» »

AMERIČANI mrzlično iščejo IRAŠKO orožje, torej pomagajmo jim!

AMERIČANI mrzlično iščejo IRAŠKO orožje, torej pomagajmo jim!

««
12 / 13
»»

MadMicka ::

Men se zdi pa zanimiv naslednje: ZDA je zamrznila premoženje destih članov azijske teroristične skupine Džamaja Islamija. Zdej ne vem, verjetn gre za fizične osebe, lahko bi šlo tud za pravne, kdo ve. Problem pa bo, ko bodo oni tožil ZDA in bo ZDA morala dokazati najmanj dejstvo, da je so oni teroristi. To bo hudičev težko.

Drugač mi tudi ni jasna pravna podlaga za odvzem premoženja. Morda zato, ker izvira iz nezakonite dejavnosti, bolj verjetno pa zato, da bodo tako preprečili nadaljnje teroristične aktivnosti?

Problem pri teh zadevah je, da takole lahko mimogrede finančno pokopljejo nekoga, ki je nedolžen.

Če ma kdo kak USA link o pravni problematiki teh stvari, si ga z veseljem pogledam.

p.s.:(pa ne zdej spet z googlom težit, ker se mi ne da iskat. Ne pravim, da naj kdo drug namesto mene išče, temveč pravim, če kdo že ima link, da ga zaupa širši javnosti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

Thomas ::

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

username ::

vice:

"Drugače pa EU gospodarstvo ima možnost da prehiti ameriško v 10 letih, samo problem je, da ti strokovnjaki, ki to predvidevajo ne verjamejo preveč v to možnost."

se pravi, ekonomiste, ki izdelujejo napovedi, je treba prepričat, da ponaredijo kazalce, pa bo EU gospodarstvo čudežno okrevalo... :D

če tile strokovnjaki ne verjamejo v to možnost, imajo zlo dobre razloge. BDP na prebivalca v ZDA je cca 36000 USD na leto, v EU-15 pa cca 25000 USD. Gospodarska rast (torej povečevanje BDP) pa je v Evropi trenutno NIŽJA kot v ZDA.

če predpostavljamo v 10 letih povprečno rast ameriškega BDP npr. 2 odstotka na leto (kar ni veliko, v 90. letih je bilo 3-4 % na leto), bi morala imeti EU rast skoraj 6% na leto - in to 10 let zapored - , če bi hotela ujeti (zgolj ujeti, ne prehiteti) ZDA.
zablode tipa "amerika je močna samo vojaško, gospodarstvo je pa EU močnejša" sploh nimajo osnove v realnosti. resnica je žal ravno obratna.;(
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

perci ::

Jasno, da je amerika v gospodarskem in vojaškem pogledu superiorna, ne samo Evropi, ampak celemu svetu. Kdo pa je kaj drugega trdil?

Ni pa res, da je Amerika v vsem najboljša, tako kot je to trdil Thomas.

Tarzan ::

Evropa nima šans, to mi je jasno. Pomojem imajo precej ASov Kitajci. Ko bojo uporabli adute bo verjetno Amerika postala svetovna sila numero 2.
Veseli me, da se pa Evropa osamosvojuje, saj je bila od druge svetovne vojne naprej vedno podrejena Ameriki. Fino se mi zdi tudi, da utegne Rusija tesno sodelovat z EU na večih področjih, kot so naprimer vesoljski, znanstveni in drugi projekti.

Opec je pametno zadržal in celo povišal ceno nafte, ker se ne ve, kdaj bodo Ameri odprli pipice iz Iraka (če so tega sploh sposobni>:D ). OPEC naj čimprej prešalta na Evro in s tem pokaže Ameriki hudi.ča.

Glejte, kaj se s Kalifornijo dogaja, bila je najbogatejša (in je še vedno), ampak se vsem prebivalcem tega območja pošteno tresejo hlače, saj nezaposlenost izredno hitro raste, denarja je vse manj,...

Če Evro zamenja dolar na mestu svetovne valute no.1, se bo v Ameriki zgodil zlom, kot ga še niso doživeli. Tega se zavedajo in zato rabijo obdržat nadzor nad čim več nafte, saj je OPEC napovedal trgovanje v €, enako je že storil Sadam Husein, Bush se pa boji, da se nebi zgodila verižna reakcija. Enkrat se bo prej ali slej. Vse se vrača vse se plača. Vsaka rit svojo palco najde. Za vsako bolezen raste roužca na tejm svetu.

>:D

Thomas ::

Tarzan si pridno maže oči z iluzijami. Kakšna Kitajska, lepo te prosim! Ima pa Evropa že več šans, vseeno. Čeprav so tudi te bolj mršave.

Itak se pa zgodovina kot jo poznamo, okoli 2020 konča in s tem države, kot jih poznamo. New regime, potem.

