» »

MWC: Blackphone kot telefon s poudarkom na zasebnosti

MWC: Blackphone kot telefon s poudarkom na zasebnosti

Ars Technica - Na Mobile World Congressu v Barceloni sta podjetji Silent Circle in Geeksphone predstavili Blackphone, ki bo nared junija in bo prvi pametni mobilni telefon, narejen posebej z mislijo na zasebnost. Na njem bo tekla prilagojena verzija Androida, iz katere bo pobrisano vse, kar lahko izdaja informacije o uporabniku.

Za strojni del telefona bo skrbel Geeksphone. V telefonu bomo našli dvogigaherčni štirijedrni procesor, 4,7-palčni zaslon s podporo za HD, 2 GB pomnilnika, 16 GB prostora za shranjevanje podatkov, kameri z osmimi in 1,3 milijona točk ter podporo za HSPA+ in LTE. To so okvirne specifikacije, ki se lahko še spremenijo, a "le navzgor", zatrjujejo.

Bolj zanimiv je programski del, za katerega je zadolženo podjetje Silent Circle. Poznamo ga iz NSA-jeve afere Prism, ki je povzročila ukinitev storitve za varno elektronsko pošto Lavabit in reorganizacijo Silent Circla. Na telefonu bo tekel PrivatOS, ki je okleščena verzija Androida. Iz nje so odstranili aplikacije, ki Googlu ali drugim sporočajo podatke o identiteti uporabnika, dodali pa nekaj storitev za večjo anonimnost. Ponujajo dvoletno naročnino na Silent Phone, Silent Text in Silent Contact. Te skrbijo za šifriranje telefonskih pogovorov, smsov in prenosa podatkov. Dodali so še dvoletno naročnino na VPN-storitev Disconnect in dvoletno naročnino na SpiderOak, ki omogoča varno hranjenje podatkov v oblaku. Vse to v prosti prodaji ni zastonj in če bi morali dokupiti posebej, bi celoten paket stal okrog 1500 dolarjev. Blackphone pa nam to poklanja zastonj, tako da plačamo le strojno opremo v višini 630 dolarjev. Seveda ste čez dve leti prepuščeni sami sebi - oziroma svoji denarnici.

Kako anonimno je vse skupaj, ostaja odprto vprašanje. Na najnižjem nivoju se moramo vprašati, ali zaupamo strojni opreme. Glede na to, da NSA vtika svoj smrček tudi tja, to sploh ni samoumevno. Naslednje vprašanje je, ali zaupate programski opremi, ki teče na telefonu, saj izvorne kode najbrž ne boste pregledovali, pa tudi če bi jo, to še vedno ni dovolj, saj bi jo morali sami prevesti. Naprej - ali zaupate Silent Circlu, Disconnectu in SpiderOaku, saj so storitve plačljive in nekje obstaja zaznamek, kdo je za storitev plačal? In na koncu - največkrat je šibki člen pa mobilni operater, ki seveda ve, kje se telefon nahaja in kam kliče. Zato Blackphona ne reklamirajo kot na NSA odpornega (ne pozabimo, da NSA beleži vse mogoče prometne podatke z mobilnikov po celem svetu), ampak kot doslej najbolj varnostno osveščeni telefon. Tudi to je nekaj.

15 komentarjev

popster ::

bomo vidli kolko bo stala zasebnost. ponavadi ni zastonj

Gregor P ::

A to govoriš o tem delu novice?
Vse to v prosti prodaji ni zastonj in če bi morali dokupiti posebej, bi celoten paket stal okrog 1500 dolarjev. Blackphone pa nam to poklanja zastonj, tako da plačamo le strojno opremo v višini 630 dolarjev. Seveda ste čez dve leti prepuščeni sami sebi - oziroma svoji denarnici.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

LJ4L ::

Bi bil vesel kake točne cene. Kupiš za toliko dobiš toliko.
LP from LJ

Gregor P ::

Preorders are open for the $629 device.


https://store.blackphone.ch/

... všeč mi je ".ch":D
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

yani2000 ::

Odlično spisan članek!
Še posebej zadnji odstavek, kjer sem sam že isto ponovil v komentarjih na različnih novičarskih straneh, kjer je ta del glede NSA vedno pozabljen v novici.

Sam nekaj me skrbi tukaj.
Glede na to da moraš za varno komunikacijo uporabljat njihove storitve, a to pomeni da mora tisti na drugi strani isto uporabljat te storitve, ker drugače ne gre a ne? Kolikor sem pa prebral novico pa te storitve niso zastonj!
A ni boljše potem tole kar je Matthai (pač strokovnjak na tem področju) napisal v eni izmed prejšnjih novic boljše (vsaj glede SMS+klici):

poweroff je izjavil:

Tox. RedPhone. TextSecure. Mobilna identiteta ločena od komunikacijske. Pa si zmagal.

Čeprav kolikor sem gledal par dni nazaj na Wikipediji še temu podjetju ni več za zaupat, glede na to da jih je kupil Twitter. Bi rajši videl, da bi kakšno severno evropsko podjetje kaj takšnega razvilo, ker konec koncev še vedno morajo odgovarjat NSA, ker so podjetje katero obratuje v ZDA.

kpkp ::

Kako pa se na tem področju obnese Telegram?

Brane22 ::

Navaden PR stunt.

Glede na to, da imajo organizacije po defaultu tehnično gledano prosto vstop v telefon je to samo za naivne.

