Forum » Loža » Ali bodo Združene Države napadle Irak?
Ali bodo Združene Države napadle Irak?
Nico ::
Intifada: good point.
Za tiste, ki gledajo 20 do 30 let v prihodnost je kritična cenena nabava dobre nafte!
Pomislite koliko ljudi bi lahko rešili, če bi denar namenjen za to vojno vložili v recimo raznorazna preventivna cepljenja po nerazvitem svetu&co.
Za tiste, ki gledajo 20 do 30 let v prihodnost je kritična cenena nabava dobre nafte!
Pomislite koliko ljudi bi lahko rešili, če bi denar namenjen za to vojno vložili v recimo raznorazna preventivna cepljenja po nerazvitem svetu&co.
Everybody banana on your head!
Thomas ::
> je reku ruski zunjani minister Ivanov, da imajo zanesljive dokaze o tem, kako poskušajo američani vplivati na inšpektorje, da bi čimprej zapustili Iraq in s tem omogočili čimprejšnji napad...
Nikoli ne bom pozabil teh ruskih klicov k miru, ko so bili boji okrog Dubrovnika, Vukovarja, Sarajeva ...
- češ da je treba izkoristi vse diplomatske možnosti
Ta ruska lajna je čisto obrabljena - in v svojih konsekvencah - morilska!
Nikoli ne bom pozabil teh ruskih klicov k miru, ko so bili boji okrog Dubrovnika, Vukovarja, Sarajeva ...
- češ da je treba izkoristi vse diplomatske možnosti
Ta ruska lajna je čisto obrabljena - in v svojih konsekvencah - morilska!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
Intifada ::
Dragi Thomas
Ojoj... Nikar se ne sprenevedaj, da je v interesu Americanov vzpostaviti "demokraticen" rezim v Iraku.
Ce se komu j*** za reveze so to ravno oni, ocetje kapitalizma, kateri brez revezev ne more delovati.
Samo hudic se skriva ravno v tem, da oni hocejo pokopati se kulturo(zibelko srece, edino kar se imajo revezi) in vzpostaviti popoln globalni tekoci trak.
Ojoj... Nikar se ne sprenevedaj, da je v interesu Americanov vzpostaviti "demokraticen" rezim v Iraku.
Ce se komu j*** za reveze so to ravno oni, ocetje kapitalizma, kateri brez revezev ne more delovati.
Samo hudic se skriva ravno v tem, da oni hocejo pokopati se kulturo(zibelko srece, edino kar se imajo revezi) in vzpostaviti popoln globalni tekoci trak.
Mem intifade je skočil tudi k nam! A so to le spomini kontinuitete - kot bi rekla Maria - na revolucionarne čase?
Kapitalizem rabi bogataše - ne revežev. Da bo kdo kaj kupil! Pokopljite že Marxa no - je že čisto usmrajen.
Uničiti iraško kulturo? Sadamove portrete?
LOL!
Kaj češ govorit od njihove kulture, če še jesti nimajo kaj.
Ko si bodo malo opomogli od BAASovega socializma, se bodo lahko šli tudi svoja kulturna izročila - če jim bo pasalo.
Kapitalizem rabi bogataše - ne revežev. Da bo kdo kaj kupil! Pokopljite že Marxa no - je že čisto usmrajen.
Uničiti iraško kulturo? Sadamove portrete?
LOL!
Kaj češ govorit od njihove kulture, če še jesti nimajo kaj.
Ko si bodo malo opomogli od BAASovega socializma, se bodo lahko šli tudi svoja kulturna izročila - če jim bo pasalo.
Seveda se bodo lahko sli kulturna izrocila, temelj bo pa Ameriski kapitalizem!!!!
Zakaj so lacni??? Hm... Thomas zelo rad se sprenevedas. Res je lahko menjati zdravila, hrano za nafto. Kdo bo pa obleke kupoval?!?
Stric Jemen mogoce???
Zakaj so lacni??? Hm... Thomas zelo rad se sprenevedas. Res je lahko menjati zdravila, hrano za nafto. Kdo bo pa obleke kupoval?!?
Stric Jemen mogoce???
3 milijarde dolarjev letno ni tako malo. Toliko namreč znaša pomoč v programu "Nafta za hrano".
No, ne bi bilo tako malo, če Sadam ne bi pritrgoval še od tega za vojsko in svoje "palače".
Sicer se mi pa zdi ameriški kapitalizem kar ploden teren za razne kulturne dejavnosti.
Boljš od vsakega socializma, ki ga sproducirajo jezni mladi revolucionarji.
Je pa res, da je že čas, da se Sadama zradira - in Iračani začno prodajati bistveno več nafte, kot jo lahko zdaj. V tem se (skoraj) strinjamo. Nekateri bi sicer radi, da nej gre nafta kar čez Sadama.
Oziroma - sej mirovniki ne razmišljajo tako daleč - ali pač?
No, ne bi bilo tako malo, če Sadam ne bi pritrgoval še od tega za vojsko in svoje "palače".
Sicer se mi pa zdi ameriški kapitalizem kar ploden teren za razne kulturne dejavnosti.
Boljš od vsakega socializma, ki ga sproducirajo jezni mladi revolucionarji.
Je pa res, da je že čas, da se Sadama zradira - in Iračani začno prodajati bistveno več nafte, kot jo lahko zdaj. V tem se (skoraj) strinjamo. Nekateri bi sicer radi, da nej gre nafta kar čez Sadama.
Oziroma - sej mirovniki ne razmišljajo tako daleč - ali pač?
Ves Thomas ta kapitalizem na ostali svet deluje podobno kot zvodniki na prostituke.
Americani f***** zastonj, delajo nic in se ves denar poberejo. Seveda je tukaj kakovost sexa mocno vprasljiva. Toliko o kapitalisticni kulturi.