A da sem reku da imajo v Ameriki vse najboljše? O, to pa ne! Samo večino zdev.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

perci ::

Thomas, reku si, da se ene stvari ne spomnis, v kateri bi bila evropa boljša od ZDA. Glede na to, da sem prepričan, da tvoj spomin ni za odmet, je edina logična razlaga to, da si hotel sugerirati, da je amerika v vsem najboljša.

Itak se pa zgodovina kot jo poznamo, okoli 2020 konča in s tem države, kot jih poznamo. New regime, potem.


Hehe, Thomas - kaj pa če se motiš? Dopuščaš to možnost?

Tarzan ::

Thomas, zakaj ne Kitajska?
Pač imajo tam komunizem, big deal, to se lahko spremeni čez en teden, ampak who cares. Imajo veliko delavcev, imajo veliko prostora, znanstveno so precej napredni (celo za američane izumljajo nekatere vojaške tehnologije) in nenazadnje, kitajska mentaliteta je drugačna, predvsem je manj fovšije in lažje ljudje sodelujejo med sabo.

Komaj čakam, da zgradijo oporišče na Luni>:D . Morda izvemo še kaj novega o Ameriških odpravah nanjo. Da še malo razširim temo.

Če se obrne zadeva v smer, ko bo Amerika v imenu vojne proti terorizmu ali biločemu napadala/podjarmljala druge države, se bodo iz previdnosti začele tvoriti alianse (zavezništva), zna se zgoditi da se skupaj z Rusi in Kitajci povežejo Evropske države. Nikoli se ne ve, česa vse je Bushman in njegova frakcija sposobna.

Kar se tiče leta 2020 sem pa mnenja da je to popolnoma nesmiselno. Absurdno je sploh razmišljati o čem takem. V samem človeku je vprogramirano, da je nacionalističen, sebičen, ksenofobičen in še nekaj podobnih lastnosti, in da bi se vsi poenotili v eno skupno "državo", bi rabli posredovanje višje sile. Vesoljcev mogoče?:\ .

Barakuda1 ::

Itak se pa zgodovina kot jo poznamo, okoli 2020 konča in s tem države, kot jih poznamo. New regime, potem.


:\

Jehovine priče (pa tudi nekateri drugi njim podobni) so napovedale "konec sveta" in "novo kraljestvo" že bistveno prej :D >:D .

Takšana in podobna prerokovanja (takšnih in drugačnih prerokov in dogmatikov)so stara toliko kot človeški rod.
Do danes kaj več od napovedi iz tega ni bilo 8-)

Barakuda

p.s.

Replika je namenjena perci-ju (zgolj kot mnenje s katerim se pridružujem njegovi skepsi do takšnih "prerokovanj")

Barakuda1 ::

Če Evro zamenja dolar na mestu svetovne valute no.1, se bo v Ameriki zgodil zlom, kot ga še niso doživeli.


:\

To se počasi, a sigurno že dogaja.
Ena izmed navečjih izvoznic nafte je naprimer to nardila.
Da bi ZDA, če že ne morejo preprečiti, vsaj upočasnila kolo zgodovine, je prepričala nekatere, da država izdeluje orožje za množično uničevanje in jo je potrebno zato "osvoboditi"
Orožje še danes iščejo, ampak pohod EUR-a na sam vrh svetovne bančne scene so pa vseen zavrli, to je pa potrebno priznat.

Vprašanje je le za kako dolgo.

Morda pa se kašni "brihtni glavci" že mota po glavi, da bo potrebno tudi Evropo "osvoboditi".
Problem je samo eden. Evropa ni Irak>:D

Barakuda

Thomas ::

Perci,

Sem se spomnu nekaj, kar imamo Evropejci bistveno bolje, kot Američani. Critticall. Samo mi skromnost ni dopuščala, da bi jo navedel.

Tarzan in barakuda1 ... za vaju nimam nič (kar bi razumela).
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Tarzan ::

Midva z Barakudo pa imava zate še celo malho modrosti, pa je ne sprejemaš ;)

Barakuda1 ::

Tarzan :)

Thomas je pr men zaradi fašistoidnih idej in nestrpnosti do vsega in vsakogar, ki ni z njim in ameriko na ignor.
Tko da zanj in z njim nimam nič, ne sam in ne skupaj z drugimi.


Barakuda

Tarzan ::

Vem, vem, poznam njegove trditve in jim z največjim veseljem kontriram.
Predvsem proti Izraelcem mam trenutno veliko.

Thomas ::

Hamas tudi, pa kaj mu pomaga?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BigWhale ::

Khm, Thomas...

24. December 2012

Prosim, da si pri teh skrajno resnih napovedih bolj natancen.

