» »

Androidni telefon s priključkom Lightning

Androidni telefon s priključkom Lightning

Slo-Tech - Lanskega novembra je Ken Pillonel s züriškega ETH predelal svojega iPhona X tako, da ima priključek USB-C, čemur se Apple ves čas izogiba. Sedaj se je lotil še obratnega projekta, in sicer je na svoj androidni telefon dodal Applov priključek Lightning. Čeprav je uporabna vrednost tega podvig manjša, glavni namen tako ali tako ni bil uporabnost, temveč pokazati, da je tudi to možno, in se ob tem kaj naučiti. Projekt je namenoma objavil prvega aprila, čeprav ni prvoaprilska potegavščina - kakšna metapotegavščina!

Vgrajeni priključek na telefonu Samsung Galaxy A51 je funkcionalen, saj omogoča polnjenje in prenos podatkov. Ob tem je Pillonel pojasnil, da je bil podvig pravi izziv, saj Applovi kabli niso neumni, temveč aktivno komunicirajo z napravo in omogočajo polnjenje le, če zaznajo Applovo napravo. Z majhnim trikom jih je pretental, celoten projekt pa je bil enostavnejši kot vgradnja USB-C v iPhone X. Razloga sta povsem pragmatična: tega sedaj ni počel prvikrat, pa tudi končni izdelek ni tako dovršen kot prvi. Pillonel se je to pot od začetka zavedal, da nihče v resnici ne potrebuje priključka Lightning Port na samsungu.

Apple uporablja Lightning Port od leta 2012, ko ga je prvi dobil iPhone 5. Najbolj nanj pritiska Evropa, ki želi enotne standardne za priklop polnilnikov, a za zdaj se Apple še ni pustil prepričati. So pa popustili pri iPadu, ki ima v novih modelih že USB-C.




10 komentarjev

PrimozR ::

Apple je z iPadi poputsil točno toliko, kot njim ugaja 'popustiti' oz. bolje rečeno ugaja imeti Type-C na iPadih.

Če jim ne bi ugajalo imeti Type-C, bi iPadi še vedno imeli Lightning port.

twom ::

Lightnng port je superioren napram vsemu kar ima lulčka na napravi.
Na napravi mora biti luknja in ne lulček (kar ima USB, USB C, mikro USB, itd).

Od nekdaj je bil vtikač nekaj kar je bilo na prenostni napravi (npr slušalke, 220 V kabel) in si vtaknil v luknjo v večji vrednejši napravi. Razlog je čisto preprost, vtikač se zlomi, zjebe, luknja (na veliko dražjo osnovni napravi - npr ojačevalec, telefon) pa se ne zjebe tako zlahka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: twom ()

PrimozR ::

Koliko 'lulčkov' (tehnično je na napravi ženski konektor, ampak ajde) na USB-jih si že zlomil?

blackbfm ::

Koliko 'lulčkov' (tehnično je na napravi ženski konektor, ampak ajde) na USB-jih si že zlomil?


jz 2.. usb A ženski (anker polnilec) in usb A 3.0 moški (sandisk usb ključ)... oboje fuč po nekaj priklopih.. očitno so imeli krš kvaliteto kontrole:))

glavni namen tako ali tako ni bil uporabnost, temveč pokazati, da je tudi to možno


wau normalno da je možno če hočeš lahko oboje zalotaš tut na šuko vtikač8-O

sekvap ::

lightning je superioren:

also apple for 1 decade:

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sekvap ()

twom ::

sekvap je izjavil:

lightning je superioren:

Kaj ima kabel zveze z vrsto vtikača (razen da imajo prav vsi kabli vtikače)?

twom ::

PrimozR je izjavil:

Koliko 'lulčkov' (tehnično je na napravi ženski konektor, ampak ajde) na USB-jih si že zlomil?
Če boš dobro pogledal v luknjo USB vtičnice (luknje) boš videl nekaj kar se lahko odlomi.

