» »

Izbrisani Todorović dobil odškodninsko tožbo proti državi

Izbrisani Todorović dobil odškodninsko tožbo proti državi

««
10 / 11
»»

Karaya 52 ::

WarpedOne; domov so dobili več priporočenih pisem (še sami trdijo da so bili v Bosni zaprti, ujeti, blabla...) le odločbe o prenehanju dovoljenja za stalno bivališče niso prejeli. To pa mož brez roke je edini argument, poleg US ki je vredno toliko kot člani ki ga sestavljajo. Ustavni zakon pa mir.

BlueRunner> Za tiste, ki pa razlagajo o agresorjih na RS pa imam samo eno vprašanje: če se nahajajo na ozemlju RS in se jih sumi agresije na RS, zakaj jih policija ne išče in pošilja na sodišče?

Tudi mene to zanima. Poleg odgovornih za politične zapornike, montirane procese in vse poboje ter kršenja človekovih pravic za časa SFRJ. Glede na pravičniški entuziazem bo to naslednji zalogaj v katerega se bodo zagrizli al kako? Najprej lahko pričakujemo obsodbo na deklarativni ravni (tako kot ostale post-komunistične države EU) potem pa morda še kazensko odgovornost?

krneki0001 ::

Velika večina jih je verjela v to, da bo JNA spet "osvobodila" Slovenijo in si zato niso urejali papirjev, niso pa bili to neki agresorji, se pa niso strinjali z osamosvojitvijo Slovenije, to pa, ampak niso bili grožnja.

Nekateri so bili lahko zaprti - naj to dokažejo. Če so bili zaprti, bodo to lahko dokazali, saj se o tem vodi evidenca.
Nekateri niso mogli zaradi česa drugega - naj dokažejo, če ne morejo, naj bodo tiho.

Madmicka, če hočeš državljanstvo moraš slovensko znati, če hočeš biti tujec ti ni treba, vendar v tem primeru tudi ne moreš težiti, da ti država ne da službe. Pogoj za delo pa je slovenski jezik v večini služb. Torej je todorovič lahko čisto sam kriv, da ni dobil službe.



A lahko recimo jaz tožim državo, ker nisem dobil mesta direktorja NLB zato, ker sedaj nimam dovolj šol in ker mi niso poslali odločbe domov, da se moram učit in šolo delat?

BlueRunner ::

@nebivedu

Mislim, da lahko tožiš državo, za to kar si omenil. Oziroma bolj natančno: lahko vložiš tožbo. Izid vloge in na koncu tudi tožbe pa je odvisen (naj bi bil odvisen) od argumentov, ki jih predstavita obe strani. Sodba v primeru Todorović pa še ni pravnomočna. Čeprav kaže v neko določeno smer, še ne pomeni, da bo na koncu takšna ali pa v takšnem znesku. Skozi enako zgodbo in stroške pa bodo morali iti tudi drugi, ki menijo, da so bili oškodovani.

@Karaya

Ne mislim na pravičništvo, ampak če so se ljudje storili kaznivo dejanje po KZ, potem se jih za to tudi preganja. Dejanje agresije na RS se preganja po uradni dolžnosti, če si pa spoznan za krivega, greš lahko sedetu tudi za več let, kot se pa vleče ta zgodba izbrisa. Na koncu pa se ti v roke porine papir, kjer črno na belem piše česa si bil spoznan za krivega, kakšna je bila dodeljena kazen in zakaj sedaj stojiš na drugi strani mejnega prehoda brez možnosti vrnitve. Če kdo utemeljeno sumi, da so na ozemlju RS osebe krive takšnega kaznivega dejanja, moram vprašati samo kaj za hudiča počneta policija in tožilstvo? Morda bi pomagalo, da se vse tiste, ki govorijo o agresorjih, javno zaprosi za imena, da se bo lahko vložilo potrebne ovadbe in začelo kazenski pregon. Če tega ne bodo storili, jih lahko celo osumimo, da te agresorje celo ščitijo, če se seveda ne samo debelo lažejo pred kamerami.

Potem bodo morda lahko tisti, ki so bili res po nedolžnem prizadeti (kdo za vraga je zbrisal Rožleta, da se nam sedaj cela bivša juga smeji?), v miru naprej urejali svoje papirje in svoja življenja. Če pa teh imen in ovadb ne bo, potem pa bi si naivno želel, da se ta argument preneha uporabljati. Ker potem to sploh ni argument, temveč nekaj drugega.

Modri dirkač ::

Brez zamere, verjamem da je cela zadeva huda, ampak kakšen beden izgovor je pa to:


Zakaj niste vložili prošnje za slovensko državljanstvo?
V Času osamosvojitve sem slišala za to ponudbo ljudem iz drugih republik bivše Jugoslavije, ki so delali v Sloveniji. Takrat sem se ločevala in mi razmere niso dovolile, da bi razmišljala o državljanstvu.



Klik
Everybody lies!

