» »

Vojna v Iraku

Vojna v Iraku

««
34 / 36
»»

Vlady ::

Ne vem al so američani res tolk tupi al ja??? A niso ravno zarad tega orožja napadl Irak? Zdej ko so pa odkril da ga nimajo, bi pa radi svoje napake prikrival!!! ;(( ;( Tuki se vid kako smiselna je bla ta vojna. Samo za nafto se jim je šlo!!! Prasci! ;((

Thomas ::

Vlady ... to smo se mi samo hecal z WMD. Šlo nam je, da se skine Sadam.

Sej nisi jezen? >:D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

noraguta ::

Zakaj je bila debata v ZN okoli kemicnega orozja? in Misija ZN ?

a te je spet Jerry po glav uzgal?

Zheegec ::

Lol, Thomas :D
Cela vojna se je šla za nafto in sedaj še dokazov o upravičenem napadu nimajo. "Iz zanesljivih virov vemo da imajo Iračani WMD" je rekel Powell na konferenci....
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Thomas ::

Ne, ne - sej so ga imeli. Treba ga je samo najt. Tko kot Sadama, so tud mel.

Vojna je bila pa za nafto toliko, da ta ne bo ostajala pod peskom, pač pa bo omogočila več kot 20 milijonom Iračanom izhod iz revščine.

:)


Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Daedalus ::

>Ne, ne - sej so ga imeli. Treba ga je samo najt. Tko kot Sadama, so tud mel

Samo čudno se mi zdi, zakaj potem Sadam ni "popisal" koalicijskih vojakov - v končni fazi je itaq vedel, da ne more zmagati. In če ne najdejo omembe vrednih količin WMD-ja, bi znal biti to en problem za Američane. Ker folk lahko nafutrajo z pravično in osvobodilno vojno (kar se že dogaja), politike držav, ki so pa bile proti vojni pa bol težko.

Verjetno se bo zgodilo isto kot v Afganistanu - Osama je izginil, so pa zato kazali posnetke folka, ki je pozdravljal osvoboditelje. Se pravi preusmerjanje pozornosti javnosti z izvirnega problema nekam drugam.


lp :)
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Thomas ::

Kompliciraš brez veze. Iračane so potegnili iz hude kaše, v kakršni so se nahajali že 20, 30 let. Zdaj imajo upanje.

Ostalo ... je nepomembno.

Dolgočasno.

Malenkostno.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

Vlady ::

Thomas .. izhod iz revščine? Po tko nizki ceni kot je Iraška nafta....??? Ej čedalje bolj mi greš na smeh!!! :D >:D
RAzmere med američani in RUsi se zaostrujejo. Zna se ponovit hladna vojna med tema dvema velesilama. Samo da tokrat ne bo šlo za neposredno za orožje, pač pa za to, kdo in koliko je pomagal Saddamu. Zgleda da je BUllSHit tolko slep, da ne vidi več kot do konca svojega nosu. Sedaj bo krivde valil na druge, in iskal izgovore za nove napade in vojne... Me prav zanima koliko keša bo padlo v njegov žep od tele vojne z Irakom!

Sid Izprijeni ::

> Kompliciraš brez veze. Iračane so potegnili iz hude kaše, v kakršni so se nahajali že 20, 30 let. Zdaj imajo upanje.
>
> Ostalo ... je nepomembno.
>
> Dolgočasno.
>
> Malenkostno.

Thomas, pa kako si lahko tako naiven, glede na to, da si tako pameten? Glej, stranski efekt, da Sadama ni več je kul. Ampak to je stranski efekt. Vojna iz altruizma je pa čisti idealizem. Lahko si prepričan, da ni bil glavni interes Američanov, da osvobodijo iraški narod. Njihov interes je bilo nedvomno pridobitništvo. Čista sebičnost, ki je seveda ne moti, če še kdo poleg nje kako drobtinico pokasira. Ampak osvoboditev je za Američane dobra samo kot PR. In pa seveda kot možnost, da nastavijo sebi lojalno vlado, ki bo nafto prodajala v dolarjih in ne bo imela popadkov, da bi v štacuni z nafto začela operirati z evri, tako kot je Sadamček hotel. S takšno vojno so kljub milijardnim stroškom Ameri prišparali stotine milijard dolarjev, ki bi jih izgubili, če bi Irak v celoti prešaltal na evre, glede na to, da se obeta, da bo sicer cel OPEC počasi šaltal na evre. To je tudi razlog, da sta Širak in Šreder bila tako zelo proti vojni, Avstralija, ki ima velike dolarske devizne rezerve, pa je veselo zraven svoj piskerček pristavila.

Če ti še ni kapnilo: keš=oblast=moč=nafta=nadzor=... Amerom gre za keš. Evropejcem tudi. Torej prej obratno, kot trdiš. Osvoboditev, če pustimo njeno diskutabilnost ob strani, je pri iraški zgodbi še najmanj pomembna.

Glas proti vojni v Iraku je bil glas proti trenutni ekonomski logiki, katere največji protagonisti so trenutno Američani in ki je po prepričanju že skorajda zloglasnih mirovnikov ta hip največji sovražnik humanosti. Širak in Šreder pa slučajno iz svojih sebičnih razlogov slučajno trobita isto.
The true challenge of Creation lies not in the engineering...
...but rather in the ability to control one's project.

Thomas ::

Sebični cilj pridobitništva, je povsem kompatibilen z uveljavljanjem demokracije in človekovih svoboščin.

Samo kapitalizem + demokracija funkcionira. V dobro "podanikov".