A ves point je sam v tem, da niso pravila igre za vse enake. Americani se oborozujejo do zob, zapravljajo miljarde, na drugi strani pa preprecujejo morebitno oborozitev. A imajo kej jajc??? Nimajo. Oni igrajo bolj prefinjeno. Zjebat sistem in dati na oblast Sadam Ameriskega. Nato bo Sadam Ameriski lepo pridno poslusal ukaze, dal narodu drobtinice in vsi bodo srecni. Americani z novimi miljoni v zepu, in jovo na novo je*** druge narode. Ampak na koncu bodo imeli ze 3/4 sveta in bodo zlahkoto pozrli se nas evropske prijatelje, oziroma nam bodo dali za citat Bushev kapital.
Americani f***** zastonj, delajo nic in se ves denar poberejo. Seveda je tukaj kakovost sexa mocno vprasljiva. Toliko o kapitalisticni kulturi.
A ves point je sam v tem, da niso pravila igre za vse enake. Americani se oborozujejo do zob, zapravljajo miljarde, na drugi strani pa preprecujejo morebitno oborozitev. A imajo kej jajc??? Nimajo. Oni igrajo bolj prefinjeno. Zjebat sistem in dati na oblast Sadam Ameriskega. Nato bo Sadam Ameriski lepo pridno poslusal ukaze, dal narodu drobtinice in vsi bodo srecni. Americani z novimi miljoni v zepu, in jovo na novo je*** druge narode. Ampak na koncu bodo imeli ze 3/4 sveta in bodo zlahkoto pozrli se nas evropske prijatelje, oziroma nam bodo dali za citat Bushev kapital.
MadMicka ::
Ne vem, kateri moderator nenehno briše moje poste, ampak očitno nima treh čistih o svojem poslu.... enostavno ni zadosti brihten, da bi dojel celoten kontekst ne samo mojega posta, temveč tudi postov zaradi katerih sem svojega sploh napisal.... (morda pa je moderator zgolj pristranski, kar je pravzaprav pogosto dokaj podobna zadeva - neumnost pač)
Kar se tiče mednarodne politike ni nič kaj drugačna kot notranja politika. Temelj je enak: sočajo se različni, včasih tudi nasprotni interesi in rešitev, ki je sprejeta, je običajno kompromis, kar v konkretnem primeru niti ni nujno dobro, na dolgi rok pa je gotovo bolje, kot pa, da bi pristajali na radikalne rešitve.
To so osnove. In iz tega dalje izhaja, da ena opcija v svetu (ZDA) pač ne more in ne sme odločati v imenu celega sveta in mimo celega sveta.
p.s.: Owca, ker verjetno ti brišeš moje poste, ti še povem, da si s tisto svojo logiko, češ, kdor ni za Busha, je mirovnik, saj ni realno, da bi VS OZN napadel Irak, povsem mimo ustrelil. Ne pozabi, v začetku 90 let so tudi napadli Irak in tedaj je večina napad podpirala, normalno, saj je okupiral tujo državo. Mora pa obstajati zadosti močan razlog, da se napade državo. Če kdo meni, da je zadosti močan razlog dejstvo, da še niso našli orožja za množično uničevanje v Iraku, potem morda s takim človekom nekaj ni v redu.
Upam Owca, da nisem bil preveč nekulutren v svojem izražanju in mi tega posta za spremembo ne boš brisal, če pa že boš, pa se potrudi in briši le prvi odstavek.
Kar se tiče mednarodne politike ni nič kaj drugačna kot notranja politika. Temelj je enak: sočajo se različni, včasih tudi nasprotni interesi in rešitev, ki je sprejeta, je običajno kompromis, kar v konkretnem primeru niti ni nujno dobro, na dolgi rok pa je gotovo bolje, kot pa, da bi pristajali na radikalne rešitve.
To so osnove. In iz tega dalje izhaja, da ena opcija v svetu (ZDA) pač ne more in ne sme odločati v imenu celega sveta in mimo celega sveta.
p.s.: Owca, ker verjetno ti brišeš moje poste, ti še povem, da si s tisto svojo logiko, češ, kdor ni za Busha, je mirovnik, saj ni realno, da bi VS OZN napadel Irak, povsem mimo ustrelil. Ne pozabi, v začetku 90 let so tudi napadli Irak in tedaj je večina napad podpirala, normalno, saj je okupiral tujo državo. Mora pa obstajati zadosti močan razlog, da se napade državo. Če kdo meni, da je zadosti močan razlog dejstvo, da še niso našli orožja za množično uničevanje v Iraku, potem morda s takim človekom nekaj ni v redu.
Upam Owca, da nisem bil preveč nekulutren v svojem izražanju in mi tega posta za spremembo ne boš brisal, če pa že boš, pa se potrudi in briši le prvi odstavek.
Pa še to: razen tega, da se mora ZDA vojska umakniti iz tujih držav, se mora tudi Ruska vojska umakniti iz Čečenije in Izrael iz Palestine.
In če še razumem ZDA, zakaj ima vojsko na 3/4 našega sveta (gre za neprikriti postimperializem), ni jasno, kaj dela Izrael v Palestini??
Naj se umakne za svoje meje, jih neprodušno zapre, prepove Palestincem delo v svoji državi in čez 10 let, ko se bodo stvari umirile, lahko zopet gospodarsko sodelujejo.
Na ta način bo Izrael finančno precej prišparal. Kaj še čaka?
In če še razumem ZDA, zakaj ima vojsko na 3/4 našega sveta (gre za neprikriti postimperializem), ni jasno, kaj dela Izrael v Palestini??
Naj se umakne za svoje meje, jih neprodušno zapre, prepove Palestincem delo v svoji državi in čez 10 let, ko se bodo stvari umirile, lahko zopet gospodarsko sodelujejo.
Na ta način bo Izrael finančno precej prišparal. Kaj še čaka?
DavidJ ::
Mici, a ti resno misliš, da bodo Palestinci kar pozabli zadnjih 50 let, kako jim je Izrael krivično vladal?
Nope, vrnili jim bodo. Tko kot jim zdej vračajo. Država ni kozarec, ki bi ga lahko nepredušno zavoskal.
Nope, vrnili jim bodo. Tko kot jim zdej vračajo. Država ni kozarec, ki bi ga lahko nepredušno zavoskal.