;>

Vice ::

username se strinjam o vsem kar si napisal, temu tako je zaradi zelo hitrega tehnološkega napredka v ZDA česar pa v Evropi ni bilo in je vprašanje če bo, vednar BDP ni vse. To je tako kot če bi trdil, da če imaš žlico v roki ne boš nikoli lačen. Pa se bom obrnil na Kitajsko ki jo je že omenil Tarzan in ki se Thomasu zdi nemogoče, da bi ti komunisti ali kinezi kdaj prehiteli ZDA. Thomas zaradi Kitajske (samo KITAJSKE) vsako leto v ZDA izgubi službo skoraj 2 miljona ljudi, brezposelnost je največja v zadnjih 8 letih, lahko ti začnem naštevat podjetja ki so zaradi vdora Kitajskega blaga propadla npr. v Greensboru v Severni Karolini vidiš samo še reveže, podjetja ki so se še uspela rešiti pa so proizvodnjo preselila na Kitajsko (globalizacija:D ) zaradi podcenjene delovne sile... Amerika se je lotila reševat to krizo tako da ameriška industrija hoče 80% zvišanje carin, zelo znani reševalec brezposelne krize je Senator NY (sodelovc od Hillary), ki hoče z Bushem na vsak način dvigniti vrednost juana s tem bi podražil izvozno blago kinezov. Tukaj se pa sanje o uspešnosti ZDA lahko ustavijo. Za to uspešnost Kitajske je kriva podcenjena valuta, ki je vezana na dollar, (kjer EU zelo pomaga ZDA da bi se to spremenilo) tu je pa ta haklc, da se lahko ponovi leto 85, zaradi česar bi ZDA popušila ker je kitajski trg eden najpomembnejših za zahodne izdelke in iz same statistike lahko vidiš da izvoz na kitajsko narašča hitreje kot njen izvoz v tujino in ravno največja ZDA podjetja ob kitajskem izvoznem razcvetu bogatijo. Za orentacijo Kitajska gospodarska rast je 8 odstotna (ZDA 2,5) deviznih rezerv pa ima (vsako leto se povečajo za okoli 20%) 345 ZDA pa 72 milijard $$.

username štekaš zakaj samo BDP ni edini kazalec?

Thomas ::

Najprej: Edino prav je, da se Američani soočijo s (Kitajsko) konkurenco.

Potem pa: Kar se brezposelnosti tiče, je samo privilegij Američanov, da jo imenujejo veliko. Pri nas je dvakrat večja.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Vice ::

No sam nisem delal primerjave z nami ali bolje EU. Drugače je trenutno brezposelnost v EU za 1/3 večja kot v ZDA (EU 8,9 -ZDA 6,5) in bila je tudi že 3x večja v EU. Bolj zaskrbujoče iz stani ZDA je to da se je ta razlika tako zmanjšala v 8 letih in če bi stvari pustili pri miru tako kot so bi se marsikaj tudi obrnilo in že ravno zaradi tega bo prišlo do soočenja s konkurenco, samo kakšen bo rezultat si ne upa nihče glasno napovedati, ker je tukaj trenutno dvorezen meč v okviru kakršnih koli ukrepov.
To je tudi ena od vrjetnosti, ki je bila mišljena v obdobju 10 let, v kateri nihče ne dvomi v uspešnost ZDA.

Thomas ::

Se mi je zdelo, da sem vidu Mici spraševat o naklepnih umorih v Sloveniji v primerjavi z Ameriko.

Vse nasilne smrti skupaj so pomebne. Umori, nesreče in samomori. Ker linija med njimi ni najbolj jasna. Tu seveda Slovenci "prednjačimo" kar precej. Žal. Ne samo pred Ameriko, ampak tudi pred večino Evrope. Mogoče ne pred kakšno Finsko, ki jo imajo nekateri celo za vzor družbe.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

MadMicka ::

Seveda je bistvena razlika med samomorom in nesrečo s smrtnim izidom na eni strani ter umori na drugi strani. Gre se namreč zato, da slednji primer povzroča razburjenje, strah in negotovost v družbi.

Eni bi pa kr vse stvari v isti koš.

username ::

>username štekaš zakaj samo BDP ni edini kazalec?

oprosti, Vice, očitno ti ne štekaš povsem.
namreč če govorimo o gospodarskem "prehitevanju", je dejansko BDP oziroma bolje njegovo povečevanje (= gospodarska rast) EDINI relevantni kazalec za osnovno primerjavo. ostale kategorije (tehnoološki razvoj, obseg in struktura zunanje trgovine, razvitost finančnega sistema itd itd) lahko razložijo, zakaj je država imela gospodarsko rast (ali zakaj je ni imela) in pomagajo pri napovedih prihodnje gospodarske rasti.