Ostalo ... ne.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Vlady ::

Thomas s tole izjavo si pa dokazu na kako podlo ti razmišlaš. Zame ni demokracija, če so take razlike na svetu. Ker fora demokracije je v tem, da smo enaki ne pa da so eni bogati (večvredni) eni pa k***c!
S pridobitništvom uveljavljamo demokracijo. Sevede, kot sedaj vlada demokracija v Iraku, ki je nikoli ne bo. >:D To veš tud sam, samo nočeš priznat, ker so zate američani bogovi. O njih ri nebi nikol nč slabga reku, in niti nočeš, da kdo sploh slabo razmišlja o njih.

[Precej preveč dela je bilo potrebno vložiti vta odgovor, da je postal kolikor toliko "korekten", naj se to ne ponovi! -OwcA]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: OwcA ()

Thomas ::

Brez zahodnega sistema (kapitalizem, demokracija, človekove pravice) - je revščina. Celo za elite "nezahodnjaške" države je samo revščina, če nimajo kakšnih povezav z Zahodno civilizacijo. Sadam je živel v Zahodnih luxuzih, ki jih je podložnikom odrekal.

Strezni se, Vlady.

:)

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zheegec ::

Kaj pa milijoni revnih v ZDA? Zahodni sistem poskrbi za zelo bogate na eni strani (za to se sedaj trudijo tudi republikanci ki hočejo bogatim skoraj popolnoma ukiniti davke, sociala pa dobi pod republikanci itaq veliko manj denarja, že lani je bilo isto, letos tudi) in pa revne na drugi. Velik % Američanov ni funk. pismenih - kapitalizem pa tak.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Sid Izprijeni ::

> Sebični cilj pridobitništva, je povsem kompatibilen z uveljavljanjem demokracije in človekovih svoboščin.
>
> Samo kapitalizem + demokracija funkcionira. V dobro "podanikov".
>
> Ostalo ... ne.

Sebični cilji so zgolj naključno v javno dobro. Vkolikor javno dobro samo po sebi ni 'sebičen'' cilj nekoga. Sebični cilji, ki jih ima Amerika so dosedaj bili precej povezani z demokracijo in človekovimi svoboščinami, ker je to temelj njihove države in njihova tradicija. Vendar pa s kapitalizmom to nima zveze, samo slučajno se ujema. Pardon: se je ujemalo. Ko oblast sledi sebičnim ciljem, sploh tako brezobzirno kot ameriška, je velika nevarnost, da bo začela to početi na račun javnega dobrega. Ko se pošast strga enkrat iz štrika, jo težko ustaviš. To se dogaja z Ameriko.

Thomas, preveč poenostavljeno in idealizirano gledaš na pojme kot so demokracija in kapitalizem. Demokracija v izvorni obliki, v teoriji je NEDVOMNO NAJPRAVIČNEJŠI SISTEM družbene ureditve. Zahteva pa stopnjo zavesti, ki se v posameznih družbah nikakor ne more razviti čez noč ali na silo, temveč se razvija skozi čas. Kako boš spravil Unix na abak? To, da bo nekdo inštaliral demokracijo v Iraku čez noč (ali pa v desetletjih) je utvara. Pa niti ne ameriške vlade. Bolj plebejcev, ki temu PR-u verjamejo. Amerika bo v Iraku inštalirala zgolj sebi lojalno oblast.

Glede kapitalizma pa takole. Kapitalizem s človekovimi svoboščinami nima zveze. Zgodovina delavskega gibanja je pokazala, da sam kapitalizem nikakor ni optimalna ureditev v neki družbi. Vzrok, da je prišel na dober glas, pa leži v veliki meri v tem, da so v zahodnih državah z namenom konkuriranja komunizmu furali precej močne socialne programe, da bi dokazali superiornost svojega sistema. Ne me narobe razumet. Komunizem ne špila, ker smo ljudje bolj ali manj pokvarjeni. Vendar tudi kapitalizem sam po sebi povzroča socialne nemire.

Sama demokracija in kapitalizem pa tudi sama po sebi še ne pomenita dobre države, ki služi 'podanikom'. Močan kapital ima vedno moč, da pride na pravo mesto v politiki in jo uporablja sebi v prid. In ljudstvo je izključeno. To imaš v Ameriki. BTW, a ve kdo je bil nekoč predsednik korporacije, ki je gasila naftne vrtine v Kuvajtu, na novo postavila infrastrukturo in seveda sklenila milijardne posle? Dik Čejni, če se ne motim.

Da povzamem: če se izkaže, da je v interesu kapitala, da malo pristriže perutničke človekovim svoboščinam, bo to tudi storil, ne da bi trznil. BTW, to že dela. Kdo ga bo zaustavil. Se zdi, da samo posameznik, ki se upre njegovi logiki.
The true challenge of Creation lies not in the engineering...
...but rather in the ability to control one's project.

iration ::

Nam je važen samo mir in demokracija. Manj diktatur = več miru na svetu.
In Američani so edini, ki kaj naredijo v tej smeri.
Kaj ti pri tem ni jasno?
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

Narcos Satanicos ::

gremo še enkrat, čeprou ne bo nč pomagal, bolestnih arogantnežev se pč ne da zlepa prepričat, samo za ene bo pa vseen zanimiv...

