»

Visa in Mastercard bosta zaradi sodne poravnave v ZDA znižala provizije

Slo-Tech - Visa in Mastercard sta v skoraj dve desetletji trajajoči tožbi, ki so ju proti podjetjema vložili trgovci, sprejela poravnavo. Znižala bosta provizije za izvajanje kartičnih plačil, ki so v ZDA dosegale tudi štiri odstotke. S tem bodo trgovci, posredno pa potrošniki, privarčevali vsaj 30 milijard dolarjev v naslednjih petih letih. Provizije pa bodo še vedno precej višje kot v EU, kjer jih omejuje zakonodaja.

V ZDA znašajo provizije povprečno dva odstotka, za bolj prestižne kartice pa lahko dosežejo tudi štiri odstotke. Trgovci zato že dlje časa trdijo, da jih Visa in Mastercard neupravičeno molzeta, zaradi česar so leta 2005 vložili tožbo. Samo lani je šla v ZDA za provizije Vise in Mastercarda 101 milijarda dolarjev. Iz teh provizije se financirata Visa, Mastercard, banke izdajateljice in tudi različni programi ugodnosti in zvestobe, ki jih imajo posamezne kartice.

Podjetji sta se zavezali, da bosta za naslednjih pet let zamrznili provizije, ki ne bodo presegle 2,26 odstotka. V...

42 komentarjev

Spletna stran predsednice republike tarča napada DDoS

Slo-Tech - Danes je bila nekaj ur slabše dosegljiva spletna stran predsednice države, ker je bila tarča napada DDoS. Kot so potrdili na SI-CERT, ni šlo za vdor ali izkoriščenje kakšne ranljivosti, temveč za običajen napad s preobremenitvijo (DDoS). Spletna stran je trenutno spet dostopna.

Ob nedosegljivosti se je oglasila tudi ruska hekerska skupina Cyber Army Russia Reborn in prevzela odgovornost za napad. Trdijo, da so začeli napade proti državnim službam, ker se je Slovenija pridružila češki pobudi za nakup topniškega streliva za Ukrajino. Ni še znano, ali je omenjena skupina res odgovorna za napad na strani slovenske predsednice.

Pred napadi DDoS se je težko ubraniti, ker ne izkoriščajo ranljivosti v programski opremi pri tarči, temveč jo preobremenijo z zahtevki z drugih ranljivih sistemov, nad katerimi pridobijo nadzor. Pred napadi ščitijo veliki ponudniki, kot je Cloudflare, ki med tarčo in internet postavijo svoje velike sisteme, ki lahko odfiltrirajo napad in prepuščajo le...

66 komentarjev

Pavan Davuluri novi vodja oddelka za Windows

Slo-Tech - Potem ko je Panos Panay lani nepričakovano zapustil Microsoft in odšel v Amazon, so v podjetju oddelek za Windows in Surface razdelili na dva samostojna, ki sta ju vodila Pavan Davuluri in Mikhail Parakhin. Slednji je odšel naproti novim izzivom, kar brez olepševanja pomeni, da odhaja na novo delovno mesto. Ali bo Parakhin dobil novo delovno mesto v Microsoftu ali pa bo podjetje zapustil, še ni znano. Microsoft bo zato vnovič združil ekipi za Windows in Surface, ki ju bo vodil Pavan Davuluri.

Davuluri bo odslej odgovoren za celoten razvoj Windows in strojne opreme Surface, njegov nadrejeni pa bo izvršni podpredsednik Rajesh Jha. Pojasnil je, da bo združitev ekip omogočila bolj celosten pristop k izdelavi strojne opreme, sistemov, naprav, ki segajo od Windows do tehnologije oblaka in umetne inteligence.

Pred dobrim tednom dni je vodenje oddelka za umetno inteligenco v Microsoftu prevzel Mustafa Suleyman, ki je soustanovil DeepMind in je pred tem vodil Inflection AI. Iz tega...

16 komentarjev

V Nigeriji iz pripora pobegnil eden izmed uslužbencev Binancea

Slo-Tech - V Nigeriji so pred natanko mesecem dni pridržali Nadeema Anjarwallo, ki je bil menedžer za afriško regijo v kriptomenjalnici Binance. Skupaj z Američanom Tigranom Gambaryanom je bil aretiran, ker v Nigeriji preiskujejo potencialna kazniva dejanja, ki jih je zagrešila menjalnica. Iz Nigerije so sporočili, da je Anjarwalla pobegnil iz pripora in zapustil državo.

Anjarwalla ima kenijsko in britansko državljanstvo. Po navedbah nigerijskih oblasti je državo zapustil s pretihotapljenim potnim listom, kar pa njegovi družinski člani zanikajo. Ob aretaciji so mu zaplenili britanski potni list, niso pa našli kenijskega. Iz Binancea pa so sporočili le, da so izvedeli, da Anjarwalla ni več v nigerijskem priporu in da sodelujejo z oblastmi pri razrešitvi situacije. Medtem poteka preiskava, kako je lahko Anjarwalla pobegnil iz zapora.

V Nigeriji obtožujejo Binance, da so se izogibali davkom, med osumljenci pa je kot vodilni uslužbenec tudi Anjarwalla. Binance naj bi se izogibal plačilu davka...

6 komentarjev

Kitajska v državni upravi prepovedala zahodne procesorje

Slo-Tech - Kitajska je sprejela nove smernice, ki prepovedujejo uporabo zahodnih procesorjev v novih računalnikih, ki jih kupuje tamkajšnji državni aparat. Objavili so seznam 18 procesorjev, ki so sprejemljivi, na njih pa ni nobenega AMD-jevega ali Intelovega. Namesto tega na seznamu najdemo na primer podjetji Loongson in Phytium, ki pa sta na seznamu nezaželenih v ZDA. Na seznamu je arhitektura x86, a v tej arhitekturi le procesorji podjetja Shanghai Zhaoxin Integrated Circuit Co, ki je v manjšinski lasti tajvanske Via Technologies. Poleg tega najdemo na njem še čipe na arhitekturah ARM in RISC-V.

Omejitve veljajo tudi za programsko opremo. Windows po pričakovanju ni na seznamu. Kitajska pričakuje uporabo izključno kitajskih operacijskih sistemov, med katerimi najdemo Galaxy Kirin Linux ali Tongxin OS in Fangde OS - vse to so kitajske inačice Linuxovih distribucij. Med podatkovnimi bazami pa sta dovoljeni Alibaba Cloud PolarDB in Tencent TDSQL.

Dokument, ki je zakrožil po internetu te dni,...

52 komentarjev

Ubuntu Pro s plačljivim dodatkom omogoča 12-letno podporo

Slo-Tech - Canonical, ki skrbi za najbolj priljubljeno Linuxovo distribucijo Ubuntu, je najavil dobrodošlo spremembo. Za verzije od Ubuntu 14.04 LTS dalje bodo nudili podporo kar 12 let. Gre za plačljivo podporo v okviru programa Ubuntu Pro, ki je doslej nudila 10-letno podporo. Prav to so uvedli šele pred slabim letom, sedaj pa jo podaljšujejo še za dve leti ob dodatnem doplačilu - če naročimo Legacy Support. Standardna, brezplačna podpora velja pet let, ko je to že v navadi za verzije LTS. Običajne različice, torej ne LTS, še naprej zastarevajo po devetih mesecih.

Z Ubuntu Pro uporabniki dobijo 10-letno podporo za vsebine v repozitorijih main in universe, telefonsko podporo in podporo za razreševanje zahtevkov (tickets). Dodatna, še dvoletna podpora, je uporabna zlasti za podjetja, ki na produkcijskih sistemih uporabljajo Ubuntu. Če nadgradnja na novejšo verzijo iz kakršnegakoli razloga ni zaželena, lahko tako še naprej uporabljajo staro verzijo z zavedanjem, da imajo vse potrebne...

6 komentarjev

Novi uspehi v presaditvah prašičjih organov v človeka

vir: Nature
Slo-Tech - Ameriški strokovnjaki so v živega človeka prvič uspešno presadili prašičjo ledvico, medtem ko so kitajski v klinično mrtvo osebo za 10 dni presadili prašičja jetra.

Starajoče se prebivalstvo v razvitih deželah potrebuje vse več organov za presaditve, kar povzroča vse bolj preteč primanjkljaj organov, ki so na voljo. Potencialno rešitev - vsaj dokler ne bomo znali takšnih delov telesa obnavljati ali izdelovati iz ničle - predstavljajo ksenotransplantacije, presaditve živalskih organov. Področje v zadnjih letih beleži bliskovit napredek, katerega trenutni vrhunec je presaditev prašičjega srca v živega človeka iz januarja 2022, četudi je dva meseca pozneje umrl zaradi okužbe. Treba je poudariti, da so donorske živali precej konkretno gensko spremenjene, s čimer želijo strokovnjaki napraviti tkivo, ki ga človeško telo ne bo zavrnilo. Posredi so predvsem razni sladkorji in beljakovine, na katere se naš imunski sistem odziva.

Poleg srca je drug bistven obetajoči organ (predvsem zaradi...

15 komentarjev

IT dogodki v tednu med 25. in 29. marcem

Slo-Tech - Če iščete priložnosti za profesionalno rast, se bo ta teden zvrstilo kar nekaj dogodkov s področja informacijskih tehnologij.

Danes, 25. marca, bo spomladanski Ruby meetup v Računalniškem muzeju ob 18:00. Predavala bosta Radan Skoric "Should I type or should I not?", in Ivan Vandot, "Deployment with Kamal".

V sredo 27. bo srečanje s področna informacijske varnosti SecTalks LJU0x1A, prav tako v Računalniškem muzeju ob 18h.

V četrtek 28. ob 18h bo v prostorih podjetja united.cloud v Situli na Vilharjevi marčevsko DragonPy srečanje s tremi predavanji:
  • Apache Arrow - Managing bytes for fun and profit, Rok Mihevc
  • Self-hosting a Data Stack, Ivan Kolundžija
  • SQL and Python: The Dynamic Duo of Data Warehousing, Grega Snoj

Prav tako v četrtek 28. ob 18h bo srečanje AWS uporabnikov Ljubljana, in sicer v Kavarni Sputnik. O upravljanju AWS infrastrukture s Terragrunt bo predaval Uroš Bajželj.