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')
Zgodovina sprememb…
- spremenil: DavidJ ()
Hja, takšne stvari se ob ustrezni politiki zelo hitro spremenijo. Poglejmo II. svetovno vojno, pa sedaj npr. Nemci in Francozi zgledno sodelujejo, pa poglejmo napad Srbov na Slovenijo, ki se je komaj zgodil, pa ni več hude krvi. Samo zdravi temelji se morajo oblikovati, pa gredo spori hitro v pozabo.
smash ::
davids: navedel si še en zlo pomemben razlog zakaj ne bi smelo biti vojne v iraqu...namreč iračani ne bodo nikoli pozabili, da jim bodo vladali američani...kakor sam praviš:
SmartAss ::
Če izhajamo iz dejstva, da je boljš sexat kot se vojskovat, sledi:
make love not war -> bush je impotenten
make love not war -> bush je impotenten
Zgodovina sprememb…
- odbrisal: sketch ()
iration ::
ta tema je vedno prva, ki jo pogledam, ko pridem na slo-tech. v veselje je gledati, kako Thomas z levo roko pometa z vami
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda
Zgodovina sprememb…
- odbrisal: sketch ()
_sas_ ::
jaz tudi zdaj, ko se vsi strinjamo (oz. ko so nekateri koncno priznali), da je nafta poglaviten razlog za napad, z veseljem pogledam to ... toliko o pometanju
... oni verjetno lahko odstranijo samo sadama (s kaksnim atentatom), samo to ni opcija za zda, ker bi tako potekala demokratizacija brez njih ... ne dobijo kontrole nad vrtinami. dobijo jo lahko le, ce zasedejo ozemlje z vojsko in tako posledicno odigrajo vecjo vlogo pri odlocanju o prihodnosti ... gospodarska rast zda se dvigne ... kar veselo trobijo v predvolilnem boju + da so poskrbeli za "varnost" drzave ... in glej ga; se en mandat
... oni verjetno lahko odstranijo samo sadama (s kaksnim atentatom), samo to ni opcija za zda, ker bi tako potekala demokratizacija brez njih ... ne dobijo kontrole nad vrtinami. dobijo jo lahko le, ce zasedejo ozemlje z vojsko in tako posledicno odigrajo vecjo vlogo pri odlocanju o prihodnosti ... gospodarska rast zda se dvigne ... kar veselo trobijo v predvolilnem boju + da so poskrbeli za "varnost" drzave ... in glej ga; se en mandat
Zheegec ::
Zanimivi so govori dragih Ameriških senatorjev, na Fox News sem včeraj ponovno videl intervju s senatorjem, ki je pač lepo povedal, da mogoče so nekatere države trenutno res proti napadu na Irak in uporabljajo celo tako radikalne merode kot je veto (seveda vojaški napad ni radikalna metoda), potem pa bodo nekateri ki si želijo Iraške nafte prišli prosit Ameriko za delež nafte. Očitno je ozemlje že razdeljeno in se že javno govori kaj se bo v Iraku zgodilo in seveda kdo bo imel nadzor nad resoursi.
Ja, Bush se trudi priskrbeti hrano in zdravila iračanom... Potem pa prevzame nadzor nad surovinami, ameriška podjetja postavijo naftne vrtine, refinerije, tovarne, za direktorja zaposlijo Američane, dobiček neobdavčen odteka v USA, delajo pa pač revni Iračani za podoben denar kot v velikih delih Azije delajo plebejci v službi kapitalizma --- za zelo majhne vsote. Potem pa seveda Bush hvali svojo politiko in kako so izboljšali razmere v Iraku in kako imajo Iračani sedaj služba in stalne prihodke, ki so pa seveda mizerni, od prodaje nafte pa država sploh nič ne pridobi in pač živi od dolgoročnih posojil ki jih je prej ko slej potrebno plačati.
Takšno je pač ravnanje kapitalizma ki se skriva za ameriškim izrazom "demokracije".
Važen je dobiček, tega ne smete pozabiti!!!
Ker drugače pač ni demokracije
Ja, Bush se trudi priskrbeti hrano in zdravila iračanom... Potem pa prevzame nadzor nad surovinami, ameriška podjetja postavijo naftne vrtine, refinerije, tovarne, za direktorja zaposlijo Američane, dobiček neobdavčen odteka v USA, delajo pa pač revni Iračani za podoben denar kot v velikih delih Azije delajo plebejci v službi kapitalizma --- za zelo majhne vsote. Potem pa seveda Bush hvali svojo politiko in kako so izboljšali razmere v Iraku in kako imajo Iračani sedaj služba in stalne prihodke, ki so pa seveda mizerni, od prodaje nafte pa država sploh nič ne pridobi in pač živi od dolgoročnih posojil ki jih je prej ko slej potrebno plačati.
Takšno je pač ravnanje kapitalizma ki se skriva za ameriškim izrazom "demokracije".
Važen je dobiček, tega ne smete pozabiti!!!
Ker drugače pač ni demokracije
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: OwcA ()
hatch ::
Nekaterim se skozi zastavlja vprašanje, zakaj pa Iraku niso že takoj dovolili prodajati nafte, ko je bila prva vojna v Zalivu končana.
Zakaj se sploh se kregamo. Thomas je priznal, da je amerika kriva, da je Irak v tako slabem ekonomskem stanju.
Biolosko in nuklearno orozje je samo izgovor. Pa kaj potem ce ga imajo? Sej amerika ga ima tudi, a njim pa lahko zaupamo da ga ne bodo uporabili? Ce pogledamo statisticno, je moznost da ga uporabi amerika veliko vecja:)
Pepe ::
Danes sem slišal po radiu, da je buš rekel, da imajo dokaze .
Se pravi, da lahko začnemo odštevat. Jao, jao!
V P.S. "naj" vsak doda datum kdaj bodo napadli. Naj bo to osebno mnenje.
LP
P.S. 3. 3.
Se pravi, da lahko začnemo odštevat. Jao, jao!
V P.S. "naj" vsak doda datum kdaj bodo napadli. Naj bo to osebno mnenje.
LP
P.S. 3. 3.
Kaj je?
Ti samo pridi, ti mater!
Ti samo pridi, ti mater!
OwcA ::
Sandi: narobe sem prebral, sem mislil, da sprašuješ kaj ima to zveze s temo, ne kaj je s temo. Se opravičujem, odgovor je "vrnjen".
