (MS Office).

Poleg odpravljenih hroščev in nekaterih novih možnosti, je novi OpenOffice.org 2.0.1 odslej na voljo tudi v slovenskem jeziku! Več informacij in dolpoteg slovenske verzije je mogoč na uradni strani.

15 komentarjev

Modificiranje Xbox360 ne bo več dovoljeno?

Reuters - Jason Jones (34), Jonathan Bryant (44) ter Pei "Patrick" Cai (32) so v ZDA obtoženi, da so prodajali modificirane konzole Xbox360 in s tem omogočili uporabo piratiziranih iger. S tem so kršili Digital Millennium Copyright Act in jih čaka do 5 let dolga zaporna kazen. Agenti v krinki so namreč od obtoženih za 265 USD dobili modificiran Xbox360 s trdim diskom velikosti 250Gb in 77 prednaloženimi igrami.

Očitno ta novica še ni dosegla engadget, ki na svoji strani predstavlja prvi del napotkov, kako je moč v konzolo vstaviti iPod dock.
Niti to ni zaustavilo nizozemskih hekerjev, da ne bi razbili zaščito konzole.

V vsakem primeru velja opozorilo: "Domači mojstri pazite se."

49 komentarjev

Analogno - Hollywood sovraži, Kongres bo ukinil (TV)

Slo-Tech - Holivudski studiji so v okviru boja proti piratstvu podali nov predlog omejitev in prepovedi. Zadevo so poimenovali Digital Transition Content Security Act, omenjeni zakon pa naj bi zamašil t.i. "analogno luknjo". V primeru, da bo predlog zakona sprejet v predstavljeni obliki, bodo napravice, ki konvertirajo analogni signal v digitalnega kmalu prepovedane ali omejene. Tako naj bi bili digitalni snemalniki z analognim vhodom omejeni na snemanje do samo 90 minut (v primeru avtorsko zaščitene vsebine). V napravah pa bo morala biti minimalno podpora dvema zaščitama: VEIL - Video Encoded Invisible Light in CGMS-A - Copy Generation Management System Analogue.
Vir: C Net

Po drugi strani pa so v nižjem predstavniškem domu kongresa* v ponedeljek že sprejeli dopolnilni zakon, ki določa prehod ZDA na HD-TV s 17. februarjem 2009. Pri tem so zelo netipično ameriško odobrili 1,5 milijarde USD, s katerimi naj bi ljudem pomagali pri nakupu pretvornikov iz HD-TV v stari TV signal in s tem...

38 komentarjev

Našli razbitine BEAGLE 2 na Marsu

Reuters - Raziskovalno plovilce Beagle 2 naj bi pristalo na Marsu za božič leta 2003, a so žal izgubili kontakt z njim 19. decembra 2003. K sreči evropska izguba ni spravilo NASE v obup in so že v sklepni fazi priprav za misijo k Plutonu in njegovemu mescu.

Danes po skoraj dveh letih, jim je s pomočjo Mars Global Surveyorja uspelo najti razbitine plovila poimenovanem po Darwinovi ladji, ki naj bi nesrečno zadelo steno kraterja in se zaustavilo v njegovi sredini. Ker je bilo zamišljeno, za "pristanek" na vodoravnih tleh, je bilo to za sondo usodno. Če bi pristala samo meter bolj naprej bi pristanek verjetno preživela. Več fotografij si lahko ogledate na domači strani Beagle 2.

Škoda. Delujoči Beagle 2 bi zagotovo pripomogel v temi 50let laži in norčevanja!!!odgovor je tukaj"v vesolju nismo sami

13 komentarjev

Novosti s področja trdih diskov

TweakNews.net - Seagate in Maxtor sta danes naznanila, da se bosta podjetji združili. Hlače v tej združitvi nosi Seagate. Po končani združitvi bo skupno podjetja 84% v lasti Seagateovih delničarjev in 16% Maxtorjevih. Skupna vrednost transakcije je skoraj 2 miljardi ameriških zelencev, ki bo v gotovini potekala le v malce manj kot sedmini te vrednosti. Veseli dogodek se bo zaključil v prvi polovici naslednjega leta.

Vodeči Seagata, Bill Watkins, ob tem najavlja, da bodo s sinergijo obeh podjetij lahko znižali proizvodne stroške, ustvarjali še bolj inovativne proizvode in tako ponudili še bolj konkurenčne cene svojih proizvodov.

Tretji proizvajalec računalnikov na svetu, kitajski Lenovo (pred tem IBM), si je za nadaljno rast na tržišču izborilo Williama Amelia, dosedanjega vodjo Della za območje Azije in Pacifika. Vodilni v prodaji PC-jev tako ostaja Dell z 18% tržišča, HP mu sledi s 16%, Lenovo pa s 7,7%.

26 komentarjev

6800 GS na AGP vodilu jutri na policah trgovin

ComputerBase - Na iskalcu cen Idealo.de se je pojavila kartica Geforce 6800 GS, seveda z AGP vmesnikom, saj so PCIe izvedenke te kartice že nekaj časa na voljo tudi v naših trgovinah.

Iz specifikacij v trgovinah je razvidno, da bo kartica opremljena z dvema DVI izhodoma, nosila pa bo 256 MB RAM-a. V tujini jo bodo na začetku ponujali za približno 245 Evrov.

Še povezava do izvorne novice: klik!

21 komentarjev

Resnica o Suprnova.org

Slashdot - Sloncek je po enem letu molka končno razkril resnico o dogodkih, ki so vodili k zaprtju - največje strani z bittorrent povezavami Suprnova. Poroča, kako so nekega dne na njegova vrata potrkali slovenski policisti in mu zasegli 2 računalnika in kup ostale opreme. Sledilo je pol leta vlačenja po slovenskih sodiščih, dokler naši vrli organi postopka niso ustavili in mu stvari celo vrnili. Ampak najbolje, da si preberete sami.

137 komentarjev

GAIM 2.0.0 prihaja

Source Forge - Včeraj je luč sveta ugledala najnovejša verzija GAIMa, poleg mirande enega najpopularnejših odprtokodnih instant messaging programov. Na verzijo 2.0.0 bo sicer treba počakati še kak mesec, uporabnikom pa je že na voljo prva beta verzija, ki zaenkrat izgleda precej stabilno. V primeru, da se jo boste namenili preizkušat, raje za vsak slučaj shranite nastavitve v direktoriju .gaim. SourceForge ima te dni probleme z dostopnostjo, tako da lahko zadnji CVS build poiščete tukaj.

Again, this is a beta release and should not be used by those with a heart condition, if you are pregnant, or if you are under the age of 8. Side-effects include awesomeness, dumbfoundedness, dry mouth and lava. Consult your doctor to find out if Gaim 2.0.0beta1 is right for you.

71 komentarjev

Nanooklep

Slashdot - V našem drugem članku o nanotehnologiji smo zapisali, da je uporaba (an)organskih nanomaterialov skoraj neomejena, saj materiali kažejo precej boljše lastnosti kot ti, ki so v uporabi sedaj. Da je temu res tako, priča sledeča novica.

Izraelsko podjetje Isracast je razvilo anorganske fulerene volframovega disulfida. Zaradi lažje obdelave kot jo poznamo pri ogljikovih fulerenih, je raziskovalna skupina naredila večplastne cevke, ki prepletene v mrežo tvorijo material, ki je sposoben zdržati visoke obremenitve. Odpornost kvadratnega centrimetra je kar 250 ton, kar je petkrat več kot pri jeklu, zato bi se lahko sledeča pridobitev uporabljala za izdelavo zaščitne opreme, predvsem neprebojnih jopičev. Ker nanoprodukti izkazujejo tudi veliko manjšo gostoto kot konvencionalni materiali, nosilcu nudijo tudi več udobja. Še klik.

Kot smo napovedali, nanotehnologija prihaja z velikimi koraki...

37 komentarjev

HD-DVD pridobiva?

EETimes - V petek je HP uradno sporočil, da je pristopil k HD-DVD* taboru. Nasprotnega tabora ni čisto zapustil, saj namerava še naprej podpirati Blue-ray**.

