»

Obe presajeni prašičji ledvici sta že odpovedali

Slo-Tech - Pred dvema mesecema smo pisali o uspehih na področju presajanja organov živali v ljudi (ksenotransplantacija), med katerimi sta tudi dve uspešni presaditvi prašičjih ledvic v človeka. Danes noben izmed transplantatov ne deluje več, razlogi pa so različni in za zdaj ne kaže, da bi bili povezani s samo presaditvijo. Eden izmed bolnikov je umrl, drugemu so morali ledvico odstraniti zaradi težav s srcem.

Richard Slayman, ki je prejel prvo prašičjo ledvico, je umrl dva meseca pozneje. Ledvico so mu presadili 16. marca v Massachussetsu, v začetku maja pa je umrl. Iz bolnišnice so sporočili, da ni nobenih indicev, da bi bila njegova smrt povezana s presajenim organom. Presaditev so bili izvedli, ker so se pri dializi zaradi odpovedi ledvic pojavljali zapleti, saj so v njegovih venah nastajali strdki. Presaditev je te težave odpravila, a ni šlo vse po načrtih. Teden dni po presaditvi so opazili prve znake zavračanja, zato so ga začeli zdraviti in težavo odpravili.

Druga bolnica pa je...

10 komentarjev

Biblos umrl, nasledila sta ga Beletrina Digital in COBISS Ela

Slo-Tech - Konec maja je prenehala delovati storitev Biblos, ki je članom slovenskih knjižnic omogočala izposojo slovenskih knjig. Platformo je vzdrževala Založba Beletrina, ki pa letos ni uspela doseči dogovora s slovenskimi knjižnicami o financiranju delovanja platforme. Stroški so ocenjeni na 150.000 evrov, zato se je Biblos poslovil. Beletrina pravi, da so prvih pet mesecev storitev financirali sami, sedaj pa tega ne zmorejo več. Biblos bo sicer še na voljo za člane NUK-a.

V Biblosu je bilo na voljo 7500 knjig, večinoma slovenskih. Platformo je uporabljalo 10 odstotkov članov knjižnic. Naslednik Biblosa bo COBISS Ela, ki bo začela delovati 17. junija. Gre za novi državni portal, ki ga vzpostavlja mariborski IZUM. Po drugi strani pa Beletrina vzpostavlja produkt Beletrina Digital, ki bo v osnovni različici stal devet evrov na mesec, v dražji pa 14 evrov na mesec. Osnovna verzija vsebuje dobrih 3000 e-knjig v slovenščini in nekaj tujih jezikih ter 2000 zvočnih knjig. Dražja verzija ima še...

132 komentarjev

Četrt stoletja po Napsterju

TorrentFreak - Pred 25 leti je tedanji naivni internet močno razburkala izdaja programa Napster, ki je omogočil deljenje avtorsko zaščitenih vsebin na nikoli dotlej videni ravni. Prvega junija 1999 je izšla prva javno dostopna verzija Napsterja, ki je širšo javnost seznanila s formatom mp3. Iznajdba iz leta 1993, ki se je tedaj zdela tehnično zanimiva, a obrobna inovacija, je revolucionirala dojemanje piratstva, konzumiranje glasbe in se danes zrcali v milijarde dolarjev težki industriji pretočnih vsebin.

Format mp3 je prvikrat omogočil digitalni zapis glasbe, ki je brez opaznega znižanja kakovosti bistveno stisnjen. Zgoščenke je bilo možno stisniti v nekaj deset megabajtov, hkrati pa je postalo možno skladbe prenašati po internetu. Naslednji mejnik je bil kanal w00w00 na IRC-u (na omrežju EFnet), kjer so se zbirali nadebudni programerji. Med njimi je bil tudi Shawn Fanning, ki se je prijavil z vzdevkom Napster. Njegov cilj je bil preprost, a velikopotezen: ustvariti omrežje računalnikov, kjer...

32 komentarjev

Spotify se bo podražil

Slo-Tech - Spotify je danes sporočil, da bo prihodnji mesec podražil naročniške pakete. Zadnja podražitev se je zgodilo lanskega julija, letos pa bo na vrsti še ena. Osnovni paket bo v ZDA po novem stal 12 dolarjev mesečno (doslej 11), družinski 20 dolarjev (doslej 17) in tandemski 17 dolarjev (doslej 15). Povišanja utemeljujejo z nadaljnjim investiranjem in inovacijami na področju funkcionalnosti in uporabniške izkušnje. Uporabnike bodo o spremembi obvestili osebno - torej z elektronsko pošto, ko bodo dobili tudi možnost preklica naročnin, če se ne strinjajo s podražitvami. Brezplačna verzija sicer ostaja enaka in brezplačna.

Lani je Spotify dražil, ko so dražili tudi njegovi konkurenti. Letos tovrstnega pritiska nima, poizkuša pa prvič v zgodovini poslovati z dobičkom. Spotify sicer s podražitvami nabere več denarja, a predstavljajo dvorezen meč, ker ima v številnih pogodbah zapisan delež prihodkov, ki ga mora nameniti založbam za odkup avtorskih pravic. Povišanje naročnin zato neposredno...

61 komentarjev

Google pomotoma razkril podrobnosti o iskalnem algoritmu

Slo-Tech - Google je pomotoma na Githubu objavil interne dokumente, ki pojasnjujejo oziroma dokumentirajo delovanje iskalnega algoritma. Njihovo avtentičnost je potrdil, posebej zanimivo pa je, da so bili objavljeni pod licenco Apache 2.0. Kdorkoli jih je videl in prenesel, ima torej trajno, svetovno, neekskluzivno, neodplačno, nepreklicno pravico do uporabe. Dokumenti so zato sedaj brezplačno dostopni marsikje.

Večinoma gre za dokumentacijo. Čeprav dokumenti niso popoln opis iskalnega algoritma, hkrati pa za razumevanje terjajo poznavanje delovanja algoritma, je skupnost iz njih razbrala že marsikaj. V njih je na primer 2596 modulov in 14.014 atributov (funkcionalnosti). Vse to vpliva na razvrščanje strani pri iskanju, med njimi pa je tudi nekaj funkcij, katerih obstoj je v preteklosti Google izrecno zanikal. Parameter Navboost na primer meri tudi, kako dolgo obiskovalci ostanejo na strani, potem ko jo obiščejo. Google precej teh podatkov dobi iz svojega brskalnika Chrome.

V algoritmu je...

1 komentar

AMD na Computexu 2024 pokazal nove ryzene, epyce ter instincte

vir: AMD
AMD - AMD je na začetku letošnjega Computexa po pričakovanjih naznanil kopico prihajajočih čipov, na prvem mestu tiste na novi arhitekturi Zen 5, katerih prvi primerki naj bi prispeli že prihodnji mesec.

Večina trenutno aktualnih procesorjev in grafičnih kartic vseh velikih proizvajalcev je bila lansirana v letih 2022 in 2023, zato nas letošnjo jesen ter prihodnjo pomlad čaka menjava generacij - in ta se običajno prvič najavi na junijskem sejmu Computex v Tajpeju. Privrženci rdečega tabora bodo tokrat sicer pogrešali nove igričarske radeone, toda pri AMDju so namesto tega objavili novosti v praktično vseh ostalih vejah izdelkov (krajši video povzetek). Začenši s težko pričakovanimi procesorji za namizne računalnike in prenosnike na temelju novih jeder tehnologije Zen 5. Pri velikih škatlah jih predstavlja linija Ryzen 9000, ki je navzlic nekaterim pomladanskim govoricam precej neposredna nadgradnja aktualnih ryzenov 7000. Četverica izdelkov se v številu jeder in taktih skorajda povsem...

4 komentarji

Začel se je konec za Manifest v2

Shema delovanja Declarative Net Request

Slo-Tech - Ta mesec bo začel Google ukinjati podporo za razširitve Manifest V2 v svojem brskalniku, o čemer smo obširno pisali lani. Kljub ugovorom razvijalcev in uporabnikov je že dlje časa jasno, da se bo Manifest V2 poslovil v korist naslednika Manifesta V3. Odmikal se je le datum, a tudi tega je sedaj konec.

Uporabniki najnovejših verzij brskalnika, ki sodelujejo v programih Beta, Dev in Canary, bodo že v naslednjih dneh dobili obvestila, da se podpora za Manifest v2 izteka. Najbolj prizadeti so seveda vtičniki, ki blokirajo oglase. Ti imajo v režimu Manifest v2 popoln nadzor nad nalaganjem strani in lahko počnejo karkoli želijo, torej tudi blokirajo vse. Pod Manifestom v3 pa bo to drugače, saj bodo brskalniku lahko le predlagali, kaj naj stori pri izrisu. Z vidika preprečevanja napadov MITM je to pozitivno, medtem ko bo blokiranje oglasov sedaj manj učinkovito oziroma predvsem prepuščeno na milost in nemilost Googlu. Ta ob tem poudarja, da ima novi API chrome.declarativeNetRequest več...

38 komentarjev

Boeing Starliner spet ostal na tleh

Slo-Tech - Izstrelitev Boeingovega Starlinerja je bila v soboto tik pred zdajci odpovedana in prestavljena vsaj do srede. V orbito bi ga bili morali poslati v soboto ob 18.25 po srednjeevropskem poletnem času, a so slabe štiri minute pred vklopom motorjev odštevanje ustavili. Nedeljskega okna niso niti lovili, naslednje pa se bo zgodilo v sredo ob 16.52.

Na krovu plovila sta bila astronavta Butch Wilmore in Suni Williams, ki bi ju bila doletela čast, da kot prva poletita s Starlinerjem. To bosta poizkusila v sredo, ko bo Starliner odletel v nizko orbito, da se bo kapsua nato spojila z Mednarodno vesoljsko postajo (ISS). Na krovu ISS bosta astronavta kakšen teden dni, nato pa se bosta vrnila v Novo Mehiko ali Arizono. S tem bo Starliner postal drugo operativno plovilo v ameriški floti, ki lahko v orbito vozi ljudi.