če govorimo o EU in ZDA, je pa malo mimo Kitajce na dan vlačit. ne da se mi komentirat tvojega bluzenja (spet sori, ampak tko je) v zvezi s tem, le toliko: 8 odstotna rast je lepa cifra, ampak Kitajska je po BDP/prebivalca še zelo nerazvita in (kot se je videlo pri uspešnih azijskih državah) so na začetku razvoja stopnje rasti lahko visoke. 8 procentov za Kitajsko zdaleč ni toliko impresivno, kolikor bi bilo 6 procentov za EU. dobre 4 procente za ZDA pa je zares lep uspeh.

pa nehajte vsi skupaj že enkrat sanjat o ekonomskem propadu ZDA. ker ga itak ne bo (bo ravno obratno) in predvsem ker bi bila to katastrofa za vse (tudi nas). Tudi ameriški ekonomisti (če so pametni) si želijo dobrega gospodarskega zdravja EU.

sodobno svetovno gospodarstvo ni boj med državami na način, da bi morale ene propast, druge pa zato "zmagajo".

priporočam knjigo:
Paul Krugman: Pop Internationalism
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Thomas ::

Tako je. Smemo si želeti recimo vključitve EU (in Japonske) v NAFTA čimprej. Območje proste trgovime za dve milijardi najrazvitejših. Kar je edinole dobra novica tudi za ostale 4 milijarde ali 5, kolikor jih bo že do tedaj.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Barakuda1 ::

sodobno svetovno gospodarstvo ni boj med državami na način, da bi morale ene propast, druge pa zato "zmagajo".


:\

To sicer drži, ima pa eno lepotno napako.

Prmanentno se mora vzdrževat razlika med gospodarska (in tudi sicer) razlika med razvitimi in nerazvitimi.

Ko postanejo vse enako ravite (nerazvite) se v pogojih kapitalizma zadeva prej ko slej ustavi.

Se pa strinjam, da dokler ni najden boljši in ustreznejši način distribucije dobrin (kapitala), ki bo istočasno zagotavljal njegovo permanentno rast, tako dolgo je pač tak kot je dobrodošel in nenazadnje najboljši. Boljšega trenutno pač nimamo.
To pa še ne pomeni, da ni potrebno iskati ustreznejših modelov.

Barakuda

p.s.

kar se pa tiče propada nekega sistema, pa osebno mislim, da prej ali slej (mi tega zagotovo ne bomo dočakali) propade vsak, še tako mogočen sistem ali imperij.

Thomas ::

Kapitalizma ne poganjajo razlike med revnimi in bogatimi, pač pa koncentracije kapitala omogočajo kapitalistčni razvoj. Danes imajo Ameriški velebogataši relativno manj glede na večino, kot so imeli pred recimo 70 leti. Največji kapitalist so (penzionski) skladi.

To je razen Marxistom, jasno že vsem.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

username ::

Prmanentno se mora vzdrževat razlika med gospodarska (in tudi sicer) razlika med razvitimi in nerazvitimi.

Ko postanejo vse enako ravite (nerazvite) se v pogojih kapitalizma zadeva prej ko slej ustavi

??? a ti sploh veš, o čem govoriš? no, bom "pustil stat". jaz sem svoje poste pisal s stališča ekonomske znanosti, v zablode raznoraznih ideologij se pa ne bom spuščal. če se pogovarjamo o ekonomiji, si preberi kakšen osnoven učbenik ali nekaj kvalitetnih strokovnih člankov, pa se bomo pogovarjali.

me pa čudi trdovratnost raznih bolnih in dokazano nerealnih idej tudi po propadu državnih sistemov, ki so bili na njih osnovani.

na Zahodu in še zlasti v SLO je očitno še vedno veliko frajerčkov (in frajerk), ki se jim zdi kvazikomunizem in antiglobalizem kul(ampak samo to, gre le za imidž, kakšne resne znanstvene knjige ali članka ti mulci povečini niso prebrali) ter drkajo na slike Che guevare (in nekateri na arafatove ali binladnove). bruh.

!! da ne bo pomote, zadnji odstavek ni letel na nobeno konkretno osebo, je bolj splošna opazka.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Vice ::

username se opravičujem ker očitno nisem dovolj jasno napisal tako, da bi zastopil in ker sem pozabil dati besedo prehitevanje v navednice. Priznam da teh stvari ne štekam sam povsem dobro in imam občutek, da jih ti še manj. Niti ne vem kaj tebi predstavlja problem ker bolj kot berem kaj si napisal vidim da si v bistvu sam svoje trditve "spodbijaš". Sam nisem delal primerjave med ZDA in Kitajske, ampak sem govoril o vplivu in posledicah. Primerjave se ne da delati, tako kot se ne da delati primerjave ZDA in EU samo iz teh kazalcev (še manj pa samo iz BDP), če ne upoštevaš zraven še sive ekonomije, ilegalne aktivnosti.... ker drugače primerjaš jabolka in hruške. Iz cifr, ki so bile pa spodaj navedene lahko vidiš zakaj je omenjena valuta podenjena, lahko pa razložiš kaj si ti mislil in zakaj tako kot praviš, mogoče bom potem še bolje zastopil John Snowa, ko je na IMFovem srečanju govoril zakaj in kako bi lahko EU gospodarstvo se enačilo z ZDA v roku 10 let in zakaj bi bila Kitajska lahko velesila čez 15-20let in zakaj ZDA brez potrebnih ukrepov čaka ob koncu tega gospodarskega cikla recesija, pa s tem ne mislim in ni mislil nobenega ekonomskega propada ali gospodarskega zloma, tako da glede tega naj nihče ne zganja paranoje, še manj pa da misli da kdo sanjari okoli tega. Poleg tega se to ne tiče samo ZDA ampak to velja posledično za cel civiliziran svet.

