» »

ZDA vnovič tožijo Google zaradi monopolizma v spletnem oglaševanju

ZDA vnovič tožijo Google zaradi monopolizma v spletnem oglaševanju

Slo-Tech - Ameriško pravosodno ministrstvo in osmerica zveznih držav so sprožili novo tožbo proti Googlu, v kateri trdijo, da si je na nedovoljene načine pridobil monopolen položaj na področju spletnega oglaševanja v ZDA in ga zlorabil.

Google je z nekaj čez 200 milijardami dolarjev letnih prihodkov iz naslova oglaševanja največji oglaševalec na svetu. V rokah ima tako rekoč vse mehanizme za nadzor nad potjo oglasov od tistega, ki jih ustvari, do potrošnika, saj bedi tako nad barantanjem za oglasni prostor, kakor tudi nad nekaj največjimi svetovnimi spletnimi platformami. Do takšnega položaja je velikan prišel pretežno z nakupi; med drugim je denimo leta 2007 prevzeli DoubleClick in z njim povezano tržnico oglasnih prostorov. Zaradi tega se že poldrugo desetletje otepa očitkov o urejanju monopolnega položaja, ki imajo v zadnjih letih tudi zelo stvarne posledice: leta 2020 je pravosodno ministrstvo Združenih držav podjetje prvič tožilo zaradi monopolizacije spletnega iskanja in oglaševanja. Proces še traja, odtlej pa stalno potekajo pogajanja med družbo in državnimi pravniki, pri katerih skuša Google po poročanju vidnejših medijev na vse načine doseči, da ameriška administracija ne bi še zaostrila svojega pritiska. Očitno neuspešno, kajti v torek so ministrstvo in uradi osmih državnih tožilcev, med drugim iz Kalifornije in New Yorka, vložili novo tožbo.

Ta se povsem osredotoča na Googlov oglaševalski oddelek in razširi očitke iz že potekajočega procesa: da je velikan na nelegalne, monopolne načine prišel do prevladujočega položaja pri spletnem oglaševanju v ZDA in da ga odkrito zlorablja, s čimer je izrinil tekmece in spravil tako mnoga podjetja kakor potrošnike v podrejen položaj. Pri tem naj bi se posluževal sovražnih prevzemov podjetij, s povezovanjem programja vsiljeval svoja orodja in manipuliral z dražbami oglasnih prostorov. Kot kazen tožniki deklarirano zahtevajo plačilo odškodnine, domnevno pa tudi razbitje opisanega monopola, za začetek z oddvojitvijo oglaševalskega oddelka iz podjetja. Google je v odgovoru krivdo zanikal in se bo na postopek gotovo pritožil, proces pa bo verjetno trajal več let.

Za Google je to zgolj še ena v dolgi vrsti podobnih monopolnih obtožb na obeh straneh Atlantika, za Bidnovo administracijo pa pomemben preizkus tršega postopanja s tehnološkimi velikani, ki ga že vse čas obljublja.

1 komentar

FastWIND ::

Medtem ko se pravdajo se milijarde lepo nabirajo... in medtem ko eni drugemu dokazujejo svoj prav mi itak vemo da je Google monopolist na področju spletnega oglaševanja...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ZDA so se konkretno spravile na Facebook

Oddelek: Novice / Tožbe
96530 (4909) starfotr
»

Pred ameriškimi volitvami na YouTubu zmanjkuje oglasnega prostora

Oddelek: Novice / Ostale najave
63612 (2305) DjJuvan
»

Težki časi za politično oglaševanje

Oddelek: Novice / NWO
225349 (4395) joze67
»

FTC začenja novo preiskavo Googla

Oddelek: Novice / Tožbe
64349 (3818) antonija
»

FTC začenja uradno protimonopolno preiskavo Googla

Oddelek: Novice / Tožbe
64625 (4125) mtosev

Več podobnih tem