V vesolje bi ga morala poslati raketa Atlas V, ki jo izdeluje United Launch Alliance. A prav raketa je bila razlog za odpovedi izstrelitve, zato bodo sedaj tehniki natančno...

15 komentarjev

Kitajci bodo na Zemljo pripeljali prve vzorce z oddaljene strani Meseca

Slo-Tech - Kitajsko plovilo Chang'e 6 je v noči s sobote na nedeljo (ob 0.23 po srednjeevropskem času) uspešno pristalo na oddaljeni strani Meseca, v depresiji South Pole-Aitken Basin. Izstrelili so ga 3. maja, čez tri tedne pa se bo vrnilo na Zemljo. Če bo šlo vse po načrtih, bo na Modri planet pripeljalo prve vzorce kamin z oddaljene strani Meseca.

Oddaljena stran Meseca je vedno obrnjena proč od Zemlje, ker sta telesi zaradi plimskih sil zaklenjeni na celoštevilske večkratnike obhodnih dob. Z drugimi besedami z Zemlje vedno vidimo isto stran Meseca, zato lahko oddaljeno stran opazujemo le posredno s posnetki plovil. Prav tako je otežena tudi komunikacija, ki mora biti od tam posredna. Zaradi tega so kontrolirani pristanki na tisti polovici Meseca zahtevni. Kontrolirano so doslej tam pristali le Kitajci, in sicer s plovilom Chang'e 4 pred petimi leti. Njegov naslednik Chang'e 5 je testiral prevoz kamenja nazaj na Zemljo, a z bližnje strani Meseca.

Chang'e 6 je drugo plovilo, ki je uspelo...

13 komentarjev

V Računalniški muzej na Poletno muzejsko noč

Retro tržnica

vir: Računalniški muzej
Računalniški muzej -

V soboto, 15. junija, vabljeni v Računalniški muzej, kjer se obeta pestro dogajanje ob Poletni muzejski noči! Od 18:00-24:00 si boste tako lahko brezplačno ogledali našo stalno in gostujočo razstavo, pa tudi zunaj na ploščadi pred Muzejem pri na novo pridobljenem legendarnem Kiosku K67 bo živahno - odvijala se bo namreč Retro tržnica - že 2. Retro Gaming Kupi/Prodaj/Menjaj dogodek v Sloveniji. Za razstavljalce je na voljo še nekaj prostih miz - pohitite s prijavo!

Zunaj se bo odvijala tudi Muzejska čitalnica in klepetalnica na prostem ob retro računalniških revijah - Muzejska knjižnica na prostem na Poletno muzejsko noč s starimi izvodi revij Moj mikro in drugih...

Ob 18:00 vabljeni tudi na brezplačen voden ogled po razstavi Steklena soba – napačno informiranje z naslovom Kaj moram vedeti o globokih ponaredkih?

2 komentarja

Teleskop James Webb posnel najbolj oddaljeno galaksijo doslej

Slo-Tech - Z vesoljskim teleskopom James Webb (JWST) so odkrili in posneli galaksijo JADES-GS-z14-0, ki je z naskokom najbolj oddaljena znana galaksija doslej. Galaksija je na posnetku stara pičlih 300 milijonov let, merjeno od velika poka. Istočasno so odkrili še njeno sestrsko galaksijo JADES-GS-z14-1, ki je skoraj enako oddaljena. Galaksiji so opazili oktobra lani in januarja letos v programu JADES (JWST Advanced Deep Extragalactic Survey), v katerem proučujejo dogajanje v zelo mladem vesolju, le nekaj sto milijonov let po nastanku.

Ob odkritju je raziskovalce presenetila predvsem svetlost galaksije, zato so bili sprva skeptični, da je res tako oddaljena. Z instrumentom NIRSpec na teleskopu (Near-Infrared Spectrograph) so že lanskega januarja izmerili, da je rdeči premik galaksije približno 14. Hkrati so odkrili še sestrsko galaksijo, s katero sta bili videti dovolj blizu, podobno kot en objekt. Šele ko so oktobra lani še z instrumentom NIRCam (Near-Infrared Camera) galaksijo opazili še...

44 komentarjev

Tudi Japonska gre po poti odprte znanosti

Slo-Tech - Po zgledu EU in ZDA, kjer morajo biti rezultati javno financiranih raziskav tudi javno dostopni, bo sedaj še Japonska uvedla načela odprte znanosti. Prihodnje leto bodo morali biti članki, ki jih objavijo japonski raziskovalci, brezplačno dostopni tudi v institucionalnih repozitorijih. Na ta način želijo izboljšati dostopnost, trajnost in sledljivost izsledkov. Poleg člankov bodo v repozitorijih shranjeni tudi vsi pridobljeni raziskovalni podatki.

Na Japonskem bodo vzpostavili 10 milijard jenov težak sklad (58 milijonov evrov), s katerim bodo standardizirali obstoječe institucionalne repozitorije. Izmed 800 japonskih raziskovalnih inštitucij jih namreč že več kot 750 uporablja svoje. Prav tako je na Japonskem od leta 2022 na voljo strežnik za deljenje rokopisov Jxiv, ki deluje podobno kot arXiv, a ga pozna le petina raziskovalcev.

Zanimivo je, da se je Japonska odločila za pragmatično rešitev zelenega odprtega dostopa. Javno odklenjeni bodo rokopisi, kot so sprejeti v objavo, a...

0 komentarjev

Nemški parlament bo začel uporabljati e-pošto namesto telefaksov

Slo-Tech - V Nemčiji ima še vedno velika večina podjetij telefakse, marsikod pa jih celo še redno uporabljajo. Več kot štiri petine nemških podjetij jih še uporablja, od tega tretjina pogosto ali zelo pogosto. Šele sedaj pa se je nemški parlament odločil, da sami ne bodo več uporabljali telefaksov. Do konca meseca jih bo bundestag zamenjal z elektronsko pošto (ki jo seveda že uporabljajo).

Še pred petimi leti je bil telefaks v nemškem parlamentu ključno orodje. Poslanci so na primer poslanska vprašanja vladi zastavljali prek telefaksa, pri čemer je bil eden izmed argumentov tudi veljavnost. Enako veljalo tudi za vsa druga opravila, na primer razne predloge, zahtevke in podobno. Natisnjen in podpisan dokument, ki so ga poslali po faksu, je imel pravno veljavnost, elektronska sporočila pa tedaj še ni. Da se bodo lahko znebili telefaksov, so morali najprej popraviti zakonodajo.

Parlament seveda ni edina nemška institucija, ki se še vedno močno naslanja na staro tehnologijo. Tudi v vojski so...

25 komentarjev

Google je pobrisal vse podatke avstralskega pokojninskega sklada

Slo-Tech - Pred slabim mesecem dni smo izvedeli za enega največjih spodrsljajev, ki se je primeril Googlu. Iz tedaj nepojasnjenih razlogov so pobrisali celoten profil avstralskega pokojninskega sklada UniSuper, ki je imel v Google Cloudu shranjene svoje podatke. Njihova obnovitev je trajala dva tedna, saj so se izbrisali tudi na drugih lokacijah, ki so bile sinhronizirane z Google Cloudom. Situacijo je pomagala rešiti varnostna kopija, ko jo je imel sklad pri drugem ponudniku in ni bila neposredno povezana v Google Cloud. Sedaj vemo, kaj je šlo narobe.

Google se je s pepelom posul že tedaj, sedaj pa so razložili malce več. Za težavo, ki ni k sreči prizadela nobene druge stranke in se sedaj ne more več ponoviti, je odgovoren Google. Njegovi zaposleni so storili hudo napako, ko si pri nastavljanju GCVE (Google Cloud VMware Engine) eno izmed ključnih polj pustili prazno. Sistem je to interpretiral, kot da je račun časovno omejen, po preteku zakupa pa je podatke preprosto pobrisal. Ob tem so...

19 komentarjev

FTX-ov visoki uslužbenec obsojen na sedem let in pol zapora

Slo-Tech - V ZDA se nadaljujejo tožbe proti vodilnim v propadli kriptomenjalnici FTX, čeprav so njenega ustanovitelja in direktorja Sama Bankman-Frieda že obsodili. Ryan Salame, ki je skupaj z Bankman-Friedom vodil podjetje, je bil obsojen na 90 mesecev zapora. Salame se je izrekel za krivega v več točkah obtožnice, in sicer načrtovanja nezakonitih donacij političnim strankam, prevare zvezne volilne komisije in vodenja nelicencirane plačilnega posrednika.

Salame je bil med leti 2019 in 2021 eden izmed direktorjev podružnice FTX Digital Markets na Bahamih. Poleg Caroline Ellison, Nishada Singha in Garyja Wanga je bil eden izmed vodilnih v podjetju. Tožilstvo mu je očitalo, da je tesno sodeloval z Bankman-Friedom, da je vedel za njegove nezakonite aktivnosti in da je zavajal ameriške banke. Prav tako je skupaj z Bankman-Friedom in Nishadom Singhom načrtoval prikrite donacije političnim organizacijam na način, ki bi prikril vpletenost Bankman-Frieda, a z namenom izboljšanja njegove položaja v...

4 komentarji

Večina ne uporablja umetne inteligence

Slo-Tech - Z zornega kota obiskovalcev tehničnih forumov in računalniških navdušencev se zdi, kot da je umetna inteligenca vseprisotna in da velike jezikovne modele uporablja domala vsakdo. Resnica je precej drugačna, v raziskavi ugotavljata Reuters Institute in Univerza v Oxfordu. Povprašali so 12.000 ljudi iz šestih držav in ugotovili, da le nekaj odstotkov ljudi vsakodnevno uporablja umetno inteligenco. Ni presenetljivo, da so najbolj navdušeni uporabniki mladi med 18. in 24. letom starosti. Javno zanimanje je torej precej manjše od buma, ki ga slišimo v medijih.