2 komentarja

Flightradar24 izračunava, kje motijo sigale GPS

Slo-Tech - Priljubljena spletna stran za spremljanje letal Flightradar24, ki uporablja podatke z letalskih oddajnikov ADS-B, je ponudila novo funkcijo spremljanja kakovosti signalov GPS. Te oddajajo sateliti v orbiti visoko nad Zemljo, zato do površja pripotujejo zelo šibki in jih ni težko motiti. Na ključnih ali strateških področjih se to počne.

Sateliti GPS krožijo na višini 19-23 tisoč kilometrov, zato so signali na zemlji šibki, nekje med -160 dBW in -130 dBW. Za uporabo to sicer zadostuje, a jih je hkrati enostavno preglasiti. Različni akterji to tudi počno, pri čemer gre običajno za vojaške ali državne namene. Motenja GPS sicer ne morejo neposredno izmeriti in kartirati, lahko pa degradacijo signala izračunajo iz podatkov, ki jih pošiljajo letala. In to sedaj Flightradar24 tudi počne.

Motnje se pojavljajo nad Baltskim morjem, ob Črnem morju, nad ruskimi strateškimi lokacijami in na Bližnjem vzhodu. Flightradar24 prikazuje podatke s šesturnim korakom ali agregirane po dnevih. Nekaj...

12 komentarjev

Lastnik družbenega omrežja Truth Social začenja kotacijo na borzi

Slo-Tech - Podjetje Trump Media and Technology Group, ki ima v lasti družbeno omrežje Truth Social, ki ga je ustanovil nekdanji ameriški predsednik, bo prihodnji teden začelo kotirati na borzi. Tja se bo prebilo po bližnjici, saj so se namesto klasičnega in dolgotrajnega postopka javne ponudbe delnic (IPO) odločili za pripojitev k holdinškemu podjetju Digital World Acquisition Corp., kar so delničarji slednjega potrdili v petek. Novo podjetje bo na borzi kotiralo pod oznako DJT.

Nekdanji ameriški predsednik je lastnik 60 odstotkov podjetja in bo ob začetku kotacije formalno bogatejši za dobre tri milijarde dolarjev. S tem bo Trump v boljšem položaju, da plača 454 milijonov dolarjev odškodnine iz civilnega postopka v New Yorku, in še 83 milijonov dolarjev zaradi januarske sodbe. A denar bo moral zbrati hitro, sporazum o združitvi podjetij pa mu prepoveduje prodajo delnic v prvih šestih mesecih. Ali se bo skušal dogovoriti drugače in prodati delnice, kar bi lahko pošteno znižalo njihov tečaj,...

11 komentarjev

Microsoft izdal popravek za popravek Windows Server

Slo-Tech - Včasih se zgodi, da Microsoft izda popravek za popravek, če je slednji povzročil več škode kot koristi. To se je zgodilo v aktualnem paketu popravkov, ki so povzročili težave računalnikom z nameščenim Windows Server 2012, 2016, 2019 in 2022. Administratorji so opazili, da po namestitvi popravkov KB5035855 (Server 2016) ali KB5035857 (Server 2022) sistem postane nestabilen in se sčasoma sesuje.

Za težavo je krivo upravljanje pomnilnika. Popravek povzroči nekontrolirano porabo pomnilnika (memory leak) v procesu LSASS (Local Security Authority Subsystem Service). Sčasoma to porabi ves dostopen fizični in kasneje še virtualni pomnilnik, nato pa se sistem sesuje. V Microsoftu so hrošča potrdili. Sprva je bila edina rešitev odstranitev omenjenih popravkov, sedaj pa so izdali izredni, nujni popravek (out-of-band), ki napako odpravi. Popravki KB5037422 (Server 2022), KB5037423 (Server 2016) in KB5037426 (Server 2012 R2) delujejo brez težav. To sicer ni prva tovrstna težava, saj so...

10 komentarjev

Prvo poročilo Evropske komisije o dejanski porabi novo registriranih osebnih vozil

Primerjava dejanskih emisij ter emisij po WLTP

vir: Europa.eu
Europa.eu - Po aferi Dieselgate se je spremenilo precej na področju emisij cestnih vozil. Sprejet je bil takozvani globalno usklajeni preizkusni postopek za lahka vozila oz. WTLP, ki je odpravil razlike v testiranju vozil za različne trge in prinesel tudi bolj merodajne ocene porabe goriva in emisij. Ena izmed novih zahtev za dajanje na trg vozil v Evropski uniji je tudi obvezno nameščena certificirana naprava za merjenje dejanskih emisij vozila. Naprava zbira podatke o porabi goriva in jih posreduje proizvajalcu, ta pa jih je dolžan posredovati Evropski komisiji.

Na podlagi tako pridobljenih podatkov je Komisija izdala prvo poročilo o realnih emisijah novo registiranih avtomobilov in kombiniranih vozil. Poročilo temelji na podatkih zbranih v letu 2021, nabor podatkov pa zaradi postopnega uvajanja še ne vključuje vseh vozil in proizvajalcev. Posredovani so bili podatki za približno 10% vseh novo registriranih osebnih avtomobilov v EU ter 1% kombiniranih vozil, zaradi reprezentativnosti pa se...

60 komentarjev

Združene države so se lotile Appla

Slo-Tech - Ameriško pravosodno ministrstvo in 16 zveznih držav je vložilo dolgo pričakovano, veliko protimonopolno tožbo zoper Apple, zavoljo prijemov podjetja na tržišču pametnih telefonov.

Ameriški zvezni pravosodni organi so v zadnjih letih bistveno poostrili postopanje nasproti tehnološkim velikanom, ki se lahko nadejajo poostrenega gledanja pod prste. Tako želijo administracije odgovoriti na novejše, bolj prefinjene strategije podjetij, ki so se učinkovito prilagodila na protimonopolna pravila, postavljena pred več kot dvema desetletjema v ključni tožbi proti Microsoftu. Po dveh večjih procesih proti Googlu je naposled na vrsti še Apple. Takšen proces je bil že dolgo pričakovan, saj so se prva poročila o preiskavah pričela že pred petimi leti. Toda tožilci so imeli brez dvoma ogromno zahtevnega dela, saj znajo v Cupertinu mojstrsko hoditi po robu med ravno še opravičljivimi praksami in monopolnim delovanjem. Sedaj organi menijo, da imajo v rokah dovolj trdne dokaze, da lahko Applu...

5 komentarjev

Novi Android 15 bo imel podporo za pošiljanje sporočil prek satelitov

Slo-Tech - Poleti bo izšla nova verzija Googlovega operacijskega sistema Android 15, ki bo imela podporo za pošiljanje sporočil prek satelitov. Applovi novi telefoni so to funkcionalnost že dobili, zato ni presenetljivo, da sledi tudi androidni tabor. Prihaja pa še nekaj drugih novosti.

Razvijalske predogledne različice se bodo končale ta mesec
, že aprila pa pričakujemo tudi prvo javno beta verzijo Android 15. Če bo šlo vse po načrtih, bo končna verzija nared konec julija. Sedaj smo dobili prvo uradno potrditev, da bo Android 15 podpiral satelitsko komunikacijo. Ta bo na voljo aplikacijam za pošiljanje sporočil RCS, ki bodo tako pošiljala in prejemala kratka sporočila. Komunikacija prek satelitov je seveda manj zmogljiva kakor prek prizemnih omrežij, zato bodo imele aplikacije nekaj omejitev, tudi glede obsega sporočil.

Druge novosti bodo še izboljšano brezstično plačevanje z NFC, izboljšano prepoznavanje govora v več jezikih in možnost zaznavanja, kdaj se aktivnost na telefonu snema, saj...

7 komentarjev

Beležnica v Windows 11 postaja čedalje uporabnejša

Slo-Tech - Novosti v Beležnici se kar množijo in vrsto let zaspani urejevalnik (neoblikovanih) besedil doživlja drugo pomlad. Najnovejši dodatek sta možnosti samodejnega popravljanja (autocorrect) in preverjanja črkovanja (spellchecker), ki ju je Microsoft dodal v prihajajočo verzijo Windows 11. Novosti že lahko vidimo v kanalih Canary in Dev, ki sta namenjena preizkuševalcem prihajajočih funkcionalnosti. Sčasoma si bosta utrli pot tudi do redne verzije.

Zakaj se je Microsoft odločil vdahniti drugo življenje Beležnici, nikoli niso javno komentirali. A odkar je WordPad pristal na smetišču zgodovine, je Windows brez osnovnega urejevalnika besedil, ki bi imel kakšno funkcijo. Manko sta uspešno zapolnjevala Notepad++ in Notepad2, ki pa sta seveda konkurenčna izdelka tretjih razvijalcev. Microsoft je zato prenovil Beležnico še sam.

Funkciji delujeta podobno kot v resnejših pisarniških paketih. V dnevniških datotekah in pri urejanju kode bosta seveda izključeni, pri besedilu pa ne....

21 komentarjev

Epilog afere superprevodnost: Ranga Dias kršil znanstveno integriteto

Ranga Dias

vir: Nature
Slo-Tech - Univerza v Rochestru je končala interno preiskavo dogajanja v skupini Range Diasa, ki je v več člankih zatrjeval odkritje superprevodnika pri sobni temperaturi, a so bili naposled vsi trije članki umaknjeni. Čeprav podrobnosti preiskave niso znane in verjetno nikoli ne bodo, je končni sklep poznan. Ranga Dias je kršil znanstveno integriteto in pravila na univerzi, zato je njegova raziskovalna kariera bržkone zapečatena.

Preiskava na univerzi resda ni javna, a veliko je razkrila tudi novinarska ekipa v Nature. Ta je najbolj kritična do Diasa, a niti univerza niti Nature nista ušla kritikam površnega dela. Univerza je Diasa preiskovala že po prvih dveh objavljenih člankih, ki sta bila pozneje umaknjena, a tedaj ni odkrila nobenih nepravilnosti. Članki se umikajo, kadar njihovi sklepi niso več zanesljivi, razlogov za to pa je več in po navadi ne gre za prevare in zavestne manipulacije. To pot pač.

Zadnja preiskava, ki so jo začeli po še tretjem umaknjenem članku, je namreč to...

8 komentarjev

Vestager: Meta in Apple kršita DMA

Slo-Tech - Evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager je opozorila Apple in Meto, da so nove pristojbine in provizije, ki jih zaračunavata ponudnikom aplikacij na platformah, problematične in potencialno nezakonite. Provizije delujejo v nasprotju z namenom direktive o digitalnih trgih (DMA).