Jaz govorim o tem, da bi lahko bila zasnova konektorjev veliko bolj robustna in vzdržljiva zgolj z drugačno obliko.

Nekoč so delali stvari dobre in trajne (npr audio vtikači, činči, banance, vilice), kjer so bili občutljivi deli na kablih, da se jih je dalo enostavno in poceni zamenjati, na napravah so bile pa robustne in odporne luknje.

Danes ste pa potrošniki nezahtevni in zadovoljni z vsakim sranjem, zato pa take polizdelke tudi dobivate. Pa ne samo pri mobilnih telefonih.

USB-C bi moral biti po obliki nadgrajen lightning. Tako da lightning konektor je superioren, pa ne zaradi tega ker je jabuč'n.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: twom ()

starfotr ::

No, ja delno se strinjam.

Ko gremo na stroje in njihove priključke za elektriko imajo vsi stroji natičnico in ne vtičnice.

Seveda je v podatkovni in RF tehniki to obrnjeno. Na napravi je vedno ženski konektor.

Tudi USB-C je na napravi ženski konektor. Tako, da ne zavajat.

Današnji telefoni so dragi. Ok, razni benefoni in avtotelefoni so bili včasih še dražji, vendar današnji telefoni se dražijo. Vsako leto je dražje.

PrimozR ::

Dobro vem, kaj je v vtičnici USB-C-ja. Sem nedolgo nazaj pucal socket na Pixel 3, ker je bil zafilan s prahom in polnilec ni več kliknil vanj.

USB Type-C priključek je rated za 10.000 vklopov. Na njem je delal USB Implementers Forum, cel kup inženirjev elektrotehnike in strojništva, ki je verjetno pregledal kar nekaj različnih variant za priključek in na koncu prišel na trenutno obliko. Ki zelo verjetno upošteva vzdržljivost, signal integrity in nizko uporost na konektorju, EMI pogoje, navsezadnje pa tudi ceno in sposobnost proizvedljivosti priključkov na obeh straneh.

Pa še 5 minutni razmislek strojnega inženirja, ki je obenem še preveril situacijo na internetu (v bistvu sem priključek precej dobro poznal že od prej): kontra varianta bi pomenila, da je vzmetni kontakt na strani naprave, ne na strani kabla - tako je to rešeno pri Lightningu. Vzmetni kontakt je ena izmed stvari, ki se bo pokvarila med prvimi, kar pomeni, da se ti pokvari draga naprava, ne pa poceni kabel. Torej se bo točno to, nad čimer tarnaš, zgodilo pri tvoji varianti. Pa kontra varianta bi na kablu pomenila odprte kontakte, kar pri neumnih napajalnikih lahko pomeni kratke stike. Pri Type-C se je za to treba precej bolj potruditi.

Lightning je torej superioren po izgledu, ne pa po ničemer drugem. Torej grade-A primer jabolčnosti zavoljo jabolčnosti. (Apple ima seveda kar nekaj dobrih rešitev, boljših od konkurence, ampak nemogoče je zanikati, da precej pogosto bluzijo z rešitvami, ki so namen same sebi oz. je njihov namen oteževanje uporabnikov, trga, itd.)

Morda še enkrat, na koliko napravah si odlomil jeziček v Type-C priključku?

Aja, po novem je Type-C priključek rated za napajanje pri 240 V, pri 48 V. Pa prenaša Displayport, PCIe steze v Thunderboltu/USB4.0, itd. Kaj pa lightning?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

Gagatronix ::

Lightning pa lepo zgleda!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pozdravljena, hitrost! Adijo polnilec in slušalke! (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
22835050 (13430) OK.d
»

Prvi iPhone z USB-C vreden 86.000 dolarjev

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
3710206 (7160) Sparrow
»

Bo Apple končno sprejel USB-priključek? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
5516255 (13050) boolsheat
»

Bo iPhone res brez 3,5-mm stereo priključka in kaj to pomeni (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
16147988 (41199) matobeli

Več podobnih tem