Holivudski studiji so se podobno sprva zaobljubili modremu žarku (pravzaprav oba formata uporabljata modri laserski žarek), a na področju osebnih računalnikov je očitno zgodba drugačna. Za vsako modrožarčno enoto mora proizvajalec odšteti 30 ameriških $ in razvijati lastno podporo v Javi. Na drugi strani je pri HD-DVDju vse zastonj, podpora je integrirana v prihajajočo Microsoft Visto. Ker Microsoft dominira na področju OS, proizvajalcem očitno ne preostane velika izbira. Modrožarčnemu taboru tako ostaja zvesta še Apple in Dell.

C net poroča, da je v ozadju še kaj več, kot le Java in pristojbine. HP naj bi se s Sonyem sporekel glede iHD. Tehologijo sta razvila Microsoft in Disney, omogočala pa naj bi interaktivne vsebine. Vse skupaj je malce zamegljeno, saj je Disney v Blu-ray taboru. Toshiba pa je medtem naznanila, da je...

43 komentarjev

Mobilne novice

engadget - Na Consumer Electronic Showu, ki bo potekal od 6. do 8. januarja 2006, bo EPOS predstavil svoj sistem, s katerim je moč pisati na zaslone, ki niso občutljivi na dotik. To so dosegli z bazno postajo, ki je lahko vgrajena v sam mobilnik ali naknadno nameščena kot dodatek, ter pisalom, ki sporoča svojo pozicijo glede na bazo. Sistem si lahko podrobneje ogledate v flash predstavitvi.

Pri Dualcore Technologies so najavili, da jim je kot prvim uspelo združiti PC, ki deluje na Oknih XP, in pametni telefon. Hibrid so poimenovali cPC, njegove baterije naj bi bile sposobne zdržati 8 ur tudi ob uporabi več aplikacij hkrati. Tehnični podatki in ostalo vas čaka tu.

Če nikakor ne morete zdržati brez vašega Gmaila, lahko sedaj dostopate do njega tudi preko mobilnega telefona, stvar se čisto nič presenetljivo imenuje Gmail mobile.

Za vse bolj aktivne je razveseljiva novica, da sta Casio in LG na tržišče poslala mobilna telefona, sicer enojajčna dvojčka, ki sta odporna na vodo. Glede...

8 komentarjev

Enotni daljinski upravljalci

TweakNews.net - Verjetno je kdo od vas že opazil, da daljinski upravljalci vse pogosteje povzročajo težave, saj na področju IR ukazov ni nobenih standardov in se včasih funkcije različnih naprav med sabo neugodno prepletajo (v mojem primeru je ukaz play pri DVD predvajalniku ugasnil TV). Težave se pojavljajo tako med različnimi proizvajalci, kot tudi med različnimi generacijami istega proizvajalca.

Poleg tega, da oblikuje nove standarde HDTV-ja, se je zato HANA (High-Definition Audio-Video Network Alliance) sedaj zavzela tudi za to, da se na področju daljinskih upravljalcev naredi red. Novi standardi naj bi poskrbeli, da bo odslej mogoče:
 • z enim daljinskim upravljalcem dostopati do vseh AV naprav in njihovih vsebin v sistemu, ne glede na lokacijo;
 • novo napravo dodati v sistem z enim samim kablom;
 • deliti vsebine med PC-ji in AV napravami, pri čemer bodo varovani podatki ostali zaščiteni;
 • pregledovanje in snemanje kjerkoli v nepremičnini (do 5+ HD kanalov hkrati).
Vse skupaj zveni všečno, kako...

6 komentarjev

Cenejši Hi-End Teac Esoteric DVD predvajalnik

engadget - Če se vam zdi preveč odšteti 13.000 dolarjev za DVD predvajalnik Teac Esoteric UX1, se vam nasmiha sreča. Podjetje je namreč na tržišče poslalo za polovico in še malo cenejšega brata UX3.

Naprava predvaja formate DVD-Video, DVD-Audio, DVD-R/-RW, Video CD, SACD in CD. Pri ceni $6.000 se verjetno ne gre pritoževati, da ne podpira kodekov, kot sta na primer DivX in MP3. To ni mišljeno sarkastično, saj je naprava namenjena predvsem ljubiteljem zvoka ( audiofilom), ki ne morejo poslušati manjvrednih formatov. Več o njem na (prevedeni) domači strani podjetja.

Za digitialne gurmane must have, za audiofile pa le digitalni kockalizator zvoka. Tisti pravi tako ali tako še naprej prisegajo na klasične gramofone in LP-jke. Da njihova populacija narašča, kaže tudi porast prodaje vinilnih albumov, ki je lansko leto za 38.000.000 kosov presegla...

12 komentarjev

Grafični pogon v Windows Vista ne bo sestavni del jedra

OSNews - Na OSnews poročajo, da jim je Microsoftov infrastrukturni arhitekt Giovanni Marchetti prišepnil, da jedro prhajajočega operacijskega sistema Windows Vista ne bo vsebovalo grafičnega pogona s kodnim imenom Avalon, ali pač. Slednji bo gnan ločeno, izven jedra. Pravi, da so se za to potezo odločili, ker naj bi pri prejšnjih različicah oken grafični strežnik večkrat poskrbel za sesutje sistema. Tako gonilniki ne bodo več šarili po jedru, kar jim bo onemogočilo zrušitev celotnega sistema. Ta poteza bo tako Windows približala operacijskim sistemom Unix, ki imajo grafični strežnik ločen že od vsega začetka.

Uporabniki smo lahko le veseli, saj bo tako možno spisati tudi kak konkurenčni grafični vmesnik, kot jih poznamo že pri Linuxu.

78 komentarjev

Pomagajte k boljšemu Slo-Techu!

Slo-Tech - Pred vami je zadnji sklop anket o prenovi Slo-Techa. Tudi tokrat so zasnovane na rezultatih predhodnih anket in skupinskih pogovorov. Nekateri izmed vas ste podali svoje mnenje, razkrili svoje želje. Preoblikovali smo jih v vprašanja, sestavili v ankete, sedaj pa je odločitev v vaših rokah! Kakšnih sprememb si želite?

Vabljeni k izpolnjevanju:

anketa 1
anketa 2
anketa 3
anketa 4
anketa 5

Še vedno vabljeni tudi k skupinskim razgovorom!

34 komentarjev

Računalniški program, ki bo napovedal uspeh filma

Ars Technica - Profesor Ramesh Sharda iz državne univerze v Oklahomi je napisal računalniški program, ki naj bi napovedal, ali bo nek film uspešnica ali ne. Program upošteva številne parametre, med drugim: oceno, konkurenco s strani drugih filmov ob trenutku izida, moč igralske postave, žanr, posebne učinke, ali je film nadaljevanje, v kolikih dvoranah bo igral ob premieri...

Program napovedi uredi v devet kategorij. Od "flop"-a (polomije), ki zasluži miljonček zelencev, do "blockbusterja" (mega uspešnice), ki studiu pridela 200 miljonov dolarjev prihodka.

Program je testiral na 800 že obstoječih filmih. Neverjetno, ampak program je v 37% pravilno uvrstil film. Preostalih 63% pa je v 75%-ih uvrstil le eno kategorijo višje ali nižje od dejanskega stanja.

Tako so prvi studii že pokazali zanimanje za program in mu obljubili dodatna sredstva, da svoj program še izpopolni. Prav tako podobni programi zanimajo tudi glasbeno industrijo. Kratko bodo spet potegnili filmofili in ljubitelji dobre...

17 komentarjev

Združitev nVidiie in ULi Electronics

Slo-Tech - nVidia je kupila ULi Electronics, družba, ki izdeluje predvsem poceni (a ne slaba) vezna čipovja, tako za AMD kot Intel sisteme. Znani so predvsem kot izdelovalci nadomestnih južnih čipovij za ATI-jevo RDX200 družino veznih čipovij ter veznih čipovij, ki počivajo predvsem na ASRock matičnih ploščah.

nVidia je ULi kupila za okrog 52 milijonov ameriških dolarjev, ta, po svetu znan kot zelo inovativen proizvajalec veznih čipovij, pa bo nVidii prinesla mnogo novih tehnologij, ki bodo uporabne predvsem v nForce veznih čipovjih.

