» »

Zakon o izbrisanih

Zakon o izbrisanih

««
4 / 10
»»

Thomas ::

Bi tehtali in namenili "izbrisanim" "samo 100 milijard, ker 1000 pa res ne gre". Kot bi "zainteresiranim" govoru. :D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

MadMicka ::

A ma kdo kako idejo, kakšno premoženjsko škodo bi lahko izbrisani utrpel?

Npr., kaki socialni transferji, ki so vezani zgolj na stalno prebivališče, mislim da ne obstajajo. Kje bi se lahko skrivala ta frdamanova škoda?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

Vice ::

Perci govoriš o odvzemu pravic, katere pravice pa so jim bile odvzete za katere so še bili upravičeni v NOVI državi brez urejenega statusa?

p.s. mislim na tisto večino, ki jim ni bilo vredno si statusa urediti.

poweroff ::

Vice - go and read all over again!

Ti ljudje so ves čas plačevali vse prispevke - ko pa so rabili zdravnika, so jim rekli, da do povračila niso upravičeni. Kljub temu, da so prej vse plačevali!
Enako je bilo s šolanjem (da, marsikateremu otroku so tudi vzeli pravice). So si morali plačevati faks.
Pa maltretiranje s strani policije, itd.

Thomas - sem ti že povedal za rešitev... ti kar lepo voli svoje ljube uradnike in politike... zasipaj jih s svojimi davki.

Sicer pa predlagam sprejetje takega zakona: če pijan povzročim nesrečo, naj mi država izplača nagrado, moji žrtvi pa naj se odvzame državljanstvo. Pa še en referendum na to temo naj bo hitro...

Thomas ::

Vseh 18000 je ves čas plačevalo vse? Nenadoma jih je popadla taka vestnost, prej si pa še državljanstva niso uredili? Kdo ti bo pa verjel take neumnosti? Vsakega posebej naj obravnavajo. Sploh ni treba potem zagotoviti državljanstva ali bivališča vsem. Ali pa odprimo Slovenijo za vse, ki vanjo hočejo. Država MORA imeti filtre, kdo je državljan in kdo ni. Kar so pa neupravičeno plačali ... naj jim seveda vrnejo z obrestmi. In obratno. Mogoče so nekateri še kaj dolžni Anekdotični "dokazi" pa niso dokazi.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Vice ::

Matthai misliš na tiste štorije iz Mladine? Smeha polna skleda po 10 letih človek išče zdravniško pomoč nakar ugotovi da nima izkaznice, čeprav jo uporablja že cela Slovenija. OK človek bi mislil da nima televizije, bereš dalje in ugotoviš da jo ima in seveda plačuje, konec koncev jo tudi gleda, da pa bi omenil da zdravstvenega zavarovanja ni plačeval pa nobene besede isto za "šolarčke". Plačevali so tisto kar so tudi koristili tako da o teh forah nebi. (Seveda je bila vmes kakšna izjema, ki bi jih lahko na 1 roko preštel). A so ti ljudje toliko nepismeni da ne vedo kaj jim piše v rojstnem listu?


Pravice ki jih ima državljan Slovenije so za izbriske nehale veljati tisti trenutek, ko je Slovenija postala samostojna država. Takrat jim je država dala rok v katerem naj bi si te "pravice" uredili zato ker jih praktično NISO IMELI VEČ v tej meri kot v stari Yugoslaviji, "uradno" so jih izgubili ob izbrisu med tem časom pa so uživali previlegij države za katerega se ni nihče zahvalil >:D .

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vice ()

Barakuda1 ::

Sploh ni treba potem zagotoviti državljanstva ali bivališča vsem. Ali pa odprimo Slovenijo za vse, ki vanjo hočejo. Država MORA imeti filtre, kdo je državljan in kdo ni.


Lepo prosim, da se držimo teme in še enkrat opozarjam, da tema ne teče o tem, ali nekdo je ali ni pridobil državljanstva in zakaj ga ni, pač pa o nezakonitem izbrisu iz registra stalnega prebivalstva


Kar se pa tiče "odprtja Slovenije" in možnosti naselitve v njej, je pa tudi jasno kako stvari tečejo, predvsem pa, kako bodo tekle (vsaj od 1.5.2004 dalje in v prihodnje :) )

Vice ::

Barbakuda to se tiče tudi državljanstva, če bi vsem današnjim izbriskom pisalo v rojstnem listu državljan SLOVENIJE do tega nebi prišlo. Ne moreš govoriti samo o posledici in zanemarjati vzroka.

perci ::

Vice: Pravice jim niso nehale veljati ob osamosvojitvi.

Kot bi "zainteresiranim" govoru.
Hvala Thomas, da te skrbi zame - vendar jaz sem državljan RS in imam tu tudi stalno prebivališče. Sem pa vseeno zainteresiran, ker nočem, da se država čez kako leto spomni, da bo meni nezakonito ukinila kako obstoječo pravico. To mi ne bi bilo všeč, verjamem da tudi tebi ne.

poweroff ::

Vice - problem je, da se je slovenija osamosvojila civilizirano in ne s kakšnim vojaškim udarom. In je ob osamosvojitvi obljubila, da se bo lepo obnašala (ker smo rabili mednarodno priznanje), potem pa je svoje obljube požrla.