Zgodovina sprememb…

kow ::

Sem pogledal Trenja in sem mnenja, da je striktno legalističen pristop neprimeren. To je vendarle tudi politično vprašanje. Ustavni zakon je najboljša rešitev. Najbolj razumni so delovali Krivic, Peterle in Potrč. Baroviča bi moral vsak dostojen voditelj omizja odstraniti, Turk se je totalno osmešil. Kresalovi se vidi, da je pravnica in je popolnoma brez političnega občutka.

BlueRunner ::

Politika brez prava do sedaj tudi ni prinesla nekih rezultatov. V okoliščinah pa, ko političen konsenz ni možen, je striktno legalističen pristop verjetno najlažje izvedljiv. Samo zato, ker ga praktično ni možno ustaviti, tako kot ni možno enostavno suspendirati ustave in veljavne zakonodaje. Glede občutka za politiko, pa bom rekel, da je to na nek način celo osvežilno za videti: žrtvovati lastno kariero in stranko samo zato, da se lahko ta težava končno enkrat uredi.

Kar se pa tiče trenutnega predloga za spremembo ustave pa me na čisto osebnem nivoju moti samo en stavek: "(oseba, ki je predmet tega predloga zakona)... nima pravice do povračila škode, ki mu jo je v zvezi z opravljanjem službe ali kakšne druge dejavnosti državnega organa s svojim protipravnim ravnanjem storila oseba ali organ, ki je takšno službo ali dejavnost opravljala." Ali s tem predlogom zakona priznavamo, da so državni organi ravnali protipravno, hkrati pa oškodovanim odrekamo možnost zahtevati povračilo pred našim sodiščem? Osebno se mi to zdi umazana rešitev, saj si peremo roke pred lastnimi napakami, namesto da bi jih sprejemali in ustrezno kaznovali krivce za to protipravnost.

Tako kot ta stavek iz predloga berem, se mi zdi, da s tem vsaj nekaterim kršimo eno splošno človekovo pravico: "Vsakdo ima pravico, da o njegovih civilnih pravicah in obveznostih ali o kakršnihkoli kazenskih obtožbah zoper njega pravično in javno ter v razumen roku odloča neodvisno in nepristransko z zakonom ustanovljeno sodišče." Priznavamo napako, hkrati pa v ustavi prepovedujemo prizadetim, da bi o stopnji prizadetosti odločalo sodišče. Ali morda s tem ne delamo nove pravne napake, ki bi lahko imela tudi daljnosežne politične posledice v mednarodni skupnosti?

Zgodovina sprememb…

kow ::

Striktno legalističen pristop ne izključuje ogromnih zneskov za odškodnine. V oddaji mi ni nihče povedal koliko je realna ocena za višino odškodnin. Glede na to, da bo Todorović (vsaj zaenkrat tako kaže) dobil 17000€, me kot davkoplačevalca upravičeno skrbi. Če bi enak znesek dobilo 18 tisoč ljudi, je to preko 300 milijonov €. Tolikšen znesek smo v proračunu 2009 namenili za izobraževanje.

Thomas ::

Kaj bi bila potem sploh ustavno pravna neoporečna pot?


To je centralno vprašanje. Ni je bilo. Šlo je za prevrat in za prelom s staro ureditvijo in ne bi ostali "pravno beli kot sneg", pa naredili karkoli. Še če bi ostali v Jugoslaviji, ne bi blo povsem v redu.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BlueRunner ::

Striktno legalističen pristop ne izključuje ogromnih zneskov za odškodnine. V oddaji mi ni nihče povedal koliko je realna ocena za višino odškodnin. Glede na to, da bo Todorović (vsaj zaenkrat tako kaže) dobil 17000€, me kot davkoplačevalca upravičeno skrbi. Če bi enak znesek dobilo 18 tisoč ljudi, je to preko 300 milijonov €. Tolikšen znesek smo v proračunu 2009 namenili za izobraževanje.

Uf, saj nisem rekel, da legalističen pristop izključuje možnost odškodnin. Ker jih tudi ne. Problematično se mi zdi, da trenuten predlog spremembe ustave predvideva ukrep, ki se mi zdi v globokem nasprotju s človeškimi in pravnimi normami, ki naj bi jih RS predstavljala in spoštovala.

Verjetno pa obstaja tudi neka rešitev, ki bi sočasno popravila povzročene krivice, kakor tudi omejila odgovornost države v celoti. Omejila, ne pa da se država tej odgovornosti izogiba. Ravno tako pa bi trenutno predlagana rešitev praktično onemogočila sodni pregon oseb, ki so neposredno odgovorne za povzročitev te škode. Glede na to, da pa politične volje za iskanje kvalitetne vmesne rešitve med obema skrajnostima ni, pa tukaj raje pritegnem k temu kakor se rešuje težavo sedaj. Predvsem zato, ker je edina preostala realna alternativa nadaljnje zavlačevanje.

Kot davkoplačevalca me pa zanima, če bodo na zagovor poklicani tudi vsi ministri, sekretarji in odposlanci, ki so nas s svojim mečkanjem nas pripeljali do teh ogromnih zneskov. Če se to zgodbo zaključi tukaj in sedaj, bo verjetno ceneje, kot pa če se bomo pogovarjali o odškodninah čez 20 let pred sodiščem za človekove pravice. Na žalost pa tudi dražje, kot pa če jo bi zaključili že leta nazaj.