Mnenja o tem nakupu so deljena, nekateri pravijo, da je tako trg izgubil enega proizvajalca več s tem pa se je zmanjšala raznolikost posledično pa se bodo dvignile cene. Spet drugi pravijo, da je bil ta nakup dobra odločitev. Le čas bo pokazal, kaj je ta nakup prinesel, mogoče pa se lahko nadejamo čipovja nForce, ki bodo namenjena predvsem cenejšim računalnikom.

Izvorna novica na Anandtechu in uradna izjava na strani nVidiie.

19 komentarjev

Samouničljiv SMS

Slo-Tech - Podjetje Staellium, ponudnik mobilnih telekomunikacijskih storitev, je začelo tržiti zanimivo inovacijo, povezano s kratkimi sporočili, imenovano samodejno uničljivi SMS. Namesto pravega sporočila tako na naš telefon prejmemo zgolj povezavo do njega, po tem, ko jo odpremo, pa imamo na voljo 40 sekund časa, da ga preberemo, preden se izbriše. Uporabniki zgoraj omenjenega podjetja lahko funkcijo vključijo tako, da pošljejo sms z besedo STEALTH na številko 80880. Pri Staelliumu so precej optimistični, saj nameravajo v kratkem s podobnim varnostnim sistemom opremiti še MMS, elektronska in glasovna sporočila.

As always, should you or any of your IM force be caught or killed, the Secretary will disavow any knowledge of your actions. This SMS will self-destruct in forty seconds. Good luck, Jim.

23 komentarjev

Novi Honda Asimo

TweakNews.net - Z znanstvenofantastičnimi zgodbami sem obseden že od malih nog, tako sem prišel tudi do zgodb Issaca Asimova, ki ga morda poznate kot pisca zbirke novel pod naslovom I, Robot (na teh temelji tudi holivudska uspešnica I, Robot).

Sedaj so roboti naredili majhen korak naprej proti resničnemu svetu in vsakodnevni uporabi, Honda je namreč predvčerajšnjim predstavila Asima druge generacije, prvi je ugledal luč sveta pred 5 leti. Zelo verjetno so ga poimenovali po samem Issacu, pardon, Asimovu. Seveda se je robotek v novi inkarnaciji naučil marsičesa novega, na njegovi domači strani si lahko ogledate propagandne posnetke in tehnične podatke, še več informacij pa vam ponujajo na dodatni informacijski strani.

Elektroluxov Trolobite je verjetno planil proti drevesu in se zjokal. Na drevo namreč ni mogel.

12 komentarjev

Trusted Computing na pohodu

Slashdot - Kot kaže, se anonimnosti zadnje čase slabo piše. Poleg sprejema direktive o obvezni hrambi prometnih podatkov namreč Slashdot poroča o TPM čipu, ki so ga poimenovali kar orwellowski čip.

Za kaj gre?

TPM, oziroma Trusted Platform Module je TC tehnologija, o kateri s(m)o že večkrat pisali. Gre za čip, ki bo vsak računalnik v katerega bo vgrajen, enolično identificiral. Poleg tega bo čip tudi preverjal katera programska oprema teče na računalniku in ali ji lahko zaupa (se pravi ali je ustrezno digitalno podpisana). Povedano drugače: če bo računalnik tekel v tim. TC načinu, potem bo čip poskrbel, da bodo gor tekle samo TC kompatibilne aplikacije. To pa bodo seveda aplikacije, ki ne bodo vsebovale virusov in bodo spoštovale avtorske pravice. Poleg tega bodo spletne strani v prihodnosti vsak računalnik s tem čipom lahko natančno identificirale, s tem pa bodo identificirale tudi njegovega uporabnika.

Na računalnikih s TPM čipom (poleg strojne opreme bo potrebna tudi ustrezna podpora...

245 komentarjev

Sprejeta Direktiva o obvezni hrambi prometnih podatkov

Data Retention Is No Solution - Evropski parlament je včeraj s 378 glasovi za, 197 proti in 30 vzdržanimi podprl direktivo o hrambi prometnih podatkov. S tem je potrdil predlog direktive brez amandmajev, torej različico predloga, ki so mu ostro nasprotovale organizacije za zaščito človekovih pravic in nekateri operaterji komunikacij.

Potrjena direktiva prinaša:
 • obvezno hrambo prometnih podatkov telefonskih in internetnih komunikacij (vključno z naslovi elektronske pošte) ter podatkov o lokacijah mobilnih telefonov;
 • čas hrambe ne bo enak po celotni EU, znašal pa bo od 6 do 24 mesecev, poleg tega pa je dovoljen tudi daljši čas hrambe (Poljska je npr. predlagala 15 let);
 • povračilo stroškov operaterjem nastalih zaradi obvezne hrambe prometnih podatkov ureja vsaka država po lastni presoji;
 • omejitve za katera kazniva dejanja je mogoče shranjene podatke uporabiti niso določene (torej jih bo mogoče uporabiti tudi za boj proti kršitvam avtorske pravice);
 • obvezna bo tudi hramba podatkov o neuspešnih poiskusih...

67 komentarjev

Microsoft + MTV, novi popravki, Office XML

več strani - Microsoft se je z MTV dogovoril za izdelavo storitve za prodajo glasbe, s katero bo MTV konkuriral Applovi storitvi iTunes. Rešitev so poimenovali Urge, vsebovala bo več kot dva milijona skladb in internetni radio. Za uporabo si bo potrebno namestiti novejšo vrazličico predvajalnika Windows Media Player.

Kot smo že vajeni, nam Microsoft vsak drugi torek v mesecu (z redkimi izjemami) postreže z novimi popravki. Tokratna zanimivost je posodobitev Windows Malicious Software Removal Tool, ki je sposoben odstraniti Sonyjev rootkit, o katerem se je pred kratkim veliko govorilo.

Za konec še nekaj tednov stara poslastica: prihajajoč Office 12 prinaša nov format zapisa, ki je poznan po končnici docx. Ta bo vsebino zapisal po standardu XML in ga boste lahko prosto uporabili brez strahu pred kakšnimi patentnimi tožbami.

Hočeš-nočeš, Office 12 piše novo zgodovino o uspehu. Nekateri smo jo že preizkusili. Je odlična!

63 komentarjev

Otvoritev Kiberpipinega računalniškega muzeja

Slo-Tech - V petek, 16. 12. ob 19.00 ste vabljeni v Kiberpipo na predavanje, ki bo osvetlilo dogajanje v zvezi z računalniškem muzejem ter debato o računalniški zgodovini in težavnosti pri iskanju resničnih podatkov v zvezi z računalniki starejšega datuma. Ob 20:00 pa na uradno otvoritev Kiberpipinega računalniškega muzeja.

Po krajši predstavitvi muzeja, muzejskih eksponatov, knjižnice in ogledu prostora se bomo zaklepetali ob pijači in prigrizkih. Vljudno vabljeni vsi nostalgiki, ljubitelji domačih računalnikov, igric in vsi ostali, ki ste si od nekdaj želeli vedeti, zakaj se je tipkovnica ZX Spectruma ljubkovalno imenovala "radirka".

33 komentarjev

Xbox ni čisto pravi globalni uspeh?

Wired News - O težavah na zahodni polobli pri pridobivanju tako željene igralne konzole se je večkrat poročalo. Prav sedaj na internetnih straneh razkrivajo v katerih prodajalnah bo moč dobiti drugo pošiljko konzol.
Medtem na drugi strani, v deželi vzhajajočega sonca Microsoftove konzole kupcev ne ganejo. Enako podobo kažejo fotografije slučajnega turista. Razmerje prodanih konzol je 36 proti 1, v prid Sonyevi stari PS2.

Se bodo podražile letalske karte do Japonske? Ali se bodo znašli Japonci sami in začeli prodajati na eBayu?

51 komentarjev

Gnome ali KDE?