Me pa zanima, če bi ti kaj opazil, če bi te izbrisali... zdaj imaš vse urejeno, lepo plačuješ prispevke, jutri te izbrišejo in NE OBVESTIJO, ti lepo živiš dalje... potem pa čez nekaj časa rabiš iti na upravno enoto ali k zdravniku in ugotoviš, da si izbrisan.

Zdaj mi pa povej kako pogosto hodiš na UE in k zdravniku. Jaz sem bil na UE pred nekaj leti, pri zdravniku pa sem tudi bolj poredko. In če so me vmes izbrisali, ker sem bil proti vstopu v NATO tega nekako ne vem. Na osebni mi piše, da je veljavna še nekaj let, v službi mi vse prispevke lepo trgajo od plače, država pa je tudi zagotovila, da bo spoštovala moje pravice, čeprav sem proti NATU.

Kaj boš pa na to rekel?

kopernik ::

Kaj boš pa na to rekel?

Bom poklical kolega, ki je imel čez projekt CRP (centralni register prebivalstva) in ga prosil, naj poskrbi za mojo malenkost. >:D

Ok, resno, upam da se mi kaj takega ne bo zgodilo. Imam pa tisti "rumen kartonček", ki naj bi bil moje državljanstvo. S tem bi si najbrž lahko kaj pomagal?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

MadMicka ::

Primer: če so res plačevali prispevke za zdravstveno zavarovanje in ga ZARADI izbrisa iz registra stalnega prebivališča niso mogli koristiti, je jasno kot beli dan, da so upravičeni do povračila teh prispevkov. Če so zaradi tega utrpeli škodo na zdravju, so upravičeni tudi do povrnitve te škode.

Vendar pa ne verjamem, da so plačevali prispevke in niso mogli koristiti ustreznih uslug.

Po drugi strani pa, če niso mogli plačevati prispevkov zaradi izbrisa iz registra, pa to samo po sebi ne predstavlja odškodninske odgovornosti. Ta bi bila podana le, če so zaradi tega utrpeli škodo na zdravju in pod pogojem, da niso mogli drugače ali drugje plačati zdravstvene storitve. Lahko pa bi uveljavljali razliko med prispevki za vsa leta nazaj in tistim, kar so več plačali za zdravstvene storitve, če je sploh bil kdo tak. Se pravi, če bi npr. zobozdravnik stal preko zdravstvenega 10.000 SIT, oni pa so plačali 20.000 SIT na leto, prispevki pa so skozi leto znašali npr. 20.000 SIT ali več, potem do odškodnine niso upravičeni. Hm, mal zapleten :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

Vice ::

Perci ja in ne imeli so samo še podaljšan staž, izbris je bil po tem.

Matthai zato jim je naša država dala možnost, ki je niso izkoristili. Napaka ki jo je naredila je edino ta da zraven obvestila o urejanju statusa ni bilo še obvestila o izbrisu kar je bilo "nezakonito".
Da niso bili obveščeni? Traparija, ali veš koliko izbrisanih DANES predstavlja problem, koliko od teh jih ni uredilo statusa in koliko od teh v Slo ni bilo več kot 1 leto?

Če bi bil danes izbrisan meni nič tebi nič bi to zvedel takoj ko bi vstavil kartico ZZZS-ja v avtomat. Kako? Lepo piše v tistih člankih Mladine, ki jih imajo izbrisani na svoji strani. :D

In če bi me danes pomotoma izbrisali in bi naslednji dan doživel npr. nesrečo zaradi katere bi MORAL plačati stroške zdravljenja bi dobil odškodnino, ker bi mi pripadala. Če pa bi te izbrisali zaradi nasprotovanja NATOu ali EU ali karkoli potem vrjemi v Sloveniji nebi bilo več državljanov in bi ti lahko zahteval odškodnino vendar v tem primeru pač ni tako.

Če pa se gremo o oškodninah in upravičenosti do njih OK. Naj se jim izplačajo tistim ki so do njih upravičeni, ostalim pa nek minimum, ko bodo plačali kazen vsi tisti, ki so se zadrževali v Sloveniji več kot 90 dni brez statusa, tisti ki jih ni bilo več kot 1 leto v SLO, in ko bodo plačali vse prispevke in obveznosti do države za nazaj z obrestmi vred. ;)
Po tem bomo pa videli koliko jih bo še protestiralo pred parlamentom.
cca. 7-8 >:D

kuglvinkl ::

Še zadnjikrat. Takih rasitičnih izpadov tu ne trpimo. Pritožbe, če se z izbrisom uporabnik ne strinja.
Your focus determines your reallity

Zgodovina sprememb…

Gavran ::

"Me pa zanima, če bi ti kaj opazil, če bi te izbrisali... zdaj imaš vse urejeno, lepo plačuješ prispevke, jutri te izbrišejo in NE OBVESTIJO, ti lepo živiš dalje... potem pa čez nekaj časa rabiš iti na upravno enoto ali k zdravniku in ugotoviš, da si izbrisan."