Gregor P ::

Da, vedno več jih vidi sedaj v tem poslovno priložnost; tako da se človek že resno sprašuje, če ni to NSA (ZDA) naredila namenoma za zagon ameriškega gospodarstva pri prodaji vse te "varnostne opreme" (ki jo je treba sedaj zopet vso zamenjati itd.)?:P
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Looooooka ::

SilkRoad, kjer se zastonj shera podatke o vseh kretenih, ki se jih lahko najde in dokaže, da vohunijo/omogočajo vohunjenje za folkom.
Tok, da se njihovo število z ustrahovanjem malce zredči. Preveč se dela na obrambi. Vsake tok cajta je treba tud koga po prstih mahnit.

poweroff ::

Bluzite na polno.

Obstajata Whisper Systems in Open Whisper Systems. M0xija poznam in sem prepričan, da je človek vreden zaupanja.

Blackphone pa je sicer fajn zadeva, ima pa dva resna problema. Baseband security in lokacijska zasebnost. O tem sem ravno par dni nazaj govoril s Callasom in ni imel kaj pametnega za povedat, razen da naj dam pač SIM kartico ven iz telefona. Na mojo pripombo, da to tudi ne reši problema, ker je radijski del še vedno aktiven, pa potem ni bilo odgovora.

Telegram ima sicer krasen UI, ostalo je pa precej problematično. Zlasti njihova infrastruktura. Tudi morebitne povezave s FSB niso za zanemarit.
sudo poweroff

filip007 ::

Saj nič ne pomaga, ker imajo tudi oni svojo opremo.
http://gizmodo.com/this-sheet-of-space-...
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

Good Guy ::

zihr :D
http://goo.gl/7ItKpU
Naj računalnik dela za vas^^

lupicdario ::

Vprašanje je, kaj pa imam za skrivati, da bi se splačalo investirati v kaj takega? To kar se pogovarjam jaz, lahko mirne duše objavijo na uvodni strani Google Browserja, če jim je všeč. Tiusti, ki so nepošteni, varajo ali kradejo - tisti tudi skrivajo. Ampak ta isti uporabljakjo tudi windows okolje - torej niso naredili nič za svojo zASEBNOST.

Sova ::

Mnenja in osebni pogledi v stilu "Saj nimam ničesar za skrivati" zgolj kažejo, koliko smo se kot družba oddaljili od razumevanja temeljnih načel svobode.

@lupicdario:

Če nimaš ničesar za skrivati, potem prosim javno tu na tem forumu objavi vse svoje Username & Passworde vseh svojih email predalov in vseh drugih informacijskih storitev, ki jih uporabljaš.

In kaj točno ima izbira OS okolja veze s tem, da lahko vohunska agencija nekega režima s prisluškovanjem gl. int. kablov prestreže in trajno shrani vse tvoje maile, search queryje, voip pogovore, smse, bančne trans., podatke o nakupih, tvoje biometrične podatke, tvoje p0rn fetiše, ... vse kar je potrebno, da te lahko kontrolirajo, če bi morebiti bilo to kdaj za njih koristno ... in nenazadnje, oh, surprise-surprise tudi vse tvoje webcam fotografije -- http://www.theguardian.com/world/2014/f...

Če si jaz zaželim strastnega seksa s svojim dekletom, tega ne greva početi v NSA HQ. Če grem za teden dni službeno na drug konec sveta, in si zaželim intimnega telef. pogovora s svojim dekletom, tega ne želim početi v pričo US Stasija.

Zasebnost != skrivanje.

Looooooka ::

Vprašanje je, kaj pa imam za skrivati, da bi se splačalo investirati v kaj takega

Uradno si del problema.
Dokler bo vecina folka hodila po svetu s takim misljenjem nam bojo sral po glavi.
Evo en blesav scenarij zakaj.
Ce mam jst tvoj urnik, tvojo lokacijo in tvoje navade pa sem dovolj visoko na oblasti oz dovolj visoko pri organih pregona in sem mogoce baraba oziroma zelo podkupljiv...lahko ti jutri prevzames krivdo nekoga drugega, ki bo pac ustrezal tem istim parametrom.
S to razliko, da bo on res kriv...ti bos sel pa sedet.
Ne vem od kje ste dobil idejo, da se podatkov nedolznih in postenih ljudi ni nikoli zlorabljalo.
Kaj ce jutri zadanes na loteriji pa jst nekak povezem tvoj username s telefonom in te potem poiscem na podlagi lokacije ce ze nicesar drugega...in te pac oropam med tem, ko gres ob 23.00 na pumpo?
Oboje je ekstremno ampak ocitno vi padate samo na ekstremne situacije, ki spadajo pod tocko B...tiste vase nepomembne pa mecete pod tocko A. Manjka vam v bistvu samo daljica, ki ji v vasem svetu recete paranoja v realnem so pa to primeri, ki jih opisujejo Snowden in podobni ljudje.
Z enim mini zakonom das vladnim agencijam prst...po par letih ugotovis, da so ti pozrli celo roko.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Neuradni Blackphone 2 ne bodo več delovali

Oddelek: Novice / Android
124455 (2608) franckranc
»

Niti BlackPhone ni popolnoma imun na napade

Oddelek: Novice / Varnost
228163 (4982) Mehmed
»

Blackphoni gredo za med

Oddelek: Novice / Android
3212686 (8349) hojnikb
»

Dropbox

Oddelek: Programska oprema
192559 (1841) black ice
»

Enkripcija datotek za hrambo/backup v oblaku

Oddelek: Informacijska varnost
61649 (1459) gendale

Več podobnih tem