» »

Napad ZDA na IRAN

Napad ZDA na IRAN

Brane2 ::


Zdaj sem pa zmeden. Kaj, a ne mečejo zdaj hardver za par gigadolarjev v luft zaradi človekovih pravic po celem svetu? Saj vojska se financira iz davkoplačevalskega denarja? Ali pač. Folk pa tako ali tako pravi, da to delajo zaradi kršitev človekovih pravic in zavoljo širjenja demokracije in da nimajo ekonoskih interesov skritih za trpljenjem ljudi??


Ne, sedaj to delajo iz lastnih interesov, ki pa koneckoncev tudi niso tako napačni.
Sekundarna stvar je, da bo folk na prizadetih ozemljih po doseženem cilju lahko lažje zadihal in ta vidik stalno poudarja PR služba zahoda, ki bi rada čimlepše predstavila celo stvar.

V bistvu gre za hodu za to, da knčno umiri stvari doli in če je treba tudi pobije folk ki jim ni všeč. Če ne drugega pa zato, ker vsi problemi na tem terenu prej ali slej udarijo na tečaj dolarja, jena, eura itd.

Ja, ameri so spet hoteli agresivno zoptimizirati stvari v svojo korist in si obračunati svojo provizijo, a to je tu pravzaprav postranskega pomena.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Thomas ::

3 do 4 milijarde ljudi bi radi živeli "moderno in zahodno". Pa čeprav so nekateri še revni, so to zmeraj manj. Že dolgo časa imamo lepo globalno gospodarsko rast, stvari gredo generalno na bolje po večini sveta. Indija, Kitajska, Rusija, poleg starega Zahoda.

Jih je pa vsaj milijarda, ki bi radi prekuc nazaj v Srednji vek, kakor si ga sami predstavljajo. Na vsak način bi radi sprožili Islamsko revolucijo. Pobili nevernike in oni zagospodarili svetu.

Zahod bi bil neumen, če jih ne bi jemal resno in jih onemogočil že čisto na začetku njihove vstaje. Z najmanjšo potrebno silo, pa kakršna že ta mora biti.

Keyser Soze ::

Uf, tale Thomas je pa en paranoičen tič. :\

Brane... Lepše zadiha lahko ta folk na precej bolj čist način kot z direktnim oboroženim spopadom. Zato jaz osebno sovražim reve, ki se skrivajo za šibkejšimi. In z njimi opravičujejo druge cilje. Takšni ljudje se klasificirajo podobno kot vsi tisti ekstremisti, teroristi in mudžahidi(vemo komu so oni zelo ljubi). In če njih odstrelijo, obglavijo ali kakorkoli končajo ne bom niti trenil z očesom. Heck, saj nas oni vseskozi vlečejo v kameno dobo s svojim desktruktivnim vedenjem. Ampak nekaterim butljem to nikoli ne bo jasno... Upam da razumeš kaj hočem povedat.

P.S.: A sem ratal malo preveč paranoičen? Nah, meni se ne zdi...

Thomas ::

> A sem ratal malo preveč paranoičen?

Težko je iz tako brezveznih komentarjev sklepati, če gre za paranojo.

Keyser Soze ::

Uf, kaj si naj šele ob tvojih misli folk?

Ah, pardon.. Si, si paranoičen. Res... BavBav kamorkoli pogledaš. Boh ne daj da ima črno ruto. Brž na kandelaber z njim. No ja, njo...

Ampak je pa še vedno res, kam se klasificirat... ups, klasificirajo.:\

Zgodovina sprememb…

Thomas ::

Polno praznega čvekanja Soze. Misliš s tem odriniti debato na stranski tir?

Zanimiv način podpore režimu mul v Teheranu. Ko ni več ljubljenega Sadama, zdaj mirovniki podpirajo pa Khatamija in druge bradate mule.

Keyser Soze ::

Niti ne. Saj se pogovarjamo o temi. Pač nisem prepričan, da je cilj te vojne prinesti nek mir in demokracijo, kakor to ti vidiš. Tako, vse lepo in prav. In seveda na najboljši možni način.

P.S.: Ejga, pa ne da si hud Thomas. Se malo spustim na tvoj nivo, pa te namesto za oboževalca mul in oslov(prej sem jih pozabil omenit - jih ne omenjaš prav pogosto) označim za nekoga, ki rade volje zganja teror za voljo miru (Osama, Sadam ipd. tudi delajo nekaj takega ne?) ti pa takoj označiš tole za čvekanj(prazno). C,c,c, strpen pa nisi. No ja, kateri podpornik terorizma pa je.:)

Thomas ::

U glavnem. Težka bo! Pa če bo intervencija v Iranu - in še bolj če je ne bo. Samo nekoliko kasneje.

