» »

Japonci v Čilu zgradili najvišji teleskop

Japonci v Čilu zgradili najvišji teleskop

Posnetki z miniTAO

Slo-Tech - Visoko v čilenskih Andih so dokončali projekt, ki se je začel pred 26 leti. Na vrhu gore Cerro Chajnantor sredi puščave Atacama so na nadmorski višini 5640 metrov postavili teleskop, ki je s tem najvišje na svetu. Medtem ko je znameniti Atacama Large Millimeter Array na nadmorski višini 5050 metrov, je novi Tokyo Atacama Observatory še višje. Izgradnjo je financirala Japonska, upravljala pa ga bo univerza v Tokiu.

TAO so postavili sredi puščave zaradi odličnih pogojev, ki tam vladajo za opazovanje. Visoka nadmorska višina pomeni, da je nad njim le malo atmosfere, ki moti opazovanja, zelo suh zrak, stabilno vreme in skoraj nič oblačnosti pa omogočajo učinkovito izrabo te višine. Tudi astronomsko je južna polobla zelo primerna za opazovanje bližnjih teles, ker je usmerjena proti središču Galaksije.

Projekt se je začel leta 1998, izzivi pa so bili tako tehnični kot politični. Pridobiti so morali tako dovoljenje čilenske vlade kakor tudi soglasja lokalnih prebivalcev, na koncu pa še pomoč lokalnih univerz pri tehnični plati. Gradnja se je začela leta 2006, ko so na vrh gore zgradili asfaltirano cesto.

Novi teleskop bo v vesolje gledal v infrardečem delu spektra, zato je suho ozračje še posebej pomembno. Vodna para močno absorbira te valovne dolžine - navsezadnje je toplogredni plin - zato so opazovanje v IR možna le v zelo suhem ozračju ali seveda iz vesolja. Prvi instrument na teleskopu se imenuje SWIMS, drugi pa MIMIZUKU. Od njiju upravičeno pričakujejo dobre posnetke, saj so že od leta 2009 na tem mestu upravljali z enometrskim teleskopom, ki so ga imenovali miniTAO. Novi TAO je šestkrat večji.

0 komentarjevVredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Najviše ležeči teleskop ALMA začel delovati

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
227698 (5924) Jst
»

Najviše ležeči superračunalnik ob teleskopih na 5000 m (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5511901 (9441) energetik
»

Vohunski sateliti

Oddelek: Znanost in tehnologija
483893 (2797) OwcA
»

teleskop (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
759600 (8678) Barakuda1

Več podobnih tem