V raziskavi so sodelovali anketiranci iz Argentine, Danske, Francije, Japonske, Velike Britanije in Združenih držav. Med njimi jih v ZDA umetno inteligenco redno uporablja sedem odstotkov anketiranih, drugod pa še manj. V Franciji in Veliki Britaniji na primer zgolj dva odstotka, na Japonskem pa en odstotek. Približno četrtina ljudi sploh še ni slišala za nobeno tovrstno orodje, drugi pa so največkrat slišali za ChatGPT, ki mu...

176 komentarjev

Googlovo nadgrajeno iskanje ima sila neroden štart

Slo-Tech - Strojni odgovori, ki jih v Googlovem iskalniku postreže z Geminijem podprta tehnologija AI Overviews, so v preteklem tednu postali predmet posmeha širom spleta, saj pogosto halucinirajo.

Sredi maja so pri Googlu na dogodku I/O 2024 predstavili vrsto novosti na temelju Geminija, svoje osrednje platforme generativnih algoritmov. Med njimi AI Overviews, dodatek k običajnim rezultatom svojega iskalnika, ki postreže z jedrnatim generiranim odgovorom na podlagi dosegljivih spletnih vsebin, kakršnih smo zadnje čase vajeni od pogovornih botov. V dneh po prireditvi so pričeli tehnologijo postopno lansirati za uporabnike čez Lužo ... in ti so hitro naleteli na milo rečeno nenavadne in zabavne odgovore ter predloge, ki jim jih je iskalnik vrnil. Med množico hecnih idej iskalnika so trditve, da v ligi NBA igrajo psi, da je Barack Obama musliman, ali da so imeli nekateri ameriški predsedniki po ducat diplom. Največ razburjenja pa je upravičeno povzročil napotek, da naj na pico dodamo nekaj...

30 komentarjev

Hekerski tabor Håck-ma’s Castle

Slo-Tech - Avstrijska hekerska skupnost in CCC Dunaj organizirajo hekerski tabor Håck-ma’s Castle. Tabor bo ob koncu poletnih počitnic, med 28.8. in 1.9.2024 na gradu Ottenschlag v spodnji Avstriji.

Tabor je namenjen vsem entuziastom iz področja računalništva in elektrotehnike. Dogodek je neprofiten in ga v celoti organizirajo prostovoljci. Namen tabora je izmenjava idej, zanimivih projektov, izmenjava znanja, skupno eksperimentiranje in povezovanje z drugimi hekerji iz sosednjih držav. Aktivnosti se bodo izvajale v notranjih prostorih gradu Ottenschlag in zunaj na tabornem prostoru pred gradom. Spanje je na voljo v lastnem šotoru na tabornem prostoru, na voljo pa je tudi manjše število sob v grajskem poslopju.Redna cena tabora je 161€, možno pa je zaprositi tudi za znižano ceno oz. t.i. "friends ticket" na kontakt@hack-mas.at s pripisom "friends ticket". Če je to dogodek za vas, si priskrbite vstopnico kar takoj. Več informacij je na voljo na spletni strani Tabora.


Drugi podobni...

3 komentarji

OpenAI začel uriti nov model

Slo-Tech - Špekuliralo se je, da bi lahko GPT-5 dobili že letos poleti, a trenutno nič ne kaže na to. Ravno nasprotno, saj so iz OpenAI sporočili, da so pravkar začeli trening novega modela, ki bo nasledil GPT-4. Prihajajoči GPT-5 se je torej začel uriti, kar bo trajalo več mesecev, morda tudi leto dni. Tudi ko bo trening končan, pa GPT-5 ne bo takoj romal na splet. Pred tem ga morajo temeljito preizkusiti in preveriti, da ne počne (preveč) neumnosti, nato pa prilagoditi za končno uporabo. To vključuje tudi blokado določenih poizvedb, ki so neprimerne za širšo rabo zaradi etičnih ali zakonskih omejitev ali pa zgolj v neskladju s politiko podjetja. Po zelo optimističnem scenariju to izid postavlja v sredino leta 2025.

Ali Sam Altman govori res govori o GPT-5 ali pa morda celo o njegovem nasledniku, ne vemo. Označil ga je kot "frontier model", kar označuje sposobnejši model od trenutnih. Končni cilj podjetja je seveda ustvariti splošno umetno inteligenco (AGI), ki se bo kosala z ljudmi na vseh...

28 komentarjev

Vsak drugi prodani avtomobil že športni terenec

Slo-Tech - Po podatkih Mednarodne agencije za energijo (IEA) je bilo lani med vsemi prodanimi avtomobili več kot polovica športnih terencev (SUV), kar je nov rekord. Ob tem so opozorili, da so ta vozila pomemben dejavnik k povečevanju izpustov ogljikovega dioksida iz prometa. K celotnemu lanskemu povečanju izpustov so prispevala kar 20 odstotkov, s čimer pomembno poslabšujejo podnebno krizo.

Prodaja SUV-ov se je lani povečala za 15 odstotkov, medtem ko je prodaja manjših avtomobilov zrasla za pičle tri odstotke. Ob tem IEA poudarja, da je glavni razlog za povečevanje prodaje SUV njihovo dojemanje kot statusni simbol in bolj udobna vozila, kar proizvajalci vzpodbujajo z oglaševanjem. Po drugi strani pa SUV v prometnih nesrečah povzročajo hujše poškodbe pešcev, v mestih pa tratijo dragoceni prostor. Povečana prodaja SUV-ov je izničila ves napredek zadnjih let v zniževanju porabe in s tem onesnaževanja vozil.

V razvitih državah je bilo lani med prodanimi avtomobili dobrih 50 odstotkov SUV-ov,...

251 komentarjev

Ameriške borze bodo dan hitrejše

Slo-Tech - Na ameriških borzah se je danes začelo trgovati tako hitro, kot je to potekalo že pred stotimi leti. Po novih pravilih Agencije za trg vrednostnih papirjev (SEC), ki so bila sprejeta lanskega februarja, bo poravnava poslov odslej potekala naslednji delovni dan po poslu (T+1) in ne več dva dneva kasneje (T+2). Regulatorji želijo s spremembo zmanjšati tveganje in izboljšati učinkovitost trgov.

K razmisleku o skrajšanju časa med poslom in poravnavo jih je vzpodbudilo dogajanje pred tremi leti, ko so delnice GameStopa zaradi koordiniranega ravnanja nepoučenih vlagateljev in prekomerne razprodanosti na kratko institucionalnih vlagateljev letele k višku. Krajše poravnave pomenijo, da bodo morali udeleženci na trgu hitreje zagotavljati likvidnost za poravnavo, odpravljati morebitne napake, odpoklicati posojene vrednostne papirje in podobno. SEC zato opozarja, da bi v prvih nekaj dneh lahko beležili kakšne porodne težave, ki bi se odrazile kot več neuspelih poravnav, povišana volatilnost...

4 komentarji

Dogodki v tednu med 28. in 31. majem

Slo-Tech - V tem tednu bo na IT sceni spet nekaj zanimivih dogodkov.

V torek, 28. maja ob 19h bojo v Mariboru vnovič spletne urice! Na 154. #wwwhmb bo o Umetni inteligenci za čisto navadne geeke, kako UI v produktih uporabiti in kje so pasti, predaval Matija Hiti, soustanovitelj platforme za e-učenje JollyDeck.

Konferenca uporabnikov produktov podjetja Atlassian bo prav tako v torek 28., in sicer med 13h in 20h na Ljubljanskem gradu.

V sredo 29. maja ob 18h bo v ljubljana.tech v BTC Javascript Ljubljana Meetup, kjer bo Jan Šavli iz Celtre predaval o praktičnih primerih performančnih izboljšav, Tomislav Habalija iz Infinuma pa bo pojasnil kako na spletu delujejo prijavni mehanizmi brez uporabe gesel z uporabo Web Authentication API in passkey.

Od srede 29. do petka 31. bo v Portorožu MakeIT 2024, Java in Oracle konferenca.

V četrtek 30. maja ob 18h bo na sedežu Celtre srečanje uporabniške skupine AWS, kjer bo Mitja Hofer iz Celtre imel predavanje z naslovom Turbocharge ECS Fargate with...

6 komentarjev

Internet je manjši, kot si predstavljamo

Slo-Tech - V četrtek je za krajši čas klecnil Microsoftov iskalnik Bing, nad čimer bi lahko naivno zamahnili z roko, češ da ima zanemarljivo število uporabnikov. Res ima Google precej več obiskovalcev spletne strani, a Bing poganja kup storitev, ki so takisto obstale. Izkaže se, da pri iskanju ni mnogo alternative in da smo brez Binga in Googla goli in bosi. Obstaja sicer še Yandex, ki pa je ruski in zelo na Zahodu ni zaželen.

Ko je zakašljal Bing, so se ustavili tudi ChatGPT (verzija z vgrajenim dostopom do interneta), Microsoftov Copilot in DuckDuckGo. Vse te storitve uporabljajo API za dostop do Binga, ki jim nudi okno v splet. Težave so trajale več ur, od 7.30 zjutraj do približno 17. ure po slovenskem času. V Severni Ameriki je to ustrezalo noči in jutru.

DuckDuckGo je spletni iskalnik, ki stavi na zasebnost in izrecno ne shranjuje nič o uporabniku in o njem tudi nič ne ve. A v praksi ga poganja Bing, zato brez delujočega API do Binga ne deluje. Podobno so odvisni tudi Ecosia, Yahoo in...

13 komentarjev

OpenAI in Scarlett Johansson

Slo-Tech - Scarlett Johansson je obtožila OpenAI, da so brez njenega dovoljenja poustvarili njen glas v svojem glasovnem pomočniku. Dejala je, da jo je Sam Altman že lani povprašal, ali bi bila posoditi glas, kar je zavrnila. Tik pred izdajo pomočnika jo je poklical še enkrat, a ga je vnovič zavrnila. Nato je OpenAI izdal glas Sky, ki ji je bil izjemno podoben. Scarlett Johansson je na družbenih omrežjih ostro napadla OpenAI in napovedala tudi tožbo, na kar se je OpenAI odzval spravljivo. Čeprav po lastnih besedah niso uporabili njenega glasu, temveč drugo najeto glasovno igralko, so iz uvidevnosti vseeno umaknili Sky.