Kaj pa, če bi opazil, da se je vmes zamenjala država? Kako lahko pričakuješ, da bodo v državi, ki se imenuje Republika Slovenija, veljali isti dokumenti kot v državi, ki se je imenovala SFRJ? Kako je bilo vsem jasno, da potrebujejo vozniška dovoljenja, izdana v Sloveniji, tistim, izdanim v SFRJ, pa je prenehala veljavnost? Na osebni ti lahko piše, da je veljavna še nekaj let, vendar pa država, ki jo je izdala, ne obstoja več? Ali to ni jasno?

MrStein ::

kuglvinkl: kje se vidi komu kdo odgovarja ? Na primer tvoj zadnji post, komu je bil namenjen ?
A se da kje nastavit, da izpiše podobno kot na mobisux (pri naslovu vsakega sporočila piše, komu se odgovarja) ?

LP,
mrstein

P.S.: Zakaj so nekateri ( večina ? ) mnenja, da bi lahko bilokateri izbrisani ( ali bilokdo drug ) dobil večjo odškodnino, kot jo dejansko zasluži ?

Brane2 ::

Gavran:

Na kateri osnovi pa potem folk prejema npr. pokojnine ? Saj to jim je (vsaj v večjem delu) dolžna potem SFRJ- po tej logiki.

Pač spremeniš ime in ureditev in se odrečeš vseh obveznosti, ki si jih imel pod prejšnjim imenom. "Dober" koncept, a zanjga rabiš solidno vojsko, da ureja "reklamacije"...

KAr se izbrisanih tiče, mislim da ste malo preveč pametni. Ne moreš tega enačiti s tem, da te recimo sedaj po pomoti izbrišejo.

12+ let nazaj je bil folk emocionalno nabit. Polno je bilo pametnih in folka ki je po svoje reševal zadeve z neslovenci.
Slišal sem že marsikaj in tista leta je folk resno prestrašen hodil okol. Čisto za osvežitev spomina, nekaj let (recimo 5-6) potem, ko so se stvari že umirile, je bilo resno govora o skupinah, ki bi patruljirale po LJ in obračunavale s kriminalci- vzporedno s policijo. In ne samo govora- tudi nekaj teh sem videl.

Nekateri sosedje so šli čez mejo na obisk k sorodnikom, nakar jih niso spustili nazaj. Sami nismo hodili nikamor nekaj let ravno zaradi takih "zapletov". Vzamejo ti passport na meji in te shutirajo. Ali pa prideš podaljšat vozniško ali prometno na občino, nakar ljerka od tebe zahteva še osebno in jo pred teboj uniči, itd.

Verjamem, da precej folka ni pisnilo, ker so se bali stopit iz množice. Ne bom reku, da ni med njimi profiterjev, a ne verjamem da so vsi, še zdaleč ne. Sicer bo pa o tem odločilo sodišče.
Sicer pa je tako, da mora za vsako barabo stati nekdo, ki jo plačuje. In če so barabe takrat oškodovale nekoga, je sedaj ob odškodninah razumljivo, da med drugimi tudi njih grabi panika, saj je jasno kdo bo sedaj na koncu verige, ko bo davkoplačevalcem zavrelo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Witboy ::

Jst bom sam to reku;

Sedijo Slovenc, Bosanc in Srb v gostilni in ga pijejo.

Bosanc zeksa svojo pivo, vrze prazen kozarec v zrak, potegne pistolo, nameri v kozarec in na tla padejo koscki stekla? potem rece: "Hja, mi Bosanci res nimamo bogate drzave ampak si pa vseeno lahko privoscimo tolk kozarcev, da ne rabimo iz istega dvakrat pit!"
Ok, pijejo drugo rundo. Srba je Bosancevo dejanje ocitno navdusilo, saj tudi sam na hitro zeksa, vrze prazen kozarec v zrak, potegne pistolo in opali kozarec, da se ta raztresci na tisoc kosckov. Potem
rece: "Jah, tudi Srbija sicer ni bogata bogata drzava, pa vseeno tudi Srbi lahko pijemo vsakic iz drugega kozarca".
Pijejo tretjo rundo. Tokrat zeksa Slovenc, potegne iz zepa dve pistoli, nato ustreli Bosanca in Srba ter rece: "Slovenija je res majhna drzava, toda teh kurcevih Srbov in Bosancev mamo tolk, da nam ni treba z istimi dvakrat pit!".

Brane2 ::

Witboy:

kaj si hotel s tem ? predlagaš odvzem državljanstva in izgon vseh neslovencev, samo bosancev in srbov ali si pač falil temo "funny links" ?