Thomas ::

Drago bo, tako ali drugače. Vsak od izbrisanih si bo skušal odtrgati čimvečji košček torte, to je razumljivo.

Najceneje je sprejeti ustavni zakon in vsak napad mednarodnih sodišč nanj zavrniti kot "vmešavanje".

Za odhod iz Jugoslavije, nam vsi računi še niso bili izstavljeni.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Double_J ::

Najceneje je sprejeti ustavni zakon in vsak napad mednarodnih sodišč nanj zavrniti kot "vmešavanje".


Samo to bodo potem smatrali za Mugabejevstvo.
Dve šivanki...

zee ::

Za odhod iz Jugoslavije, nam vsi računi še niso bili izstavljeni.


Imaš kaj specifičnega v mislih?
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Thomas ::

Imam. Izbrisani, meja, Krško, LB ...
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

tsh2 ::

Kresal: "šla bom do konca pa če mi rejting pade na nulo"
pa naj bi to povedala pred volitvami tako jasno in zagnano. mogoče bi bilo bolje, da bi bile volitve vsako leto. nekako bolj demokratično bi bilo, in rezultati bi morali biti prej vidni.

Utk ::

Saj je rekla. In če jo bi poslušal in ne samo gledal, bi to morda to tudi slišal. Poglej si temo o demokraciji :)

WarpedGone ::

BlueRunner:
.. nima pravice do povračila škode, ki mu jo je v zvezi z opravljanjem službe ali kakšne druge dejavnosti državnega organa s svojim protipravnim ravnanjem storila oseba ali organ, ki je takšno službo ali dejavnost opravljala

Ja, takšen zapis kar kliče in prosi za protest in probleme.
Js osebno bi bil za rešitev kjer se znesek odškodnine v naprej omeji in natančno določi pogoje izplačila, recimo skozi nekaj let v obrokih, če presega neko mejo. Da stvar spravimo v izvedljive okvire.
Zbogom in hvala za vse ribe

tsh2 ::

CrniE predvolilne oddaje sem spremljal površno kot večina slovencev. in tega od nje nisem slišal. zato sem pa tudi rekel "jasno".

BlueRunner ::

BlueRunner:
.. nima pravice do povračila škode, ki mu jo je v zvezi z opravljanjem službe ali kakšne druge dejavnosti državnega organa s svojim protipravnim ravnanjem storila oseba ali organ, ki je takšno službo ali dejavnost opravljala

Ja, takšen zapis kar kliče in prosi za protest in probleme.
Js osebno bi bil za rešitev kjer se znesek odškodnine v naprej omeji in natančno določi pogoje izplačila, recimo skozi nekaj let v obrokih, če presega neko mejo. Da stvar spravimo v izvedljive okvire.

Seveda se bi dalo to storiti, pa še spremembe ustave za takšno rešitev ne bi potrebovali. Ampak, ali ni zanimivo, da npr. Grims vedno razlaga o takšnem omejevanju, predlog spremembe ustave pa ima zapisano nekaj čisto drugega. Zdaj pa naj uganemo kdo nas bolj nat***e. Ena stran, ki trosi skrajno nestrpnost in grobe laži, ali pa druga stran, ki ne želi iskati kompromisa, temveč vztraja pri strogem legalizmu, ne glede na vse možne posledice - tudi negativne.

No ja, jaz sem se že izrekel katera stran je zame bolj sprejemljiva. Nisem pa srečen, ker obstajajo tudi boljše rešitve. Pravno vzdržne in človeške do oškodovanih. Na žalost pa imamo v naši politiki še vedno tekmo "kdo bo koga", brez ozira na koristi države in državljanov.

WarpedGone ::

Zdaj pa naj uganemo kdo nas bolj nat***e

Če bi bili novinarji vredni svojega imena, bi te stvari lepo jasno narisali in vsakemu posebej nastavili ogledalo. Tako pa so vredni istega dreka kot politični akterji.

Tole ma eno takšno žalostno povezavo z uno temo "Demokracija v praksi".
Zbogom in hvala za vse ribe

Karaya 52 ::

BlueRunner> ...temveč vztraja pri strogem legalizmu, ne glede na vse možne posledice - tudi negativne.

"Za izbris kriva celotna post-osvobodilna politika" izjava Kresalove, ki pove prav vse o njenem početju. Je hudič če te ni pri osamosvajanju. Ne bit tako politično naiven. Kar dela levica je podobno kot bi desnica zapisala, da je RS kor pravna naslednica SFRJ odgovorna za fojbe. Furanje ideologije skozi strogi legalizem, nič novega, za politično naivne pa "žrtvovanje za višje cilje".

BlueRunner ::

Menim, da je izjava pravilna. Če se bi v zadnjih 17 letih pokazala politična volja to težavo razrešiti, bi že bila razrešena. Kar se pa tiče "udeleženosti" pa je že skrajen čas, da se začnejo s preteklostjo manj obremenjeni ukvarjati s tem kako ta voz premakniti naprej. Predhoden sistem vladanja smo zapustili tudi zato, ker je bila v njemu cela množica večnih, nezmotljivih in predvsem nedotakljivih osvoboditeljev. Na žalost ljudi brez napak ni in napake se morajo odpravljati.