Washington Post sedaj poroča, da ne gre za izgovor, temveč da OpenAI resnično ni uporabil glasu Scarlett Johansson. Pridobili so več dokazov in pričevanj, da so glasovno igralko za Sky najeli, še preden so stopili v stik s Scarlett Johansson. Dogovorili so se že junija lani, torej več mesecev pred komunikacijo s Scarlett Johansson. Kljub temu glasu Sky ne moremo uporabiti,...

24 komentarjev

Voyager 1 že pošilja podatke z dveh instrumentov

NASA - Z najbolj oddaljene delujoče sonde v vesolju so zopet začeli pritekati znanstvenoraziskovalni podatki. Voyager 1, ki je zaradi okvare treh odstotkov pomnilnika novembra lani zašel v škripce, so prvotnim črnoglednim napovedim navkljub uspeli rešiti. Minuli mesec je NASA sporočila, da spet smiselno komunicira z Zemljo, nato pa so še nekaj tednov popravljali posamezne nastavitve. Sedaj je Voyager 1 spet v formi.

Voyager 1 ponovno pošilja podatke z dveh od svojih štirih znanstvenih instrumentov, sporoča NASA. Še vedno se NASA ukvarja s kalibracijo preostalih dveh instrumentov, s čimer bo vzpostavljeno stanje izpred novembra. Voyager 1 lahko že uporablja merilnik plazme in magnetometer, še vedno pa pripravljajo merilnik kozmičnih žarkov in nizkoenergetskih nabitih delcev. Še šest drugih instrumentov že novembra ni delovalo, ker imajo bodisi premalo energije bodisi po obhodu Saturna niso več relevantni. To predstavlja velikanski uspeh, saj je Voyager 1 oddaljen 24 milijard kilometrov,...

17 komentarjev

Predogledna verzija Windows 11 24H2 na voljo

Slo-Tech - Letošnja posodobitev Windows 11 bo največja v zadnjih dveh letih in bi v nekem drugem času upravičeno dobila kar novo ime: Windows 12. Čeprav se bo nespektakularno imenovala Windows 11 24H2, bo novosti precej. Kogar zanimajo, je sedaj korak bliže, da jih preizkusi. Microsoft je novo verzijo poslal v Release Preview Channal. V že omenjenem drugem času bi temu rekli, da je iz verzije alfa napredovala v beto.

Med novostmi so ozadja HDR, funkcija sudo, Rust v jedru, Wi-Fi 7, Copilot in Recall (umetna inteligenca bo tesno integrirana), boljše upravljanje z energijo in kup vizualnih izboljšav. Umetne inteligence še ne moremo v celoti preizkusiti, ker terja ustrezen računalnik s strojno podporo zanjo, ostale novosti pač. To med drugim pomeni, da je sedaj morda najslabši čas za nakup novega računalnika, saj se splača počakati, da se situacija razjasni.

Medtem ko so novi Windows že namestili sodelujoči v kanalih Canary in Dev, lahko sedaj isto storijo tudi člani Windows Insiders v okvire...

21 komentarjev

Zakaj je iOS 17.5 obudil davno pobrisane fotografije

Slo-Tech - V zadnji verziji Applovega mobilnega operacijskega sistema iOS 17.5 se je zgodil neugoden hrošč, zaradi katerega je marsikdo podvomil o verodostojnosti Applove zavezanosti k zasebnosti. Na uporabnikovih napravah so se pojavile fotografije, ki so bile že zdavnaj izbrisane. Uporabnike je pošteno zaskrbelo, od kod so se vzele fotografije, ki so segale vse do leta 2010, če so jih bili že zdavnaj odstranili. Apple trdi, da je hrošča v iOS 17.5.1 popravil in da gre za problem v lokalni bazi, torej pri uporabnikih. V iCloudu naj teh fotografij ne bi bilo.

Apple zagotavlja, da se "nepopolno" pobrisane datoteke niso nikoli sinhronizirale v iCloud. Pojasnjuje, da težava ni v iCloud Photos, temveč v lokalni bazi na uporabnikovi napravi. To z drugimi besedami pomeni, da lahko od mrtvih vstanejo le fotografije, ki so bile posnete z isto napravo. Te so ostale v okvarjenih delih baze. Če napravo prodamo in se ponastavi, se pobrišejo vse uporabniške datoteke in baze, zato se ne more zgoditi, da...

29 komentarjev

Zbogom, ICQ

Slo-Tech - Čez mesec dni bo prenehala delovati aplikacija za hipno sporočanje ICQ, ki je leta 1996 orala ledino na tem področju. Preden so obstajali AOL Instant Messenger, Yahoo Messenger, Discord in ostale precej novejše aplikacije je ICQ že povezoval sto milijonov uporabnikov. Omogočal je zasebne pogovore in skupinske razprave. ICQ bo ukinjen 26. junija letos.

Ko je izšel ICQ ("I seek you"), je bil svet precej drugačen. Pogovarjali smo na IRC-u, datoteke smo prenašali s strežnikov FTP, iskali pa smo z Yahoojem. ICQ je konec leta 1996 izdalo izraelsko podjetje Mirabilis, ki ga je leta 1998 prevzel AOL. Dvanajst let pozneje ga je odprodal ruskemu Digital Sky Technologies (Mail.ru), ICQ pa je ostal priljubljen v tem delu sveta. Na Zahodu so ga medtem povozila druga orodja za hipno komuniciranje.

Zadnja verzija ICQ je izšla leta 2020, odtlej pa ga niti Rusi niso več vzdrževali. Zadnje popravke so sicer izdali lani, a ICQ je bil že več let na poti proti izhodu. Bistveno bolj popularna...

45 komentarjev

AI Pin klavrno propadel, podjetje naprodaj

Slo-Tech - Podjetje Humane, ki je lani predstavilo nekakšno tehnološko broško z imenom AI Pin, ki je skušala posnemati pametne ure, je naprodaj. Iztržiti želijo od 750 do 1000 milijonov dolarjev, čeprav je njihov paradni izdelek na trgu dobil zelo slabe odzive. A podjetje, ki sta ga ustanovila Applova prebežnika Imran Chaudhri in Bethany Bongiorno, ostaja optimistično.

AI Pin je bil sicer prava katastrofa. Za visoko ceno 700 dolarjev in še mesečna naročnina 24 dolarjev – medtem ko stane Applova pametna ura 400 dolarjev – je ponujal premalo. Naprava, ki se je pripela na obleko kot broška, je bila pretežka in je obleke vlekla k tlom. Ponujala ni kaj dosti, saj ni imela zaslona in nobenih aplikacij. Komunikacija je bila bodisi zvočna, hkrati pa je imela vgrajen laser za izris na roko. Zamik pri zvočni komunikaciji je bil dolg, predolg za naravno uporabo, laser pa je bil viden le v temnih prostorih. Imela je tudi kamero, s katero je lahko pogledala v svetu in odgovarjala na vprašanja, kaj je to.
...

34 komentarjev

Nvidia vnovič rekordno

Slo-Tech - Nvidiini poslovni rezultati še naprej dosegajo rekorde, ki jih poganja bum umetne inteligence. V minulem četrtletju so so se prihodki povišali na 26 milijard dolarjev, kar je 262 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Tudi v primerjavi z minulim četrtletjem to predstavlja 18-odstotno rast. Dobiček je znašal 14,9 milijarde dolarjev, kar je 629 odstotkov več kot lani. S temi rezultati Nvidia upravičuje eksplozivno rast cene delnice, ki je v zadnjem letu pridobila več kot 200 odstotkov. Zgolj po objavi zadnjih rezultatov je delnica poskočila še za 10 odstotkov. Nvidia marža iz poslovanja znaša okrog 75 odstotkov, so sporočili. Ključni segment so podatkovni centri, saj je ta oddelek ustvaril kar 22,6 milijarde dolarjev prihodkov.

S ceno, ki je presegla tisoč dolarjev, postaja delnica tudi povsem administrativno draga za male investitorje. V današnjem svetu je to sicer precej manjši problem kot nekoč, saj je nakup necelih količin delnic dosegljiv pri večini borznih posrednikov, a se...

13 komentarjev

ASML lahko na daljavo ugasne stroje za proizvodnjo čipov na Tajvanu

Slo-Tech - Po poročanju Bloomberga imata podjetji ASML in TSMC - prvo proizvaja naprave za izdelavo čipov, drugo pa čipe - pripravljen odziv na morebitno invazijo Kitajske na Tajvan. Že vrsto let je Tajvan najpomembnejše svetovno središče proizvodnje čipov, ki jo lahko zamaje že potres. Trenutno se 90 odstotkov najnaprednejših čipov proizvede na Tajvanu. Zato niso redke špekulacije, kaj bi se zgodilo s svetovnim gospodarstvom in tehnologijo, če bi Kitajska napadla Tajvan.

Po neuradnih podatkih Bloomberga, ki pristojni ne želijo komentirati, ASML lahko na daljavo izključi svoje naprave za proizvodnjo čipov, katerih največji odjemalec je prav tajvanski TSMC. Gre za najnovejšo linijo naprav za proizvodnjo v ekstremnem UV (EUV), kjer je TSMC vodilni na svetu, tehnologija pa najnovejša. Naprave za EUV so velike kot manjši avtobus in terjajo redno vzdrževanje in posodobitve. Med tem lahko ASML stroje oddaljeno ugasne, pravijo viri iz podjetja.

To bi se zgodilo, če bi Kitajska zavzela Tajvan....