Če je slednje, tudi štos ni posebno nov... :\

Daedalus ::

Če je s tem postom želel ponazorit odnos večine slovencev do državljanov republik bivše Juge, ni mogel bolj zadet. Če je s tem pokazal svoj odnos, pol spada v večino:\

/se podpišem pod Branetov post
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

BigWhale ::

Eden, ne more izrazati mnenja vecine.

Slovenci s(m)o nestrpni.

Witboy ::

Ves kako... ti vsi takoimenovani izbrisani so meli moznost dobiti dzavljanstvo ob odcepitvi... pa naj se se kdo kej kuja... sedaj ko so pa ugotovili kaj zamujajao pa delajo pizdarije po nasi drzavi... in pazi to... vceraj je blo to po tv... in so nekateri "juzni" klicali ki so prav tako takrat zaprosili za drzavljanstvo in ga seveda brez problema dobili... in so podali mnenja, da to kar se dogaja je sramota in da pac po toci zvoniti je pac prepozno... kaj se jim zdej kolca po sloveniji ce prej ko so meli moznost niso zaprosili ker so bili prevec preponosni...
Po drugi strani bi pa tudi mi v zakonodaji mal popravli par alinej pa jih recimo priredili na ta nacin kot jih ima Svica...
Slovencov je res bom ubogo malo... sam z podeljevanjem drzavljanstev nas pa ne bo nic vec...

Zdej pa tut ce me oznacite za nestrpnega mi je vseeno... ker to je resnicno bedarija... in pol spet sanjajo o nekem referendumu... kok bo spet za to slo dnarja... naj ga raj dajo kaki familji k je na robu prezivetja... ne pa za te q***ce

Brane2 ::


Ves kako... ti vsi takoimenovani izbrisani so meli moznost dobiti dzavljanstvo ob odcepitvi... pa naj se se kdo kej kuja... sedaj ko so pa ugotovili kaj zamujajao pa delajo pizdarije po nasi drzavi... in pazi to... vceraj je blo to po tv... in so nekateri "juzni" klicali ki so prav tako takrat zaprosili za drzavljanstvo in ga seveda brez problema dobili...


Veš kdaj sem jaz zaprosil za državljanstvo ? IIRC leta 91. In veš kdaj sem ga dobil ? Mislim da 5 let nazaj. Pa živim v Sloveniji od l.1978 in mi je mati slovenka...


Po drugi strani bi pa tudi mi v zakonodaji mal popravli par alinej pa jih recimo priredili na ta nacin kot jih ima Svica...
Slovencov je res bom ubogo malo... sam z podeljevanjem drzavljanstev nas pa ne bo nic vec...


Ne vem točno kakšni so Švicarski zakoni (in dvomim da veš ti) a vem, da za njimi stojijo švicarske banke.
Kdo bi pa stal za našimi ? NLB ? :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

kuglvinkl ::

"Lepo prosim, da se držimo teme in še enkrat opozarjam, da tema ne teče o tem, ali nekdo je ali ni pridobil državljanstva in zakaj ga ni, pač pa o nezakonitem izbrisu iz registra stalnega prebivalstva."
Your focus determines your reallity

kuglvinkl ::

Tema, tema dragi moji. Drugo me tu ne zanima.
Your focus determines your reallity

Gavran ::

Brane2: pokojnine se prejemajo glede na državo, v kateri so jo zaslužili. Moj tast prejema del pokojnine iz Nemčije, sosed iz Francije, seveda sorazmerno s časom, ki so ga prebili v teh državah in v njih plačevali pokojninsko zavarovanje. Zato imajo države sklenjene meddržavne sporazume in te sporazume je (kot tudi druge mednarodne obveznosti) sprejela tudi Slovenija. Torej tega ne mešaj z državljanstvom ali dovoljenjem za bivanje. Brisanje takrat ni bilo izvedeno po pomoti. Bilo je posledica dejstva, da nekaterih ljudi ni bilo mogoče vključiti v nobeno zakonsko določeno skupino. V Sloveniji lahko bivaš, če si državljan ali imaš dovoljenje za začasno ali trajno bivanje. Ostane še turistično bivanje, ki je omejeno na 90 dni in nas ne zanima. V SFRJ smo vsi imeli državljanstvo SFRJ in republiško državljanstvo, ki je bilo določeno glede na kraj vpisa v rojstno knjigo (obstojajo izjeme). Ko je Slovenija postala samostojna država, je ljudem, ki so imeli republiško državljanstvo slovensko, avtomatsko podelila državljanstvo Slovenije, ostali pa so se morali o svojih namerah izjasniti. Zaradi nasledstva je bil takrat postopek pridobitve slovenskega državljanstva zelo poenostavljen. No, in nekateri, ki niso imeli slovenskega republiškega državljanstva, se o tem vprašanju niso izjasnili. Država Slovenija jih torej ni mogla vpisati med svoje državljane niti med tujce z dovoljenjem za bivanje. Tako so naenkrat postali ilegalci. Res je, za "izbris" ni bilo pravne podlage ali zakona, prav tako pa ni bilo pravne podlage ali zakona za vpis teh ljudi v katerokoli evidenco. Verjamem, da se je marsikomu s tem zgodila krivica in prav je, da se popravi. Prav tako pa je med temi ljudmi precej špekulantov, da ne tipkam kaj hujšega. In zato sem proti zakonu, ki predvideva "popravo avtomatsko in počez", ampak mora biti uzakonjen selektivni pristop glede na individualne razloge za postopke v tistem času.
Žal je res, da so postopki pri nas dolgotrajni in verjamem, da si imel mnogo težav v času dokler nisi dobil državljanstva. Vendar pa: ti si si državljanstvo uredil in ker si vlogo dal pravočasno, ti iz tega naslova odškodnina ne pripada (morda pa bi jo lahko zahteval zaradi zavlačevanja?). Kako pa ti gledaš na to, da bi kakšen špekulant zato, ker si takrat ni hotel urediti dokumentov, sedaj potegnil mastno odškodnino in se ti režal v obraz češ poglej kakšen bedak si bil, jaz imam ravno tako urejene dokumente, pa še mastno odškodnino?