Relavitiziranje mirovnikov - češ vsi ste isti, le mi smo za mir - je pa obešenjaško komično.

Brane2 ::

O tem kolk so ameri "jebene budale" na naslednjem linku (mov- odpre ga tudi Xine na Linuxu):

REKLAMACIJSKI_ODDELEK

Saj sem poslal tudi kot novico, a verjetno bo trajalo,preden bo objavljena... :\
On the journey of life, I chose the psycho path.

Keyser Soze ::

Jah Thomas, moraš ločit norce, ki hočejo mir za vsako ceno. Torej, postrelimo vse, pa bomo imeli mir ko bomo sami. To so eni norci. Drugi so pa tisti, ki vpijejo, da se nobenemu ne sme nič nardit in bo mir pršu sam od sebe. Ta drugi norci. Prvi naj bi bli teroristi, ta drugi pa mirovniki. Ampak noben ni pretirano pameten.

Zdaj, če misliš da spadaš v kakšno od teh kategorij... Je odvisno od tebe. Jaz nisem ne za ene ne za druge. Da bi pa imel v rokah tak aparat, ko ga imajo tsti butli tam čez lužo, bi ga pa mnogo bolje izkoristil. Oni znajo uporabit tank za to, da zevnik preorjejo. Skratka overkill. In to je obžalovanja vredna vrlina. Ne pa nekaj imentinega in premetenega kot to nekateri vidijo (ali bi bilo bolje napisat ne vidijo.. iiiiihaha).

Nah, a bunch of lunatics. Nič drugega. Ki bodo spet orali zelnik z tankom. :)

Thomas ::

Ja, očitno mirovnikom s tega foruma ni toliko do "miru v Iranu", kot jim je bilo do "miru v Iraku".

Prepustijo obrambo "principov nevmešavanja v suverene države" kar Sozeju. Ki očitno Amerom zameri predvsem stopnjo izkoristka.

CCfly ::

Črno-belo-črno-belo-črno-belo-...
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Thomas ::

Hočeš reči, da režim v Teheranu le ni čisto črn?

Povej to naravnost.

Keyser Soze ::

Ja, tale stopnja izkoristka je res bolj kot ne podn. Ampak če Thomas pravi, da orje svojo gredico s tankom in da je to čisto OK in smiselno mu pa res ne bom ugovarjal. On že ve.

CCfly? Črno belo kot kaj?

CCfly ::

Samo mantro si ponavljam vsakič, ko v takih debatah vidim, da si lahko ali mirovnik ali pa terorist.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Thomas ::

Aha. Nekako se ti začne dozdevati, da so stvari breizhodne, potem si pa mrmraš mantre? I see ...

Keyser Soze ::

JAh no. Sej meni se tudi dozdeva to. No ja. Bilo je bolj tako. Diktatorsko... Ali si bil za, ali si bil pa mirovnik, mula, taliban, mudžahedin, ipd...

Pol sem pa pogruntal... Ali si vse tisto, ali pa terorist. A ni nekako logično. PA čeprav nisem hotel, da bi bilo vse belo-črno, pa levo-desno. Da bi bilo še kaj vmes. Ampak ne gre pa ne gre. Mora it tisti tank čez gredico. Za en kultivator ni placa.

P.S.: Zanimivo. Stvar v svetovnem merilu ne brezizhodna. Ampak na temle forumu je pa res čisto brezizhodna.

Thomas ::

Stvar bi bila v svetovnem merilu dokaj brezizhodna, če bi zadev ne začeli resno pucati. Če bi poslušali "modrovanja" "mirovnikov" in "skeptikov", potem res ne bi bilo izhoda.

drejc ::

Svet je poln črnobelih odločitev. Miljavžnt le-teh ti pa ustvari sivo percepcijo sveta...

Keyser Soze ::

Thomas, spet si se zmotu. Moraš pazit na detajle. Ne "resno pucat", ampak "neresno pucat". Get it.

Ampak še vedno bi kar s tankom, kajneda?

drejc ::

Sosedi so pa nardil domačo nalogo...

KLIK!

EssEncE ::

Jst ::

/sarkazem...

Če Thomas pravi, da je v Iraku zdej mir, potem je ta link nekredibilen.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

drejc ::

A single Jordanian male is suddenly running an organisation that operates in sophisticated cells throughout Iraq. No one man could logically accomplish this.