Danes reči, da nekdo nima pravice popravljati napake na svoj način, samo zato, ker ga ni bilo med osvoboditelji, je neresno. Če mislimo resno z demokracijo, potem je potrebno atribut "osamosvojitelja" počasi prepustiti okviru častnega naziva, ne pa ga enačiti z nezmotljivostjo ali celo nedotakljivostjo. Demokracija je konec koncev ideja, da smo vsi zmotljivi in, da moramo za svoje napake tudi vsi enako odgovarjati. Kdo bo pa čez 75 let reševal težave te države, ko bodo osvoboditelji po logiki stvari že pod rušo? Njhovi duhovi?

Furanje politične linije (ideologije) pa je tako ali tako opis kaj politika sploh je. Če ne bi imeli diskurza, bi bili tam, od koder smo že enkrat bežali. Večinsko. Plebiscitarno.

Zgodovina sprememb…

Poldi112 ::

Danes je v dnevniku intervju dr. Dragica Wedam Lukić, nekdanja predsednica ustavnega sodišča.

Toplo priporočam da si preberete. Par izsekov iz intervjija:

Uradni predstavniki so tudi zatrjevali, da so kasneje izbrisane začeli obveščati o izbrisu, kar nenehno ponavljajo tudi nasprotniki izvršitve ustavnih odločb. Toda kakšno je bilo to obveščanje? Povabili so jih na upravne enote, jim preluknjali dokumente ter jih napotili na urad za tujce!
---
Na začetku, ko so prihajale novice, da ljudem uničujejo dokumente, smo mislili, da gre za šikaniranje posameznih občinskih uradnikov, ko smo zadevo kasneje obravnavali, pa smo videli, da gre za sistemsko ureditev. Verjamem, da je veliko uradnikov delalo v dobri veri, da delujejo zakonito. Dobili so pač takšna navodila.
---
Najprej smo potrebovali kar nekaj časa, da smo ugotovili, zakaj je do tega sploh prišlo. Sestaviti smo morali vse določbe zakona o tujcih in razumeli smo jih šele, ko smo dobili odgovore od pristojnih organov. Sprva smo mislili, da se je vse skupaj zgodilo nekako "po nesreči", vendar danes vemo, da je šlo za navodila.
---
Namen predloga ustavnega zakona o izbrisanih pa je uveljaviti rešitve, za katere je ustavno sodišče že povedalo, da so protiustavne. Izbrisanim skuša na primer odrekati pravico do odškodnine, to pravico pa jamči ustava.
---
V nobenem primeru pa se ne da odškodnin kar množiti s številom izbrisanih, saj bi moral vsak posebej dokazati obseg škode, kar je seveda precej zapleteno. Obstaja tudi možnost pavšalnih odškodnin, ki ne bi bile protiustavne.
---
Če bi se izkazalo, da bi polne odškodnine pomenile preveliko breme za proračun, bi jih bilo dopustno omejiti.
---
Ministrica Katarina Kresal se je zadeve lotila na pravi način in bo zadevo izpeljala do konca. Lahko ji samo čestitam, saj doslej tega poguma v politiki ni bilo.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldi112 ()

poweroff ::

Amnesty International Slovenija je začela lobistično akcijo za rešitev problema Izbrisanih (glej zlasti stran 6).

Takoj sem jim namenil maksimalni del dohodnine, ki jim ga lahko namenim (sicer pa sem tudi član in jim mesečno preko trajnika nakazujem prispevek):

Del dohodnine namenjam Amnesty International



Tako podpiram boj za pravno državo in za spoštovanje človekovih pravic! Pozivam, da podobno storite tudi ostali.
sudo poweroff

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: poweroff ()

Double_J ::

Država že vemo, da jih financira. Nič novega Matthai.
Dve šivanki...

poweroff ::

Država že mogoče, financiramo pa jih tudi zavedni posamezniki z lastnim denarjem. 8-)
sudo poweroff

Double_J ::

Ja, samo, da ta lastni denar pri nekaterih pride od države. In potem jaz to nespodobno dam kar pod državno financiranje.:))
Dve šivanki...

Ziga Dolhar ::

V bistvu mi ni čisto jasno, kako tale moj - resda minoren, a zadnjih "nekaj" let kar "mesečno reden" - prispevek spraviš pod "državno financiranje".

vir: Jaz
https://dolhar.si/

djordjevic ::

Ajajaj, ravno gledam posnetek Trenj in gledam, kako ima laž kratke noge - Barovičev 'dopis SD'. Priceless :)
No grave is deep enough to keep us in chains.

djordjevic ::

Financiramo pa jih tudi zavedni posamezniki z lastnim denarjem. 8-)

Indeed. :)
No grave is deep enough to keep us in chains.

jype ::

Ziga Dolhar> V bistvu mi ni čisto jasno, kako tale moj - resda minoren, a zadnjih "nekaj" let kar "mesečno reden" - prispevek spraviš pod "državno financiranje".