Brane2 ::

Tole je že OT in ne bom reskiral brisanja imam pa full pripomb. Mogoče kdaj v drugi temi.

BTW: Kaj je to republiško državljanstvo ?

V čem je drugačno od (polnega ?) državljanstva ?

Se pravi, bil si državljan SFRJnato pa še poddržavljan republike ?

Spraševali so me že za državljanstvo, za republiško državljanstvo pa prvič slišim.

Gavran ::

Res je off topiic. Za republiško državljanstvo poglej svoj rojstni list. Tam je ta rubrika. V času SFRJ pravno to ni pomenilo skoraj nič. Ob razpadu pa je bilo od tega odvisno, katero državljanstvo ti pripada. Poznam primer, ko je oče Srb zahteval vpis svojega sina v rojstno knjigo v njegovem domačem kraju v Srbiji, čeprav je bil sin rojen v Sloveniji in mama Slovenka. Sin je potem dobil srbsko državljanstvo (oziroma ZRJ ali sedaj SCG). Za slovensko je moral pa zaprositi.

Mercier ::

OT pripomba:

Zakaj so državljanstva OT? IMHO je to tesno povezano s temo. Je povzročilo nekaj zmede na začetku, ampak OT pa zaradi tega ni.

edit (da bo bolj jasno):
Ne govorim o problematiki državljstva kot o podobni tematiki, ampak o nečem, kar je del tele debate. Je, ni in zakaj je ali ni nekdo štartal na državljanstvo ali le stalno prebivališče se mi zdi prokleto ontopik, sploh ker se širše s tem opleta vsepovsod.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mercier ()

MrStein ::

Gavran: "avtomatsko in počez". Kje si ti tak predlog zakona videl ? V sanjah ? Tehnični zakon to namreč ni. Ni niti "polavtomatski". Nanaša se izključno na podmnožico ljudi, ki imajo danes status stalnega prebivalca in so ga imeli tudi leta 1992, le vmes jo niso imeli, ko jim je bila nezakonito vzeta.

Kar se državljanstva tiče, pa je to off-topic, da bolj off-topic ne more biti. Če kdo trdi , da je to on-topic, ker je kao povezano, potem lahko trdi karkoli, recimo da je članstvo v dupleškem swing klubu on-topic, ker se lahko včlanijo le prebivalci RS.

Če pa je iztirjanje od teme edina metoda s katero lahko kdo sodeluje, pa ...

Mercier ::

Jah, ne vem, no... Če mi folk po TV, in to ne kreni, ampak voljeni na volitvah, dajejo ljudje intervjuje v medijih, v hude šole so jih starši pošiljali, skratka, folk bolj pameten od mene uporabljaja ta argument, potem se mi pa res ne zdi, da se pa tu ne bi smeli spraševati o tem. Dalje, folk na cesti (a bogami i na forumu) se sprašuje isto. Tu pa jaz sabotiram debato? Ne se hecat. Debato z zanimanjem spremljam. Oftopik je pa tole postalo IIRC takrat, IMHO tudi zaradi tega, ker nekdo ni ločil med državljanstvom in stalnim bivališčem.

Gavran ::

MrStein, zakon počez ureja tvojo "podmnožico" 17000 ljudi, med katerimi se je nekaterim res zgodila krivica, mnogim pa ne. Le pokaži mi člen, ki določa, da se bo pregledala upravičenost zahtevkov vsakega posameznika.
Odvzeto jim ni bilo nič, le novega statusa, ki izhaja iz osamosvojitve, si niso pridobili. In tistim, ki si po lastni "želji" niso pridobili novega statusa, pač ne pripada odškodnina, saj so za probleme odgovorni sami sebi. Ali je tebi država poslala vabilo, da si uredi vozniško ali potni list? Ni! Sam si moral to storiti. In isto je veljalo za "izbrisane". V medijih je bilo takrat toliko govora o urejanju potrebnih papirjev, da si moral biti slep in gluh, da tega nisi videl

_sas_ ::

torej jim ne smemo več govorit "izbrisani", ampak "nevpisani"? :D

btw: res me zanima kako je bilo s tem?