Če pogledaš kej takega, se ti "logika" njihovih medijev ne zdi ravno bleščeča.

Keyser Soze ::

Če sem vse prav razumel (!!!) bi rekel, da je mišljeno tole logično bolj kot logistično.:\

root987 ::

Indeed...

Sicer pa ima tisti članek o mitu Zarkabija point... Sam še kak dodaten link nebi škodu.

Hussein in njegovi so pred napadom imeli več kot dovolj časa za pripravo take vojne ter organizacijo manjših avtonimnih celic. Z nekoliko propagandne vojne z al-jeziro ob strani ter s kakšno podkupnino tu pa tam je kaj takšnega hitro izvedljivo.

Da ne omenjamo zastraševanja in smrti če kdo ne sodeluje kot si želijo...
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: root987 ()

MadMicka ::

Vsaka vojna je umazana. Ampak, dokler so tuji vojaki v Iraku, toliko časa imajo Iračani pravico boriti se proti njim, kot vejo in znajo. Ena sama izjema je. Če vojsko v neko državo pošljejo UN, potem te pravice nimajo. Tako so stvari zastavljene in tega se je potrebno držati, če želimo globalni napredek in mir.

Pa še na nekaj bi opozoril na tem mestu. ZDA pošiljajo vojsko tja, kjer imajo ekonomske koristi. In pri tem se barabe sklicujejo na širjenje demokracije. Poglejte kako Zahodna Evropa širi demokracijo. Brez orožja. Vzhodni Evropi so povedali pod temi in temi pogoji vas sprejmemo v našo skupnost, koristi so take in take. In to je to.

username ::

Ampak, dokler so tuji vojaki v Iraku, toliko časa imajo Iračani pravico boriti se proti njim, kot vejo in znajo.
A pol bi po tvojem imeli Nemci pravico (tudi po 8. maju 1945) boriti se proti Američanom, Britancem, Rusom in Francozom (saj so bile to okupacijske vojske, tudi formalno in tudi reklo se je tako)?

(ker so ameriške in kolikor vem tudi angleške enote še danes v Nemčiji, je po tvojem torej OK če se kak Nemec danes spomni streljat po njih)
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

drejc ::

Če sem vse prav razumel (!!!) bi rekel, da je mišljeno tole logično bolj kot logistično


Ne spremeni to ničesar. Mogoče se to zdi ljudem, ki živijo v srednjem veku, res nemogoče, ni pa to noben bavbav v 21. stoletju. (logistično gledano)

_sas_ ::

Ena sama izjema je. Če vojsko v neko državo pošljejo UN, potem te pravice nimajo.


UN? UN nikdar v zgodovini ni prav služil svoji funkciji. tam se grejo samo en debatni krožek, ukrenejo pa bore malo.

MadMicka ::

username, večinski del sveta je želel, da se Nemčija premaga in okupira. To je ok. Problem pa rata, ko nekdo želi nekoga okupirati brez široke mednarodne podpore.

Miselni preskok pravzaprav pri teh zadevah ni nič posebnega. Vse bistveno, kar velja v demokracijah znotraj posamezne države, se vedno bolj oz. bi se moralo vedno bolj uveljavljati tudi v mednarodnih vodah. Globalizacija pravzaprav pomeni ravno to. Mednarodna policija oz. sile UN predstavljajo tisto, kar predstavlja policija oz. vojska v državi. Skupščina UN tisto, kar predstavlja parlament. Kofi oz. generalni sekretar predstavlja vlado itd.

Edin način je demokracija. In to ne neka starogrška demokracija, ki je veljala zgolj za priviligirane sloje, temveč demokracija takšna, kot jo pozna Zahodna Evropa. Demokracija, ki ni omejena na posamezno državo, temveč na celotno zemljsko oblo.

Poanta je jasna. Mednarodna skupnost mora graditi na zgoraj napisanih temeljih. To je edina dolgoročno sprejemljiva rešitev. Tako kot je to demokracija. Ne mislt, da je v posameznih državah prišlo do demokracije kar čez noč in da začetki oz. prehodi niso bili težavni. Ampak zaradi tega nismo odnehali. So koristi prevelike.