184 komentarjev

Microsoft predstavil linijo prenosnikov na Armu

Microsoft - Pri Microsoftu so predstavili nove prenosnike družine Surface, toda še dosti več pozornosti je pritegnila druga novost: serija prenosnikov Copilot+ PC na procesorjih Snapdragon, s katero želi velikan izrabiti trenutno norijo okoli umetne inteligence.

Microsoft je do vratu globoko v tekmi, kako izkoristiti pridobitve najnovejših generativnih strojnih modelov, in samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bo dogajanje prelilo iz programja v strojno opremo. Na dogodku ob začetku razvijalske konference Build, ki poteka ta teden, in ki je bil v osnovi mišljen kot predstavitev novih članov družine prenosnih naprav Surface, so razkrili svojega igralca v tej dirki: iniciativo Copilot+ PC (krajši video povzetek). Pod nazivom stojijo prenosni računalniki, ki so jih partnerji, kot so Lenovo, Dell, Acer, Asus in HP, zgradili na temelju Qualcommovih čipov Snapdragon X Elite in Plus. Ti sistemski čipi so sicer mišljeni kot neposredni tekmeci tako Applovi seriji M, kakor tudi procesorjem na...

27 komentarjev

Nemška vlada podprla FFmpeg

Slo-Tech - Nemški državni sklad STF (Sovereign Tech Fund), ki ga financira nemško ministrstvo za gospodarstvo in podnebne ukrepe, deluje od oktobra 2022 in financira obče koristne tehnološke projekte na področju odprte digitalne infrastrukture. Med njimi je prepoznal tudi razvoj FFmpeg, ki ga bo v letih 2024 in 2025 podprl tudi projekt FFmpeg. Namenili mu bodo 158 tisoč evrov, kar bo prva državna subvencija FFmpeg.

STF, ki je imel lani na voljo 11,5 milijona evrov, podpira številne odprtokodne in brezplačne projekte. Med njimi so GNOME, Rust Coreutils, PHP, iskanje hroščev v systemd ter drugi. Ustanovljen je bil za zagotavljanje digitalne suverenosti, za kar je nujno potreben delujoč ekosistem odprtokodnih projektov. Digitalne tehnologije in sistemi morajo biti dostopni posameznikom, industriji in javnemu sektorju pod odprtimi pogoji, meni nemška vlada, zato je tudi ustanovila STF.

STF deluje v okviru Zvezne agencije za prebojne inovacije SPRIN-D.

5 komentarjev

Reddit bo nudil vsebino za trening, OpenAI pa tehnologije

Slo-Tech - OpenAI in Reddit sta podpisala dogovor, ki bo prvemu nudil vsebine za trening umetne inteligence, slednjemu pa dostop do orodij na njeni osnovi. OpenAI bo imel sprotni dostop do vsebine na Redditu, ki predstavlja enega zelo dragocenih vir sodobnih internetnih besedil za trening umetne inteligence. Uporabna je tako z jezikovnega vidika kakor tudi vsebinskega, saj so debate na Redditu neizčrpen vir znanja o modernem svetu, najsi gre za popularno kulturo ali tehnologijo.

Reddit pa bo dobil dostop do orodij, ki bodo uporabnikom in moderatorjem omogočala lažjo uporabo strani. Prav tako je OpenAI postal oglaševalski partner na Redditu. Podjetji nista javno razkrili, kolikšno finančno kompenzacijo predvideva dogovor. V začetku leta je Reddit sklenil podoben dogovor z Googlom, po katerem bodo dobili 60 milijonov dolarjev letno. Videli pa bomo, kako se bo skupnost odzvala na te sporazume. Lani je več mesecev potekal upor moderatorjev, ker je Reddit spremenil politiko dostopa do strani (za...

16 komentarjev

Apple naj bi konkurenčne pogone za brskalnike geografsko zaklenil na EU

Slo-Tech - Apple je na zahtevo EU odprl svoj ekosistem do te mere, da lahko brskalniki po novem uporabljajo tudi lastne pogone, ne le Applovega WebKita. A po poročanju The Registra je Apple pri tem zelo čemeren, zato je ekosistem odprt zgolj do fizičnih meja Evropa. Tretji pogoni bodo delovali le, če bodo naprave fizično locirane v EU.

To bo predstavljalo težavo tudi za razvijalce, ki so morda locirani izven EU. Razvoj je sicer možno izvajati tudi v simulatorjih, a vsaj končne teste vendarle radi opravijo na dejanskih napravah. Tega sedaj ne bodo mogli storiti, če naprave ne bodo fizično na Stari celini. Razvijalci se sicer vse od sprememb, ki jih je bil Apple primoran uvesti zaradi evropskega akta o digitalnih trgih, pritožujejo, da so sami sebi namen. Apple naj bi spremembe implementiral tako, da je ravno še zadostil minimalnim standardom iz zakonodaje, a maksimalno otežil njihovo uporabo. Pogojev ni malo.

Tudi zato je Evropska komisija marca letos začela preiskavo, v kateri ugotavlja,...

42 komentarjev

Po šestih letih WD z novim 2,5-palčnim klasičnim diskom

Slo-Tech - SSD-ji še niso povsem nadomestili klasičnih diskov, ker so slednji večji, cenejši in v nekaterih pogledih tudi robustnejši, denimo pri reševanju podatkov. So pa praktično v celoti zasenčili 2,5-palčne diske, nekdaj standard v prenosnih računalnikih, za katere se danadnes res komajda še najde kakšna naloga. Western Digital je ta teden izdal novi 2,5-palčni disk, ki je njihov prvi novi disk v tem formatu po šestih letih.

Novinec meri 6 TB, a je fizično tako velik, da ga v prenosnih računalnikih ne bomo našli. Problem je njegova debelina, zaradi katere je omejen na ohišja za prenosne diske in podobno. Zato ga bomo našli v izdelkih My Passport, Black P10, in G-Drive ArmorATD, ki so vsi po vrsti debelejši od 5-TB predhodnikov. Že ti so visoki 15 milimetrov, torej bodo novinci neprimerni tudi za standardna ohišja. Hitrost diskov je za to tehnologijo povsem spodobna. Zmorejo 130 MB/s pri branju, priključujejo pa se prek USB 3.2 prve generacije. Ni jasno, ali uporabljajo prekrivni zapis...

13 komentarjev

Svet Evrope sprejel zavezujočo konvencijo o umetni inteligenci

Slo-Tech - Svet Evrope je sprejel prvi mednarodni zavezujoči dogovor o umetni inteligenci, s katerim zagotavljajo spoštovanje človekovih pravic, vladavine prava in demokratične standarde pri uporabi umetne inteligence. Dogovor postavlja pravni okvir, ki pokriva celoten življenjski cikel sistemov umetne inteligence, obravnava tveganja in vzpodbuja odgovorne inovacije.

Konvencijo so sprejeli na rednem letnem srečanju zunanjih ministrov članic, ki je potekalo v Strasbourgu. Generalna sekretarka Marija Pejčinović je ob tem dejala, da gre za prvo tovrstno konvencijo, ki skrbi za spoštovanje človekovih pravic tudi z umetno inteligenco. Gre za rezultat dvoletnih prizadevanj in usklajevanj, ki jih je vodil Odbor za umetno inteligenco (CAI). V postopku je sodelovalo 46 članic Sveta Evrope, Evropska unija in 11 tretjih držav (Argentina, Avstralija, Kanada, Kostarika, Izrael, Japonska, Mehika, Peru, Vatikan in ZDA), vključeni pa so bili tudi deležniki iz zasebnega sektorja, akademskega sveta in...

3 komentarji

Novi AMD-jevi procesorji ne bodo več podpirali Windows 10

Slo-Tech - Minili so časi, ko procesor skorajda ni mogel biti ozko grlo za delo na računalniku, če izvzamemo grafično oblikovanje in igranje iger, pa še tam so bili grafični čipi pomembnejši. Novejši procesorji za Windows 7 že dolgo niso več primerni, sedaj pa bo AMD enako odpisal še Windows 10. Nova družina Zen 5 ne bo več omogočala poganjanja Windows 10, temveč bo terjala Windows 11.

Ob tem velja omeniti, da je Windows 10 še vedno z velikanskim naskokom najpriljubljenejši operacijski sistem, ki mu sledi Windows 11 z manj kot polovičnim deležem. To najbolj jezi Microsoft, ki si želi uporabnike prepričati v nadgradnjo, za kar so ponujali tudi brezplačne nadgradnje. Najbolj učinkovit način pa je seveda strojna oprema, saj če zanjo gonilnikov za določen operacijski sistem ni, potem ga pač ne bomo uporabljali. Po poročanju TechSpota, ki se sklicuje na neuradne informacije, se bo točno to zgodilo z naslednjo verzijo Zen, začenši z Zen 5 Strix Point APU.

Ni nujno, da AMD to počne iz kakšne...

93 komentarjev

Brezplačni RealVNC Home se poslavlja, a skriti Lite ostaja

Slo-Tech - Priljubljeni program za oddaljeni dostop RealVNC bo ukinil verzijo Home, ki je omogočala brezplačno upravljanje petih naprav treh uporabnikov. To sicer ne pomeni, da ne bo več nobene brezplačne verzije, se bo pa treba zanjo nekoliko bolj potruditi. Založnikov cilj je namreč zelo preprost: čim več uporabnikov zvabiti v plačljivo inačico, zato se 17. junija brezplačni Home poslavlja. Zato svetujejo nadgradnjo na plačljivega, za kar nudijo tudi popust. Na voljo so Essentials, Plus, Premium in Enterprise, ki se razlikujejo po številu podprtih uporabnikov, naprav in drugih funkcionalnostih.

A če bi menili, da je s tem brezplačnosti povsem konec, bi se zmotili! Poleg cenejših verzij Essentials in Plus, ki sta obe plačljivi, obstaja še precej bolj skrita verzija Lite. Ta je še vedno brezplačna, a podpira le enega uporabnika in le tri naprave. Prav tako nima nobenih drugih funkcij, kot je prenos datotek ali oddaljeno tiskanje. Lite je izrecno namenjen nekomercialni uporabi, kar moramo še...

