» »

Napad ZDA na IRAN

Napad ZDA na IRAN

««
6 / 6
»
»»

Daedalus ::

IMO so razne kataklizmične napovedi malo pretirane. Komerkoli v tem primeru tud napad z jedrskim orožjem ne pomeni dosti - nazaj jih še vedo fašeš, ker je Irancev precej, pa še veliko ravno prav mladih (in v takem primeru ustrezno norih) majo. Ob tem, da bi verjetno povračilne ukrepe z morebitnim jedrskim/konvencionalnim orožjem fasal Izrael, plus še kdo. Taka vojna se oač ne splača, ker preveč stane, učinek je pa kaj že točno?

IMO se bojo mogli Ameri (in ostali svet) sprijaznit, da bo Iran precej pomembna lokalna sila, s kero bo pač treba delat in po drugih kanalih "mehčat" vpliv trenutnega režima. Vojaški spopad je najslabša možnost - lahko uničiš par objektov, kaj boš pa pol? Okupacija ni opcija, ker boš zgubil. To pač ni Irak, pa še s tistim so težave. Še z enim Afganistanom so, pa tam ni blo kaj dosti omembe vrednih vojaških sil (v razmerju do izurjenosti in opreme NATO vojske, se razume).
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

perfect ::

Načelnik generalštaba ruske vojske, general Jurij Balujevski je v ponedeljek za francoski časnik Le Parisien ocenil, da bi bila morebitna ameriška vojaška operacija proti Iranu "velika politična in diplomatska napaka ZDA". Kot je še ocenil, bi imel tak napad "zelo težke in nepredvidljive posledice za ves svet, ne samo za Iran".

Thomas ::

Rusi stalno nekaj bulaznijo, kako "resna mednarodnopolitična napaka, z nepredvidljivimi posledicami bi to bila".

Očitno delajo nakakšne vaje v diplomatskem slogu. Ali pa se samo rekreacijsko izražajo. Težko rečt. Kej resnega pa to ni.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

perfect ::

Z vsakim dnevom in dogodkom torej postaja vse bolj jasno, kakšni so resnični ameriški interesi v tej regiji. Predvsem pa velja izpostaviti dejstvo, da so bile Združene Države do sedaj vpletene še v vsako vojno na tako imenovanih naftnih tleh. Usposabljale so Talibane, zalagale Irak in Iran s kemičnim ter biološkim orožjem, nato osvobajale Kuvajt, posredovale so tudi v Somaliji in tako naprej. Ameriški vojaki so trenutno razvrščeni še v naslednjih državah: Sudan, Somalija, Bahrain, Savdska Arabija, Turčija, Egipt, njihove vojaške flote nadzirajo Perzijski Zaliv, letalstvo pa zračni prostor na jugom Iraka. V imenu boja proti 'terorizmu', seveda.
Vir:radio študent

Thomas ::

Resistance, razbiti ostanki, nekoč mogočnega komunističnega gibanja, se še najdejo.

Predvsem kot ultalevičarske združbe sem in tja. Radio Študent je samo ena od njih.

Njihove "analize", so čista nostalgija.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Pšenični ::

Sej bodo dobili po buči, na Amerikance mislim(tolk cajta bojo iskali da bodo dobili).
Res je tudi da gredo Rusi tud že men malo na živce, sama usta so jih, ko je treba pa kaj narest, ni pa nič. Vojaško se pobirajo, gospodarsko tudi. No bomo videli, zgleda da čakajo da gre nafta še malo gor...
Res je tudi če Rusi ne bodo kmalu pokazali, da stojijo za svojimi besedami, jih ne bo noben več resno jemal. Res se precej rekreacijsko izražajo...analitično-rekreacijsko.he,he,

perfect ::

Če je radio študent danes to kar mu pripisuješ ok.Ne vem.? Vem pa, da je bil edini radio, ki je za časa komunizma najbolj uspešno pripomogel k razkroju le tega pri nas.Lahko bi mu tudi pripisali kakšne zasluge za to, da imamo danes svojo državo.Vsi se tega seveda ne spomnijo, ker so imeli takrat dudke v ustih. Me pa tako serviranje resnice boli, ker prihaja iz ust ljudi ki ne znajo ločit kapitalizma od oborožene kraje. Meni je Amerika vedno bila vzor resnične svobode in demokracije. Danes jim zadeve uhajajo iz rok. Amerika se spreminja in to ni všeč niti njim samim.

