» »

Bo Linux poganjal Terminatorja?

Bo Linux poganjal Terminatorja?

Wired News - Bliskovit tehnološki napredek je skozi ves človeški obstoj zagotavljala predvsem ena stvar - vojna. Obstoj in prevlada civilizacij sta bila pogojena prav z razvojem na tem področju, od grškega ognja in angleškega dolgega loka do smodnika.


UAV - Unmanned Aerial Vehicles (letala brez pilota) so prvi uporabili Izraelci v zadnji vojni s Sirijo. Rezultat je znan, Izraelci niso izgubili niti enega letala, medtem ko jih je druga stran izgubila 80. Posledično se je za zadevo ogrela tudi ameriška vojska, ki jih je kasneje s pridom uporabljala tako v prvi in sedaj še v drugi zalivski vojni. Vojaki na bojišču do sedaj niso imeli neposrednega nadzora oz. možnosti usmerjanja pogleda teh zrakoplovov, Northrop Grumman pa po novem obljublja prav to. S pomočjo različnih daljinsko vodenih plovil bodo vojakom na terenu omogočili taktično prednost.


Lockheed Martin Space Systems je za operacijski sistem svojih bodočih orožij izbral RedHawk™ Linux, enako odločitev pa so že pred meseci naredili tudi v Južni Koreji.

V oddaji o UAV so na Discovery Channelu še govorili, da ni etično, da bi tovrstni roboti bili tudi oboroženi, zato naj bi bil razvoj usmerjen le v izvidniško taktične namene, v realnosti pa je samo vprašanje časa, kdaj bodo postali pravi mali terminatorji. In takrat si prav predstavljam dva civilista, računalniška zanesenjaka, pred vicami, ki sta po spletu okoliščin postala "collateral damage". Ne bosta se jezila, da sta umrla po nesreči. Med seboj bosta nadaljevala večni prepir, ki poteka tudi na Slo-techu:
"Viš, če bi bil Microsoftov OS, bi bila še vedno živa."
"Kje pa! Če bi bil Microsoftov, bi bila tu vsi prebivalci mesta."
Verjetno ju bodo pustili kar pred vicami.

16 komentarjev

Trubadur ::

postla ;)
Berite Thomasa!

_n00b_ ::

Viš, če bi bil Microsoftov OS, bi bila še vedno živa
Seveda... Ker bi vsa stvar takoj crknila >:D

sid911 ::

da bi tovrstni roboti bili tudi oboroženi, zato naj bi bil razvoj usmerjen le v izvidniško taktične namene, v realnosti pa je samo vprašanje časa, kdaj bodo postali pravi mali terminatorji

a to samo o temle letalu ali o UAV-ih nasploh?
1. Asus P8P67 LE | i3 2100 | HD 3850 | 2x4GB | 320 GB + 2 TB
2. FSC Amilo PRO V3515 ( T2060;2 GB;80GB)

Nejc Pintar ::

ubistvu vi vile vojne bolj zanimive da bi se zmenili nekj u puščavi pa bi vsak svoje UAVje pripaeljal pol naj se pa klofajo. Ali pa kar ena igra preko neta:\
Lahko je biti prvi, če si edini!

BluPhenix ::

Ja.. in potem bi tisti ki bi zgubil prepustil del svojega ozemlja zmagovalcu in na tem ozemlju pobil vse svoje državljane, da bi se imeli zmagovalci kam naseliti. Ne vem če dobro dojemaš zakaj so vojne.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

64202 ::

> ubistvu vi vile vojne bolj zanimive da bi se zmenili nekj u puščavi pa bi vsak svoje UAVje pripaeljal pol naj se pa klofajo. Ali pa kar ena igra preko neta:\

Tam nekje iz '80, ko je moj mikro se objavljal mini zf zgodbice, je bla ravno ena taka notri. Pac obe strani sta imela vsak svoj AI algoritem in sta se med sabo spopadla v virtualnem svetu, pa se vsi so bli veseli, ker se ni blo treba klat :)). Pozabil sem pa ze, kaj je bil tisti "presenetljiv" zakljucek...
I am NaN, I am a free man!

Kami ::

To bi mel za igračko :)

Boeing ::

US army že par let razvija self-target-select, self-aim, self-launch vodeno raketo, ki bo namenjena izključno izstreljevanju iz UCAV-ov... popolnoma avtomatizirana (in avtonomna) zadeva torej. Stvar baje zadeva s strašljivo natančnostjo.