Posebej problematična je Applova nova pristojbina v višini 0,5 dolarja (core technology fee), ki jo zaračunavajo za vsako namestitev aplikacije nad prvim milijonom, če aplikacije ne bodo uporabljale Applovega plačilnega sistema. Margrethe Vestager trdi, da nova pristojbina podjetja odvrača od uporabe drugih plačilnih sistemov, torej deluje ravno v nasprotju od smisla DMA.

Tudi Meta zaračunava nove provizije, ki predstavljajo ovire. Čeprav je podjetje znižalo mesečno naročnino na Facebook in Instagram z 10 evrov na 6 evrov. Gre za naročnino, ki odklopi reklame in s tem omogoča tudi več zasebnosti. Uvedba naročnin za verzije brez oglasov pomeni, da strinjanje uporabnikov za uporabo osebnih...

7 komentarjev

Microsoft Office 2024 bo še vedno trajna licenca

Slo-Tech - Hitro se spreminja vreme v Redmondu, zlasti ko gre za najpriljubljenejši pisarniški paket podjetja. Dasiravno so pred poldrugim letom napovedali pokop znamke Office in osredotočenje na spletno inačico Microsoft 365, so snedli besedo. Office 2024 izide letos in bo še vedno samostojni pisarniški paket, ki bo nudil trajno licenco in ne bo tekel v oblaku, torej bodo trajne tudi njegove funkcionalnosti.

To ne pomeni, da si Microsoft ne želi prehoda na Microsft 365. Naročniški paketi so velika želja vseh proizvajalcev programske opreme, v zameno za stalni in predvidljivi dotok denarja pa nudijo sprotne nadgradnje ter nove funkcionalnosti. So pa primeri, ko si tega ne želimo, in takšnim uporabnikom - morda poslovnim - bo namenjen Office 2024, ki bo del LTSC (Long-Term Servicing Channel).

Office 2024 bo na voljo za Windows in macOS. Microsoft ga namenja zlasti računalnikom, ki morajo biti bolj ali manj nespremenjeni in se zato tudi ne posodabljajo. Za Office 2024 bo sicer na voljo...

34 komentarjev

Francija oglobila Google z 250 milijoni evrov

Slo-Tech - Francoski varuh konkurence ADLC (Autorité de la concurrence) je oglobil Google z 250 milijoni evrov, ker podjetje ni spoštovalo zavezujoče odločitve iz junija 2022. Google je po oceni ADLC kršil zaveze o transparentni uporabi avtorskih vsebin založnikov, saj je uporabljal vsebine francoskih novic za trening umetne inteligence. Založnikov o tem ni pravočasno obvestil in se ni dogovoril za ustrezno nadomestilo, temveč je to storil šele z zamudo.

Prav tako je Google šele 28. septembra lani založnikom omogočil enostaven izpis s seznama (opt-out), s čimer preprečijo uporabo svojih vsebin za trening umetne inteligence. Slednjega pa so seveda izvajali že prej. Zaradi tega se založniki niso mogli pogajati za ustrezno višino cen in doseči pravičnega dogovora. Google je s tem kršil štiri izmed sedmih zavez iz leta 2022, kateri spoštovanje je ADLC terjal vsaj pet let.

Google kakopak z odločitvijo ni zadovoljen. Trdi, da je globa nesorazmerno visoka. Google se pritožuje, da kazen ne...

2 komentarja

Nvidia predstavila naslednico arhitekture Hopper, platformo Blackwell

vir: Nvidia
Nvidia - Uvodna predstavitev konference GTC 2024 se je po pričakovanjih vrtela okoli prihodnje Nvidiine arhitekture za superračunalnike, ki nosi ime Blackwell in prispe proti koncu leta.

Letošnja Nvidiina pomladna prireditev GPU Technology Conference (GTC) je prva od začetka epidemije covida-19, ki se v celoti dogaja v živo. Kot se spodobi za eno od največjih podjetij na svetu, se je Jensen Huang za svojo uvodno tiskovko iz tradicionalnega San Jose Convention Centra sprehodil v večjo koncertno dvorano SAP Center, s približno 20.000 sedeži. Po stari navadi je možakar v usnjeni jakni zbranim predočil Nvidiino vizijo razvoja tehnologije in s tem povezanih novih čipov iz zelenega tabora. Govor se je zopet dotikal mnogih različnih področij, od robotike prek avtomobilov do dizajna zdravil, toda če bi bilo treba izluščiti eno misel, oziroma cilj družbe, je Jensen izpostavljal namero, da bi se večina tehnološkega razvoja v prihodnosti odvijala v digitalnih dvojčkih, ki bi seveda tekli v Omniversu,...

13 komentarjev

Voyager 1 je poslal vsebino pomnilnika, ali nam to pomaga?

vir: NASA
NASA - Čeprav je pretežni del letošnjega leta Voyagerju 1 kazalo sila slabo, je NASA spet bolj optimistična. Voyager 1 sicer na Zemljo še vedno pošilja stalen tok podatkov, a so ti nesmiselni. Inženirji so precej prepričani, da težava tiči v računalniku za FDS (flight data subsystem), ki je odgovoren za obdelavo podatkov pred pošiljanjem na Zemljo.

Popravljanje na daljavo je zapleteno, še težje pa je to početi z zamikom. Svetloba in s tem signali do 24 milijard kilometrov oddaljene sonde potujejo 22,5 ur, torej inženirji potrebujejo skoraj dva dni, da ugotovijo, ali je kakršenkoli ukaz kaj rešil. Upanje pa vzbujajo podatki, ki so jih prejeli 3. marca. Tedaj je Voyager 1 poslal zapis celotne vsebine pomnilnika FDS, kar je bil odgovor na 1. marca poslan ukaz, naj FDS preizkusi različne sekvence.

Izpis vsebine celotnega pomnilnika je dragocen, ker ga sedaj NASA primerja s podobnim zapisom iz časa, ko napake še ni bilo. Šele 10. marca so inženirji ugotovili, da so prejeli celoten zapis...

35 komentarjev

Izračunali 105 bilijonov števk števila pi

Slo-Tech - Minuli teden smo obeleževali svetovni dan števila pi, ki zaradi desetiškega približka pade na 14. marec (3,14). Pred dvema letoma je skupina Googlovih inženirjev dan počastila z izračunom 100 bilijonov števk tega števila, letos pa je ekipa iz StorageReviewa izračunala še malo več cifer. Kot so pojasnili v videoposnetku, so bili ključni za izračun 105 bilijonov decimalnih mest števila pi pogoni SSD. Lani so Googlov dosežek izboljšali v hitrosti, to pot pa v obsegu.

Za podvig so potrebovali 36 pogonov SSD, na katere so shranili skoraj petabajt podatkov. Ob tem priznavajo, da praktične potrebe po poznavanju števila pi na toliko decimalk ni. Za kakršnekoli realne probleme zadostuje že precej manj decimalk. S 44 decimalnimi mesti lahko obseg vesolja opišemo z natančnostjo velikosti kvarka. NASA nikoli ne potrebuje več kot 16 decimalk. A izračunavanje bilijonov mest ni namenjeno matematiki, temveč gre za inženirski podvig.

Za izračun so potrebovali 75 dni. Uporabljali so sistem 2P 128-jedrni AMD EPYC Bergamo 9754 z 1,5 TB pomnilnika in petabajtom diskovnega polja (36x 30.72TB Solidigm D5-P5316 SSD). Vse skupaj je teklo na Windows Server 2022. Pri tem so morali rešiti kopico tehnoloških omejitev, kar je bil tudi smisel podvig....

5 komentarjev

GnuCOBOL je dozorel

Slo-Tech - Po 20 letih je odprtokodni prevajalnik iz COBOL-a prek C-ja v izvršljive datoteke nared. Čeprav smo med razvojem ugledali že številne verzije GnuCOBOL-a, si je Fabrice Le Fessant šele sedaj drznil razglasiti GnuCOBOL za industrijsko zrel kos programske opreme, ki lahko konkurira komercialnim izdelkom.

Programski jezik COBOL (Common Business-Oriented Language) ima že častitljivo starost, saj so ga prvikrat predstavili leta 1959. Kot visokonivojski jezik je bil napisan z mislijo na prenosljivost med platformami - to velja še danes - in je vmes postal ne le de facto, temveč tudi de iure standard. Razvoj je svoj čas financiralo ameriško obrambno ministrstvo, danes pa COBOL poznamo zlasti kot jezik, ki še vedno teče v številnih finančnih ustanovah. Njegova razširjenost se v zadnjih letih celo povečuje - vsakokrat ko obiščemo bankomat, se nekje v ozadju izvede tudi koda v COBOL-u.

COBOL danes podpirajo IBM, Micro Focus in Fujitsu. GnuCOBOL je brezplačna odprtokodna implementacija, kar...

3 komentarji

Core i9-14900KS zmore 6,2 gigaherca

vir: Intel
Intel - Intel je lansiral procesor različice KS aktualne generacije, to je Core i9-14900KS, ki "iz škatle" v turbo načinu doseže takt 6,2 GHz.

Pri Intelu imajo zadnjih nekaj let navado pod pripono KS (kjer "S" pomeni special) prodajati posebej izbrane (binned) procesorje, ki lahko v načinu turbo na P-jedrih dosegajo najvišje frekvence med tovrstnimi izdelki. To je - brez ročnega navijanja ali rabe ekstremnih hladilnih postopkov, kot je tekoči dušik. Prejšnjegeneracijski Core i9-13900KS je tako dosegal 6 gigahercev, z aktualnim primerkom pa so lestvico postavili še 200 MHz višje. Za 100 MHz je višja tudi turbo frekvenca E-jeder, a razen tega je Core i9-14900KS v ostalih podrobnostih enak kot 14900K; se pravi s konfiguracijo 8P+16E, 36 MB predpomnilnika L3 ter integriranim grafičnim vezjem UHD 770. Zanj želijo podoben znesek kot za predhodnika, to je nekaj pod 700 dolarji (ZDA, brez davka).

Seveda gre v prvi vrsti za oglaševalsko potezo, kajti s prgiščem megahercev več pri manjšem številu...

34 komentarjev

Več poškodovanih podmorskih kablov na zahodni obali Afrike

Slo-Tech - Več držav na zahodni afriški obali je imelo včeraj in predvčerajšnjim težave pri dostopu do interneta, saj so bili poškodovani štirje pomembni podmorski internetni kabli, ki tečejo od Južne Afrike vzdolž obale do Francija, Španije in Portugalske. Dostop do interneta je bil močno oviran v 13 državah: Benin, Burkina Faso, Kamerun, Gambija, Gana, Gvineja, Liberija, Namibija, Niger, Nigerija, Južna Afrika, Slonokoščena obala in Togo. Medtem ko so bile ponekod prekinitve kratke, denimo manj kot uro v Gambiji in Gvineji, so drugod brez interneta ostali več ur.