Slashdot - "Izberite svoj strup", tega načela se uporabniki GNU/ Linux-a držimo že precej časa. Katera distribucija, katero jedro, katero namizje bomo uporabili. Redke so stvari, ki bi bile določene vnaprej in zabetonirane. Sedaj pa je sam 'ata' Linus dejal, da naj ljudje uporabljajo KDE. Takole je nagovoril razvijalce Gnome-a:

"Vaša 'uporabniki so idioti, dodatna funkcionalnost jih samo zmede' mentaliteta je bolezen. Bodite menja, da so vaši uporabniki idioti in samo idioti bodo uporabljali Gnome. Jaz ga ne uporabljam, ker je v težnji, da postane čim bolj preprost dosegel stanje v katerem je postal zame neuporaben.

Prosim, recite ljudem naj raje uporabljajo KDE."

Potem je še navrgel, da so razvijalci Gnome namizja nacisti uporabniških vmesnikov.

Na Slashdotu je to odprlo burno debato.

No, kaj bomo uporabljali je vprašanje posameznika, daleč največja uporabnost grafičnih vmesnikov je pa to, da omogočajo več odprtih terminalov na enem zaslonu. ;)

79 komentarjev

Samsungove novice

engadget - Samsung je najavil sodelovanje s podjetjem Silicon Storage Technology na področju tehnologije Flash, pridobili so namreč licenco za uporabo tehnologije spominskih celic SuperFlash v svojih proizvodih. Trenutno Samsung obvladuje dobro polovico celotnega trga Flash spomina, New York Times pa je napovedal vojno na tem področju med njim in Toshibo/SanDiskom. Pri tem srčno upamo, da je lekcija izpred 2 mesecev koncern izučila, da ne bo poskušal z drugimi izdelovalci sklepati novih, za nas kupce škodljivih dogovorov.

Južnokorejska mobilna stran je predstavila nekaj Samsungovih prototipnih izdelkov, mnenja o njihovi uporabnosti, estetetskosti in namembnosti so deljena. Med drugim si lahko omislite tudi sodobno verzijo telefona, MP3 predvajalnika in polaroidnega fotoaparata. Na istih straneh je predstavljen tudi telefon s fotoaparatom, ki zmore izdelovati slike v velikosti 8 megapikslov.

Veliko bolj mi je všeč že pred tednom dni predstavljeni mobilni telefon, ki preko modrega...

15 komentarjev

S toplogrednimi plini do več goriva

Wired News - Kanadsko energetsko podjetje EnCana je s pomočjo ameriške Dakota Gasification Company izvedlo poizkusni projekt, kjer sta podjetji načrpali toplogredni plin CO2 v naftno polje in praktično podvojili pridobivanje in izboljšali rentabilnost le tega. Tako so ubili dve muhi na en mah, znebili so se nadležnega plina in pridobili več surove nafte. Žal ta postopek ni uporaben za vsa naftna polja, ker niso vse zemeljske plasti primerne zanj. Več o tem, kaj še nameravajo ogljikovim dvokisom, v izvirnem članku na Wired, preberete pa lahko še kaj o zelo ambicioznem projektu elektrarne brez emisij.

Glede zalog same nafte in trendov njene porabe so mnenja zelo deljena. Po raziskavah Radfordske univerze naj bi bilo nafte dovolj še za par stoletij. Seveda pa to ne ovira naftnih koncernov pri nasprotnih trditvah, ustvarjanju umetne krize in mastnem služenju (na naš račun).

21 komentarjev

Novosti na področju anonimizacije

Slo-Tech - Med tem, ko Evropska unija pospešeno sprejema direktivo o hrambi prometnih podatkov (za katero so nekateri prepričani, da v njenem ozadju stojijo protipiratski lobiji), pa se na področju anonimizacije interneta dogajajo številne novosti.

Tako je izšel grafični vmesnik za anonimozacijski program Tor, TorCP. TorCP je namenjen računalnikom v okolju Windows, omogoča pa enostavno upravljanje in konfiguracijo Tor-a, tako klienta, kot strežnika.Na Univerzi v Dresdnu, pa so razvili tudi Java Anon Proxy (JAP). Gre za anonimizacijsko omrežje, ki trenutno uporablja pet fiksnih anonimizacijskih strežnikov (Tor omogoča, da...

27 komentarjev

Novi prototipni CMOS čip obljublja veliko

engadget - Profesorja Mark Bocko in Zeljko Ignjatovic oz. njuna skupina na Rochesterski univerzi, so razvili prototip CMOS čipa, ki omogoča boljši zajem slik pri manjši porabi energije. Svoje delo nadaljujejo še na drugi tehnologiji, ki bi omogočila kompresijo podatkov z manj cikli. Prototipni čip ima tako 10x boljšo dinamiko zajema slike pri 50x manjši porabi energije.

Več na njuni univerzitetni strani.

13 komentarjev

GDCAlpeAdria 2006

Slo-Tech - Game Developers Conference Alpe Adria se bo pri nas dogajal prvič. Podobna odvijanja se čez lužo vrstijo že kar nekaj let, tokrat pa bo Ljubljana gostiteljica dogodka, katerega namen je spodbujati rast industrije interaktivne zabave - iger. To je idealna priložnost za širjenje koristnih informcij skozi predavanja ali okrogle mize ter seveda možnost za sklepanje poslov. Tematika se tako deli na programiranje, ustvarjalno stran ter poslovno stran, kjer razvijalec računalniških iger poskuša prepričati založnika, da je prav njihova igra prihajajoča uspešnica.

V upanju, da dogodek privabi čim širše občinstvo, GDCAA vabi vse, ki bi bili pripravljeni sodelovati pri pripravi kvalitetnih predavanj.

4 komentarji

Vzrok nesreče med avtonomnima minibusoma

TweakNews.net - Kot je ugotovila komisija, ki jo je ustanovil lastnik avtonomnih avtobusov, podjetje Connexxion, je prišlo do nesreče zaradi nenavadnega spleta okoliščin. Zadeva se je začela zapletati, ko je eno izmed vozil izgubilo povezavo s centralnim računalnikom. Zaradi tega se je avtobus ustavil in čakal, da se povezava ponovno vzpostavi, a ker je stal ravno na mostu, je s tem nekaj časa blokiral progo, preden se je umaknil na postajališče.

Druga dva avtobusa sta med tem čakala in ob sprostitvi ovire obenem prečkala most. Drug drugega sta videla prepozno, ker je sistem za zaznavo ovir prilagojen zaznavanju mirujočih objektov. Zavorna pot je bila tako predolga in sledila je nesreča. Proizvajalec omenjenih vozil, 2getthere, sedaj dela na rešitvah za preprečevanje tovrstnih primerov v prihodnosti. Izboljšali bodo pokritost s signalom, osvežili programsko opremo in tudi predpisali nove procedure. Vse skupaj naj bi bilo nared še pred novim letom, potem pa bodo začeli s testno fazo preostalih 4...

33 komentarjev

Delni rezultati raziskave o uporabnosti spletnih mest

Slo-Tech - Zahvaljujemo se vam za tako množičen odziv na prvo anketo. Anketo je izpolnilo 931 anketirancev, od tega je bilo kar 94% moških in le 3% žensk, starih med 13 in 56 let. Največji del anketirancev spada v starostno skupino med 17 in 28 let.

Rezultati ankete med drugim kažejo , da sta struktura in navigacija spletnega mesta najpomembnejša elementa spletnih mest (4.62), saj pripomoreta k boljšemu in hitrejšemu razumevanju spletnega mesta. Prav tako se anketirancem zdi pomembno, da se zlahka in brez večjih težav naučijo, kako uporabljati določeno spletno mesto. Podobnost spletnega mesta z že videnimi in uporabljenimi spletnimi mesti ne prinaša občutka domačnosti.

Na podlagi rezultatov ankete smo izvedli pet skupinskih pogovorov, v katerih so nam nekateri uporabniki zaupali bolj specifične predloge in želje o uporabnosti spletnih mest.

Nekaj zanimivih citatov iz skupinskih pogovorov

Na vprašanje, kaj uporabnikom Slo-Techa pomeni koncept uporabnga spletnega mesta, so odgovarjali:...

38 komentarjev

Resničnost, 116.