18 komentarjev

Evropska komisija bo preverjala, ali sta Instagram in Facebook mladim škodljiva

Slo-Tech - Proti Meti se je začela nova preiskava, ki jo je uvedla Evropska komisija. Uvedli so jo zaradi suma, da podjetje krši akt o digitalnih storitvah (DSA), ki predpisuje pravila in varnostne protokole, ki se jih morajo ponudniki digitalnih storitev držati. Komisija bo preverila, ali sta storitvi Instagram in Facebook narejeni tako, da pri mladoletnih uporabniki povzročata zasvojenost (rabbit-hole effect). Komisija bo tudi preverila, ali uporabljajo ustrezna orodja za preverjanje, da so obiskovalci dovolj stari in da jim ni dostopna neprimerna vsebina.

Meta se je na prva opažanja Komisije odzvala septembra lani, ko je predložila dolg odgovor na pomisleke in vprašanja o zaščiti mladoletnih uporabnikov in o zaznavanju tveganj. Ena izmed obveznosti velikih ponudnikov storitev po DSA je tudi spremljanje tveganj in uvajanje ukrepov za njihovo blaženje in preprečevanje. Komisija bo tako preverila, ali so na Instagramu in Facebooku vzpostavljeni mehanizmi za spremljanje tveganje, kako se...

10 komentarjev

Ilya Sutskever odhaja iz OpenAI

Slo-Tech - Direktor in soustanovitelj OpenAI Sam Altman je sporočil, da se dosedanji glavni znanstvenik Ilya Sutskever poslavlja iz podjetja. Kam se odpravlja in kaj bo počel, še ni jasno. Dejal je le, da se bo posvetil projektu, ki ima zanj veliko osebno vrednost. Medtem je Altman dejal, da je Sutskever eden največjih umov te generacije, ki je ključno prispeval k razvoju podjetja. Razlogov za odhod nihče od njiju javno ni pojasnjeval.

Sutskever je bil eden izmed glavnih antagonistov drame, ki se je pred šestimi meseci dogajala v podjetju. Tedaj so skoraj čez noč odpustili Sama Altmana, čemur je sledil močan upor zaposlenih in resni opomini tudi iz Microsofta, ki je glavni vlagatelj v podjetje. Po nekaj napetih dneh, med katerimi je Altman dobil tudi zelo resno ponudbo za delo v Microsoftu, se je z vodilnimi sodelavci vrnil v OpenAI. Sutskever, ki je malodane organiziral puč, se je kasneje posul s pepelom in dejal, da je šlo za velikansko napako.

Sutskeverjevo mesto bo v podjetju zasedel...

12 komentarjev

Za nami je najtoplejše leto v zadnjih 2000 letih

Slo-Tech - Minulo leto je bilo toplo, druga polovica pa je bila prav peklensko vroča. Vse od junija dalje je bil vsak naslednji mesec najtoplejši med sebi enakimi v zgodovini, kar se je nadaljevalo do danes. Vse kaže, da bo tudi leto 2024 med izjemno vročimi, dasiravno je še prezgodaj za ocene, ali bo tudi absolutni rekorder.

Temperature seveda ne merimo dva tisoč let, temveč zadnjih 150 let, a o temperaturi v preteklosti lahko iz posrednih dokazov sklepamo zelo veliko. Raziskovalci iz Nemčije, Češke in Velike Britanije so objavili rezultate teh analiz v Nature in ugotovili, da je z zelo veliko verjetnostjo leto 2023 rekordno. K temu sta prispevala segrevanje ozračja zaradi izpustov ogljikovega dioksida, ki predstavlja sistematični razlog, ter periodični El Nino, ki je dosegal maksimum. Rekordno vroče je bilo tako ozračje kakor oceani.

Posredni dokazi so manj natančni od dokumentiranih meritev, zato je možno, da so se v preteklosti že pojavljala podobno vroča leta, pa smo jih preprosto...

84 komentarjev

Wiley v letu dni umaknil 11.300 člankov, sedaj zapira 19 revij

Slo-Tech - Uveljavljeni založnik znanstvene periodike Wiley je včeraj sporočil, da bodo ukinili 19 znanstvenih revij, ker so bile prepredene z lažnimi članki. V minulih dveh letih je sicer Wiley, ki ima 217-letno tradicijo, umaknil 11.300 člankov, ki so bili tako ali drugače neverodostojni. Umik članka sam po sebi ni nič tragičnega, saj se napake dogajajo, spoznanja pa pogosto revidirajo, a obseg kaže na sistemski problem. Število umikov se povečuje tudi pri drugih založnikih. IOP Publishing, ki se specializira zgolj na fiziko, je leta 2022 umaknil 900 lažnih člankov.

Eden izmed razlogov za epidemijo umikov so farme člankov (paper mills), ki raziskovalcem proti plačilu omogočijo soavtorstvo ničvrednih člankov, ki jih nato objavijo (pod)povprečnih revijah. Osnovni razlog je velikanski pritisk na raziskovalce, ki morajo publicirati čedalje več in hitreje, da ostanejo konkurenčni pri pridobivanju raziskovalnih projektov ali pogosto zgolj da obdržijo zaposlitev. Dodatna vzpodbuda je hibridni...

19 komentarjev

Google predstavil množico orodij na temelju Geminija

vir: Google
Google - Ob uvodu v razvijalsko konferenco Google I/O 2024 so pri velikanu razkrili kopico programskih novosti, ki se v glavnem tičejo integracije Geminija v njihovo popularno programje, videli pa smo tudi nekaj drugih razkritij, kot je generator videa Veo.

Pričel se je Googlov vsakoletni dogodek za razvijalce, konferenca I/O, ki jo zaštartajo s predstavitvijo novosti, ki nas čakajo v poletnih mesecih (krajši video povzetek). Kot je bilo pričakovati, je bila prezentacija močno osrediščena okoli potiskanja rešitev na osnovi strojnega učenja, se pravi predvsem družine algoritmov Gemini, videli pa smo tudi nekaj drugih zanimivosti. Kot so čivkali že vrabci, bodo skušali z Geminijem nadgraditi tako svoja pisarniška orodja kot iskalnik. Plačljivi uporabniki okolja Workspace, oziroma aplikacij Docs, Slides, Sheets, Drive in Gmail, bodo prihodnji mesec dobili vgrajeno podporo Geminija 1.5 Pro, ki bo zanje sestavljal pošto ali analiziral vsebino dokumentov. Iskalnik za začetek - v ZDA že prihodnji...

7 komentarjev

OpenAI izdal GPT-4o

Slo-Tech - OpenAI je danes izdal novo verzijo velikega jezikovnega modela GPT-4o, ki je hitrejši in zmogljivejši od predhodnikov, ko gre za obdelovanje besedil, slik in zvoka. Tehnična direktorica Mira Murati je dejala, da bo brezplačno na voljo vsem uporabnikom, bodo pa imeli naročniki plačljive verzije na razpolago do petkrat več računske moči. Nove zmožnosti bodo javnosti predajali postopoma, začenši z besedilom.

Črka o pomeni "omni", so dodali v OpenAI. Pri obdelovanju in razumevanju besedila je enako sposoben kot GPT-4 Turbo, izboljšave pa so predvsem pri tekstu v drugih jezikih poleg angleščine. Sam Altman dodaja, da sta vmesnika za zvok in video najboljša doslej, kar je seveda treba vzeti z zrnom soli. Model je multimodalen, kar pomeni, da se enako dobro znajde v kakršnikoli kombinaciji zvoka, videa in besedila. Za razvijalce bo na voljo tudi API, ki pa bo plačljiv, a pol cenejši od GPT-4 Turbo. Razumevanje zvoka pa pomeni, da se bo možno z modelom pogovarjati kot z vsakim asistentom.
...

31 komentarjev

V Applovem App Storu skorajda nihče ne uporablja zunanjih plačilnih sistemov

Bloomberg - Čeprav se je Apple odzval na pritožbe razvijalcev, ki jim je lep čas prepovedal obveščanje uporabnikov o možnosti plačila izven aplikacije oziroma App Stora, s čimer se je bilo možno izogniti plačilu 30-odstotne provizije, je odziv vse prej kot uporaben. Sedaj sicer razvijalci lahko uporabnika usmerijo na zunanji plačilni sistem, a Apple še vedno pobere osnovno 27-odstotno provizije (so tudi znižanja), kar je po dodanih stroških plačilnega sistema skupaj še dražje. Razvijalci niso neumni in se tega ne gredo, je Apple razkril pred sodišče v postopku zoper Epic Games. Od več kot 65.000 registriranih razvijalcev je to možnost izkoristilo le 38 razvijalcev.

Apple je dodal, da med njimi ni nobenega velikega razvijalca. Sodnica je ob tem Applu dejala, da se zdi, da je bil cilj spremembe zagotoviti, da se ne bo nič spremenilo. Apple si je očitno želel ohraniti svoj kos pogače, kot si ga je rezal leta. Epic Games ob tem dodaja, da spremembe, ki jih je Apple uvedel januarja letos, v...

48 komentarjev

V Franciji dosegli nov rekord v gostoti plazme v volframovem tokamaku

Slo-Tech - V fuzijskem reaktorju WEST (Tungsten/W Environment in Steady-state Tokamak), ki ga upravlja Komisariat za alternativne energije in atomsko energijo Francoske republike (CEA), so raziskovalci s Princetona postavili nov rekord. Vročo plazmo pri temperaturi približno 50 milijonov stopinj Celzija (4 keV) so vzdrževali šest minut, za kar so vbrizgali 1,15 GJ energije. To je 15 odstotkov več energije kot doslej, plazma pa je bila dvakrat gostejša, kar predstavlja rekord za tokamake z volframsko prevleko.