_marko ::
Benjamin Franklin:
They who would give up an essential liberty for temporary security, deserve neither liberty or security.
Nostalgija; 6. april ali 6. junij.
Sem mislu, da bodo že udarli 7. decembra pa niso. Ramswelt (al kaj je oni) je reku, da samo še ukaz čakajo. Drugo je vse pripravljeno; lock'n'load torej.
Me zanima, kako bodo Americani rešli tole, če sploh bojo. Z raketami samimi bo veliko civilnih žrtev, če pa grejo na nož, pa jih čaka novi Vietnam. Po mojem mnenju, seveda.
Sem mislu, da bodo že udarli 7. decembra pa niso. Ramswelt (al kaj je oni) je reku, da samo še ukaz čakajo. Drugo je vse pripravljeno; lock'n'load torej.
Me zanima, kako bodo Americani rešli tole, če sploh bojo. Z raketami samimi bo veliko civilnih žrtev, če pa grejo na nož, pa jih čaka novi Vietnam. Po mojem mnenju, seveda.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: DavidJ ()
Da ne bo kdo mislu, da neuvrščenih ni več.
Tako kot druga napredna sila - OZN - so tudi še živi in zagovarjajo status quo v Iraku.
Res!
Tako kot druga napredna sila - OZN - so tudi še živi in zagovarjajo status quo v Iraku.
Res!
jeb ::
S to razliko, da si neuvrsceni ne pustijo tolk srat po glavi od ZDA, kokr se to dogaja v OZN...
Recimo Mugabe, ima raje par milijonov lačnih, kot da bi si pustil srat na glavo.
jeb ::
Jah...
Nej v Zimbabve spumpajo tolk dnarja, kolkr ga bodo dali Turkom, da jim lahko dostavijo vojsko. Ne bo nobene lakote.
Pa se par bolnisnic bi se dalo postavit.
Nej v Zimbabve spumpajo tolk dnarja, kolkr ga bodo dali Turkom, da jim lahko dostavijo vojsko. Ne bo nobene lakote.
Pa se par bolnisnic bi se dalo postavit.
Turčija mora za pomoč izpolnjevati neke določene pogoje.
Zimbabwe je povzročil lakoto kar sam, z izgonom belih farmarjev. Zahod mu je lepo pravil, naj tega ne stori.
Zdaj imajo pa lakoto milijonov, ki jo Zahod (edini) blaži. Bolnišnice je pa seveda Zahod gradil v Zimbaweju. Kje jih pa ni? Tudi so dobili že precej milijard dolarjev pomoči.
Je pa neuvrščen Zimbabwe. To pa. Svoboden!
Zimbabwe je povzročil lakoto kar sam, z izgonom belih farmarjev. Zahod mu je lepo pravil, naj tega ne stori.
Zdaj imajo pa lakoto milijonov, ki jo Zahod (edini) blaži. Bolnišnice je pa seveda Zahod gradil v Zimbaweju. Kje jih pa ni? Tudi so dobili že precej milijard dolarjev pomoči.
Je pa neuvrščen Zimbabwe. To pa. Svoboden!
Naprednost afriških držav se vidi tudi v tem, da so vse podprle Jacquesa Chiracha pri njegovem "reševanju" iraške krize.
Cela celina bi rada, da je v Iraku še naprej tako lepo, kot je povečini v Afriki.
Resno. Neresno sicer - ampak res!
Cela celina bi rada, da je v Iraku še naprej tako lepo, kot je povečini v Afriki.
Chirac nominated for Nobel Peace prize!
Resno. Neresno sicer - ampak res!
ZDA trenutno predstavljajo večjo grožnjo svetovnemu miru kot Irak.
Imajo bistveno več orožja in napadajo izven svojih meja. Če bi ZDA napadle brez podpore svetovne skupnosti bi to predstavljalo vojno napoved OZN in preostalemu delu sveta.
S čim naj to primerjam? Npr. v totalitarnih državah predstavlja policija večjo grožnjo človekovim pravicam kot kriminalec in sicer zato, ker ima prva več orožja oz. večjo moč in ker jo lahko uporablja ne da bi jo kdo kontroliral.
Drži?
Imajo bistveno več orožja in napadajo izven svojih meja. Če bi ZDA napadle brez podpore svetovne skupnosti bi to predstavljalo vojno napoved OZN in preostalemu delu sveta.
S čim naj to primerjam? Npr. v totalitarnih državah predstavlja policija večjo grožnjo človekovim pravicam kot kriminalec in sicer zato, ker ima prva več orožja oz. večjo moč in ker jo lahko uporablja ne da bi jo kdo kontroliral.
Drži?
Ti misliš, da je skupnost držav isto, kot skupnost posameznikov.
Kako naj bodo v imenu višjih interesov (avtoriteta VS OZN) - Iračani še naprej deležni takega režima - se s tabo strinja tudi vsa Afrika z Arabijo - Mici.
Samo da se ohrani primat OZN! Potem naj pa bo kar hoče. "Nič ne mormo, če jih Sadam kolje! OZN v svoji modrosti ne pusti drezat vanje - zato jih moramo pustiti v njihovi suverenosti naprej."
To je način legalistov.
Kako naj bodo v imenu višjih interesov (avtoriteta VS OZN) - Iračani še naprej deležni takega režima - se s tabo strinja tudi vsa Afrika z Arabijo - Mici.
Samo da se ohrani primat OZN! Potem naj pa bo kar hoče. "Nič ne mormo, če jih Sadam kolje! OZN v svoji modrosti ne pusti drezat vanje - zato jih moramo pustiti v njihovi suverenosti naprej."
To je način legalistov.
Najprej, temeljni principi so povsod enaki: bodisi da gre za posameznike, ki odločajo na vaški skupnosti, v parlamentu ali pa v mednarodnih organizacija. Povsod se gre za udejanjanje različnih interesov in iskanje kompromisnih rešitev.
Skozi zgodovino človeštva se je izkazalo že neštetokrat, da največ gorja povzroči tisti, ki meni da je večvreden in nezmotljiv.