Če bi bil izbrisan, pol ne bi blo. Tko si pa državljan in je torej tut tvoje financiranje državno!

Gavran ::

Gavran, kričiš po nepotrebnem.

http://odlocitve.us-rs.si/usrs/us-odl.n...

"Ker zakonodajalec za določitev kratkega (prekluzivnega) roka za vložitev vloge za izdajo dovoljenja za stalno prebivanje ni imel upravičenega razloga, je Ustavno sodišče izpodbijani prvi in drugi odstavek 2. člena v delu, v katerem je določen rok treh mesecev, razveljavilo (4. točka izreka)."


No potem pa povej, kaj je pametnega v primerjavi Krivica med prebrisanci in državljani drugih držav, ki so imeli status tujca s stalnim bivališčem že prej???
Po moje je s tem pokazal svoje globoko nepoznavanje tega dejstva!
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

poweroff ::

Ja, samo, da ta lastni denar pri nekaterih pride od države. In potem jaz to nespodobno dam kar pod državno financiranje.:))

Ne glede na to ali je nekdo javni uslužbenec ali pa zolj zaposlen v podjetju, ki dela tudi za državo, je denar še vedno njegov, saj ga je sam prislužil.

Ti pa lahko samo v info povem, da delam tudi v zasebnem sektorju. Legalno, z vsemi dovoljenji glede konkurenčne prepovedi, itd. in tudi s plačilom vseh ustreznih prispevkov.

Za razliko do nekaterih, ki študirajo in celo vlečejo svoj študij, živijo pa zgolj na račun staršev in ne z lastnim delom...
sudo poweroff

Gregor P ::

Za razliko od katerih? Čemu takšno posploševanje? Mar meniš, da si ti ena redkih izjem, ki dela in to celo v zasebnem sektorju?!? LOL:))
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

donfilipo ::

Ne bi rad filozofiral..ampak vseskozi sem imel občutek da se državljanstvo ne odvzame, kar tako z novim listkom za 500 tolarjev. Pa da bomo šlamastiko na koncu plačali. Ampak vseeno vprašam, kaj bi se zgodilo, če teti na občini takrat ne bi prinesel listka in 500 tolarjev, ker mi je šlo na živce 100 nacionalističnih bosancev, ki so stali v vrsti, da pridobijo državljanstvo in so tudi ga... kar z listki za celo familijo in pušlji denarja? Bi me lepo vrgli iz državljanstva, čeprav sem rojen v Sloveniji in več kot par procentov življenja nikakor nisem preživel izven nje. Da ne govorim, da so starši slovenci, rojeni v Sloveniji in da po veh teh datah nekako vendarle mam rad naša luba zemljica. A? Po pravici bi za tak radikalen izbris pričakoval, da sem zagrešil genocid, nad omenjenimi, pa še potem... po moje ne gre. Državljastvo je nekako temeljna pravica civiliziranih ljudi. Če prinaša še tako malo...nekaj pa vendarle. Zato me prav zanima logiko odvzetja le tega.... res. Že drži, da če se nihče ne bi pritožil, bi jo zvozili. Ampak že tega davnega leta, so najhujši jugo-naciji v naši vasi tolažili nekega klošarja spodnjega porekla, a je kolikor toliko nejugo-nacionalist i svetski čovek:), ko je zapil 500 tolarjev:...ne sekiraj se...boš pa potem tožil in dobil 100.000 mark? Slučaj? Ali je nekdo, ki dobro zna kalkulirati, sicer ne povsem prazno upanje, prepustil revežem? In so veleumi pri sprejemanju takega zakona prdnili v odmevno kahlo? Me pa res zanima. Od gospode ustavnih sodnikov bi bilo zaman pričakovati, da bodo poslušali očitke evropskih kolegov, da so nepismeni. Če bi bili te sorte, bi bili odvetniki pri kaki čefurji-in firmi in služili miljone z branjenjem domnevnih zlikovcev, izredno spodnjega in zgornjega porekla, ki so imeli slovenske osebne pred vami...no in če rečem.. da nekateri pozlačene..tako ne boste verjeli:) Ti ustavni tiči morda niso najbolj snađi se tipa, ali pa ein bishen mehr fur uns jaja...tudi ne...ampak veste morda je logično, da nam za tako pravosodje manjka slovenski Adolf..pa slovenski wermacht, pa Reich, da smuča pod slovensko zastavo in da je tretji...pa kljub temu zmaga...e potem pa ja. Do takrat u ovim selima po evropskoj logici. Vsaj jaz tako mislim:) In tisti, ki so vlekli par jurjev evrov plače, da so hodili prdet v parlament, bi morda veljalo pravilno označiti za prdonje in seronje...zakaj pa nekdo ...po moji sodbi je to lahko trezen vratar na pravni fakulteti...ne preverja ustavnosti sprejetih zakonov promptno in na dozadevne stvari ne opozarja profesorje ustavnega prava..ne vem...če pa se pokaže, da je kak portir to celo storil..in gospoda ni urgirala kakih 17 let, no potem jim velja vsaj povedati, da če kavsajo tako kot razsojajo, so pride mi pozno - sodim pa grozno par exelence:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