UN ni dovolj učinkovita? Ni. Bomo popravili. UN bo vedno bolj učinkovita. Seveda v prvi vrsti za to potrebuje največje akterje, med katerimi so tudi ZDA.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

_sas_ ::

Problem pa rata, ko nekdo želi nekoga okupirati brez široke mednarodne podpore.


kaj je to široka mednarodna podpora? namreč tam sedijo tudi predstavniki nedemokratičnih režimov. a potrebuješ podporo tudi od teh?

medtem, ko se v UN išče "podpora", ljudje umirajo. spomnimo se Ruande 1994, ko je tisti kanadski general opozarjal kaj se bo zgodilo in prosil za pomoč, združeni narodi pa nič ... za rezultat vsi vemo. tudi ZDA s Clintonom na čelu, so se takrat obrnile stran.

Keyser Soze ::

Ne spremeni to ničesar. Mogoče se to zdi ljudem, ki živijo v srednjem veku, res nemogoče, ni pa to noben bavbav v 21. stoletju. (logistično gledano)

JAh, wonder boy, pa ti zorganiziraj nekaj takega. Bolj težko, kajneda? Še tu te redkokdo jemlje resno.:)

MadMicka ::

_sas_, točno tako. Potrebuješ tudi podporo nedemokratičnih režimov. In pri tem uporabljati pollitična, diplomatska sredstva, da se taki režimi preoblikujejo v demokratične režime.

Poglejte ZSSR in Kitajsko. Pomislite, da bi jih hotel Bush preoblikovati z vojsko pred nekaj leti ali desetletji. Strahota.

Ne pozabi, pri nas v parlamentu imamo Pečeta in podobno zalego. Tako je to. To je del folklore v demokraciji.

Vanich ::

Med in mleko v Severni Koreji:

U SJEVERNOJ KOREJI SMANJENE DOPUŠTENE DNEVNE KOLIČINE HRANE

Sjeverna Koreja smanjila je dnevno dopuštene porcije žitarica za svoje građane na 250 grama, što je polovica preporučene količine za odrasle osobe, objavio je u utorak Svjetski program za hranu (WFP). Porcije, propisane za oko 16 milijuna ljudi, dosad su iznosile 300 grama dnevno. Nove količine, koje se dodaju proizvodima kao što su ulje i grah, predstavljaju tri četvrtine preporučenih količina, rekao je dužnosnik WFP-a za Sjevernu Koreju Richard Ragan. Objašnjavajući da su takve promjene u toj zemlji redovite Ragan je rekao da bi ta odluka trebala ostati na snazi do lipnja. Od ukupno 23 milijuna stanovnika Sjeverne Koreje gotovo 16 milijuna stanovnika prema podacima WFP-a, živi u gradovima i ovisi o državno propisanim porcijama hrane. Preostalih sedam milijuna stanovnika preživljava zahvaljujući poljoprivrednim zadrugama u kojima rade, a koje im dopuštaju da zadrže dio proizvedene hrane, odnosno oko 600 grama dnevno po osobi. WFP osigurava pomoć u hrani za više od šest milijuna stanovnika Sjeverne Koreje.

Thomas ::

Ja. In Mici bo iskal Kimovo soglasje za odstranitev Sadama. Oziroma on bi iskal Sadamovo soglasje za odstranitev Kima, potem ko se Američani, Britanci in vsi umaknejo in Sadam spusti na prostost.

"Suverenost držav", njihovih diktatorskih ali demokratičnih režimov - to je vrhunska svetinja mirovnikov tipa Mici.

MadMicka ::

Tako je kadar Thomas - vojni hujskač, govori o zadevah, ki jih ne pozna. V demokraciji ne potrebuješ soglasja vsakega in vsakogar temveč zadostuje soglasje večine. Torej, če se en Peče ali zaradi mene ene S. Koreja gre neko svojo politiko, obvelja volja večine.

In če bo večina rekla, da je potrebno sesuti S. Korejo, sam jaz v prvi vrsti za. Čeprav, če smo pošteni, zaradi lakote umirajo tudi v Afriki in to že desetletja. Bo potrebno sprejeti neke sistemske rešitve in jih tudi udejaniti.

p.s.: Thomas, sej verjetno ni nič narobe, če ti pritaknemo etiketo, da si vojni hujskač. Sej se razumemo, ti poznaš levičarje, pa desničarje pa mirovnike. No, poznamo tudi vojne hujskače.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

Thomas ::

Navijam za vojno, seveda. Vse dokler se ne vzpostavi demokratična ureditev v napadeni državi in dokler se tam ne izkoreninijo grozoviti običaji.

Razen seveda, če bi bila cena intervencije prevelika. To naj izračunajo tisti, ki dajejo vojake.