Slo-Tech - Čisto zadnjič v letošnjem letu nas bo Resničnost razveselila danes, ponedeljek, 12. decembra ob 20.30 na drugem kanalu (bolj ali manj) ljube nacionalke.

Kot navadno se bomo tudi tokrat trudili povedati čim manj zanimivih stvari. Če pa nam kakšna zanimivost po pomoti uide s porednih jezikov (ki so nam jih pozabili izpuliti Miklavževi parkeljni) si jih bomo sami privezali na Rudolfov rep in ga pognali v tek. Puljenje jezikov (in prstov) pa si najmanj toliko kot ustvarjalci oddaje zaslužijo pisci lažnih emailov, ki prejemnike nagovarjajo k darovanju za ljudi v stiski ali pa ponujajo dobre poslovne ponudbe nekje v Afriki. Domen se je pozanimal kako sploh ločiti resnične in lažne ponudbe (če se vam ne da gledati oddaje, naj vam damo hiter povzetek: uporabite zdravo pamet).

Sergej je tokrat postal sam svoj varnostni mojster - čez cel prispevek se namreč baha z doma narejenim GPS-GPRS sledilnim sistemom za svoj avto. Spet bomo malo pogledali Google Picaso, Vesna pa bo v hudih...

36 komentarjev

si.Mail 0.7.6 - RC1

si.Mail glavno okno

Slo-Tech - Miha Vrhovnik, ki si je pred dobrima dvema letoma zadal nalogo napisati svoj odprtokodni odjemalec e-pošte, je včeraj izdal prvo "release candidate" različico svojega si.Mail-a. Program je na voljo pod licenco GPL, napisan v razvojnem okolju Delphi, teče pa na operacijskem sistemu Windows (95 in novejši).

si.Mail vsebuje vse funkcije resnih e-mail odjemalcev, kot so podpora protokoloma pop3 in smtp, prikaz rss, rdf in atom novic, napredno iskanje ipd. Avtor daje poudarek predvsem na varnost; tako naprimer program prepoznava datoteke, ki bi lahko ogrozile vaš računalnik, ter vas nanje opozori s tem, da jih obarva rdeče.

Za več informacij si oglejte domačo stran programa oz. ga...

56 komentarjev

Strojne novice

Slo-Tech - Jap, spet bo vikend in spet smo nazaj z zbirko (tokrat sicer malo manjšo) testov, novic in napovedi.

Če začnemo kar s testi, so na Tom's Hardware spisali ZELO obsežen članek o sedmih grafičnih karticah nVidia, od katerih jih kar 5 prihaja iz najnovejše in najhitrejše 7 generacije. Testne primerke tako predstavljajo tri 7800GTX verzije, dve 7800GT ter dve 6600GT ( MSIjeva ter Gigabyte-ova tiha kartica, ki je hlajena pasivno).

Vsi lastniki grafičnih kartic kanadskega giganta ATI pa se lahko veselite novih gonilnikov. Verzija 5.12 prinaša podporo dvojedrnim procesorjem (oz. večjedrnim), uporabniki pa se jezijo predvsem nad zamenjavo ATI Tray Tools s Catalyst Control Centrom.

Se ravnokar odločate za nakup novega AMD sistema, pa ne veste, ali bi počakali kakšne nove bonbončke ali pa bi težko prigarane denarce zapravili že sedaj? Morda pa vas zanima le, kakšne novosti pripravlja AMD v naslednjih letih. V obeh primerih si lahko ogledate enoleten oz. trileten načrt izdaje novih...

32 komentarjev

Intel - padec delnice, o OZN projektu in vojni napovedi

golem.de - Intelu zadnje čase ne gre najbolje, kar dokazuje tudi padec vrednosti njegovih delnic v tem tednu za 1%. Očitno šepetanja, da bo Apple napovedal prve osebne računalnike, bazirane na njegovih procesorjih, že za naslednji mesec, ne pomagajo. Seveda Intelu oz. njegovemu predsedniku Craig Barretta to ne preprečuje komentiranja drugih projektov. Dečko namreč ne verjame, da bo MIT Media Labsu uspelo izpeljati obljubo o stodolarskem prenosniku. Pravi, da svet hoče prave računalnike.

Boljše čase bo morda prinesla nova vojna napoved. Ker so rootkiti nedavno po zaslugi Sonyja postali slavni (o čemer smo neštetokrat poročali), bi se naj pri Intelu sedaj odločili, da bodo v svojo strojno opremo dodali detektor za tovrstne malopridne zadevščine. Žal se bomo morali zaenkrat še braniti ročno, prvi tovrstni proizvodi naj bi na svet privekali čez dobri dve leti.

Očitno pravih računalnikov ne sme poganjati konkurenčno srce, čeprav gre za otroke nerazvitega sveta.

8 komentarjev

Firefox z napako

Slashdot - V javnost je prišla vest, da ima najnovejša različica Firefoxa napako, ki vam lahko onemogoči uporabo brskalnika, dokler je ne odpravite. Do napake pride, ko uporabnik naleti na spletno stran, ki namerno vsebuje zelo dolgo ime strani. Ker Firefox shrani podatke o obiskanih spletnih straneh v datoteko, ki jo prebere ob vsakem zagonu, se vam tako brskalnik ob naslednjem zagonu "obesi" in prične porabljati celotno razpoložljivo procesorsko moč. Problem se začasno odpravi, če izbrišete datoteko history.dat v mapi z osebnimi nastavitvami brskalnika. Za napako ni na voljo še nobenega uradnega popravka. Ta neljubi dogodek lahko preprečite, če onemogočite spremljanje zgodovine (Tools Options History Remember visited pages for at least 0 days) ali pa če v datoteko prefs.js, ki je v isti mapi kot history.dat, vstavite:
user_pref("capability.policy.default.HTMLDocument.title.set","noAccess");
Napaka preizkušeno deluje na Windows XP. Kdor želi poizkusiti.

Kot zanimivost velja še...

106 komentarjev

BSA obvešča

BSA - Ker zadnje čase dobivamo večje količine sporočil za javnost s strani BSAja, smo se najbolj zanimivo odločili objaviti:

SPOROČILO ZA JAVNOST ZA TAKOJŠNJO OBJAVO!

Z zmanjšanjem piratstva v Sloveniji do 1.100 novih delovnih mest in močne gospodarske rasti

Glede na raziskavo BSA ter IDC bi zmanjšanje piratstva programske opreme za 10 odstotnih točk ustvarilo številna nova delovna mesta, povečalo davčne prihodke in prineslo prednosti domačemu gospodarstvu

LJUBLJANA, 8.12.2005 Organizacija Business Software Alliance (BSA) sporoča, da bi v Sloveniji zmanjšanje piratstva programske opreme za 10 odstotnih točk ustvarilo 1.100 novih delovnih mest, gospodarska rast bi se povečala za 224 milijonov USD, davčni prihodki pa za 47 milijonov USD.

Neodvisna mednarodna raziskava, ki jo je izvedla analitska hiša International Data Corporation (IDC), kaže, da bi zmanjšanje domačega piratstva programske opreme pripomoglo tudi k izjemni rasti sektorja informacijskih tehnologij. IDC predvideva, da se...

98 komentarjev

Prihaja Windows Server 2003 R2

Microsoft - Microsoft je objavil, da je dokončal svoj najnovejši strežniški operacijski sistem, Windows Server 2003 R2. Sistem temelji na Windows Server 2003 s prvim servisnim paketom in vključuje veliko pomembnih novosti, med katerimi so izboljšave DFSja in Active Directoryja, izboljšana podpora za NFS in SAN ter mnogo drugih novosti. Sistem bo naprodaj okoli februarja naslednje leto.

Kljub temu, da smo uporabniki pričakovali, da bo nova nadgradnja brezplačna, nas je Microsoft ponovno pustil na svojem kapitalističnem cedilu, saj bo potrebno za nov operacijski sistem odšteti približno toliko kot za dosedanjo različico Windows Server 2003. K sreči Microsoft že dalj časa ponuja večino svojih produktov tudi pod omejeno licenco, ki omogoča uporabo izdelka v preizkusne namene. Tako si lahko prenesete najnovejši strežniški operacijski sistem z Microsoftove strani.