Težave so se začele v četrtek
okoli 6. ure po srednjeevropskem času, nato pa so se kaskadno širile po kontinentu. Hitro je postalo jasno, da gre za okvare na podmorskih kablih, za kar vzrok še ni znan. Microsoft je sporočil, da so zabeležili okvare na štiri kablih.

Težave še vedno povzroča tudi pretrgan kabel v Rdečem morju, ki je sicer na drugi strani kontinenta. Internet je zasnovan z redundanco v mislih, a čim več različnih...

27 komentarjev

Tehnološki sektor še vedno bolj odpušča kakor zaposluje

Slo-Tech - Odpuščanja v tehnološkem sektorju dosegajo višje ravni od tistih, ki smo jih bili vajeni v minuli letih. Po podatkih spletne strani Layoffs.fyi ocenjujejo, da so v ZDA letos izgubili že 50.000 delovnih mest v 200 tehnoloških podjetjih, s čimer je hitrost odpuščanja dosegla ravni izpred 23 let, ko je počil balonček dot-com. V minulem letu so izgubili že 260.000 delovnih mest, kar je največ po letu 2001.

Kot poroča CNBC, je zato tudi iskanje novih zaposlitev težje, plačila pa nižja. Število zaposlenih krčijo Alphabet, Amazon, Cisco, Meta, Microsoft, SAP in drugi velikani. Na borzah za zdaj vlada optimizem, saj so se trgi na zmanjšanje števila zaposlenih odzvali z rastjo, ker bo vsaj kratkoročno to znižalo stroške poslovanja. Seveda tehnološka podjetja ves čas tudi zaposlujejo, a v povprečju število zaposlenih upada. Novozaposleni pa se morajo sprijazniti s slabšimi pogoji dela, nižjim plačilom, manj stabilnosti in ugodnostmi. V minulih dveh leti so plače v tem sektorju stagnirale,...

34 komentarjev

FTC začenja preiskavo Redditovih pogodb o deljenju podatkov z razvijalci AI

Slo-Tech - Ameriška zvezna komisija za trgovino (FTC) je začela preiskavo Redditovih pogodb o licenciranju svojih vsebin razvijalcem umetne inteligence. Povedno je, da so se za ta korak odločili tik pred začetkom postopka za uvrstitev Redditovih delnic na borzo, ki jo pričakujemo še pred koncem meseca. Reddit so o preiskavi obvestili v četrtek. Podjetje je v odzivu dejalo, da so pričakovali takšno potezo. Neuradno bo podobnih preiskav še več, torej ne gre le za Reddit.

Gre za nejavno preiskavo prodaje, licenciranja ali deljenja uporabniških vsebin s tretjimi strankami, ki razvijajo modele umetne inteligence. Med prvimi koraki bo sestanek FTC-ja z Redditom, kjer bo moralo podjetje izročiti tudi relevantne dokumente. Na podlagi teh informacij bo FTC odločil, ali bo začel tudi formalni postopek zaradi suma kršitev.

Reddit je pogodbe z Googlom in drugimi podjetji sklenil, da bi si zagotovil dodatne prihodke. V naslednjih letih naj bi na ta račun zaslužili približno 200 milijonov dolarjev....

0 komentarjev

Starship v tretje razpadel ob povratku

SpaceX - Tudi tretji polet rakete Starship se je končal podobno kot prejšnja dva: SpaceX je zabeležil bistven napredek v eksperimentiranju, toda podvig se je končal predčasno, saj sta tako nosilna raketa Super Heavy kot plovilo Starship ob povratku razpadla.

Eksperimentalni poleti podjetja SpaceX so paša za oči, malo zaradi impozantne opreme in prenosov v živo, še precej bolj pa zaradi tega, ker Elon Musk zagovarja razvojni pristop, kjer "se hitro giblje in lomi stvari", zaradi česar so zasloni radi polni ognjenih zubljev. Tako je bilo tudi pri lanskih prvih dveh poletih polne različice Starshipa, torej plovila Starship, pritrjenega na orjaško nosilno raketo Super Heavy: tako prvi kakor drugi sta se končala z eksplozijama. Tretji, ki so ga izvedli v četrtek zgodaj popoldne po našem času, ni bil tako bombastičen, a je navdušil z vrsto drugih zanimivosti. Podobno kot pri drugem poletu, so tudi pri tretjem stopnico postavili višje, saj je plovilo v vesolju prvič postorilo še nekaj dodatnih...

46 komentarjev

Največja nadgradnja Ethereuma v zadnjem letu

Slo-Tech - Omrežje Ethereum je včeraj uspešno zaključilo nadgradnjo Dencun, s čimer se nadejajo korenitega znižanja provizij za transakcije na omrežjih drugega nivoja (layer-2 networks). Gre za največjo spremembo vse od septembra 2022, ko je ether postal utemeljen na deležih in ne več na delu (proof of stake namesto proof of work). Še ena pomembna novost je bila uvedena lanskega aprila, ko so s šanghajsko nadgradnjo omogočili posamezne ethre sprostiti iz jamstev (unstaking).

Najnovejša razvejitev (hard fork) Dencun prinaša devet novosti (Ethereum Improvement Proposals). Ime kaže, da vsebuje cancunsko nadgradnjo izvedbenega nivoja in nadgradnjo Deneb nivoja za konsenz. Ethereum je dobil novo mesto za shranjevanje podatkov v verigi blokov, ki se imenuje blobs. To je ločeno od rednih transakcij, zato bodo cene nižje. To predstavlja eno najpomembnejših izboljšav tehnologije, ki so jo visoke provizije in težave s skalabilnostjo pestile zadnja leta. Nadgradnja se je zgodila včeraj ob 14.55 po...

23 komentarjev

Evropski parlament potrdil AI Act

Slo-Tech - Evropski parlament je danes s prepričljivo večino poslancev potrdil uredbo o umetni inteligenci (AI Act), ki je nastajala od leta 2020 in je bila v končni obliki predstavljena decembra lani. Gre za prvo obsežno regulativo umetne inteligence na svetu, ki bo po besedah poročevalca z odbora za notranji trg zmanjšala tveganja, ustvarila nove priložnosti, zmanjšala diskriminacijo in poskrbela za transparentnost. Nekatere nedopustne prakse uporabne umetne inteligence bodo v EU odslej prepovedane.

Za uredbo je glasovalo 523 poslancev, proti jih je bilo 46, 49 pa se jih je vzdržalo. Vsi slovenski poslanci so uredbo podprli. Uredba, ki je začela nastajati še pred razmahom generativne umetne inteligence, umetno inteligenco razvršča v skupine glede na tveganje: neznatno, omejeno, visoko, nesprejemljivo. Uporaba v primerih, ki predstavljajo nesprejemljivo tveganje, ne bo dovoljena. Sem sodi na primer biometrično prepoznavanje ljudi, dasiravno je to v zelo omejenih primerih za organe pregona...

18 komentarjev

Stratolaunch prvikrat izstrelil plovilo, ki je prebilo zvočni zid

Slo-Tech - Kalifornijsko podjetje Stratolaunch, ki je pred petimi leti prvikrat poletelo s svojim zrakoplovom z več kot stometrskim razponom kril, je uspešno izvedlo test z nadzvočno izstrelitvijo. Nad puščavo Mojave so z zrakoplova Roc izstrelili testno plovilo TA-1, ki služi kot imitacija raket. Podrobnosti zaradi pogodbene molčečnosti ne razkrivajo, so pa povedali, da je dosegel približno petkratnih zvočne hitrosti.

Stratolaunch je Microsoftov soustanovitelj Paul Allen ustanovil leta 2011. Ko je Allen leta 2018 preminil, je podjetje prevzel Cerberus Capital Management in ga preselil iz Seattla v Kalifornijo. Odtlej so v središčih pozornosti nadzvočne izstrelitve. Roc je namreč domiseln sistem za izstreljevanje raket v vesolje, ki jih ne bi na raketni način poganjali že od hitrosti nič s površja, temveč bi jih Roc dvignil visoko na nebo, nato pa bi poletele od tam. Roc običajno vzleti z raketo, ki je nameščena pod krili, nato pa jo z višine približno 7 kilometrov odvrže, da pospeši in se v...

8 komentarjev

Apple bo v EU podprl nameščanje aplikacij neposredno s spletnih strani

Slo-Tech - Apple bo zaradi stroge evropske zakonodaje o digitalnih trgih (DMA) nekaterim evropskim razvijalcem aplikacij omogočil, da jih distribuirajo neposredno prek svojih spletnih strani in ne več preko App Stora. Novost bo na voljo le za razvijalce, katerih aplikacijo je v minulem letu preneslo vsaj milijon uporabnikov. Odveč je dodati, da bo to možno le v EU za evropske uporabnike.

Registrirani razvijalci bodo dobili dostop prek API, ki bodo olajšale distribucijo aplikacijo neposredno s spletnih strani. Omogočale bodo tudi druge napredne storitve, denimo integracijo s sistemskimi funkcionalnostmi, varnostno kopiranje in obnavljanje aplikacij ipd. Razvijalci bodo morali domeno registrirati v App Store Connectu, aplikacije pa bodo morale biti enako odobrene (Notarization). Storitev, ki se imenuje Web Distribution, novincem ne bo na voljo, saj bo terjala vsaj dve leti neprekinjenega članstva v Apple Developer Programu - s tem so na primer diskvalificirali Epic Games. Apple je izračunal,...

10 komentarjev

V ZDA bodo zahtevali, da se TikTok odreče lastniku ByteDanceu

Slo-Tech - Odbor za trgovino v ameriškem predstavniškem domu je s 50 glasovi za in nobenim proti potrdil predlog zakona, ki bi v praksi terjal, da kitajski ByteDance proda TikTok. Da bi zakon začel veljati, ga morajo potrditi še oba domova kongresa in predsednik. Tedaj bi imel ByteDance 180 dni časa, da proda TikTok, sicer bi bila aplikacija v ZDA prepovedana. Ponudniki strojne in programske opreme, torej tudi tržnic za aplikacije, bi morali umakniti TiKTok s svojih platform.

