» »

V četrtek zvečer Sončev izbruh motil radijske komunikacije

V četrtek zvečer Sončev izbruh motil radijske komunikacije

Slo-Tech - Približujemo se vrhu Sončeve aktivnosti v 25. ciklu (od začetka opazovanja), ki se je začel z minimumom decembra 2019 in bo v letih 2024 in 2025 dosegel vrh. V primerjavi z izjemno šibkim ciklom 24, je aktualni cikel močan in je že poskrbel za nekaj zanimivih nebesnih pojavov, denimo severni sij nad slovenskim nebom v začetku novembra. Tovrstnih dogodkov lahko v naslednjem letu pričakujemo še več.

Podatke o vremenu v vesolju lahko spremljajo na straneh ameriške Agencije za oceane in podnebje, kjer poročajo o doslej najmočnejšem Sončevem izbruhu v tem ciklu. V noči s četrtka na petek (izbruh ob 18.02) se je zgodil močan izbruh, ki je sodil v razred X2.8. V razredu X so najmočnejši dogodki, magnituda 2,8 pa ga sicer uvršča na dno tega razreda (razred C so šibki, razred M pa srednje močni). S tem je šlo za najmočnejši dogodek po letu 2017, torej tudi v tem ciklu.

Dogodke često spremljajo tudi koronalni izbruhi mase (CME), kakor imenujemo izbruh plazme in magnetnega polja s Sonca. To pot je bila usmerjena proti Zemlji, kar je na osvetljenem delu Zemlje - nad Južno in deli Severne Amerike - povzročilo motne v telekomunikacijah. Zemljina atmosfera ščiti površje pred vesoljskim vremenom, a to še vedno vpliva na primer na radijske komunikacije, v skrajnih primerih pa na vse električne naprave. V četrtek je bil vpliv omejen na kratkovalovne radijske komunikacije.

Vpliv na Zemljo je možno napovedati, saj izbruhe zaznamo praktično takoj - svetloba s Sonca potuje osem minut - zadnji CME pa je potoval s hitrostjo okrog 2100 kilometrov na sekundo, torej je do Zemlje potreboval slabih 20 ur. To je tudi razlog, da lahko povečano verjetnost za pojav severnega sija napovemo ure, včasih tudi dni vnaprej. V prihodnjem letu bo takšnih priložnosti gotovo še nekaj, saj se bližamo vrhu Sončevega cikla. Cikel sicer traja približno 11 let.

4 komentarji

crystal ::

super bodo meli spet svobodnjaki lah nove izgovore

kixs ::

Tudi trenutni cikel je sibek. Razliko pa naredi sibkejse zemljino magnetno polje. Seveda moramo imeti tudi sreco, da je CME usmerjen proti Zemlji.

 x

x

gruntfürmich ::

torej za tem pa ledena doba...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

tetriandoch ::

To se bo še videlo. Dejstvo je, da se obrača smer magnetnega polja.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

aurora borealis (severni sij) (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
736871 (1273) jest10
»

Sateliti SpaceX lani padli zaradi geomagnetne nevihte

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
83602 (2445) Predkambrij

Reptili so poraženi

Oddelek: Loža
74742 (4584) dzinks63
»

severni sij

Oddelek: Loža
112072 (1482) levaky
»

Nove erupcije na Soncu

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
182478 (2478) tx-z

Več podobnih tem