jype ::

http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/7288290.stm:
> For years, the reformists - who want both closer ties with the West and an end to the intrusive controls over people's lives - have battled it out with the conservatives who want to keep to the strict Islamic norms.
> In the presidential elections of 1997 and 2001, the quiet, unexciting figure of Mohammed Khatami won enormous landslides, getting more than 80% of the vote on both occasions.
> But in Iran, vox populi is not vox dei. Real power rests not with president or parliament, but with unelected committees of religious leaders who can and do veto any policy they dislike.
> The conservatives also control large sections of the police as well as other organs of the Iranian state.
> And when, back in 2001, my colleagues and I tried to film the public demonstrations in support of the newly re-elected President Khatami, we were attacked and arrested. One of the special policemen who assaulted us tried to poke my eye out with his finger.
> In which other country would foreign television crews be beaten up for filming the celebrations when a new president has been elected?
> It was a small example of Iran's political gridlock. And there were far more important examples to come.

perfect ::

No pa poglejmo na tem primeru kdo se vse meša v politiko.. http://www.youtube.com/watch?v=4qNi7tPanUA&NR=1
Ali so kaj boljši od Irancev jype ?
Novinarji pa tako zmeraj odnesejo eni boljše eni slabše.Tudi pri nas, ki smo nekaj več civilizirani ,bolj ''kulturni'' ane !?. Mislim na Petka..Njemu niso samo poizkušal oko staknit. Dokler se ti to doma dogaja ni pametno delat neke predstave z prispevki mainstreama , ki pripada nasprotniku tistega , ki ga želiš očrniti. Pa verouka nam tudi niso v šole zrinli ne..v civilizirani sloveniji ane ? Mi smo MIII !!
Najprej je treba pomest pred svojim pragom pol pa govorit kako je drugje.

jype ::

Videti je, da nisi preveč dobro razumel, čemu sem izpostavil ravno ta članek - Iran in Iranci so prozahodna družba. 80% jih voli reformista (ki ne more ničesar, ker je moč v rokah klera).

Seveda moramo najprej pometati pred svojim pragom, vendar to ne pomeni, da moramo teh 80% Irancev puščati na cedilu, dokler jih ne pobije njihova država.

Prav tako bi morali pomagati zatiranim v drugih diktaturah, čeprav morda to pomeni konflikt z ZDA, ki take diktature gospodarsko, vojaško in diplomatsko podpirajo.

Thomas ::

Kaj pa če to pomeni konflikt z EU?

Ker EU podpira nekatere dikture vsaj toliko, kot US.

Sicer meni je jasno, da je včasih kaj drugega nemogoče, ampak načelno vprašanje za jureta ostaja. Naj se spremo z EU, ki podpira nekatere diktature?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Thomas> Kaj pa če to pomeni konflikt z EU?

Tudi, seveda.

Thomas> Ker EU podpira nekatere dikture vsaj toliko, kot US.

Da. Na srečo tiste "živilske karte" za CO2 pomenijo, da bo odvisnost od največje od teh diktatur prej ali slej morala upasti.

Thomas> Naj se spremo z EU, ki podpira nekatere diktature?

Spor v tem primeru sploh ni potreben - ker smo del EU, lahko aktivno sodelujemo pri spreminjanju te politike.

Vsekakor se mora globalno zmanjšati diskrepanca med načelnim obsojanjem nekaterih režimov in hkratnem materialnem podpiranju drugih režimov - idealno v negativen odnos do vseh takih režimov.

Thomas ::

> lahko aktivno sodelujemo pri spreminjanju te politike.

Se potem skregamo z Ameriko takoj, ali šele potem, ko bomo stvari uredili znotraj EU?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Thomas> Se potem skregamo z Ameriko takoj, ali šele potem, ko bomo stvari uredili znotraj EU?

Po moje lahko takoj. Pošljemo noto, kjer izražamo zaskrbljenost, da ZDA ne ukrepajo zoper omejevanje z ustavo zagotovljenih pravic v ZDA.

Če se nič ne uredi, pošljemo še eno, kjer omenimo, da po našem mnenju ob nadaljevanju takšne politike zaslužijo mednarodne sankcije.

Potem bodo pa itak že zamenjali predsednika.

perfect ::

To je delček komentarja, ki kaže da gre za nafto in ne za reševanje 80tih procentov proameriško usmerjenih prebivalcev.