Zakonski osnutek so podprli tako demokrati kakor republikanci. Vodja odbora Cathy McMorris Rodgers je dejala, da so pozivi uporabnikov TikToka proti zakonu, ki jih je vzpodbudila ravno platforma, dokaz, kako hitro lahko kitajska komunistična partija uporabi platforme za manipulacijo Američanov. Te aplikacije predstavljajo grožnjo za nacionalno varnost, je še dejala.

Organizacija ACLU (American Civil Liberties Union) zakonu nasprotuje, češ da gre za kršitev prvega amandmaja ustave, saj bodo več sto milijonom Američanov...

216 komentarjev

Gostitelji na Airbnb morajo odstraniti kamere

Slo-Tech - Najbolj priljubljena platforma za kratkoročni najem bivalnih nepremičnin je včeraj spremenila pogoje oddajanja, ki odslej izrecno prepovedujejo kakršnokoli nameščanje kamer. Doslej so najemodajalci lahko skupne prostore nadzorovali s kamerami, veže, denimo hodnike, dnevne sobe, vhodna vrata in terase, če so kamere jasno označili. Prepovedano je bilo snemanje v prostorih, kjer se pričakuje zasebnost, denimo v kopalnici in spalnici. Odslej so prepovedane vse vrste kamer v notranjosti.

K spremembi so Airbnb vzpodbudili primeri, ko so gostje kljub jasnim pravilom našli skrite kamere v prostorih. Še vedno bo dovoljena uporaba kamer izven objekta, denimo na terasi, a bodo morali gostitelji to zapisati že v oglas in kamere tudi jasno označiti. Prav tako s temi kamerami ne bo dovoljeno nadzorovati notranjih prostorov.

Gostitelji se s kamerami borijo proti organiziranju zabav v najetih nepremičninah, kar je sicer po pravilih Airbnb prepovedano. Še vedno se bodo lastniki proti temu borili...

34 komentarjev

Evropska komisija je z uporabo Microsoft 365 kršila uredbo o osebnih podatkih

Slo-Tech - Evropski nadzornik za varstvo podatkov (EDPS) je sklenil preiskavo, ki jo je začel maja 2021. V njej je ugotovil, da je Evropska komisija z uporabo rešitve v oblaku Microsoft 365 kršila evropsko zakonodajo o varstvu podatkov. Evropska komisija je kršila uredbo 2018/1725 (o varstvu posameznikov pri obdelavi osebnih podatkov v institucijah, organih, uradih in agencijah Unije in o prostem pretoku takih podatkov), zlasti vzpostavitev ustreznih mehanizmov za zaščito pri prenosu izven EU. Prav tako Komisija v pogodbi z Microsoftom ni ustrezno določila, katere osebne podatke bo zbirala in s katerim namenom. Komisija je nezakonito prenašala in obdelovala osebne podatke.

Evropski nadzornik Wojciech Wiewiórowski je dejal, "da imajo vse evropske inštitucije, pisarne, agencije in druga telesa odgovornost, da zagotovijo varno obdelovanje osebnih podatkov na območju Unije in v tujini, za kar morajo vzpostaviti ustrezne varovalke in uvesti ukrepe. To je ključno za zagotavljanje zaščite osebni...

11 komentarjev

Apple bo Epicu vendarle dopustil lansiranje trgovine na iOS

Epic Games - Apple je po hitri intervenciji Evropske komisije reaktiviral evropski razvijalski račun Epic Games na sistemu iOS, ki ga je bil nekaj dni pred tem zaprl.

Po tem ko smo leta 2021 videli zaključek velikega sodnega spora med Applom in Apic Games, ki ga je sprožil Epicov upor proti dajatvi v trgovini App Store in v kateri je Cupertino pretežno zmagal, se situacija še zdaleč ni umirila. Vzporedno je namreč Epic v sorodni tožbi prisolil zaušnico Googlu in še vedno grozi, da bo s pridobljenimi nauki vložil novo proti Applu. Obenem je Evropska unija sprejela širokopotezno novo zakonodajo v obliki uredb DSA in DMA, ki imata potencial, da samovoljne velikane močno udarita po prstih. V zadnjih mesecih tako spremljamo mrzlična prizadevanja družb, ki jim evropski regulatorji vse bolj gledajo pod prste, kako bi programje in politiko prilagodili Evropi. V Applu so tako sredi februarja obnovili evropski razvijalski račun Epic Games za iOS, ki ga podjetja potrebujejo za lansiranja in vzdrževanje...

6 komentarjev

Milijoni znanstvenih člankov niso ustrezno arhivirani in lahko kmalu izginejo

Slo-Tech - Osnovna valuta v znanstvenem establišmentu so znanstveni članki, ki podobno kot denar v ekonomiji opravljajo več funkcij. Po eni strani so poročila o raziskovalnem delu in zbirka znanja človeštva v sorazmerno surovi obliki, preden prečiščena pride v učbeniku, po drugi strani pa so zapis produktivnosti in kakovosti dela znanstvenikov in raziskovalcev. Razlogov, da jih želimo ohraniti za zanamce, je več, v svoji srži pa zanje velja podobno kot za knjige. A večina člankov dandanes že izide le v elektronskih revijah, zaradi česar so v večji nevarnosti, da nenadoma izginejo z obličja. To se že dogaja, ugotavljajo.

Raziskava, ki je bila objavljena v Journal of Librarianship and Scholarly Communication, je pokazala na hitro izgubljanje vsebin. Preverili so 7,4 milijona člankov, ki imajo unikatno številko DOI (digital object identifier). S tem enoličnim identifikatorjem bi moralo biti enostavno identificirati in najti članke ter ostale vsebine, ki dobijo DOI. To so tudi razna poglavja v...

15 komentarjev

Je to konec Voyagerja 1?

Slo-Tech - Nadaljujejo se težave s sondo Voyager 1, ki že mesece na Zemljo pošilja nerazumljive komunikacije. Podobne težave so imeli že pred dvema letoma, a je nato pomagal preklop na sekundarni računalnik, ki mu je sledila nadgradnja firmwara. To pot pa ni pomagal noben ukrep, ki ga je NASA preizkusila. Vodja projekta Voyager Suzanne Dodd je dejala, da gre za najhujšo težave, odkar je pred štirinajstimi leti prevzela vodenje misije. Na sondi se je primerila okvara v komponenti, ki je odgovorna za pošiljanje telemetrije in znanstvenih podatkov na Zemljo. Za zdaj še niso uspeli odpraviti napake.

Če je to konec uporabnosti Voyagerja 1, je antiklimaktičen. Pričakovali smo, da bo nekega dne preprosto utihnil, ker bo imel premalo energije za komunikacijo z Zemljo, namesto tega pa se je njegovim računalnikom zmešalo. Voyager 1 je na poti od leta 1977 in je v tem času prepotoval 24 milijard kilometrov, kar je zadoščalo za prehod onstran heliopavze v medzvezdni prostor, kjer je Sončev veter...

61 komentarjev

Sodišče EU: DIN, SIST in drugi evropski standardi morajo biti brezplačni

vir: ECJ
ECJ - Sodišče Evropske unije je v torek razsodilo (primer C-588/21 P), da morajo biti evropski harmonizirani tehnični standardi dostopni državljanom Unije. V postopku, ki je trajal od leta 2018, sta ameriška in irska neprofitni organizaciji Public.Resource.Org in Right to Know od Komisije zahtevali dostop do harmoniziranih tehničnih standardov na ravni Unije za varnost igrač. Komisija je prošnjo zavrnila, čemur je na prvi stopnji pritrdilo tudi Splošno sodišče Unije.

Sedaj je Sodišče EU na drugi stopnji v pritožbenem postopku prvostopenjsko sodbo razveljavilo, sklep Komisije pa odpravilo. Sodišče je razsodilo, da so omenjeni standardi del prava Evropska unije. Ker so dokumenti del pravnega reda, morajo biti dostopni vsem državljanom, vsem fizičnim osebam s prebivališčem v EU in vsem pravnim osebam s sedežem v EU. Dostop do dokumente se lahko izjemoma zavrne, če bi razkritje ogrozilo poslovne interese, denimo zaradi intelektualne lastnine, a se tedaj presoja javni interes. In v...

35 komentarjev

Linux prvikrat presegel 4-odstotni tržni delež

Slo-Tech - Rast tržnega deleža operacijskega sistema Linux se nadaljuje. Po merjenju StatCounterja je med namiznimi računalniki prvikrat v zgodovini presegel štiriodstotni delež. Do treh odstotkov je Linux potreboval 30 let, za zadnjo odstotno točko pa manj kot leto dni. V Sloveniji je njegov delež sicer nekoliko nižji in znaša 2,4 odstotka, najvišji pa je v Aziji, kjer je presegel pet odstotkov.

Razlogov za rast njegove priljubljenosti je bržkone več, nekaj pa so jih skušali identificirati pri ZDNetu. V resnici je Linux že vrsto let najbolj priljubljeni ekosistem, če upoštevamo, da predstavlja srce Androida. A če se omejimo na namizne računalnike, je Linux od nekdaj šepal, dasiravno mu moramo tudi tu prišteti še poltretji odstotek ChromeOS.

Seveda nič ne kaže, da bo Linux v bližnji prihodnosti izpodrinil Windows, kar pa niti ni cilj. A Linux je v primerjavi s prejšnjim desetletjem dozorel. Na Linuxu tečejo igre, saj ima podporo za Steam. Uporabniška izkušnja je prijaznejša, saj sta tako...

60 komentarjev

Izšel je iOS 17.4: majhen korak za EU, velik korak za Apple

Slo-Tech - Dočakali smo novo podverzijo Applovega operacijskega sistema iOS za mobilne naprave, ki je pomembnejša od ostalih izidov. Krivec za pretežno količino novosti je Evropska unija oziroma nov evropski akt o digitalnih trgih (DMA), ki je Apple prisilil v nekatere kompromise. A za največji kompromis je poskrbel kar Apple sam, saj je vse novosti, ki mu niso povšeči, strogo omejil na EU. Ne le da so na voljo le uporabnikom na enotnem trgu, daljše bivanje izven EU bo tudi tem uporabnikom ukinilo pridobitve evropske zakonodaje. Apple ne popušča niti za milimeter, kjer to ni nujno.

Novosti segajo od minimalnih do korenitih. Če za spremembo začnemo pri minimalnih: nov iOS prinaša stotino novih emojijev, saj je iOS 17.4 podprl novi Unicode 15.1 iz lanskega septembra, ki je definiral npr. limeto. Prav tako bodo naprave z novo verzijo iOS prikazovale več informacij o stanju in kondiciji baterije, druga uporabna novost pa je vgrajen nekakšen Shazam, ki omogoča samodejno dodajanje pesmi v Apple...