Ne pozabimo, demokracija ni idealen sistem, je pa najboljši ki ga imamo. In napad ZDA na Irak brez odobritve mednarodne skupnosti, je napad na demokracijo.
Četudi bi se morda čez 100 let izkazalo, da bi bilo bolje, če bi ZDA samovljno napadle Irak, to še vedno ni sprejemljiva opicija. Na dolgi rok bi s takimi dejanji demokracija utrpela preveč škode.
Kar pa se Sadama in njegovega klanja v Iraku tiče, pa povejmo, da danes pač on nikogar ne "kolje" za razliko od številnih držav Afrike, kjer pa se tudi danes dogaja genocid.
Edini legitimni razlog zaradi katerega bi rušili Sadama je orožje za množično uničevanje in NIČ drugega.
Skozi zgodovino človeštva se je izkazalo že neštetokrat, da največ gorja povzroči tisti, ki meni da je večvreden in nezmotljiv.
Ne pozabimo, demokracija ni idealen sistem, je pa najboljši ki ga imamo. In napad ZDA na Irak brez odobritve mednarodne skupnosti, je napad na demokracijo.
Četudi bi se morda čez 100 let izkazalo, da bi bilo bolje, če bi ZDA samovljno napadle Irak, to še vedno ni sprejemljiva opicija. Na dolgi rok bi s takimi dejanji demokracija utrpela preveč škode.
Kar pa se Sadama in njegovega klanja v Iraku tiče, pa povejmo, da danes pač on nikogar ne "kolje" za razliko od številnih držav Afrike, kjer pa se tudi danes dogaja genocid.
Edini legitimni razlog zaradi katerega bi rušili Sadama je orožje za množično uničevanje in NIČ drugega.
> temeljni principi so povsod enaki: bodisi da gre za posameznike
To že ni res. Listina o človekovih pravicah obstaja.
Če hočemo, da se bolj spoštuje, moramo razdreti kakšno diktatorsko vladavino.
Ne obstaja listina, ki bi garantirala diktatorjem pravico do oblasti in delanja svinarij.
Tega ni.
Pravica do veroizpovedi gre človeku. Veroizpoved kot sistem - nima nobenih pravic.
Lahko začnem demontirati Jehovstvo? Lahko, če ne bom kršil človekovih pravic pri tem. Če jih "zlepa prepričam", da naj opustijo ta bluz.
Kateri zakon bi kršila recimo Amerika, če bi šli in sesuli sedanji režim v Iraku?
Več jih krši, če tega ne stori.
To že ni res. Listina o človekovih pravicah obstaja.
Če hočemo, da se bolj spoštuje, moramo razdreti kakšno diktatorsko vladavino.
Ne obstaja listina, ki bi garantirala diktatorjem pravico do oblasti in delanja svinarij.
Tega ni.
Pravica do veroizpovedi gre človeku. Veroizpoved kot sistem - nima nobenih pravic.
Lahko začnem demontirati Jehovstvo? Lahko, če ne bom kršil človekovih pravic pri tem. Če jih "zlepa prepričam", da naj opustijo ta bluz.
Kateri zakon bi kršila recimo Amerika, če bi šli in sesuli sedanji režim v Iraku?
Več jih krši, če tega ne stori.
Kateri zakon bi kršila ZDA, če bi napadla Irak?
Kateri zakon pa bi kršila Hrvaška, če bi napadla Slovenijo?
Kateri zakon je kršil Hitler oz. Nemčija, ko je napadla Poljsko?
Gre se za mednarodne običaje in raznorazne konvencije.
V današnjem kolikor tolikor globaliziranem svetu pač ne moremo dovoliti enostranskih akcij, če hočemo nadaljevati z vseobčim civilizacijskim napredkom.
Podobno kot danes razvoj pri mednarodnih subjektih, je potekal tudi razvoj pri fizičnih osebah, ki so živele na določenem teritoriju. Ni bilo zakona, ki bi prepovedal napad ene fizične osebe na drugo. Takšen zakon so si ljudje sami izmislili. Temu se reče civilizacijski napredek.
btw: ZDA ne krši prav nobene konvencije, če Iraka ne bi napadla, ravno nasprotno, kršila bi jih, če bi samovoljno napadla Irak.
Kateri zakon pa bi kršila Hrvaška, če bi napadla Slovenijo?
Kateri zakon je kršil Hitler oz. Nemčija, ko je napadla Poljsko?
Gre se za mednarodne običaje in raznorazne konvencije.
V današnjem kolikor tolikor globaliziranem svetu pač ne moremo dovoliti enostranskih akcij, če hočemo nadaljevati z vseobčim civilizacijskim napredkom.
Podobno kot danes razvoj pri mednarodnih subjektih, je potekal tudi razvoj pri fizičnih osebah, ki so živele na določenem teritoriju. Ni bilo zakona, ki bi prepovedal napad ene fizične osebe na drugo. Takšen zakon so si ljudje sami izmislili. Temu se reče civilizacijski napredek.
btw: ZDA ne krši prav nobene konvencije, če Iraka ne bi napadla, ravno nasprotno, kršila bi jih, če bi samovoljno napadla Irak.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MadMicka ()
Diktatura nima nobene pravice do obstoja (več). Lahko jo napadaš od zunaj in od znotraj.
(Afriški) diktatorji seveda visoko čislajo "državno suverenost".
Toda ta je že postala relativna zadeva. "Niti" toliko pomembna, kot pravica do življenja enega samega človeka.
Mednarodno pravo, temelječe na suverenosti držav - je že v zatonu. Če imaš toliko suvereno državo, da je res suverena - potem prav. Če si pa kakšen Milošević - lahko računaš na napad in na svoj odhod.
Diktatorjev sploh ni treba (več) ubogati. Če te silijo, se lahko braniš.
Če zrušiš njihovo vladavino - no problem.
V to smer gre tole vse skupaj. Nekateri bi se temu radi uprli in ohranili predkosovske razmere. No more.
p.s.
Kaj če ne ubogaš OZN?
Nič. Nobenih sankcij.
(Afriški) diktatorji seveda visoko čislajo "državno suverenost".