17 komentarjev

Registracija .eu domene

Slashdot - Včeraj je organizacija EURid odprla registracijo domen .eu. V prvem petmesečju (obdobje sončnega vzhoda, kot imenuje EURid) bodo lahko svojo domeno registrirali le tisti, ki so na prednostnem seznamu, torej javne organizacije in lastniki blagovnih znamk. Če bo prišlo več zahtev za isto domeno, bo komisija odločila, komu pripada. Po 7. aprilu 2006 bo novo domeno lahko registriral vsak, veljal pa bo zakon prvega. EURid je v tem kratkem času zabeležil že več kot 100.000 zahtevkov, med najbolj pogostimi je pa domena sex.eu, ki je bila dosedaj zahtevana že kar 204x.

Navodila za pridobitev domene .eu.

18 komentarjev

Nekaj novega in nekaj starega

ZDNet - Disney je prijavil nov patent, ki bi omogočal restavracijam prenos filmov in ostalih multimedijskih zapisov na prenosne naprave. New Scientist temu pravi McDownload.

"Kako lahko obudimo star računalnik v življenje?", se je vprašal Shawn Morton in starega Maca modificiral v iRitobrisnik oziroma iWipe. Ogled strani ne priporočam vnetim ljubiteljem Macov. Zadeva naj bi vas stala $15 in nekaj ur časa.

9 komentarjev

Smrt za pasje ovratnice

engadget - Pri PetsMobility bodo v začetku naslednjega leta na tržišče lansirali vodoodporni GPS z mobilnim telefonom namenjen živalim. Naprava z imenom PetCell omogoča več različnih funkcij: lociranje geografske pozicije, postavitev elektronske ograje, najditelju omogoča klic na vaš mobilni telefon itd. Seveda se s svojim ljubljenčkom lahko pogovarjate tudi na daljavo.

Za našo lokalno uporabo morda malce pretirano, a zna biti nadvse priročno za lastnike večjih rančev. Vprašljiva je tudi energetska potratnost oz. avtonomija, tako da verjetno, na vrat na nos, ni smiselno menjati "kravjih zvoncev" domači čredi. Bi bil pa verjetno smiseln razvoj tudi v to bolj masovno področje.

Prva podjetja se pa že pripravljajo na lansiranje storitve PetFinder.

20 komentarjev

Microsoft tožijo, Sony BMG uvaja nove "DRM luknje"

BBC - Kot smo navajeni v sodobnem civliziranem svetu: kjer so težave, je tudi tožba.

Microsoft namreč že toži domačin iz Chicaga, ker je postal lastnik konzole Xbox 360 iz nesrečne serije z napako. Kupec seveda zahteva zamenjavo konzole in odškodnino, kot divjemu zahodu pritiče.

Kot posledica tožbe na osnovi patenta družbe Eolas je moral Microsoft tudi spremeniti Internet Explorer. Tožba je bila sicer vložena že leta 2003.
Veliko težji udarec je Microsoft doživel v Južni Koreji, kjer so koncernu dosodili kazen $33 MIO. Poleg tega mora programski gigant v 180 dneh na tržišče poslati dve različici operacijskega sistema: enega z Media Playerjem in Instant Messengerjem, drugega brez. Podobno kazen je koncernu lani dosodila že naša širša domovina: EU. Pri tem je EU spoznala, da so tovrstne tožbe tujih koncernov "koristne" in namerava to početi tudi v bodoče ...

Sony BMG po drugi strani krepko po grbi tepe njihova DRM zaščita z rootkitom, o kateri smo večkrat poročali. Koncern v tem...

18 komentarjev

Vodafonov mobilni TV-kanal

Google News - Vodafone bo še pred koncem leta začel oddajati vsebino na mobilnem TV-kanalu, ki bo gledljiv na mobilnikih s podporo 3G. Britansko telekomunikacijsko podjetje je napovedalo, da bo na globalnem kanalu predvajalo športne prireditve, dokumentarce in zabavni program. Med Vodafonovo ponudbo bodo npr. Sex and the City, Six Feet Under, Eurosport, MTV, Liga prvakov, Discovery in Fashion TV. Vodafonov globalni Mobile TV bo deloval na vseh mobilnih telefonih Vodafone live.

13 komentarjev

iTunes z novimi videoposnetki

Monitor - Apple je brez zanj značilnega pompa v svojo medijsko (zdaj ji ne moremo več reči glasbena) trgovino iTunes dodal 11 novih in klasičnih nadaljevank ter oddaj. Med njimi so Alfred Hitchcock, Battlestar Galactica, Monk, Surface, Conan O'Brien, Jay Leno, Dragnet, Law & Order, The Office in, pozor, Knight Rider.

Od začetka ponudbe videoposnetkov je bilo po zagotovilih Steva Jobsa prodanih že več kot 3 milijone posameznih nadaljevanj. iTunes zdaj ponuja že okoli 300 epizod različnih nadaljevank, serij in oddaj, kmalu pa utegne številka še precej narasti, saj naj bi bili na voljo tudi posnetki televizijskih mrež FOX in CBS.

5 komentarjev

Robotska minibusa sta se zaletela

TweakNews.net - Kot poroča NOS.nl sta se zaletela dva avtonomna mini avtobusa, ki so jih spravili v obtok prejšnji teden. Ponesrečenih ni, ker v času nesreče ni bilo nikogar v obeh vozilih, a sta povzročila kar nekaj škode drug drugemu. Razlog za samo nesrečo še ni znan in vozila do razkritja ne bodo v uporabi.
Omenjena avtobuska sta vozila med parkirno nišo in postajo podzemne železnice, ter sta, do usodnega trenutka, celih 4 dni uspešno premagovala razdaljo brez kakšrnihkoli nezgod.

Avtonomna vozila pridejo skozi puščavo. A bo očitno veliko težji zalogaj civilna uporaba. Več o avtonomnih vozilih tukaj.

Bo v prihodnosti za prvi april, kdo lansiral virus, ki bo naša avtonomna prevozna sredstva preobrazil v zaletavčke?

132 komentarjev

Prihaja 30-palčni Dell

30 palcev

vir: Monitor
Monitor - Po zelo uspešnem 20- in 24-palčnem modelu bo Dell še pred koncem leta na prodajne police postavil nov računalniški zaslon za profesionalno rabo, ki ga bo odlikovala 30-palčna diagonala. 76,2 centimetra več kot zadostuje tudi za TV, a bo zaslon tipično računalniški, tako da bo neposredni konkurent npr. največjemu Applovemu Cinema Displayu. Ločljivost zaslona bo 2560 x 1600 pik, odzivni čas bo za tako velikost zelo spodobnih 14 ms, svetlost 400 cd na kvadratni meter in kontrastno razmerje 700:1. Zaslon bo ponudil tudi razdelilnik USB s štirimi vhodi in bralnik za kar 9 različnih tipov...

69 komentarjev

Xen 3.0

Monitor - Xensource predstavlja Xen 3.0 - novo različico odprtokodnega orodja za virtualizacijo operacijskih sistemov na Intelovi platformi za poslovne uporabnike. Tretja različica prinaša kopico novosti, med drugim najhitrejši hypervisor (vmesnik med navideznimi računalniki in strojno opremo), podporo za večje strežniške sisteme (32 procesorjev), podporo za 64-bitne procesorje, večji podprti fizični naslovni prostor, podporo za "vročo" priključitev procesorjev za izravnavo bremen in podporo Intelovi tehnologiji VT-x za pospeševanje virtualizacijskih sistemov. Kmalu se obeta tudi podpora za tehnologijo Pacifica, konkurenčni odgovor na to temo s strani družbe AMD.

Poleg Xena 3.0 je izšel še XenOptimizer, prvi komercialni izdelek podjetja za lažje upravljanje in optimizacijo bremena pri večjih namestitvah virtualizacijske tehnologije. Xen 3.0 podpirajo veliki ponudniki odprtokodnih rešitev, v svoje bodoče izdelke pa ga bosta vključila tako Red Hat kot Novell.