35 komentarjev

Microsoft se odreka Androidnim aplikacijam v Oknih

Microsoft - Pri Microsoftu so najavili, da bodo v roku leta ugasnili podporo za podsistem, ki v Windows 11 omogoča poganjanje aplikacij za Android.

Pred tremi leti so v Microsoftu potegnili zanimivo potezo in v Windows 11 pripeljali Androidne aplikacije. Programje poganja podsistem Windows Subsystem for Android (WSA), ki je sicer nadaljevanje podobne zmogljivosti za Linuxova orodja, medtem ko so za samo dostavo aplikacij uporabili kanec nerodno rešitev, namreč Amazonovo spletno trgovino za Android, ki sicer v Oknih tehnično v Sloveniji ni podprta; toda druge rešitve očitno ni bilo na voljo, saj Googlova tržnica za takšne namene ni bila dosegljiva. Čeprav je WSA zanimiv tehnični bonbon, ki kaže na moderne zmogljivosti funkcij za virtualizacijo, pa realna raba Androidnih aplikacij v Oknih nikoli ni bila bogvekako smiselna, saj je bera nativnega Androidnega programja za velike zaslone že tako majhna, v okviru Amazonove trgovinice pa je še precej manjša, saj tam ponudba obsega zgolj delček tiste...

5 komentarjev

Anthropic lansiral tretjo generacijo modela Claude

Anthropic - Pri Anthropicu so predstavili družino velikih jezikovnih modelov Claude 3, s katero neposredno žugajo Geminiju in GPT-4.

Medtem ko se pod soji luči vrši dvoboj med navezo OpenAI-Microsoft in Googlom, ter Meta v bližini nekaj motovili z lamami, si skuša na področju velikih jezikovnih modelov svoj kos pogače odrezati tudi kopica manjših izzivalcev. Med bolj prepoznavnimi je družba Anthropic, ki so jo pred tremi leti ustanovili odpadniki iz OpenAI, ki so Samu Altmanu po povezavi z Microsoftom očitali prehitro komercializacijo. Sami razvijajo modele družine Claude, katere posebnost je vdelava spiska dodatnih zavor in smernic, po katerih naj bi se strojna pamet ravnala, čemur pravijo "constitutional AI". Zanimiva je tudi njihova dolgoročna strategija, po kateri želijo prispeti do algoritmov, ki bi se znali - vsaj na določenem ožjem področju - učiti sami in bi bili lahko osnova močnim pametnim pomočnikom. To se pravi, podobno kot pri OpenAI, le da še kanec bolj ambiciozno.

Medtem ko...

25 komentarjev

Bitcoin dosegel zgodovinski rekord

Slo-Tech - Bitcoin je danes presegel vrednosti iz oktobra 2021, s čimer je podrl rekord in se zavihtel na zgodovinski vrh. Do absolutnega rekorda v dolarjih mu je sicer nekoliko zmanjkalo, a ker je evro to pot šibkejši, je rekord v evrih potolkel. Bitcoin je danes za kratek čas presegel vrednost 62.000 evrov. Dosedanji evrski rekord z 10. novembra 2021 je znašal 59.700 evrov.

S tem je povezana tudi tržna kapitalizacija, ki je dosegla 1,2 bilijona evrov. S tem so vsi bitcoini vredni približno toliko kot Meta (Facebook). Da bitcoin pridobiva vrednost, je kriv sovpad več dejavnikov. Bliža se razpolovičenje, ki bo 20. ali 21. aprila, v začetku leta je ameriški regulator trga vrednostnih papirjev (SEC) dovolil indeksne sklade (ETF), ki sledijo bitcoinu. Hkrati je na tehnološkem področju trenutno veliko evforije, ki jo poganjajo pričakovanja od umetne inteligence, zaradi česar je na primer Nvidia postala tretje največje podjetje.

Kriptotrg običajno valuje usklajeno in tudi to pot je podobno....

213 komentarjev

Apple prenovil MacBooke Air

Slo-Tech - Apple je danes predstavil prenovljena MacBooka Air s 13- in 15-palčnim zaslonom in novimi procesorji M3. Nekoliko večja 14- in 16-palčni MacBook Pro sta bila prenovljena že oktobra, zato je bila posodobitev serije Air le vprašanje časa. Nova prenosnika bosta dobavljiva od petka dalje.

Po zunanjosti se prenosnika ne razlikujeta od predhodnikov, na voljo pa sta v štirih barvah (Midnight, Starlight, Space Gray, Silver). Pod pokrovom pa je glavna novost čip M3, ki je zgrajen v 3-nm litografiji in ima torej na manjšem prostoru še več tranzistorjev. S tem je čip hitrejši, hkrati pa tudi varčnejši, ker so komponente pač manjše. Novi čip podpira nekaj novih funkcij, denimo ray tracing, mesh shading in dynamic caching. Procesor ima osem jeder (CPU) in do deset grafičnih jeder (GPU) - manjši model ima osem ali deset, večji le deset - ter podporo do 24 GB. Za podporo umetni inteligenci pa ima 16-jedrni Neural Engine, ki je namenjen strojnemu učenju. Druge novosti so na primer še Wi-Fi 6E in...

16 komentarjev

EU Applu izrekla 1,8-milijardno globo

Slo-Tech - Evropska komisija je danes ugotovila, da je Apple izkoriščal prevladujoč položaj na trgu aplikacij za pretočno poslušanje glasbe, ki si ga je zagotovil z obvladovanjem App Stora na platformi iOS za iPad in iPhone. Komisija je zato podjetju izrekla 1,8 milijarde evrov visoko globo. Preiskava se je začela junija 2020, aprila 2021 je Apple prejel uradno izjavo o nasprotovanju, februarja 2023 pa jo je Komisija posodobila.

Apple se je na globo odzval presenečen. Trdi, da Komisija ni odkrila nobenih dokazov, da so škodovali potrošnikom, in da je ignorirala resničnost, ki kaže na živahen in dobro delujoč sistem. Ob tem se je Apple obregnil ob švedski Spotify, ki mu očita nenehno komuniciranje s Komisijo. Apple je v nenavadno ostrem in užaljenem sporočilu za javnost napadel Spotify, ki ima v Evropi 56-odstotni tržni delež, Applu pa da ne plačuje ničesar. To drži, ker Spotifyjeve naročnine ni možno skleniti v aplikaciji, temveč je treba na spletno stran, kjer Apple ne more pobirati...

10 komentarjev

Musk v nenavadni tožbi zoper OpenAI, ker dela dobiček

Slo-Tech - Elon Musk je vložil tožbo proti OpenAI in še proti njegovemu direktorju Samu Altmanu, ki pa se bere prej kot slaba šala in ne resna tožba. Podjetju očita partnerstvo z Microsoftom, zaradi katerega naj bi podjetje zašlo s svoje poti neprofitne organizacije in postalo "de facto Microsoftova podružnica", ki zasleduje dobiček. To pa naj bi predstavljalo kršitev dogovora iz leta 2015, ki so ga podpisali Musk kot soustanovitelj, Sam Altman in predsednik OpenAI Greg Brockman. Musk sicer v OpenAI nima več nobenega lastniškega deleža.

Musk na primer trdi, da je dizajn GPT-4, ker ni javno razkrit, dejansko Microsoftov lastniški algoritem. OpenAI bi moral delovati v korist človeštva in vse svoje dosežke brezplačno odpreti javnosti, piše v tožbi. Muska seveda moti tudi, da je Microsoft v OpenAI v minulih letih vložil 13 milijard dolarjev, medtem ko je sam ustanovil podjetje xAI, ki je decembra predstavil konkurenčno storitev Grok.

OpenAI je zapustil leta 2018 zaradi nestrinjanja z vodenjem,...

45 komentarjev

Apple stopil korak nazaj, iOS 17.4 bo obdržal spletne aplikacije na Home Screenu

Slo-Tech - Minuli mesec je Apple napovedal, da bo v EU ukinil spletne aplikacije (PWA) na domačem zaslonu, kar se bo zgodilo v novi verziji iOS 17.4. Apple se je za to odločil zaradi nove evropske zakonodaje DMA, ki je med drugim zahtevala podporo za alternativne pogone brskalnikov poleg Safarijevega WebKit, ki je bil dolgo vrsto let edini dovoljen - in s tem razlog, da so bili vsi brskalniki na iOS zelo podobni. Apple je trdil, da se je za umik odločil zato, ker ne more zagotavljati varnosti za uporabnike, če bi aplikacije uporabljale poljubne zunanje pogone za izris spletnih vsebin. Uporabnikov spletnih aplikacij na Home Screenu je premalo, da bi se Applu splačalo investirati, so še dejali.

Sedaj je Apple spremenil stališče. Dejali so, da bodo še naprej podpirali obstoječe funkcionalnosti spletnih aplikacij na domačem zaslonu. K temu je bržkone prispevala tudi napoved Evropske komisije, da bo proučila napovedane spremembe. Apple bo torej tudi v iOS 17.4 obdržal podporo za spletne...

7 komentarjev

T-2 vložil tožbo zoper Telekom Slovenije

vir: T-2

Slo-Tech - Telekomunikacijski operater T-2 je v sredo vložil tožbo zoper Telekom Slovenije, so sporočili iz družbe. Tožbi ne prilagajo odškodninskega zahtevka, temveč od sodišča pričakujejo, da odloči o Telekomovi praksi, da pri sklepanju pogodb za lokalni dostop na fiksni lokaciji (WLA) in osrednji dostop na fiksni lokaciji (WCA) zahteva zavarovanje.

Telekom Slovenije pojasnjuje, da zavarovanja zahtevajo od vseh operaterjev, s katerimi sklepajo tovrstne pogodbe. Pri T-2 je to še posebej relevantno, ker so revizorji v letnem poročilu za leto 2022 ugotovili obstoj pomembnega plačilnosposobnostnega tveganja. Družba Deloitte je za leto 2022 ugotovila, da ima T-2 118 milijonov evrov več kratkoročnih obveznosti kakor sredstev. V T-2 so sicer v letnem poročilu zapisali, da imajo zaupanje financerjev in da imajo dovolj premoženja in načrtovanih denarnih tokov, da bi lahko plačali celotni zahtevek SDH. Telekom Slovenije se z zavarovanji ščiti pred plačilno nesposobnostjo, če bi se ta udejanjila. V...