Toliko o etičnosti.
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

rkb2 ::

> > Bo Linux poganjal Terminatorja ?

A se bo pojavil "Arni" in skenslal Linus Torvaldsa ?

fosil ::

Tale novica je malo zavajajoča. Brezpilotna letala se (zaenkrat) uporabljajo za izvidovanje enot na tleh in jih zato nima smisla povezovat z izgubami letal (s piloti) v zraku.
Tako je!

BigWhale ::

64202:

Mogoce se jaz te zgodbe spomnim iz star treka. Nisem preprican. Dva racunalnika, AI se gresta vojno. Potem pa enostavno naredita spisek zrtev vsak na svoji strani in zrtve gredo na 'humano' terminacijo.

;)

MrM ::

Očitno so bili Asimovi trije zakoni robotike le pobožne želje.

teoo ::

avtor te novice ima izkrivljeno domišljijo.
defying gravity

Stepni Volk ::

fosil, Izralci so s pomočjo UAV locirali Sirske SAM baterije in jih uničili. Plus, da je kar nekaj UAV "padlo", tako v izvidnici, kot namerna vaba.
Ergo, brez UAV ne bi prišlo do rezultata 0:80.

fosil ::

Sem malo bolj podrobno pogledal zadevo in ugotovil da je res, da so izraelci uporabljal brezpilotna letala zelo uspešno tudi kot vabe in ne samo za izvidovanje. Sem pa ob tem odkril še ene par napak v novici.
Kot prvo je napačna trditev, da so bili izraelci prvi, ki so uporablljali brezpilotna letala, množično so jih uporabljali že američani med vietnamsko vojno, kar seveda pomeni da je napačna tudi trditev, da so se američani šele po tej vojni ogreli za brezpilotna letala. So se pa sicer uporabljala že prej, recimo med drugo svetovno vojno, vendar so bila takrat še precej nepomembna.
Če bi pazljivo prebral vir, ki ga navajaš bi ugotovil, da govori o "air combat losses", torej o izgubi letal v zračnih dvobojih, torej letalo proti letalu in je torej napačna tudi trditev, da so v tej vojni sirci izgubili 80 letal izraelci pa nobenega.V celi operaciji izraelci namreč uničili več kot 90 sirskih letal in helikopterjev, medtem ko so jih sami izgubili 13.
Vir: revija Obramba april 2005, en zelo lep članek o brezpilotnih letalih.
Kaj bi bilo, če bi bilo seveda nima smisla ugibat in brezpilotna letala so pomagala niso pa izključno kriva za tak rezultat, kar bi se dalo razumet iz te novice.
Sorry, da sem ti zamoril, ampak pri teh stvareh je treba bit natančen :D
Tako je!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fosil ()

Stepni Volk ::

Vidiš, bolj podrobno beri zadeve:
Američani so UAV "razvijali" že pred 1 SV:
Before the US entered World War I, the US Navy (USN) developed a seaplane that could operate without a pilot onboard. Experimentation continued on the concept through the 1920s and 1 930s. The Navy also developed and used a small plywood UAV in the Pacific in World War II to attack heavily defended targets.
KLIK

A tisit izpred I Sv niso bili uporabni, tako kot tudi iz II ne. Vietnamski so bili le pogojno, američano so vojno izgubili, Izraelci dobili. Uspešna uporaba tako pripada Izraelcem :)

Razlika je med letalom in zrakoplovom (letalo, helikopter, balon, zepelin...). Izraelci niso izgubili niti enega letala:
June 8, 1982 - Operation Peace for Galilee: The destruction of the entire Soviet-Syrian air-defence system in Lebanon within few hours without a single warplane lost; Syria with the U.S.S.R built up an overlapping network of surface-to-air missiles, and the density of SAM site locations was unmatched anywhere in the world including the U.S.S.R. itself. Also the IAF achieved in dogfights a total of 80 Syrian planes shoot-downs, without a single Israeli plane being shot down.
KLIK

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Patria (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
516572 (5273) zee
»

Tomcat gre v pokoj (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
869795 (7085) cryptozaver

Izrael vs. Palestina (strani: 1 2 3 415 16 17 18 )

Oddelek: Problemi človeštva
85244536 (28105) Stepni Volk
»

Bo Linux poganjal Terminatorja?

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
163920 (3239) Stepni Volk
»

Iraq - Vietnam 21ega stoletja?

Oddelek: Problemi človeštva
432456 (1690) DavidJ

Več podobnih tem