vojna u iraku:

to da saddama ni več, to je dobr, ker možnosti da bo nasledna vlada enaka res niso velike, samo niso pa tud tko majhne. Šiiti
ne sodelujejo v novi vladi njih je pa okol 60% in velik jih je v tesni povezavi z iranom. potem mamo tuki še kurde, turke in
vsa stvar še zdeleč ni enostavna. za odstranitev saddama ta vojna ni bla potrebna, samo bla je pa potrebna američanom, da so
si, vsaj zaenkrat, zagotovil nadzor nad državo in nafto. Cel arabski polotok in okolica je bil proglašen s strani američanov
kot območje 'izrazitega strateškega pomena' v 40. letih prejšnga stoletja. Pomemben je bil že tud prej zarad sueškega
prekopa, samo po odkritih zalogah nafte je pomen narasel tisočkrat.Thomas tvoje izjave češ da 'mirovniki' podpiramo sadama so
pa višek idiotizma in bolestne arogance. Vidš en 'mirovnik' (tuki se bom izognu tvojemu posploševanju in maličenju te besede,
čeprou bi se dal dost o temu povedat) sadama SPLOH ne bi podpiral, ne takrat, ne zdj, ne kadarkoli, še posebi pa ne bi začel
masovnih vojn po celmu svetu za dnar in profit debilnah, bogatah američanov... Kot sm že povedal... kakšen je bil sadam so
američani vedl že vse od njegovga vzpona in so ga lepo podpiral. To da je pobijal kurde in šiite so tud vedel, wmd so mu
dajal sami, itn.. itd... zdj kr naenkrat, ko pa ni več hotu po njihov plesat, ga pa proglasijo za blazneža in nevarnost zda
in podobne propagande oslarije. Eden je na temu forumu trdu, da se je Reagan odreku sadamu po kurdskemu klanju konc
osemdesetih. To je laž. Še po konc zalivske vojne (bolj klanju kot vojni sicer) se mu niso hotl odrečt in takrat je bush st.
reku: "upamo da se bo irak po koncu vojne vrnil kot enakopraven član v regiji..." Pa to še sploh ni vse. Takoj po koncu
zalivske vojen je bil v iraku upor proti sadamu, najprej na jugu, kmal zatem še na severu. Nekej iraških generalov je začel
ta upor in so od američanov hotel, da bi jim dal zaseženo iraško orožje za boj proti sadamu. In kaj se je zgodil: američani
so rekl NE in celo dal sadamu dovoljenje da je poslal enote nad te upornike. Govorit o tem kakšen je bil ta pokol najbrž ni
treba... No tok o temu, da so se američani odrekl sadamu...

amerika in demokracija:

Politični prostor razdeljen med dve stranki, ki lepo preprečujeta ostalim kakršnokoli vmešavanje.
Medijski prostor razdeljen med nekej družin, skorej vse z močnimi političnimi vezmi.
'Demokratične' volitve z ogromn 'safe-guards' (recimo večinski sistem), da ja ljudje slučajn ne bi izvolil koga, ki bi mu
kšne 'revolucionarne' ideje.
Kapitalizem a-la USA, oziroma free market dokler paše njim in ne ostalim. V ameriki maš korporacije in posameznike, kukr so
samo-proglašeni hardcore kapitalisti, resnica je pa seveda dost drgačna. Newt Gingrich recimo, republikanec prve klase, ki pa
je dosegu to, da je njegovo volilno okrožje od zvezne vlade dobilo največje subvencije v zgodovini ZDA. Mislm to je pa res
free market. Tuki se vid kam pes taco moli. Sj bush je pa isti, govori o free market, pol pa nabije carine na evropsk in
japonsk jeklo... Korporacije so tud lepa štorija... Microsoft da par sto miljonov dolarjev 'campaign money' obem strankam med
volitvami in potem ga lepo pustijo na miru. Vojska od davkoplačevalcev dobi denar za nove tehnologije, potem jih pa v bistvu
proda firmam, ki nato to tehnologijo zaračunavajo ljudem, ki so to stvar sploh financiral od začetka... Kr imajo američani je
ena čudna zmes neo-fevdalizma, aristokracije in idej svobodnega trga, čemu se ponavad reče neo-liberalizem. Govorit o
demokraciji v tem kontekstu je absurd in višek arogantnosti. Svobodni trg med ne-enakopravnimi subjekti NE MORE delovat. To
je znano že desetletja, če ne še več, samo dokler bodo imeli privilegiranci oblast se bodo temu upiral. Kakšne stvari je
recimo izjavla trilaterlana komisija, da namreč ljudje niso primerni za 'demokracijo' ker jo ne razumejo in je zato treba
preprečit preveliko sodelovanje množic v tem procesu. Kukr bi poslušou enga stalinista... Je pa seveda logično, da so
privilegiranci proti pravi demokraciji, ker ta že sama po sebi negira privilegije...

med tem se v ameriki pripravlja 'patriot act 2' (že ime spominja na SZ) in če bo sprejet v takšni obliki kot je zdej, se ga res niti KGB in sovjetska zveza ne bi sramovala.

ameriška demokracija in tujina:

Thomas ti si reku, da kjer američani niso mel v bližini ameriškah marincev ni blo demokracije. To je laž. Čile, nikaragva,
brazilija, argentina, v bistvu cela južna amerika, a je(bla) to demokracija? Ko je CIA dala kontrašem orožje in eksplicitna
navodila, da nj ciljajo 'soft-targets' (torej civiliste) a je to demokracija? A je bil južni vietnam demokracija? Tajvan?
Južna koreja? Alaska, vojna za teksas, hawaii, portoriko, panama? A je to demokracija?! Ko je nikaragva nato zmagala v tožbi
pred mednarodnim sodiščem in zda 'niso priznale sodišča' a je to demokracija? Ko je nikargva hotla skoz varnostni svet spravt
resolucijo o vmešavanju zda in so zda to zvetale, a je to demokracija? A je to demokracija, da je bla ameriška pomoč turčiji
v 80. letih, ko so turki klal kurde večja kot pa skupaj od 2. sv vojne do 80.? Tud med kubansko krizo turčija ni dobila tok dnarja. A je amerišk odnos do Kube demokracija? Demokracija my ass...