94 komentarjev

Oculusovi računi se marca ukinjajo, obvezen prehod na Meto

Slo-Tech - Meta opozarja, da se bliža točka nepovratka za lastnike starih Oculusovih naprav in z njimi povezanih računov, ki še niso migrirali na račune Meta. Stari Oculusovi računi bodo nehali delovati 29. marca. Kdor dotlej ne bo migriral na Meto, bo izgubil podatke in dosežke, denimo nakupe v aplikacijah, dosežke, seznam prijateljev. S tem se končuje precej dolgo prehodno obdobje.

Časa je bilo sicer precej, saj se znamk Oculus poslavlja že od leta 2020. Tedaj je Facebook, kakor se je Meta imenovala, od uporabnikov že zahteval, da se prijavljajo s Facebookovimi računi in ne Oculusovimi. Kdor svojega računa za Quest ni želel povezati s Facebookom, pa je leta 2022 dobil možnost, da si ustvari račun Meta. S tem so odgovorili na kontroverzno združitev Facebookovega in Oculusovega računa leta 2020.

Prijave v Oculusove račune že od lanskega januarja niso več možne, torej bo ukinitev zares prizadela le tiste, ki so na račun malce pozabili in bi ga kasneje želeli spet uporabiti. Prehod je možno...

2 komentarja

Izpusti ogljikovega dioksida iz energetskega sektorja lani rekordni, a rast se je skoraj ustavila

Slo-Tech - Mednarodna agencija za energijo (IEA) je včeraj objavila svoje poročilo o izpustih ogljikovega dioksida iz energetskega sektorja v minulem letu. Ugotavljajo, da je prehod na obnovljive vire energije uspel upočasniti rast emisij, ki so se lani povišale za 1,1 odstotka. K zvišanju je prispevalo popolno odprtje gospodarstva po pandemiji, svoj delež pa so dodali še ekstremni vremenski dogodki. Brez hude suše na Kitajskem, v Indiji in ZDA, ki je lani omejila proizvodnjo hidroenergije v teh državah, bi se emisije lani znižale.

Izpusti ogljikovega dioksida zaradi proizvodnje ali uporabe energije so lani znašali 37,4 milijarde ton, kar je 1,1 odstotka več kot leta 2022. Leto pred tem je bila rast 1,3-odstotna. Ob tem so ocenili, da bi bilo povišanje za 900 megaton med leti 2019 in 2023 kar trikrat višje od dejanskega, če ne bi svet aktivno uvajal brezoljičnih virov energije (hidroenergija, sončna energija, vetrnice, jedrske elektrarne) in zniževal emisij z učinkovitejšimi tehnologijami,...

15 komentarjev

Tudi Stack Overflow pripravlja plačljivi dostop za trening umetne inteligence

Slo-Tech - Praksa zbiranja vseh možnih podatkov z interneta za trening umetne inteligence, ki je bila sprva neregulirana in s tem trn v peti lastnikom avtorskih pravic ali ponudnikom storitev, se počasi standardizira. Redditovemu zgledu sledi tudi Stack Overflow, ki uvaja poseben API za dostop do vsebin, ki je namenjen treningu umetne inteligence. Ključni poudarek je seveda plačljivost.

Veliki jezikovni modeli znajo tudi solidno programirati, kar so se naučili na vzorcih kode in na odgovorih, ki jih (ljudje) najdejo na spletni strani Stack Overflow. Med prvimi, ki so že potrdili uporabo novega API, je Google. Za projekt Gemini so podatke pridobili in jih še pridobivajo tudi s Stack Overflowa. Po eni strani se Gemini tako uči pisanja kode in odgovarjanja na vprašanja, ki so povezana s programiranjem, po drugi strani pa bodo lahko uporabniki postavljali vprašanja neposredno v Google Cloud Console. Stack Overflow bo od ponudnikov umetne inteligence terjal, da imajo odgovori tudi referenco na...

5 komentarjev

KDE Plasma 6 je tu

Slo-Tech - Dočakali smo novo verzijo namiznega okolja KDE Plasma za Linux. Po večletnem pričakovanju, saj je od izida KDE 5 minilo že dolgih deset let - resda so ga vmes posodabljali - smo naposled dobili KDE Plasmo 6. Ta prinaša tudi novo verzijo frameworka Qt 6 in novi Wayland, čeprav podpira tudi še X11. Na prvi pogled velikih sprememb ni opaziti, še manj revolucije. Novosti so globoko v drobovju. Novo namizno okolje je na voljo v distribuciji KDE neon 6, naložimo pa ga lahko tudi v druge, denimo Arch Linux, openSUSE Tumbleweed, OpenMandriva Lx itd.

Glavne novosti so torej privzeta uporaba Waylanda, podpora za HDR (high dynamic range), izboljšave uporabniškega vmesnika, popravki sistemskih nastavitev, boljša aplikacija Discover in kopica novih ozadij. Podpora HDR še ni končana, a vsaj na Intelovih karticah deluje brez težav. Nekoliko več neugodnosti je z Nvidiinimi karticami. Druge novosti so še plavajoči pulti, nove teme, nove privzete nastavitve, osvežena Sapica (Breeze), izboljšano...

34 komentarjev

Osem potrošniških organizacij toži Meto

Slo-Tech - Potrošniške organizacije iz osmih evropskih držav, med drugim tudi slovenska Zveza potrošnikov, so pod okriljem krovne organizacije BEUC pri pristojnih organih za varstvo osebnih podatkov v EU vložile pritožbo zoper podjetje Meta. Trdijo, da Meta obsežno in nezakonito obdeluje osebne podatke uporabnikov Facebooka in Instagrama, ker da uporabniki nimajo možnosti svobodnega in informiranega soglasja. Podjetje jim namreč nudi le dve možnosti: plačilo naročnine (za uporabo brez oglasov) ali privolitev v obdelavo osebnih podatkov za oglaševalske namene.

Po mnenju pritožnikov je to v direktnem nasprotju s Splošno uredbo (GDPR) glede zakonitosti, pravičnosti in sorazmernosti uporabe osebnih podatkov. BEUC je že novembra 2023 vložil pritožbo, sedaj pa je osem organizacij vložil pritožbe še pri nacionalnih organih. Trdijo, da Meta nudi le pro forma izbiro, ki to v resnici ni in predstavlja zgolj pretvezo za problematiko nezakonite obdelave osebnih podatkov. Meta z nezakonito uporabo...

5 komentarjev

Zaradi prestopnega dne računalniški hrošč ohromil bencinske črpalke na Novi Zelandiji

Slo-Tech - O računalniških zmedi zaradi datuma smo nazadnje resneje pisali pred četrt stoletja, ko je strah pred hroščem tisočletja domala ohromil svet, na koncu pa se na silvestrovo konec leta 1999 ni zgodilo nič. Precej manj radikalen datum je 29. februar, ki napoči vsako četrto leto, a tudi ta se računalnikom lahko zatakne. Na Novi Zelandiji danes skoraj pol dneva niso mogli točiti goriva na samopostrežnih bencinskih črpalkah, ker so odpovedali plačilni terminali. Razlog je bil - datum.

Ni še povsem jasno, kaj se je zgodilo, poznamo pa anamnezo. Vsi bencinski servisi, ki so uporabljali plačilne terminale podjetja Invenco, so obstali. Plačevati je bilo možno zgolj na servisih, kjer so imeli tudi človeškega trgovca ali kjer so uporabljali opremo drugega proizvajalca. Izvršni direktor Invenca John Scott je potrdil, da so imeli težave z delovanjem in da so morali urgentno izdati popravek programske opreme, o podrobnostih pa ni povedal nič.

Težave so trajale približno 10 ur, začele pa so se...

13 komentarjev

Bitcoin presegel 60.000 dolarjev

Slo-Tech - Bitcoin je danes po več kot dveh letih ponovno presegel mejo 60.000 dolarjev in se zelo približal absolutnemu vrhu, ki ga je pri 69.000 dolarjih dosegel konec oktobra 2021. V današnjem trgovanju je bitcoin na večini borz pokukal do 64.000 dolarjev, nato pa se je malo upehal in pristal pri 60.000 dolarjih. Razlogov za rast je več, v zadnji dneh pa je poganjala sama sebe. Ko se začne bitcoin približevati zgodovinskim rekordom, se zanimanje zanj poveča, novi kupci pa ceno potiskajo navzgor.

Bliža se tudi naslednje razpolovičenje (halving), ki bo čez približno 60 dni. Tako imenujemo spremembo višine nagrade, ki jo dobijo rudarji za vsak uspešno potrjen blok. Od leta 2020 ta znaša 6,25 bitcoina, aprila pa bo padla na 3,125 bitcoina. Razpolovičenje se zgodi vsakih 210.000 blokov in je vzrok, da je celotna emisija bitcoinov omejena na 21 milijonov. Doslej so se zgodila 28. novembra 2012, 9. julija 2016 in 11. maja 2020. Zadnji blok bo po predvidevanjih narudarjen okrog leta 2140. To...

96 komentarjev

V Zürichu zaradi računalniške napake izplačali dvojne plače v višini 175 milijonov frankov

Slo-Tech - Zaposleni v züriški mestni upravi so v ponedeljek prejeli plače za mesec februar, ki so bile dvakrat višje kot običajno. Delodajalec je zaposlene kmalu obvestil, da so zaradi računalniške napake pomotoma izplačali dvojne plače. Približno 30.000 zaposlenih je tako prejelo 175 milijonov frankov preveč (od koder is lahko izračunamo povprečno plačo), kar bodo morali seveda vrniti. Oblasti se trudijo vzpostaviti poenostavljen ali avtomatični postopek za vrnitev presežnega dela.

Napaka se je zgodila v Zuercher Kantonalbanki, ki izvaja izplačila plač za javne uslužbence v mestni upravi. Banka je potrdila, da se je napaka zgodila v programski opremi enega izmed podizvajalcev Swisscom AG, ki jo uporablja banka. Podjetje je takisto potrdilo, da se zavedajo resnosti incidenta, ki so ga že diagnosticirali.

A za zdaj je ZKB lahko prejemnike denarja le pozvala, naj denarja ne potrošijo, temveč počakajo na podrobna navodila, kako in kam ga vrniti. Mestna uprava je medtem zaposlenim sporočila,...

