» »

Ameriške borze bodo dan hitrejše

Ameriške borze bodo dan hitrejše

Slo-Tech - Na ameriških borzah se je danes začelo trgovati tako hitro, kot je to potekalo že pred stotimi leti. Po novih pravilih Agencije za trg vrednostnih papirjev (SEC), ki so bila sprejeta lanskega februarja, bo poravnava poslov odslej potekala naslednji delovni dan po poslu (T+1) in ne več dva dneva kasneje (T+2). Regulatorji želijo s spremembo zmanjšati tveganje in izboljšati učinkovitost trgov.

K razmisleku o skrajšanju časa med poslom in poravnavo jih je vzpodbudilo dogajanje pred tremi leti, ko so delnice GameStopa zaradi koordiniranega ravnanja nepoučenih vlagateljev in prekomerne razprodanosti na kratko institucionalnih vlagateljev letele k višku. Krajše poravnave pomenijo, da bodo morali udeleženci na trgu hitreje zagotavljati likvidnost za poravnavo, odpravljati morebitne napake, odpoklicati posojene vrednostne papirje in podobno. SEC zato opozarja, da bi v prvih nekaj dneh lahko beležili kakšne porodne težave, ki bi se odrazile kot več neuspelih poravnav, povišana volatilnost in povečani stroški transakcij. Posebej napet bo jutrišnji dan, ko se bodo poravnavale petkove transakcije (T+2) in današnje transakcije (T+1). V ponedeljek je bil v ZDA praznik.

Poravnava je sklepni korak posla, saj se tedaj delnice dejansko prenesejo k novemu lastniku. Da se to zgodi, se mora najprej izvesti posel, nato pa še kliring. Kadar poravnava ne uspe, se običajno plačajo penali, prav tako pa nastanejo izgube. Poravnavo naslednji delovni dan so vpeljale že nekatere druge države, denimo Indija in Kitajska, ta teden pa še Kanada, Mehika, Argentina in Jamajka. V Evropi vztraja T+2, ki ga poznamo tako v Sloveniji kakor na največjih evropskih borzah (npr. Xetra).

4 komentarji

gruntfürmich ::

Toksične borze jih pa ne skrbijo?

Koordinirano ravnanje nepoučenih vlagateljev...
Da kaj takega zapišeš... mislim...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

fikus_ ::

"Koordinirano ravnanje nepoučenih vlagateljev..."

Kar nekaj ljudi je imelo interes obraniti platformo in so mimo nadzora delovali v svojem interesu (čisto legalno) in "oškodovali" nekaj velikih igralcev, ki jih je to udarilo po žepu, tudi zato je bila potrebna ta intervencija, zaščita velikih pred vplivi nepredvidenih malih igralcev, da bi bila škoda za velike čim manjša v primeru podobnih stvari.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

kow ::

Hvala *urcu. Dolgo so rabili.

McHusch ::

gruntfürmich je izjavil:

Toksične borze jih pa ne skrbijo?

Koordinirano ravnanje nepoučenih vlagateljev...
Da kaj takega zapišeš... mislim...


Nepoučeni vlagatelji je slovenski termin za retail investorje.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Musk spet v težavah zaradi izjav na Twitterju

Oddelek: Novice / Ostale najave
2413206 (8588) Zheegec
»

Visokofrekvenčno trgovanje počasi jenja

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
237884 (5528) BaToCarx
»

Facebookova javna ponudba delnic še vedno buri duhove

Oddelek: Novice / Ostale najave
225535 (4099) nekikr

Več podobnih tem