Toda ta je že postala relativna zadeva. "Niti" toliko pomembna, kot pravica do življenja enega samega človeka.
Mednarodno pravo, temelječe na suverenosti držav - je že v zatonu. Če imaš toliko suvereno državo, da je res suverena - potem prav. Če si pa kakšen Milošević - lahko računaš na napad in na svoj odhod.
Diktatorjev sploh ni treba (več) ubogati. Če te silijo, se lahko braniš.
Če zrušiš njihovo vladavino - no problem.
V to smer gre tole vse skupaj. Nekateri bi se temu radi uprli in ohranili predkosovske razmere. No more.
p.s.
Kaj če ne ubogaš OZN?
Nič. Nobenih sankcij.
Drži, da mednarodno pravo vedno manj poudarja državno suverenost.
Ampak ne na ta način, da lahko sedaj katerokoli državo napade katerakoli druga država. Daleč od tega.
Poseg v suverenost da, pod pogojem, da tako odloči OZN oz. VS OZN.
In to je bistvo. Ne moremo vloge policaja zaupati eni državi. Kdo bo potem nadzoroval policaja??
In spet smo tam, kjer sem že začel. Manjši problem je majhen kriminalec, kot pa premočan policaj.
Ima pa ZDA na razpolago vsa diplomatska sredstva, da v "svoj prav" prepriča članice VS OZN.
In to ZDA tudi počnejo. To je pravilni način. Nikakor pa ne solo akcija.
Ampak ne na ta način, da lahko sedaj katerokoli državo napade katerakoli druga država. Daleč od tega.
Poseg v suverenost da, pod pogojem, da tako odloči OZN oz. VS OZN.
In to je bistvo. Ne moremo vloge policaja zaupati eni državi. Kdo bo potem nadzoroval policaja??
In spet smo tam, kjer sem že začel. Manjši problem je majhen kriminalec, kot pa premočan policaj.
Ima pa ZDA na razpolago vsa diplomatska sredstva, da v "svoj prav" prepriča članice VS OZN.
In to ZDA tudi počnejo. To je pravilni način. Nikakor pa ne solo akcija.
_sas_ ::
kr na bruhanje mi gre ko se na prvo mesto postavljajo humanitarni razlogi/tezave v iraku. ce bi bili samo ti pod vprasajem, se iraka nikdar nebi napadlo ...
VS OZN je nelegitimen organ, dokler so v njem nedemokratične države kot Sirija ali Kitajska.
Tudi posamezniku, ki bi se v Iraku uprl stranki BAAS, ni treba iskati kakršnekoli odobritve OZN.
Niti nikomur, ki bi temu posamezniku pomagal. Pa bodi ta posameznik, organizacija ali država.
Lov na diktatorje je pravzaprav odprt.
Tudi posamezniku, ki bi se v Iraku uprl stranki BAAS, ni treba iskati kakršnekoli odobritve OZN.
Niti nikomur, ki bi temu posamezniku pomagal. Pa bodi ta posameznik, organizacija ali država.
Lov na diktatorje je pravzaprav odprt.
Crimson_Shadow ::
Leta 1776 so se ameriški priseljenci uprli angleški imperialni politiki in so si v boju za neodvisnot to tudi izborili. Do takrat so bile tam angleške kolonije. Združeno Kraljestvo je izkoriščalo tako zemljo in tamkajšnje ljudi za bogatenje domačih elit (plemstvo in politike).
Ta situacija sicer ni popolnoma transparenta današnji ZDA in Iraku, vendar je podobnost očitna. Interes ZDA je izkoriščanje iraških virov (predvsem nafta), kot tudi ljudi za bogatenje svojih političnih in ekonomskih elit. Poleg tega to počnejo v imenu demokracije in človeških pravic. Res, grdo in hinavsko.
Več kot očitno je, da se mišljenje od takrat ni bistveno spremenilo. Od kdaj je dovoljeno nekaterih državam vsiljevati svoje ekonomske interese drugim državam. Kako se lahko država, ki se ponaša z zibelko demokracije in človeških pravic uveljavlja argument moči in grožnje proti drugi državi in to samo zato, ker jim nekaj ni po godu (interes kapitala). To ni več demokracije ampak imperializem.
Ta situacija sicer ni popolnoma transparenta današnji ZDA in Iraku, vendar je podobnost očitna. Interes ZDA je izkoriščanje iraških virov (predvsem nafta), kot tudi ljudi za bogatenje svojih političnih in ekonomskih elit. Poleg tega to počnejo v imenu demokracije in človeških pravic. Res, grdo in hinavsko.
Več kot očitno je, da se mišljenje od takrat ni bistveno spremenilo. Od kdaj je dovoljeno nekaterih državam vsiljevati svoje ekonomske interese drugim državam. Kako se lahko država, ki se ponaša z zibelko demokracije in človeških pravic uveljavlja argument moči in grožnje proti drugi državi in to samo zato, ker jim nekaj ni po godu (interes kapitala). To ni več demokracije ampak imperializem.
> kr na bruhanje mi gre ko se na prvo mesto postavljajo humanitarni razlogi/tezave v iraku. ce bi bili samo ti pod vprasajem, se iraka nikdar nebi napadlo ...
Tebi gre lahko na bruhanje ob tem. Meni gre na bruhanje, če sploh problematiziraš in iščeš razloge da se v napad ne bi šlo.
Če jim ni všeč Sadamov klobuk - je to povsem dober razlog za napad.
Sadam ima predvsem eno pravico. Do poštenega sojenja.
Nič razen "francoske" diplomacije ne ščiti Sadama in njegovega režima.
Tebi gre lahko na bruhanje ob tem. Meni gre na bruhanje, če sploh problematiziraš in iščeš razloge da se v napad ne bi šlo.
Če jim ni všeč Sadamov klobuk - je to povsem dober razlog za napad.
Sadam ima predvsem eno pravico. Do poštenega sojenja.
Nič razen "francoske" diplomacije ne ščiti Sadama in njegovega režima.
> Od kdaj je dovoljeno nekaterih državam vsiljevati svoje ekonomske interese drugim državam.
Ekonomski interesi Iraka in ZDA (in Slovenije) so podobni. Ekonomski razcvet Iraka.