WEST je zadnjo serijo eksperimentov izvajal od sredine januarja do konca aprila letos, v tem času pa so tudi postavili novi rekord. Ta presega dosežke iz prejšnje konfiguracije Tore Supra. WEST obratuje od leta 2016. Pred tem se je imenoval Tore Supra, obratovati pa je začel leta 1988, ko so prenehali uporabljati TFR, ki je bil prvi francoski tokamak. Tore Supra je deloval do leta 2010, nato pa so ga v letih 2013-2016 korenito nadgradili, in sicer so stene oblekli z volframom in...

20 komentarjev

Zaradi avror delni izpad Starlinka

Reuters - Geomagnetna nevihta, ki zadnje dni biča Zemljo, je še največ težav povzročila pri satelitskih telekomunikacijah. Z razvojem tehnologije postajamo, paradoksalno, čedalje bolj občutljivi na tovrstne pojave, ker je od elektronike in telekomunikacij odvisnih čedalje več dejavnosti. Največji igralec na tem področju SpaceX ima te dni nemalo težav z zagotavljanjem brezhibnega delovanja Starlinka, ki ga omogoča dobrih 4000 satelitov v orbiti. In ti so na geomagnetne nevihte občutljivi.

Elon Musk je na omrežju X že zapisal, da so sateliti pod hudimi obremenitvami, a za zdaj še delujejo. Včeraj je SpaceX opozoril, da je kakovost storitev zmanjšana, kar v praksi pomeni nižje hitrosti, višje latence in možnost kratkotrajnih izpadov. Kot so pojasnili v NOAA, tovrstne nevihte povzročijo prehodne spremembe v atmosferi, zato SpaceX-ovi sateliti na višini okrog 550 kilometrov izgubljajo višino in potrebujejo več popravljanja orbit.

Uporabniki ugotavljajo, da se je močno povečal delež izgubljenih...

5 komentarjev

Ozrite se v nebo, severni sij bo

Slo-Tech - Ker smo sredi zelo močnega cikla Sončeve aktivnosti, ki letos in prihodnje leto dosega vrh, je v teh mesecih severni sij pogostejši, intenzivnejši in viden dlje proti ekvatorju kot sicer. Danes ponoči je še ena priložnost, da se ozremo v nebo in ob primernem vremenu z malo sreče ugledamo spektakularno naravno predstavo. Nad nekaterimi kraji smo ga videli že včeraj, danes se predstava ponavlja, a bo po napovedih nekoliko manj intenzivna.

Zemljo je namreč dosegel najmočnejši Sončev izbruh po oktobru 2003, poroča NOAA. Trenutni geomagnetni vihar je dosegel peto stopnjo na petstopenjski lestvici, kar lahko prinese tudi težave s telekomunikacijami in satelitsko navigacijo. V Sloveniji sicer severni sij ni prav pogost, a ga sedaj vidimo že tretjič v zadnjih šestih mesecih. Za čim boljši pogled je treba iti daleč od mestne osvetlitve, saj v mestih zasije le, kadar je res močan. Za čim boljšo izkušnjo je treba poiskati področje z jasnim nebom, še bolj intenzivno pa se severni sij vidi...

11 komentarjev

V minulih 12 mesecih največje povečanje koncentracije ogljikovega dioksida v ozračju

Meritve na observatoriju Mauna Loa

Slo-Tech - Kljub prizadevanjem za znižanje emisij ogljikovega dioksida v ozračje to še vedno počnemo v rekordnem obsegu. Podatki z merilne postaje na Observatoriju Mauna Loa na Havajih so pokazali, da smo od marca 2023 do marca 2024 zabeležili največje povečanje v zgodovini. Koncentracija je zrasla za 4,7 ppm, kar je za dobro desetino več kot ob prejšnjem rekordu. Med junijem 2015 in junijem 2016 se je povišala za 4,1 ppm. Obakrat je bil El Niño občuten.

Ralph Keeling, direktor Inštituta za oceanografijo Scripps na Univerzi v San Diegu je dejal, da zaradi uporabe fosilnih goriv še vedno podiramo rekorde v izpustih ogljikovega dioksida. Emisije so danes za približno pet odstotkov višje kot leta 2016. Zato so tudi povišanja koncentracije ogljikovega dioksida na letnem nivoju najvišje. Mesec marec je res ekstremen, a tudi povišanja od februarja do februarja ali januarja do januarja so letos višja kot leta 2016. Od aprila 2023 do aprila 2024 pa je zvišanje znašalo 3,6 ppm, kar ni več rekordno.

...

101 komentar

OpenAI spoznava pravilo interneta: če obstaja, obstaja tudi pornografija

Slo-Tech - OpenAI-jev ChatGPT in vsi ostali široko dostopni modeli umetne inteligence ne dovoljujejo ustvarjanja pornografskih ali erotičnih vsebin. To ne pomeni, da jih ni, saj je na internetu kopica drugih modelov, ki jih lahko uporabljamo tudi lokalno, ki teh omejitev nimajo. Zato je morda smiselno, da bi OpenAI v svoje izdelke uvedel možnost ustvarjanja pornografskih oziroma erotičnih (NSFW) vsebin, razmišljajo v podjetju.

Iz podjetja sporočajo, da bi v prihodnosti ChatGPT, DALL-E in druga orodja lahko dobila omejeno podporo za ustvarjanje erotičnih vsebin. Te bi še vedno ustvarjal odgovorno, zakonito in brez kršitev pravic drugih ljudi, predvsem pa varno in v skladu s starostjo uporabnika. V praksi naj bi bili deepfaki resničnih oseb odločno prepovedani, medtem ko bi se o kakšnih neškodljivih imitacijah izmišljenih oseb lahko pogovarjali. Ob tem želi OpeNAI zagotoviti, da bo vse skupaj po črki zakona.

Joanne Jang iz podjetja pojasnjuje, da o tem v podjetju resno razpravljajo. Dodaja,...

8 komentarjev

Google DeepMind predstavil algoritem AlphaFold 3

vir: Google
Google - V Googlovem laboratoriju za strojno učenje so predstavili težko pričakovano naslednjo generacijo proslavljenega algoritma za napovedovanje strukture beljakovin AlphaFold. Tretja generacija se loti naslednjega od temeljnih problemov: oblike beljakovin, ko so pripete na druge funkcionalne molekule.

Ko so v DeepMindu pred poltretjim letom predstavili algoritem AlphaFold 2, so z njim napovedali navdušujoče čase, ko strojno učeni algoritmi ne bodo zgolj sredstvo za halucinirane pogovore na spletu ali generiranje bizarnih sličic, temveč bodo dejansko močno pospešili znanstveni napredek. AlphaFold 2 je že v manj kot letu dni poskrbel za prelomen pospešek na področju računske in strukturne biologije, saj je napovedal zgradbo vseh poznanih proteinov. Kako so beljakovine videti v prostoru, se pravi kako se zvijajo, je ena temeljnih ugank v biologiji in farmaciji, saj je od tega odvisno njihovo obnašanje, oziroma biološke funkcije. Če vemo, kako in zakaj se nek protein oblikuje, lažje...

6 komentarjev

Komitenti FTX-a bodo v celoti poplačani

Sam Bankman-Fried

Slo-Tech - Dobra novica za komitente proslule kriptomenjalnice FTX je napoved stečajnega upravitelja, da bodo vsi v celoti poplačani. Slaba novica tiči v detajlih: poplačani bodo v dolarski protivrednosti kriptokovancev, ki so jih imeli v lasti ob propadu po tedanji vrednosti. Gre za okrog osem milijard dolarjev, ki so izginili v hitri imploziji FTX-a. Komitenti bodo poplačani v višini 118 odstotkov sredstev v dolarski protivrednosti.

V zadnjih 17 mesecih so med stečajem našli več sredstev, med drugim nekaj kriptožetonov FTX-a, deleže v podjetjih in start-upih in podobno. Da bodo uspeli vrniti več kot osem milijard dolarjev, je za vsak stečaj v resnici močno nenavadno, dodajajo strokovnjaki. A še vedno bo to kisla tolažba za lastnike bitcoinov, ki so bili ob propadu FTX-a vredni manj kot 20.000 dolarjev, sedaj pa trikrat toliko. Komitenti so to rast žal zamudili, a bodo dobili vsaj glavnico.

Da se bodo izplačila začela, bo trajalo več mesecev, ker mora predlog najprej odobriti še sodnik, ki...

20 komentarjev

Nestabilnost v Jemnu preprečuje popravilo podmorskih kablov v Rdečem morju

Slo-Tech - Popravila treh podmorskih kablov v Rdečem morju, ki so bili februarja poškodovani zaradi ladje Rubymar, še vedno ni končano. Poškodbe so v jemenskih teritorialnih vodah, tamkajšnje oblasti pa so doslej izdale dovoljenja le za dostop do dveh kablov. Pri tretjem kablu spor med člani konzorcija blokira popravila. Zaradi kompleksne politične in varnostne situacije se popravila še niso začela.

Za kabla Seacom in EIG so dovolilnice za pristop in popravila jemenske oblasti že izdale. Težave pa povzroča kabel AAE-1, saj je član konzorcija, ki ima kabel v lasti, tudi TeleYemen. Slednji je državni operater, ki pa ima dve veji: tisto v kraju Aden nadzoruje jemenska vlada, tisto v kraju Sanaa pa hutiji. Jemenska vlada zavrača vsako sodelovanje z njimi, kar pomeni tudi s polovico operaterja. Vlada vztraja, da mora TeleYemen imenovati predstavnika iz prve veje, česar pa ostali člani konzorcija niso potrdili. Vlada zato ne izda dovolilnic.

Popravila bo sicer izvajalo podjetje E-Marine, ki je v...

1 komentar

ZDA Intelu in Qualcommu omejile dobave Huaweiju

Slo-Tech - Odkar je Huawei na ameriškem seznamu problematičnih podjetij, je poslovanje z njim zelo omejeno. Ameriška podjetja potrebujejo posebne izvozne licence, ki jih bodo sedaj še malce priškrnili. ZDA so preklicale omenjene licence za Qualcomm in Intel, od katerih Huawei ne bo smel več kupovati izdelkov. To bo dodatno oviralo Huaweijeve sposobnosti izdelave pametnih telefonov, računalnikov in druge opreme.