WarpedGone ::

ampak vseskozi sem imel občutek da se državljanstvo ne odvzame

Nikomur, čisto nikomur niso odvzeli državljanstva. Nikomur.
Zbogom in hvala za vse ribe

donfilipo ::

WarpedOne morda me spomin vara...ampak vseskozi sem imel občutek da so ga takrat dodeljevali in to slovenskega z listkom in 500 tolarji. In če nisi oddal lsitka in 500 tolarjev si bil izbrisan. Že res drugače kot odvzem ampak v tem mejnem primeru, pač vseeno malce presimpel za posledice, ki so jih zgleda nekateri imeli. Povej mi samo, kaj bi se zgodilo, če jaz takrat ne bi oddal listka in 500 tolarjev in potem bo vse skupaj zelo enostavno za razumet.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

BlueRunner ::

To je res, vendar izbrisane niso izbrisali iz državljanstva. Izbrisali so jim stalna bivališča in jim uničili stare osebne dokumente. Brez uradno priznanih stalnih bivališč več niso mogli legalno delati in bivati v Sloveniji, brez osebnih dokumentov pa niso mogli niti tega dokazati kdo so in od kje so.

Po domače rečeno: niso jim pustili, da bi (p)ostali gastrbajtarji v Sloveniji. To pa so jim naredili na način, ki so ga naša sodišča spoznala za protipraven.

Sedaj, ko sem se spomnil na te dokumente, mi je še nekaj postalo nejasno. Republika Slovenija je uničevala osebne dokumente teh oseb. Zanima me, če jim je uničila samo tiste, ki jih je izdala nekdanja Socialistična RS, ali tudi tiste, ki jih je dejansko potrjevala zvezna vlada - potne liste. Če se je uničevalo tudi drugje še vedno veljavne potne liste, bi mi bilo zelo težko razumeti, kako jih lahko tuja država kar tako uniči.

donfilipo ::

BladeRunner nikomur ni mogoče odvzeti ničesar...česar nima. To vemo. Ampak ali se lahko nekomu ne dodeli nečesa, če mu to nedvomno pripada, ker nima listka ali 500 tolarjev? Ponavljam, kaj bi se zgodilo če jaz: alles slowenish bis grossaltern:) ne bi oddal 500 tolarjev in listka? Potem bo zadeva zelo enostavna za vse trdo slovenisch denkende:) Se zna zgoditi da ostaneš brez listka ali brez 500 tolarjev...to vemo. Ponavljam, da sem na lastne oči videl vrste trdih antislovencev iz lastne vasi, ki so državljanstvo dobili...cak cak. Tisti, ki so ga plačali več kot 500 tolarjev zaradi ne vem katerih zločinov in mednarodnih skrivališč, se nikoli niso pritoževali nad kakšnim pomanjkanjem slovenskega državljantva, ko pa smo prišli v EU in je Slo-državljanstvo pomenilo večjo prednost, so nekateri kazali pozlačene osebne...za copse so imeli normalne:) NI mi jasno, morda je kje caka, ki je ne vem. Ampak listek in 500 tolarjev? In čudi me, da med izbrisanimi ni kak echt-slovenisch klošar, ki je pač raje ruknil dva deci, kot da bi gledal grdo babo na občinskem šalterju. Ali je bil pa so kmalu občinarji uvideli, da pač rojenemu v sloveniji moraš dodeliti državljanstvo pa če ima listek, 500 tolarjev, bivališče..ali pač ne? Nekaj cak tega izbrisa mi pač ni jasnih:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Poldi112 ::

Sploh ne vem kaj hočeš povedati. Daj malo bolj pravilno in jasno piši, pa odstavke uporabljaj.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

donfilipo ::

Poldi112 ok simple.

Povedati samo to, da če je kdo kriv za odškodninske zahtevke, potem so to tisti, ki so neustavne zakone sprejeli.
Sprašujem pa kratko in jasno. Ali si, če nisi oddal listka in 500 tolarjev (tega se spomnim iz leta 1992 nekje, ker sem takrat že bil odrasel možak), lahko bil izbrisan iz evidence prebivalstva?
Tisti, ki ste pač letniki od 1985 pa na gor, se tega, kako je to čisto praktično izgledalo, ne morete spomniti. Pa nič zato.
Ne spominjam se pa, kaj točno je tista taksa 500 tolarjev in listek na katerem je, če se prav spomnim pisalo nekaj takega kot, kje sem rojen, pomenila...ali je prejudicirala dodelitev slovenskega državljanstva. Ponavljam za večino letnikov nad 1985 je to tako ali tako irelevantno vprašanje. Ampak nekako do teh let smo nosili jugo-pasoše.
Kaj smo dosegli s plačilom takse 500 tolarjev? Vpis v register prebivalstva? In s tem posledično državljanstvo republike Slovenije? Sprašujem ker vem, da ga je velika večina, vključno z mano, dobila avtomatsko, le tista taksa je bila nek mejnik.
Nekdo, ki je delal v Sloveniji in stalno bival čez 20 let, pač listka ni oddal in ni plačal takse...pa je izgubil osebno....
Njegov soimenjak iz sosednje vasi v Bosni, ki je delal v Sloveniji 18 let in bival 18 let, je plačal takso..in ima državljanstvo, dobil ga je brez problema.
Tako bolj simpl pa ne gre...
Torej če je kdo primeren letnik in pozna takratne tozadevne pravne in tudi upravne cake naj me razsvetli:)
Le to me bo prepričalo, da so ustavni sodniki bolj nevedni v pravu od takratnih parlametarcev.
Pa to da bo enkrat treba plačati, ali pa tudi ne, ne prepreči nobeno strankarsko ali svetovno prepričanje. Samo pravo in pravne cake:) Ali pa popoln bankrot države, kar pa si mislim ne želi nihče.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