Pop Internationalism je dobra knjiga in če rad bereš to literaturo ti poleg te šolske knjige svetujem še kakšno od Warren Buffetta, ki ima tudi več izkušenj na tem področju.

Thomas zakaj bi rinila EU v NAFTA-o če ima več koristi izven nje tako kot kontra?
Jasno, da imajo manj kaj pa se je zgodilo zaradi tega pred 70 leti?

Barakuda1 ::

??? a ti sploh veš, o čem govoriš? no, bom "pustil stat". jaz sem svoje poste pisal s stališča ekonomske znanosti, v zablode raznoraznih ideologij se pa ne bom spuščal. če se pogovarjamo o ekonomiji, si preberi kakšen osnoven učbenik ali nekaj kvalitetnih strokovnih člankov, pa se bomo pogovarjali.


:\

Ma saj bi se ti nasmejal od srca, če bi bil smešen. Pa kaj ko nisi. kar je še hujše nisi niti resn, še manj pa strokovn, tko da se še jezit ne morem nate.

Kje pa ti vidiš kakšne idealistične zablode :\

Očitno ti nekaj ni jasno. Ekonomija kot znanost lahko funkcionira le in samo navznoter nekega družbenega sistema. Takšnemu družbenemu sistemu se običajno v stroki reče družbeno-političen sistem (če gre za sistem, ki se mu reče država, pa sploh).

Vsak tak sistem ima seveda svojo politično ideologij. Kakšna je ta ideologija, sploh pravzaprav ni pomembno. Pomembno je katere so tiste prvine (tudi ekonomske) katerim daje neka ideologija prednost.
Prednost se lahko daje enkrat kapitalu, drugič delu, tretjič recimu samo znanju.

Ekonomije brez ideologije in politike preprosto ni.

Nič ni mimo ali izven družbenega konsenza v nekem času in prostoru, čemer bi lahko rekli ekonomija.

Vse kar v ekonomiji poznamo, od dobička, BDP, izgube, pretoka kapitala, pretoka denarja ect lahko obstoji zgolj in samo zato, ker smo se tako dogovorili.

Zlato ima svojo "vrednost" ne zato, ker ga je malo, pač pa zato ker smo se tako dogovorili. Lahko pa bi se za nekaj drugega, naprimer za redke školjke.


Ekonomija tako kot pleada drugih znanosti spada med družboslovne znanosti, le te pa so nujno podvržene času, prostoru in ideologiji kot taki, za razliko naprimer od matematike, fizike itd.

Ker ekonomie brez ideološko-političnega okvira sploh ni (tako kot ni sociologije, prava, religije itd)

Torej, nehaj bit "preveč pameten" in govorit neumnosti o tem kako menda obstoje "ideološke zablode" mimo ekonomske "znanosti".

Ena brez druge preprosto ne obstojata.

Če misliš drugače, potem pojma nimaš ne o ideologijah in ne o ekonomiji.

Kdo bo torej moral še kaj prebrat, preden se bo tako neotesano šopiril nad vsemi, ki ne mislijo tako kot on, je torej vprašanje.

Barakuda

Thomas ::

Se zahvaljujemo barakudi za lekcijo iz Marxizma, Leninizma, Titoizma.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

iration ::

LOL!!
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

BigWhale ::

> Se zahvaljujemo barakudi za lekcijo iz Marxizma, Leninizma,
> Titoizma.

Kaj je narobe z Marxizmom recimo? Pa ne rect, da ne deluje, ker ne deluje zato ker smo ljudje taki retardiranci. Pa da je propadel se vedno do sedaj. Kapitalizem ima se svoj cas, da propade oz da se nadgradi v kaj boljsega.

Verjeti v kapitalizem kot v najboljso mozno obliko ureditve, kot nekateri verjameko, je pa precej oxymoronicno.


:)

Thomas ::

Marxizem nima ene pametne trditve za pokazat. Če pa že, pa ni izvorno Marx/Englesova. Pa četudi je privzeta, je ponavadi idiotizem. Z vsem dolžnim spoštovanjem do te "filozofije".

Ne verjameš Whale? Potem mi pa povej eno bistro tezo od Castra magari, če jo veš!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BigWhale ::

Hm, StarTrek universe je precej marksisticen, vsi imajo vse. :)

Marksizem in vse ostale izpeljanke, iz socializma, komunizma, ki so ga pa do sedaj poskusali uvajati je pa tako ali tko temeljil na represiji in kontrolo mnozice. Kar pa prej ali slej crkne.

Saj pravim, problem je v debilni cloveski psihi in naravnih zakonih o prezivetju, ki terjajo ljudi, da si na kup grabijo lastnino in bogastvo. Ja, idiotizem, ker nasi mozgani se niso nardili taksnega mentalnega preskoka.

Pa verjetno ga nikoli ne bodo... Zal...