da ne bom ostal dolžen:

zadnč si me obtožu, da so tiste številke o žrtvah sankcij v iraku sadamova propaganda. Še ena laž. Številke so iz ZN, pa tud
če so večkrat pretiravane, so še zmeri katastrofalne. Iz istga vira recimo izvemo da so ZDA na s. vietnam odvrgle 17 miljonov
galon agenta orange, a je to pol tud sadamova propaganda? Mislm kr neki...
---------
Thomas ti pravš, da je treba tud z orožjem in vojnami vržt diktatorje z oblast. Prou pol pa napad ZDA, ker tok žrtev kot jih
je pa ta država povzročila na svojmu ozemlju in v tujini (posredno, neposredno in z vojnimi al pa ekonomskimi ukrepi ni
važn), jih je pa še zelo mal (in dons ne obstaja v bistvu nobena več). Tega seveda ne boš naredu ker si indoktriniran do kosti s
strani še edinga, preživelga, masovnga, propagandnga sistema. Stalinistični je propadu, ameriški ostaja. Samo tko kukr so do
zdej še vsi imperiji v zgodovini zemlje propadl, tko bo enkrat tud amerišk. In bi rd vidu američane takrat kuko bodo še
naprej kričal vojna, vojna! Ker dokler se stvari ne dogajajo teb, se v bistvu sploh ne dogajajo, mar ne?

Dolg post čeprou se nism dotaknu al pa razjasnu vsaj še polovice...
(neki je šlo kaput z izgledom, ampak se da brat)

Zgodovina sprememb…

Sid Izprijeni ::

> Manj diktatur = več miru na svetu

Kolik, naivna duša, pa misliš, da je spremenljivk v tej enačbi? Dve, tri? Spremenljivk je toliko, da je rešitev enačbe potem verjetno več kot vseh delcev v vesolju. Ne gre tako preprosto.

LOL!

:D
The true challenge of Creation lies not in the engineering...
...but rather in the ability to control one's project.

DavidJ ::

Ti bi Sadamov režim odstranil s transparenti in pesmijo Give peace a chance.

Vojna je bila takšna, kot so jo Američani napovedali in izpeljali so jo tudi tako.

Mirovniki niste podpirali Sadama, niste pa imeli nič proti pokolu Kurdov, Šiitov in njegovi ekstravaganci s palačami, medtem ko so ostali Iračani živeli v pomanjkanju. Ne spomnim se plakatov v stilu -- Sadam dej hrano ljudem in vzidaj eno okno manj v palačo.

Za velik del Iračanov je invazija pomenila osvoboditev in tega ne morete zanikati. Režim Sadama Huseina ni vključeval izključitev le njega, ampak ostale 100 članske razširjene familije, ki mu je Irak pomagala voditi. (Vendar ti si imel koncept kako stvar rešiti po mirni poti.)

Ko si se že tako (sicer neestetsko) razpisal o kapitalizmu, bom komentiral še to -- nihče tu ne in ni nikoli trdil, da je kapitalizem absolutno najpravičnejši, najboljši in najlepši. Vsi skupaj trdi(j/m)o, da je to najboljši sistem, ki ga poznamo in uspemo prakticirat.

Vse (nacionalno-) socialistične ideje niso omembe vredne.

Stokaš, kako je hudo, in ne ponudiš nobene alternative sedanji situaciji. To so sicer plemenite ideje, a osnovane na sanjah, iracionalizmu in utopiji.

Sankcije niso pobile toliko ljudi. Pobil jih je Sadam, ker bi bil denar od programa Nafta za hrano ob lastni podpori kmetijstva, za katerega imajo tam dobre možnosti, povsem zadosten.

In številke so produkt sadamove propagande. Prepričaj se tu. In četudi bi bilo to res, je to posledica delovanja UN in ne ZDA.

Kaj si mislil z naštevanjem sedajšnjih držav Amerike, mi ni povsem jasno. A je nedemokratično kupit zemljo? A je prepovedano obranit državo pred belim socializmom v katerem je veliko lačnih?

:\ :|
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

nodes ::

Ko je narava človeka ostala za sposobnostim današnje moči znanosti, je dobro da svetu vlada ena "diktatura", ki ne dopušča nobenega svetovnega konflikta. V prehodnem obdobju naj človeštvo preide na vlado umetne inteligence, ki jo bo ustvarilo vse človeštvo in bo svet vodilo po naravnih zakonih, brez možne diference za posameznika. blabla
:)

Vlady ::

Osvoboditev na račun izropanja države, kje se le da??? Super osvoboditev. Zdej ko so vse seul razen naftnih polj, ki so jih američani hlastno zavzeli pa nej žvijo v še večji bedi kot prej. Samo vprašanje časa je, čez koliko časa bo država razpadla na več manjših. Take majhne države pa niso nič dobrega, ker več držav pomeni več možnosti z nove vojne.
Sicer pa zakaj američani ne napadejo Izraela? Oni majo tud biološko orožje!!! Še sami so priznal. Nej še njim mal perutničke pristrižejo. Sam tega ne bojo naredl, ker jim izraleci lezejo v RIT! Saddam pač ni hotu da bi blo vse tko kot amerikački rečejo in so ga napadl. Seveda, kdor ni z nami, je proti nam! Neandertalsko razmišlanje američanov, ki so za nekatere bogovi... Le kam nas pelje BUllSHit???

iration ::

Sadam je ropal Irak zadnjih 25 let. Kaj vse je naropal, je bilo videti na TV posnetkih njegovih in njegovih sinov palač.
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

nodes ::

Nobeno orožje ni nevarno, nevarna je samo verjetnost uporabe, se strinjaš?