Thomas ::

Realnost je taka, da Slovenija bo morala absorbirati vse te ljudi kot državljane. Preko 90% vseh. To naj naredi zdaj takoj, v zameno za odpoved odškodnin. To je obojestransko sprejemljiv kompromis, ki ga predlagam - in to čimprej!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

MrStein ::

Gavran : Tehnični zakon se nanaša na okoli 4000 izbrisanih, ne pa 17000. Katerih 4000, pa sem ti napisal prej.
Zakon sploh ne govori o nekih "zahtevkih", ki jih omenjaš.
Glede odškodnine vsakega posameznika ( ugibam , da si na to mislil ) pa je jasno da bo vsak posameznik obravnavan. Ali pa ti misliš, da kje obstaja urad, kjer lahko kdo pride in reče "jaz bi imel eno odškodnino" in mu dajo 100 milijonov, pa sploh ne vprašajo kdo je ?

"Odvzeto jim ni bilo nič,..."
Odvzet jim je bil status stalnega prebivalca. To je ustavno sodišče ugotovilo; zdaj če nam pokažeš svojo diplomo prava in razloziš zakaj je v resnici drugače , ti bom prisluhnil. Do takrat pa te bom imel za "glupana", ki se dere o stvareh o katerih nima pojma.

LP,
mrstein

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

Gavran ::

MrStein: zdaj če nam pokažeš svojo diplomo prava in razloziš zakaj je v resnici drugače , ti bom prisluhnil. Do takrat pa te bom imel za "glupana", ki se dere o stvareh o katerih nima pojma.

Hvala enako.
Ko zmanjka argumentov, se začnejo žaljivke. Kako tipično!

Razloži mi, v katero kategorijo prebivalcev slovenije so po osamosvojitvi spadali "izbrisani"? Dokler mi ne odgovoriš,... (beri svoj zadnji stavek, jaz ga NISEM napisal)

Mercier ::

...v katero kategorijo prebivalcev slovenije so po osamosvojitvi spadali "izbrisani"?
Vsaj v kategorijo tistih s stalnim bivališčem. To gotovo. Pravno in pravično. Administrativno pa se že mora prilagoditi obema prejšnjima.

Gavran ::

Žal zahodne države poznajo le dve možnosti legalnega bivanja: državljanstvo in dovoljenje za bivanje (tujca). Ti ljudje niso zaprosili za državljanstvo niti za dovoljenje za bivanje. Ali se ti ne zdi, da bi avtomatizem (če se nisi izjasnil, si državljan) tudi posegel v njihovo pravico odločanja? Konec koncev so prišli v Slovenijo zaradi boljšega zaslužka in ne zato, da bi postali državljani? Mnogo se jih je tudi odselilo (recimo pripadniki JLA). Kako naj država ve, kdo želi ostati v Sloveniji?

poweroff ::

Gavran - zakaj hudiča pa država, če ni vedela kam naj ljudi razporedi - zakaj jih ni vprašala kaj hočejo biti?

In še tole: če se je takrat krivica naredila počez, ne vem zakaj se ne bi tudi počez popravila. Vsi tisti, ki bi "kar počez" izgnali vse Neslovence, imajo najbolj polna usta besed o tem je treba sedaj krivica popravljati od primera do primera. Dajmo biti že enkrat načelni, no.


Seveda obstaja tudi odgovor na vprašanje, zakaj je politika - ko se je spremenila država - poskrbela za npr. pokojnine, za izbrisane pa ne. Preprosto zato, ker obstajata dve vrsti prebivalcev Slovenije. Ni naključje, da so eni pač druge narodnosti... Isto je z NLB in hrvaškimi varčevalci: pravnega nasledstva se kao ne priznava in Slovenija jim ni izplačala propadlih prihrankov. Zakaj ne bi država rekla tudi upokojencem, da jim je pokojnino dolžna SFRJ? Če bi to naredili, bi ostalo toliko denarja, da bi se lahko včlanili v dva NATO pakta... :D


Pa še to me zanima: zakaj med izbrisanimi ni moje znanke iz Krasa? Morda zato, ker je imela ameriško državljanstvo?


Je pa prav zanimovo, kako se Slovenci prepriramo okrog izbrisanih, ostale pomembne zadeve bodo šle pa lepo potiho mimo... Preusmerjanje pozornosti?

Mercier ::

Torej stalno bivališče je nekaj direkt kmečko samoopisljivega. Če se je menjala država, je hiša kjer nekdo živi in kafana kjer pije pifce ostala tam nespremenjena. Ni boga, ki bi mi lahko dokazal, da zdaj folk nima več stalnega bivališča.