Uradni razlog naj bi bila zaskrbljenost, da utegne Huawei izdelati napredno umetno inteligenco. Za to bo nujno potreboval tudi Intelove procesorje in Qualcommove čipe, ki jih odslej ne bo mogel več neposredno kupovati. Prav tako razmišljajo o uvedbi sankcij za šest kitajskih podjetij, ki jih sumijo dobave čipov Huaweiju v nasprotju z veljavnimi omejitvami. Velikega vpliva na Intel in Qualcomm sicer ni pričakovati, ker podjetji Huaweiju že sedaj nista prodajali veliko. Intel je na primer dejal, da ostaja pri oceni prihodkov na 12,5-13,5 milijarde dolarjev v aktualnem četrtletju, bo pa...

112 komentarjev

Radio Študent in Računalniški muzej: Spectrum ZX, Kontrabant in ostala poglavja iz zgodovine v sredo ob 20.30

Slo-Tech - Bili so časi, ko so se igre za Spectrum po širni Sloveniji kopirale po radijskih valovih. Radio Študent je predvajal hreščanje, piskanje in cviljenje, kar smo posneli na kaseto in nekaj ur pozneje igrali igro. Teh časov že dolgo ni več, a na sprehod po preteklosti se lahko podamo jutri. Radio Študent, ki ta teden obeležuje 55-letnico delovanja, bo pred mikrofon povabil dva člana legendarne Softverske redakcije.

Jutri ob 20.30 bosta gosta Žiga Turk, ki ga poznamo kot soustanovitelja revija Moj Mikro. Kot eden izmed pionirjev spleta v Sloveniji je napisal Virtual Shareware Library in Wodo. Skupaj z drugim gosto, Matevžem Kmetom, je napisal tudi znameniti Kontrabant, kultno slovensko tekstovno avanturo, ter njegovo naslednico. Pogovor bo potekal v Računalniškem muzeju do pol desete ure.

Sledil pa bo nostalgični prenos igre Kontrabant 2 po radijskih valovih na frekvenci 89,3 MHz, ki se bo začel okrog 21.30. Kdor ima še delujočega Spectruma ZX, pa bo lahko igro potem tudi preizkusil....

86 komentarjev

Katere nove iPade pripravlja Apple

Slo-Tech - Danes zjutraj po lokalnem času je Apple v New Yorku organiziral dogodek, posvečen novostim pri iPadih. Slišali in videli smo, katere nove modele so pripravili, kakšne dodatke so jim namenili in katere stare generacije so upokojujejo. Letos bodo nehali prodajati iPad 9. generacije, ki je v najcenejši inačici stal 330 dolarjev. Namesto njega bo sedaj vstopni model osnovna konfiguracija 10. generacije, ki bo 20 dolarjev dražja. S tem so pripravili prostor za štiri novince.

Cenejši tablici iPad Air s starejšim čipom M2 - predhodniki so sicer imeli M1 - sta na voljo kot 13-palčni model, kar je sploh prvikrat za serijo Air, ter 11-palčni model, ki so ga prenovili. Povečali so tudi količino prostora, ki ga je sedaj 128 GB, takšna najcenejša konfiguracija pa stane 600 dolarjev. Večji model je dvesto dolarjev dražji. Kdor želi več, lahko dobi 512 GB ali 1 TB prostora. Na voljo so v štirih barvnih odtenkih: modra, siva, vijolična in beige.

Zahtevnejšim uporabnikom je namenjen iPad Pro, ki...

4 komentarji

Znana identiteta kolovodje Lockbita, razpisana nagrada 10 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Končno smo izvedeli, kdo je vodil eno najbolj razvpitih hekerskih združb, ki se je ukvarjala z vdori in izsiljevanjem. Danes so britanske oblasti sporočile, da je skupino Lockbit vodil 31-letni ruski državljan Dmitry Yuryevich Khoroshev. Na internetu je nastopal z vzdevkom LockBitSupp, v skupini pa je bil administrator in glavni razvijalec izsiljevalskega orodja Lockbit.

Khoroshev je sedaj v ZDA obtožen več kaznivih dejanj s področja računalniške kriminalitete, prevar in izsiljevanja. Lockbit je opeharil več kot 2000 žrtev, ki so izgubile skupno več kot 500 milijonov dolarjev, skupna škoda pa je presegla milijardo dolarjev. Ameriško tožilstvo je Lockbit označilo kot najbolj razširjeno in donosno izsiljevalsko orodje v zgodovini. Delovati je začel leta 2020, največ okužb pa je dosegel leta 2022. Med tarčami je bilo več kot sto bolnišnic, zdravstvenih domov in drugih zdravstvenih ustanov.

Skupino so razbili z racijami februarja letos, med katerimi so zasegli več strežnikov,...

19 komentarjev

Google Fit ni v dobri kondiciji

Slo-Tech - Pred desetimi leti je Google predstavil API za storitev Google Fit, ki naj bi bilo središče za zbiranje vseh z zdravjem in aktivnostjo povezanih informacij posameznika. Te podatke bi posredovali različni pripomočki in naprave tretjih proizvajalcev, med katerimi so se omenjali Nike, Adidas, Asus, Intel, LG in drugi velikani. Deset let pozneje bo Google Fit doletela podobna usoda kot številne druge Googlove izdelke - ukinjen bo.

Da se Google Fitu ne piše nič dobrega, je postalo jasno leta 2021, ko je Google prevzel Fitbit. Odtlej se je tempo posodobitev za Google Fit močno upočasnil, novi izdelki (denimo Pixel Watch) pa imajo aplikacijo Fitbit. Sedaj pa je jasno, kdaj bo Google Fit umrl. Že 1. maja letos je Google prenehal sprejemati prijave za nove uporabnike API-ja, storitev pa bo dokončno umrla 30. junija 2025. Ostajata pa Health Connect API in Fitbit Web API.

Google po novem stavi na Health Connect, ki pa za delovanje potrebuje Android 13 ali novejši. Od štirinajstice je del...

12 komentarjev

Microsoft razvija veliki jezkovni model MAI-1

Slo-Tech - Vendarle smo slišali pričakovane vesti iz Redmonda, da Microsoft vendarle razvija lasten veliki jezikovni model. Za zdaj poimenovan MAI-1 bo imel pol bilijona parametrov, s čimer bo konkuriral Googlovemu Geminiju in OpenAI-jevemu ChatGPT-ju četrte generacije. Predstaviti ga utegnejo že ta mesec na konferenci Build. Projekt vodi Mustafa Suleyman iz podjetja Inflection AI, ki ga je Microsoft prevzel marca letos.

Microsoftov poslovni odnos do umetne inteligence je zanimiv. Na pomembnost področja je Bill Gates opozoril že pred leti, podjetje pa je nato investiralo več kot deset milijard dolarjev v OpenAI. Odločitev se jim je izplačala, saj je njihov model GPT-4 med najbolj priljubljenimi na svetu, Microsoft pa ga je smel integrirati v svoj Copilot, Bing in druge izdelke. A vendarle bi bilo nenavadno, če bi Microsoft uporabljal zgolj tuje orodje, sam pa ne bi poizkušal ničesar razviti, razen če je dolgoročni načrt prevzeti OpenAI, kar pa zaradi kompleksne lastniške strukture ni prav...

7 komentarjev

Natrij-ionske baterije prihajajo

Slo-Tech - Številna podjetja, ki razvijajo natrij-ionske baterije, so tik pred množično komercializacijo. Konec minulega leta smo pisali o kitajskem avtomobilu, ki jih uporablja, počasi pa jih začenjajo komercializirati tudi zahodni proizvajalci. Natron Energy, odcepljeno podjetje s stanfordske univerze, je po več letih razvoja sedaj sporočilo, da so začeli redno proizvodnjo. V zaključnih korakih so tudi ostali proizvajalci.

V teoriji imajo natrij-ionske baterije več prednosti pred litij-ionskimi. Z geopolitičnega vidika so manj tvegane, ker je natrij po vsem svetu zelo enakomerno razporejen in ga je na voljo obilo - že v morski vodi ga je na tone - hkrati pa ne potrebujejo kobalta in niklja. Namesto njiju je možno uporabiti železo, aluminij in mangan, ki so na voljo tudi na Zahodu. To je možno zaradi atomskih lastnosti, saj so natrijevi atomi večji in zato lahko za elektrode uporabljamo tudi snovi, kot je NaFeO2. To ima še nekatere druge pozitivne lastnosti, denimo daljšo življenjsko dobo...

51 komentarjev

Japonci v Čilu zgradili najvišji teleskop

Posnetki z miniTAO

Slo-Tech - Visoko v čilenskih Andih so dokončali projekt, ki se je začel pred 26 leti. Na vrhu gore Cerro Chajnantor sredi puščave Atacama so na nadmorski višini 5640 metrov postavili teleskop, ki je s tem najvišje na svetu. Medtem ko je znameniti Atacama Large Millimeter Array na nadmorski višini 5050 metrov, je novi Tokyo Atacama Observatory še višje. Izgradnjo je financirala Japonska, upravljala pa ga bo univerza v Tokiu.

TAO so postavili sredi puščave zaradi odličnih pogojev, ki tam vladajo za opazovanje. Visoka nadmorska višina pomeni, da je nad njim le malo atmosfere, ki moti opazovanja, zelo suh zrak, stabilno vreme in skoraj nič oblačnosti pa omogočajo učinkovito izrabo te višine. Tudi astronomsko je južna polobla zelo primerna za opazovanje bližnjih teles, ker je usmerjena proti središču Galaksije.

Projekt se je začel leta 1998, izzivi pa so bili tako tehnični kot politični. Pridobiti so morali tako dovoljenje čilenske vlade kakor tudi soglasja lokalnih prebivalcev, na koncu pa še...

0 komentarjev