The oil fields in Alaska are important because The United States' dependency on petroleum imports has risen considerably in the past twenty years. The shocks of 1973 and 1980, and the 1978 Khomeini revolution in Iran had serious repercussions in The United States, where Americans had to wait in line for hours to buy gasoline. The Persian Gulf War in 1991 put the U.S.'s access to two-thirds of the world's oil reserves in great danger according to Senator Murkowski.(2)

Tukaj je pa celoten tekst http://www.american.edu/ted/alaska.htm

Se spomnite strica kaplana iz Iraka II , ki govori o Aljaški nafti..? ( kateremu Btw ni noben verjel, češ še en teoretik zarote, ki bi rad kaj zaslužil ) In sedaj izgleda , da američanom ni druge kot začet črpat tudi dragocene ''neobstoječe''rezerve na Aljaski...!!
Bush Plans Driling in Untapped Alaska Oil Reserve

Pšenični ::

Zgleda da se posredovanje bliža, eden od redkih generalov ki nasprotuje posredovanje gre v "pokoj". Upam da Amerikanci vedo kaj delajo.

Daedalus ::

IMO si Ameri še ene vojne ne morejo privoščiti.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

imallears ::

Kaj pa saudova arabija, a savdijci si pa ne zasluzjo demokracije pa mal več svobode? Ne, oni majo preveč nafte za to, pa preveč dnarja zmečejo amerom. Kaj pa njihovi mutaweeni (religious police) pa popolna podrejenost žensk, pa dejstvo da poln folka k ratajo teroristi pride iz savdove arabije, pa šeriatsko pravo in poln pohablenga folka za brezvezne zločine. Majo pa res srečo da se savdijcev ne omenja v vseh teh inspirativnih govorih in načrtih o svobodnem svetu... yada yada yada...., k jih pumpa ven bela hiša. Še takrat ko je biu tist škandal s posiljevanjem tiste ženske je zahod zmogu le malo protestno noto.

Pa recimo Mjanmar, tam se tud svašta dogaja, sam tam pa niti ni nafte pa še kitajska je bliz tak da no go za amere.
Pa uzbekistanci majo tud smolo da so tak bliz rusije (andijan any1?) pa turkmenistan, pa tađikistan, pa zimbabve ma smolo d nč nima pa mejhn je, pa sudan..., pa the list goes on and on, sej je brezveze res naštevat.
Kle se jajcajo zarad enih nukov k jih iran sploh še nima, pa se bojijo kok folka bo pomrl, dol u darfurju pa zdele umirajo, sam kurc gleda an.

Bes plentaj ruse pa kitajce pa chaveza pa iran pa ne vem koga še k se neki dviguje pa sere. nardil niso še nč, pa tut ne bojo, ker majo še bol secret agende s svojimi posli k pa ameri. America(small balls) + EU (very small balls) is the way to go. Vse kar morjo ameri pa eu je grow some fucking balls pa zacet kazat lej kak fajn mi zvimo, vi ste pa se kr u lukn, pa bo velik več keša in vsega dobrga kokr pa da z raznimi debilizmi rušjo ugled naše free society. Sicer pa bi lahk tud evropski narodi (zahod) mal poštudiral kok so izkoriščal kolonije pa kak fakof so delal dol, pa se mal zamislil kak odnose zbolšat pa se mal opravičt pa kako sodelovanje izumt, pa bi ugled hitr zrastu.
Pa iran, sej majo čist prov ameri da se izvaja pritisk na njih, ker neb noben normaln človk živu tam, jedrsko tehnologijo pa naj dobijo šele pol k bojo mel vodstvo k mu bo jasn da se s tem ni za zajebavat.
Ne bi blo bolš pol da ameri nehajo s tem romantičnim/filmskim sranjem o svobodi sveta, pa povejo to kar je že skor vsakm jasn, da pač bush administration noče drugje rihtat zadev ampak sam tam k se dobi lahk kej keša al pa nafte pa tam k ni nekih večjih sil okol k bi lahk povzdignle glas. Nam bi mogl bit pa tak in tak jasn da je western way the way to go in to bo mogu svet enkrat sprejet. Sam ne pa da ga ameri na tak štorast način okol izvažajo, k jih ne bo noben resn jemau. Če misljo res kam it u bližnji prihodnosti, upam da bojo prej se pozanimal mal, kaj folk pričakuje od njihove odrešitve pa mal ozadje tiste države preštudiral, ne pa tak ko buš pa blair k nista vedla niti to da so v iraku kurdi, šiiti in suniti, njiju je zanimal sam če je sadam bad guy...
Aja pa še to, nimamo se kej jajcat da slovenske vojake se pa ne bi pošiljal dol, gor sem pa ke k kao nismo nč zgubil tam, zej smo NATO, part of the army of the free society. Je pa res, da če amerika ne študira na global freedom pa global human rights pa global (u get the picture) tut nam ni treba izpolnjevat njihovih lokalnih agend.