Thomas ::

Star Trek ladja Enterprise je po mojem samo ena letalonosilka Ameriške Navy med zvezdami. Kje tu ljudje vidite kakšnega Marxa, mi ni jasno. Sex ni strogo prepovedan, to je največja razlika s sedanjim režimom na Oceanu. Pa seveda višja stopnja tehnologije. Replikator jim je naredil družbo obilja, ja. Tehnologija. Nobene blodnje Marxa.

> Saj pravim, problem je v debilni cloveski psihi in naravnih zakonih o prezivetju

Problem je v neumni gravitaciji, je rekel tisti, ki ni mogel leteti, čeprav je divje opletal z dvema metlama. Gravitacija je, evolucija nas je izoblikovala takele kot smo - kaj se pa sanja Marxu ... je pa popolnoma nepomembno.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Odin ::

Whale ce bos ti cakal, da se bo cloveska psiha spremenila ali da bo celo "prestopila na visjo raven", potem... potem bos pac dolgo cakal.

Z Marxizmom je narobe to, da se ne sklada s clovekovo naravo in to je vse.
Kot da bi dajal ribjo hrano psu, potem pa bi se cudil, zakaj pes hujsa.

Kapitalizem je do zdaj najboljsa ureditev (ce poznas se kaksno boljso kr na plan z njo, ampak najk bo vsaj priblizno v praksi uresnicljiva), ker najvec iztrzi od cloveka/clovestva.
Ce bos pa cakal da kapitalizem propade, bos pa... bos pa se tudi kr nekaj casa cakal. Ce bos sploh docakal.

Barakuda1 ::

Nekateri tolk go***cajo o Marxsizmu/Leninizmu, da s tem bolj kot da pluvajo po njem, dokazujejo kako želijo bit "IN" (čeprav so daleč od tega), ker o sami zadevi razen to, da je obstoji pojma nimajo.

Če mi kateri od teh (extra pametnih "kritikov") zna našteti vsaj tri ekonmoske zakonitosti in obrazložiti z vidika "marxizma" (naprimer - zemljiško rento) ki jih je utemlejvel Marx v svojem znamenitem "Kapitalu", bom razmislil, če so morda že vredni tega, da bi se z njihovimi dosedanjimi praznobluzenji malce bolj pozabaval.

Dokler pa ostajajo samo na nivoju neutemeljenega pluvanja in neargumentiranih diskvalifikacij, pa si ne zaslužijo replik.

Barakuda

p.s.

Do sedaj nisem od kritikov Marxizma (v smislu ekonomije) slišal tudi ene same resne in utemeljene kritike (dasiravno bi jih lahko bilo kar precej).
Diskvalifikacije kar tko za kratek čas tu ne štejejo. Hočem argumentirano kritiko posameznih postavk, ali pa naj se novokomponirani faštistoidi v svoji neutemeljeni aroganci mal prizemlijo :|

Thomas ::

Ti samo povej eno pametno Marxovo - ampak res njegovo izjavo - potem pa šele zahtevaj citate iz Kapitala, ki je BTW čisto skrpucalo.

Eno samo - Marxovo, v sili tudi Titejevo ali Kim Il Sungovo - da se nam bo sploh splačalo ukvarjati z Marxizmom kaj več, kot s Horoskopom. Ta vsaj kdaj pa kdaj ugane. Kaj pa Marxizem, kje je imel ta prav? Je imel, ne "bo imel ko propade kapitalizem"

Boš zmogel barakuda?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

username ::

Priznam da teh stvari ne štekam sam povsem dobro

lepo da priznaš. to cenim. zlasti ker se lahko še vedno o zadevi kaj naučiš.

in imam občutek, da jih ti še manj

občutek te vara. imam diplomo iz ekonomije (ti tudi študiraš ekonomijo ?); res pa ugotavljam, da je včasih kar težko na hitro in hkrati še dovolj na nivoju preko tipkovnice razlagat ekonomske zadeve ljudem, ki tega niso študirali. ampak saj tako je pri vsaki znanosti.

zakaj ZDA brez potrebnih ukrepov čaka ob koncu tega gospodarskega cikla recesija

eeem... VEDNO je v gospodarskem ciklu tudi recesija. po definiciji. drugače ne bi govorili o gospodarskem ciklu. recesijo se da z gospodarskimi ukrepi kvečjemu ublažiti, mogoče si to mislil.

pusti Warrena Buffetta. saj je v redu, ampak on piše o bolj poslovnih financah in borzi. tista Krugmanova knjiga je pa za področje mednarodne ekonomike ter gospodarskih odnosov med državami. to so pa druge stvari.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

username ::

Ekonomija kot znanost lahko funkcionira le in samo navznoter nekega družbenega sistema.

debato smo začeli z velikostjo BDP in gospodarsko rastjo. kot ostale merljive ekonomske količine (npr. obseg proizvodnje ali uvoza in izvoza.. itd) je način ugotavljanja količine neodvisen od družbenega sistema. 1 kg kruha je 1 kg kruha, ne glede na družbeni sistem.