Odin ::

donfilipo:
Povej mi samo, kaj bi se zgodilo, če jaz takrat ne bi oddal listka in 500 tolarjev in potem bo vse skupaj zelo enostavno za razumet.


Saj v Trenjih je bila ena gospa(slovenka) od katere sin je bil "izbrisan" in so v 2 mesecih to uredili. Je rekla, da jo je stalo veliko zivcev, ampak da ce je volja se dalo to uredit. Zgleda, da za izbrisane v tem casu volje ni bilo.

Meni osebno se zdijo Krivic in podobni zelo naivni in tale zgodbica o "Mars ven" je sigurno izmisljena. Ker ce bi to bilo res, bi jih ta uradnik ziher dobil preko piskra (povsem upraviceno). Balkanci pac, katerih spretnost nategovanja ljudi narasca sorazmerno z njihovo bolj juzno lokacijo rojstva(javna tajna na Slo-Techu zaradi katere mi bojo verjetno tak zbrisali post), so ga hcat peljali, da so pac delali vse po predpisih. Krivic pa kot muha na drek in na televizijo.
Jebi ga, zakalkulirali so se in stavili na napcnega konja v obdobju, ko nihce ni tocno vedel kaj bo prineslo naslednjih par let. Kockali so isto kot smo kockali mi, ko smo se odlocali za samostojno Slovenijo
In zdaj zgleda bomo davkoplacevalci, tudi zaradi ficfiricev ala Matthai, morali placevat njihovo kockanje.

Po drugi strani pa izbrisani tudi izrazajo obupno slabo stanje v Sloveniji glede imigracijske politike. Ali imajo "izbrisani" tukaj status tujca ali so tukaj ilegalno, v obeh primerih se mi zdi katastrofa, da lahko tukaj delajo v Sloveniji na crno ze 17 let, oblast pa ne naredi nic. Kaj potem to pomeni, da lahko kdorkoli pride sem in dela kaj hoce, kot da smo v neki banana republiki?
Ze davno bi se jim moral dodelit neki status ali pac poslat ven iz Slovenije, ne pa neka srednja pot in muckat nekaj v tri dni ze 17 let.

WarpedGone ::

Ali si, če nisi oddal listka in 500 tolarjev (tega se spomnim iz leta 1992 nekje, ker sem takrat že bil odrasel možak), lahko bil izbrisan iz evidence prebivalstva?

Evidenca prebivalstva je pravzaprav evidenca oseb s stalnim prebivališčem v Sloveniji. Obstajajo točna določila kdo je lahko in hkrati tudi mora bit vpisan v tej evidenci. Ko smo bili še v Jugoslaviji, so v tej evidenci lahko in hkrati morali bit vpisani:
a) uradno registrirani tujci (angleži, indijci, kitajci ....), ki so prebivali v Sloveniji
b) osebe z jugoslovanskim državljanstvom in slovenskim republiškim državljanstvom, ki so prebivale v Slo
c) osebe z jugoslovanskim državljanstvom in "ne-slovenskim" republiškim državljanstvom, ki so prebivale v Slo

Ko je šla Slovenija na svoje, sta prvi dve kategoriji dobili ustrezni "avtomatski" naslednik:
a) uradno registrirani tujci
b) slovensko republiško državljanstvo se je preimenovalo v slovensko državljanstvo

Kategorija c) pa se je "ukinila". Jugoslovansko državljanstvo in republiško državljanstvo kake druge republike ni več zadoščalo za legalno prebivanje v Sloveniji. Ljudje v tej kategoriji so se morali odločt ali grejo v kategorijo a) ali v kategorijo b).

Največji problem je bil in je še vedno, da avtomatika za kategorijo c) ni možna. US trdi, da bi ti ljudje morali ohranit vse svoje pravice (tudi volilno pravico) brez kakršne koli akcije z njihove strani. Če bi jim podelili avtomatski status tujca, bi ukinili del pravic.

Me pa zanima kakšno je novo legalno stanje ljudi, ki jim bodo za nazaj podelili status stalnega prebivališča. Kaj bo podlaga za ta status? Da je US reklo, da ga morjo met? Bojo razširili zakon, kdo ima lahko status stalnega prebivališča in dodali točko: "osebe, za katere je US tako odločilo"?