Tarzan ::

največje sranje bo, ker so kradli tudi Ameriški vojaki.
V Angliji so se že pojavile starine, ki so jih marinci odnesli iz Iraka.

Zdaj bi mogli vsem muzejem, ki bodo imeli starine iz Iraka robo zaplenit (razen, če lahko dokažejo, da so predmete imeli že prej) in v Iraku obnovit muzeje, ter jih ponovno napolniti.

Še bolj me pa jezi, ker je bilo toliko enih stvari uničenih;(( .
Če bi Američani tako zaščitili muzeje kot so vrelce, nebi zginila niti ena starina.

prioritete,...

Vlady ::

infect. glej Saddam je bil Iračan. To mal drugač zgleda, če domačin ropa, al pa pride tujc ropat. Čutš razliko tuki? >:D
nodes, ja res je nevarna verjetnost uporabe, vendar če ti tega orožja nimaš je verjetnost nekoliko manjša. Se ti ne zdi????????? >:D
Tarzan lepo napisano, tuki se je vidl, kol je blo BUllSHit-u do nafte in kolk do samga Iraka... samo en folk tega ne vid, pa se slepi s slepim amerikanizmom...

drejc ::

Zakaj ste mi brisal odgovor na Vladyev post 18.04.2003 18:57:03? Kaj je blo not spornega...mogoce to, da sem razlozil kaj je z ceno nafte? Al pa mogoce to, kdo je iracanom omogocil crpanje nafte?...al pa mogoce to, da sm oznacu folk z bliznjega vzhoda musliči? A pol morm zdej namest bosanc pisat bošnjak al kva... prosim za obrazložitev od moderatorjev... magari v zasebnem sporočilu.

|-_-| ::

davids: Ko si se že tako (sicer neestetsko) razpisal o kapitalizmu, bom komentiral še to -- nihče tu ne in ni nikoli trdil, da je kapitalizem absolutno najpravičnejši, najboljši in najlepši.
Seveda je. Thomas.:|
davids: Vsi skupaj trdi(j/m)o, da je to najboljši sistem, ki ga poznamo in uspemo prakticirat.
Poznamo boljse. Samo udejanjeni se nikoli niso bili. In brzkone tudi ne bodo, glede na to, da so za udar povsod predpisane najstrozje mozne kazni. Kot da bi bila vsaka sprememba rezima slaba stvar.|O

Sicer pa o Thomasu vse pove tale njegov stavek:
Suverenost države je kvečjemu pravica državljanov demokratične države.
:|


Technology is a way of organizing the universe so that man doesn't have to experience it.
-- Max Frisch






iration ::

Suverenost države je kvečjemu pravica državljanov demokratične države.

S tem je hotel povedati, da državljani totalitarne države te pravice nimajo. In kaj je s tem narobe, črtica? Se ne strinjaš? Kje se ne in zakaj ne?
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

MadMicka ::

Suvernost država sploh ni pravica državljanov, temveč države. Država kot pravna oseba je nosilec pravic in obveznosti tako kot fizična oseba. Drugače pa sem hotel povedati, da si mednarodna skupnost ni izmislila instituta "suverenosti" zaradi zaščite državljanov v posamezni (napadeni) državi, temveč zaradi zaščite mednarodnega miru. Namreč, kadarkoli se lahko katerakoli država izmisli in reče, zaradi pravice bla bla bla, je treba napasti to in to državo. In več kot je takih izpadov, bolj je ogrožen svetovni mir. Ravno zato so taka enostranska ravnanja prepovedana. Takšno pravilo so sprejele velesile zaradi lastne varnosti. Če pa obstaja le ena velesila, potem je takšno pravilo seveda nesmiselno.

DavidJ ::

Ali drugače -- diktatorska država nima pravice obstoja.
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

DavidJ ::

>> Poznamo boljse. Samo udejanjeni se nikoli niso bili. In brzkone tudi ne bodo, glede na to, da so za udar povsod predpisane najstrozje mozne kazni. Kot da bi bila vsaka sprememba rezima slaba stvar.

Normalno, da se bo vsak režim poskusil zaščititi. Saj takšen, ki se ne bi, ne bi obstajal.

Vi imate ene predloge... vendar ne iz obsegov "osnovane na sanjah, iracionalizmu in utopiji" ne pridejo. Nikakor!

Pravičnih Titov in Stalinov ni. So pa takšni, ki delajo pravične stvari za večinski del ljudi -- ampak le v demokratičnih državah.
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

Sid Izprijeni ::

> Ali drugače -- diktatorska država nima pravice obstoja.

Ti mešaš režim in državo. Ne da bi se poglabljal v odtenke, ti je lahko že iz aviona jasno, da je citirani stavek oslarija. Država je eno, režim pa drugo.

Sicer pa pomisli malo! Kako bi ti bilo všeč, ko bi recimo leta 1960 Italija sklenila, da skensla Titov enopartijski nedemokratičen režim in okupira SR Slovenijo? Ker pač Juga in SR Slovenija kot njen takratni del po tvoji logiki ne bi smela imeti pravice do obstoja? Zamisli si tuje tanke na slovenskih cestah. Bi takrat tudi mislil, da so tam predvsem v tvoje dobro?

Ne mi pa rečt, da boš zdaj našel luknjo in blodil, da nedemokratična država ni nujno diktatorska...

Svašta! :(
The true challenge of Creation lies not in the engineering...
...but rather in the ability to control one's project.