Kako pa država ve? Boli mene kako država ve. Če mora vedeti, naj vpraša. Recimo. Naj se znajde, dosti jo plačam...

Amapk naj vpraša fino kulturno, z lepimimi fonti iztiskanemu pismu. Recimo. Ne pa tako, da potem en kup folka ima probleme.

Jaz se sicer lahko pustim prpričati, da je to en kup dobičkarkih barab, ampak ne zlahka. Nekako ne verjamem, po tem kar vem in po občutku na vodi, da je to to. Načeloma verjamem, da kjer je dosti folka, obstaja neki razlog.

Dr_M ::

zakaj hudiča pa država, če ni vedela kam naj ljudi razporedi - zakaj jih ni vprašala kaj hočejo biti?

usak more zase poskrbet. nihce te ne bo spraseval al bos sladoled pa ksnega bos, ampak ce ga bos hotu mors sam poskrbet da ga bos meu.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

MadMicka ::

Kako nekateri ne morte ločiti med dvema različnima situacijama: eno je, če človek pride na določen teritorij, povsem nekaj drugega pa je, če človek že živi na določenem teritoriju. Kvečjemu bi lahko država upoštevajoč zatečeno dejasnko stanje vsem tem ljudem podelila stalno prebivališče. Kdor ga pa ne bi hotu, bi ga pa odjavu.

Gavran ::

1. Država pričakuje, da zase skrbiš sam. Najbolj banalen primer državnih služb: dohodnina. Vsi dohodki se beležijo na DURSU, saj so povsod zraven davki. Iz DURSA recimo dobiš potrdilo o katastrskem dohodku (če imaš zemljo), vpišeš v obrazec za dohodnino - in odneseš na DURS. Isto velja za vso dokumentacijo, ki jo moraš imeti. Nikogar ne vabijo, naj si uredi vozniško, osebno, potni list ipd. Vsak mora sam k okencu in stvar urediti. O tem, da ljudje "niso vedeli", je škoda izgubljati besed. Osebno poznam človeka, zaposlenega v kadrovski službi nekega velikega podjetja, ki je bil dolžan opozoriti priseljence na ureditev dokumentov. In je to tudi storil. Ne verjamem, da je to edini primer v Sloveniji, da so firme opozarjale svoje zaposlene na problem.
2. "Izbris" se je zgodil vsem, ki si dokumentov niso uredili. Nekateri so se recimo odselili in ne želijo več živeti v Sloveniji.
3. Pokojnine so vezane na državo, v kateri si pokojnino zaslužil. Urejene so z mednarodnimi pogodbami. Sistem je prevzela tudi Slovenija. Tisti, ki so (bili) v Sloveniji zaposleni, jim pripada tudi slovenska pokojnina, seveda glede na čas zaposlitve v Sloveniji.
4. Bančnega sistema ne poznam, zato ne morem soditi o upravičenosti zahtev. Moje osebno mnenje je, da bi banka (tu mislim na LB) morala vsaj pokazati voljo do pogovorov in do skupnega reševanja problema, ne pa da se skriva za hrbtom države.
5. Tvoja znanka je imela državljanstvo tuje države, ki je bila tuja država tudi za SFRJ. Za bivanje v SFRJ je torej morala imeti dovoljenje za bivanje. Slovenija je ta dovoljenja sprejela kot veljavna. Priseljenci pa so do osamosvojitve živeli v skupni državi in torej niso bili tujci in niso potrebovali dovoljenja za bivanje, Ob osamosvojitvi pa so naenkrat pristali v drugi, ne njihovi matični državi in kot taki so potrebovali status, ki bi jim omogočil bivanje v zanje tuji državi. Ker nekateri tega niso storili. danes obstaja tale tema.
BTW, na katere druge "zadeve" misliš?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Gavran ()

Mercier ::

1.
osebna, potni list, vozniška + administracija != Kafka
stalno bivališče + administracija = Kafka

2.
Stalno bivališče je folk imel. Administratorji so folku to vzeli. _Če_ je bilo karkoli treba urejati, ker se je administratorjem dvignu, potem naj oni obveščajo, ne direktorji po fabrikah.

Gavran ::

Nihče ni ljudem vzel stalnega bivališča. Stalno bivališče je naslov (hiše, stanovanja) in stanovanj jim ni nihče vzel. Primerjava: Stalno bivališče je avto, dovoljenje za bivanje pa vozniška. Lahko si lastnik 100000 avtomobilov (torej hiš ipd), če nimaš vozniške, jih ne smeš vozit. Ko smo že pri vozniških: v kratkem jih bo treba zamenjati, ker se nam bo "pod ritjo" spremenila država in bomo postali člani EU in bomo morali imeti EU vozniške. Ali kdo misli, da mu bo država poslala domov prijazno vabilo, z lepimi fonti, naj si ga zamenja? Malo sutra! Če na določen dan ne boš imel novega vozniškega, se bo štelo, da si brez.In nekdo ga ne bo hotel zamenjati, ker na starem piše, da velja do leta 2025. Kdo bo kriv?