12 komentarjev

Okrogla miza: Direktiva o hranjenju komunikacijskih podatkov

Slo-Tech - V četretek 8. decembra ob 17.00 vas vabimo v Kiberpipo na okroglo mizo o direktivi o retenciji komunikacijskih podatkov.

Evropska komisija se na vse pretege trudi sprejeti novo direktivo, ki bo določala katere podatke o naših internetnih navadah naj bi hranili ponudniki interneta. S pomočjo zbranih podatkov naj bi se preganjal le "resen krimial", a kaj je to? Gre za boj proti terorizmu, ali se v ozadju skriva lobij multinacionalk, ki želijo preganjati omrežja P2P? Bodo res beležene celo neuspele povezave TCP? Kakšno je stališče Slovenije? Gre za uravnoteženo zakonodajo ali drvimo v leto 1984?

Na okrogli mizi bodo sodelovali:
 • dr. Matej Kovačič (avtor knjige Zasebnost na internetu)
 • Lenart Kučič (urednik IT priloge Dela)
 • mag. Boštjan Makarovič (avtor večih knjig o internetnem in telekomunikacijskem pravu)
 • Klemen Tičar (pravni svetovalec na Ministrstvu za gospodarstvo)
 • Mitja Podpečan (iz višjega sodišča v Celju)
Okrogla miza poteka v sklopu tedna informiranja o retencijski...

14 komentarjev

Prenova spletnega mesta Slo-Tech

Slo-Tech - Odločili smo se, da bomo v prihodnje dosedanjo stran Slo-Techa še izboljšali. V ta namen pripravljamo serijo krajših anket. Najprej vas sprašujemo o tem, kaj vam je najbolj pomembno pri obisku spletnih mest. Kasneje se osredotočimo na vašo izkušnjo z obstoječo stranjo Slo-Techa, da bi popravili stvari, ki vas najbolj motijo in dodali tiste, ki si jih želite.

Prosimo vas za sodelovanje, saj bomo na ta način lažje spoznali vaše potrebe in želje. Vabljeni k izpolnjevanju.

104 komentarji

Direktiva o retenciji komunikacjiskih podatkov: ali je tehnično izvajanje možno v praksi?

Slo-Tech - Tokrat vas na Pipin odprti termin izjemoma vabimo v SREDO 7. decembra ob 19.00, ko bo Andraž Sraka - sistemski inženir in skrbnik internet omrežja Sinfonika d.d predaval o (ne)zmožnosti tehnične izvedbe predlagane direktive o retenciji komunikacijskih podatkov.

23. novembra se je končala akcija zbiranja podpisov proti uvedbi obvezne hrambe prometnih podatkov o telefonskih in internetnih komunikacijah s predajo le teh predstavnikom Evropskega parlamenta. Kaj pomeni hramba prometnih podatkov? Kako bo ta prizadela nas uporabnike javnih internetnih in telekomunikacijskih omrežij in kako ponudnike le teh storitev.

Bo hramba prometnih podatkov res le preventiva v boju zoper terorizem in kriminal? Na predavanju bo predstavljena evropska direktiva iz tehničnega vidika in kako naj bi se le ta izvajala. Kakšne podatke bi naj hranili ponudniki internetnih in telekomunikacijskih storitev in kakšen izziv bi naj predstavljala hramba teh podatkov za daljše časovno obdobje, zakar se zavzemajo...

0 komentarjev

Kitajska zahteva registracijo mobilnikov

MSNBC - MSNBC ter MMC rtvslo poročata, da bo Kitajska zahtevala registracijo vseh uporabnikov mobilnih telefonov. Uporabniki predplačniških mobilnih storitev, katerih je po pisanju virov na Kitajskem okoli 200 milijonov, se bodo tako morali registrirati pri svojem mobilnem operaterju. V kolikor posameznik tega ne bo storil, bo prišlo do blokade njegove telefonske številke.

Zakon, ki zahteva registracijo mobilnih uporabnikov, naj bi po besedah ministra za informacijsko tehnologijo prispeval k zmanjšanju števila telefonskih goljufij ter nezakonitega brezplačnega pošiljanja SMS sporočil.

Postavlja se vprašanje, ali je zgornja utemeljitev potrebe po registraciji uporabnikov mobilnih telefonov resničen odraz zakonodajalčevega namena, ali pa je namen zakona lažji nadzor domnevnih nasprotnikov kitajskega političnega režima.

Dodajmo, da je v Italiji že danes potrebno ob nakupu predplačniškega mobilnega paketa predložiti osebni dokument. O morebitnih podobnostih in namenih, tudi v luči...

57 komentarjev

Tudi Yahoo! bo sledil uporabnikom

Reuters - Reuters in MMC rtvslo poročata, da je Yahoo! najavil uvedbo personaliziranega oglaševanja na podlagi uporabnikovega vedenja na svetovnem spletu.

Po navedbah virov naj bi Yahoo! poleg prikazovanja personaliziranih oglasov na podlagi iskalnih vnosov, uporabljal tudi druge metode za ugotavljanje uporabnikovega zanimanja. Sledil naj bi uporabnikovemu vedenju na Yahoo-jevem portalu ter klikanju na oglasna sporočila in na podlagi tega izdelal uporabnikov profil za prikazovanje ciljanih oglasov (ang. targeted ads). Po zagotovilu odgovornih, oglaševalcem ne bodo posredovani osebni podatki uporabnikov.

Oglaševalci naj bi bili po besedah Grega Colemena iz Yahoo-ja pripravljeni za tovrsten način oglaševanja plačati več. Na MMC rtvslo se ob tem sprašujejo o etičnosti tovrstnega oglaševanja.

Nestrpno čakamo na odgovor Googla.

21 komentarjev

Zbirka testov

Slo-Tech - Spet je nedelja in spet je tu zbirka nekaj testov za vse, ki čez vikend nimate početi kaj drugega. Tokrat je največ novosti prav na področju grafičnih kartic in parjenju le-teh v dvojice za vsako dodatno dih jemajočo sličico.

Če začnemo z možnostmi parjenja grafičnih kartic, je zagotovo prvi postanek Tom's Hardware, saj so do potankosti opisali tako CrossFire kot SLI. V testu so primerjali ASUSovi matični plošči, A8R-MVP (bazira na Radeon Xpress 200 veznem čipovju) in A8N-32 SLI Deluxe, ki pa je osnovana okrog svežega nVidiinega čipovja, nForce 4 SLI x16. Kasneje so primerjali tudi nVidiin način parjenja kartic, SLI (z dvema 7800 GT grafičnima karticama) z ATIjevim CrossFire, kjer pa so sparili X850XT ter X850XT Master kartico (za pravilno delovanje je potrebna posebna kartica z dodatnim čipom).

Ravno nakupujete novo grafično kartico in denar ni ovira? Potem si le oglejte primerjalni test nVidiine paradne serije, GeForce 7. V testu sicer ni bila uporabljena najhitrejša...

13 komentarjev

Spletne urice: Odgovornost ponudnikov spletnih strani

Slo-Tech - Tokrat vas na spletne urice v Kiberpipo izjemoma vabimo v TOREK 6. decembra ob 19.00, ko bo Boštjan Berčič z Inštituta za pravno informatiko predaval o Odgovornosti ponudnikov spletnih strani

Predavanje bo osvetlilo pravna vprašanja ponudnikov spletnih storitev (in drugih TK storitev), predvsem njihovo odgovornost za ustvarjene, objavljene oz. prenešene vsebine ter pravice organov pregona v zvezi s postopki zoper njih. Predavenje bo osvetlilo nekatere civilno-, kazensko- in upravnopravne vidike po Zakonu o elektronskih komunikacijah, retencijski direktivi, Kazenskem zakoniku, Zakonu o varstvu osebnih podatkov in Obligacijskem zakoniku.

Če ste torej lastnik ali upravljalec svoje spletne strani ali strežnika, boste na predavanju zvedeli katere podatke morate hraniti o uporabnikih kdaj in pod kakšnimi pogoji ste primorani podatke posredovati policiji ali komu drugemu in kdaj tega ne smete. Kakšne so najboljše prakse ravnanja v kočljivih primerih, ko dobite pismo, da morate neko...