Če ni prostora za Sadam v tem - toliko slabše zanj.
Nobene pravice nima ta S.H. Samo do fer sojenja.
In vsa njegova klika.
Ekonomski interesi Iraka in ZDA (in Slovenije) so podobni. Ekonomski razcvet Iraka.
Če ni prostora za Sadam v tem - toliko slabše zanj.
Nobene pravice nima ta S.H. Samo do fer sojenja.
In vsa njegova klika.
Ikarus ::
Lahko mirovniki odgovorite na tri nekonsistentnosti v svojih protestih:
1. En argument je, da nasprotujete ameriški akciji predvsem zato, ker gre za solo/unilateralno akcijo, kar se bije s "smo proti vsakršni oboroženi akciji". Kako naj bo potem skupnega karkoli razen popolne neaktvinosti, statusa quo, če ne boste nikoli podrpli nobene prisile?
2. Zadnji leit motiv protestov je nekako "omogočiti inšpektorjem nadaljnje delo, magari v neskončnost". Ti inšpektorji pa so tam na ameriško pobudo in točno od trenutka, ko so udarili po mizi in začeli kopičiti vojsko, dalje. Zakaj se ne spomnim nobenega demonstratoja iz zadnje petletke, ki bi zahteval vrnitev inšpektorjev v Irak in spoštovanje resolucij o Iraku in VSa, ki vam je trenutno najvišja inštanca?
3. Smo v zgodovinskem trenutku, ko mednarodno pravo in pristojnosti VSa bolj sledijo praksi in šele nastajajo kot obratno. Kaj bi pa vi naredili v koži ZDA (ki se počuti ogroženo in je pod grožnjo bolj kot mi), če bi bili prepričani, da vas Irak ogroža in imate prav? Bi se žrtvovali v imenu še ne obstoječih pravil igre, ko grozi konkretna in resna nevarnost? Npr.: Ko so Američani rušili Miloševića, smo se skupaj z njimi požvižgali na OZN in mednarodno pravo, ker smo točno vedeli, za kaj gre - Francozi, Rusi, Kitajci so bili pa proti in legalistično zgroženi. Kaj če imajo ZDA spet prav?
1. En argument je, da nasprotujete ameriški akciji predvsem zato, ker gre za solo/unilateralno akcijo, kar se bije s "smo proti vsakršni oboroženi akciji". Kako naj bo potem skupnega karkoli razen popolne neaktvinosti, statusa quo, če ne boste nikoli podrpli nobene prisile?
2. Zadnji leit motiv protestov je nekako "omogočiti inšpektorjem nadaljnje delo, magari v neskončnost". Ti inšpektorji pa so tam na ameriško pobudo in točno od trenutka, ko so udarili po mizi in začeli kopičiti vojsko, dalje. Zakaj se ne spomnim nobenega demonstratoja iz zadnje petletke, ki bi zahteval vrnitev inšpektorjev v Irak in spoštovanje resolucij o Iraku in VSa, ki vam je trenutno najvišja inštanca?
3. Smo v zgodovinskem trenutku, ko mednarodno pravo in pristojnosti VSa bolj sledijo praksi in šele nastajajo kot obratno. Kaj bi pa vi naredili v koži ZDA (ki se počuti ogroženo in je pod grožnjo bolj kot mi), če bi bili prepričani, da vas Irak ogroža in imate prav? Bi se žrtvovali v imenu še ne obstoječih pravil igre, ko grozi konkretna in resna nevarnost? Npr.: Ko so Američani rušili Miloševića, smo se skupaj z njimi požvižgali na OZN in mednarodno pravo, ker smo točno vedeli, za kaj gre - Francozi, Rusi, Kitajci so bili pa proti in legalistično zgroženi. Kaj če imajo ZDA spet prav?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Ikarus ()
Če bi vedeli kaj pametnega odgovoriti na te tvoje 3 točke Ikarus - ne bi bili mirovniki.
Mici bo govoru, da je spoštovanje resolucij VS vrhovno dobro, čez katero ga ni, ostali bodo pa samo silno moralno ogorčeni nad "glupimi Ameri".
Težko ustaviš stampedo z logičnimi argumenti.
Mici bo govoru, da je spoštovanje resolucij VS vrhovno dobro, čez katero ga ni, ostali bodo pa samo silno moralno ogorčeni nad "glupimi Ameri".
Težko ustaviš stampedo z logičnimi argumenti.
Najprej, Ikarus, če ti morda meni praviš mirovnik, potem ti jaz morda pravim vojni hujskač. (ti Owca, pa prste stran )
1. Kako lahko enačiš "biti proti solo akciji" in biti "proti kakršnikoli akciji", je jasno morda samo tebi.
Ko je Irak napadel Kuvajt, tedaj ni bilo problema dobiti mednarodne podpore za akcijo, mar ne? Če bi npr. Hrvaška napadla Slovenijo, tudi ne bi bil problem z mednarodno (večinsko) podporo, mar ne.
Ikarus pravzaprav enači "biti za solo akcijo" z "biti napreden" in te sklepe utemeljuje na dogmi, češ da so ZDA nezmotljve. Kar je povsem zgrešeno.
2. In kaj takega je Irak naredil v zadnjih 8 letih, da bi morali demonstrirati za podporo vojaški akciji? Je koga napdel? Morda z bio-kemičnim orožjem? Je izvajal genocid? Kaj od tega? Kaj drugega?
3. ZDA so ogroženi? Od Iraka? Se hecaš?
ZDA in preostali svet bi bil ogoržen od Iraka na en sam način in sicer če bi slednji prodajal bio-kemično orožje terorističim organizacija oz. če bi ga posedoval v velikih količinah in ga nameraval uporabiti.
Pa drži kaj od navedenega? Če bi držalo, potem danes Sadam ne bi bil več med živimi.
1. Kako lahko enačiš "biti proti solo akciji" in biti "proti kakršnikoli akciji", je jasno morda samo tebi.
Ko je Irak napadel Kuvajt, tedaj ni bilo problema dobiti mednarodne podpore za akcijo, mar ne? Če bi npr. Hrvaška napadla Slovenijo, tudi ne bi bil problem z mednarodno (večinsko) podporo, mar ne.