20 komentarjev

Evropski založniki z milijardno tožbo nad Google

Slo-Tech - Danes je 32 evropskih medijskih hiš vložilo tožbo zoper Google, v kateri od podjetja zahtevajo plačilo odškodnine v višini 2,1 milijarde dolarjev. Zastopa jih odvetniška pisarna Geradin Partners, ki pojasnjuje, da tožijo zaradi domnevne zlorabe prevladujočega tržnega položaja na področju oglaševanja. Trdijo, da bi na poštenem trgu podjetja ustvarila bistveno višje oglaševalske prihodke, a da Google izkrivlja konkurenco.

V tožbi, ki je vložena na nizozemskem sodišču, nastopajo tudi Axel Springer, norveški Schibsted, DPG Media, Krone in drugi velikani iz Avstrije, Belgije, Bolgarije, Češke, Danske, Finske, Luksemburga, Madžarske, Nizozemske, Norveške, Poljske, Španije in Švedske. Ob tem se sklicujejo na ugotovitve regulatorjev in Evropske komisije. Francija je junija 2021 ugotovila, da je Google zlorabljal tržno moč, in mu izrekla 220 milijonov evrov globe. Lanskega junija pa je Evropska komisija Googlu uradno poslala izjavo o nasprotovanju, čemur sledi uradna preiskava.

Google se...

0 komentarjev

Apple ukinil projekt električnega avtomobila

Bloomberg - Apple je - vnovič - ukinil razvoj električnega avtomobila. Spogledovanje z avtomobili, električnimi ali drugačnimi, traja že desetletje, vmes pa je segalo od velikanskega navdušenja do ohladitev. Sedaj spet kaže, da električnega avtomobila iz Appla ne bo, inženirji pa se bodo raje posvetili generativni umetni inteligenci.

Bloomberg piše, da je Apple spremembo strategije zaposlenim razkril danes in jih precej presenetil. Na električnem avtomobilu naj bi delalo okrog 2000 ljudi, ki bodo sedaj počasi dobili druge zadolžitve. Projekt vodi Kevin Lynch, ki bo zaposlene počasi predal vodji oddelka za umetno inteligenco Johnu Giannandreaju. Nekaj pa jih bodo tudi odpustili, čeprav še ni jasno, koliko.

Apple je v svoja vozila, električna, pametna in drugačna, vložil več milijard dolarjev. Leta 2014 so želeli izdelati avtonomno električno vozilo, ki bi imelo glasovno navigacijo. Projekt je imel nemalo organizacijskih težav že od začetka, na koncu pa sta ga prevzela Jeff Williams in Kevin...

37 komentarjev

Pretrgan podmorski internetni kabel blizu Jemna bo med spopadi težko popraviti

Slo-Tech - Vsaj en podmorski internetni kabel, ki teče iz Evrope v Indijo skozi jemenske vode, je poškodovan. Pred slabim mesecem dni so Hutiji na svojem računu na Telegramu objavili zemljevid podmorskih kablov v Rdečem morju in dopisali, da je očitno Jemen na strateški lokaciji. Pod Rdečim morjem teče šestina svetovnega internetnega prometa, območje pa je trenutno tarča spopadov. Sedaj so se pojavile napake na podmorski infrastrukturi.

Pod Rdečim morjem teče skoraj dvajset kablov, ki povezujejo Evropo in Afriko ter Azijo. Med njimi je tudi strateško pomemben AAE-1, ki je dolg kar 25.000 kilometrov in teče vse od Francije do Hongkonga. Ko so Hutiji začeli groziti z napadi na kable, so jemenske oblasti in njihov operater ponovili pozive mednarodnim akterjem, naj se s Hutiji ne pogovarjajo o kablih. Nekateri izmed njih tečejo blizu obal v sorazmerno plitvih globinah, saj je takšno polaganje cenejše.

Eden izmed kablov je sedaj poškodovan. Južnoafriški Seacom, ki upravlja kabel, je napako...

35 komentarjev

NLB-jevi komitenti dobili Apple Pay

Slo-Tech - Z nekaj zvijačnosti so ga sicer lahko uporabljali že doslej, če so kartico dodali v denarnico Curve, a odslej je podpora vendarle uradna. NLB je danes sporočil, da so podprli plačno storitev Apple Pay. Komitenti NLB lahko odslej plačujejo s pametnimi urami Apple Watch in pametnimi telefoni iPhone, če svoje plačilne kartice dodajo v Apple Pay. Funkcionalnost je brezplačna.

Doslej je bila Intesa Sanpaolo edina slovenska banka, ki je podpirala Apple Pay. V Sloveniji sicer poslujejo tudi nekatere tuje banke, katerih kartice je moč dodati v Apple Pay, denimo N26 in Revolut. Prav tako ga je podpirala denarnica mBills. Sedaj je možno v Apple Pay dodati debetne kartice Mastercard ali Visa ter kreditne kartice Mastercard.

Utegne se zgoditi, da bo letos Apple Pay nenadoma dobil cel kup novih bank, če bo EU z direktivo Apple prisilila k odprtju ekosistema na tak način. NLB se je tega vendarle lotil po stari poti. Lani so razveselili uporabnike Androidnih naprav, ko so podprli Google Pay/Wallet, sledil pa je še Apple. Že pred tem je bilo sicer možno plačevanje na Androidu, a z lastno aplikacijo NLB Pay.

NLB-jeve kartice v Apple Pay vnesemo s številko in kodo CVC, nato pa jih potrdimo prek smsa ali e-banke. Plačevanje poteka z...

17 komentarjev

LockBitov kolovodja po tednu dni odgovarja

Slo-Tech - Teden dni po obglavljenju izsiljevalske skupine LockBit in njihovega programja se je ta začela ponovno postavljati na noge. Trdijo, da so že obnovili del infrastrukture, ki jo bo odslej še teže razbiti, a poznavalci so skeptični.

Spomnimo, da so minuli teden oblasti v več državah v Severni Ameriki, Evropi in Aziji zasegle 34 strežnikov, prevzele več strani, zamrznile račune s kriptovalutami in pridobile več kot tisoč šifrirnih ključev za pomoč žrtvam. Hkrati so ZDA razpisale 10-milijonsko nagrado za informacije, ki bi vodile do prijetja kolovodij, in pet milijonov dolarjev nagrade za informacije o ostalih članih. Dva ruska državljana, katerih identiteta je znana, pa so obtožili.

A medtem ko oblasti trdijo, da so pridobile dostop do strežnikov LockBita, kar jim je omogočilo tudi javno roganje in posmehovanje, domnevni vodja skupine LockBitSupp trdi, da so že nazaj. Med vikendom je vzpostavil novo spletno stran, kjer je tudi pojasnil, da naj bi napad organov pregona omogočila...

2 komentarja

Telefon z največjo baterijo bo zdržal teden dni

Slo-Tech - Na letošnjem sejmu MWC, ki se je danes začel v Barceloni, je Avenir Telecom predstavil telefon z najzmogljivejšo baterijo doslej. Telefon z imenom Hard Case P28K, ki dobro opisuje dejstvo, da gre v resnici za ohišje z nekaj telefona okoli, ima baterijo s kapaciteto 28.000 mAh. To je skoraj šestkrat več od baterije povprečnega telefona, kar se seveda pozna - na velikosti.

Telefon ni drag, saj naj bi ga oktobra prodajali za 250 evrov v Evropi (v ZDA pa sploh ne). Večja težava so njegove dimenzije in teža, saj tehta osupljivih 570 gramov in v debelino meri toliko kot trije iPhoni: 27 mm. Telefon je vodoodporen in odporen proti prahu, saj ima certifikat IP69. V notranjosti kaj dosti presenečenj ni: procesor Helio G99, 256 GB prostora za shranjevanje podatkov, 6,78-palčni zaslon FHD+ in dve kameri na zadnji strani, ki zmoreta 64 in 20 milijonov pik. Sprednja kamera jih zmore 16 milijonov.

Telefon je po besedah proizvajalca namenjen uporabi v okoljih, kjer je preskrba z električno...

52 komentarjev

Prihaja nova razširitev za Age of Empires 2

Slo-Tech - Četrt stoletja po izidu prve verzije je kultna strategija Age of Empires II še vedno poskočna, njena priljubljenost pa je še zrasla po izidu osvežene (remastered) verzije Age of Empires 2: Definitive Edition pred petimi leti. Ni malo igralcev, ki jo označujejo kot najboljšo realnočasno strategijo vseh časov, in prav ti bodo prišli na svoj račun prihodnji mesec. Nova razširitev Victors and Vanquished bo izšla 14. marca.

V njej bo 19 novih scenarijev, med njimi tudi Oda Nobunaga in Karel Veliki. V razširitvi je poleg novih vsebin, ki obsegajo nove dogodke - selitve narodov, politične umore in podobno - tudi vrsta popravkov in odpravljenih hroščev. To je že šesta razširitev za prenovljeni Age of Empires 2: Definitive Edition, ki redno izhajajo vsako leto. Založnik večinoma upošteva predloge iz skupnosti in številne neuradne predelave so kasneje podlaga za novosti v uradni verziji. V najnovejši razširitvi je kar 14 novih scenarijev nastalo po idejah skupnosti, kjer ima levji delež Filthydelphia. Vsi imajo profesionalno glasbeno podlago, glasovne igralce in ostale potrebne sestavine.

Nova razširitev v predprodaji stane 11 dolarjev, na dan izida pa bo stala 13 dolarjev.

4 komentarji

FTC oglobil Avast zaradi prodaje podatkov

FTC - Po dobrih štirih letih smo vendarle dobili epilog razkritja, da je antivirusno podjetje Avast prodajalo osebne podatke svojih uporabnikov: ameriški urad FTC ga je oglobil za 16,5 milijona dolarjev.

V začetku leta 2020 je udarila skupna preiskava medijev Vice in PCMag, v kateri so novinarji razkrili, da je češko varnostno podjetje Avast, ki je skrbelo za nekoč zelo priljubljen istoimenski protivirusnik, med letoma 2014 in 2020 na skrivaj prodajalo osebne podatke, ki so jih skozi svoje programje zbrali o svojih uporabnikih. Metodo so razvili po prevzemu konkurenčnega podjetja Jumpshot leta 2014, ki so ga zatem preobrazili v analitsko podružnico. Skoznjo so več kot 100 partnerjem, kot so bili Google, Microsoft in Pepsi, prodajali podatke o spletnih navadah svojih uporabnikov, torej obiskovanju spletnih strani. In to čeprav so jim programje, ki je te podatke beležilo, oglaševali ravno kot sredstvo za zaščito zasebnosti, oziroma boj proti sledilnim piškotkom. Čehi so takoj po razkritju...

12 komentarjev