A je US odločilo, da je v primeru "izbrisanih" sedaj potrebno prekršit zakon, kdo je lahko vpisan v ta register in jih vpisat nazaj? Če ne, potem mi prosim naj nekdo razloži, kako bo njihov status sedaj zakonit.
Zbogom in hvala za vse ribe

donfilipo ::

Odin, će drži, da se je z malo napora dalo urediti državljanstvo, potem je moje mnenje, da ga tisti, ki ga ni hotel urediti, kalkuliral s tem, da mu pripada brez minimalnega napora. Ker pa sem tudi jaz in vsi ki ste bili v teh letih polnoletni, morali malce napora pokazati, (sicer bi bli ravno tako izbrisani?), potem ne gre za neko naci diskriminacijo pač pa birokratsko.
Ampak, če ne plačaš za osebno izkaznico boš verjetno brez nje ne? Tudi v Nemčiji..Bosni...Srbiji?)
Ali bi ti v tem primeru, da nimaš denarja za osebno, to morala priskrbeti država brezplačno...in dostaviti na dom,...če jo že zahteva s pretnjo prekrška?
Ja fakt...večina se je zakalkulirala z upanjem na novog Tita. Ampak naši parlamentarci bi morali vzpostaviti mehanizem, ki bi dosledno izključil možnosti vseh manipulacij in posledično odškodninskih tožb. Vsaj po moje...Pa tako trdim že od 1992 ali 1993 naprej, ko je ta moj znanec zapil takso. Takrat sem slutil, da 20 let dela in stalnega bivanja v primeri z nekaterimi 'hitrimi' (v hecu rečeno: juče došao danas slovenac:) a upravno poslušnimi, ne bo šlo kar tako v pozabo kot edino logično.
Enostavno pozivov na takso in zglasitev bi moralo biti primerno število in rok daljši.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

BlueRunner ::

Malo mimo teme, ali pa tudi ne: Kratek rok za dokumente.

donfilipo ::

Aha WarpedOne je razložil zelo dobro.
Torej upravna taksa je bila zame samo prispevek (in ne nuja) ker sem spadal v kategorijo b. Za znanca pa nuja ker je bil v kategoriji c. Če bi šel plačal takso 500 tolarjev, bi se lahko opredelil za slovenskega državljana.
Zdaj je stvar jasnejša. Ampak morda bi bilo boljše, če bi brisali tudi tiste, ki niso plačali takse, pa so imeli kategorijo a ali b? Bi potem to pomenilo da pač ne nudijo minimalnega napora za pridobitev novega državljanstva in so 'weltkunstlerji' kakršnih je kar nekaj po svetu, brez vseh državljanstev? Odškodnine jim pa ne da nihče. Kako klobaso ali pir včasih:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Poldi112 ::

>Meni osebno se zdijo Krivic in podobni zelo naivni in tale zgodbica o "Mars ven" je sigurno izmisljena.

A si bral link ki sem ga dal. Ustavno sodišče je ugotovilo, da je bil izbris sistematičen, in ne zgolj posledica par zlih uradnikov.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

poweroff ::

BTW, zgornji link na Amnesty International dokazuje tudi, da je bil izbris nezakonit in ne "zgolj" protiustaven.
sudo poweroff

poweroff ::

Za razliko od katerih? Čemu takšno posploševanje? Mar meniš, da si ti ena redkih izjem, ki dela in to celo v zasebnem sektorju?!? LOL:))

Ne, ne menim tega. Pravim samo, da s svojimi finančnimi sredstvi, ki jih zaslužim z lastnim delom, podpiram organizacijo, ki se bori za pravice izbrisanih.

Imam pa občutek, da nekateri, ki so najbolj glasni in jokajo koliko bodo morali plačevati za odškodnine, v resnici živijo še na račun staršev.
sudo poweroff

Karaya 52 ::

Slovenija si preprosto ne more privoščit kančka pravne sivine iz časov ko je bila na nitki usoda naroda, konec koncev naša pravna tradicija prekaša tisto v ZDA. V trgovini s porcelanom (prizorišče dvoboja) je na tla padla nepomembna figura in se razbila. Na tleh je sicer že meter razbitega porcelana, ampak to nas v tem trenutku ne zanima, saj kot pravi BlueRunner - "že skrajen čas, da se začnejo s preteklostjo manj obremenjeni". Verjetno najbolj oguljena karta levice. "Ne se ukvarjat s preteklostjo", tudi pri gradnji avtoceste ko naletijo na karantanske mumije. Krivda Demosa bo pač premosorazmerna z višino odškodnin.

poweroff ::

Ne razumem kaj hočeš povedat. :|
sudo poweroff
««
10 / 11
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ESČP: Slovenija je kršila 8. in 13. člen konvencije o človekovih pravicah (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Problemi človeštva
36679421 (43506) PaX_MaN
»

Najprej so ga izbrisali, nato izgnali, potem je bil ubit (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
1138702 (7183) Keyser Soze
»

Izbrisani na Evropsko sodisce v Strasbourg! (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
20614316 (11301) Daedalus
»

Referendum 4. aprila (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
1038432 (6342) ali3n
»

Zakon o izbrisanih (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Problemi človeštva
46726468 (20673) majcenf

Več podobnih tem