drugi vidik (makro)ekonomije pa je razlaganje pojavov in na tej podlagi napovedovanje ter priporočila za gospodarske ukrepe države. TUKAJ pa je treba poleg ostalega upoštevati tudi družbene razmere. tukaj imaš prav. zato pa v Evropi in ZDA ljudje dobro živijo, v S.Koreji pa dobesedno stradajo.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

username ::

Do sedaj nisem od kritikov Marxizma (v smislu ekonomije) slišal tudi ene same resne in utemeljene kritike

evo bom jaz probal.

se bom spravil na idejo, da "zgolj delo ustvarja vrednost, zato bi morali delavci prejeti celoten zaslužek, na pa kapitalisti" ali nekaj podobnega.

primer: v tovarni izdelujejo izdelek A s pomočjo stroja. zamislimo si, da lastnik stroja ni grdi zlobni kapitalist, temveč drugi delavci (tisti, ki so ga sestavili). zakaj slednji niso upravičeni do nagrade (plačila) za stroj, ki so ga izdelali in omogočili proizvodnjo izdelkov A, temveč si celoten zaslužek od izdelkov A prisvajajo delavci, ki s tem strojem štancajo izdelke A?
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

MadMicka ::

..pri raznoraznih kritikah pozabljate na kontekst časa, v katerem so se ideje porajale...

in ideja, misel, ki je danes zgrešena, je lahko v preteklosti pomembno in pozitivno vplivala, da smo danes tam, kjer smo....

....lahko je gledat nazaj in bit pameten...

Če sem bolj konkreten: v času, ko se je porodila misel, da bi morali dobiti vse od dodane vrednosti delavci, nismo imeli socialnega kapitalizma, ampak tisti zgodnji kapitalizem, pri katerem, so delavci dobesedno životarili, dokler so bili sposobni za delo, ko niso bili so pa crknl ob Boga in od Sveta pozabljeni. In da se je naredil korak v ustrezno smer, so bile potrebne radikalne misli.

Kaj username, maš diplomo iz ekonomskega faksa, pa tega ne veš?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

Thomas ::

Delavci v zgodnjem kapitalizmu SO izredno slabo živeli. Na kmetijah, če bi ne bilo industrije, kamor (v industrijo) so se šli zaposlit, bi pa sploh NE preživeli. Najprej zato, ker tisto kmetijstvo brez orodij narejenih v industriji ne bi moglo pridelati dovolj hrane za vse. Kot se je redno dogajalo v stoletjih prej. "Višek" prebivalstva je enostavno umrl. V lakotah, kugah in vojnah.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Barakuda1 ::

se bom spravil na idejo, da "zgolj delo ustvarja vrednost, zato bi morali delavci prejeti celoten zaslužek, na pa kapitalisti" ali nekaj podobnega.


:\


Dober poskus, priznam. Ampak samo poizkus :) .

Marxova trditev (bolje analiza kapitala) v njegovem znamenitem delu "Kapital" se je namreč ustavila na naslednji ugotovitvi

Zgolj delo ustvarja vrednost (bolj natančno – novo vrednost)

Nadaljevanje stavka :

zato bi morali delavci prejeti celoten zaslužek, na pa kapitalisti


pa z Marxsom, še manj pa z njegovim temeljnim delom "kapital" nima več veliko skupnega.

Nadaljevanje so dodali politični ideologi (predvsem v začetnem obdobju)

Torej vrnimo se k osnovni Marxsovi trditvi.

Zgolj delo ustvarja novo vrednost

(V tem delu ni govoril o zemljiški renti. Tam je prišel do drugačnih zaključkov.)

Ostanimo torej pri stroju, ki so ga izdelali delavci A.

Ko prične stroj obratovati v neki tovarni, le ta ustvarja novo vrednost izključno pod pogojem, da se s tem strojem dela.
Stroj je lahko tudi povsem avtomatiziran, a vendar ga mora vsaj nekdo zagnati (pa čeprav samo na začetku) Vložena je bila torej neka količina dela, ki je kot končen produkt ustvarila neko novo vrednost.

Bo kateri od sedanjih ekonomistov trdil, da je bila ta ugotovitev napačna. Če bo, naj prosim pojasni v čem :\ :) .

Res je sicer Marx tudi pojasnil kdo si prisvaja takšno novo ustvarjeno vrednost (v pogojih takratnega kapitalizma, ki jih je tudi proučeval) to pa je tudi vse.

Stvar ideologije in politike (ne pa ekonomije) pa je, kako se odzove neka politična elita na neke povsem strokovne ugotovitve.

Kasnejši politični ideologi (pa tudi sodobniki) so si Marxsove ugotovitve "prisvojili" in na njih gradili svoj politični in ideološki "kapital" predvsem tako, da so uveljavljali drugačen model distribucije novo ustvarjene vrednosti, kot je bil v veljavi do takrat.

Ta del pa je seveda možno kritizirati in v tem delu bi se s tabo strinjal.