Ikarus pravzaprav enači "biti za solo akcijo" z "biti napreden" in te sklepe utemeljuje na dogmi, češ da so ZDA nezmotljve. Kar je povsem zgrešeno.
2. In kaj takega je Irak naredil v zadnjih 8 letih, da bi morali demonstrirati za podporo vojaški akciji? Je koga napdel? Morda z bio-kemičnim orožjem? Je izvajal genocid? Kaj od tega? Kaj drugega?
3. ZDA so ogroženi? Od Iraka? Se hecaš?
ZDA in preostali svet bi bil ogoržen od Iraka na en sam način in sicer če bi slednji prodajal bio-kemično orožje terorističim organizacija oz. če bi ga posedoval v velikih količinah in ga nameraval uporabiti.
Pa drži kaj od navedenega? Če bi držalo, potem danes Sadam ne bi bil več med živimi.
"Najprej, Ikarus, če ti morda meni praviš mirovnik, potem ti jaz morda pravim vojni hujskač. (ti Owca, pa prste stran )"
Jaz tudi...tko se pa ne grem.
Jaz tudi...tko se pa ne grem.
Until the end of the '90s, he observes, there were no independent field surveys of child mortality in Iraq. He also points out that Mr. Hussein stalled for six years before he accepted the United Nations' oil-for-food program, which allowed him to sell his oil in exchange for essential humanitarian supplies. So it's Mr. Hussein who bears most of the responsibility for the malnutrition (and, no doubt, deaths ) of Iraqi children in the past decade.
The suffering of the Iraqi people has been immense. And the main cause is Saddam Hussein. He has tried to manipulate the oil-for-food program to punish regions that oppose him. He has used Iraq's smuggling and tax revenues for guns, not butter. He has sacrificed health and education programs to finance his weapons, then used hungry people and sick children as a cynical propaganda tool. (In 1998 and 1999, despite the urging of the UN, he refused to order baby formula for new mothers.)
Tukej.
Sej mogoče bo nekoč jasno, zakaj Nemčija nasprotuje akciji. Lahko, da je bilo še kaj več kot le osem tistih mobilnih laboratorijev.
Here's what I think ought to happen. One, threaten Saddam with indictment. Two, give him an alternative for safe passage at the same time; this may create a crack in the ruling class-clan. Three, send a list of thirty or so of his aides who are persona non grata and demand that they leave the country with him. This ought to convince the rest of the class-clan members that they are not threatened en masse--only those who were most responsible for the offenses of the regime. Four, encourage this class-clan to oust Saddam into exile and sweeten the deal by offering a mini-Marshall plan. This mini-Marshall plan would be made available provided power was transferred to a civilian, interim government.
Such continued pressure, a political onslaught, should be backed by threat of force. A few warning shots may well be sufficient. This would help split the ruling group and embolden the people to take matters into their hands. A painfully slow process of regime disintegration has already been going on, and this political pressure would hasten the process along. An invasion, on the other hand, would wrench matters out of Iraqi hands and would risk untold consequences.
Tukaj.
Bi tole delovalo, ali pa gre samo za odtujeno teorijo zasedenega akademika?
Such continued pressure, a political onslaught, should be backed by threat of force. A few warning shots may well be sufficient. This would help split the ruling group and embolden the people to take matters into their hands. A painfully slow process of regime disintegration has already been going on, and this political pressure would hasten the process along. An invasion, on the other hand, would wrench matters out of Iraqi hands and would risk untold consequences.
Tukaj.
Bi tole delovalo, ali pa gre samo za odtujeno teorijo zasedenega akademika?
Ikarus,
Za odtujeno teorijo zasedenega akademika gre.
Sadam je v svoji modrosti mislil na take reči že vnaprej in si je omislil takoimenovane revolucionarne usmrtitve.
Cel kup njegovih lojalistov streljajo naenkrat nekoga, ki je izpadel. Tako so vsi krivi umora - in si ne morejo privoščiti kakšnih posebnih izletov iz sistema ven. Tako tistih 30 njemu najbolj zvestih - je močno podcenjena številka.
Kako je obračunal s svojima izdajalskima zetoma je tudi zanimivo. Odpustil jima je.
Seveda pa njune družine niso mogle prenesti sramote njunega izdajstva in so ju sami ubili.
Nekako se jim je zdelo, da bi sicer Sadam utegnil pobiti kar cel njihov klan.
Zaradi teh in takih reči, je nekaj tisoč globoko vpletenih. Ki jih je treba vse lepo soditi.
Za odtujeno teorijo zasedenega akademika gre.
Sadam je v svoji modrosti mislil na take reči že vnaprej in si je omislil takoimenovane revolucionarne usmrtitve.
Cel kup njegovih lojalistov streljajo naenkrat nekoga, ki je izpadel. Tako so vsi krivi umora - in si ne morejo privoščiti kakšnih posebnih izletov iz sistema ven. Tako tistih 30 njemu najbolj zvestih - je močno podcenjena številka.
Kako je obračunal s svojima izdajalskima zetoma je tudi zanimivo. Odpustil jima je.
Seveda pa njune družine niso mogle prenesti sramote njunega izdajstva in so ju sami ubili.
Nekako se jim je zdelo, da bi sicer Sadam utegnil pobiti kar cel njihov klan.
Zaradi teh in takih reči, je nekaj tisoč globoko vpletenih. Ki jih je treba vse lepo soditi.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Napad ZDA na IRAN (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Problemi človeštva | 23124 (15720) | drvo |
» | Vojna v Iraku (strani: 1 2 3 4 … 33 34 35 36 )Oddelek: Loža | 50160 (30722) | gfighter |
» | AMERIČANI mrzlično iščejo IRAŠKO orožje, torej pomagajmo jim! (strani: 1 2 3 4 … 10 11 12 13 )Oddelek: Loža | 27546 (19965) | MadMicka |
» | Washington se zahvaljuje Ljubljani za podporo vojni v Iraku (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 8622 (7466) | nevone |
» | Napad na Irak (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 10700 (8389) | Thomas |