Thomas ::

Mogoče ti ne ločiš med narodom in državo.

Totalitarno državo se sme demontirat.

Potem se gre tisti narod lahko naprej suvereno demokracijo.

Kje to piše?

Edino logično je tako. Vse ostale opcije vodijo v absurd.

:)

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

nodes ::

> vendar če ti tega orožja nimaš je verjetnost nekoliko manjša. Se ti ne zdi?????????

ne, je samo večja s strani raznih psihopatov.


O globalizaciji čivkajo že vrabci, človeštvo se bo konsoldiral pod skupno zvezo; zakaj ne?; smo si bratje in sestre krvno.
svet je majhen, skoraj da ga ni.
Manjka samo zunanji sovražnik.

So danes zadeve, kritična masa presega zmožnosti ene plemenske skupnosti.



Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nodes ()

MadMicka ::

Ja, komi čakam, da se vse države združjo v eno. Pol se pa pejmo demokracijo. Bo vse tko, kokr bodo rekl Kitajci. Majo namreč relativno večino :D

nodes ::

Demokracija je preveč človeška, da bi bila lahko končna stopnja.

Sid Izprijeni ::

> Edino logično je tako. Vse ostale opcije vodijo v absurd.

Po tvoji logiki, Thomas. Ki je samo ena izmed logik. Tako kot je tebi morda absurdno moje razmišljanje, je takisto meni absurdno tvoje. Moja beseda proti tvoji. Razsodi lahko samo nekdo, ki je pametnejši od naju obeh in ga oba priznava. Ker pa ga verjetno ne bova, lahko dilemo, kot sem že večkrat napisal, rešiva samo po zakonu ulice in usekava drug drugega po pički in bo močnejši zmagal, ali pa dopustiva sobivanje drug drugega. Kar pomeni tudi priznati sobivanje sicer nasprotujočih si idej. V nasprotnem primeru je konflikt in nekoliko zatem ulica, pa nek se vidi, ko ima više u gačama.

Samo kreten, po mojem mnenju, seve, izbere prvo možnost.

:) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)
The true challenge of Creation lies not in the engineering...
...but rather in the ability to control one's project.

Thomas ::

Zmaga močnejši. Ali tisti, ki ima močnejše argumente - da prepriča drugega - ali pa tudi "s pestmi".

To se slejkoprej zgodi ob nasprotujočih idejah v človeški družbi.

Dobro je, da se mnogo idej rodi. Preživijo pa naj le najboljše. Optimalni poligon je miroljubna diskusija.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Narcos Satanicos ::

>Ti bi Sadamov režim odstranil s transparenti in pesmijo Give peace a chance.
Jest bi pustu iračanom da ga odstranjo takrat ko so ga hotl, ne pa da bi sadamu prodajal orožje in nato upornikom reku fuck you...

>Vojna je bila takšna, kot so jo Američani napovedali in izpeljali so jo tudi tako.
Sam konflikt je bil še celo velik lažji, kva bo v prihodnosti bomo pa vidl. Američani zmeri govorijo da bodo njihove vojne kratke. Včasih so, včasih pa tud ne (ameriška državljanska vojna, vietnam). Zmeri je lahko bit pametn po bitki...

>Mirovniki niste podpirali Sadama, niste pa imeli nič proti pokolu Kurdov, Šiitov in njegovi >ekstravaganci s palačami, medtem ko so ostali Iračani živeli v pomanjkanju. Ne spomnim se >plakatov v stilu -- Sadam dej hrano ljudem in vzidaj eno okno manj v palačo.
Ne, *američani* niso imel nč prot pokolam ki jih je sadam izvajal, tko kukr nč niso imel prot pokolom kukr so jih izvajale marionetne države pod njihovim vodstvom po celmu svetu. Dokler so seveda američani imel od tega kšno korist.

>Za velik del Iračanov je invazija pomenila osvoboditev in tega ne morete zanikati. Režim Sadama >Huseina ni vključeval izključitev le njega, ampak ostale 100 članske razširjene familije, ki mu je >Irak pomagala voditi. (Vendar ti si imel koncept kako stvar rešiti po mirni poti.)
Jest nisem ustvaru huseina, jest ga nism podpirou in večine teh pokolov husein niti ne bi mogel naredit, če ne bi blo američanov. Zakva ga niso že takrat ustavl? Ker so ga rabl...

>Ko si se že tako (sicer neestetsko)
LOL, ad hominem...

>...razpisal o kapitalizmu, bom komentiral še to -- nihče tu ne in ni nikoli trdil, da je kapitalizem absolutno najpravičnejši, najboljši in najlepši. Vsi skupaj trdi(j/m)o, da je to najboljši sistem, ki ga poznamo in uspemo prakticirat.
Že aristotel je v bistvu stvar razložu do potankosti, samo kdor se iz zgodovine nč ne nauči, jo ponavla...

>Vse (nacionalno-) socialistične ideje niso omembe vredne.
...Evo smo pa spet tm. 1) Tuki ti predvse mislš stalinizem oz, za kar v angleščini obstaja en dobr izraz: state driven capitalism. To ni noben socializem. 2) Zakva ti in tebi podobni zmeri razmišlate dvopolno (dobro-slabo, belo-črno). To je logika ena osnovnošolca in TA ni omembe vredna. Sm pa te stvari omenjou zato ker je thomas potegnu korelacije med demokracijo, kapitalizmom in američani.

>Stokaš, kako je hudo, in ne ponudiš nobene alternative sedanji situaciji. To so sicer >plemenite ideje, a osnovane na sanjah, iracionalizmu in utopiji.
:\ To bom jest dal stokam... Alternative so znane, samo bi pa zahtevale stvari, ki jih američani nočejo (poleg seveda ogromnga števila drugah držav).