Vendar je to nekaj drugega kot pa Marxsove ugotovitve (ekonomske) glede tega kje in kako prihaja do novo ustvarjene vrednosti in kdo si jo prisvaja.

Trditi sedaj traparije, kako je BTW Kapital eno čist navadno skropocalo, pa samo kaže kako nekdo, (razen platnic ) te knjige še od daleč ni videl, kajšele da bi jo prebral.


Barakuda

Thomas ::

To, da "zgolj delo ustvarja novo vrednost", je nekje med staro kmečko pametjo in tavtologijo z napako. Nova vrednost prav lahko zraste tudi v gozdu v obliki sadeža, ki ga še pred dnevi ni bilo, zdaj pa je užitna goba. Kakšno delo je bilo vloženo v to, res ne vem.

Kmetje so pred 10 tisoč leti prav opazili, da če delajo in si prizadevajo okrog tistih sadežev, jih je potem verjetno več, kot če samo čakajo, da bodo sami zrasli.

Tako, da nam je šel Marx prodajati neko prastaro (samo približno pravilno) modrost.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Barakuda1 ::

Thomas :)

Čeprav si pri meni na ignor, ti bom zgolj iz usmiljenja in pomilovanja namenil stavek ali dva.


Tvoji komentarji in odgovori se tako bedni in butasti, da so sami po sebi več kot lep dokaz, kako pojma nimaš o tem kar pišeš, še bolj pa so dokaz, da si od Marxsovega "Kapitala" res uspel morda prebrat samo platnice, čeprav zmeraj bolj dvomim tudi v to.

Morda bi veljalo glede na tvoje bedne poskuse diskvalifikacije nečesa, česar sploh ne razumeš, tvoje poste prestaviti v temo Funny links, pa še tam se bojim, da bi bil preveč smešen/i (čeprav sploh nisi/o)

Barakuda

p.s.

Človk, zresn se, a res ne vidiš kako nizko si padel :( .

BTW, dokler ne ugotovim, da se je tvoj nivo razumevanja in razgledanosti dvignil na zadovoljiv nivo (kar se družboslovja tiče) ti obljubim, da ti ne bom namenjal več niti toliko časa kot sem ga porabil za ta post.
Ti pa dovilim, da v tem času ko se boš topogledno kaj izobrazil pluvaš po men in me obkladaš s čemer hočeš in kolk hočeš. Več kot to, tko al tko od tebe niti ne pričakujem :)

Double_J ::

BTW, dokler ne ugotovim, da se je tvoj nivo razumevanja in razgledanosti dvignil na zadovoljiv nivo (kar se družboslovja tiče)


Družboslovje je del naravoslovja. Kaj ne veš tega?:\

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Double_J ()

Barakuda1 ::

Double_J :)

Družboslovje je del naravoslovja. Kaj ne veš tega?


No ja. O tem bi se dalo diskutirat. Pa tud če bi imel prav, ostaje še zmeraj dejstvo da, o tem "delu" nek osebek pojma nima.(Bojim se, da sta že dva)

Med pisanje programov in bluzenju o AI ter poznavanjem (predvsem pa razumevanju) zgodovine, socilogije, filozofije, religije (in kar je še tega) je pač razlika.

A ti tega tud ne veš :\

Barakuda

Thomas ::

Tvoje ignoriranje je dokaj pripravno barakuda. Tako ti ni treba odgovarjati na izzive, lahko pa vseeno nekoliko zmerjaš nazaj.


> Zgolj delo ustvarja novo vrednost

Tega Marxovega predsodka naprimer nisi mogel utemeljiti. Tipo ga je podedoval od Angleškega ekonomista Ricarda, ki je tudi pozabil na druge faktorje produkcije. Recimo invencijo, "milost" narave, kapital ...


Namesto tega greš v karakterno obdelavo moje malenkosti, kar je čist off topic.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Tarzan ::

Thomas, samo da te opomnim, s popolnoma identičnimi prijemi se okoriščaš tudi sam ;) .
Poglej si kako temo, kjer te folk "napada" to je demagogija, verjetno se tega učiš pri kakšnemu od naših vrlih politikov. >:D Ali pa tujih.. skoraj bi pozabil ;)

Thomas ::

Tarzan - je ena razlikca. Če že koga strančiram ga mimogrede. Držim se predmetov diskusije. Nisem tako slab v tem, se mi zdi. Zato je vsako klofutanje z moje strani samo bonus, ki ga komu kdaj (pri)voščim. ;)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
««
12 / 13
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Napad ZDA na IRAN (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
27722149 (14745) drvo
»

Štirje slovenski vojaki gredo v Irak. (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Problemi človeštva
48329279 (17286) upirna
»

Vojna v Iraku (strani: 1 2 3 433 34 35 36 )

Oddelek: Loža
175348129 (28691) gfighter
»

DARFUR (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
1318438 (5733) drejc

Ali bodo Združene Države napadle Irak? (strani: 1 2 3 441 42 43 44 )

Oddelek: Loža
215556305 (34258) Tomi

Več podobnih tem