imallears ::

krneki, ameri so cist zajebal post cold war situacijo v glavnem... now we gotta get out of here back in the leading position

jype ::

http://www.state.gov/g/drl/rls/hrrpt/2007/index.htm

Pravkar objavljeno "Human Rights Practices" poročilo v svojem uvodniku spet kritizira Rusijo, Kitajsko in Maroko in vrsto drugih držav, prikladno pa "pozabi" omeniti to preklemano Savdovo arabijo.

ZDA so kot država neverjetno nekredibilne. Njihova zunanja politika je podobna kot bi bila Kim Jong-ilova, če bi se lahko zanašal na vojaško moč ameriških razsežnosti.

Savdski ključ do uspeha je seveda podkupnina. Po moje temu lahko brez slabe vesti rečemo korupcija mednarodnih razsežnosti.

perfect ::

Ali je sploh lahko kaj drugače kot je..In vsi tile imajo volilno pravico.. http://www.youtube.com/watch?v=GIKrEGEyanA
Cankarjeve besede »Narod si bo pisal sodbo sam, ne frak mu je ne bo in ne talar!«
Ampak to velja za pameten narod..Drugačnim.., pišejo sodbo drugi..!

perfect ::

Thomas ::

> Bush Plans Driling in Untapped Alaska Oil Reserve

Ne bo pomagalo drugega. Tako bodo šli Rusi na stradež, ker pridelat ne znajo niti zase, Savdijce bo še žejalo, ker desalnizirati vode sami ne znajo, Zeleni bodo pa bizurkali kot ponavad.

Navrtajte, Aljasko, da bo gmah!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

drvo ::



Niso neumni samo Američani. Neumni ljudje se najdejo povsod.

drvo ::



No tudi pri nas se najdejo podobni primerki.

perfect ::

Drvo

Prvo je Fake drugo pa ni omembe vredno..

Sem pa gledal francoskega milionarja v katerem se človek ni mogel odločiti kaj kroži okrog zemlje, sonce ali luna..!?
Ko je povprašal publiko za pomoč je bil rezultat 42 proti 56 v korist sonca mislim..Dva procenta sta šla celo na mars.., po polovički se je odločil za sonce..:)
Pa me on niti ne skrbi toliko kot rezultat publike..

Calligulla ::

Amerika je trenutno v krizi kot ze dolgo ne. V zelo konfuznih in kontradiktornih pozicijah, ker tisti, ki jo upravljajo ne premorejo neke globine pogleda. Ce vse kompleksne stvari obravnavas povrsinsko se pac slej ko prej totalno zapletes in si na koncu kot pokvarjena plosca. Gobcas o pravicah in demokraciji medtem, ko mucis, podpiras diktatorje ipd..

Kot en k... polizdelek. Vse kar ostane je marketing, propaganda in puhli slogani.

Za drzavo, ki je predvsem po ukinitvi formalnega rasizma nekako rasla na vseh podrocjih je to totalno zavozenje potencialov.

drvo ::

Perfect ja. Ampak tudi tisti filmčki so verjetno zmontirani in so od 200 vprašanih v filmček zmontirali 20 neumnih in nerazgledanih. Poanta je v tem, da se takšne ljudi najde vsepovsod in ne samo v Ameriki. Kot se z takimi filmčki poskuša ustvariti stereotip.
««
6 / 6
»
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Severna Koreja in izstrelitve raket (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
25518287 (14341) jype
»

WMDji iz Iraka so v Siriji končali (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
916144 (4827) poweroff
»

Ali bo Amerika napadla Iran do 20.3.2006??? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
18514573 (569) leinad
»

Bush in njegove križarske vojne (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
15312390 (9551) Luka Percic

Ali bodo Združene Države napadle Irak? (strani: 1 2 3 441 42 43 44 )

Oddelek: Loža
215556026 (33979) Tomi

Več podobnih tem