» »

Google predstavil telefone Pixel 8

Google predstavil telefone Pixel 8

vir: Google

vir: Google
Google - Pri Googlu so na tradicionalnem jesenskem dogodku predstavili osmo generacijo telefonov Pixel, drugo inkarnacijo ure Pixel Watch in razne programske novosti, kot je z Bardom podprti Assistant.

Predstavitev Made by Google (krajši video povzetek) je pretežno namenjena lansiranju paradnih izvedenk telefonov Pixel in podobno kot lani tudi osma generacija prispe sredi oktobra - natančneje, 12. tega meseca. Osnovni Pixel 8 je navzen precej podoben predhodniku; s 6,2-palci je sicer malenkost manjši, ima pa predvsem nadgrajeno notranjost. Poganja ga nov sistemski čip Tensor G3, medtem ko je zaslon 120-herčni OLED z ločljivostjo 2400×1080 pik in svetilnostjo 2000 nitov. Osnovni fotosenzor je 50 MP, poleg je še 12-megapikselna ultraširoka kamera. Nosi 8 GB pomnilnika, izbirati je mogoče med 128 GB in 256 GB shrambe. Vstopna cena je 700 dolarjev (brez davka), kar je stotaka več kot pri sedmicah. V zameno vendarle dobimo tudi en univerzalen priboljšek: kar 7 let zagotovljenih posodobitev vseh vrst, torej tako operacijskega sistema kakor varnostnih popravkov, kar je med mainstream napravami največ.



Pixel 8 Pro je videl več sprememb. Zaslon je sedaj povsem raven, 6,7-palčni LTPO OLED ločljivosti 2992×1344 s spremenljivim osveževanjem in visoko svetilnostjo do 2400 nitov na soncu. Optični del ima poleg osnovnega 50 MP senzorja še 48 MP ultraširok in 48 MP telefoto objektiv s 5-kratno optično povečavo. Tudi Pro nosi Tensorja G3, pomnilnika je 12 GB, opcije shrambe gredo od 128 GB do 1 TB, pri čemer gre za vrsto UFS 3.1, ki ni več najhitrejša. Precej razvpita in hkrati nekam hecna novost je tipalo temperature, ki se nahaja poleg fotografskega sklopa. Glede na demonstracije je njegov doseg nekaj centimetrov, natančnost pa zaenkrat še vprašljiva, saj podjetje še čaka na odobritev s strani ameriške FDA, da bi prebrane podatke lahko uporabili v Fitbitovih aplikacijah. Cene Pixel 8 Pro se prično pri tisočaku, kar je prav tako stotaka več kot pri sedmici. Spisku držav, kjer je te naprave mogoče normalno kupiti, so se pridružile Avstrija, Portugalska in Švica, Slovenijo še vedno iščemo zaman.

Med ostalimi strojnimi novostmi so pokazali Pixel Watch 2, ki je navzven povsem enaka, ima pa kar nekaj novosti v drobovju. Sistemski čip ni več Exynos, temveč Snapdragon W5. Bistveno so bili nadgrajeni tudi senzorji, kot je tisti za srčni utrip, dodan je bil takšen za merjenje temperature. Napajanje ni več brezžično, ampak stično. Tudi druga generacija Pixlove ure prispe 12. oktobra, z začetno ceno pri 350 dolarjih. Slušalke Pixel Buds Pro po drugi plati prejmejo programske osvežitve, ki naj bi izboljšale kvaliteto govora, in nove barvne različice. Precejšnje pozornosti so bili deležni tudi novi programski triki, na katere pri Googlu že dolgo naslanjajo dosti funkcij svojih telefonov; uporabniki bodo s Pixli 8 dobili naprednejša orodja za obdelavo fotografij, s katerimi jih bo mogoče dodobra retuširati. Uporabniki Assistanta pa bodo veseli, da so ga končno sparili z Bardom, in sicer na način, da nam bo pomagal sestavljati poštna sporočila, povzemati besedila ali načrtovati potovanja.

Včeraj je poleg tega za telefone Pixel izšel tudi operacijski sistem Android 14, ki med drugim prinaša robustnejšo podoro tehnologiji passkey, večjo podporo tehnologijam za spremljanje zdravja in strojni generator ozadij. Imetnikom telefonov ostalih proizvajalcev naj bi bil na voljo pozneje letos.

4 komentarji

Ales ::

izšel tudi operacijski sistem Android 14, ki med drugim prinaša robustnejšo podoro tehnologiji passkey, večjo podporo tehnologijam za spremljanje zdravja in strojni generator ozadij. Ostalim proizvajalcem telefonov naj bi bil na voljo pozneje letos.

Naj bi strankam drugih proizvajalcev telefonov bil na voljo kasneje letos, ali naj bi samim proizvajalcem (in zainteresiranim posameznikom) bil dejansko na voljo šele takrat?

Obstaja razlika v pomenu in slednje seveda ne drži. Na voljo je tukaj.

Sicer pa pozdravljam obljubljenih 7 let podpore za operacijski sistem.

To, v povezavi z možnostjo neuporabe in izbrisa vseh Googlovih vohunskih "bonbončkov" v operacijskem sistemu, je nekaj...

Aggressor ::

Ales je izjavil:

Obstaja razlika v pomenu in slednje seveda ne drži. Na voljo je tukaj.


Moja lenoba. :P
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

deleted ::

Sem naročil. Posledično bom prodajal budse in brezhibno Pixel 5ko, če koga zanima zs.

BigWhale ::

Ce bi se radi zabavali kot so se zabavali leta 1699, si odprite drugo temo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Samsung in Google: partnerstvo za izdelavo novega Tensor G4 procesorja za Pixel 9

Oddelek: Novice / Android
123167 (1318) stara mama
»

Telefoni Pixel 7 na voljo 13. oktobra

Oddelek: Novice / Android
146429 (2689) OK.d
»

Google naznanil telefon Pixel 6a in uro Pixel Watch

Oddelek: Novice / Android
115517 (2716) profii
»

Telefoni Pixel 6 prispejo naslednji teden

Oddelek: Novice / Android
4410180 (7191) blackbfm

Več podobnih tem