Naj o tem ne bo nikakršnega dvoma! Bistveno bolje je biti "vojni hujskač", ki želi odpraviti stanje v Severni Koreji, kot pa "mirovnik", ki mu je samo za "mir". Crkovanje milijonov zaradi lakote, mu je manjše zlo od vojne z nekaj 10 tisoč mrtvih. Heh ...

MadMicka ::

No, verjetn se vsaj v tem strinjamo, da dokler se režima v S. Koreji ne sesuje, da se poskrbi že sedaj za miljone lačnih otrok v Afriki in Indiji, pa še kje.

Brane2 ::

Težava je v tem, da v teh državah tudi ne morejo samo poskrbeti za lačne.

Če ne poštimajo infrastrukture, je vse, kar bodo dosegli to, da jim bodo hrano zaplenile roparske skupine in da bodo v bistvu pomagali negativcem.

IMHO gredo te stvari v paketu.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Thomas ::

Lačni otroci ne padejo z neba. Neustrezne politične ureditve v Tretjih državah so vzrok za lakote. Če samo futr pošiljaš tja, ne rešiš nič. Nov sistem rabjo, pa bo hrane hitro dovolj.

Unicef pa tile luzerji pa seveda delajo v kontra. "Pomagajo" otrokom, da zrastej v obupen svet in imajo sami otroke, v njihovem obupnem svetu.

Unicef ... je dvomljiva stvar. Še en instrument za ohranjanje Tretjih diktatur.

STASI ::

Thomas:
V Koreji so se Američani že opekli.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: STASI ()

Brane2 ::

Ne toliko kot korejci.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Thomas ::

V Koreji so se opekli vsi, sploh pa milijoni Severnih Korejcev, ki so jih komunisti blagovili stradati 50 let. Če pa že niso bili lačni, so množično odhajali v koncentracijska taborišča in nasploh živeli življenje, kakršno je čista groza.

Edina "prednost" Severne Koreje je v tem, da pride malo novic iz nje. Iz Kambodže - podobne države - so le prišle, nazadnje.

Kako je kočal eden glavnih rabljev v Kambodži, sokriv za smrt milijonov? Pol Pot ga je dal ustreliti, njegovo družino pa povoziti s tovornjakom.

Severna Koreja je en isti pofl. Južna ni na istem SAMO zaradi Ameriške intervencije tam, 50 let nazaj.

Opekli s(m)o se pa vsi, ki so kadarkoli živeli pod komunizmom.

STASI ::

Thomas povej katera družbeno politična ureditev države je po tvoje cool katera pa ne. :\
Ali si zadooljen v demokraciji ali bi živel v kaki drugi ureditvi?
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: STASI ()

Thomas ::

Predstavniška demokracija je OK.

Jst ::

Podpredsednik Chayene je potrdil, da je Iran naslednji na spisku.

Tako tista izjava od nekoga, da je novinar, ki je prvi poročal o tem, skrajni levičar in bluzator, nekako neverodostojna.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Luka Percic ::

Gre za pritisk.
Kajti Evropska trojka ga ni zmožna zagotoviti zadosti.
IMHO

MadMicka ::

Sej nista na tem svetu samo EU in ZDA. Največji morajo imeti največ odgovornosti. Zraven torej spada vsaj še Rusija in Kitajska, če pustimo ob strani Indijo zaradi premajhnega vpliva.

Sicer je pa jasno, da ZDA Irana ne morejo okupirati. Tega se gotovo zavedajo tudi sami. Iran je namreč precej večji od Iraka, pa še slika je bistveno drugačna, saj se v Iraku upirajo predvsem Suniti, ki so manjšina in so imeli prej oblast, v Iranu pa so na oblasti Šiiti, ki so večina.Tako da, če bi že ZDA napadle Iran, bi to bilo podobno napadu na Srbijo. Pač z letalskimi napadi bi uničili jedrske zmogljivosti. Vsaj tako si jaz predstavljam zadevo.

STASI ::

"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: STASI ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Severna Koreja in izstrelitve raket (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
25518382 (14436) jype
»

WMDji iz Iraka so v Siriji končali (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
916179 (4862) poweroff
»

Ali bo Amerika napadla Iran do 20.3.2006??? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
18514668 (664) leinad
»

Bush in njegove križarske vojne (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
15312459 (9620) Luka Percic

Ali bodo Združene Države napadle Irak? (strani: 1 2 3 441 42 43 44 )

Oddelek: Loža
215556261 (34214) Tomi

Več podobnih tem