Mercier ::

Če greš v Avstrijo po milko in če ti carinik na poti nazaj reče, da nimaš tu kaj delat, realno nimaš stalnega prebivališča. V tem primeru hočem najmanj pismo.

MadMicka ::

Mislm Gavran, tele tvoje primerjave pač niso na mestu. Najprej, stalno prebivališče ne pomeni, da si lastnik bajte, kot si npr. lastnik avta. In dalje, vozniško dovoljenje potrebuješ zato, ker se na ta način zmanjša ogrožanje v prometu, medtem, ko stalno prebivališče s kakim ogrožanjem nima nobene veze. Gre zgolj za dejstvo, da nekdo živi na določenem naslovu. Na to dejstvo potem različni predpisi vežejo različne posledice. Izbrisani so stalno prebivali v Sloveniji, tako kot vsi ostali in zato jih meni nič, tebi nič, država nebi smela izbrisati. Tako simple je to.

p.s.: Saša, tole kar si zapisal, je kr neki, brez repa, brez glava. Ob takih izjavah se resna debata ne more voditi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

Gavran ::

V Avstriji recimo kupiš hišo. Ali boš lahko živel v tej hiši?
Za prestop meje rabiš veljaven potni list. Če nimaš veljavnega potnega lista, ne moreš čez mejo. Hiša še vedno stoji, ne smeš pa v njej bivati več kot 90 dni, če nimaš dovoljenja za bivanje. Enako je po vseh primerljivih državah.

Mercier ::

@MadMicka

Čisto možno. Še v strnjeni obliki (očiščeno vseh meni znanih neumnosti) - če nekje stalno prebivaš, imaš stalno prebivališče. Če ima kdo problem s tem, naj ti pošle pismo, pa bosta zmenla. Podrobnosti prepuščam strokovnjakom.

MrStein ::

gavran : "Kako pa ti gledaš na to, da bi kakšen špekulant zato, ker si takrat ni hotel urediti dokumentov, sedaj potegnil mastno odškodnino in se ti režal v obraz češ poglej kakšen bedak si bil, jaz imam ravno tako urejene dokumente, pa še mastno odškodnino?"

Odškodnino bi dobil v razmerju z pokojnino/plačo in ostalimi zadevami, ki jih je izgubil z izbrisom. "Bedakom", ki niso bili izbrisani, ni bila ukinjena plača/pokojnina in zato danes niso nič na slabšem od "špekulantov", posebej če upoštevaš, da odškodnin še en lep čas ne bo, in so morali teh 10 let preživeti kak so vedli in znali, medtem, ko so "bedaki" imeli topli dom.

gavran : "Odvzeto jim ni bilo nič, le novega statusa, ki izhaja iz osamosvojitve, si niso pridobili."

US-RS : "...državljanom drugih držav naslednic nekdanje SFRJ ...26. 2. 1992, ko so ...izgubili stalno prebivališče v Republiki Sloveniji"

"Novi status" so po mnjenu US imeli. In potem jim je bil odvzet, po ukrepu ... pač odgovornih, zdaj se ne bom spuščal v to kdo je točno bil kriv in kdo ne.

gavran : "Razloži mi, v katero kategorijo prebivalcev slovenije so po osamosvojitvi spadali "izbrisani"? Dokler mi ne odgovoriš,... "
V kategorijo imetnikov stalnega prebivališča v RS, kot piše v zgornjem citatu. Če je tvoje osebno mnenje, da tja niso spadali, je to le tvoje osebno mnenje.

gavran : " Ti ljudje niso zaprosili za državljanstvo niti za dovoljenje za bivanje."

Ne rabiš prosit za nekaj , kar že imaš. Recimo primer potnega lista, ki si ga omenil. Nisem zanj prosil, niti si ga nisem urejal letos. Pa lani tudi ne. Pa predlane spet ne. Pa prihodnje leto tudi. Pa država mi tudi nobenih obvestil ni pošiljala in tudi ne bo. Pa vseeno me v tem času niso ( in bogdaj tudi ne bodo ) poklicali na občino in mi vzeli ter uničili potni list.

gavran : "Nihče ni ljudem vzel stalnega bivališča."
A da ne ? Je potem kar samo od sebe izpuhtelo ?
Spet, beri kratek citat US zgoraj.
««
4 / 10
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ESČP: Slovenija je kršila 8. in 13. člen konvencije o človekovih pravicah (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Problemi človeštva
36679420 (43505) PaX_MaN
»

Izbrisani Todorović dobil odškodninsko tožbo proti državi (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Problemi človeštva
52129616 (19011) Zheegec
»

Najprej so ga izbrisali, nato izgnali, potem je bil ubit (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
1138702 (7183) Keyser Soze
»

Izbrisani na Evropsko sodisce v Strasbourg! (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
20614315 (11300) Daedalus
»

Referendum 4. aprila (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
1038432 (6342) ali3n

Več podobnih tem