>Sankcije niso pobile toliko ljudi. Pobil jih je Sadam, ker bi bil denar od programa Nafta za >hrano ob lastni podpori kmetijstva, za katerega imajo tam dobre možnosti, povsem zadosten.

Evo ti nafta za hrano:
"All proceeds from such sales will be placed in a UN-controlled bank account, to which Iraq has no access. Of the $4 billion of revenues over one year, 30 percent will go towards reparations for the Gulf war, 15 percent will go towards humanitarian supplies for 3 million Kurds in northern Iraq, 5-10 percent will pay for UN operations in Iraq, and 5-10 percent will cover repair and maintenance of the oil pipelines--leaving about $1.6 billion for Iraq's remaining population of 18 million, less than $7.50 per person every month." 7.5 dolarja na prebivalca na mesec, zakon!

Kmetijstvo: "10. 70% of the seeds and spare parts used in Iraq's agriculture were imported. No spare parts, agricultural seeds, pesticides, and fertilizer, are allowed to enter Iraq." zdj pa ti delej 'kmetijstvo' s temu...

>In številke so produkt sadamove propagande. Prepričaj se tu. In četudi bi bilo to res, je to >posledica delovanja UN in ne ZDA.
Številke niso iraške, je pa logično da kr je blo informacij iz iraka so ble pretiravane. Samo so pa tud druge študije brei uradnih iraških virov navajale številke deleč preko 100000. Sicer bi pa američani in britanci lahko šli spodbijat te številke sampak so raj izjavlal take bedarije: (Brian Wilson, Minister of State at the UK Foreign Office told a BBC interviewer on February 26, 2001) “There is no evidence that sanctions are hurting the Iraqi people.”

Kr se tiče krivde ZN, seveda je v tem primeru. Samo so pa sankcije obllikoval in nadzoroval američani in britanci. Je pa zanimiv kako lahko američani uporabjo ZN če jim paše...

plus tole: The major cause of child deaths have been lack of sanitary drinking water. Under the guise of economic sanctions, the U.S. has blocked delivery of water tankers that could deliver safe water where it is needed most.
- Harper's, November 2002 -

"...the United States has fought aggressively throughout the last decade to purposely minimize the humanitarian goods that enter the country. And it has done so in the face of enormous human suffering, including massive increases in child mortality and widespread epidemics."
- Dr. Joy Gordon, professor of philosophy, Fairfield University, Harper's, November 2002 -

As of September 2001, the United States has denied nearly one billion dollars worth of medical equipment from entering Iraq even though all of the questions as to its use had been answered.
- Harper's, November 2002 -

By 1999, 13% of all Iraqi children are dead by their fifth birthday. For the most part, they die as a direct or indirect result of contaminated water.
- Harper's, November 2002 -

"It is not only about food and medicine...but it is also about intellectual genocide – with professional journals, writing materials, computers, all considered nonessential by the Sanctions Committee, and vetoed."

- Hans von Sponek, German head of the Baghdad-based UN Office of Humanitarian Coordinator in Iraq (UNOHCI) from 1998-2000, speaking about the economic sanctions -

A sample of items banned from importation toIraq under the sanctions:
* Textbooks; paper-making supplies; pumps and pump parts (essential to sewage andwater purification systems); medical and other professional journals; printing presses; basic cleaning supplies and chemicals such as chlorine and aluminum sulfate used in water purification.
* Vaccines were banned because they contain a miniscule amount of a derivative of mustard, a substance that can make a chemical warfare agent.
* Foot and mouth vaccines for Iraqi livestock on the grounds that vaccines could be used for producing biological warfare agents -- this led to the death of almost half of Iraq's livestock in 1999.

"In one case, Pentagon planners anticipated that striking Iraq's civilian infrastructure would cause "Increased incidence of diseases [that] will be attributable to degradation of normal preventive medicine, waste disposal, water purification/ distribution, electricity, and decreased ability to control disease outbreaks." The Defense Intelligence Agency document (from the Pentagon's Gulflink website), "Disease Information – Subject: Effects of Bombing on Disease Occurrence in Baghdad" is dated 22 January 1991, just six days after the war began. It itemized the likely outbreaks to include: "acute diarrhea" brought on by bacteria such as E. coli, shigella, and salmonella, or by protozoa such as giardia, which will affect "particularly children," or by rotavirus, which will also affect "particularly children." And yet the bombing of the water treatment systems proceeded."
itn...itd...

>Kaj si mislil z naštevanjem sedajšnjih držav Amerike, mi ni povsem jasno. A je >nedemokratično kupit zemljo?
Seveda ti ni jasno...
"My right to free spech does not interfere with your right to free speech. But your 'right' to property does, since I can't buy any." Sicer ne vem zakva tuki omenjaš zemljo, sicer je pa američani niso kupl, bolj prilastil.

>A je prepovedano obranit državo pred belim socializmom v katerem je veliko lačnih?
Mislm, ne vem... ko berem take stavke se mi zdi da zgublam cajt z dvanajstletniki, ki preveč filme gledajo... "V 'socializmu' so vsi lačni. Basta."... A slučajn mislš tko lačne kot so bili na kubi dokler ni castro pršu? Al pa v rusiji pod carjem, v čilu pod prevlado ameriškah korporacij. A smo bli v jugoslaviji lačni? Američani so tm branil le svoje (denarne) interese in ne 'demokracije' pred stalinizmom.