12 komentarjev

Vista brez ponovnih zagonov

Slashdot - Na eWeeku poročajo o novi tehnologiji, ki jo bo Microsoft vgradil v prihajajoči operacijski sistem Vista. Restart Manager, kot se novotarija za zdaj imenuje, je namenjen lažjemu nameščanju posodobitev, saj bo v večini primerov odpravil nadležen ponovni zagon, ki je trenutno stalnica po vsaki najmanjši nadgradnji.

Tudi v primeru, da se Restart Manager ne bo mogel izogniti ponovnemu zagonu, bo pred tem napravil posnetek sistema, tako da bo po postavitvi sistema uporabnika pričakalo natanko takšno okolje kot pred posegom, tj. z vsemi prej odprtimi programi. Windows Vista lahko navkljub zakasnelemu izidu druge beta različice pričakujemo v drugi polovici prihodnjega leta, so optimistično razpoloženi v Redmondu.

213 komentarjev

Obvestilo in napoved izpada

Slo-Tech - V današnji noči smo na Slo-Techu zamenjali spletni strežnik. Od sedaj naprej stran teče na strežniku Apache 2.0. Za morebitne neprijetnosti v času menjave se opravičujemo. V primeru, da opazite kakšno napako nas o tem obvestite.

Hkrati tudi napovedujemo daljši izpad konec naslednjega tedna (točen čas bo še sporočen) zaradi nadgraditve podatkovne baze (tako programskega kot tudi strojnega dela). Izpad bo predvidoma trajal 3-12 ur. Hvala za razumevanje.

75 komentarjev

Kaj Linuxu zavira zavzetje namizja?

DesktopLinux.com - Vprašanje iz naslova so avtorji strani desktoplinux.com postavili svojim uporabnikom in prišli do zanimivih odgovorov. Ovira številka 1 je nič drugega kot preslab odjemalec za elektronsko pošto, razen tega uporabniki pogrešajo še dodatne vtičnike (plugine) za brskalnik, nekateri pa bi želeli videti celo polno podporo MS Office. V raziskavi so ugotovili tudi, kaj je pri namiznih distribucijah Linuxa pozitivno - večina uporabnikov je omenila znižanje stroškov licenčnine, nato varnost, nekje pri repu pa odprtokodnost. Če preberete poročilo o rezultatih, boste izvedeli tudi, katere distribucije so trenutno najbolj popularne.

307 komentarjev

Prvi test Yonah procesorja

AnandTech - Na Anandtechu so si procesor iz naslova lastili že kak mesec, a zanj niso imeli primerne matične plošče. Yonah namreč uporablja drugačno podnožje kot njegov predhodnik, število nožic sicer ostaja enako, a se je spremenil razpored le-teh (oz. ene od njih). Krivec za novost je zahteva po novem veznem čipovju, ki bo pravzaprav enako seriji 945, le da bo imelo vgrajeno grafično kartico (torej 945G v mobile izvedenki).


Nekateri so predvidevali, da bo Yonah enak Pentiumu D, ki je pravzaprav zlepljen skupaj iz dveh Prescott jeder, a to ne drži. Yonah ima še vedno le 2 MB...

81 komentarjev

Starševska cenzura igralnih konzol

Slo-Tech - Industrija iger je že imela probleme z mnogimi seksualnimi vsebinami, o čemer smo v preteklosti poročali in se tudi spraševali, zakaj je nasilje povsod dostopno, spolnost pa ne. Očitno nismo bili edini, pri Family Media Guide, medijskem vodiču za družine, so namreč razglasili lestvico 10 najbolj nasilnih iger skupaj s kratkim pojasnilom v obliki članka.

Ker je na trgu vse več tovrstnih iger, bi naj igralne konzole staršem omogočale nadzor nad vsebinami, ki jih njihov podmladek preigrava, so se odločili pri Microsoftu, Sonyu in tudi Nintendu. Slednji bo svojo naslednjo generacijo konzol, poimenovano Revolution, začel prodajati en dan pred Sonyjevim PS3.

Kako uspešen bo starševski nadzor bomo videli - če ne drugače, bo pa po številu crackov in modov, ki bodo zaščito obhajali. Hmm, srčno si želim, da bi lahko konzolo prepričal do zavračanja "Barbikinih dogodivščin", ki jih poganja hčerka. Globoko podpiram tovrstno cenzuro.

9 komentarjev

9300i Communicator

Communicator 9300i

Monitor - Nokiin Communicator je že nekaj let priljubljena izbira med zahtevnejšimi uporabniki, predvsem za rabo v poslovne namene. Tokrat je finsko podjetje predstavilo naslednika modelu 9300, ki se zdaj imenuje 9300i. Ta je svojemu predhodniku močno podoben, a prinaša pomembno novost - povezljivost Wi-Fi po standardu 802.11g, s katero je model 9300i po zmogljivostih praktično izenačen s precej večjim modelom 9500. Prenovljen Communicator bo na voljo v dveh različicah - v eni za evropski in azijski ter v drugi za ameriški trg. Na voljo bo v prvem četrtletju prihodnjega leta, pričakovana cena pa znaša 700 evrov.

0 komentarjev

Jake2

Monitor - Kljub skorajda uveljavljenemu prepričanju, da programski jezik java ne omogoča izdelave aplikacij, ki bi delovale s spodobno hitrostjo, je deset let razvoja jave prineslo zavidljive rezultate. O tem priča tudi zgodba nemškega programerja, ki je javno objavljeno kodo igre Quake2 prenesel v javo in predstavil rezultate. Jake2, kot se prenos imenuje, deluje tudi na slabših sistemih s hitrostjo, povsem primerljivo izvirniku, ki je napisan v jeziku C. V resnici je prenesen celotni 3D-pogon, kar ponuja drugim razvijalcem možnost, da ga uporabijo za lastne 3D-igre v javi.

Jake2 se lahko pohvali tudi z javansko tehnologijo neposrednega zagona "web start". Z le enim klikom spletne povezave na povsem nedotaknjen sistem namestimo vse potrebno za igranje: javanski izvajalni sistem (če še ni nameščen), potrebne knjižnice, pogon Jake2 in celo zemljevide izvirne igre, ki so prosto na voljo na strežnikih izvirnega avtorja iger Quake, podjetja id software.

13 komentarjev

PSP odslej podpira RSS in WMA

PlayStation Portable

Monitor - Nova različica strojne programske opreme za Sonyjevo prenosno igralno konzolo PlayStation Portable prinaša podporo za priljubljeno tehnologijo spremljanja novic RSS in za Microsoftov zapis glasbe Windows Media Audio (WMA). Storitev RSS je dostopna preko gumba v omrežnem meniju, vendar ne omogoča prebiranja novic iz spletnih virov RSS, pač pa je namenjena izključno spremljanju podcastov. V prihodnje lahko pričakujemo tudi podporo besedilnim virom. Podpora zapisu Windows Media Audio omogoča predvajanje datotek WMA, nekatere oblike zapisa, med njimi WMA9 Professional, WMA9 Lossless in DRM zaščitene datoteke pa žal niso podprte.

5 komentarjev

Bo Linux poganjal Terminatorja?

Wired News - Bliskovit tehnološki napredek je skozi ves človeški obstoj zagotavljala predvsem ena stvar - vojna. Obstoj in prevlada civilizacij sta bila pogojena prav z razvojem na tem področju, od grškega ognja in angleškega dolgega loka do smodnika.


UAV - Unmanned Aerial Vehicles (letala brez pilota) so prvi uporabili Izraelci v zadnji vojni s Sirijo. Rezultat je znan, Izraelci niso izgubili niti enega letala, medtem ko jih je druga stran izgubila 80. Posledično se je za zadevo ogrela tudi ameriška vojska, ki jih je kasneje s pridom uporabljala tako v prvi in sedaj še v drugi zalivski vojni. Vojaki na bojišču do sedaj niso imeli neposrednega nadzora oz. možnosti usmerjanja pogleda teh zrakoplovov, Northrop Grumman pa po novem obljublja prav to. S pomočjo različnih daljinsko vodenih plovil bodo vojakom na terenu omogočili...

16 komentarjev