Še enkrat: da sadama ni več to je dobr, samo cilj ne posvečuje sredstev. Ta vojna je (zaenkrat) tekla tko kot so si američani zamislil, vietnam pač ni (skupaj s svojimi miljoni žrtev). Če pa je bil cilj le odstranitev sadama, ker naj bi to rešilo stotisoče/miljone njegovih prihodnjih žrtev, pol bi lahko na bagdad vrgl eno taktično jedrsko bombo, pa je problem rešen, a ne? Mislm sj to 'logiko' so američani že na hirošimi in nagasakiju uporabl, pa se kamot dokaže, da je absolutno sprevržena. Sj zato so pa američani govoril vse drugo kot to (WMD, vezi z al-qaido itn...).

Narcos Satanicos ::

>Preživijo pa naj le najboljše.

Izraz je survival of the fittest, ne survival of the smartest.

Thomas ::

> Izraz je survival of the fittest, ne survival of the smartest.

Samo najboljše ideje preživijo. Te so najbolj fittest.

Pri idejah je to evolucijski kriterij.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Sid Izprijeni ::

> Samo najboljše ideje preživijo. Te so najbolj fittest.
>
> Pri idejah je to evolucijski kriterij.

Res je. A človek ima intelekt in moč, da ga uporabi. Zato ima vedno možnost, da ne uporabi nasilja. Ali bomo sobivali, ali pa se bomo kar takoj poklali. Ako zagovarjaš logiko nasilja, je mir po njej samo odlašanje dokončne rešitve. Spet po mojem mnjenju.
The true challenge of Creation lies not in the engineering...
...but rather in the ability to control one's project.

Tr0n ::

Pa smo spet tam.

Seveda imamo intelekt in moč, da ne uporabimo nasilja. Ampak drugi nam te možnosti ne dajo na razpolago.

Da bi sistem miru zavladal, morajo vsi tako razmišljati. To pa se (še) ne bo zgodilo.

Tr0n ::

Ko smo ze pri vojni z Irakom.

Kult o iraškem ministru za informiranje živi naprej! :D

http://www.welovetheiraqiinformationmin...

Se spomnim, ko je govoril: "There are no Americans infidels in Baghdad, never. Our initial assessment is that they will all die. I am not scared and neither should you be. They’re not even within 100 miles of Baghdad!". A 100 metrov od njega so se ze vozili ameriski tanki.

MadMicka ::

Tron, to da se laže med vojno, to pa je res povsem običajna zadeva. Če bi bilo drugače, bi bilo nekaj hudo narobe. Btw. tudi Britanci so trdili, da se je zgodila vstaja v Basri, pa se ni. Nič takega.

Je pa zanimivo, da so sedaj vse tamkajšne države za čimprejšni odhod ZDA iz Iraka. Seveda lahko samo gobcajo, saj nimajo vojaške moči, ki bi stala za takšno politično voljo. Sedaj, če so pametni, bodo podeseterili vojaški proračun in naslednjič, ko bodo zahtevali kaj podbonega, bodo vsi prisluhnili.

Thomas ::

Eno zanimivo naklučje je, da je Arabcev približno toliko, kot Američanov. 280 milijonov.

BNP enih je cca. 10 tisoč milijard dolarjev na leto. Drugih (z izvozom nafte vred) dobrih 500 milijard. 20 krat manj.

ČE Američani ne bodo vpeljali (zazdaj v Iraku) zahodnega sistema, se Arabcem slabo piše.

A res ne vidite, kako so v podnu?

:\

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

smash ::

ne...kako?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tomi ()

Thomas ::

Albanci - nekoč najrevnejša evropska država, brez omembe vrednih zalog nafte - je per capita 5X bogatejša od Arabcev (tudi per capita).

Kako naj še narišem?

:\
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Moldova je per capita 3 krat bogatejša od Arabcev od Maroka do Yemna.

A nej še sklešem kakšen kip? :\
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

smash ::

vprašanje je: zakaj bi ti sploh kaj risal? zakaj bi blo pomembno katera država je bogatejša...men se naprimer iračani po določeni strani zdijo bogatejši od slovencev...ko recimo govorimo o narodni zavesti, lahko tudi o zgodovini..zakaj bi bil denar številka 1 in narodna zavest številka 2 oz. zakaj bi svet sprejemal tako kot si ga je thomas zamislil oz. ga sprejema takega kot mu ga je uturil bush mali?

ti lahko mirne volje rečš..sej boste vidl da mam prou....itak da bo tko kt si si ti zamislu, če pa tvoja stran razpolaga z najmočnejšim orožjem

[blablabla -OwcA]

BU8-O

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: OwcA ()

_marko ::

smash:
Ja, itak, da je zgoodvina države veliko vredna ..., samo kaj pomaga to tistim Iračanom, ki nimajo hrane? oblek? ... stradajo, komaj preživijo ... Ampak, kr so bli pred nevem kolkimi leti glavna kulturna sila, še ne pomeni da danes niso ubobožani.

Če je narodna zavest 1, kje je potem denar, hrana, človeške pravice ... itd?
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.
««
34 / 36
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Cena iraške vojne

Oddelek: Problemi človeštva
403857 (2634) Stepni Volk
»

Pikov as je padel (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
20414448 (10353) Thomas
»

AMERIČANI mrzlično iščejo IRAŠKO orožje, torej pomagajmo jim! (strani: 1 2 3 410 11 12 13 )

Oddelek: Loža
60026226 (18645) MadMicka
»

Washington se zahvaljuje Ljubljani za podporo vojni v Iraku (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
1508012 (6856) nevone

Ali bodo Združene Države napadle Irak? (strani: 1 2 3 441 42 43 44 )

Oddelek: Loža
215556325 (34278) Tomi

Več podobnih tem